Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: Milyen ételekhez lehet használni? (2018.10.16. 22:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Füstölt kacsamell, sertésnyelv és fokhagyma

2018.08.26. 07:00 Andrass9

Érdekes árukapcsolás, de mivel kicsi a füstölőm (jelen esetben a mozdony), ki kell használni. Január végefelé még elég hideg volt, és reméltem, hogy kitart február közepéig: a kamra ablakában pácoltam a húsokat.

39.jpg

Volt négy kacsamell, két sertésnyelv, több húsos szalonna, egy nagy császárszalonna és a húsvétra szánt tarja. Nomeg sajtok is, mert az finom füstölve.

Most csak a kacsamellről és a nyelvről számolok be, mert azok - vékonyak lévén - rövidebb pácolás és füstölés után már fogyaszthatóak.

A kacsamellhez a pácot magam kevertem:

  • 30 dkg pácsó (pác-só)
  • 4 dkg cukor
  • 1 ek koriander
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk feketebors
  • 8 szem kardamom
  • 4 szem szegfübors
  • 4 szem borókabogyó

A füstölt sót nem használtam, hisz füstölni fogom. Nem is tudom miért vettem elő ...

10.jpg

A fűszereket mozsárban megtörtem, beletettem a 30 deka pácsót, és tovább zúztam. A végén hozzáadtam a cukrot is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kacsamelleket papírtörölközővel leszárítottam, kitokoztam (akadt pár toll ...). Alaposan bedörzsöltem a bőrös oldalát a páccal, majd megfordítottam és a húsos részt is beszórtam. Végül a melleket egy jól záródó műanyag dobozba tettem. A doboz meg ment a hideg ablakba.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Két nap múlva megforgattam a húsokat a dobozban, és rájuk szórtam a maradék pácot is.

19.jpg 20.jpg

Nyolc napig csak naponta forgattam, hogy egyenletesen ellepje a lé. Ekkor viszont leöblítettem, letörölgettem és spárgát fűzve felakasztottam a kamrában szikkadni két napra. A pincébe van egy kis párátlanító, amivel 50%-on tartottam a páratartalmat. Innen azután elkezdtem beaggatni a mozdonyba a húsokat a füstöléshez.

25.jpg 27.jpg

Ekkorra beérett a többi hús is - azok sokkal több időt töltöttek a pácban. Minden, ami készen állt, ment a mozdonyba a kacsamell köré.

28.jpg

A régebbi füstöléskor  vett spirális füstölőnek idén beszereztem a nagytestvérét, ami már 14 óráig megy és 50 dkg fűrészport is el tud égetni. Ezt a mozdony kályhájába tettem, így nem nagyon kellett bolygatni a húsos oldalt. A füstöt kis borókabogyóval dúsított bükkfa fűrészpor biztosította.

Egy nappal a füstölő begyújtás előtt hozott a szomszédasszony két sertésnyelvet, hogy ugyan füstöljem már meg. Pedig tudta, hogy már minden hús pácban áll, és épp aznap akasztottam fel szikkadni az árut ...

Így azután egy gyári pác keverékhez folyamodtam.

31.jpg

A nyelveket megforgattam a pácsóban, műanyag dobozba tettem, amit még megpakoltam további sóval. Négy nap alatt kiszívta a nedvességet a nyelvből.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Ekkor letörölgettem, és ment a pincébe egy napra szikkadni.

36.jpg 37.jpg 38.jpg

Négy nap késéssel ezt is beakasztottam a mozdonyba a füstre. A további napok csak arra voltak elegek, hogy a már benn lévő húsok elkészüljenek (lásd nyitókép). Igy azután a gömbgrillt is beüzemeltem a kisfüstölővel, hogy befejezzem a nyelvet, és az egyik szalonnának extra ízt adjak. Ezért ezt a három napot égerfa fűrészporával füstöltem napi 10 órát.

40.jpg 41.jpg

A saját füstölésű húsok finomak lettek.

Húsvétkor nem kellett bolti sonkát vennem! A füstölt fokhagyma unikum, remek ajándéknak.

A sajtok tökéletesek, a szalonnák kicsit kemények lettek (nagyon vékony volt bennük a zsírréteg).

A kacsamell még várja a sóletet, a szomszédasszony meg még meg se kóstolta a füstölt nyelvet ...

Jövőre is fogok füstölni, csak valahogy a vízlecsapódást kellene megoldanom.

