Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Most egy darabig nem próbálkozom tengeri herkentyűvel. Tegnap gyomor mérgezés... (2018.10.15. 13:07) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab
  • kobold63: @Fenchurch68: Jó étvágyat, fogod szeretni. Sok múlik az alma fajtájától, nekünk a Braeburn ( Új Ze... (2018.10.07. 00:03) Egyszerű, de nagyszerű zöldségleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (109) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (28) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (68) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (22) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Babra megy a játék

2018.08.11. 07:00 Waka

Szóval megint hazardíroztam egyet. A babmag átkozott drága volt a vetőmagboltban. 5-700 forintért adtak egy 25-30 szemes tasakot. Elmentem a Csarnokban lévő magboltba és egy ezresért vettem kétszer fél kiló étkezési szárazbabot. Az egyiket egyszerűen csak tarkabab néven árulták, közepes méretű, barna-cirmos fajta. A másik valamivel öregebb szemű és Erzsike névre hallgatott. Vetettem mindkét fajtából (jó)pár sort, aztán lestem az eredményt. A maradékhoz később vettem még 30 dekát, abból lett a bostoni sült bab. Mindkét fajta bevált. A kelés 90 % felett alakult és talán egy-két tő volt eltérő fajta. A tarkabab futó lett Erzsike bokorbab. Alaptrágyaként 70 g/m2 NPK műtrágyát kapáltam be, ez elegendőnek bizonyult. Az időjárás is a kegyeibe fogadott, májusban megjöttek az esők. Ahogy növekedtek és bizonyossá vált a futásuk, 120 centis uborkahálót húztam ki minden második sor közé. Erzsike nem volt futó, de olyan nagyra nőtt, hogy néhol elérte a háló tetejét. Kellett neki a támogatás, ne dőljön el, mert a földön heverő hüvelyek könnyen rothadásnak indulnak. Egy szó, mint száz, Erzsike piszkosul bejött. A négy sorról hat nagy szatyor babot szedtem le, két alkalommal, két hete lecsipegettem, ami megérett, aztán a hétvégén kinyűttem az egészet és leszedtem mind egy szemig. Zsengén kifejtve >10 kg lett, persze a végére úgy fájt a hüvelyujjam, mint a rosebb.. A tarkababot szárazbabnak szánom, a napokban kezdem el leszedni mindkét kertben, kiterítve megszárítom, aztán kicsépelem.

img_3686.JPGimg_3776.JPG
Az első szedést természetesen egy jó bablevessel ünnepeltem.

img_3723.JPG

Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge fejtett bab
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1 darabka zeller
- 1 jó fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 paradicsom
- 15 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 330 g 20 %-os tejföl
- 1 tojás
- liszt
- só
- bors
- 2-3 babérlevél

img_3781.JPG

A zöldségeket felaprítottam, a hagymát kockára vágtam.

img_3695.JPG

A felkockázott szalonna és a karikára vágott kolbász zsírját kisütöttem, aztán kiszedtem őket a lábasból és félretettem.

img_3692.JPGimg_3697.JPG

A zsírban megpirítottam a vöröshagymát majd rádobtam a zöldségeket. Eszembe jutott, hogy van kettő, kissé már kérdéses állapotú paradicsom a hűtőben, kivágtam belőlük a fekélyes részeket és azt is a zöldségekhez adtam.

img_3700.JPGimg_3706.JPG

Pirítottam, míg a paradicsom levet eresztett, aztán hozzáadtam a babot és felöntöttem vízzel. Beletettem a fokhagymát és a babérlevelet, sóztam borsoztam.

img_3709.JPG

Zsenge kora ellenére elég sok idő kellett neki, hogy megfőjön. Másfél óra rotyogás után jónak ítéltem. A tojásból liszttel és sóval tésztát kevertem és kanállal beleszaggattam a levesbe.

img_3713.JPG

Mikor megfőtt a tészta, visszaraktam a szalonnát és a kolbászt, majd tejföllel behabartam a levest és pár csepp ecettel kicsit csorbítottam rajta.

img_3716.JPG

Zamatos, könnyű nyári bableves lett, kis csípőssel és egy jó karéj kenyérrel ettem.

img_3719.JPG

Erzsikéből mindenesetre hagytam egy darabot teljes érésig, jövőre abból lesz a vetőmag.

22 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl bab bableves füstölt kolbász kolozsvári szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9014168719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.11. 12:45:52

A tészta mellé még kenyeret is ... :)
Irigyellek. Én drága babokat vetettem, és gyakorlatilag fennszáradt a tövön. Olyan cellulózos volt, hogy zöldbabnak ehetetlen!
A bablevesed rokonszenves, tudnám enni napszámba(n) :) Itt sok fejtett bableves fogy.

