Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (41) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (18) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (185) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (78) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (301) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (29) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (62) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (233) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (6) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (3) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (28) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (47) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (19) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (108) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (7) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (76) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (60) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (6) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (52) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (81) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (36) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (105) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (107) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (50) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (113) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (156) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (30) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (13) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (49) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (30) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (164) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (41) zellergumó (24) zellerlevél (19) zellerszár (23) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege

2018.07.15. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt egy olvasónktól

A mérgezett nyílvessző szívtájékon talált el. Ezért készült el a NAM.

A történet korábban kezdődött. Kedvenc szomszédasszonyom külföldi útjáról hazatérve, megajándékozott néhány nem hétköznapi fűszerre és fűszerkeverékkel. Ezek egyike volt a NAM powder. Első pillantásra nem hozott lázba. Félre is tettem. Néhány nap múlva azonban ismét a kezembe akadt és alaposabban megvizsgáltam. Lássuk az összetevőket. Elvégre az sok mindent elárul.

48.jpg

Ezt olvastam a zacskón: savanyúság szabályozó E575, glükóz, dextróz, só, emulgeáló szerek E451, E452, ízfokozó (mononátrium glutamát) E621, antioxidánsok E316, E327, konzerváló szer (nátrium nitrit) E250, galangál és gyömbér.

Nagyot néztem. Inkább tűnt egy E-válogatásnak némi sóval és gyömbérekkel, mint fűszerkeveréknek. De Ázsiában vagyunk és itt kissé másképp fúj a szél. Ugyebár.

Akkor nézzük az ajánlott receptúrát. Szerény angol tudásommal is megfejthetőnek ítéltem.

Ez jött ki belőle:

  • Pépesíts fél kg friss és hideg sovány disznóhúst.
  • Vágj hosszú, vékony csíkokra negyed kg főtt disznóbőrt és hűtsd vissza.
  • Keverd össze a hozzávalókat.
  • Gyúrd addig amíg ragacsos állagú nem lesz.
  • Szorosan gyömöszöld bele egy műanyag dobozba. Hagyd legalább 24 óráig szobahőmérsékleten mielőtt felhasználod. A NAM hűtőben egy hétig is eltartható.

Ennyi. Nem értettem. Mit? Hová? Merre? És hogyan fogyasztani? No, ekkor kértem Andrástól segítséget. Az ő fordítása alig 10-20 %-kal volt jobb. Persze tovább ment és a Wikipédiából is fordított néhány mondatot, de az annyira aggasztó volt, hogy ezt írta hozzá:

”Nem fordítom tovább a Wikit, mert megijedsz :)))”

No ez volt a mérgezett nyílvessző. Micsoda?? Hogy én megijedek?! Soha. Inkább elkészítem. Még arra is rávett, hogy egy blogbejegyzéshez készítsek fotókat és egy kevés szöveget.

Hozzávalók:

  • fél kg nagyon sovány, nagyon hideg disznóhús kétszer darálva,
  • negyed kg disznóbőr főzve, vékony csíkokra vágva és visszahűtve,
  • 1 zacskó NAM powder seasoning mix,
  • 3 ek. reszelt fokhagyma,
  • 10-20 thai madárszem csili,
  • frissen tartó fólia (ellentétes szerepkörben),
  • szigszalag.

30.jpg

A hentesnél megvettem a húst. A bőrt ingyen adta. Első nap megfőztem a bőrt enyhén sós vízben. Gondosan lekapargattam róla a maradék szalonna darabokat és vékony csíkokra vágtam. Folyó víz alatt alaposan átmostam és visszatettem a hűtőbe. Az elért források fontosnak tartották a hús és a bőr alacsony hőmérsékletét.

Másnap reggel megtisztítottam két fej fokhagymát és szedtem egy marék csilit. A fokhagyma reszelése közben úgy láttam, nem lesz abból három evőkanálnyi, így még hat gerezdet hozzádelegáltam. Így éppen meglett a szükséges mennyiség. A csiliket nagyobb szeletekre vágtam.

31.jpg 32.jpg 33.jpg

A húst és a bőrt egy keverőtálba tettem. Rá a fokhagymát és a NAM powdert. Dögönyöztem amíg tényleg ragacsos lett. Ekkor hozzáadtam a csilit is és azzal összeforgattam. Kész.

34.jpg 35.jpg 36.jpg

A fóliából nagyobb lapokat vágtam, Rákanalaztam úgy 15 dekányit a keverékből. Szorosan feltekertem, majd a kétoldalt kimaradt fóliát alaposan megcsavargattam. Visszahajtva a szigszalaggal rögzítettem a csomagot. Hat adag lett.

37.jpg 38.jpg 39.jpg
40.jpg 41.jpg 42.jpg

És akkor jöhet a művelet lényege: 24 órás pihentetés szobahőmérsékleten.

