Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Most egy darabig nem próbálkozom tengeri herkentyűvel. Tegnap gyomor mérgezés... (2018.10.15. 13:07) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab
  • kobold63: @Fenchurch68: Jó étvágyat, fogod szeretni. Sok múlik az alma fajtájától, nekünk a Braeburn ( Új Ze... (2018.10.07. 00:03) Egyszerű, de nagyszerű zöldségleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (109) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (28) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (68) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (22) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Autentikus olasz tészta

2018.08.29. 07:00 Waka

Biztosan az, hiszen a tasakra rá volt írva.

img_3922.JPG

Az Ildiben vettem két zacsó durumtésztát, az egyik el is fogyott legott, a másik a spájzban várt sorára. Múlt héten aztán eljött az idő, hogy megfőzzem. Kellett valami egyszerű fogás, ami gyorsan elkészül, hogy főzés után siethessek a kertbe paradicsomot szedni. Egy sajtos-tejfölös spagetti látszott a legkézenfekvőbbnek, amit aztán persze túl szimplának találtam és addig variáltam, míg a mamája sem ismert volna rá. Mindezt természetesen a legnemesebb olasz kulináris hagyományokat követve követtem el vagy legalábbis valami olyasmi.
Törtem a fejem, mivel lehetne kicsit feldobni a tésztát? A spagetti nagy barátja a szalonna és a fokhagyma, ők ráadásul a tejföllel is haverok. Meg is volt a koncepció, irány a bolt. Kolozsvári szalonna éppen volt, de meg nem ettem volna, ha fizetnek érte sem. Maradt a füstölt comb - csemege szalonna - összeállítás, melyeket megfelelő arányban kombinálva hasonló összhatást érhetünk el.
Innen már sétagalopp volt, fél óra alatt összedobtam az ételt, épp akkor lett kész, mikor leszakadt az ég és két órán keresztül ömlött az eső, hogy a kocsik félrehúzódtak az út szélére, úgyhogy a paradicsomszedés szempontjából ez a nap is elfecsérelt volt.

img_3946.JPG

Hozzávalók:
- 50 dkg durum spagetti
- 5 dkg csemege szalonna
- 5 dkg füstölt comb
- 3 gerezd fokhagyma
- 330 g 20 %-os tejföl
- valamilyen kemény sajt
- só

Két jó kanál sóval feltettem a vizet a tésztának, s míg melegedett, összevágtam a szalonnát és a combot.

img_3910.JPG

A húsokat megpirítottam.

img_3914.JPG

Beletettem a vékonyra szelt fokhagymát, kicsit azt is megfuttattam, aztán nyakon öntöttem a tejföllel. Lett is ribillió nyomban, sistergett, mint a nyavalya. Lassan azért lecsillapodott, folyamatosan kevergetve felforraltam, közben felkapartam a lesült húslét is.

img_3918.JPG

Kifőztem a tésztát, elég nehezen akart megpuhulni.

img_3919.JPG

A leszűrt tésztát egyenest a tejfölös szuszmákba öntöttem és alaposan összeforgattam.

img_3925.JPG

Tálaláskor autentikus Pecorino Romano sajtot reszeltem reá, egyenest a muggiai COOP boltból, mintegy tovább növelve a fogás hitelességét.

img_3903.JPGimg_3944.JPG

Aztán belevágtam a villát és teletömtem a bendőt. A fél kiló tészta szűken elég volt négy evésre, bár az utolsó adag után még lekívánkozott pár karéj zsíros kenyér, nehogy azt higgye szegény pocak, hogy elköltöztem Taljánországba.

54 komment

Címkék: spagetti fokhagyma szalonna pecorino romano füstölt comb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5114207913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2018.08.29. 09:17:59

Évente többször készül nálunk is hasonló, ha valami nagyon gyors esti fogásra van szükség. Tejföl helyett főzőtejszínt használok tojglival, szalonna + füstölt comb kombinációja helyett dobozos kockázott bacon-t. Nesze nekem magyarosch kárbonáárá. :D Tök gyors kaja, és ahhoz képest, hogy mennyire nem autentikus, szemrebbenés nélkül, jóízűen szoktuk belapátolni.
(A tejföl nekem túl savanykás, olyan lángos feelingje lesz tőle, ami nem rossz, de főtt tésztán nekem annyira nem adja.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.29. 09:34:21

