Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Köszönök szépen! @látjátok feleim szümtükkel: @Topy: :) @Andrass9: Nem merem. (2018.10.19. 20:16) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Barbeque marha oldalas

2018.09.01. 07:00 Andrass9

Amióta megvan a mozdonyom, minden húsra potenciális BBQ anyagként tekintek. Így volt ez a minap is, amikor a Metro áruház húshűtőjében jártam.

44.jpg

Ott van ám minden, mi szem-szájnak ingere! Óriási fehérpecsenye, teljes bélszín, ír marhaszegy. Csak egy dolog hiányzik hozzá: egy lottó ötös :)

Azért lecsaptam egy kétkilós marha oldalasra, ami 2 csontból állt.

Most már csak a száraz fűszerkeverékemet kell kicsit módosítani, valamint a BBQ szószt feltölteni - a múltkoriból maradt nem lesz elég a marhához.

Az A1 marináddal jó tapasztalatom volt, elővettem azt is:

  • 4 dl My Rib Mop
  • 3 dl Jonatán almaszósz (ez csak alma és más semmi)
  • 2 púpos ek mustár
  • 1 dl A1 marinád
  • 1 ek Mézes Tokaji Borecet Tokaji Furmintból
  • 1 ek Tokaji Kakukkfüves Borecet
  • 1 ek Tokaji Borecet Tokaji Muskotályból
  • 2 dl Sült paradicsom passata

10.jpg

A hozzávalókat belekevertem a mopba, botmixerrel homogenizáltam a mustárt benne. A végén átírtam a dátumot a cimkén :)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A rubon kevesett módosítottam:

15.jpg

Az összetevőket a My Rib Rub és a bazsalikomsó kivételével a mozsárba szedtem, majd alaposan megtörtem. Lehet, hogy gyengülök, de így is maradt egy-két nagyobb darab. A végén belekevertem a rubot, és megtoppoltam a bazsalikomsóval. A cimke dátumát itt is javítottam ...

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A marhát a könnyebb kezelhetőség miján kettévágtam. Valahogy egyben olyan ormótlan darab volt.

20.jpg

Alaposan bedörzsöltem a száraz fűszerkeverékkel (amiben só csak annyi volt, ami a bazsalikomsóból erre a részre jutott, ugyanis nem akartam, hogy nagyon kiszívja a nedvességet a húsból.

Egy szép nagy műanyag dobozba beszuszakoltam a két bordát. Betettem a hűtőbe 24 órára - a csontos hús könnyebben romlik, a rub meg nem jutott be a csont mellé. Másnap azután előkészítettem a mozdonyt. Egy adag faszenet tornyoztam a begyújtó kéménybe, ami alá összegyűrve ment a zacskója, mint gyújtós. Általában elegendó két papírgombóc a faszén begyújtásához. A kazánrészbe pedig egy másfél literes alufólia tálcát tettem közvetlenül a tűztér utánra, hogy segítse a hőfokot alacsonyabban tartani, valamint nedvesítse a füstöt.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Tizenöt perc múltán teljes izzó parázzsal jutalmazott a kémény. Ezt beborítottam a tűztérbe egy parázskosárba - úgy több levegőt kap. A tetejére elhelyeztem két sárgabarack tuskót, ami majd a füstöt biztosítja. Mindkét hús kapott egy-egy hőmérőt, és ment a kazán távolabbi végébe. Egy óra múltán már látszottak a füstölés nyomai!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Három óra múltán még mindig füstölt a mozdony.

29.jpg

Az átlagos hőmérséklet 105C volt a húsok fölött (ott is van egy hőmérő, csak nem látszik).

30.jpg

Ekkor már egyértelműen füstös a hús, de kapott még két órát. Alufóliára helyeztem, és bepacsmagoltam a szósszal vastagon. Rátekertem a fóliát, és ment vissza a mozdonyba. Leégett már a fatuskó, elég volt tiszta faszénnel tartani a hőmérsékletet (az alufólián nem diffundál át a füst ...)