Boar. 2018.08.11. 20:28:49

Ma én is babos napot tartottam. Igaz, más indíttatásból.
Leakasztottam egy hete az utolsó sonkát a szegről, felszelve levákumoztam oszt ment a hűtőbe. Ez a baromi kánikula annyira átmelegítette a spájzot is, hogy nem volt szívem tovább szárogatni. A csülök részt meg a nyesedéket babgulyásnak szántam, ma került rá sor. Hasonlóan készült mint a posztbéli, zsírban pirítottam hagymát, belemorzsoltam vagy kétarasznyi kolbászt, szemes borsot, babérlevelet dobtam rá, ezzel meg is volt a fűszerezés. Amikor megsült, megkapta a beáztatott füstölteket, szeltem bele zöldpaprikát, paradicsomot, karikáztam bele sárgarépát, nyakonöntöttem egy kis vízzel és félórát rotyogtattam. Eztán került bele némi sertéscomb felkockázva, azt fehéredésig forgattam a szaftban és rákerült a beáztatott tarkabab. Innentől gyenge tűzön főtt két órát, közben kapott pár gerezd fokhagymát meg a végén finomra vágott zellerzöldet. Kislányaim lelkesen segédkeztek, rakták a tüzet, hozták a vizet, dobálták a bográcsba a hozzávalókat...lett is olyan füstszaguk mint a sátoros cigányoknak, most a kádban ázik mind a kettő... :-)

vörösbor(de)minőségi 2018.08.11. 20:39:40

huuuamindnenit! másfél óra egy fejtettbabnak? kemény egy makacs jószág lehetett...
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.11. 20:43:06

@Boar.: Anyósom ilyenkor purdészagúnak hívta őket :)

kobold63 2018.08.11. 23:07:28

A kép után ítélve, ilyen babot lehet itt kapni augusztus végén. Lassan kezdhetem keresni. A magyar zöldpaprika is most jelent meg, bár az almaparika, a kedvencünk csak késöbb, abból szoktam lecsót eltenni a fagyasztóba. Csak a petrezselyem gyökér, amit nem tudok szerezni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.11. 23:17:35

@Andrass9: Zöldbabbal már jó ideje nem kísérletezem, valahogy soha nem jött be. A feneketlen bendőnek kellenek a szénhidrák. :)
@Boar.: Tervezek már én is egy gazdagabban húsoltat, de megvárom vele a szárazbabot. Az új kertből már leszedtem, kiterítve szikkad, a Hegyre holnap hajnalban megyek érte, aztán már csak ki kell fejteni, meg élvezni a termést.
@vörösbor(de)minőségi: Mifelénk ilyen kemény világ van. :)
@kobold63: Az almapaprika még majd egy hónap.
Az éjszaka meg reggel lepottyant 30+ mm eső, sokat nem kell téblábolni a kertben, azért a babot lecsipkedem valahogy. Délután leszedem megint a paradicsomot, aztán főzök még egy adag ivólét.

kobold63 2018.08.12. 00:30:00

@Waka: Az energiád, főzési és kertészkedési tehetséged irigylésre méltó. Mindezt autó használata nélkül (ahogy kivettem postjaidból), superember vagy a szememben!

Dikusz 2018.08.12. 07:30:20

@kobold63: A fehérrépa kilója a piacon, és a Spar-ban, teszkóban is 1500 Ft körüli áron kapható...

Dikusz 2018.08.12. 07:34:39

@Waka: tényleg finom, könnyű nyári bableves. Én húst hússal eszem, de ilyenkor a nagy melegben tényleg "hűsítő" tud lenni egy ilyen leveske, meg hús sem kell feltétlenül hozzá. A nokedli az már inkább.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.12. 09:20:32

@kobold63: Általában paszternákkal helyettesítettem, de azért annak más íze van. Egy időben megpucoltam, felkarikáztam és aszalógéppel leszárítottam. "fűszer" címen vittem ki egy nagy dobozzal. Elég sokáig eltartott, és még nem buktam le vele :)
Az íz nagy részét sikerül azért rengeteg petrezselyemmel meg annak szárával pótolni.

kobold63 2018.08.12. 11:59:39

@Andrass9: Használtam én is már paszternákot, de sem az az íz, meg túl édes is.
Sajnos, az a rövid idő, amit otthon töltök, nem alkalmas zöldség száritgatásra. Az ötlet jó, talán a napon ki tudom szárítani.

kobold63 2018.08.12. 12:03:35

@Dikusz: Köszönöm, tényleg jó ár, beleszámítva a repülőjegyet (400 000 Ft) na meg a 20 óra utazást, bolondnak is megéri.
De tényleg köszönöm, igazán.

