Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak? (2018.10.18. 08:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (49) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Paradicsom ivólé

2018.08.20. 07:00 Waka

Idén a paradicsomtermésre sem lehet panaszom. Virágzáskor bőven volt eső, később is kapott égi áldást dögivel, néha már túl sokat is. Július elején már akadt egy-egy szem piros, aztán a hónap végére nyakló nélkül elkezdett érni. Minden másnap szedem, nagyjából 10 kiló jön le egy alkalommal. Eszem mindenhez, hét közben reggelire simán lemegy fél kiló, ha hideg ebédem van, még annyi. Hétvégén paradicsomsalátát keverek az étel mellé. Hogy ne legyen unalmas, kombinálom mindenfélével, teszek hozzá tomatillot, mogyoróhagymát, uborkát, citromléből és fokhagymából keverem az öntetet, petrezselyem zölddel és csilivel dobom fel.

img_3890.JPGimg_3803.JPG

Hiába minden igyekezet, vasárnapra már nem fér el a hűtőben a paradicsom. Nincs mese, be kell főzni. Két alkalommal meg is lett az évi paradicsomlé szükséglet java, valami olyasmit is kellett csinálni, ami jobban fogy. Főztem hát ivólét. Az arányokat csak saccra írom le, ez olyan kóstolgatós fogás, ízlés szerint kell készíteni.

Hozzávalók:
- 15 kg paradicsom
- zellergumó
- frissen őrölt fekete bors
- só
- szalicil vagy nátrium benzoát

A paradicsomot alaposan megmostam és felaprítottam.

img_3801.JPGimg_3811.JPG

Egy kétökölnyi zellert meghámoztam és nagyjából a háromnegyedét lereszeltem a tócsireszelőn, volt rajta pár levél is, azt apróra vágtam.

img_3816.JPG

A zellert a paradicsomhoz adtam, felforraltam és kb. egy órán át főztem.

img_3895.JPGimg_3821.JPG

Míg a paradicsom főtt, összeállítottam a fűszereket. Egy-egy teáskanál parajdi sót és fekete borsot a mozsárba tettem és finomra őröltem. Ezt a mennyiséget alapfűszernek szántam.

img_3824.JPGimg_3826.JPG

A megfőtt paradicsomot kicsit kihűtöttem és az öreg paradicsom passzírozón ledaráltam.

img_3829.JPG

A lét visszatettem a gázra, beletettem a fűszert és felforraltam. Közben meg-megkóstoltam és tovább ízesítettem. Meg még bele egy teáskanálnyi bors és öt teáskanál só.

img_3831.JPG

Mikor felforrt, literes üvegekbe töltöttem, lezártam és takarók közé gyömöszöltem.

img_3834.JPGimg_3835.JPG

Az első adagot két nap múlva vettem elő. Még majdnem forró volt, nem is mertem betenni aznap a hűtőbe. Másnap lehűtöttem és kevés jégre töltöttem egy pohárral.

img_3846.JPG

Friss, ízes, éppen elég sós és igen jó lett. Talán a borssal kell egy kicsit óvatosabban bánnom, mert elég határozottan lehetett érezni, de nem volt zavaró. Igen, a vodka is hibádzott, de sebaj, majd legközelebb! Vasárnap szedem le ismét a termést, úgyhogy hétfőn neki is veselkedhetek a következő adagnak, ami nem baj, hiszen a fele már elfogyott. A kávézóban közben gyűjtik nekem az üvegeket, mert lassan kifogyok belőle, a következő főzés már literes unicumos üvegbe megy. Vállalkozó kedvűek bátran kísérletezhetnek bazsalikommal, csilivel vagy egyéb fűszerekkel is.