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Hamár így benne voltam a pacsmagolásban, 10 gombafejet is megkentem, és alufóliába csomagoltam.

35.jpg

Olyan jól belejöttem a fóliázásba, hogy 4 darab, vízben kicsit megáztatott kukoricát, valamint 7 krumplit is becsomagoltam. Mindegyiket hajában. Kiváncsi voltam, hogy ilyen alacsony hőfokon is jók lesznek-e. Persze azért a csomagokat közvetlenül a hő beáramlónyílása fölé tettem, ott azért melegebb van :) Ezt az akciót azért bő hetven perccel a hús becsomagolása után tette meg. A tűztérbe további faszeneket lapátoltam. Három óra húspárolás után levettem róluk a fóliát, a szaftot egy tálba mentettem, jó lesz majd tálaláskor. 5-15 percenkén megkenegettem a szósszal a húsokat az utolsó két órában jó ragacsos bevonatot képezve.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Szép csillogó bevonat keletkezett.

40.jpg

Az egyikből kiesett a csont magától. A gombák is puhára főttek. Végül felszeleteltem a húst.

41.jpg 42.jpg 43.jpg

A krumpli és a kukorica is tökéletes lett, tálalhattam. Feleségem egy jó adag salátát készített a friss paradicsomokból és uborkákból. A fiam pedig a maradék BBQ szószt dunsztolta ki a mikróban maguknak.

Tanulság az van, mivel első alkalommal készítettem ilyen nagy húst:

A 105C kevés ahhoz, hogy a hús eléggé felforrósodjon a kollagének lebontásához (a maghőmérséklet 65-70C körül volt).

Az első 4 órás füstölési fázist érdemesebb 3 órára csökkenteni és legalább öt órát sütni a fóliában.

Azt hiszem, első próbálkozásra igencsak jó BBQ oldalas lett!

27 komment

Címkék: krumpli gomba paradicsom mustár bors cukor bbq cayenne bors paradicsompüré barbecue almaszósz barbeque borecet BBQ A1 bazsalikomsó bbq oldalas BBQ szósz Montreal steak fűszer A1 marinád

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2514173303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.09.01. 08:50:38

Hú de finom lehetett!

Az a maradék szósz igazán ideteleportálódhatna, tudnám használni.
A barbi-szósz jó ízt adott volna a kukoricának és a krumplinak is szerintem. Könnyű más maradék szószával garázdálkodni.:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.01. 16:52:55

Köszönök szépen!
Komolyan rákattantál a mozdonyra, holnap tán még a kávét is abban főzöd. Rendes adag szenet felemészthetett a manőver. A zöldségek annyira nem izgattak fel, de a hús jöhet. Néha elnézem (Youtube), ahogy a főzésnél kiöntik a fóliában maradt szaftot, ilyenkor mintha a sörömet öntözné ki valaki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.01. 18:52:15

@Waka: A kiöntéstől én is lilát kapok! Meglepóen kevés szénnel megúsztam, tán 2 kiló kellett összesen (persze a barack kugli is fűt ám rendesen :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.01. 21:41:04

Megkaptuk az esőt. Majdnem elindultam öntözni, aztán eleredt. Délután egy masszív felhőszakadás jött, aztán este a párja, de annak már csak a szélét kaptuk, tőlünk keletre csúnya világ lehetett. Sajnos mindkettőben volt jég, de apró volt, esővel együtt jött és nem tartott sokáig. Cca. 48 mm esett le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.02. 10:32:43

@Waka: Űberellek: nálunk 49,2 mm esett az éjjel. Szerencsére napközben csak kis szórások voltak, viszont a mai bográcsgulyás átalakul gulyáslevessé, mert a várható esők felhigítanák (nomeg a tüzet is eloltanák).

Isley 2018.09.02. 10:46:37

Nem tudom mennyi esett nálunk, de a borfesztivált elmosta. Könnyen lehet, hogy ma sem járnak jobban.

Fenchurch68 2018.09.02. 13:04:33

De jól néz ki!

