Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Hát ez nem jött össze. Dolgozom rajta. (2018.10.21. 21:25) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Szuvidált csípős csirkeszárny debütált

2018.07.30. 07:00 Andrass9

Amikor a szárnyakat szuvidáltam, majd lefagyasztottam, az a kép lebegett a szemem előtt, hogy egyszercsak a család csípős csirkeszárnyat kér a legnagyobb kánikulában.

11.jpg

Hát a rémálom bekövetkezett. Ráadásul még egy csirkemellet is kell sütni, meg kétféle petrezselymes krumplit. Feleségem sem lazsált: megfőzött még a reggel egy spárgakrémlevest és előkészített egy tepsinyi besameles spárgát (mikor süssünk, ha nem kánikulában?). Szerencsére deszertnek hideget készített.

Lássuk hát, mit nyertem azzal, hogy a szárny már szuvidálva van.

Kivettem a maradék két zacskót a mélyhűtőből, és hideg vízbe áztattam, hogy kiolvadjon (a harmadik zacskó még megvolt a kép készítésekor).

10.jpg

Petrezselymes újkrumplit rendeltek körítésnek. Abból meg egyfélét (mind lekapirgálva) nem vagyok hajlandó csinálni, ezért a feleségem adagjához kapirgáltam a parázskrumplit, a többiekét csak lesikáltam.

A krumplihoz:

  • 8 szem lekapirgált, további 1,2 kg lesikált parázskrumpli
  • 1+2 ek olivaolaj
  • 1 nagyobb csomó petrezselyem
  • 1 deka vaj

12.jpg

A két serpenyőbe olajat locsoltam, majd beletettem a negyedbe vágott krumplikat. Megsóztam, többször összeráztam, majd közepes lángon lefedve pároltam.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A csirkemellhez:

  • 1/2 csirkemell filé
  • 1 ek mustár
  • bors
  • majoranna

13.jpg

A mellfilét két és fél szeletre vágtam. Megsóztam, borsoztam majorannáztam csak úgy óvatosan, majd vékonyan mustárral kentem meg. Félretettem egy tányérba. A krumplikra épp ideje volt egy cseppnyi vajat és a petrezselymet rászórni, és lepirítani.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A csirkeszárnyakat kiöntöttem a zacskójukból egy alufóliás tepsibe, ahol a fiam elrendezte őket. Betoltam a sütőbe, amiben előtte 20 percig a spárga sült. Átkapcsoltam a grill fokozatra, és 15 percre tettem az időzítőt. Mehetem is ki a teraszra a csirkemellet sütni serpenyőben.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A csirkeszárnyakat meg kellett forgatni, hogy mindkét felük ropogósra süljön. Most utólag tűnődöm, miért kellett a szaftot alátenni, hisz a cél csupán a felmelegítés és a bőr ropogóssá tétele, ami szaft nélkül gyorsabb lenne. Sebaj, így is elkészült további 8 perc alatt.

26.jpg 27.jpg

Menet közben a család ráadásul már megette a spárgalevest, így arról nincs kép. Nem mindenki kért besameles spárgát, de én még petrezselymes krumplit is szedtem magamnak.

28.jpg

A kihagyhatatlan villakép jelen esetben a csípős szósz krumplira való kanalazását is prezentálja.

29.jpg

Ettek persze csirkemellet is, de azt meg elfelejtettem fotózni ... A csendes ejtőzésben a tradícionális English trifle is besegített:

30.jpg

Kánikula ide vagy oda, kinn ettünk a diófa alatt a 90 perc alatt elkészített kiadós és sokfogásos ebédet.

Tanulság:

A szuvidálás lerövidítette az elkészítési időt bő egy órányi maximumon dolgozó sütő melegével és idejével. Az íze remek, állaga tökéletes. Alkalmazni fogom máskor is.

