Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: Milyen ételekhez lehet használni? (2018.10.16. 22:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

A szezon első arrabbiata szósza

2018.08.14. 07:00 Andrass9

Feleségem nagyon szereti ezt a szószt, különösen, amikor friss hozzávalókból készítem neki.

32.jpg

Sikerült az első termést betakarítani a KungPao csiliről, ami persze frenetikus paradicsomvadászatot eredményezett. Végül találtam itthon friss paradicsomot, bár az nem volt még a csúcson. Persze kell bazsalikom és fokhagyma is, meg egyebek, de szerencsére a veteményes ezt már szolgáltatja.

Összeszedtem hát a hozzávalókat:

  • 6 paradicsom
  • 7 dl sült paradicsom és darabos szósz saját termesztésből
  • 1,5 dl olivaolaj
  • 2 fej új fokhagyma
  • Kis csokor friss kakukkfü
  • másik csokor friss oregano
  • újabb csokor friss bazsalikom
  • 4 szál Kungpao Csili paprika (nagyon csíp)
  • 4 darab Thai birdeye csili még zölden (még jobban csíp!)

10.jpg

A paradicsomokat forrasztólámpával megpirítottam (a legjobb karamellizált ízeket így sikerül előállítani). A csiliket felkarikáztam magostul, mindenestül. Forró olivába szóram mind, mert a kapszaicin zsírban oldódik.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felsaraboltam a zöldfűszereket, meg a fokhagymát. Először az utóbbit adtam a csilis olajhoz, mert a fokhagymaillat hozzá tartozik ehhez a szószhoz. Meghámoztam a paradicsomokat, majd beleborítottam a zöldfűszereket a serpenyőbe (kivéve a bazsalikomot!).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felaprítottam a paradicsomot, tekertem rá sok tekerés borsot (a paradicsom szereti a borsot). Amikor a fűszeres olaj már ontotta magából a fokhagyma illatot, beleborítottam a paradicsomot.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Fedővel letakartam, hogy összepárolódjon a sok íz. Eközben a sült paradicsom "konzerveket" felkockáztam egy deszkán kicsire. Hozzáadtam a már megfőtt friss paradicsomhoz. ne feledjük, ezek a sült paradicsomok már megpuhultak, felszívták a sok zöldfűszer ízét - csak hozzá kell adni az ételhez!

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A bazsalikomot nem szeretem túl sok hőhatásnak kitenni, ezért a felhasználásával vártam, míg minden megfő. Akkor azt is felaprítottam. Hozzáadtam a kész szószhoz. Azután kiderült, nem lesz elég a szósz, ezért egy újabb üveg sült paradicsomot hoztam fel a kamrából :) Ezt más csak hozzá kevertem a szószhoz és rottyantottam raj egyet.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Gyorsan sterilizáltam 7 üveget a mikróban, és belekanalaztam a szószt. Hat üveg megtelt, de a hetedik már csak félig lett.

31.jpg

Feleségem hazajött, mire kész lettem, és bizony egy plusz üveget is megbontottunk a félig telt mellé.

A nyitóképen látható, hogy még egy kis friss bazsalikommal turbóztuk a tányért.

Hát mit mondjak: @@@ csípős lett! Idén a KungPao túlteljesített! Szerintem medvedoki imádná ...

31 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom bors oregano olivaolaj csilipaprika kakukkfü Thai csili KungPao

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1114067253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2018.08.14. 10:17:45

Valóban enném két pofára. (Bár a nagyon erős ételt nem kedvelem, bírom)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.14. 15:25:29

@medvedr: Úgy látom, ebben a melegben senki sem kívánja a csípőset :)

Dikusz 2018.08.14. 18:26:49

@Andrass9: Az az igazság, hogy aki nem szereti annyira a
"@@@ csípős"-et, az elolvassa a posztot, és sajnálkozik magán, hogy kimarad az életéből ez az ízorgia.:)

Ide elért az a "hatalmas" vihar, amire figyelmeztettek. Ha ennyi az, ami leesett, akkor ez még arra sem elég, hogy a port lemossa az utakról.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.14. 20:41:55