Amíg az erjedés végbemegy, néhány szót az ételről. Vietnami eredetű, de már Ázsia szerte elterjedt. Marhahúsból is készíthető. Sokféle fűszerezés ismert. Aki lecsórecept témában már kutakodott a neten, vagy csak baráti körben, annak ismerős a sokszínűség. Egy fix pont van, és ez a NAM powder. Minden, általam megtalált receptben szerepel. A thaioknál jellemző a brutális csilizés. Máshol inkább a bors, párolt vöröshagyma, sötét színűre pirított és porrá őrölt rizs, különféle leveles fűszerek is szerepet kapnak. A szervírozásnál meg csak a csillagos ég a határ.

No, letelt az egy nap. Lássuk a végeredményt.

43_1.jpg

Határozottan feszesebb, rugalmasabb lett. Könnyedén szeletelhető. A natúr kóstolás kissé meglep. Szinte semmi íze nincs. A brutális mennyiségű fokhagyma és csili ellenére sem. Gyenge utóízként természetesen ott van mindkettő, de egyáltalán nem tolakodóan. Enyhe savanykás ízre is számítottam, de csak azért fedezem fel, mert ott kell lennie. Marad a felhasználás előtti tuningolás. Amit csak tudtam, felkutattam.

44.jpg 45.jpg 46.jpg

Ezeket használtam: csiliolaj, balzsamecet sűrítmény, piros és sárga paradicsom,mini lilahagyma, kovászos uborka darabkák, nyers uborka, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring levélkék, Kremser mustár, vékony fokhagymaszeletek, csilidarabkák(naná!).

47.jpg

Ahány falatka, annyiféle.

49.jpg

Azt gondolom, hogy a magyar étkezési szokásoktól nem sok minden áll olyan messze, mint a hús fermentálása. Mégis lehet ennek az ételnek szerepe partikajaként például. Ha valakinek van kedve pepecselni a falatkák egyenkénti megalkotásával, akkor sikert arathat. A feleségemet nehezen rábírtam a legkisebb falat elfogyasztására. Mintha a bitóra kísérték volna, de hősiesen legyűrte. Utána viszont közölte, hogy soha, de soha ne is próbálkozzak NAM-ot tenni a tányérjára.

Szóval jobb, ha parti előtt nem áruljuk el, hogy mit szolgáltunk fel.

77 komment

Címkék: paradicsom uborka fokhagyma balzsamecet sertés bazsalikom rozmaring lilahagyma darálthús disznóhús szigszalag disznóbőr folpack kakukkfü Thai csili Bird Eye kremsi mustár NAM por csiliolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7714112669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.07.15. 08:18:25

Köszönjük, érdekes étel. Érdekes, ha belegondolunk, honnan is jött. Thailand és Vietnam föleg. Nem kimondottan a mi megszokott konyha felszerelésünk, főző és hűtő lehetőségeink. A húspépbe belekevert cukor vagy rizsliszt oxigéntől elzárt tejsavas fermentációja savas közeget eredményez, ami meggátolja a Salmonella elszaporodását, a fő mumust. Persze azért néhány más baci túléli, meg meg is engedett bizonyos szint alatt.
Az emberi leleményességet és évszázadok tapasztalatát dicséri ez a feldolgozás!

A használati leirásokról csak annyit, aki leforditotta angolra, annak sokkal alacsonyabb szintű az angol tudása, esetleg! Lost in translation.

Sólyom Tomi 2018.07.15. 08:34:31

Félve kérdezem meg, hiszen a poszt azzal nyit, hogy külföldről jött a NAM, de tud valaki esetleg olyan helyet idehaza, ahol lehet szerezni? Köszi előre is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.15. 10:57:43

@kobold63: Én még nem láttam értelmes használari utasítást angolul thaii vagy vietnámi terméken, az ő nyelvüket és ABC-jüket meg nem ismerem :)
Anolul tudók nézzék meg a Wikin ezt az ételt - nagyon sok infó van róla (mérezett nyílvesszőt nem láttam ...)

Sólyom Tomi 2018.07.15. 11:15:14

@Andrass9: Köszönöm, megpróbálom náluk!

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.15. 11:22:40

Ez a hús úgy néz ki, mint egy felvágott.

A poszt betette a bogarat a fülembe, és utána olvastam a fermentációnak. Nagyon érdekes dolgokat találtam, és a héten csinálok is egy üveg fermentált káposztát ( majd ha lesz új hűtőnk ), aminek a leve állítólag nagyon jó probiotikus anyagokat tartalmaz.

Ez a hús végül is "nyers", de fermentált, ami nem főtt és mégsem nyers. Talán ez a poszt egy ablak a keleti konyha régmúltjára, amikor még a hűtés primitív módon történt ( folyóvízben, kútban, gödörben ), és még sem hullottak az emberek romlott ételektől, mert az ételkéstítés szokványától eltérve új tartósítási módot találtak ki.