37 komment

Címkék: mustár csirkeszárny bors vaj majoranna újkrumpli petrezselyem csirkemell filé oliva olaj parázskrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1714022672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.30. 17:57:33

Kérek szépen! csirkeszárny, kedvenc!! (sajnos, szemesbabfőzeléket ettem, amitől a köszvényem léngra kapott...inkább ettem volna csirkét..)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.30. 19:34:58

@Kumari aki Nilüfer: Az legalább finomabb lett volna - csillapítandó a köszvény okozta fájdalmakat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.30. 23:01:34

Meleg van!!!!! A fene egye meg :)
Legalább Gárdonyban egy almafa alatt lehetett hüsölni, de itthon még a diófa se képes 34C alá vinni a meleget.
Minden esetre meglocsoltam a feleségem virágait, meg mellékesen a paradicsomot és az uborkát, meg a csilit. Az előbbit úgy néz ki, elkapta a paradicsomvész... Most este nem volt erőm már permetezni, de reggel korán kelek! Igérem! Ezt persze a paradicsom se hiszi el ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.30. 23:21:58

Köszönök szépen!
Olybá tűnik, mindenki nyaral. Az egészből a szárnyakat tudnám értékelni. Ha az a szaft képzett valami jó kis mázat a szárnyon, nem volt hiábavaló odaönteni.

kobold63 2018.07.31. 01:34:50

@Andrass9:Nagyon jól néz ki minden, nekem a spárga jöhetne. A zöldnek, amit itt kapunk, egész más az íze.
Ide is elért a hőhullám, 31C, beszámítva a magas páratartalmat, ez bizony sok. Ilyenkor értékeljük az árnyékos kertet, locsolással.

Most jönne jól a Remoska. Nem sokan ismerik már, a 70-es években terjedt el főleg a kis hétvégi házakban, nyaralókban fantasztikus volt. Teraszon, kert végében, akárhová lehetett tenni, nem melegítette be a házat. Liba-kacsa combot, oldalast, hurkát mindig ebben csináltam, a mai napig is, ha odajutok hozzá. A legnagyobb húzás a rétes sütés. Egyszerre egy rúd megy bele, több csomaggal is készítettem vendégeknek vagy elvinni. Szájíz, kivánság szerint, cukor nélkül, ...stb. Most itt van a 14 kg meggy, de semmi kedvem sincs a sütő mellé állni, hideg meggyleves lett,...egyenlőre.

Fenchurch68 2018.07.31. 12:34:11

Kobold, a Remoska fantasztikus találmány, én az enyémet a kollégista kislányomnak adtam oda, egy dugalj kell hozzá, és bármit megcsinál a rakott krumplitól a szilvás lepényig...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.31. 14:02:58

@kobold63: @Fenchurch68: Jól emlékszem, hogy az volt a légkeveréses sütő őse kompakt formában?
Megnéztem, és nem. Nem látok benne ventillátort és megdöbbentően kicsi a fogyasztása. Mintha a fedélben lenne az izzószál.
Most is gyártják és árulják 150 euro körüli áron.

Fenchurch68 2018.07.31. 20:49:51

Nincs légkeverés, a teteje fűt.

kobold63 2018.08.01. 02:09:36

@Andrass9: A mostaniak már a felturbózott változat. Az eredeti egyszerübb volt, aluminiumm, nem teflon bevonat, jól lepirult benne minden. A fedőben lévő melegítő elem az alsó részt is átforrósitotta. Könnyű, jól lehetett ide-oda rakosgatni. Csak Cseszlovákiából lehetett hozzni, úgy emlékszem, nem is volt drága. A nagyobbik jobb méret volt.
Én kb. 50 éve vettem az enyémet, aztán a családban vándorolt egy ideig, miután visszakaptam. Évente néhányszor használom csak, otthon. (itt élek, de az otthon az Magyarország).

Dikusz 2018.08.01. 07:32:47

Ezt a menüsort betolnám az arcomba, mert odavaló finomságok. A hideg édesség különösen:)

Fenchurch68 2018.08.01. 10:14:15

Anyukám egyébként mikor ilyen kánikula van, az ablaktalan, levegőtlen kis luk konyhájában rengeteg mindent a Remoskában főz-süt, mert nem csinál olyan meleget, mint a gáztűzhely.
Hannának meg a koleszban, ahol a konyhájuk mosogató-kávéfőző-vízforraló-mikró felszereltséggel bír, életmentő, ha porlevesen meg zacskós tésztán kívül bármi mást szeretne enni :D (ja, azt hiszem, melegszendvicssütő is van...)