Itt (nyaralunk, Sümeg melletti kis falu) tegnap kétórás szünetekkel négy óriási villámlós, dörgős felhőszakadás volt, egész éjjel esett, valamikor reggel állt el. De nagyon kellett már az eső, mi meg legalább motiváltak vagyunk öt napi folyamatos túrázás után lazább napokat tartani :)
Ma végre főzök valamit, eddig a saját elrakott lecsóra jártunk rá, szendvicseztünk vagy étteremben ettünk. Lassan uszonyom nő, már volt rántott harcsa, harcsapörkölt, halászlé, házilag füstölt pisztráng roston sütve - ez utóbbi elképesztően finom volt, muszáj visszamenni oda, ahol ezt ettük, mert van szalontüdő saját füstölésű nyelvvel, zsemlegombóccal... Ez itt a reklám helye, csak azért, mert ha a háziak nem mondják, hogy jó hely, elmegyünk mellette azzal, hogy újabb keletnémet turistáknak szánt lehúzós etető. Paprika vendéglő Szigliget szélén. Abszolút nem elszállt árak, hagyományos ételek, abból se sokféle, de állítólag nagyjából mindegy, mit választunk, mert minden kaja nagyon rendben van.
Úgy néz ki, a Balcsiban fürödni idén már nem fogunk :D de nem is ez volt az elsődleges terv.

Dikusz 2018.09.02. 17:53:01

@Isley: Te is budafoki vagy?
A tegnapi bulit tényleg elmosta az eső, a társasház kapualja (belülről) teli volt fiatalokkal, ide menekültek be a vihar elől. Ma nincs semmi gond, reggel esett ugyan, de most nagyon kellemes idő van.

Dikusz 2018.09.02. 17:55:05

@Fenchurch68: Melyik az a Sümeg melletti kis falu?
Én évek óta Bazsiba járok pihenni, a szívem csücske az a környék.:)
Az októberi hosszú hétvégére pedig Sümegen foglaltunk szállást, Kék-túrázni fogunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.02. 18:23:22

27 vendég +14 unoka. Zajlik az élet :)

Fenchurch68 2018.09.02. 20:55:21

@Dikusz: Egész véletlenül Bazsi :D

Egy családi barát, majdnem-rokon leányzó tart fenn ott vendégházat, szuper a szállás is, a környék is. Annak idején (az utolsó ilyen nyaralás tizenhat éve volt) öt éven át nyaraltunk a nagy túrázós csapattal gyerekestül Sümegen, a geológiai tanbázison, úgyhogy elég jól ismerem a környék lehetőségeit :) most kifejezetten jól esik, hogy a hétvégén esik, és pl. ma csak egy laza 8 km-t sétáltunk Csehiig meg vissza, mert már kezdett kicsit teljesítménytúra-tábor jelleget ölteni a pihenésünk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.02. 21:49:45

@Andrass9: You win! Most vakuznak körben rendesen, de a radarkép szerint épp kikerül minket.
Szép sereglet. A 14 unoka saját? Mert akkor nagyobb kujon vagy, mint gondoltam. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.02. 22:34:42

@Waka: Nincs neked olyan szerencséd, hogy rám testáld a csapatot :)
Az unokák a baráti körből vannak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.09.02. 22:37:10

@Waka: Időjárásügyileg szerencsések voltunk : Egy csepp eső sem esett! Pedig igencsak aggódtam miatta!

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.03. 07:30:03

Mi erre csak kornyadozunk, irigykedünk, mert erre még a madár sem jár ( az is inkább költözik ), nem hogy eső, meg unoka.:D

Isley 2018.09.03. 07:47:23

@Dikusz: Igen, bár nem olyan régóta, mint te.

Mi szombaton kora délután fesztiváloztunk, ezért csak háromszor kellett pár percre fedelet keresnünk a fejünk fölé.
Az estiek rosszul jártak.

csigafrédi 2018.09.03. 10:33:59

Ahogy olvastam a történetet, én is attól féltem, hogy kevés lesz neki az idő. Mondjuk ha a csont kiesik, akkor már nagy gond nem lehet. (Azon a ponton megnyugodtam.) Jól néz ki nagyon. A köret is pazar lehetett!
Nálunk kisebb-nagyobb kihagyásokkal egész hétvégén esett. Dörgött, villámlott. Volt minden, kutya a lakásba beengedve, áramszünet, jégeső.

