Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: nem ilyenek az övéik, de miért nem úsznak? (2018.10.18. 08:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (49) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Látogatás

2018.07.27. 07:00 Waka

A katonasors már csak ilyen, egyet füttyentenek, aztán lehet költözni Alsóakármire családostul. Ettől már csak az a rosszabb, ha felszámolják az alakulatot és az egész bandát szélnek eresztik. Természetesen nehezen megy a váltás, esetleg több éves kapcsolatok szakadnak szét. Egy darabig persze még fennmarad valahogy a kapcsolat, de aztán a heti beszélgetések lassan egy-egy ünnepi SMS-re vagy egy Facebook odaröffenésre korlátozódnak. Akad persze, aki jó előre egyeztetett időpontban, egy-egy hétvégére visszalátogat a városba, felkeresi a régi kollégákat, buliznak egyet a kertben és felemlegetik a régi időket és sztorikat.


A hardcore arcok persze ettől keményebben tolják, váratlanul megjelennek, aztán csodálkoznak. Ef is így volt tavaly nyáron. Egykor - az azóta már felszámolt - 3. Hegyi Horgászezrednél volt első osztályú orsóműszerész, a felkapókarok szakértője. Megérezvén az új idők szelét gyorsan átképezte magát botmechanikusnak, azon belül is a mormiskázó botokra specializálódott. Jó sora volt, szépen keresett akkoriban még pótlékot fizettek minden bizonyítvány után. Évente két nagyszabású nemzetközi élővízi gyakorlat volt, olyankor pénz nem számított, lehetett kaszálni rendesen. Persze, mikor eljött a felszámolás, sokra nem ment a temérdek pecsétes papírral, választhatott: leszerel, vagy átmegy Tiszaborzadályra a 112. Folyami Rákászzászlóaljhoz és ott lesz fentőkarbantartó. Mit tehetett, ment. Pár év múlva a rákászokat is utolérte az átszervezés, felszámolták az egész hadi halász-pákász szakmát, csak a Kiképző Központban maradt fenn egy ideig egy raj, hogy az újoncok megtanulhassák, mi a teendő, ha bevetés közben véletlenül összefutnak Hany Istókkal. A Katonai Szövetség új doktrínája - miszerint már nem a vízi lények a fő csapásirány, hanem az erdei termékek - aztán végképp betett a szakmának, a rajt feloszlatták, és egy új ezred felállításával gőzerővel megkezdték a szarvasgomba-kutató és csipkebogyóverő képesség kialakítását.
Ef repült hát. A korkedvezményes szolgálati nyugdíj lehetősége már rég megszűnt, de neki egyébként sem volt elegendő leszolgált ideje. Átkozódott, akár a záporeső: - Meglátjátok rohadékok, eljön még a vizigótok inváziója, akkor bezzeg két kézzel kapnátok utánam, de nekem aztán könyöröghettek.
Nem hiszem, hogy bárkinek is álmatlan éjszakát okozott volna ez a tiráda, könyörögni meg aztán végképp nem jutott eszébe senkinek.
- Menjen jóember Isten hírével, kifelé vigyázzon, nehogy a seggébe álljon a kilincs. Kérem a következőt!
Ef kidühöngte magát, aztán elment kamionozni. Érdekes, ahány leszerelt katonával találkoztam, mind kamionos lett előbb-utóbb. Talán azért, mert a "szakmán" kívül máshoz nem értenek, a jogsi viszont megvan, hiszen azt az iskolában megszerzik.
Eltel jó pár év, aztán Ef úgy gondolta, egy pénteki napon visszatér hajdani dicsőségeinek helyszínére, amolyan "dobjuk a lovak közé a gyeplőt"-módon. Ennek meg is lett a következménye, ha nem is legott, de azért nem sokára. A volt harcostársak vagy dolgoztak vagy nyár lévén szabadságon voltak és a többség nem a panelben múlatta az időt, hanem elutazott valahová. Egyre vadabbul nyomogatta a mobilt a Söröző teraszán és délutánra már kellőképpen dühödtre és sértődöttre itta magát.
- Ő, a botok és orsók mágusa visszatér a városba, mintegy leereszkedik a bugrisok közé, azok meg nemhogy a színe elé járulnának leróni hódolatukat, nem érnek rá. Bezzeg, mikor kilazult a középső gyűrű a 72M Kulikov pergetőboton, ő egyből ugrott. Az ÜTI kocsi a Lokálba ment érte az éjszaka kellős közepén, otthagyott orosz pezsgőt, francia konyakot és ukrán kurvát, ment javítani, hogy másnap reggel a vendégségbe érkező a tuareg katonai attasé tudjon pergetni kurta baingra. Akkor bezzeg jó volt az öreg a háznál.