kobold63 2018.08.01. 10:30:36

@Fenchurch68: Örülök, hogy még más is szereti, lájk Anyukádnak meg Hannának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.01. 19:32:29

Napok óta várom az esőt! Most végre zuhog (talán, mert meglocsoltam a feleségem virágait???)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.01. 20:41:51

@Andrass9: Múlt héten kedden reggeltől kora délutánig zuhogott. pénteken fél kettőkor - épp akkor indultam volna haza a melóból - bő fél órás monszun-szerű felhőszakadás volt. Égzengés, villámlás, de szinte semmi szél, és úgy esett, hogy száz méterre nem lehetett ellátni. Szombatra virradóra megint volt egy zápor, aztán szombat délelőtt még egy. Ma délután kettőkor leszakadt az ég, megint cirka félórás felhőszakadás. Százados Asszonynál diónyi jegek rendezték el az idei termést. Este, mikor lementem a kertbe paradicsomért, állt a sorok közt a víz. És most kellett becsuknom az ablakokat, mert jön a következő, és csapkodja a huzat. Szóval, lassan elég lenne má'!

Dikusz 2018.08.01. 21:08:17

@Andrass9: @Waka: most ezen a környéken nem esik semmi. Legalábbis tegnap reggel óta nem, hogy előtte esett-e, azt nem tudom. Küldjétek át Budafokra.

Viszont fel szerettem volna vágni a messzi földről hozott szerzeményemmel előttetek. Rájöttem, hogy nem fog sikerülni, mert utánaolvasva (miután megmondták a nevét), érdekes egy valami. Talán ismeritek is, én viszont sosem hallottam róla.

A zöldségesnél kószálva láttam azt a kisméretű erőspaprikára hasonlító zöldséget. Azt is gondoltam, hogy az, és jó erős, ti meg szeretitek az erőset. Na a netes ismerős megmondta a nevét a "paprikának", ott kinn bamiának, itthon okrának hívják. Elolvasva az ismertetőt, amit találtam sem tudom, igazából mire jó.
Én meg azt hittem, hogy találtam egy olyan paprikát, amit fel tudok ajánlani, hogy eggyel több erőset fogyaszthasson az, aki szeretne...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.01. 21:20:47

@Dikusz: Nálam nő a kertben, bár kicsit árnyékos helyre vetettem, gyaníthatóan nem lesz egy főzésre való adag. Erre volt kihegyezve a dolog: www.bbcgoodfood.com/recipes/chicken-gumbo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.01. 21:35:41

@Dikusz: Te szegény!!! Az okra számomra nem ehető valami... Ráadásul nem is csíp :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.01. 21:38:02

@Waka: Okra nélkül esetleg ehető :))) Bocs, de nekem ez a koriander kategóriába tartozik!!!

Dikusz 2018.08.01. 21:59:06

@Waka: Volt kolléganőm mesélte, hogy az unokaöccse, amikor kicsi volt, és sóskával kínálták, megkóstolás után ezt mondta: "finom a sóska, csak nem jó".
A linkelt képen lévő ételre mondanám ugyanezt: biztos finom annak, aki szereti. Én nem vagyok ilyen szerencsés.

Dikusz 2018.08.01. 22:01:39

@Andrass9: Úgy tűnik ezek után, hogy számomra se lesz ehető.
Ha még nem is csíp, akkor fűízű? Mert így kinézetre annak tűnik.

A koriander kategória az ugyanaz a kategória, mint a PK?

kobold63 2018.08.01. 22:04:11

@Dikusz: A fiatal, friss darabokat érdemes venni. A belsejét a magok töltik ki, más anyagokkal összefőzve azt sűríti, kicsit ragadós, nyálkás módon. Lecsóba, pörköltbe is lehet tenni. Nagyon gyakran palacsinta tésztába mártva sütik ki.