34 komment

Címkék: paradicsom zeller paradicsomlé feketebors paradicsom ivólé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6214184307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.08.20. 07:14:27

Jól néz ki! Régen én is főztem be, tettem bele, hogy éppen pikáns legyen.Meg erősebben fúszerezett szószt is csináltam. de már sok éve nem bajolok vele,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.20. 11:49:58

Ezt a levet innám! Akár vodka nélkül is, egy csepp Tabascoval vagy Worchestershire szósszal.
Sokáig lehetett jó és olcsó paradicsomlevet kapni, ittam is rengeteget. Valahogy a házi befőzése nem ragadta meg a fantáziámat: nincs annyi üveg, se hely, amennyit meginnék :) Így azután maradt az éttermi paradicsomlé ivás - általában egy litert rendelek a kaja mellé ...
Befőzni én passatát szoktam a sült paradicsomból kijövő levekből. Azok elég fűszeresek, és sokmindenre használom. Pár éve elkezdtem saját darabos vagy egybe paradicsomot eltenni saját levében. Szerintem finomabb, mint a konzerv, bár azt is használok gyakran.
Nekem sajna megeszi a paradicsomvész a termést (meg a növényt), így ami lejön, azonnal megy fogyasztásra a gyerekekhez, meg nekünk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.20. 13:36:58

Nos, ezt rendesen benéztem. Most látom, hogy egy hónap híján négy éve posztoltam paradicsom ivólét. Sebaj, azóta finomodott a módszer és a lé is.
@Andrass9: Most főtt meg az idei ötödik adag, lassan gondban leszek az üvegekkel. Mármint, hogy honnan vegyek. Naponta nekem is lecsúszik egy liter. A paradicsom nálam is gyengélkedik, lassan felkopaszodik mind a datolyaparadicsom kivételével, de a termések nagyrészt épek, csak éppen sorra repednek ki a sok csapadéktól. Most egy darabig talán nem esik, de a kuka melegben ész nélkül fog érni.
Ma reggel felszedtem a krumplit, 30 tő 30 kiló meg 20 kiló sár. Lesikáltam, kiterítettem a fűre, délután hazahozom, addig tán megszikkad.

Fenchurch68 2018.08.20. 15:30:42

A nagymamám háztartásából felszámoláskor kikukázott cuccok közül ezt a jó kis régi quodlibetet sajnálom a legjobban.
Emlékszem, telekszomszédtól kapott 20-30 kg szőlőkből tekertünk rajta mustot...

Eldicsekszem, hogy megsütöttem tegnap életem első Rákóczi túrósát úgy, hogy az eddig eltelt 50 év alatt még csak nem is ettem ilyet soha :D megnyugodtam, hogy nem sikerülhetett nagyon rosszul, mert édesem még azon melegében megevett belőle négy szeletet, ma még csak kettőt, de azért, mert reggelire volt még tiramisu is :D
Azt hittem, sokkal macerásabb, de egy órán belül tokkal-vonóval megvolt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.20. 16:07:24

@Waka: Hacsak addig valaki el nem lopja ...
Ha napi 1 litert iszol, akkor napi 1 üveg szabadul fel (számításaim szerint), vagyis jól állsz.
A paradicsomok nálam is felszáradnak, valamint repedeznek az esőtől. Lehet, hogy jövőre egyáltalán nem ültetek paradicsomot????
A datolya nálam is szépen dolgozik, csak az istennek se akar beérni! Krumplim nincs - majd, tán, ha megkapom az igért földterületet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.20. 16:09:48

@Fenchurch68: Rákóczi túrós csúcs!!! azon ritka sütik közé tartozik, amit szeretek (viszont még én se sütöttem) ...
Gratula a sikerhez!
A Quodlibet nekem még megvan valahol ... Azt nem szabad kukázni, mert egy csúcs szerszám.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.20. 21:35:29

@Fenchurch68: Ügyes vagy! A túrós édességek nálam a toplista élén szerepelnek.
@Andrass9: Az ördög tudja, mi lehet a datolya baja. Nálam több fajta is úgy érik, hogy a szára felől még zöld, az alja meg már puha. Azt azért megnézném, hogy te nem ültetsz paradicsomot. Olyan könnyen nem lehet lejönni az anyagról. :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.21. 10:57:40

Helló fijúk, helló lányok!

