Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak? (2018.10.18. 08:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (49) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Bolognai szószos spagetti vacsorára

2018.08.02. 07:00 Andrass9

A csodahüttőt kerülgettem, hogy mit is csináljak vacsorára. Találtam is egy kis adag szaftos marhát. Ezután az elkészítésen tűnődtem, mikoris eszembe jutott a bolognai szósz.

42.jpg

Nagyon régen ettem - van vagy két éve is! Szerencsére paradicsom területén el vagyok látva, azt is felhoztam a hússal együtt.

Összeszedtem mindent a szószhoz:

  • 35 dkg marhahús
  • 6 dkg saját füstölésű húsos szalonna
  • 2 vereshagyma
  • 8 girizd fokhagyma
  • 1/3 zellergumó
  • 1 sárgarépa
  • 1 gyökér
  • másfél paradicsom az ablakból
  • 3 dl darabos paradicsom saját levében
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 KungPao csili
  • 1 Thai Dragon csili
  • 2 szál oregano
  • 2 szál rozmaring
  • 2 "kicsike" bazsalikomlevél
  • 1 kk majoranna
  • 12 tekerés feketebors
  • 35 dkg durum spagetti #3

A spagetti nincs a képen, ne keresd :)

10.jpg

Mindent felaprítottam: a szalonnát kicsi kockákra, a hagymát, a csiliket karikára, az oreganot a rozmaring leveleit és a bazsalikomot meg apróra (bár egyes szakácsok szerint a bazsalikomot csíkokra kell vágni ...).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy mélyebb serpenyőbe öntöttem az olivaolajat, amibe beleszórtam a szalonnakockákat. Igazán gyenge tűzön kisütöttem a zsírját, majd megpirítottam benne a csiliket (ez az Arrabiata szósznál már bevált). Lereszeltem a gyökérzöldségeket az ujjaim legyalulása nélkül...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ennyire finomra sikerült lereszelni!

19.jpg

A megpirult csilihez hozzáadtam a hagymát, majd a fokhagymát is és megdinszteltem. Ezalatt a húst késsel apróra felvagdostam . Ennyikéhez már csak nem mosogatom el a húsdarálót? Megszórtam a majorannával és borssal.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A megdinsztelt hagymába tettem a húst, felvettem a lángot nagyra és zsírjára pirítottam (mondjuk a marhának nem sok zsírja van ...). A pirítás végén beleszótam egy pici oreganot és a rozmaringot is.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Láttam egy trükköt a minap a Paprikán kis számú paradicsom hámozására, mint ahogy a lazacról lenyúzza az ember a bőrét. Itt az alkalom, hogy kipróbáljam. Lényeg, hogy érett legyen a paradicsom! Filéző késsel nyúljunk a paradicsomhoz a deszkára lenyomva. Tényleg egyszerűen meglett ez a másfél paradicsom!

28.jpg 29.jpg

A megpirult húshoz adtam a lereszelt zöldségeket, meg a felvagdosott paradicsomot. A végén beleöntöttem a darabos paracsicsomszószomat is, és szép lassan rotyogtattam fedő alatt - puhuljon a hús!

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Gyakorlatilag megfőtt, ment bele a maradék oregano, amitől remek illat lett a konyhában.

34.jpg

Eközben pont elkészült a tészta, aminek a főzőlevéből egy fél pohárnyit a szószhoz kevertem süríteni. Rádobtam a bazsalikomot is.

35.jpg 36.jpg

Azon frissiben a szószba öntöttem a tésztát, és rotyogtatva kevertem össze a szósszal. Persze kicsit egyenletlen lett, de sebaj. Kapott egy kis frissen reszelt parmezánt, hátha ez segít eloszlatni a szószt ...

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Már csak a tálalás volt hátra, amire valami bolti sajtot szórtam, de azt kár volt. (Miért van az, hogy a bolti reszelt sajt minősége kritikán aluli???)

41.jpg

Bevacsoráztunk belőle, meg másnap ebédre és vacsorára is jutott. Hiába - már csak ketten vagyunk a kajára :(

20 komment

Címkék: spagetti hagyma paradicsom fokhagyma zeller bazsalikom bors majoranna rozmaring sárgarépa oregano olivaolaj gyökér zellergumó marhalapocka Thai Dragon paradicsom szósz KungPao húsos szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2014105325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2018.08.02. 08:10:13

Rég ettem utoljára bolonyait, most jöhetne egy adag...,

a reszelt sajtot állítólag fűrészporral hamisítják

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.02. 09:03:00

@Isley: Én is így voltam vele, azért is főztem!
Valóban fűrészpor ize van, de azért nem cellulózból van :)) Minden esetre íze nem volt ...