Ekkor futottam be. Rögvest az asztalhoz invitált, meghívott valamire, aztán rákezdett.
- Azok a rohadékok kirúgtak, de velem nem basznak ki, elmentem kamionozni, de azok is szopatnak, időre oda kel érnem, de ha pihenek, akkor elkések, ha meg nem, megbüntetnek, ha elkapnak, meg aztán mindig túlsúlyos a rakomány, a céget nem érdekli ha az árokban kötök ki, a biztosító úgyis fizet, aztán aha megbasznak 500 euróra, az az én bajom, még ki sem fizetik, alig érek haza, már csörög a telefon, mehetek vissza, a derekam tönkrement, úgy fáj, alig tudok járni, múltkor is lerohadtam, majd egy ezres volt a javítás, aztán meg nem akarták ideadni, de bementem a főnökhöz aztán megmondtam, elmegyek a picsába, ha nem kapom meg, meg be is perelem őket, akkor nagy nehezen kifizették... - Dőlt belőle a szó, mint valami bakonyi Pepin bácsiból. Elkalandoztam kicsit, arra riadtam, hogy a bokámat rugdossa.
- Nincs meg véletlenül Atis száma?
Hála az égnek, megvolt, tárcsáztam is a nyugdíjas kollégát, mikor felvette, átadtam neki a telefont. Atis végre ráállt, hogy lejön a Sörözőbe. Hallgattam még pár percig a tirádát, aztán Atis befutott a párjával. Hagytam őket csacsogni, majd egy óvatlan pillanatban elslisszoltam a mosdóba, aztán már ki sem mentem, megálltam a pultnál a szokott helyemen. Záróra előtt nem sokkal hatalmas ribillió kerekedett a teraszon, asztal borult, pohár csörrent. A két elázott veterán fröcsögő nyállal üvöltött egymással, Atis felesége a felháborodástól csak hápogni tudott, közéjük állva próbálta megakadályozni hogy Atis Efnek essen, végül nagy nehezen elvonszolta tajtékzó urát.
S a tulaj szerette volna távozásra bírni a folyamatosan méltatlankodó Efet, de az csak mondta a magáét:
- Nem értem, mit kell azon felháborodni, hogy megfogtam a felesége mellét. Az a dagadt kurva is nemhogy örülne, hogy egy igazi férfi végre rendesen megcsöcsörészi. - (Igaz, Atisnak a sztrókja óta nem volt olyan határozott a kézfogása.)
Valahára csak elindult, közben folyton mondta a magáét.
- No, - gondoltam - erre mondaná Garga Pitic, hogy Louis, I think this is the end of a beautiful friendship.
Mikor kisvártatva hazaindultam épp egy ölnyi dobozos sörrel tántorgott ki az éjjel-nappaliból, bár ahogy elnéztem olyan nagyon már nem hiányzott neki. Letelepedett a padra és már szisszentette is fel az elsőt.
Másnap (szó szerint) reggel, mikor nyitás után nem sokkal arra jártam már a teraszon ült. Mikor meglátott, valami elképesztően előkelően odaintett magához, az ördög tudja, honnan vette a mozdulatot, biztosan sokat gyakorolhatta tükör előtt. Majdnem elküldtem a vérbe, hogy tudd már, kinek integetsz te tahó, de aztán erőt vettem magamon. Ef épp úgy nézett ki, mint akit megevett az oroszlán és a szakadék felett szart ki. Vérágas szemei könnyben úsztak, a bal keze lehorzsolva, a térdén egy jókora folt, mai leginkább kutyaszarra emlékeztetett. Sanszos, hogy nem ágyban töltötte az éjszakát. Közelebb érve a szaga alapján a folt eredete bizonyosságot is nyert. Előtte egy üres kávéscsésze és éppen egy pohár sört próbált remegő kézzel magába erőltetni.
- Te, nem akarsz egy GPS-t venni? - kérdezte reszelős hangon. Ott volt az asztalon a szerkezet, valami számomra ismeretlen márka.
- Nem.
- Figyelj, ez a boltban negyvenezer, de neked odaadom ötért.
- Köszönöm, de nem kell.
- De ezzel nem tévedsz el.
- Nézd, kocsim nincs, gyalog nem tudok olyan messze menni, hogy eltévedjek, a busz, a vonat meg pláne eltalál oda, ahova mennie kell.
- Akkor add el valakinek, kereshetsz vele.
- Tudod, nem akarok ilyesmivel foglalkozni.
- Odaadom háromért.
- Mondtam, nem kell - zártam le a beszélgetést, aztán el is köszöntem.
Még kínálgatta egy darabig mindenkinek, kettő fele majdnem el is vitte valaki, de kiderült, hogy tulajdonképpen nem is működik - Á! Csak valami apró érintkezési probléma, de egy szakembernek fél perc megforrasztani. - Ekkor ki híján megkapta a bőven kijáró verést, de megúszta. Végül S - kilátásba helyezve hogy kibassza - véget vetett a csencselésnek. Estére ismét sikerült a sárga földig lealjasodnia, aztán reggelre eltűnt a városból.