Nem én dőltem ki, csak a gépem.:D

A paradicsom leve nagyon jó, én nyersen iszom, turmix szőlővel, majd szűrés ( magja-héja tiltólistás ). Ízesítő is mehet bele, ízlés szerint. Én csak sót vagy szójaszószt teszek bele, mikor mi van közelebb.

Melleseg még életemben ilyen édes szőlőlevet nem ittam, mint amit most adnak a tőkék. Igaz olyat se láttam, hogy megfonnyad a szőlő a szárán. Az őszi alma fa alatt, mert vagy bió, és rothad, vagy megért. Szilva már nincs a fákon.

Ez egy ilyen év.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.21. 11:27:13

@látjátok feleim szümtükkel: Isten hozott a kibertérbe!
Nálam a körte már üvegben, a Jonatán potyog, mert érik. A Mucsu és az Idared ledobják a beteg szemeket, de kivárják a szeptembert (eredetileg oktober végén szüreteljük). Lesz vagy 400 kiló a két fán. Az Izabella már szinesedik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.21. 18:55:56

Túl meleg van kommentelni ...
Néztem a datolyát, de valahogy csak egy-egy szem érik be a fürtből. Az viszont mézédes! Az biztos, hogy kitart, míg az unokák jönnek. Ők odahaza virágládában nevelt koktélparadicsomot szemezgetnek :)))
Szombaton osztálytalálkozó nálam. A menü nagyjából összeállt, márcsak meg kell főzni :)

turósmácsik 2018.08.21. 20:08:44

Mi már leszedtük a szőlőt, mert rohadt, és a darazsak szívták, már forr a lé. Nem volt annyira savnya, 16 fokos lett a must.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.21. 21:30:04

@látjátok feleim szümtükkel: Kezdtem aggódni, örülök, hogy megvagy. :)
@Andrass9: Az ördög tudja, mi lehet a baja.
Nálam ilyen, remélem meg lehet nyitni: photos.google.com/photo/AF1QipOrfd7nhViR0T_Bpjw3518RUPrDGyOK_AU99v4E
@turósmácsik: Lehetne éppen jobb is.

turósmácsik 2018.08.22. 07:10:36

@Waka: Lehetne, ha marad, de nem maradt volna.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.22. 07:44:36

@Waka:

Nekem is ilyen göcsörösek idén a paradicsomjaim ( nem mind ), és volt egy hasonlóan összenőtt kettős is, de sajnos nem vettem le időben, és megfőtt a szárán. Tyúkok szerették.

Dikusz 2018.08.22. 09:41:22

Nagy kedvencem a paradicsom ivólé, pláne zellerrel megízesítve. A nagy baj csak az, hogy én kénytelen vagyok beérni azzal, amit a boltban/piacon/nagyáruházban veszek.

Azt a csudálatos, korszakalkotó felfedezést tettem ennek kapcsán, hogy a paradicsomból, amit a piacon szentesiként árulnak, abból majdnem ízetlen, vizes lé lesz, bárhogy is fűszerezem. A szabadföldinek mondott paradicsom ára meg 300-350 Ft/kg között van, ennél nem láttam olcsóbbért.

Jó lett a zakuszka/ajvár krém, amit csináltam, csak a három nagyobb mustárosüvegnyi örökké fog tartani, vagy vendégeknek kínálgatom el.
:(énbezzegnemhiányoztamsenkineksem:(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.22. 09:48:47

@Dikusz: Csendben irigykedtem, hogy Szegeden lehetsz! Ott voltunk diákok a feleségemmel :)

kobold63 2018.08.22. 10:21:25

Mi is a zeller ízt szeretjük kihozzni, a fűszerként árult zeller mag és zeller só is jól bevált ehhez.

csigafrédi 2018.08.22. 12:24:05

Anyumnál is ilyen giga befőző-paradicsomok jönnek le. Tésztaszószt készít belőlük, imádom. Mondjuk nála nincs ilyen elképesztő mennyiség. Anyósom pedig egészbe rak el nyúzottat, az is szuper alapanyag mikor a boltban csak a holland van már. (Mondjuk az valami más fajta, nem lucullus, de hasonlóan húsos.) Én majd lecsót csinálok tárcsán és porciónként lefagyasztom. Múlt hétvégén padlizsánkrém-project volt. Grilleztem vagy 20 darabot. Olyan jó lett, hogy az csoda. Minden vacsorára azt tolom, mégsem tudom megunni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.22. 13:39:17

@Dikusz:

Hol voltál báránkám?