Emlékszem rá, hogy gyerekkoromban kánikula idején a dinnye a megvágása után néhány órával már megsavanyodott, tehát amit megvágtak, az azonnal el is kellett fogyasztani, ha nem volt a portán ásott kút. Oda vödörbe téve le lehetett engedni még a vasárnapi ebédmaradékot is. Persze nem lehetett napokig tárolni, csak a következő átkezésig. Városban meg jégszekrénybe lehetett tárolni addig, amíg a jég el nem olvadt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.15. 11:27:05

@poszter: Igéretem szerint megkritizálom kicsit.
Még nem főztem ilyet, de amikor ey Thai recept 10-20 csilit említ, akkor annan van valami alapja. A poszter igencsak szolídan adagolta. Ey YouTube video szerint pedig egyben kell hagyni, majd a szeleteléskor darabolod :) Ráadásul, amit szedtél, az nem Thai Bird Eye csili volt, hanem egy csili mix: Jalapeno, vagy éretlen Black Hungarian (nem elég csípős, túl vastag), Habanero, vagy Papsapka (innen éretlennek látszik, az erős saját aroma lehet, hogy passzol, azt valóban aprítanod kell), és két Thai Dragon, ami lehet akár Bird Eye is. A Thai Bird Eye NEM madárszem méretű :)))
A folpack kényelmes megoldás, de sima nylonzacskók is megteszik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.15. 12:20:16

Köszönök szépen!
Nekem tetszik, imádom a kissé "meredek" dolgokat. Mindenesetre nem árt, ha megbízható hentese van az embernek. Egy ördög tudja, mióta hányódó húsból nem állnék neki elkészíteni.

kobold63 2018.07.15. 13:35:38

ha segit a keresésben, ezeken a neveken is lehet :
NAEM, NAEM NOK

Dikusz 2018.07.15. 19:46:27

@Sólyom Tomi: Budapesten, a VII.ker.Rákóczi úton, az Uránia mozival szemben van egy olyan üzlet, ahol különleges fűszereket, élelmiszereket tudsz vásárolni. Azt hiszem itt is találhatsz NAM-ot.

Dikusz 2018.07.15. 19:55:07

@Sólyom Tomi: Megnéztem az üzlet nevét: Dubai szupermarket.

CID 2018.07.15. 20:39:18

@Dikusz: Hali, csak recepteket nézegettem, nem a dátumot. Mindenesetre ennél szimpatikusabb még az aszpikos nyelv is :D

CID 2018.07.15. 20:41:13

Bár így ránézésre olyan mint egy löncskonzerv.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.15. 21:01:23

A löncskonzerv kezdetben nem volt rossz, főleg nyáron kapáláskor ebédre uborkával, paradicsommal, paprikával. Aztán megromlot a minősége, és egyre zsírosabb lett.

Dikusz 2018.07.15. 21:14:16

@Andrass9: Nem tudom, jön-e a posztoló. Ezért megkérdezném: ebben az ételben a disznóhús nyers?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.15. 22:33:24

@Dikusz: Igen, ez nyers karaj vagy szűzpecsenye darálva. Pont az a lényege, hogy a nyers húst a fermentálás (erjesztés) gyakorlatilag megfőzi (amit a bőrrel nem tudna metenni - lévén más alapanyag), nem ad lehetőséet a szalmonellának a tejsavas környezet miatt a kiteljesedésre, valamint a nitrit a NAM porban nem engedi a botulizmus kialakulását.
Szóval egy tudományos alapok nélkül kialakult étel biztonságos lett sok-sok évvel ezelőtt, pocsék körülmények között is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.15. 22:35:22

@Andrass9: Le kell cserélni a klaviatúrámat: nincs már "a g t" betűm. Mondjuk 18 éve csépelem ezt a jószágot!

gentilo 2018.07.15. 22:49:53

löncshús konzerv kinézete van

Dikusz 2018.07.15. 23:19:21

@Andrass9: Remélem elnézed nekem ezt a hozzászólást.:)

Így már más, nem néztem utána, mit jelent a fermentálás, bevallom. Meg azt is bevallom (tudom, az én igen nagy hibám, remélem megbocsájtjátok nekem), hogy idegenkedem az idegen szavaktól.

Nem idegenkedem a nyers hús fogyasztásától, azzal nincs is bajom. De azt nehezen tudom elképzelni, hogy ekkora mennyiségű fokhagyma, fűszer, és csilipaprika mellett ennek az éteknek -ahogy a posztoló írja "Szinte semmi íze nincs." Fokhagyma, csili, és fűszer íze van, én a hús ízét nem érezném tőlük.

kobold63 2018.07.16. 05:10:25

Nem jártam sem Vietnámban, sem Thailandon, csak az itt nagyon elterjedt ázsiai vendéglőkből, könyvekből ismerem az étkezési, főzési szokásaikat. Ha találnék itteni vendéglőben ilyesmit, megkóstolnám. Az is lehet, hogy ettem már, de elkészítve, feltálalva, nem is tudván, mi az.

A nyersen való felhasználása praktikus a vietnámi sok-sok zöldség kombinációjával. Salátalevélre téve, megtetézve zöldhagyma, chili, marinált sárgarépa,uborka, retek, menta, bazsalikom, üvegtészta, koriander levél, chili-halszósz dippel izesítve, nagyon kiadós étel. Kevés hús sok embert jóllakat. Étvágygerjesztőként : a trópusokon gyakori parazita/bélféreg fertőzést ez a savanyú fermentáció nem öli meg. Csak a hőhatás, főzés vagy több heti fagyasztás.