Köszönök szépen!
Egy ilyen szósz, így friss alapanyagokból a legjobb. A napi csilibevitel alap. Viszem befelé melóba a szezonális kínálatot, a napi "munkareggeli" nagyjából a szauna (reggel épp betűz a nap) és a siratókórus keveréke. De olyan jó!
@Dikusz: Fél öttől hatig esett, ebből 40 perc felhőszakadás volt. A szemközti ház déli végéről vízesésként ömlött alá a pászmákban érkező eső. Az Időkép szerint 35 mm esett. Annyira nem hiányzott, de úgy vagyok vele, mint az orosz: hagyom esni.

kobold63 2018.08.15. 00:32:36

@Andrass9: Nem értem miért, hiszen a meleg, trópusi helyeken megy a legjobban a csípős étel. Aki szereti, az szereti, még a jegelés és hűtők használata mellett is, amik miatt nem kell e hús szagát maszkirozni.

kobold63 2018.08.15. 01:01:17

A csípőségét nézve ez inkább thai mint talján étel. Mindegy Finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 02:18:14

@kobold63: Amennyire én tudom, ez olasz fogás. Már a neve is az: mérges tészta :) De mindegy is, mert mi nagyon szeretjük, különösen, mióta a kertben megterem hozzá minden (a tészta kivételével) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 02:20:24

@Waka: @Dikusz: Esőről nem nagyon tudok beszámolni: lejött 15 mm, oszt annyi. Ez mondjuk elég egy jó locsolásnak, de nem pótolja az elmúlt hetek vízhiányát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 02:22:47

@kobold63: A vicces része a dolognak, hogy a csípőssel nem tudod a hús szagát maszkírozni. Azt még azelőtt észreveszed, mielőtt csípni kezd :)
Amúgy ez olyan, mint a forró tea: Melegben hűsít!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 02:26:00

Ja, és most tettem be a sütőbe az idei első 3 tepsi sült paradicsomnak valót. Kicsit fáradt vagyok, mert még zseblámpával kellett további paradicsomot szedni, ehogy megteljen a tepsi :) Node 3 tepsi megtelt (szereztem a szomszéd kertjéből kakukkfüvet, mert nincsenek itthon). Minden más csak a kertből jött!!!
Tán lesz belőle poszt, ha még nincs elegetek a sült paradicsom posztokbül :)

kobold63 2018.08.15. 03:49:53

@Andrass9: Persze, hogy olasz. Szójáték volt az extra csípősségre utalva.

Dikusz 2018.08.15. 07:51:36

@Andrass9: Már épp kérdezni szerettem volna, hogy melyik fán terem a tészta.:)))

Sok szakácskönyvem van. Olyan is, amikben mesterszakácsok történeteket mesélnek a receptek mellé. Az egyikben egy sokat emlegetett (negatív értelemben is) mesterszakács említette, hogy egy japán delegáció kérdésére, hogy a köretként feltálalt tarhonya mi, azt felelte, hogy fán terem, és ősszel szüretelik. Még ha barokkos túlzás is, olvasni akkor is szeretek ilyen történeteket.

Dikusz 2018.08.15. 07:54:45

@Andrass9: Annyi azért itt is leesett, mire elállt az eső, de itt sem több, mint egy jó locsolás, mostanra már száraz az aszfalt.

Állítólag a szomszédban, Érden "özönvíz"-szerű eső volt.

Dikusz 2018.08.15. 08:00:29

@Andrass9: Jöhet a sült paradicsomos poszt kibővítve egy kis belőle készült étellel is.