Én itt voltam, csak írni nem tudtam. Néma gyereknek meg a kocsmában sem értik a szavát.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.22. 14:31:42

@csigafrédi: Legutóbb teleraktam vele a mozdonyt, annyiból lett padlizsánkrém (7 db 7 decis üveg, meg pár kisebb doboz). Ez a feleségem alkotja, és zseniális!

Dikusz 2018.08.22. 15:09:55

@Andrass9: Akkor nektek emiatt is kedves Szeged, azt a várost szerintem csak szeretni lehet:)

Biztos én látom rosszul, de nekem a Dóm téren az óratorony jobban tetszik, mint a prágai Orloj zenéstől, mindenestől.

Dikusz 2018.08.22. 15:12:22

@látjátok feleim szümtükkel: Bizony-bizony, ahogy @Andrass9: írja, Szegeden kolbászoltam:)

Most van mit behoznod, hogy megjavult a géped:)))

csigafrédi 2018.08.22. 15:34:10

@Andrass9: Nekem is feleségem keveri. Pár éve van meg ez a recept. Erdélyi és sokkal jobban ízlik, mint a régi olajos-fokhagymás. Anyum még úgy csinálja, az is jó, de ez sokkal padlizsánízűbb, és kevésbé majonézes. Most, hogy ilyen sok lett, az történt, hogy egy jó adagot nem kevert be, hanem ment a fagyasztóba. Ha elfogy a bekevert, és vágyásunk van rá, csak kiveszünk egy adag pucoltat, felenged és bekeverjük. Vagyis asszony bekeveri. :) Amúgy rém gusztustalan a padlizsán, mikor sütés után kikapargatja az ember. De hát ez nem a szépségről szól. Az íze pedig fenséges. Remélem beválik ez a fagyasztós módszer. (Az javasolta, hogy így csináljuk, akitől a recept is jött, úgyhogy bizakodó vagyok.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.22. 15:53:50

@csigafrédi: Mi is fagyasztottunk már le grillezett padlizsánbelet, és teljesen jó lett úgy is. A grillezés pedig sokat dob rajta, mert a füst íze is belekerül :)

várom a levelet 2018.08.22. 19:07:55

én a paradicsomba zellerlevelet teszek,meg egy kis fokhagymát,sót,borsot.utána passzírozom,aztán dunszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.22. 19:21:44

@látjátok feleim szümtükkel: Most olvasom, hogy te nyersen iszod. Sokkal egészségesebb, ha főzöd kicsit, akkor kialakul benne valami, ami fontos a szervezetnek, csak nem ugrik be a neve.
Megnéztem: likopin, erős antioxidáns!

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.22. 22:24:24

@Andrass9:

A paradicsom nyersen is sokat tud.

Valamikor régen, amikor még nem adták ingyen a patikaszert, a falusi gyerekek sebeit paradicsommal gyógyítottk. Seb pedig volt mindig, mert mezítlábas gyerek gyakran beletalált az akác tüskébe. A meggyült szúrást betakarták egy darab érett paradicsommal, egy rongydarabbal bekötötték, és csuda történt, mert a gyulladás szépen elmúlt, a seb kitisztult.