Dikusz 2018.09.03. 11:32:10

@Fenchurch68: Töredelmesen bevallom, a nagy szakértelmemmel nemtom kinagyítani a fotókat. Így csak a hatalmas vérebecskét találtam, mint ismerőst.:)
Meg ha jól tévedek, akkor a Tátika-vár van egy másik fotón.

Sümegen a Kisfaludy étterem vendégházában lesz a szállásunk, a mai nap adom meg, hogy mennyien megyünk. Nagy előny, hogy a városközpontban van.
Néztem szállást Bazsiban, amit találtam -bármennyire is tetszik- nekünk drága.

Dikusz 2018.09.03. 11:36:46

@Isley: Nem volt szándékomban a fesztivál megnyitójára lemenni, de amint meghallottam a fúvósokat, csak nem bírtam megállni. Nagyon tetszett a megnyitó a polgármester vendégeket köszöntő beszédéig...
Nagyon kellemes volt az idő tegnap, nem mosta el a látogatókat. Rövid sétát tettünk csak a Kossuth Lajos utcában, többre nem volt a vendégeknek igénye/ideje. Azért az árakon csak pislogtam, egy kürtöskalács 1500 Ft-ért nem semmi...

Topy 2018.09.03. 12:01:56

@Dikusz: dupla klikk a dianézetű kicsi képen, akkor megjelenik egész képernyőn, ott további nayítási lehetőség is van a képernyó alján középen; meg lapozgatni is tudsz a képek közt a képernyő szélén lévő nyilakkal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.09.03. 20:30:28

@Andrass9: Ahogy mifelénk mondják: Légy türelmes mások gyermekeivel, soha nem tudhatod, melyik a tiéd. :D
Az eső csak lecsapott éjszaka, meg ma is esett vagy 4 órát. Már piszkosul nem hiányzott, a kertben megint széthordta a kannákat az áradat. Pár tő paradicsom megdőlt, de támasztják egymást. Holnap bemerészkedem az iszapba, egy (talán nem utolsó) paradicsomszüret lesz, a lecsóbefőzéshez elteszem.
@látjátok feleim szümtükkel: Épp ma délelőtt néztem, a fecskék még itthon vannak. Ki tudja, mit jelent ez?

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.03. 20:38:47

@Waka:

Fecskék október elejéig vannak. Viszont van egy dísz szilva a közeli utcában, a fele terméssel, a másik fele meg virággal teli.
Paradicsom helyett szedj gombát, az is megéri.

kobold63 2018.09.03. 23:50:20

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: szeptember 8. Kisasszony Napja (Szűz Mária születésnapja), vagy ahogyan még nevezik fecskehajtó kisasszony napja, a nevében mindent megmond. Ilyenkor már kezdenek gyülekezni a madarak, ezért látni olyan sokat. Utána indulnak útnak.
Valamelyik Fekete István könyvben (nem feltétlenül a Csi-ben) külön kiemelten megemlített.

A népi hagyományok szerint ekkor kezdik leverni a diót, készülődnek a gabona vetésre, a termés eltevésére, betekarításra.

látjátok feleim szümtükkel 2018.09.04. 07:31:50

@kobold63:

Ez igaz, de oktőber elejéig voltak régen fecskék, utőlja akkor ment el. Felénk gyerekkoromban két almot neveltek, a másodiknak is meg kellett erősödni. Itt ahol most élek, csak egy fészeknyi fióka nő évente, és már szeptember első felében elmennek.

Dikusz 2018.09.04. 14:41:47

@látjátok feleim szümtükkel: ahogy a hírekben hallottam, örülhetünk, hogy egyáltalán vannak még fecskék. Bár mostanában mintha több lenne belőlük. Én augusztus közepére emlékeztem, hogy akkor indultak régebben is.