Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: @Boar.: Ha már ilyen finom ételekkel turbózzátok fel az érdeklődésünk... (2018.11.14. 18:56) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (32) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (28) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Töltött tök

2018.07.21. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 konyhájából

 

Nyár van, meleg, és ebben a hónapban már kétszer volt tökfőzelék, viszont a cukkini még mindig 600/kg, és úgy ennék már valami olaszosat.

17.jpg

Hozzávalók:

  • két kisebb főzőtök
  • cca 60 dkg darált hús (a képen látható mennyiség egy szűk kiló, fele comb fele lapocka, két kis tejfölöspohárnyi meg lett belőle mentve egy későbbi lazannya-féleségbe)
  • két kis fej hagyma, három gerezd fokhagyma (nincsenek a fotón, én ebben nagyon nem vagyok jó, hogy előre mindent bekészítek)
  • "olaszos" fűszerkeverék (jelen esetben még a tavalyi nyaralásos horvát üveges: bazsalikom, rozmaring, zsálya, oregano)
  • Egy darabolt paradicsom konzerv
  • Egy süripari
  • Sajtszeletek, amennyi letakarja nagyjából a cuccot (ez most pont cheddar, de semmilyen érlelt sajtot nem félek használni, és ha éppen Trapp István van kéznél, akkor azzal dolgozom)
  • A tegnapi hamburgerezésből megmaradt szelet paradicsomok (esztétikum)
11.jpg 12.jpg

Egy jó nagy lapos lábasban némi zsiradékra elhelyezem a hagymát, kicsit később a fokhagymát, aztán mehet rá a darált hús.

Mikor kifehéredett, fűszerezem, mikor már kicsit pirult itt-ott, ráborítom a paradicsomokat. (Nem tilos friss, érett, házi paradicsomot használni, nekem marad a dobozos.)

13.jpg

Míg főddögél a ragÚ :) meghámozom a tököket, és kivájom belőlük a puhább részeket.

Ez később egy hamis húsleves masszív közepét alkotja majd, ha jön a vegán csajkülönítmény. Ez nem ér meg egy külön poszt': tökbél, répák, meg bármi, amit beletennél egy húslevesbe, de ezt a vegán gyerekeid is megeszik.

18.jpg

Aztán már sínen vagyunk, a kivájt tökökbe belekanalazzuk a ragut

14.jpg

tetejére a sajt, díszítve a paradicsommal

19.jpg

sütőbe bele (kb értékek, mert még mindig nem vettünk új gombokat) 200 fokon-40-50 perc.

15.jpg

Édesem rizzsel ette, én meg csak úgy.

16.jpg

34 komment

Címkék: hagyma paradicsom sajt fokhagyma tök darálthús paradicsompüré főzőtök paradicsom konzerv olaszos fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914124697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.21. 08:58:42

Lemaradtam..már kész a tyúkleves, rántott hal, és a biztonság kedvéért egy kis töltött káposzta.de majd pár nap múlva..mer igen csábító:)

Fenchurch68 2018.07.21. 10:41:40

@Kumari aki Nilüfer: Tulajdonképpen egy gluténmentes light lasagne :)
Most jól ráéheztem a halra és a káposztára is... Érik a kovászos káposztám, abból szeretnék majd valami nyárias töltött káposztára emlékeztető ételt barkácsolni.
(Most, ahogy leírtam, esett le a tantusz, hogy ha az aprókáposzta megkovászolódik, akkor a levelek is, legfeljebb tovább tart és az edénnyel kell trükközni, van nagy kerek üvegtálam.)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.21. 10:55:12

@Fenchurch68: Nekem könnyű--miután paradicsomos,és abáét édes káőosutába tóltöttem( ami a fagyasztóban várt a sorára, valamikor túl sokat sikerült abálni), ha nyáriasan akarom, megszórom kaporral, ha hagyományosan, megbolondítom tejföllel:DDD A hal meg hirtelen ötlet volt, kaptam csinos kis hekktörzset, néha három hatalmas van a zacskóban, most olyan kis csinos guszták voltak,hogy talán hat
hét is volt ugyanabban a súlyba mindjárt két zacskóval újítottam, egyiket meg is sütöttem most. Meg volt levesnek való kistestű tyúk, abból is spájzoltam, volt olyan csirkeszárny, ami csak a felső és középső rész(vessenek a mókusok elé. de imádom fűszeresen, rántva), meg valami szépséges oldalas, amin rajta van a hús is(sok helyen úgy lehámozzák, hogy csak egy csík csont az egész). Na, szóval szabad rablás volt pénteken a húsboltban:)))Marhahúsért indultam, na az pont le volt fosztva.

kobold63 2018.07.21. 11:45:42

@Fenchurch68: nagyon jól néz ki az íze! Nálam forditott a dolog, még a tökfőzelék is zucciniból készül, nincs tök. Errefelé a gluténmentes lasagna az a mussaka krumpli nélkül. A padlizsán szeleteket a sütőben grillezem elő.
@Kumari: na akkor a mókusokkal együtt hadakozunk.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.21. 12:21:24