Szerintem a likopin nyersen is benne van a paradicsomban. Írás szerint a feldolgozás/főzés azért jó, mert olyan zsírok, olajok kerülnek a likopin közelébe, melyek segítik a felszívódástát. Sajnos nekem a fözött létől ég a gyomrom. Nyerstől nem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.22. 22:43:07

Már sötétben jöttem haza,Erzsi néni a lépcsőház előtt ücsörgött a padon, engem várt délután óta, merthogy ígért nekem süteményt a múltkori paradicsomért cserébe. Délután két kanyart bonyolítottam a kertben, elsőnek a maradék krumplit hoztam haza, utána a paradicsomot szedtem le. Az egyik kosárral Csének szántam, este nyolcra jött, addig szolidan szőlőlét ittam. Nevezett beesett, az átadás megesett, mindenki örült, balra el...
Igen ám, de ma este rajzás volt, sorban váltották egymást a fura szerzetek. E, a pultban, kicsit rettegett, maradtam hát még, míg szűnik a nyüzsgés. Volt erősen kapatos és igen büdös ellenzéki megmondó, zavaros beszédű, a kamaszkort éppen elhagyó humanoid, cigit lejmoló, 3,14-csa szoknyás (esküszöm!) kismama, aki végül tolt egy parti biliárdot a lovagjával, nyolcvanas, igen kanos udvarló, egy pohár vizet kunyizó fedél nélküli, meg két csatak részeg nő, akik folyamatosan egymást nyalták.
Szóval igen nehezen hazaestem, dobtam egy zuhanyt, elrendeztem a másik kosár paradicsomot, meg kiraktam a süteményt egy tányérra. Most vacsora gyanánt csipegetek belőle.
Felétek minden OK?

kobold63 2018.08.23. 01:09:57

@látjátok feleim szümtükkel: a paradicsomos gyógyításról hallottam, szerintem a savas közeg számított, amit tudvalevőleg nem szeretnek a bacik és inkább megdöglöttek. Ráadásul a frissen felvágott paradicsom szennyezés mentesnek számítható, ami jó pakolásnak is.

A likopin ott van a nyers paradicsomban, természetesen, de főzéssel több jut ki a sejtekből, a sejtfalak roncsolása miatt. Ez a hőkezelés előnye. A hő viszont elbontja a C vitamint, így az a nyersben van, ennek ez az előnye. Kompromisszum.

látjátok feleim szümtükkel 2018.08.23. 09:22:05

Meóztam a külön féle paradicsomokat. Nem én voltam a meós, hanem a rigóm, akinek minden nap kell valami lédús gyümölcs, hogy jó érzze magát, és szereti a paradicsomot. Idén azonban nagyon válogat, nem mind fogy el. A legjobban
a fehér koktél megy:

www.google.hu/search?q=feh%C3%A9r+paradicsom&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwilnNT8z4LdAhUHZVAKHVnvALQQsAR6BAgGEAE&biw=892&bih=402#imgrc=qZ14Um4anIIiVM:,

csak az enyém enyhén hosszúkás alakú.

Ezt a feketét is nagyon szereti:

www.google.hu/search?q=kokt%C3%A9lparadicsom+feh%C3%A9r&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiT4tOOz4LdAhWML1AKHa68CJUQsAR6BAgFEAE&biw=892&bih=402#imgrc=2e12e56y0R7hOM:.

Gondolom azért, mert ezek a nagybogyójúaktól édeskésebbek. A fehér egyébként konyhai hőmérsékleten hónapokig eláll, ez a fekete koktél pedig nagyon jó ízű, de hajlamos a kirepedésre.

csigafrédi 2018.08.23. 10:13:04

@Andrass9: Ez jó hír. Igen, mi is azért grillezzük, mert úgy sokkal jobb az íze. :)

motoroskonyhaja 2018.08.23. 19:28:13

Azt hiszem ez volt az utolsó löket ahhoz, hogy most hétvégén én is tegyek el paradicsomot (ivólevet, passátát és krémet is). Eddig a lecsótól kezdve a lekvárokon és savanyúságokon át mindent tettem el minden évben (most is, bár a lecsó és pár savanyúság -pl. cékla- még hiányzik az idei speizolásból), de a paradicsom eddig valahogy kimaradt. Idén nem fog :)