Az előttem szóló @csigafrédi: már lelőtte a carbonara gondolatot, így én a nálunk gyakori sajtos tejfeles spagettit hozom fel példának. Ott egyszerően a tésztára tejfelt teszünk és sajtot reszelünk. Viszont tetszik az ötlet, hogy egy kis zsíros húsféle is kerüljön bele (bár így tovább tart az elkészítése).
A "nehezen akart megpuhulni" tán azért volt, mert a durumtésztát al dente szokás megfőzni, ami nem igazán puha :)

kobold63 2018.08.29. 11:50:05

@Andrass9: Nálunk is hasonló kedvenc, de sok friulano sajttal (olasz utánzat, kanadai sajt) bekeverve, megszórva és ropogós tetejűre sütve sütőben. A pecorino romanoból viszont remek juhtúrót készitünk tehéntúróval (saját gyártmány) és kecske-krémtúróval összekeverve körözötthöz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.29. 13:46:47

@Andrass9: Rosszul fogalmaztam. Pontosan: Igen nehezen akart megaldentélődni. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.29. 15:31:52

Nagy baj, ha valaki a tésztát puhára főzve szereti?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.29. 16:19:57

@Waka: Értem én, de az felforrástól számítva 5-8 perc. Legalábbis nálunk. Ennek persze ellentmond, hogy a szárított csipetke minimum 25 percig kell, hogy főjön :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.29. 21:34:44

@Andrass9: Közben kóstolgatva főzöm mindig, viszont az időt nem mérem. Vagy a vekker romlott el, vagy nem volt elég hév a lábos alatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.29. 21:42:56

@Waka: Minden lehetséges :) Én lusta vagyok kóstolni! A zacsin rajta van, meddig kell SZERINTÜK főzni. Ha nagyon eltér a logikus időktől, akkor a saját sacc per kb módszert alkalmazom: min 6 perc, aztán 2 percenként ellenőrzöm. Nem gyakrabban, mert akkor a hozzávalók nem készülnek el :)
A víznek persze lobognia kell ...

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.08.30. 11:08:14

Egy gerezd fokhagyma a tészta forró vizébe erősen tudja fokozni az autentikus olasz hangulatot.

Kedélyes Paraszt 2018.08.30. 12:02:34

@csigafrédi: nalam kulonbozo erdei gombak szoktak az alapjat adni a hasonlo tesztaknak. amugy a sima fozotejszin helyett hasznalj habtejszint. magasabb a zsirtartalma, es talan olcsobb is :)

masada 2018.08.30. 12:03:45

Mindenki azt főz és eszik amit akar de kérlek ne addj egy ilyen címet a cikkednek. A recepted nagyon messze van az olasz konyhától. Egy római magyar

kobold63 2018.08.30. 13:12:23

@masada: A spaghetti autentic, ahogy a zacskóra írva van. Az étel nem.

kobold63 2018.08.30. 13:17:07

A spaghetti autentic, ahogy a zacskóra írva vagyon, nem az étel.

Anyád a baráthal 2018.08.30. 15:14:39

@látjátok feleim szümtükkel: Kevésbé baj, mintha well-done kérnéd a bélszín sztéket :)

Rezsó72 2018.08.30. 15:54:21

Azt hittem a kamu BBQ fogást nem lehet alulmúlni.
Be kell látnom, hogy tévedtem...

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.30. 16:49:50

Valamikor régen, amikor még nem azt vettünk a boltban, amit akartunk, hanem ami volt, vacsorát akartam főzni, és benéztem a hűtőbe. Volt egy darabka száraz húsos szalonna, egy póréhagyma, és egy darab trapp pista. No meg volt valami makaróni féle is a kamrában. Sajnos tejszín nem vol, ritkán lehetett kapni.

Majdnem ez a poszt főtt belőle ( tejszín kivételével ), és fogalmam sem volt az olasz konyháról, meg a carbonararól. Szóval mitől is kamu egy magyar ember tésztája/főztje, ha én is kitaláltam azt az ételt, amit az olaszok tudnak? Különös figyelemmel arra, hogy én még a póréval is megtoldottam, hogy ízesebb legyen. tejszín híján.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.30. 17:33:31

Látszik, hogy címlapos lett a poszt! A trollok nem tudják, mi az az irónia :)
Annyit nem érnek, hogy válaszoljon rá valaki...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.30. 19:18:12

@látjátok feleim szümtükkel: Akárhogy keresem, nem találok tejszínt a posztban :))) Arról nem is beszélve, hogy a carbonara nem tartalmaz tejszínt...