Kobold, anyósom..Isten nyugtassa- nagyon leszólta, hogy én a póspökfalatot és a szárnyat is kirántom..nem tudta a mama, mi a jó:DD pedig falusi parasztasszony volt talán pont azért hitte, hogy az az előkelő., ha mellet eszünk. Azt meg én nem kultiválom...(.Pedig én is falun nőttem)

A muszakába én sose tettem krumplit.

kobold63 2018.07.21. 12:51:35

@Kumari aki Nilüfer: egyforma az izlésünk! Minden madárnak a háta az enyém, még a pulykából is megeszem azt az egyet. Mellet meg csak a kacsából.
Errefelé sok muszaka recept rétegezi a krumpli szeleteket a padlizsánnal. Sose próbáltam, de nem lehet rossz.

Fenchurch68 2018.07.21. 14:20:00

@kobold63: Ettem muszakát krumplival is, úgy is jó volt, 18 évesen Görögországban 1715 kora tavaszán :D én ha csinálom, akkor csak padlizsán, darált hús, besamel, úgy is jó :)

@Kumari aki Nilüfer: Rántott szárny, a hónaljban egy májjal <3 Pótapukám anyukája csinálta így, még kilencven pluszosan is, a kedvemért. Nekem nincs bajom a rántott mellel, csak vagy legyen benne valami csavar (feltekerve sajttal meg zöldfűszerekkel, zseb vágva bele, és abba spenót stb.) vagy legyen hozzá valami nem szokványos köret, ami elviszi a fókuszt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.21. 20:01:51

Köszönök szépen!
Én is nyitom az ablakot. Látom, sikerült helyesen leírnod a ragút. :) Mondjuk, nálam is a cukkini játszik inkább, a főzelék is abból készül.

Fenchurch68 2018.07.21. 20:04:28

@Waka: Leírtam, de közben megvolt az az érzés, mint mikor a fekete táblán megcsikordul a kréta...

Ablakot senki se nyitogasson, nem dobálok ki semmit, mivel a szúnyoghálón csak átpasszírozva menne át.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.22. 14:21:25

@Fenchurch68: Van egy alig használt teleporterem, csak némi hasadóanyagot kell beszerezned hozzá. :)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.22. 14:57:42

@Fenchurch68: Ja, akkor az már nem is rántott mell:)) Úgy igen!

Ragú??? Nézni is rossz:)) ragu az!

Kumari aki Nilüfer 2018.07.22. 15:00:53

@kobold63: Nyilván nem rossz a muszakába a krumpli, sőt, olvastam, hogy cukkini muszaka is van, de nekem az rakott cukkini:) /azt gyanítom, hogy a muszaka őshonában minden ilyen rakott jellegű dolog muszaka, előtagként azzal, amit összeraknak..de lehet, tévedek?)/ Ez esetben a rakottkáposzta egy káposzta muszaka....vicces.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.22. 19:54:53

@Kumari aki Nilüfer: Bizony, Ráth-Végh úgy írta, és a helyesírás ellenőrzőnek sem volt vele gondja. Hajdan ilyen krumplis muszaka receptjét készítettük el füstölt szalonnával vegyített őzcombból. Isteni volt.
Mozgalmas hétvégém volt. Tegnap hajnalban kimentem a Hegyre, leszedtem az első adag zsenge fejteni való babot. Felét ki is fejtettem, lett vagy két kiló. Aztán a gerillakertben szedtem egy szatyor kukoricát, csemege és vegyes használatú is van. Főztem egy fazékkal gyorsan. Délután mentem volna permetezni, erre esett egy két perces zápor. Arra épp elég volt, hogy ne tudjak permetezni. Leszedtem a paradicsomot, megöntöztem, amit kellett, telemertem újra a hordókat a kútból. Éjszaka aztán esett vagy 10 mm. Ma ötkor éppen indultam volna, mikor megint rákezdett, azóta felváltva zuhog és szakad. Éppen kellett már az eső, csak már megeszi a lisztharmat a cukkinit, a földibolha meg a karalábét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.22. 20:50:16

@Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ...
Szerencsére Tatán égig ért a napsütés :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.23. 17:28:05

@Andrass9: Feleségem is vett fejteni való babot a piacon. A villamoson fejtette ki ... A bácsi vele szemben nem értette a dolgot :) Egyéb dolga nem volt, hát babot fejtett!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.23. 22:08:15

