Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: Milyen ételekhez lehet használni? (2018.10.16. 22:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Kacsacomb konfitálva (zsírban lesütve) Gárdonyra

2018.08.08. 07:00 Andrass9

Vagyis 80-90C fok körüli hőmérsékleten lassan, zsírban sütve elkészített kacsacomb. Magam részéről bármikor hajlandó lennék kacsa vagy libacombot enni. Valamiért ezek a viziszárnyasok a sok evezéstől igencsak izletes combokat fejlesztettek ki maguknak...

49.jpg

A Metro áruházban csaptam le 6 combra, hogy az pont jó lesz Gárdonyban a barátainkkal. Azután többetek riogatott, hogy nem lesz elég, de ami késő, az késő! A combok és a háj már itthon vannak, még ma este el kell készítenem, mert holnap Ráckevére megyünk utcatalálkozóra.

Gyorsan össze is szedtem az anyagokat, hogy feltehessem a tűzre:

  • 6 hízott kacsacomb
  • 1,6 kg kacsa testháj
  • 2 nagyobb vereshagyma
  • 3 ek kakukkfü
  • 30 tekerés feketebors
  • durvaszemü só
  • világos és barna sörök
  • öntöttvas kacsasütő edény

10.jpg

A combokat kitokoztam (nagyon tiszták voltak, két tokot találtam összesen). A bőrét bevagdostam, hogy be tudjam dörzsölni a fűszereket a húsba. Először liberálisan sóztam, majd jött 15 tekerés só, amit a kakukkfü követett. Ezeket beledörzsöltem, majd megfordítva a másik oldalukkal is ugyanígy jártam el. Végül egy tálba szuszakoltam, amit egy tányérral lenyomattam. Van néhány órája, hogy pácolódjék.

11.jpg 12.jpg 13.jpg
14.jpg 15.jpg 16.jpg

A kacsasütőnek az alját kis kacsazsírral kikentem, hogy a hagyma ne ragadjon le (nem szokott amúgy). A két hagymát felkarikáztam vastagabbra, és megágyaztam vele a kacsacomboknak. Hirtelen felindulásből megfeleztem a Pilsner Urquel sörömet a hagymákkal.

18.jpg 19.jpg 20.jpg

A hájat megmostam, feldaraboltam olyan ahogy sikerül méretre, és egy deci vízzel beletettem a tottyos fazekamba. Ment a teraszra az indukciósra. Míg ez rotyogott, a kacsacomboknak forró serpenyőben kérget pirítottam. Ahogy ezzel végeztem, a háj is keverést igényelt, de még volt zsír a darabkákban.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A kérgesített kacsacombokat elhelyeztem a hagymaágyon, amivel együtt a fűszeres kisült zsírját is ráöntöttem. Aztán gondoltam, hogy a combok szomjasak lehetnek a pirítástól, és egy keveset kaptak a barnasörömből is (ez azért nem egy Pilsner). Elég sok zsír kisült a combokból: ez tényleg hízott kacsa volt.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

A háj is kisült, sikerült még időben elkapni, hogy ne égjen meg a tepertő. A zsírt leszűrtem, a tepertőt meg elkezdtem csipegetni.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Felöntöttem a combokat annyi zsírral, hogy éppen ellepje.

31.jpg

A maradék kacsazsír pont megtöltött egy hétdecis üveget (csalok, mert maradt még zsír, de az ment a kacsára).

32.jpg

A kacsasütő lábast kivittem a teraszra a rezsóra. Beállítottam 80C fokra a rezsót (amit párszor ellenőriztem, de elég jól tartotta), feltekertem az óráját 3 órára (többet nem lehet beállítani), lezártam a klaviatúrát, és hagytam dolgozni.

33.jpg 34.jpg 35.jpg

Az üvegnyi kacsazsírt lehűtöttem, majd beraktam a spájzba: megint van zsírom egy ideig a főzéshez.

