Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Hát ez nem jött össze. Dolgozom rajta. (2018.10.21. 21:25) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Bableves füstölt oldalassal

2018.08.05. 07:00 Andrass9

Volt itt már csülökkel, meg csak magában, meg fejtettbabként is, de oldalassal még nem főztem. Az úgy volt, hogy egy hónap kihagyás után ismét volt kispiac. Ki is mentem, de csak ténferegtem - valahogy semmi sem hiányzott a kamrából. Nézegettem a fóti hentes áruját (nagyon jó!), de nem volt csülök.

32.jpg

A másik hentesben nincs bizodalmam ... Végül csak visszatébláboltam a fóti henteshez, hogy adjon már legalább egy darab füstölt oldalast. Azzal is lehet bableves fózni.

A gyerekeket vártam másnapra takarítani, meg a feleségem is jön haza - ezt a bablevest megfőzöm (igaz, hogy kakaslevest igértem neki)...

Össze is szedtem a hozzávalókat:

  • 15 dkg gyöngybab (mert ennél többet nem szabad egy fazék levesbe beletenni)
  • 25 dkg füstölt oldalas
  • 5 dkg húsos szalonna (kell egy kis zsír a rántáshoz)
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1/8 zellergumó
  • 1 zellerszár közepe
  • 1 vereshagyma
  • 4 minifokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika (Farkas András féle)
  • bors, babér, boróka

10.jpg

A babot meleg vízbe beáztattam (amit többször is cseréltem rajta, mert nincs időm estig várni az áztatással). A fűszereket és a fokhagymát teatojásba tettem. A sárgarépát feldaraboltam és félretettem a zellerszárközéppel. A négyliteres fazékba beledobáltam a hagymát, gyökereket és a húsos szalonnából a húsos részt, nomeg az oldalast. Felöntöttem félig vízzel, és felforraltam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szalonna zsírosából kisütöttem a zsírt, beleszórtam a lisztet és világos rántást készítettem. A végén belekevertem a pirospaprikát és lehűtöttem a serpenyőt. Erre csak akkor lesz szükség, ha már minden megfőtt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A babon cseréltem vizet és nekiálltam csipetkét gyártani. Eredetileg csak egy tojásnyival kezdtem, de rájöttem, hogy lehetne az kettő is, akkor megszáríthatok egy nagyobb adagot máskorra.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Nem mondom - eltartott egy darabig az a 2200 csipetke, de elkészült. Megfőtt ezalatt a füstölt hús is. Hozzáadtam a babot, annak is kell még idő.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Minden megfőtt, tehettem a sárgarépát, csipetkét és a zellerszárat is a lébe. Végezetül a paprikás rántást is belefőztem.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A kép tanusága szerint az oldalas omlósra főtt.

31.jpg

Másnap elmentünk délben a gyerekekkel a Hold utcai piacra "Gasztrovíkend"-re. Ettünk sok finomat, csak énvelem szúrt ki Széll Tamás: a töltöttkáposztája szabolcsi volt (aka PK). Még mindig nem szeretem ... Hazamentünk takarítani. A takarítás végén a gyerekekek igencsak belaktak, a kicsilyány még kért egy befőttesüvegnyit is elvitelre. Ennyi maradt:

33.jpg

(Meg még egy tányérnyi, amit feleségem nagyon jóízűen megevett.)

Hiába, jó alapanyagból lehet jót főzni!

47 komment

Címkék: hagyma fokhagyma zeller bab bors szalonna sárgarépa babér liszt boróka gyökér oldalas pirospaprika zellerszár füstölt oldalas gyöngybab Farkas András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1513669380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.08.05. 08:42:10

Igazi könnyű, "nyári" bableves. Jöhetne ebédre, kár, hogy már nincs maradék, pedig pont olyan jénai üvegtálkám van, mint amiben a bab ázott. Abba pünkt belefért vóna egy kis adag leveske:)
Valami könnyű nasi nem volt a leves mellé? kis palacsinta, rizskoch?