Mivel ez a módszer a hús tartósitására, kissé eltólt, késöbbi felhasználására is való, sok egyéb étel alapja lehet. Megszámlálhatatlan variáció, grillezett, sütött, főtt ételekben, mint a fehérje, a hús szerepel, a nagyközönség számára jobban elérhető és használható módon.

CID 2018.07.16. 08:28:23

@látjátok feleim szümtükkel: némelyik még most is jó ( vagy csak időnként nagyon éhes vagyok )

Kumari aki Nilüfer 2018.07.16. 08:34:28

Hmm..azt hiszem, ilyet nem fogok készíteni:) Túl van a komfortzónámon.Érdekesnek érdekes:)

Dikusz 2018.07.16. 08:40:51

@kobold63: "Az is lehet, hogy ettem már, de elkészítve, feltálalva, nem is tudván, mi az."

Erről megint az egyszeri székely jut eszembe: egyszer ettem már ilyet, lehet az sem az vót...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 09:51:55

@Andrass9: Lecseréltem egy ugyanolyanra. Remélem ez már kitart a hátralévő időmben :)
(Kiváncsiak számára: Gateway 2000)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 09:55:31

@Kumari aki Nilüfer: Én is annak örültem, hogy olvasónk elkészítette helyettem, bár izgalmas ételnek tartom továbbra is :)) Azt a 24 órát az én lelkem kevésnek érzi, dehát én meg Churutot készítek, ami 40 napig szobahőmérsékleten altatott tej...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 09:57:51

@kobold63: Szerencsére nem a trópusokon vagyunk, így paraziták jelenlétére a szigorú vágóhídi szabályok és vizsgálatok miatt nem számítunk...

kobold63 2018.07.16. 10:04:45

@Andrass9: Csak ha ott turistáskodnak, azoknak szólt!

Ketzifintshy 2018.07.16. 10:06:27

Jol irsz! Ertheto, egyenes, nem tolakodo, nem modoros, picit atszivarog a szemelyiseged, ami epp elegsegesen tunik betegnek. :D Ha rendszeresen posztolsz, ebbol lehet szakmai karrier. Man ha akarod.

Es a recept is fasza, en ennem.

Topy 2018.07.16. 10:09:51

@Andrass9: vagy csak ki kell pucolni...
a Gateway 2000-ek (ha jól emlékszem az van neked) hajlamosak összeszedni minden szöszt, hajszálat, morzsát, viszont egy taktikai atomtöltet közvetlen becsapődását is kibírják :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 11:21:53

@Topy: Évente megy a mosogatógépbe. Sajnos a fóliáról lekopott a vezetőréteg néhány betű alatt. Vettem ugyan vezető festék tollat, de lusta vagyok. Nagyon kevés szemét jut be a kontaktus rétegre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 17:49:35

@Andrass9: 10 pénzért kaptam egy ugyanolyat, csak éppen alig használtat! Majd keresek drivert hozzá, mert ezen vannak extra gombok (nem mintha használnám őket). Nekem nagyon tetszik a feedbackje - egyértelmű, ha leütöttem egy billentyűt. Most már csak a magyar betűket kell feliratoznom a gombokra :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 17:50:35

@Ketzifintshy: Nekem is tetszett a posztoló stílusa, nagyon örülök, hogy minket választott ezzel a recepttel!

Fenchurch68 2018.07.16. 19:56:52

Érdekes étel :D
Megkóstolnám, ha elém tennék, nem vagyok félős :) csak édesem elől kéne eltitkolnom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 22:10:17

@Fenchurch68: Nekem is sokmindent el kell titkolnom :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 22:19:01

@Andrass9: Nem jól fogalmaztam: Feleségemet nem igazán érdekli, hogy én mit eszem :))) Ő azt amúgy sem enné ...
Tegnap elmentünk a Dining City szervezte ebédre a Buda Gourmet Bistroba. Azt kell mondjam, hogy remek volt! Nagyságrendekkel felülmúlta a Világevő agyonhájpolt kajáit.
Persze volt nem tökéletes étel is, de mindent összevetve, nagyon jókat ettünk! A feleségem se panaszkodott :) Ráadásul mindezt 2999 Ft - annyit eszel, amennyit akarsz! Na jó, ha rákot kérsz, akkor az plusz 999, de szerintem több, mint megérte!
Feleségem szerint a desszertek nem álltak a helyzet magaslatán, de engem az abszolute nem is érdekelt :)))
Életemben először ettem pacalt (olasz recept szerint főtt), és kifejezetten érdekesnek tartom. Most már bátran megkóstolok egy igazi velős pacalt valahol ...

Dikusz 2018.07.16. 23:01:34

@Andrass9: Ez milyen szervezés volt, valami hivatalos esemény?