36.jpg

Lefekvés előtt még adtam 2 órát a kacsának, aztán magára hagytam, csak nem fog félni a teraszon éjjel ... Reggel mindenestül betettem a kamrába, mert csak másnap megyünk Gárdonyba. Mivel a zsírt és a kacsát nem bolygattam, az nyugodtan eláll pár napot a zsír alatt.

Másnap reggel azután kiszedtem a combokat egy lezárható jénaiba, hogy ki ne lötyögjön az úton a leve.

37.jpg

A hagymás zsírt felforrósítottam, és leszűrtem. Megtöltöttem egy másik hétdecis üveget a fűszeres zsírral, a maradékot pedig a kacsára tettem. A hagymás szaftot is! Így felszerelkezve neki is vágtunk Gárdonynak, hogy majd ott betesszük a hűtőbe - mostanra halászlét igértek :)

38.jpg 39.jpg 40.jpg

Innentől már csak egy mobiltelefon volt fényképezni, ami azért nem egy Carl Zeiss lencse :( Ebédre nem volt halászlé, így bedobtuk a kacsacombot. Pont hatan voltunk: meglátjuk, ki marad éhes. A háziasszonynak volt újkrumplija, mondtam neki, hogy a legegyszerűbb köret az lenne, ha a kacsáról leszedett hagymás szaftban pirítaná meg a feldarabolt krumplit. Még ilyet nem csinált, de bevállalta az ötletet. Míg a krumpli pirulgatott, a combokat serpenyőben zsíron ropogósra sütöttem (a konfitálás csak puhítja a húst, bőrt). Szépen egyszerre elkészült minden.

41.jpg 42.jpg 43.jpg
44.jpg 45.jpg 46.jpg

A horgász barátom pedig főzött egy tojáslevest buggyantott tojással, ami nagyon finom volt!

47.jpg

A kacsa és a krumpli is első osztályú lett, és senki sem siránkozott, hogy éhen maradt volna ...

48.jpg

26 komment

Címkék: sör hagyma bors feketebors kacsacomb kacsaháj kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7814164579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.08.08. 11:31:41

Elcserélném a most elkészült rakottkrumplit erre.:)

A halászlé csak késett, vagy az elkészítése későbbre lett halasztva?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.08. 11:49:30

@Dikusz: Régen ettem rakott krumplit - kéne megint főzni, csak MELEG VAN!
A halászlé másnapra halasztódott, de nem sikerült fognom bele halat ... (szerencsére volt még lefagyasztva az előző napokról)

Dikusz 2018.08.08. 12:05:22

@Andrass9:
Sokat nem vesztettem vele, mert nem lett melegebb a szobában attól, hogy bemelegítettem a sütőt. A szegedi vendégségben is ez lesz az első napi vacsora, de nem baj, szeretem.

Azért jöhetne egy Andrass9-féle rakottkrumpli posztnak.:)

csigafrédi 2018.08.08. 15:16:17

Csak a kovászos uborkát hiányoltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.08. 16:04:01

@csigafrédi: Pedig volt hozzá kétféle is! Vittünk az enyémből, és hozott a horgász barátunk is. Mivel én relative ritkán eszem savagyút, elfelejtettem említeni ...

csigafrédi 2018.08.08. 16:11:21

@Andrass9: Akkor így már kerek a történet, megnyugodtam. :)

trux77 2018.08.08. 17:30:04

Csodálatos az étel, a kép...minden...én meg ihatom a napi 2 lityi tejecskémet :(((brühühüüüü

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.08. 18:29:23

@trux77: Én is innám, de felborult az üveg a kocsi csomagtartójában, és kifolyt az egész (rosszul volt rátéve a kupak). Sajnos így csak csomagtartómosás volt, pedig már napok óta innám a finom házitejet!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.08. 22:06:19

Köszönök szépen!
Az a madár legfeljebb akkor használta úszásra a lábait, ha félszárazföldi vagy halastavi nevelésben részesült. Sebaj, a gyaloglás is remekül erősít. :)
Igen kívánatos fogás, de talán sokan voltatok rá. Egy halászlé előtte kiegyensúlyozta volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.08. 22:21:00