Dikusz 2018.08.02. 09:13:58

Innen a távolból jelentkeznék virtuálisan harmadiknak.
Nagyon finom lehetett, jól néz ki.

A bóti reszelt sajtról: valószínű e leggyengébb minőségű maradék növényi eredetű sajtokat reszelik össze. A Nagycsarnok sajtboltjában legalábbis ezt tapasztaltam. Ott meg amúgyis a rövid az árukészlet szavatossági ideje.

Fenchurch68 2018.08.02. 09:35:29

De jó is ez, és milyen sok mindenre alkalmas :)
Ha főzök, akkor nagyon sokat, kisebb adagokban lefagyasztom, aztán mehet töltött bármilyen zöldségbe, lasagnéba, vagy a tésztahelyettesítő zöldséghámozós picit pirított cukkinicsíkokra :D (Vagy persze éppen tésztára.)
Múltkori negyed adagnyi maradékot félbevágott keménytojásokba töltöttem a tojássárgáját belekeverve, tetejére tejföl+reszelt sajt, sütőben épp csak megszínesít, ilyen melegben gyorsan elkészült, és elég kondi kaja, hat tojást ketten háromszorra ettünk meg. Igaz, hogy sok salátával.

csigafrédi 2018.08.02. 11:36:04

Nálunk ez Jolly Joker kaja. Elég gyakran kerül terítékre. Nagy öntöttvas lábasban szoktam rotyogtatni a ragut hosszan. Ebből nem lehet eleget készíteni. Nekem széles tésztával jobban adja, de bármivel jó. Néha öntök bele kicsi tejet is a végén, úgy jobb, viszont tárolás szempontjából kicsit fázom a tejtermékes dolgoktól (mondjuk eddig soha nem buggyant még meg a ragu, és a fagyasztást is bírja). Tésztával nem szoktam összekeverni, mert másnapra szétáztatja, meg van, hogy sok ragu és kevés tésztával kívánom, és van hogy fordítva. Nagyon jó kaja!

Topy 2018.08.02. 11:49:35

univerzális alapanyag a bolognai szósz, én is ipari mennyiségben szoktam csinálni :)
egyrészt legyen a fagyasztóban a lányoknak, mert ha épp kell, akkor ezt csak kikapják onnan, főznek hozzá egy ki tésztát, reszelnek rá sajtot és van mit enni;
de ezzel töltöm a cukkinit, lányoknak a gombát (mert ők nem szeretik juhtúróval), rakott cukkinihez is ez megy, talán még a csokoládétortába is kerül belőle! :D

Dikusz 2018.08.02. 12:28:19

@csigafrédi: Van olyan is, hogy a kevés ragu-sok tészta variációt kívánod? :)))
Én inkább a sok ragu, kevés tésztára szavaznék.:)

csigafrédi 2018.08.02. 12:58:41

@Dikusz: Igen, ritkán előfordul. Mikor épp csak összekeni a ragu a tésztát. 90%-ban betemetem a tésztakupacot a raguval, azt pedig a reszelt sajttal. Pazarló szokás, mert ízben a kevés is hozza azt amit kell, és majdnem ugyanolyan laktató.
Lehet, hogy egy gyerekkori tökfőzelékes becsípődésből ered ez nálam. Azt nagyon nem szerettem kiskoromban (sem), de meg kellett ennem. Csak úgy ment, hogy egy fél merővel szedtem a tányérra, majd annyi pörköltet raktam rá, hogy ne is látszódjon. Így a szüleim is megnyugodtak, hogy átvitték az akaratukat, és én sem öklendeztem. Meg mondjuk alapjáraton is eléggé húsimádó vagyok.

Dikusz 2018.08.02. 13:22:13

@csigafrédi: Nem vagyok válogatós, a főzelék mindegyik fajtáját nagyon szeretem, magam is húsimádó lennék.
De hogy megszentségtelenítsem pörkölttel/sülthússal/pláne sülthús szafttal, a főzeléket, na azt nem tenném a világ minden kincséért sem.
Megeszem én azokat is szívesen, de külön. A főzeléket főzelékkel szeretem enni.

