Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @Dikusz: És ha nem főz be? Defekteljen minden gumija, inkább. Nekünk sajnos most nincs kutyánk, h... (2018.10.19. 00:42) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (18) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Töltött óriás paprika

2018.07.12. 07:00 Andrass9

Feleségem bevásárolni volt, és hozott igazi TV paprikát (hamár éppen szezonja van). Szép megtermett darabok voltak!

42.jpg

Gondolom nyers fogyasztásra szánta, de nem tudtam megállni, hogy ne töltsem meg. Különben is hozott friss paradicsomot is ...

A hozzávalók (7 óriási paprikához):

  • 7 db nagy TV paprika
  • 85 dkg darált sertés (30%-os zsírtartalommal)
  • 1 liter darabos paradicsomszósz a kamrából
  • 1,2 liter marha alaplé
  • 20 dkg főtt rizs
  • 1/2 zellergumó
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 tojás
  • 3 pici fej fokhagyma
  • kis csokor petrezselyem
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk majoranna
  • egy csepp csilipaszta
  • 2 ek só

A bolti paradicsomot olyan savanyúnak itéltem, hogy inkább kitettem az ablakba megérni. A rizs tegnapról maradt. Az alaplé szokás szerint a csodahüttőből került.

10.jpg

Először is nekifogtam a paprikák kicsumázásának. Körbevágtam a csumát, belenyomtam a paprikába, majd kihúztam. Ezeket a csumákat egy fazékba tettem. Hozzáadtam még az alaplétortácskákat, és feltöltöttem vízzel. Szerintem a csumákban van a legjobb paprikaíz, kifőzöm hát az alaplében. (Különösen, hogy ezeknek az óriáspaprikáknak nem volt olyan intenzív paprikaízük, mint egy szentesinek.)

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A nagyfazékban felforrósítottam a kacsazsír felét, amibe az egyik felaprított hagymát tettem párolni. Amíg a feleségem nem nézett oda, gyorsan hozzáadtam a kis kockákra vágott zellergumót is ("ne csináld zelleresre!!" - kiabált a háttérből). Amikor megpuhult (meg egy-két hagymadarabka megbarnult), beleöntöttem a házi passzírozott paradicsomot, meg a darabos paradicsomszószt is, amit szósznak tettem el tavaly. Még a petrezselymet is hozzáadtam.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A kacsazsír másik felét serpenyőben forrósítottam. Megaprítottam másik hagymát, meg a fokhagymákat is, és a zsírban megdinszteltem. A darált húsra rászórtam a fűszereket, hogy majd a kihült hagymával összekeverem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A csumás alaplevet beleszűrtem a paradicsomba, a csumákból kinyomkodtam a levet kanállal. Még mielőtt lebuktam volna, botmixerrel simára pépesítettem a szószt. A hagyma is meghült közben, a zsírral együtt a töltelékhez öntöttem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Mivel a hagyma már nem forró, mehetett bele a tojás is. A keverés közben éreztem úgy, hogy ez a töltelék túl száraz, adtam hozzá hát egy szűk decinyi vizet is (ezt a trükköt a paradicsomos húsgombóc készítésekor tanultam meg). Jól kikevertem, de nem tartottam elég sósnak, kapott még egy teáskanálnyit.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Kész a töltelék, forr a szósz, jöhet a töltögetés. Először egy evőkanállal kezdtem, de a massza csak nem akart a paprika csúcsába lemenni, így egy hosszúnyelű kiskanálra váltottam. Minden üreget ki akarok tölteni a paprikában! Tán pizzaszeletvágó ötletelt, hogy egy szelet krumplival zárja le a paprikát, de mivel elég sűrű volt a szósz, nem kellett krumpli bele. Ahogy elkészült, úgy ment is a lassan fortyogó paradicsomszószba mindegyik paprika. Annyi töltelék maradt, amiből két kis gombócot tudtam formálni.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Mivel én viszont főtt krumplival eszem a töltött paprikát, készítettem hát köményes krumplit.

35.jpg

Főtt a krumpli, rotyogott a paprika. Meózási célból félbevágtam egy paprikát, és egy kis szósszal megkóstoltam. Tökéletes, lezártam hát a gázt alatta.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Jött a feleségem is enni, de az ő tányérját nem fotóztam, mert abban nem volt krumpli :) Álljon hát itt az én tányérom - ez is mutatja, mekkorák lettek ezek a paprikák.

40.jpg

Én villával szétnyomom a krumplit a szószban. Az első falat meglepetés volt, mert a töltelék kicsit keményebb annál, ahogy én szeretem. Pedig csak EGY tojás ment a kilónyi masszába!

44.jpg

Azért másnap is ezt ebédeltem a teraszon ...

