Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: Milyen ételekhez lehet használni? (2018.10.16. 22:14) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Kifliprézli

2018.07.24. 07:00 Andrass9

Zsemlemorzsának nem hívhatom, mert vizes kifliből van. A prézli meg manapság kenyérmorzsa. Egy időben rengeteg panírozott étel készült, de mostanság visszavettünk belőle.

17.jpg

Akciós volt a vizeskifli a madarasban. 10 forintot kértek egy 5 dekás frissen sült kifliért. Még langyos volt - az orrom előtt hozták ki a pékségből.

Mivel idehaza már fogytán volt a tavalyi morzsa, vettem hát 25 darabot. Az még kiszáradva is több, mint egy kiló. A legolcsóbb morzsa is 278Ft/kg a Tescónál. Vajon azt miből készíthetik?

Prézlihez más nem kell, mint kifli vagy zsemle.

Elfeleztem hosszában a kifliket, mert úgy gyorsabban szárad.

10.jpg

Szétteregettem sütőtepsikre, és tüllel letakarva félretettem hogy száradjon. Régebben a sütőben szárítottam, de a sütőmet nem tudom 60-70 fokra állítani, így leszoktam róla. Időm meg van kivárni ...

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Igazság szerint el is feledkeztem róla, így a kiflinek is volt ideje. Rendesen kopogós lett.

14.jpg

Előkészítettem a robotgép káposztareszelőjét, mert szeretem, ha a prézli durvára van darálva. Öt perc alatt lenyomtam a gép torkán a 25 kiflit!

15.jpg 16.jpg

Lett is belőle 1,1 kg kiflimorzsa, amit a nyitóképen látható jól záródó dobozba tettem. Ez kitart egy évig ...

Néha leáraznak vajas kiflit is, de az rizikós, mert megavasodhat a morzsa.

Cserébe az ilyen egyszerű posztért, hadd álljon itt egy pár kép a kerti tó virágairól. Ez egy káka, de ilyen virágot még soha nem láttam. Már majdnem két hónapja ugyanilyen.

18.jpg

A tóban és körülötte főleg sárga írisz van, de az egyik sarokban van egy kék is.

 

20.jpg

19.jpg

 

Persze van rengeteg tavirózsa, amiknek óriási levelei nem is férnek el, ezért felfelé csavarodnak, az első virág a mocsári gólyahír. Azután jönnek sorbam a hídőr, a fekete vidrafű, a boglárka, valami nagyon erőszakos kis kék virág - magról szaporodik. Volt mocsári tőzike is, de az elfogyott. A mentát meg sikeresen kiirtottam :)

 

27 komment

Címkék: kifli morzsa zsemle prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7614090903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2018.07.24. 14:50:06

Szépek a virágok.
A prézli is.
Már nagyon rászoktam az alter panírokra, de ha évente kétszer valami miatt (szalonnasütés, zsíros kenyér lilahagymával vészes megkívánása) veszünk egy félkilós kovászos kenyeret, aminek nyilván a kétharmada megmarad, azt szoktam felszeletelve megszárítani és lereszelni (pont ilyen panko méretre a káposztareszelős lukon), ha a következő adagig nem fogy el az előző, könyörtelenül kidobom.
Az írisz a kedvenc virágom, annyira szecessziós :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 17:06:23

@Fenchurch68: Nálunk a megmaradt kenyér a kutya jutalomfalatja :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 20:05:53

Sok tökölés után kitaláltam, mit viszek a barátainkhoz kajának: Konfitált kacsacombot! Remélem 6 darab elég lesz. Most rotyog a teraszon 80C-on :)))
Ebben az a jó, hogy holnap elmegyünk Ráckevére, és csak csütörtökön a barátainkhoz. Így most feltettem, és a konfitált kacsa bátran eláll 30-40 napot is a zsír alatt, de csak 2-3 napig kell várnia!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 20:11:11