A borókaíz mennyire volt érezhető? Nekem mindig a borovicska jut eszembe róla. Az nincs itthon, van viszont Raki Rrushi, és Skenderbeu brandy - még. Nem merem felnyitni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 10:11:43

@Dikusz: Kb. annyira érezhető, mint a feketebors :) Igyekszem csak annyi fűszerrel megpakolni, amennyi még nem észrevehető.

Dikusz 2018.08.05. 10:51:15

@Andrass9: Az attól függ, hány tekerés az a feketebors.:)))

Már épp akartam írni, hogy amikor mics-et ettem, abban volt nagyon érezhető az íze, de aztán oknyomoztam magam után, és kiderítettem, hogy az a fűszer borsikafű volt.
Az viszont a húsvétkor tálalt töltöttkáposztában nagyon ízlett. Legalábbis azt mondták az van benne, de én enyhe kaporízt éreztem inkább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 11:08:05

@Dikusz: A receptben 4 szem egészborsot használtam ...
Borsikafüvet (csombort) sokat tettem a káposztába, amikor savanyítottam. Kaporra nem hasonlít - szerintem.

Dikusz 2018.08.05. 11:17:03

@Andrass9: Akkor lehet, kapor volt.:)
Amikor arra tippeltem lehurrogtak az ottani szakértők.

kobold63 2018.08.05. 11:27:30

@Andrass9: nekem a kakukkfűre hasonlít, finomabb, enyhébb kivitelben. Végre megtaláltam itt is palántát, ültettem néhány tövet.

Kumari aki Nilüfer 2018.08.05. 14:27:29

Jól néz ki!! (de ha füstölt hús és bab, nálunk abból káposztáspaszuly lesz:D)

Én borsikafú rajongó vagyok, még a csemege uborkába is teszek..otthon vasfű a neve, és anyu elsősrban a savanyításkor használja, eszméletlenül finom tőle minden csemege ízzel eltett téli savanyúság( Mi a vad savanyút nem szeretjük, mind cukorral van lágyítva, ettől csemege..mármint ízileg:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 14:51:52

@kobold63: Ősszel szépen elszórja a magját, attól kezdve már csak ritkítanod kell!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 14:55:52

@Kumari aki Nilüfer: Mi sok bablevest eszünk. Most fejeztünk be egy nagy adag fejtettbab levest (lusta voltam churutért bemenni, meg az nem is igazán oldódik a jéghideg levesben), így egy kanál tejfellel savanyítottam. Remek frissítő volt a diófa alatt ...

Dikusz 2018.08.05. 16:06:19

Nem tudtam, mi az a churut. Keresgettem a neten, rátaláltam a pontosan öt évvel ezelőtti posztodra. Elolvastam, elkészíteném, de azt hiszem panelban nem túl okos dolog a szag miatt. Egyébként mitől olyan büdi?

Hónap közepén

Dikusz 2018.08.05. 16:10:37

@Andrass9: Hááát, elküldtem a kommentet, mielőtt befejeztem volna....

Szóval a folytatás: E hónap közepén megyek Szegedre. A baráti körből az egyik hölgy örmény származású, megkérdezem tőle, ismeri-e a churutot.
Viszont Erdélyben jártunkkor nem találkoztunk ezzel a fűszeregyveleggel, nem lehet, hogy a töltöttkáposztába is ez került bele, én meg kapros ízt éreztem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 19:42:04

@Dikusz: Nem valószínű a káposztában való jelenléte. Az én posztom előtt volt Süllőcskének egy poszt sorozata: Ángádzsábur - ennek a levesnek alapfűszere a churut.
Nekem most készül egy nagyobb adag. Legalább kétféleképpen, de inkább három zöldfűszerrel szándékozom majd kifőzni. Állítólag főzés közben igen büdös, de ez nekem eddig nem tűnt fel (kétszer készítettem eddig).

blogkocsma.blog.hu/2013/06/10/angazsdabur_i

Dikusz 2018.08.05. 20:18:09

@Andrass9: Hú, de klassz poszt, jó volt olvasni, nagyon érdekes volt.
Most már tényleg megkérdem a szegedi ismerősömet, hogy ő használja-e ezeket a fűszereket.