43.jpg

Panaszra nincs okom, megettük három nap alatt (ketten vagyunk), és a hetediket lefagyasztottam a kicsilyánynak.

Kell ennyi zeller a szószba!!!

63 komment

Címkék: tojás hagyma paradicsom paprika fokhagyma rizs majoranna kacsazsír darálthús paradicsompüré petrezselyem pirospaprika zellergumó csilipaszta főtt rizs TV paprika darabos paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3714076711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2018.07.12. 08:55:37

Hű, ilyet de rég ettem! Pedig néha olyan jól tud esni, hogy az csoda. Szólok is feleségemnek, hogy tervezze be, ennek ő a mestere. (Gyerekeknek külön rakja bele csak a gombócot - ők amúgy kenyérrel eszik -, nekem meg paprikába töltve + főtt krumpli, mint nálatok.) Nagyszerű étel.

kobold63 2018.07.12. 09:19:30

Azt hittem, csak az én elferdült izlésem a csutka felhasználása, a lecsóba is mind beleszeletelem.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.12. 09:51:38

De enném!!!régen volt, pedig igen szeretem/jük..hétvégére nem rossz idea, ámbár még rájáor a PK-ra:DD dehát paradicsom szezon van:D
Én nem teszek tojást a töltelékbe, illetve csak abba, ami gombócként végzi. Egyebekben majdnem hasonlóan járok el:)
/a paradicsomszószba megy egy kis keményítő-éppencsakhogy, picike cukor, mert úgy szeretem, és a hagymát sem barnítom)zeller nem KELL..én a zöldjét teszem bele íznek, majd kihalászom .

Kumari aki Nilüfer 2018.07.12. 09:52:28

Helyesbítek: zeller MEG KELL:D

kobold63 2018.07.12. 10:46:55

@Andrass9 : az alaplétortácska szép sötét színü, piritott csont és zöldségből készült, valószinüleg. Milyen csont-hús volt benne?

Dikusz 2018.07.12. 11:01:47

A töltöttpaprika az egyik fő kedvencem.:)
Most csak azért nem kérek, mert én is ezt csináltam, van még, és jól is sikerült. De kevesebb fűszert használok bele, viszont kicsi cukrot adok hozzá.

Mivel a házi paradicsomlé rég elfogyott, bolti paradicsomszósszal voltam kénytelen dolgozni. Azzal is finom lett, a Spar sajátmárkás terméke, igen kedvező árral. Van, amikor kiöntöm a dobozból, és csak úgy iszom a paradicsomlét.:)
Most nem főztem hozzá krumplit, de ha van, én is összenyomkodom a tányéron.

Az nem lehet, hogy azért lett egy kicsit keményebb, mint ahogy szereted, mert nem főtt a szószban elég ideig? Az enyém is keményebb lett, mint gondoltam, de azért zártam el hamarabb, mert féltem, hogy szétfő. Ráadásul a rizst meg túl is főztem, de most szerencsém volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 11:18:55

@kobold63: Ha vajaskenyeret eszem zöldpaprikában, megeszem a csumát is a végén - jutalomfalatként :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 11:20:47

@Dikusz: Szerintem meg azért lett kemény, mert nem tettem elég vizet bele, és a főtt rizs kiszívta belőle. Mivel ilyen nagy volt a paprika, a főzőlé sem tudott bejutni. A paprikát meg nem szeretem ronggyá főzni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 11:23:25

@kobold63: A kis edényből itélve ez egy kutyának vett húsos csont volt, meg tán kis marhanyak. Előtte a grill alatt lepirítva, és minimális zöldséggel. Egy olyan kis tortácska egy liter léből lett.
Topy! A kuty megkapta a csontot!!!! :)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.12. 11:24:48

@Andrass9: Én is:)))) Mindenféle zöldségetet és gyümölcsöt magostul eszem(nyilván a csonthéjast nem, de az almát.körtét simán.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.12. 11:26:42

@Andrass9: Anyukám az ilyen töltelékekbe, ahol felvetődik, hogy a rizs sok folyadékot felszív, tesz egy-két kanál étolajat, és paradicsomlevet. és nem marad kemény a cucc....

Topy 2018.07.12. 11:42:38

@Andrass9: még jó, hogy a csontot nem dézsmálod meg! :D ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 11:47:27

@Kumari aki Nilüfer: Az olaj megvolt a hagymából, de a parlé jó ötlet legközelebbre. Köszönöm!