MZ is hasonlóképpen bonyolította a látogatásokat. Az ő karrierje némiképp másként alakult. A csalétekraktárban kezdte a őrmesterként. Ahogy egyre kevesebb pénz jutott a gyakorlatokra, temérdek ráérő ideje volt. Elvégezte valamelyik vidéki főiskola büfé-ruhatár szakát aztán átnyergelt a humán szakterületre. A kilencvenes években azt sem tudták, mi fán terem a dolog, de létre kellett hozni a humán szolgálatot a seregben. Jellemző volt, hogy az ott dolgozók saját maguk írták a munkaköri leírásukat - belevéve, ami épp megtetszett nekik - a parancsnokok pedig szó nélkül aláírták, csak legyen végre meg a dolog.
MZ remek érzékkel még a felszámolás előtt átment az Alföldi Repülőhal Gyérítő Központba humán munkatársnak. Az ő feladata volt a sikertelenségtől depressziós repülőhal-fogók pszichiátriai kezelésének koordinálása. Aztán egy örökletes betegség és két komolyabb műtét után rokkantnyugdíjas lett.
Az első hazalátogatása elég rövidre sikeredett. A hétvégére szánt húszezer forintját félóra alatt elnyelte a nyerőgép. Mondjuk, nem értem mire számított, már a masina nevéből kikövetkeztethette volna a csúfos véget. A mosógép mos, az ütvefúró gép ütve fúr, a nyerőgép meg nyer. MZ komolyan megsértődött és évekig nem is láttam. Egészen a múlt hétig.
Éppen a Söröző előtt haladtam el, mikor megláttam a teraszon. Köszöntük egymásnak, meghívott valamire. Visszautasítottam az invitálást, mivel azt a helyet egy ideje kerülöm. Az a helyzet, hogy a tulaj, S erősen iszik. Nem mintha kárhoztatnám ezért, hiszen én sem azért jártam oda, hogy otthon ne kelljen befűteni, ráadásul neki a szolgáltatás megfelelő színvonalának biztosítása érdekében kötelessége is a folyamatos mintavétel. Nehogy má' buggyant Unicumot vagy ecetes bort igyon a kedves vendég. Csak hát, amikor részeg, olyan fajtatiszta, dűlőszelektált bunkó tud lenni, amilyet szerintem még Izomtibi sem sokat látott, pedig azért ő elég tapasztalt e téren, már ha hinni lehet a fámának.
Egy időben megpróbáltam bizonyos jelekből kikövetkeztetni, hogy aznap érdemes-e felkeresnem a helyet. Meló után, négy óra tájt bementem egy kávéra és ha vörös volt az arca, akkor aznap máshol jutalmaztam meg magam a nap végén. Működött is egy darabig a dolog, bár volt némi hibaszázalék, tekintve, hogy S simán be tud dobni fél óra alatt tíz felest és mire estére betértem, csatak részegen próbált alátalálni a korsóval a sörcsapnak. Tavaly aztán a szomszédban nyílt egy szolárium, S komolyan rákapott, innentől a feje egyöntetű céklaszínben játszott, akár ivott, akár nem. Én meg úgy gondoltam, jobb a békesség, s onnantól a kávézóban nyomatom le a napot.
Szóval, váltottam pár szót MZ-vel, elköszöntem és mentem - azt hiszem - a kertbe.