Kumari aki Nilüfer 2018.08.02. 07:17:14

@Dikusz: Okrát én savanyúságként ettem(arab boltban vettem), annak jó volt. Frissen sajnos még nem akadtam rá. de a net a barátod, biztos, hogy rengeteg felhasználási módja van:)

Dikusz 2018.08.02. 10:10:51

@kobold63: @Kumari aki Nilüfer: köszi nektek az infót.
Azt hiszem egy életem, egy halálom, -meg egyébként is szeretek veszélyesen élni- megpróbálom elkészíteni, bármi is legyen az eredmény. Aztán, ha túlélem, megírom mi lett a vége.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.08.02. 10:25:59

Halálos nem lehet, ugyanis pl. a törököknél nagyon népszerű:)

Dikusz 2018.08.02. 11:08:27

@Kumari aki Nilüfer: Nem, de úgy látom, nem kell kockára tennem az életemet, mert már eléggé csúful néz ki, nincs már túl üde színe.:)))

kobold63 2018.08.02. 11:21:52

@Dikusz: ettem többször is, még élek. Igazad van, magában kicsit zöld ízű. Csináld a "lady fingers"-t, ami a sűrü palacsintatésztába mártott majd kisütött.

Fenchurch68 2018.08.02. 11:25:49

Az okra = gombó, tinikori kedvenc, USA déli államaiban játszódó regényekben - pl. Alice Walker: Kedves Jóisten! - állandó ételalapanyag, középső lánykám járt egy időben a Krisna-völgybe önkéntes kertészkedni, szóval másodkézből tudom, hogy megterem itthoni körülmények közt is.
oliverdiblog.blogspot.com/2013/03/okra-bamia-bhindi-gombo-quimbombo-nem.html

Dikusz 2018.08.02. 12:25:21

@kobold63: Azért azt nem gondoltam ám komolyan, hogy bárki is életveszélyben lenne, aki okrát eszik. Csupán azt hittem, hogy kevésbe ismerős zöldség, és tudok valami újat mutatni a kocsmatársaknak.

Érdekességként hoztam, öt kisujjnyi darabot vettem kint. Lehet összedobok pár palacsintára valót addig, amíg nem megy tönkre az okra, és akkor kisütöm.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.08.02. 22:28:26

@Andrass9: Szeretnék autentikus lenni, oszt ha nem finom, majd összeállítok egy újragondolt verziót. :D
@Dikusz: Ki kell próbálni.
@kobold63: Az a baj, hogy csak egy nyúlfarknyi sort vetettem belőle, soha nem jön össze egy főzésre való - még éppen jó - adag. Jövőre lesz egy egész sor a napsütötte fertályon, oszt' majd meglátjuk.
@Fenchurch68: Ezt is Andrew Zimmern ihlette a Bizarre Foods műsorral. Ad néha komplikált ideákat.

kobold63 2018.08.02. 22:51:42

@Waka: ami idén nő, azzal kipróbálhatod azt a csirke gumbót, amit felhozztál, meglátod mennyire érdekel a maca. A gumbonak úgyis a fűszerezés adja meg a jellegzetességét, okra nélkül is finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.02. 23:31:41

@kobold63: Valahol it van az eb elhantolva!!! "okra nélkül is finom" :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.08.04. 15:17:27

Ma vettem egy üveg török savanyított okrát, holnap lesz a másodikhoz..ami még nem tudom, hogy mi lesz, de olyan, amihez kell savanyúság:) Gondoltam, szólok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.04. 15:58:45

@Kumari aki Nilüfer: Ok, szóval, ha eltűntél, akkor tudjuk mit kell mondani a mentősöknek ... :)

Kumari aki Nilüfer 2018.08.04. 18:57:33

@Andrass9: :DDD valaha régen már kóstoltuk, most a madarasban ott virított, nem hagyhattam ki:) Viszont szabadság miatt kevésbé vagyok aktív(fura módon a dolgozómban pihenésképpen szinte óránként bekukkantok ide, itthon valahogy másképp pihenek, a fene se érti!)

Kumari aki Nilüfer 2018.08.04. 18:59:50

@Fenchurch68: ÓÓÓ_-a Kedves Jóisten..egyik nagyon jó a sok közül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.08.04. 19:49:13

@Kumari aki Nilüfer: Örülök neki! Nem mindig talál az ember jó helyettesítőt!