@Waka: Na most akkor piszkáljam a barátomat, akivel másnap kimegyek a tóra hajnalban???
Az ételre pont annyian voltunk, amennyit meg tudtunk enni!!! Én legalábis jóllaktam :)

Kumari aki Nilüfer 2018.08.09. 10:14:47

@Andrass9: Na úgy jól lehet lakni, ha van leves, a kacsacomb körettel a második,és ha még desszert is akad:)))Nagyon csábító..szeretem a kacsát. Enni is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.09. 14:46:36

@trux77: @Andrass9: Amilyen a sorsom ... Tej és kenyérhiányban szenvedve lementem magam a tejboltba utánpótlásért.
"Nincs tej, mert elromlott a gép!" Ja. Érdekes módon kenyér se volt a polcon... Mintha az új tulaj be akarná csődöltetni a boltot. Javára legyen mondva, hogy iskolaszezonon kívül sokkal kisebb a forgalom!
Kenyeret se kaptam a kenyérboltban. Amióta elment a pilisszentiváni pék, nincs jó kenyér.
Bizisten most azonnal elkezdek egy újabb kovászt, mert ez nem járja!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.09. 15:48:17

@Andrass9: Különben is érdekes lenne kenyeret sütni a mozdonyban!!!

Fenchurch68 2018.08.09. 17:29:16

Ezt most nagyon enném, négy napig voltak itt a vega leánykáim, nekik főztem finomakat, ahhoz meg kicsit meleg volt, hogy legyen húsos kaja is :)

Mindig kreatív ételtársítók voltak, de a fődíjat tegnap este a legnagyobbik nyerte, aki a grillezett füstölt gomolyát mentás baracklekvárral, kovászos uborkával és majonézes krumplival körítette, aztán desszertnek megette a Tátrából visszahozott kicsit nyomi és olvadt csípős paprikás mackósajtokat őszibarackkal.
Mondjuk a gomolyához tényleg illett a lekvár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.09. 19:08:51

@Fenchurch68: A lekvár OK, mackósajt őszivel passzol, de a kovászos nekem nem stimmel :)

Dikusz 2018.08.09. 20:21:28

@Andrass9: Pedig a majonézes burgonya kovászos uborkával igen felgyorsíthatja az érzékenyebb gyomrú embertársaink ide-oda futkorászását a mellékhelyiség irányába...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.09. 22:29:57

@Andrass9: Ilyen esetben természetesen nem célszerű piszkálni a barátot, főleg, ha akadt némi hal is hajnalban. :)
Persze, nem lehet mindenki olyan borzasztó étkű, mint én.
A klasszikus zacskós leves felirat ugrik be. "A szóban forgó négy személy kis étkű, és nemrég ebédelt." :)
Arra a mozdonyos kenyérre én is befizetnék.
@Fenchurch68: Lassan célszerű lenne beruházni egy terhességi tesztre.

Dikusz 2018.08.10. 08:40:17

@Waka: Kérek engedélyt a @Fenchurch68:-nek írt kommenteden harsányan nevetgélni!
Ha lett volna kávé a számban, most takaríthatnám a monitort.:)))

Fenchurch68 2018.08.10. 17:01:26

@Waka: Megígérte, hogy várnak, míg lediplomázik :D Persze láttam én már karón varjút.

@Dikusz: Elképesztő dolgokat tudnak párosítani, és soha semmi bajuk nem lett tőle. Illetve a középső panaszkodott, hogy múlt héten gyomorrontása volt, biztos összeszedett valami vírust. Aztán a keresztkérdések alatt megtörve elmesélte, hogy előző nap bulizni voltak, és megivott egy sört, utána vaníliás jégkását, aztán nagyobb mennyiségű tortilla chipset sajtszósszal, aztán még egy sört, végül hazafelé még fagyiztak. Mikor rámutattunk, hogy talán ez is közrejátszhatott, indignálódva közölte, hogy de hát ezek mindegyikét szokta máskor is fogyasztani, és még soha nem lett baja. Azért elgondolkodott, hogy netán a kombináció...