Estefelé MZ már a kávézóban osztotta az észt. Matt részeg volt - nem is értem, hogy a retekbe' lehet két óra alatt ilyen szinten beseggelni - és éppen erősen arra koncentrált, hogy mihamarabb kibassza valaki. A közeli garniszállóban lakó, az Alföldről érkezett melósok bár egészen türelmes fiúk, azért van az az ital- és hülyeség dózis, amitől ők is besokallnak. Itt hamar be is ugrott, hogy a hernyótalpas, bizalmaskodó és mindenkit lehurrogó ál-értelmiségi okoskodás volt, ami mindig is idegesített MZ-ben. Sajnos meglátott, le is csapott rám és olyan közelről, hogy az első két szótól berúgtam, elkezdte rám önteni, ami csak a zavaros fejében volt. Az elfogyasztott italmennyiségnek hála, erősen törte a magyart, azaz egyetlen szavát sem értettem. Próbáltam hátrébb lépni, hogy kikerüljön a személyes szférámból, de csak jött rám, mint valami elbaszott Rocky, végül közénk rántottam egy bárszéket, de észre sem vette, csaknem keresztülbucskázott rajta. Szerencsére sikerült egy pillanatra megakasztanom a székkel a végeláthatatlan beszédfolyamot, gyorsan felkaptam az italomat és bemenekültem a billiárd-szobába. Egy darabig csalódottan ácsorgott az ajtóban, - bejönni valamiért nem mert - aztán keresett magának egy újabb áldozatot. Nem telt bele húsz perc, kisebb kiabálás mellett szépen kikísérték, letették egy padra és életveszélyes sérüléseket helyeztek kilátásba, ha vissza mer jönni.
Mikor hazaindultam a padon szunyókált, alatta lassan gyűlt egy pocsolya. Egy pillanatra megtorpantam, mégis csak beteg ember, tanakodtam magamban, ki tudja mi baja lesz. Már nyúltam a telefonomért, mikor meghallottam a szirénát, valaki már hívta őket. A mentőápoló volt kolléga, pár szóban elmondtam neki, amit MZ műtéteiről tudtam, megköszönte, hordágyra tették és elsöpörtek vele.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3814144329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2018.07.27. 09:42:34

Köszi Waka, imádtam olvasni :).

kobold63 2018.07.27. 10:37:43

főzni más is tud a Kocsmában, de így írni senki! Felterjesztelek a P.Howard Dijra.

Fenchurch68 2018.07.27. 13:00:43

Hű.
Családilag terhelt vagyok - bár még ferencjóska meg horthy jóvoltából, a saját apukám alkalmatlan (hehe) volt, de milyen érdekes, hogy az összes szerelmem apja a fenti opcióknak megfelelő katonatiszt volt.
Most, hogy így jobban belegondolok, a legjobb barátaimé/barátnőimé is.

Felterjesztelek a Freud/Jung nagydíjra.

turósmácsik 2018.07.27. 13:54:46

Úhhh, de jó volt!
Kíváncsi voltam, hogy hogyan fogod gasztróra kifuttatni, de igazából nem hiányzott, a végén meg depláne nem.
Keservidám kocsmasztorik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.27. 16:10:03

Köszönöm az elismerő szavakat! :)