@Andrass9: A babfejtés igazi időkitöltő tevékenység, akárcsak a kukoricamorzsolás. Lehet űzni trécselés, TV-nézés vagy - urbanizálódó világunkban - villamosozás közben is. Nyilván akad, aki számára ez különösként hat, de várja csak ki, míg valaki tollat kezd el fosztani a metrón. :)
Eső dolgában azt hiszem, nem lehet panaszom, az elmúlt 72 órában cirka 40 mm esett (Időpék). Bár, ahogy a napi értékeket néztem, volt az 60 is. A tavalyi dióból akadt pár szem megint a krumpli közt, pedig az már legalább 30 centi víz a kert alacsonyabban fekvő részén. Van egy belvíz elvezető-árok a kert végén, nagyobb esőnél kiönt. Most príma minden, csak épp nem tudok rámenni, pedig volna miért.

kobold63 2018.07.24. 00:12:35

@Waka: hogyan és mennyi ideig tárolod a kifejtett babot?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 20:14:16

@kobold63: Azt nem tudom, hogy Waka mit csinál vele, de nálunk megy a fagyasztóba, ha nem azonnal esszük. Sokáig bírja, és nem változik az íze sem.
A bab nagyon hálás termény!!!

kobold63 2018.07.24. 20:56:17

@Andrass9: köszönöm, én is hasonlóan, augusztus végén lehet kapni az alig cirmos változatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 21:43:20

@kobold63: Mi nagyon sokat eszünk belőle. Valamiért mindketten szeretjük az ízét és az állagát. Én mindig felturbózom churuttal, ami most már nagyon fogyóban van, ezért készül az új adag! Lesz belőle poszt is, bár már posztoltam :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.24. 21:45:17

@kobold63: Nálunk most virágzik a piros virágú - egyenesen az újvilágból :) Tavaly nagyon jól bevált, idén ... nos lehetne jobb is :)

kobold63 2018.07.24. 22:31:37

@Andrass9: egy időben ültettem, "red runner", keverve az otthoni fehérrel, de csak októberre ért be, akkor meg az esőtöl megpenészedett. Szép nagyok lettek, de magában, a fehér nélkül túl vad az íze, ott áll a kamrában vagy 2 liter sok éve. Szeretjük mi is, csak hát az a szénhidrát....:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.29. 22:16:44

@kobold63: Már arasznál hosszabb hüvelyek vannak ... !

kobold63 2018.07.30. 01:41:42

@Andrass9: Most elégedett vagyok a világgal, kaptam 14 kg meggyet. Igazi, sötét belül is, bár gömbölyűbb és kisebb mint az otthoni, de jó. Iszonyatos áron, 4x annyi, mint a cseresznye. Kék a világ, érik a kék áfonya, ez a helyi gyümölcs, meg a többi bogyós. Nagy tepsikbe 1-2 réteget teszünk, úgy a fagyasztóba, másnap zacskózzuk és megy vissza. Így nem nyomódnak össze a szemek. Lekvárt, szörpöt nem készítünk, legfeljebb néha pitét, különben csak úgy esszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.30. 10:22:04

@kobold63: Feleségem pár napja szüretelte le a saját kék áfonyáját. 7 szem lett!!! :)
Viszont fekete szeder (nem tüskés) már 3 kilónál tart. A csodahüttőben egy óra alatt gurulósra megfagyott fél kiló, a többiből valami dzsem lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.30. 10:26:12

@kobold63: Nem tudom, mondtam-e már, hogy a szomszéd condominiumban volt egy meggyfa. Termett is rendesen. Kivágták, hogy milyen vacak savanyú cseresznyéjük van ... (not "sour cherry" but this cherry is so tart)

kobold63 2018.07.30. 11:10:52

@Andrass9: hát igen, izlések....Amikor kerestem rendelhető meggyfát,( menyem megigérte, elülteti, ők 100 km-re beljebb laknak, ott már megmarad) akkor találtam rá, Michigan egy részén nagy kultusza van a meggynek,magyar kutatókkal is dolgoznak, Balaton nevű a fajta amit kedvelnek, fesztivált tartanak, minden jóval, ahogy szokás ott.
Érdekesek a nyelvi variációk, itt sour cherry.
Most 60 lb= 27 kg kék áfonyát kaptunk, de még hetekig a piacon van.
Csodálom, hogy feleségedé megmaradt és termést is hozott azon a klímán, talajon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.30. 11:45:52

@kobold63: A cserép elég sok gondot megold :)
Itt is sour cherry, de azért reklamáltak, hogy "ez a cseresznye savanyú", mivel nem ismerték egyáltalán a meggyet.

Topy 2018.07.31. 09:53:49

@Andrass9: érdekes mód idén hetek óta nagyon sok áfonya van a piacon, mondjuk így sem olcsó, 1500-2500 között van az ára

ebből sem lesz pálinka...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.31. 09:56:01

@Topy: Ez egy spanyol áfonya, amit nem vettek át a megrendelői, ezért bagóért Mo-ra szállították.

kobold63 2018.07.31. 10:27:39

@Andrass9: én értem az megjegyzésüket, de az amerikai (USA) oldalokon mindenütt "tart cherry" a név.