Bevásároltam a Metroban. Nem sokat, de látom,hogy érdemes húsért oda mennem - különösen a nagy méretű darabokért, amit BBQ-ra tudnék tenni. Olyan ibériai lapocka volt, hogy csak ámultam. Sajnos ennyi hely már nincs a hűtőben ...

kobold63 2018.07.24. 21:03:27

@Andrass9: mit kell érteni ibériai lapocka alatt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 21:18:49

@kobold63: Hát csak annyit, hogy azt Ibériában nevelt sertésből vágták ki :)
Az ibériai disznó nagyon híres, abból készül a legjobb levegőn szárított sonka!
Engem mondjuk nem nagyon hat meg - egy jó mangalica általában űbereli! Amúgy is jobban szeretem a füstöltet! De azért Benikuty, meg a Fickó esküszik, hogy az a legjobb :))) - nekik tellik rá ...

kobold63 2018.07.24. 22:20:09

@Andrass9: az ibériai alatt mindjárt a füstöltre associáltam, de azt nem tennéd a hűtőbe, azért akartam tisztázni. Ha mindig kergetnénk a legjobbat, sose lennénk elégedettek azzal amink van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 22:42:36

@kobold63: Érdekes módon nem vagyok oda a Serrano sonkáért - no az is ibériai :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.24. 22:42:42

Köszönök szépen!
Olyan rég nem készítettem már rántott ételt, lassan nem is tudom, hogy álljak neki. A morzsáról ismét Rejtő Jenő jut eszembe:

- Köszönöm. Hozzanak be valahogy egy kis halat holnap. Péntek van, és én itt csak levest kapok. - mondta olyan hangon, mint aki a sivatagban egy ital vízért esdekel.

- Annyira szereti a halat?

- Nagyon. A hal a legfinomabb étel a világon. Még ezt a rossz főztet is megeszem belőle, amit itt adnak. Pedig lisztben rántják ki.

- És nem abban kell? - csodálkozott Hopkins.

Levin gúnyosan mosolygott. Mélységes megvetés ült az arcán, mintha azt mondaná: "minek él az ilyen ember!" Végül lenézően odavetette:

- Természetesen zsemlemorzsában. De nem azt a kispolgári gazságot értem alatta, hogy alantas kenyértöredéket megszárítunk a kamrában, zsákba kötve - és megborzadt -, hanem friss péksüteményt zsírtalanul, nyílt láng felett teljesen átsütünk, majd megreszeljük.

- Úgy látom, szakember - fejezte ki elismerését Senki Alfonz.

- Levin vagyok - vetette oda egy vértanú drámai önmegvetésével, mint aki bizonyos abban, hogy mi is elszörnyedünk e név hallatára. De egyikünk sem tudta, hogy kicsoda volt polgári életében ez a Levin. Megkérdezni nem mertük, ha már olyan gőggel közölte. Talán fájna neki a tájékozatlanságunk e nagy nevet illetően.

- Csakugyan? - érdeklődött ravaszan Tuskó Hopkins, mert mégis szerette volna tudni fegyvertársunk hírességének az okát. - Ön Levin lenne, a híres izé...? na...

A toprongyos veterán hősi önmegtartóztatással, kulisszahasogató öngúnnyal igent bólintott.

medvedr 2018.07.24. 22:55:16

@Andrass9: Azért ezzel az elállással 30-40 napig csak óvatosan! Nem igazán szerencsés megbontogatni aerob körülményeket engedni, majd zsírral visszazárni és nem hűteni. Főleg ha nem volt csíraszegény környezet a feldolgozás során, edények stb. 2-3 nap nem lehet gond.
6 kacsacomb az kevés lesz, szerintem.

medvedr 2018.07.24. 23:05:38

@Waka: Kedvencem!