Dikusz 2018.08.12. 12:09:00

@kobold63: Ezt nem tudtam, csak leírtam az itthoni árakat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.12. 12:28:16

@kobold63: Mikor is jössz haza? Esetleg addigra tudok neked szárítani. Úgyis elő kell megint venni az aszalót, mert sok kiló körtéket, meg majd almát is kell aszalnom.

kobold63 2018.08.12. 13:37:57

@Andrass9: Nagyon köszönöm, örülnék neki. A terv szerint éppen váltanánk leányodat, szept. közepén, de most válik el, hogy esetleg el kell-e halasztani.
Nem tudom, miért nem termelnek itt, még a magyar farmer sem igazán, ahol pedig mindenféle paprikát, magyar paradicsomot, babot lehet kapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.12. 20:54:10

@kobold63: Azt mondta a nagyjány, hogy néha van náluk a farmon. Én még nem láttam ...
Hoppá, mit találtam:
www.instacart.com/whole-foods/products/3361096-parsley-root-each
Whole Foods Market az Amazoné, könnyű róla rendelni!
www.melissas.com/Parsley-Root-p/1279.htm
vagy in Canada:
harmonicarts.ca/product/parsley-root-organic/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.12. 21:23:39

@kobold63: Igazán köszönöm! :) Ma hajnalban leszedtem a Hegyen a szárazbabot meg a magnak szánt Erzsikét is. Kilencre megjöttem, elmentem az új kertbe, leszedtem a paradicsomot. Egy kosarat és egy vödröt vittem, tele lett mindkettő a nagyjával, a koktélnak már nem volt hely. Itthon megmostam, összenyiszáltam, megfőztem, kihűtöttem, átpasszíroztam. Lett fél három, ettem pár falat, aztán olyan lustaság vett erőt rajtam, hogy inkább hunytam egyet. A koktélt még le kellett volna szedni, de marad holnapra, már, ha lesz időm a lé eltevése után.
@Dikusz: Érdekes, mióta a köszvény rákényszerített a diétára, szinte meg sem fordulnak a fejemben a húsos fogások. Pedig most más jó ideje nincs panaszom. Hétvégén persze elcsábulok, de ritka alkalom, hogy van érkezésem valami időigényes húsos fogást készíteni. A mostani hétvége üdítő kivétel, meggyleves, csülökpörkölt, nokedli, uborkasaláta. Persze, három napig eszem majd.
@Andrass9: Érdekes, trianoni határok ugyanúgy határt szabnak a (sárga) tölteni való paprikának, a spárgatöknek és a petrezselyem gyökérnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.12. 22:06:40

@Waka: Ezt nemigen értem ... Mi köze Trianonnak a petrezselyemgyökérhez???? Azt nem néztem, hogy a TV paprika és a spárgatök hogy viszonyul Trianonhoz - elnézést!
Ami a húsos fogásaidat illeti ...
Mintha az utóbbi időben kicsit sok purint vennél magadhoz :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.12. 23:17:36

@Andrass9: Anno Bacher Iván írta: "Trianonban ugyanis meghúzták az igazi sárga színű TV, vagyis tölteni való zöldpaprikának a határait is - másutt van haragoszöld, élénksárga, piros, de olyan, mint nálunk, zöldessárga, nem fűízű, olyan nemigen." Aztán: "A gyökér, más néven fehérrépa bizonyítottan nem fordul elő magyarlakta tájakon túl." No és: "A tököt másutt nem eszi ember. Csak a marha, csak a ló." Enni, no meg írni azért tudott. Mondjuk, inni is. :)

kobold63 2018.08.13. 10:02:24

@Waka: Itteni tapasztalatom is ezt erősíti meg. TV paprikát még lehet találni bőven, de nem a nagy élelmiszer hálózatoknál, hanem a kimondottan zöldséges üzletekben, ezeknek legnagyobb része kinai, vietnámi eredetű kezekben van. Rengeteg féle tök van, ami sütésre, főzésre való, spagetti tök is, de a finom tök, az csak magyar farmernál található, tőlünk kb. 50 km a helyi vagy 300 km a fő gyümölcs-zöldség termelő rész.
A zsíroskenyér vagy egyéb szendvics zöldpaprikával teljesen ismeretlen minden más népességből eredőnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.13. 22:12:46

@Topy: Úgy is jó :)
10 kiló körte az aszalóban! 15 kiló paradicsom holnap megy a szaunába :)