Amúgy ennyi pénzért tényleg nem drága.
Tényleg eddig nem ettél pacalt, vagy csak az olasz recept szerintid kóstoltad meg először?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.16. 23:06:02

@Andrass9: Csütörtökön megyek henteshez, meglátjuk, mi a kínálat.
OFF Délután dunsztba került az idei első adag szederszörp. Eszembe jutott, hogy a nagynéném hogyan készítette a málnaszörpöt hajdan. A gyümölcsöt összenyuszkolta és hagyta állni 1-1,5 napot, míg el nem kezdett kicsit forrni. Ezt csináltam én is a szederrel. Kellett neki egy éjszaka míg kiolvadt mind. Annyi nem jön le egy szedésre, hogy érdemes legyen vacakolni vele, minden másnap a fagyasztóban lévő vödörbe ürítem, ami lejön, akkor állok neki, mikor komolyabb adag összejön. Kézzel összetörtem és hagytam állni. Cirka két nap kellett neki, míg elkezdtek buborékok képződni a tetején. Felforraltam, hogy megállítsam az erjedést, aztán a javát leszűrtem, a maradék ment a pelusba lecsepegni. Minden elvárásomat felülmúlta az eredmény. A fermentáció hatására sokkal több íz, szín és lé jött ki belőle. Adtam hozzá cukrot, frissen facsart citromlét és nátrium-benzoátot, felforraltam és most a dunsztban pihen. Pár csepp a tálcára cseppent, kicsit meg is kötött legott.

Dikusz 2018.07.17. 06:35:59

@Andrass9: @Waka: Teljesen gyakorlatlan vagyok szörpkészítésben. Arra teljesen magamtól jöttem rá, hogy felesleges a megmaradt száráról leszedni a szemeket. Még most is azt csinálnám ekkora mennyiségnél.

Végül véletlenül én is úgy csináltam, mint a régiek: kézzel összetörtem, tettem rá cukrot, citromsavat (jóval kevesebbet mindkettőből, mint a receptek írják a neten). Nem azért hagytam állni, mert így kell, hanem elfáradtam. másfél nap után kezdtem kipréselni a feketeribizli levét. Egy levágott harisnyanadrág szárába rakosgattam, és úgy nyomkodtam ki.
Ami nem működött volna, az a lecsepegtetés. Megettek volna a muslicák. Még most is repkednek (hogy rohaggyanakmeg a kis dögök), nem lehet megszabaduln tőlük.
Nálatok nem gond a csepegtetés? Van valamilyen más módszer a lé kinyerésére ami kevésbé fárasztó ekkora mennyiségnél?

Nem tettem semmi egyebet tartósítóként a szörpbe, bár azt olvastam, ebbe a gyümölcsbe nem is kell. Víz sincs benne, így lett kb 21 l tiszta lé cukorral együtt forralás után. Jövőre, ha csinálok ilyet, akkor nyersen teszem el azt hiszem, állítólag úgy sem romlik meg...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 09:51:11

@Dikusz: A Dining City rendezi az Éttermek Hete programot, meg a Torkos Csütörtököt is, és egy-egy étterem néha magától szervez ilyen egyhetes olcsó akciót, amire a Dining City-n keresztül lehet asztalt foglalni. Ha feliratkozik az ember a hírlevelükre, akkor időben szólnak, amikor ilyen esemény van. Különben rendszeresen meg kell nézni a honlapot.
www.diningcity.hu/

Valóban nem ettem még életemben pacalpörköltet! Pho levesben már ettem pacal darabkákat, az jó volt. Az olasz trippa az sok paradicsommal készült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 10:03:39

@Waka: Aha! Szóval úgy jártál, mint én az eperszörp végével: megkötött, és eperzselé lett. Kiskanállal kell kivarázsolni az üvegből, mikróban felforrósítani, hogy feloldódjon a vízben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 10:05:48

@Dikusz: Feleségem pirosribizli szörpöt csinált minden nélkül (csak 3 üveggel) és még nem forrt meg ...

Dikusz 2018.07.17. 10:24:33

@Andrass9: Az biztos, hogy jövőre én is másképp csinálom, mert nem fogom tudni megállni, hogy ne vegyek. Nagy sikere van, de azt hiszem citromsavat még ennél is kevesebbet teszek bele, eléggé megsavanyította a szörpöt.
Azt tény és való, hogy nagyon finom, meg tiszta gyümölcs, de cca. 1000 Ft/l-re jön ki, a gyümölcs kilónkénti ára 500 ft volt, ami nem drága.
Ha tízszer ennyi lenne, akkor is elfogyna.

A pacalról: igen szeretem, magában. Bármennyire finom csülökkel, sosem főzöm csak pacallal.
Írtam már, amikor Erdélyben jártunk, ettünk vendéglőben, háznál is pacallevest. Érdemes megpróbálni pacalt szerető vendégeknek, székely vendéglátónk szerint nagy mennyiségben érdemes csak főzni, mert sok időt igényel az elkészítése, cserében mindig sikere van.

Fenchurch68 2018.07.17. 11:04:07

@Andrass9: @Dikusz: Én is tavaly ettem életemben először pacalt, 49 évesen. Régóta kerülgettem, de mindenkitől a környezetemben eddig azt hallottam, hogy hát az fujj.
Pacalpörkölt volt, bográcsban. Ízlett, én nem fogok főzni csak magamnak, de ha valahol szembe jön, nem ugrom el előle :)
Egyébként is híve vagyok annak, hogy ha étkezési célból leölünk egy állatot, annak minél több alkatrészét használjuk is fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 12:47:42

@Fenchurch68: Azt hiszem, egy disznót, ha levágnak falun, abból nem megy semmi se a szemétre - de még a kutyának se nagyon. Fülétől a farkáig feldolgozzák. Belébe kolbászt töltenek, gyomra disznósajt lesz, ahova a lépe, nyelve, szíve belekerül. Tüdős hurka is készül. Egyszerűen nem jut eszembe semmi olyan rész, amit valamibe bele ne tennének!

kobold63 2018.07.17. 12:57:12

@Andrass9: A kinai üzletben árulnak emberi fogyasztásra disznó méhet (uterus) és kacsa nyelvet is.