Fenchurch68 2018.07.12. 12:05:00

Tényleg, idén még csak egyszer ettünk, ha elfogyott a rántott csirke, franciasaláta, rakott karfiol meg a lecsó, jövő hétre jöhet!
Kedvesem nem eszi meg a paprikát (de az feltétel, hogy ne pucér gombóc legyen, annak más az íze), úgyhogy olyan szerencsés vagyok, hogy az összes paprikát én kapom :) és igen, sok zellerzöld - ami hínár formájában utána szintén az én tányéromban köt ki. Tojást nem teszek bele, viszont a rizst nyersen. Felébe a múltkor zabpelyhet tettem rizs helyett, nekem nagyon ízlett, édesemnek nem, úgyhogy marad a fele ilyen, fele olyan felállás.

Az idei baracklekvár viszont, minden velem született szerénység mellett is állíthatom, fenomenális lett! Mondjuk a barack minősége az elsődleges, húsz kilóból ötöt megettünk, mielőtt meglekvárosodott volna. Sűrű, szép színű, nagyon intenzív barackízű még az édesítőszeres verzió is, amit pótapukámnak csináltam. A házban lakó cukros nénik lemeózták, remélem, hogy a mosogatógépes dunsztolás és a steril üveg elég lesz, hogy ne romoljon meg. Bár a cukros lekvárokban is kb. 10 dkg cukor van kilónként, és most találtam a pincében a tavalyelőttiből még két üveget :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.12. 12:28:54

Fenchurch68 a mosogatógépben hogy dusztolsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 13:14:55

@látjátok feleim szümtükkel: Lezárt kupakos üvegeket berakod a 80C fokos lábasmosogató programra.
Még a hidegvizes öblítő fázis előtt lekapcsolod, és benne hagyod kihülni.

Dikusz 2018.07.12. 14:10:04

@Andrass9: Hiszen én csak kérdeztem, és csak a saját tapasztalatomat írtam le: Az én töltelékem azért lett keményebb -annak ellenére, hogy a rizs túlfőtt- mert előbb zártam el, mint kellett volna,

Fenchurch68 2018.07.12. 14:45:52

Lezárt kupakos (előtte fejre állított, nem tudjátok kiverni belőlem, ez olyan ráolvasásszerű sámánizé :) üvegeket belerakom, és sima 40 fokos általános programot küldök rá, aztán hagyom bent kihűlni.
(Előtte az üvegeket a 90 fokos programon mosogatom el, és nem nyúlok töltögetés közben, csak a külsejéhez.)
Imádni valóan tiszták lesznek a töltés közben esetleg összelekvározott vagy akármizett üvegek is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 15:49:34

@Dikusz: Nem bántódtm meg, és téged se akartalak megbántni. Lehet, hogy én se főztem eleget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 15:51:34

@Fenchurch68: 40 fokos mosogatást értem. De miért nem a 65-85 fokon futtatod le, akkor biztos sterilizálna is. Fejre állítani szabad, sőt a te esetedben kell is, mert a kupak alatti levegőt sterilizálja a lekvár forrósága, ahogy átbugyog rajta. :)

Dikusz 2018.07.12. 16:09:21

@Andrass9: Egyáltalán nem vettem bántásnak.
Eleget biztos nem főztél, mert fénypostán nem ért ide egy hangyányi sem:)))

Fenchurch68 2018.07.12. 16:16:09

@Andrass9: Először az üres üvegeket a 85 fokon "sterilizálom" (idézőjel medvedoki kedvéért :), aztán mikor már kész a leGvár, be van töltve, akkor a paplanyozás helyett bőven elég a sima 40 fokos alap-mosogatás is, itt inkább azt szeretjük, hogy melegen tartja másnap-harmadnapig a mosogatógép belseje, és nem foglalja el a fél szobát :)

Fenchurch68 2018.07.12. 16:18:03

(Másodszor azért nem küldöm meg a hosszú és forró programmal, mert nem lopom se a vizet, se az áramot :) pont a fele időben, vízben és áramban is.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 17:21:27

@Dikusz: Az én fénypostám tisztában volt vele, hogy nálad már van, ezért "címzett nem kereste" üzenettel visszajött :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 17:25:20

@Fenchurch68: Az üvegek lapban tisztán kerülnek eltevésre, ezért nálam megy a sütőbe 140 fokra 10 percre. Amikor kihúzom, akkor már 110C fokosak. Ahogy rakom bele a leGvárt, az elkezd még forrni az üvegben. 40 űveg fér két tepsire a sütőben. Ennél azért sokkal többet is be lehet egy mosogatógépbe tenni :)

Fenchurch68 2018.07.12. 17:56:31

A következő húsz kiló baracknál kipróbálom a sütős módszert, mert a kisüvegeket hagytam utoljára, szóval lehet, hogy három polcon mind befér a sütőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 18:06:12