23 komment

Címkék: nyelv fokhagyma bors kacsamell koriander cukor mustármag sertésnyelv kardamom borókabogyó égerfa pácsó szegfübors bükkfa fűrészpor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2114080457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.26. 11:19:04

Itt is esett, de szerencsénkre csak hajnalban kezdte. Délutántól éjfélig 52 éves osztálytalálkozó volt a teraszon. Ment a gömbgrill meg a mozdony is egyszerre :)
Nagyon féltem, hogy a front elmossa, és be kell költöznünk a nappaliba (nem mintha nem fértünk volna be), én meg esőben sütögetek odakinn ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.26. 11:57:56

Szépek a füstült húsok. Biztosan jók is. Sajnos nekem tiltó listás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.26. 21:18:25

Köszönök szépen!
A szomszédasszonyt nem kell kárhoztatni, nyilván elcsábult, olyan érzékletesen ecsetelted a füstölést. Csak az a temérdek szegfűbors ne lenne benne megint. Egyébként a kacsamell jöhet, a szárazbab ki van fejtve.

kobold63 2018.08.27. 05:08:17

@Andrass9: Hogyan használod fel a füstölt fokhagymát? Milyen ételekbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.27. 09:59:12

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig már majdnem teleportáltam egy pár szeletet :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.27. 10:00:10

@kobold63: Sólet, bableves, padlizsánkrém ... Ha eszembe jut :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.27. 10:03:54

@Waka: Mi a bajod azzal a 4 szem szegfüborssal? Az egy finom íz, nem véletlenül "allspice" az angol neve :)
Sajnos nem tudom kivonni a kacsamellből, így az neked nem lenne jó ...

csigafrédi 2018.08.27. 11:52:30

A füstölt foki is édesedik, mint a sült, vagy marad olyan karakán, mint a nyers, csak plusz füstízzel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.27. 12:13:53

@csigafrédi: Marad az eredeti íz, de erősen füstös. Érdekes módon a füstbevonat hajlamos a páralecsapódásra, végül szilikagéllel tettem dobozba :)

kobold63 2018.08.27. 12:34:16

@Andrass9: A füstölős korszakom elején, amikor próbálkoztam mit tudnék használni, a renoválásból ittmaradt gipszlemezből(?), (gyprock) csináltam a falakat, ott aztán nem volt páralecsurgás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.27. 12:43:31

@kobold63: Nem váletlenül készítik a füstölőket relatíve nagy térfogatúra, fából vagy téglából falazva :)
A relatív térfogat kritikus a páratartalom telítettség miatt. A gipskarton se rossz gondolat, de gondolom, néhány év alatt telítődik kátránnyal.

kobold63 2018.08.27. 14:12:43

@Andrass9: Csak egy évig használtam, 2-3 alkalommal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.27. 20:05:18

@kobold63: Ez a nehéz ebben műfajban: megtalálni az optimális megoldást mind előtanulmány nélkül!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.27. 20:35:16

@Andrass9: Tudja az ördög, talán egyszer túladagoltam, de azóta valahogy nem jön be. Gyűlik a meggyfa kugli, valaki más is meghallotta, hogy kell, hozott Békéscsabáról egy öllel. Lassan lesz annyi, hogy egy napig fűthetsz vele télen. :)

Dikusz 2018.08.27. 20:53:53

Ide bezzeg senki sem próbál meg teleportálni semmilyen füstölthusit...

kobold63 2018.08.27. 23:54:03

@Andrass9: Az optimális megoldás megtalálásához szükséges az előtanulmány, természetesen. Nehezebb, ha nem optimális körülmények vannak, ahhoz szabni, átalakítani az elméleti optimálist. 70-90 % páratartalom mellett, levegőmozgás nélkül jó füstölést csinálni, nem könnyű. Nem is fáradozik vele senki itt mifelénk. Az egyetlen cég, amelyik még ehető, hidegfüstölésű árut készít iszonyatos magas áron, 300 km-re a tengerparttól van, száraz, teljesen az otthoni klímához hasonló helyen.
Előtanulmány? Alkalmazott tudomány, sok-sok ismeret a kémia, biológia, anatómia, növénytan, fűszerek ismerete vagy pusztán a családi, helyi hagyományok megtartása kell hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.28. 21:01:46

@kobold63:

Látom előkészítve a füstölni való is.:D

kobold63 2018.08.28. 23:00:32

@Andrass9: Az unokákra főzni, ez a nagyszülői örömök csúcsa, élvezd ki. Gratulálok a szép családhoz.

Dikusz 2018.08.29. 13:40:52

@Andrass9: Ugyanazt tudom írni, mint a többiek: szép család:)
A kicsikéket meg tündériek.

Dikusz 2018.08.29. 13:43:14

@Dikusz: kicsikéket = kicsikék

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.29. 16:07:36

@Dikusz:

Úgy is mondhatjuk, hogy a gidák nagyon tündériek?:D