Volt itt már csülökkel, meg csak magában, meg fejtettbabként is, de oldalassal még nem főztem. Az úgy volt, hogy egy hónap kihagyás után ismét volt kispiac. Ki is mentem, de csak ténferegtem - valahogy semmi sem hiányzott a kamrából. Nézegettem a fóti hentes áruját (nagyon jó!), de nem volt csülök.
A másik hentesben nincs bizodalmam ... Végül csak visszatébláboltam a fóti henteshez, hogy adjon már legalább egy darab füstölt oldalast. Azzal is lehet bableves fózni.
A gyerekeket vártam másnapra takarítani, meg a feleségem is jön haza - ezt a bablevest megfőzöm (igaz, hogy kakaslevest igértem neki)...
Össze is szedtem a hozzávalókat:
- 15 dkg gyöngybab (mert ennél többet nem szabad egy fazék levesbe beletenni)
- 25 dkg füstölt oldalas
- 5 dkg húsos szalonna (kell egy kis zsír a rántáshoz)
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1/8 zellergumó
- 1 zellerszár közepe
- 1 vereshagyma
- 4 minifokhagyma
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika (Farkas András féle)
- bors, babér, boróka
A babot meleg vízbe beáztattam (amit többször is cseréltem rajta, mert nincs időm estig várni az áztatással). A fűszereket és a fokhagymát teatojásba tettem. A sárgarépát feldaraboltam és félretettem a zellerszárközéppel. A négyliteres fazékba beledobáltam a hagymát, gyökereket és a húsos szalonnából a húsos részt, nomeg az oldalast. Felöntöttem félig vízzel, és felforraltam.
A szalonna zsírosából kisütöttem a zsírt, beleszórtam a lisztet és világos rántást készítettem. A végén belekevertem a pirospaprikát és lehűtöttem a serpenyőt. Erre csak akkor lesz szükség, ha már minden megfőtt.
A babon cseréltem vizet és nekiálltam csipetkét gyártani. Eredetileg csak egy tojásnyival kezdtem, de rájöttem, hogy lehetne az kettő is, akkor megszáríthatok egy nagyobb adagot máskorra.
Nem mondom - eltartott egy darabig az a 2200 csipetke, de elkészült. Megfőtt ezalatt a füstölt hús is. Hozzáadtam a babot, annak is kell még idő.
Minden megfőtt, tehettem a sárgarépát, csipetkét és a zellerszárat is a lébe. Végezetül a paprikás rántást is belefőztem.
A kép tanusága szerint az oldalas omlósra főtt.
Másnap elmentünk délben a gyerekekkel a Hold utcai piacra "Gasztrovíkend"-re. Ettünk sok finomat, csak énvelem szúrt ki Széll Tamás: a töltöttkáposztája szabolcsi volt (aka PK). Még mindig nem szeretem ... Hazamentünk takarítani. A takarítás végén a gyerekekek igencsak belaktak, a kicsilyány még kért egy befőttesüvegnyit is elvitelre. Ennyi maradt:
(Meg még egy tányérnyi, amit feleségem nagyon jóízűen megevett.)
Hiába, jó alapanyagból lehet jót főzni!