Fenchurch68 2018.07.17. 14:51:39

@kobold63: A méh az simaizom, kicsit sokáig kell főzni, de ezen kívül semmi baj nincs vele, enném.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.17. 14:53:10

Fenchurch68:

Én is így voltam a pacallal, mint te. Aztán egy ismerős főzőtt valami csudásan jót, és utána azt gondoltam, hogy minden pacal olyan. Egyszer valami étteremben vettem is, mert ráéheztem, és nem bírtam megenni. Azóta sem kíséreltem meg újra.

Dikusz 2018.07.17. 15:11:46

@látjátok feleim szümtükkel: Útravalónak vettem konzerv pacalt, két dobozzal. Megkóstoltam a jobbikat, a füstölt-főtt csülköset.
Tökéletesen elfelejtettem már mostanra, miért is szoktam le évtizedekkel ezelőtt arról, hogy konzervkaját vegyek. Semmit nem változott, ugyanolyan förtelmes íze van, mint régen.
Az biztos, hogy nem fogok venni a hátralévő időmben konzervet. Százszor inkább a kínai tésztás/zacskós leves. Azzal nem ér csalódás legalább, mert nem várok tőle sokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 18:25:31

@Dikusz: Nem nagyon emlékszem, hogy útravalónak valaha is vittem volna konzervet vagy szalámit. Pirospaprikát igen :)

kobold63 2018.07.17. 20:42:28

@Andrass9: Ifjuságom túrázási idejéből emlékszem két jó, ehető konzervre: sólet füstölt marhaszeggyel, a másik a bakonyi sertéskaraj. Igen ehető, jó ízüek voltak. Pacalt én sem ettem még, nem is tudom miért. A kinainál azt is lehet venni, csodálatosan szépen megpucolva, már sokszor kacérkodtam vele. Velővel elkészitve én a vesét ismerem, azt párszor csináltam, nagy munka az is, megpucolni olyanra, ahogy én szeretem. A velőt külön tálaltuk, csak a tányéron kevertük össze a vesével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 21:21:11

@kobold63: Én egy lusta dög voltam: nem túráztam!!!
A sólet marhaszeggyel tökéletes volt. Most is árulják, de csak megfelelő turbózással válik ehetővé (sok fokhagyma, hagyma alápirítva, pirospaprika).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.17. 21:22:22

@kobold63: A vesét a szomszédasszonyra hagyom, hogy elkészítse :))) Szintúgy a tüdőt! Nagyon jól csinálja!!!

kobold63 2018.07.17. 21:38:51

@Andrass9: Örülök, hogy emlékezhetek a Pilisben tett bóklászásokra vagy a keményebb gyalogtúrákra a Bakonyban, Zemplényben. Utóbbit azért, mert akkor oda a kutya sem ment.

kobold63 2018.07.17. 21:40:30

@Andrass9: "..a szomszédasszonyra hagyom.."
Smart guy!

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.17. 21:44:49

Kobold63:

A vesét nagyon önnyű tisztítani, de az a titka, hogy nem szabad megmosni. Ez azért is jó, mert nem csúszik a kézben amikor a késsel dogozunk rajta. A vesét ketté kell végni, a belsejét kivágni, majd amikor kész az összes, akkor gyorsan átmosni, áztatni nem szabad, abálni sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.17. 21:59:40

@Dikusz: @Andrass9: @kobold63: A seregben temérdek konzerv lecsúszott. A húsgombóc paradicsommártásban, a borsófőzelék sertéshússal és a babfőzelék kolbásszal a Globus-os időkben nagyon jó volt, a töltött káposzta tűrhető, a rakott káposzta borzalmas. Később készült direkt a sereg részére, nemzeti címeres, "A Magyar Honvédség részére gyártja XYZ" feliratos, de már csak 300 grammos változat (Pelikán elvtárs, nem kell folyton zabálni.), de még az is egészen ehető volt. A 80s évek közepén megjelent a Csirkehúskrém és társai, borzalmas magenta színű címkével, idiótán éneklő TV reklámmal, szerencsére ki is koptak, mire bevonultam. A vagdalthúsok nem voltak rosszak abban az időben, főleg, ha nem kellett mindennap azt enni. A rettenet a bácskai hurka volt vagdalthús méretű dobozban, a silány alapanyagokat ellensúlyozandó olyan mértékben túl volt fűszerezve, hogy pár falat is egész éjszakás gyomorégést tudott okozni. A májkrémek közül a sertés- és a marha közepes volt, a baromfis vacak. Ja és volt csoki (nugát), májkrémes dobozba töltve, még Ódörögdön sikerült egy fél málhazsákkal szereznem, az valami csoda finom volt. :)

Dikusz 2018.07.17. 22:31:37

@Andrass9: Amikor a gyerekeink kicsik voltak, egy kis csapattal évekig jártunk táborozni (két hét+2 nap). Az egyik alkalommal két családból az anyukák hazamentek két nappal előbb, mint az apukák. Otthagyták nekik a megmaradt konzerveket, hogy azt egyék meg. A pacalpörköltön, és a sóleton kívül volt ott minden, tyúkhúsleves, marha-, sertéspörkölt, babgulyás. Összeborították az egészet, nem vesztek össze a konzervek egymással, nem sok különbség volt ízben köztük.