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.30. 19:58:38

@Andrass9:

Én olyan receptet is találtam, ahol van tejszín, és tojás is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.30. 20:40:55

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg olyat, amit füstölt lazaccal készítenek ...
A hivatalos carbonara szószban csak tokaszalonna, tojás és parmezán sajt van. Semmi más, különben az olaszok vendettát hívnak! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.30. 21:06:12

@Andrass9: Vállaltuk. Lehet, idézőjelbe kellett volna tenni, de most már eső után köpönyeg. Az ekézés még az enyhébbik fajtából esett.
@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Egy fasces a keveréshez, na az még nagyot dobott volna rajta. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Nincs azzal semmi baj, szegény atomtudós nehézvízzel főz.

turósmácsik 2018.08.31. 07:17:48

@masada: Ugye? Legalább 700, inkább 1200 km-re! Persze egy jó kocsival 5-6 óra alatt megtehető.

turósmácsik 2018.08.31. 07:22:22

Mit főzzek?-kérdésre, gyakran jön a válasz, carbonarát, ami családi nyelven a hűtőben fellelhető alapanyagoktól függően jelenthet gombás vagy sonkás tésztát tejföllel, vagy tejszínnel, de feltétlenül hagymával. És persze mindenki tudja, hogy ez nem carbonara - megtanítottam nekik, nehogy beégessenek már, hogy ezt nálunk anyu/feleségem nem így szokta - de a családi beazonosító mechanizmuson így tud csak átmenni.

Dikusz 2018.08.31. 09:15:54

@turósmácsik: Csak nehogy tejbegríz legyen belőle.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.31. 09:26:08

@turósmácsik: Nálunk ilyenkor a sajtos-tejfeles tészta a mentsvár, ugyanis az mindig van a hűtőben :)

csigafrédi 2018.08.31. 09:44:52

@Kedélyes Paraszt: Gomba nagyon jól hangzik hozzá. Habtejszínt kipróbálom.

csigafrédi 2018.08.31. 10:11:36

Gombáról jut eszembe, hogy ma gombapaprikást hoztam ebédre. Rizzsel. Rég ettem, várom is már a delet. :P Megnyugtató, hogy tisztára autentikusan készítette az asszony. Igen, a rizsát is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.31. 13:50:57

@csigafrédi: Holnap rántott hús van a frissen jötteknek. Nekem lőtt a feleségem Portobello gombát! Azt nagyon szeretem, az USA-ban rengeteget ettem. Itthon csak ritkán találunk.

csigafrédi 2018.08.31. 14:44:35

@Andrass9: Még nem is hallottam róla...
Utánanéztem, kétspórás csiperke néven is fut. Jó nagy kalapja van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.31. 14:51:43

@csigafrédi: Nem vagyok hamburger evő, de a Wendy's-ben volt egy időben egy ilyen gombafejjel megkalapolt húspogácsa. Na AZ jó volt!

vörösbor(de)minőségi 2018.08.31. 15:10:03

@Andrass9: holnap azaz szombaton solymári chili-fesztivál
:))

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.31. 15:24:36

@vörösbor(de)minőségi:

Holnap nem hal-, hanem nagynap lesz, nagyobb, mint a fesztivál.:D

vörösbor(de)minőségi 2018.08.31. 16:08:45

@látjátok feleim szümtükkel: bocsánat ha értetlenkedem- de nem világos a tényállás tisztelt bíróság......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.31. 16:43:11

@vörösbor(de)minőségi: Holnap érkezik a nagylyány a vejemmel és a két unokával! Így azt hiszem, a csilifesztivál kimarad, pedig azt szeretjük.

Kumari aki Nilüfer 2018.08.31. 17:40:15

@látjátok feleim szümtükkel: Én puhára főzöm.Mert magánügy.