Itt leesett három csepp eső, a kerteknek aligha volt elég...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 20:38:15

@Dikusz: Itt is pont három csepp!!! Bezzeg Solymárt elöntötte ...

Dikusz 2018.08.05. 21:20:57

@Andrass9: Akkor majd integetek neki:)

kobold63 2018.08.05. 22:23:12

@Andrass9: Süllőcske remek művét elolvastam. A blog végén az ízhatás fokozást magyarázva a glutaminsavak kiválására utalnak. Elképzelhető, hogy ez hasonló a távol keleti konyhák kedvence, a MSG, mono-sodium-glutamat, hatásához. Sokan allergiások erre a kristályos formában forgalmazott ízfokozóra, az éttermek feltüntetik, ha használják.
A churut, mint természetes úton, nem gyárilag készitett ízfokozó magasan kiugrik a gasztonómia világában.

Ez csak az én szösszentésem, nem ismerem a churutot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.05. 22:41:13

@kobold63: Ez így, szerintem, ebben a kontextusban nem áll meg. A "sokan allergiások" kb annyian vannak, mint a glutén érzékenyek, vagy a lisztérzékenyek. Az MSG más néven is ismert: umami. Érdekes módon erre senki nem érzékeny :)
Jó példa erre, hogy az egyik legjellemzőbb umami (MSG) forrás a parmezán sajt ...
Paleo diétán kell élni, akkor ezek az isteni ízek nem támadnak meg bennünket :)

kobold63 2018.08.06. 04:20:16

@Andrass9: Köszönöm, teljesen alátámasztod, amit én írtam. Lehetett volna sokkal hosszabban leírnom, kitérni a különböző ismert, természetes ízfokozó ételekre, umamikra, de nekem az a véleményem, hogy ha valaki egy oldalon írja le azt, amit 5 mondatban is lehet, az más gazemberségre is képes. (valaki nagy gondolkozó mondta ezt elöttem,én édesapámtól hallottam).
Amit én kiemeltem az, hogy a gyárilag előállított, kémiailag mono-sodium-glutamate, MSG,nem mérkőzhet meg az élő szervezetek, növények és állatok által termelt alapanyagokkal.
Az allergiának, ételérzékenységnek nagyon sok fokozata van, gyakran enyhe gyomorpanaszok csak, de ez is érzékenység. A gurmet szakács ki tudja hozzni az umamit a rendelkezésére álló ételekből organikus úton, nem szükséges a kémiai,gyári adalék, amire érzékeny lehet a közönség.
Ami Észak Amerikában a hisztérikus "no cholesterol" (ráírva a növényi olajokra, mintha ez jelentené a minőséget) vagy "no gluten" mindenre, ahol természeténél fogva semmi liszt termék sem lehetne, nem hasonlítható össze az kínai vendéglőkben elterjedt MSG (gyárilag előállított) használata elleni fellépésekkel, ami végül is arra kényszerítette a nívósabb vendéglőket, hogy erről lemondva, minőségi anyagok és képzett szakácsok hozzák létre az ízes ételeket.

Az élő szervezet csodálatos, pl. a kertészek tudják, hogy a komposzt használata a földet is táplálja, minőségivé teszi, míg a műtrágyát csak a növények tudják felhasználni. Vagy az a rengeteg vitamin és ásvány tabletta amit szedünk, sokkal kevesebb szívódik fel belőlük és kerül be a szervezetünkbe mint az ételekkel bejuttatott, más élő szervezet által, azoknak a sejtjeiben, szöveteiben tárolt anyagokból. Természetes módon, természetes ételekből sok módon lehet umamit kihozzni és felhasználni. Régi, elfelejtett szokások, ételek segítenek ezeket felkutatni.