Szalámit nem viszek, teli vannak nyomatva pác-sóval. Az meg megfuttatja az embert. Na meg a Pick már 6e Ft felett van kilója, annyit meg nem ér.
Pirospaprikát azt én is viszek most, de azt nem tudom miért, nem szándékozunk főzni, az étterem meg állítólag jóval olcsóbb, mint itthon.

Dikusz 2018.07.17. 22:49:58

@kobold63: A kilencvenes évek elején voltunk a Zemplénben táborozni. A gyerekek igen kedvelt elfoglaltsága volt (már elég nagyok voltak ahhoz, hogy elmehessenek nem túl messzire az erdőben), hogy opált keressenek. Mindig találtak is, volt egy "lelőhelyük", amit ők fedeztek fel. Az erdészeti úton hevertek a kövek, max tojás nagyságú volt a legnagyobb, nem kellett lemenniük semmiféle veszélyes helyre.
Akkor valóban nem volt túl látogatott a környék, az a rész szerintem most sem az.

Nem tudom hány éves vagy. Ezt csak azért kérdezem, ha nem túl fiatal, akkor emlékszel-e a Lajos-forrási Ságvári Endre turistaházra, meg a tőle nem messze lévő Dömörkapu turistaházra?

Nálam sajnos pont az az időszak maradt ki, amikor még bírtam volna a keményebb túrákat. Mindig sajnálni fogom, hogy későn tértem vissza a túrázáshoz.

Erről sokat tudnék írni, mindig öröm visszagondolni ezekre a túrákra.

Dikusz 2018.07.17. 23:05:55

@Waka: Megtaláltam a reklámot, erre gondolsz?

www.youtube.com/watch?v=AbiAX8DGVxQ :)

Én régen, és most is minden konzervben érzem azt a fura mellékízt, ami benne van a sóletban, pörköltben, levesben, főzelékben. Mindegyikben ugyanaz...

kobold63 2018.07.18. 00:22:44

@látjátok feleim szümtükkel: gondolom, mindenkinek meg van a maga módszere, mit szeret. Én anatómiailag kiboncolom, preparálom. Mint minden belsőségnek, a vesének is van egy jellegzetes íze, akkor is, ha az összes, a vizelettel érintkezett részt eltávolitottak. Na, ezt a munkát én nem bízom senki másra. Nehezen értem meg az angolokat, akik egyben sütik ki.

kobold63 2018.07.18. 00:36:20

@Dikusz: jól sejtetted, nem vagyok fiatal, ami OK, nem mindenkinek jut ki ez a jutalom.
Amint emlitettem, ez gyalogtúra volt, hátizsákban cipelni mindent, ami kellett. A vonattól sok órán keresztül mentünk egy kevéssé kihasznált, erdei munkások munkásszállására,az volt a főhadiszállásunk, onnan túrázgattunk. Az út végén parasztházakba kéredzkettünk be, igazi szilvalekvár készítést láttunk (azóta sem ettem olyan finomat) és keskenynyomtávú kis vonattal érkeztünk vissza Sárospatakra. Felejthetetlen élmény, ha már a nevekre nem is emlékszem.

kobold63 2018.07.18. 00:47:19

@Waka: Te vagy a főmufti ebben a témában, el kell ismerni. Anno, jugoszláviai utazásra egyetemista korunkban egy sportszatyornyit vittünk, lehetővé téve a dalmáciai tengerpart Dubrovnyikon túli megismerését. Akkor még a 3 évente, 100 dollár volt a rendszerben. Ha még Andráson kívül más is emlékszik erre!

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.18. 07:41:04

kobold63:

Szerintem az angolok csak a bárányvesét sütik egészben, az meg nem nagy, és amikor kész, nem érzik rajta semmi rossz íz. A nyúl és a bárány veséjét is egészben szoktuk a pörköltbe megfőzni, és nem érzik az ételen.

A sertés vesét pedig régen egészben megabánlták disznóvágáskor, és csak amikor ez megtörtént, akkor vágták ki a belsejét.

Dikusz 2018.07.18. 08:11:15

@kobold63: Csak azért kérdeztem a korodat, mert azt szerettem volna tudni (mivel írtad, hogy a Pilisben is jártál), hogy ismered-e a Lajos-forrási turistaházat.
Én vagyok már olyan koros, hogy volt szerencsém elég sokszor arrafelé járni.

kobold63 2018.07.18. 08:12:49

@látjátok feleim szümtükkel: igazad lehet, én könyvekből ismerem csak, hogy kedvelt étel reggelire. Az is igaz, hogy "lamb"-t irnak, de az ott bizony inkább jól megtermett birka a valóságban.