Véleményem szerint Rejtő írta világirodalom legjobb kezdőmondatait, regénykezdéseit
Néhány példa:
Uram! A késemért jöttem!
Hol hagyta?
Valami matrózban!
(Rejtő Jenő: Piszkos Fred a kapitány)
"Sába Királynője az asztalnál ült, és borotválkozott."
(Rejtő Jenő: Vanek úr Párizsban)
Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.
Idő: délután hét óra.
Színhely: Afrika, Rakhmár, egy távoli, eldugott garnizon a Szahara valamelyik oázisában, ahol néhány ottfelejtett légionista és egypár nyomorult arab tengődik.
Személyek: személytelenek.
Történik: semmi.
(Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában)
még sorolhatnánk...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 23:22:08

@medvedr: Rendes konfitálás nem engedi megbontani a zsírréteget! Legalábbis (ahogy tőled tanultam) nagyon odafigyelek az ilyesmire. Forró zsírral (110C) fejezem be, és lehűtöm hideg vízben az egészet. Nem piszkálom :)))
Párszor már tettem el így kacsacombot, de most csak két-három napról van szó.
Sajnos most úgy látom, hogy a 6 comb nem lesz elég 5 embernek (vissza meg már nem tudok menni a boltba, hogy még vegyek), de majd készítek hozzá sok krumplit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 23:24:00

@medvedr: Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy már le lehet tölteni e-könyvre Rejtő műveit. Nagyon szeretem, és akárhányszor is el tudom olvasni...

Kumari aki Nilüfer 2018.07.25. 13:42:19

@Andrass9: Hat kacsacomb....három embernek, egy evésre, salátával...vagy mi eszünk baromi sokat. A kacsacomb nem nagy.

Rejtőt nem lehet megunni:)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.25. 13:47:41

@Andrass9: A combok mellé süss ki egy csík oldalast akár konfitálva, akár sütőzacskóban, nálunk az ízlik a legjobban, ami kizárólag só-sors-fokhagyma ízesítést kap, zacskóban, amíg el nem kezd benne pirosodni.garantáltan nem szárad ki, nem lesz főtt íze, omlós, szaftos, nagyon finom.És annyi vele a meló, hogy bepancsolod ezzel a három dologgal, berakod a sütöbe bezacskózva, és sütöd..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.25. 21:41:52

@Kumari aki Nilüfer: Az alap gond az, hogy nagyon meleg lesz, ha begyújtom a sütőt ...
De sebaj: eszi/nem eszi nem kap mást. 5 fő 6 comb (ami már kész van) krumplival, koviubival.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.25. 22:50:22

@Andrass9: Én Fekete István műveit látnám már szívesen, de sajnos a kiadó az elektronikus kiadásra is kiterjesztette jogait. Persze azért megvan. :)

Fenchurch68 2018.07.26. 12:59:38

Nekem pont mára sikerült időzítenem húsz kiló barack befőzését, de már túl vagyok rajta, sőt, majdnem kész a tojáspörkölt is ebédre.
Á, nincs melegem, dehogy. Sőt, kicsit fázom, úgyhogy mindjárt felteszem a vizet a nokedlinek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.26. 23:57:02

@Waka: Jut eszembe, ma meghozták a meggyfát. Két éve száradó 25 cm-es, d=10 cm kuglik. Hamarosan kapok még idei vágásból is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.29. 15:45:40

@Andrass9: Azonnal megettük! Senki nem reklamált, hogy kevés - hatan voltunk a hat combra (és ha próbált volna, akkor sem volt több). Hozzá nagyobb újkrumpli lett a kacsa szaftos zsírján párolva sok petrezselyemmel...
Kaptam halászlevet :)))
Meg horgásztam is (egy nagy, ami eltépte a zsinórt, egy 35cm-es ponty, amit visszaengedtünk).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.29. 15:46:25

@Waka: Ezeket nekem gyűjtöd a mozdonyhoz??????? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.29. 22:14:22

@Topy: I would say holly shit!!! Azért viselkednem is kellene :)
Érdekes ötlet, de nem hiszem, hogy megvalósítanám ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.29. 22:15:12

@Waka: Nocsak azért! Ennyi lazsálás után valami anyag is kellene :)))