Még jó, hogy nem volt otthon a szomszéd, mert képes lett volna felzörgetni benneteket, hogy valaki éjszaka zseblámpával mászkál a kertetekben, és lopkodja a paradicsomot, meg az ő kertjéből a kakukkfüvet:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 13:07:07

@Dikusz: Elpénecoltad :( A harmadik tepsi lekozmált, de istenesen ... Azt kellett volna legfelülre tenni a sütőben. Most már csak a másik két tepsi sül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 19:11:29

@Dikusz: No azér!!!
Az első tepsi 16 üvegbe fért bele, most kezdem a másodikat is kirakni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.15. 20:53:55

Ami azt illeti, soha nem gondoltam vagy kerestem utána a név jelentésének, a hangzása után elkönyveltem valami arab cuccnak. Olyan nagy bakot szerintem nem lőttem vele, a Földközi-tenger nagy olvasztótégelyében keveredett a sokféle nemzet konyhája. Elég csak az ázsiai eredetű tésztára (Marco Polo), az amerikai kontinensről származó paprikára (törökbors), paradicsomra, és a helyi fűszernövényekre gondolni.
@Andrass9: Ha azt teszed felülre, másik kozmált volna le alul. Valami hasonlót nekem is össze kell dobnom, mert a lében lassan fürödhetek. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.15. 23:02:55

@Waka: legalább a meglévő anyagot elkészítettem :) Minden esetre az olvasztótégely elemei remekül működnek!!!

Dikusz 2018.08.16. 09:13:40

@Andrass9: Én meg elkészítettem (sosem csináltam még) a zakuszkajvárt. Mindenfélét raktam bele, találomra
Ma délután fogom teszteltetni azzal, aki szereti. Pár falatnyi maradt, azt megkóstoltam, háááát, nem lett rossz, de legalább jó se. Valószínű inkább az a gond, hogy nem szoktam hozzá az ilyen zöldséges krémekhez. Nem húsból vannak.:)

Megyek a barátaimhoz Szegedre. Kedvenc városom, de azt hiszem többeteknek ismerős.
Majd a teszt eredményét megírom (bár azt hiszem ez csak engem érdekel), ha lesznek túlélők.:)

csigafrédi 2018.08.16. 10:37:53

Off: Nem tudja valaki, hogy hol lehet hüvelyes zöldborsót vásárolni? Olyat, amit hüvelyestül lehet fogyasztani. Zsenge, lapos, gombostűfejnél valamivel nagyobbacska borsók lehetnek benne. Csak nagykerekben találtam, pedig a bonduell-nek van fagyasztott 2,5 kg-os kiszerelése.
www.bonduelle-foodservice.hu/img_vyr/talire/t_6150.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.16. 11:50:47

@csigafrédi: Nekem már leérett, megettük. Boltban idehaza még nem láttam, ezért is termesztem magam, de csak szezonális mennyiségben magunknak. Nem tartom kizártnak, hogy a Metroban van, de még nem tűnt fel. Keresni meg nem kerestem. Ha kell, tudok neked vetőmagot hozni a télen - magunknak is az USA-ból hozom.

csigafrédi 2018.08.16. 12:24:52

@Andrass9: Köszi a felajánlást, lehet, hogy élek majd a lehetőséggel, de egyelőre még vadászom ezt a bonduelles dolgot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.16. 21:09:16

@csigafrédi: Az Ázsia boltban láttam valamikor friss hűtött, tálcás változatban, de nem merném megmondani, milyen évszak volt. Bár, ahogy mostanára összement a földgolyó, akár manapság is lehetne náluk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.16. 23:18:25

@Waka: Ott a pont! Bár ilyentájt az USA-ban se nagyon mosolyog a zöldségespulton: hidegkedvelő, rövidnappalos termény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.16. 23:21:02

Bement újabb 10 kiló körte az aszalóba. A maradékot feleségem már elosztogatta. Nagyon meghálálta a fa az idei gondoskodást: egy kukac se volt, a körtebolha is távolmaradt és még a gombásodás se ütötte ki a fát. Cserébe hozott vagy 60 kiló mézédes körtét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.18. 13:26:48

@Andrass9: A 20 kilóból lett 2,4 kg aszalvány. Édes, mint a méz!

kobold63 2018.08.19. 03:36:21

@Andrass9: Milyen fajta ez, ami már most érik és használtad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.19. 10:30:17

@kobold63: Sajnos fogalmam sincs róla. Általában augusztus végén szokott beérni, de idén minden sokkal hamarabb jön. Ráadásul egyszerre ért be a 60 kiló, ezért sokat el is ajándékoztunk belőle. Relative kicsi fa, alá is kellett támogatnom az ágakat. Tán 25 éve ültettük.