Topy 2018.07.18. 09:05:34

@Waka: konzerv disznósajt megvolt? zsíros volt kegyetlenül, gyakorlatilag csak a hűtőből épp kivéve lehetett fogyasztani (a zsír levakarása után); na ami nem volt a málhazsákban az a hűtőszekrény...

kobold63 2018.07.18. 11:36:06

@Andrass9: na nézd csak, Te olyan öreg vagy? Eleinte, lehet az 50, de mikor megúntuk ezt a korlátozást, 40 éve, akkor azt hiszem már 100. Nem vagyok egész biztos, mindig szereztünk hozzá egy kis pótlást.De ez adta a végső lökést.

kobold63 2018.07.18. 11:49:21

@Dikusz: Sose kérdezd egy lady korát! Nem hiszem, hogy jártunk ott, abban a turistaházban.
Nekem is abbamaradtak a túrázó évek, a kötetlen fiatalság. Késöbb utazások voltak, ami nem u.a. Sokat élveztem a természetet, a természetből. Most is, de visszasírom a Balatonkörüli bicikli túrát, a csupasz földön való alvást is, ami meg sem kottyant a hátunknak, derekunknak.

Fenchurch68 2018.07.18. 11:54:10

Még én is voltam úgy Jugóban nyaralni, hogy 50 dollár volt a keret :) De el se költöttük két hét alatt, igaz, hogy a konzervekkel meg sátorral megpakolt hátizsákot alig tudtuk elcipelni a vonattól a buszig, majd a kempingig :) Mint kiderült, a társaságból senki se szerette a paradicsomos halat, csak én, de azért jól bevásároltunk belőle, mert az volt a legolcsóbb. Na, ezek után már nem szerettem annyira :D

Lajosforrás, Dömörkapu turistaház alap, a Pilisben van víkendházunk 1967 óta, nem keveset járkáltunk arra. Bár a szívem csücske nekem is a Bükk és Zemplén, Telkibánya környékén mi is találtunk a gyerekekkel opált, hegyikristályt, annyira boldogok tudtak lenni tőle :) középső lányomék talán ötödikben voltak ott osztálykiránduláson, kaptak kis geológuskalapács-készletet, volt vezetőjük, többet tanultak földrajzból, ásványtanból ez alatt az egy hét alatt, mint bármilyen tankönyvből.

kobold63 2018.07.18. 12:19:33

@Fenchurch68: Amíg kötetlenek voltunk, tudtunk csavarogni, megismerni kicsit az országot. Aztán a Balatonfelvidékre kezdtünk járni, és csak oda. Ez a hátránya annak, ha van valamid,az odaköt, azt kell gondozni.
Ahogy emlegeted a neveket, feljön az emlékezetemben, de már csak dereng, az azóta bejárt fél világ próbálja elfoglalni az agy tárolási képességét, de mint a láva, feltör az emlékezés.
Eléggé fellengzős költői voltam?

Fenchurch68 2018.07.18. 12:55:57

@kobold63: Nagyon költői :) de igaz.
Gyerekkoromban egész nyarakat töltöttem a szentlászlói kisházban, úgyhogy nekem az alap túraélmény a Dunakanyar. Most már négy éve Miskolcon élek a kedvesemmel, és az is egy nagyon jó élmény, ahogy neki itt a Bükkben minden sziklához, fához, forráshoz gyerekkori élményei tapadnak. Neki meg ugyanilyen "egzotikus", mikor a Pilisben mászkálunk :)
(Vagy éppen Budapesten, ami neki vagy osztálykirándulás-élmény, vagy későbbről zaklatott, nehezen-parkolós, zsúfolt nagyvárosos dolgozós negatív élmény. Annyira tud örülni, mikor megyünk anyuhoz, és ott van a József-hegyi kilátó, meg a Normafa környéke, meg tinikoromból a Feneketlen-tó, Sashegy stb., csak így lenne szabad várost nézni bárhol, olyan vezetővel, aki olyasmiket mutogat, hogy "ide jártam oviba, ez a teniszpálya volt télen felöntve korcsolyapályának, itt a híd alatti kis parkban csókolóztam először" :D )
Na, én is próbálok felzárkózni költői fellengzésileg :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.18. 14:10:24

@Fenchurch68: Én meg a városmajori teniszpályán csókolóztam először, amikor az fel volt öntve jégpályának :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.18. 22:18:02

@Dikusz: Pontosan. A roppant idegesítő nótára még rátesz a dobozból kikandikáló tollbokréta, mintha csak rosszul gyömöszölték volna bele a cuccot. Brrrrrr....
@kobold63: 20+ év alatt lehet némi tapasztalatot szerezni. Amúgy én is ötven dollárra emlékszem.
Az 1983-as Tisza-túrára Tokajban vásároltam be. A legolcsóbb készétel konzerv a rizseslecsó kolbásszal volt. Tíz évig nem ment le olyan a torkomon.

kobold63 2018.07.19. 07:24:01

@Waka: Meggyőztetek, 50.
Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, ebből téli kovászosat is csinálok.