Nálunk ma gezemice leves volt (Más néven BMV= bele minden vacakot), meg kétféle töltött káposzta, úgymint húsos és vega.
A gezemice leves is pont olyan, hogy ami zöldség otthon van, abból főzöm, pont olyan kármentő leves, vagy mit főzzek leves, mint ez a tészta a posztban: Gyorsan, finomat, abból, ami otthon akad.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.31. 19:40:21

@Kumari aki Nilüfer:

Az este láttam amint Jamie Oliver valami ázsiai alapba beleöntötte az összes géppel aprított zöldséget ( karfiol, zeller, paprika meg a fene sem emlékszik mi minden, ami talált a keze ügyében. A tészta fészkeket már korábban betette lazulni, és addig főzte, míg forrt egyet a zöldség. Nagyon jól nézett ki a levese.:D

Viszont én ma prémium vacsorát készítettem. Beindult a gévagomba szezonja, és kb egy kilónyit szedtünk. Vargányai szinvonalú, vagy talán még attól is jobb rántott gomba lett belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.31. 19:43:40

@vörösbor(de)minőségi:

Van az a mondás, hogy holnap halnap ( régen ezzel reklámozták a halat ), de a holnapi nap ettől "nagyobb". Valószínűleg nem olvastad az előzményekben, pedig már hetek óta mondogatja a kocsmáros, hogy várja a holnapi napot.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.31. 19:45:53

@Kumari aki Nilüfer: "Gyorsan, finomat, abból, ami otthon akad."

Pl. liszt, tojás, valami kis zsiradék, és gyorsan kész a tojásos galuska.

Dikusz 2018.08.31. 20:35:34

@Andrass9: Azt szeretném kérdezni, hogy küldhetek két(sok) puszit a törpikéknek? Gondolom lesz, aki átadja.:)

Nálunk holnap, holnapután lesz a Borfesztivál, csila az nem lesz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.31. 21:19:47

@vörösbor(de)minőségi: @Dikusz: Lehet, hogy elcsábítom a gyerekeket a fesztiválra. Az itthoni csapat nagyon szerette tavaly, mert igazán emberszabású volt. A kaják meg fenomenálisak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.31. 21:20:23

@Andrass9: Kérdés, hogy bírják a 16 órás utazás után ...

Kumari aki Nilüfer 2018.09.01. 06:18:18

@látjátok feleim szümtükkel: Az se rossz:) A gyorsan finomat elvet összekovácsolom a semmit sem dobunk ki elvvel..így a maradék zöldségekből van a gezemice, répától a bármiig, én kis zsiradékon keménységeket figyelembe véve párolom, majd egy kicsit karamellizálom, felöntöm, egészben megy bele a hagyma-fokhagyma-paprika.paradicsom(ha van),ezeket utólag kidobom, csak az íze kell,só, jós ok bors, ha van elfekvő alaplé, az mehet bele, volt már, hogy kaprosra figuráztam, de inkább petrezselymes , amit egy csokor zölddel erősítek, amikor majdnem kész, megy bele vaj- vagy grízgaluska, vagy sima tojásos csurgatott, a végén még beállítom a sósságot, "oszt jónapot".Legtöbb a cuccot karikázni-aprítani..

ITT is ma van a "halnap" összejönnek a gyerekeim tartozékokkal, a nyári családi napra(három szülinap, három névnap, egy házassági évforduló/40,ami holnap lesz, de mit számít egy nap enniy év után/, ma nem én főzök)

Dikusz 2018.09.01. 08:33:00

@Kumari aki Nilüfer: Mindegyik évfordulóhoz gratulálok, sok boldogságot kívánva.

A fradikolbász jellegű "mindent bele" zöldséglevest én is gezemicelevesnek hívom, amibe tényleg minden belefér.:)))

Dikusz 2018.09.01. 08:42:04

@Andrass9: Majd kialusszák magukat, és akkor jöhet a dajkálás. Legalábbis én, ha nekem unokáim lennének, így csinálnám.:)

A Borfesztivál nálunk ma indul, de a hangzavar még nem kezdődött el. Egyenlőre csak annyi érzékelhető a buliból, hogy az oda-vissza forgalmat két napra átirányították a mi utcánkba. Nincs is ezzel baj, ennyit ki lehet bírni. A baj, legalábbis számomra az, hogy mindenféle divatos celebbel van teli a program, ahelyett, hogy -mint régen- a kerületre jellemző "népzenére" helyeznék a hangsúlyt.

Fenchurch68 2018.09.02. 13:09:08

Pont ilyen autentikus tésztát készülök főzni ma, remek nyaralós kaja :) szendvicsekből kimaradt sonka, maradék főtt császár, egy fél cukkini, tejszín meg egy darabka ősrégi parmezán. De lehet, hogy ha a kutya ma is fog egy-két pockot, azt is belefőzöm, mint a Három ember egy csónakban c. könyvben az ír gulyásba :D

Dikusz 2018.09.03. 22:16:46

@Fenchurch68: Bármit, csak a kutyit ne.:)))