csevely 2018.08.10. 18:17:04

@Andrass9:
Nekem fröccshiányom volt ebben a 35 fokos nyárban, és hiába próbáltam többfajta bubis vizet, nem volt jó. A patront ugye eliminálták. Pedig de jó volt . Nade EU. .
A segitség egy nem várt helyről jött : prohardver.hu/tema/sporolos_topik/hsz_1221-1240.html
Csak azért írom, hogy két processzor teszt között azért egy kis szódateszt belefér. . . .
Márminthogy te pedig főzől...
A Lidl fröccsvize kipróbáltan jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.10. 22:11:20

@Waka: Elkészült a kovász első fázisa. Meglátjuk, mit produkál a sütéskor!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.10. 22:40:20

@Dikusz: :)
@Fenchurch68: :)
@Andrass9: Két dolog járt mostanában a fejemben a szöszölős kerti munkák közepette. Az egyik a kovászos uborkáról folyt diskurzus. Konkrétan, hogy az üvegbe helyezett kenyérben olyan sok élő mikroorganizmus nincs, mivel a sütés során kinyaffantak szegények. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki kovászt tesz az uborka tetejére? Vajon, miféle erjedés alakul ki?
A másik idea a szuvidálás terén ugrott be. Tegyük fel, hogy csöves csemege (főzni való) kukoricát némi vajjal tasakba teszünk és alacsony hőmérsékleten pár órát izzasztjuk a fürdőben. Utána igen forró grillen kicsit megijesztjük, sózzuk, aztán a nagyérdemű elé vetjük. Ugyan, milyen lehet?
Mára ennyi lett volna az agymenésből, de akad még a tarsolyban. :D

kobold63 2018.08.11. 00:16:38

@Waka: 1. Kovászosuborka. A multkori koviubi post során, amikor a piritott kovászos kenyér használata volt kiemelve, rámutattam a kimúlt mikróbákra, a kovász lényegtelenségére. Örülök, hogy te is egyetértesz, említed.
Itt, a koviubinál a tejsavas fermentálás anaerob úton, oxigén nélkül történik, azért kell lenyomni az ubikat a folyadék szint alá. Ami kilóg, azon más, oxigénnel dolgozó mikroorganizmusok, penész és egyéb szaporodnak el, ami nem előnyös ugye. Ha kovászt teszel bele, abból is a liszt, a szénhidrát a lényeg, az használódik fel. A kovászban kevert mikróba tenyészet van, a levegőből, a környezetből kerülnek oda a "vad" élesztők. Az uborkánál szintén, de ott a sós, anaerob környezetben mások tudnak elszaporodni és dolgukat ellátni.

2. Kukorica. Észak Amerikában nagy kultusza van a kukoricának, itt tanultam meg, milyen is az igazi, jó főtt kukorica. Bár azt tartják, hogy a kert és a fazék között csak 10 perc legyen, ez azért csak útmutató. Állás közben a kukoricában lévő cukor átalakul keményítővé, kalória értéke természetesen megmarad, de kevésbé élvezhető lesz.
Vannak nagyon jó, különleges kukorica fajták, de a lényeg a frissesség, a tárolás jégen lehetőleg, ami lelassítja a kémiai folyamatot. Kivéve, ha pecázáshoz csalinak használod, ha jól emlékszem, ahhoz erjeszteni kell. Azt tartják, forrásban lévő vízben 10 perc főzés elég, utána már keményebb lesz. Én gyakran nyersen eszem, olyan mint a cukorborsó vagy zsenge répa.
Az én nézetem és izlésem szerint a szuvidálás csak rontana rajta. Bár ki tudja? Kisérletezni lehet, úgy születnek a nagy felfedezések. Bon appetit!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.11. 12:33:36

@kobold63: Csak ötletelek, hátha valaki kipróbálja, aztán majd mesél. Nekem is volt ún. desszert kukoricám, annál viszont nagyon el kellett találni a szedés idejét, mert igen hamar megöregszik.