Fenchurch68 2018.08.06. 09:17:44

Speciel a parmezán (mint minden 1 éven túl érlelt sajt) megengedett a paleóban :D (ennyi idő alatt biztosan lebomlik benne a laktóz, és a hardcore paleósoknak az a nagy mumus. Én eszem tejtermékeket, módjával. A görög joghurtról sose mondanék le...)
Szerintem a nátrium-glutamát érzékenység főleg mennyiségi kérdés. Parmezánból nem tudnék annyit megenni (főleg mert olyan k. drága), hogy beüssön, de két tányér porlevestől, vagy egy tányér kínaitól - régebben ezt már elpanaszkodtam - ijesztő tüneteket produkálok, szemkáprázás, 1-2 órán át tartó afázia (mikor kimondanál egy szót, fejben megvan, és a szád mást mond ki, horror), utána meg 10-es fokozatú féloldali fejfájás, szóval nekem nem éri meg.

Kumari aki Nilüfer 2018.08.06. 13:38:03

Szegeden van örmény templom, egyszer egy valódi örmény esküvőbe botlottunk, nem hajtottak el, nagyon látványos volt a szertartás. meg a körítés..gyerekeknek pénzszórás, egyebek:) Ennélfogva kell ott legyen örmény bolt, és churut....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.06. 13:47:12

@Kumari aki Nilüfer: Hát nem tudom! Süllőcske elbeszéléséből itélve ez nem egy boltban kapható valami. Ezt mindenki magának csinálja izlés szerint.

Kumari aki Nilüfer 2018.08.06. 13:53:00

Gyergyószentmiklóson a piacon árulják..sajnos, mikor ott jártunk, éppen nem volt piac:(( Házilag készítik, persze, de attól kisboltban lehetne...csigatészta is van házi:DD

csigafrédi 2018.08.06. 14:12:42

Jó kis leves lehetett. Nekem a kedvenc füstöltem a bordaporc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.06. 15:47:39

@csigafrédi: A porcok nem a kedvenceim. Belefőzni az ételbe igen, de még attól is kiszaladok, amikor a feleségem rágcsálja :)))

Tangó Suszter 2018.08.06. 16:09:05

@Andrass9: A marha ín az porc kategória? Úgy rémlik jó régen volt itt róla szó, de nem találom. A Nagycsarnokban volt szombaton, amikor oldalast és szegyet vettem (nagyon jó lett) , de nem mertem venni. Így csak 1,5kg csontot vettem "terápiás" alaplének ment takarékon vaslemezen kuktában du 2 töl másnap reggel 7ig, auzutan ujra. Szóval tud valaki az ínről valamit?

wrstjnethn 2018.08.06. 18:29:17

Tényleg nem értem minek kattintok az ilyen blogra! Hiába,igénylem az ostort... Na megyek feltúrom a hűtőt, valami kaja csak van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.06. 18:53:37

@Tangó Suszter: Az nem porc kategória:) A legfinomabbat a rántott borjúlábban találod, de igazán rendes pho levesben is van. A lényeg, hogy hosszasan kell főzni, akkor megpuhul (pl. lábszár!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.06. 19:04:55

@wrstjnethn: Ha jót találsz, írd meg! Hátha segít másokat is az ostorozásban :)

Dikusz 2018.08.06. 19:10:34

@Kumari aki Nilüfer: A szegedi ismerősöm oda jár, rákérdezek, hogy van-e örmény bolt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.06. 21:53:52

Köszönök szépen!
Ha bab, meg füstölt hús, az csak jó lehet. Tetszik, hogy az alapanyagok a minimalista vonalat követik.
@Andrass9: Rendszerint szétrugdosok az ásás előtt/közben pár kifejlett tövet, elhinti a magját, ahogy kell.