csigafrédi 2018.08.02. 14:15:56

@Dikusz: Ahogy a művelt norvégok is szokták mondani: "de gustibus et coloribus non est disputandum"
Egyik volt kolléganőm mondta ugyanezt, amit Te, csak nála a főzelék mellé nem főzelék ment, hanem szelet kenyér. Pedig hát egy kis pörköltszaft a borsófőzelékbe már önmagában is akkorát dob a tányéron, hogy alig lehet elkapni, és akkor egy jó fasírtról még nem is beszéltünk. Szerintem ez nemhogy nem szentségtörés, de egyenesen a főzelékek piedesztálra emelése. Mint a bolognaira a parmezánforgács, hogy visszakanyarodjak a témához. Mindez persze szigorúan csak szerintem. :)

Dikusz 2018.08.02. 14:56:04

@csigafrédi: szórnám én is két kézzel a bolonyaira a parmezánt, mint bolond a lisztet:)))

Ha a példánál maradva borsófózelék (imádom) pörköltszafttal lenne a menü, akkor először a szaftot kis tányérkába rakva kitunkolnám kenyérrel, majd desszertnek lapátolnám be a borsófőzeléket.
Ki, hogy szereti.

csigafrédi 2018.08.02. 15:12:20

@Dikusz: Kamaszkoromban volt egy barátnőm, akinek a húga úgy evett, hogy először megette a tányérról (példa:) az összes krumplipürét, utána megette az uborkasalátát és végül a rántott húst. Aminél lehetett így csinálta, csak a sorrend változott. Volt, hogy a hússal kezdett, és a körettel folytatta, majd jött a savanyúság. Egyszer kipróbáltam én is. Nem volt olyan vészes, mint amilyennek gondoltam, de nem vált a szokásommá. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.02. 22:39:12

Köszönök szépen!
A szósz igencsak kedvemre való, bármilyen tészta felvenné. Arra azonban vigyázni kell, nehogy valamelyik gasztrofasiszta meglássa, mert rögvest sikítva fog tiltakozni, hiszen tudjuk, hogy az Olasz Gasztronómiai Akadémia pontosan meghatározta a receptet. Lehet, hogy még megmozdulást is szerveznek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.02. 23:30:01

@Waka: Háááát - állok elibük :) Majd légpuskával fogok védekezni !!!

Fenchurch68 2018.08.03. 11:45:01

Csigafrédi (bocs, de nem vagyok hajlandó pattogni króm meg róka között), én is így eszem mindent, mert külön-külön szeretem az egyes elemek ízét érezni.
A kedvesem meg felvesz egy villára mindent, és harmóniákat érez :) de ettől szép színes a világ.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.03. 12:03:24

@Fenchurch68: Ez itt egy alapbeallitasos Chrome-bol valo Valasz.

csevely 2018.08.03. 16:54:50

@Andrass9: Olvasom a blogot, de nem szólok hozzá, mert nem főzök napi szinten, így tapasztalatom sincs, sajna.
Viszont volt egy véleményváltásunk fehér bogár ügyben még tavasszal Hívják liszteskének, üvegházi molytetűnek..itagdalsie.
Több éve küzdök ellenük, mindenféle hatástalan szerekkel. Akár biogazdaság által használtakkal is ( aki elismerte, hogy a bió az, amit éjjel permeteznek:)) )
És most találtam egy megoldást, vége a szenvedésnek. Egy régi vágású mezőgazdász elárulta , hogy 2 naponta kell permetezni egy K1 nevű szerrel, 6-8 Gramm/ 10 liter koncentrációban, és a 3. permetezés után nem lesz repülő , élő példány. Megcsináltam, és tényleg. A szer teljesen szabad forgalmú, mellékesen megszabadít minden mástól is. Továbbra is olvasni fogom a sok-sok receptet, hozzászólást. Gond, ha azt írom: Szebb jövőt????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.03. 17:55:39

@csevely: Ez jó találat! Bár a K-1 évente csak egyszer alkalmazható a leírások és a Nébih engedély szerint: "Kontakt hatású rovarölőszer, mely kizárólag kiskerti felhasználásra, 3000 m2-nél nem nagyobb terület kezelésére, évente maximum egyszer alkalmazható." Megtalálható még Kaiso Garden néven is.
Szerencsére nekem sikeres volt a Mospilánnal való locsolás, ami gyökéren keresztül is felszívódik.
Köszönjük az infót!

csigafrédi 2018.08.06. 13:33:40

@Fenchurch68: Akkor ez egyáltalán nem egyedi eset. Tök jó. :) Azért szerintem 'ritka madarak' vagytok ezzel a technikával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.06. 13:48:50

@csigafrédi: Vannak ételek, amit én is részegységekként fogyasztok, meg olyan is, ahol élvezem a kompozíciót. Viszont még soha nem gondolkodtam rajta, miért teszem :)))