WinstonSmith 2018.08.06. 21:54:07

1 kg oldalas és ugyanennyi bab alatt egyszemélyes az adag :)

Dikusz 2018.08.06. 22:00:39

@Kumari aki Nilüfer: mármint Szegeden van-e örmény fűszerbolt, nem a templomban.:)))

laci_52 2018.08.06. 22:50:45

@WinstonSmith: Azért az egy kiló bab túlzás, szerintem egy kiló oldalas és fél kiló bab a helyes arány, ennél kevesebbel időpazarlás nekikezdeni. A babér és a boróka nálam kimarad, répa és gyökér nyilván több kell, a zeller nem fontos, hagymából legalább két fej kell és az nálunk a rántásban pirul. Szalonna helyett egyszerűen sertészsírt használunk. Csipetkével bíbelődni nem szoktam, anélkül is elég kiadós. A maradékot el lehet tenni, nem buggyan meg.

Nyáron bográcsban főzzük, csak a rántás készül külön a konyhában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.07. 01:04:18

@WinstonSmith: Jézus Mária Szent József!!! Hogy bírsz te egy kiló babot megenni?????
Mondjuk el tudok képzelni ennyit egy sóletben, de egy levesben???
:)))))
Jó étvágyat hozzá!

Tangó Suszter 2018.08.07. 06:43:49

@Andrass9: Tankjú! Kb kilós csomagban láttam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.07. 18:46:10

@Tangó Suszter: Ez egy izgalmas gondolat! Abból is lehetne rántottat sütni, de legjobb megfőzni, és kollagénutánpótlásnak húslevesbe alapléként belekeverni.
Van egy barátom, aki rendszeresen főz több kiló csirkelábat hasonló célzattal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.07. 21:07:43

Megkaptam a nagylyány rendelését, hogy mit főzzek a megérkezésükre! Szerintem nem túl bonyolult: Húsleves sok májgombóccal! Majorannás kenőmájas (receptet szívesen látnék ...) Kifli! mert az odaát nincs :(, valamint rizibizi a kispasinak. Nem túl bonyolult menü azt hiszem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.07. 22:22:55

@WinstonSmith: @laci_52: @Andrass9: Azt azért tisztázni kéne, hogy egy kiló szárazbabról van-e szó. Mert az egy éjszakás ázás után simán van a duplája, annyi meg azért - valljuk be - ipari adag.

Dikusz 2018.08.08. 04:37:02

@Andrass9: Biztos, hogy nagyon egyszerű az én ötletem, de -nem tudok aludni, bármit is csinálok- én így készítem:
Szárnyasmájból csinálok reszteltmájat, majorannásat, jól összenyomkodom, és kész is.

Dikusz 2018.08.08. 04:38:24

@Andrass9: Recepten kívül, ha lehet fotókat a hölgyikéről, és a kispasiról.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.08. 09:19:06

@Dikusz: Valami hasonlót csinálok magam is.

kobold63 2018.08.08. 09:19:45

@Andrass9: csináltam már disznómájból is, Dikuszhoz készítéséhez, hasonlóan, reszteltmájjal kezdve. Jobban szeretjük azonban csirkemájból, sok kacsazsírral kezdve, hagyma, fokhagyma, máj egészben körbesütve, nem túlsütve. Finomra darálni, pépesíteni. Ízesítés tetszés szerint, én teszek bele : bors-kevés pirospaprika, szerecsendió, szekfűbors, majoranna, mustár, fél-egész citrom leve, só. A sok hagyma és a máj is édes, a citromlé nagyon kell az íz harmóniájához.

kobold63 2018.08.08. 09:20:56

...Dikusz készítéséhez...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.08. 09:22:48

@kobold63: Ez jól hangzik, valószínűleg így fogom elkészíteni!