@Fenchurch68: Szerintem jó a te módszered is, hisz még nem forrt meg egy lekvárod se :)
Tavalyig a mikroban forraltam ki az üvegeket, de oda csak 7 darab fért egyszerre. Ekkor jött az ötlet a sütővel. Szükség esetén dunsztolni is lehet a sütőben, ha egy kis vizet teszünk a tepsibe ...
Én már csak fejreállítok, és letakarom konyharuhával!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.12. 21:44:07

Nem tudom, mondtam-e már, de elvittem oltani a macskát, mert szóltak az állatorvostól.
Asszisztens nem volt, ketten próbálkoztunk a dokinénivel. Én lefogtam két kézzel (több nincs), ő meg belőtt a macska szájába egy féreghajtó tablettát. Hát ezt nem kellett volna! A macska már 6 hetes korában szétkarmolta a rendelő összes dolgozóját! Most bő két éves ...
Hozzám nagyon ragaszkodik, gondoltam, megússzuk. Hát nem. Még a féreghajtót elviselte, de amikor a doki egy fecskendővel közeledett, akkor én sem voltam elég erős, hogy lefogjam ... A bal karomat a hátsó lábaival sikeresen szétbarmolta. Szerencsére volt jód a közelben, de a dokinéni sem úszta meg!
A bal karom azóta gézben van sok tetrán kenőccsel...

Na, nem panaszkodom, mert szeretem ezt a dögöt! Minden reggel jön, és felmászik a pocakomra, hogy az az övé ... és ott alszik.

Csak el akartam mondani, mi történt!

Dikusz 2018.07.12. 22:45:40

@Andrass9: Húgoméknak nemrég halt meg a cicájuk. Nem volt fiatal, de nagyon öreg sem 9 éves. A hordozójában tudták csak vinni az állatorvoshoz, fújt/karmolt/harcolt (nem az állatorvos, hanem a cica), egyszerűen nem tudták másképpen a szükséges kezelést elvégezni rajta.

Ilyenkor nem játszik haragszomrádot a cica?

kobold63 2018.07.13. 02:33:14

@Andrass9: Megértem, mi is cica gazdák vagyunk. Most már csak egy, de pár éve még 3 volt. Oltás napján már reggel nem engedtük ki őket a kertbe, mert amint meglátták a hordozót, besokkoltak. Az egyik összecsinálta magát a várószobában, a másik nyugodtan sétálgatott az asztalon. Az orvosnál van előkészítve kis rongy masniba tett "catnip", azt adnak mindjárt bemenetkor nekik játszani, élvezni. Talán az is segített átvészelni mindenkinek.
A macska karmolás-harapás az egyik legfertőzőképesebb sérülás. Jól gondozd, jobbulást.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 08:04:16

@Andrass9: az állatorvos a hibás..van szakszerű fogás, ami mellett nem tud sem harapni, sem karmolni.Sajnos, csak mutatni tudnám..

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 08:06:55

@Andrass9: Ja, ás nvan egy rendes rendelőben olyan ketrecféle, aminek a belső fala dupla, és a belső falat lehet mozgatni.Bele a cicc, a belső fallal szépen odatolni a szembe falra(csak állni tud, ha ügyesen szorítják, és a rácson keresztül bármit lehet, oltani, tablettát beadni(arra is van célszerszám), kullancsot kiszedni, szóval az orvos a hunyó, meg az asszitencia

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 08:55:53

@Dikusz: Neeeem! Most is itt ül az ölemben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 08:58:36

@Kumari aki Nilüfer: Ez egy hoch elegáns rendelő, csak nem volt asszisztens. 14 eFt egy kombinált oltás meg a féreghajtó (igen, szerszámmal adta be a macsnak)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 09:01:42

@Andrass9: Az orvosnak is tudni kell, én is állatorvostól tanultam:)

Dikusz 2018.07.13. 09:10:50

@Andrass9: Miaúúúú! :)))

(bocs, viccvót, elnézést, ésatöbbi:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 10:54:34

@medvedr: Nem tudom, feltűnt-e de a törzsvendégek egyre inkább próbálják követni az ajánlásaidat (én is)!
Nagyon köszönöm, hogy hozzájárulsz a tudás terjesztéséhez.

Fenchurch68 2018.07.13. 11:23:58

@medvedr: @Andrass9: Én azért is nagyon örülök az ajánlásoknak, mert (na, ez most hülyén fog hangzani) ha nem is pont úgy csinálom, legalább tudok róla, hogy ez most épp rizikós, ezért jobban odafigyelek, ha utána bármi történik (megromlik, fosunk stb.)Aztán a következő alkalommal már nyilván inkább óvatosabb vagyok... Szóval szintén köszönöm :)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 11:43:52

Én mindenkinek köszönöm, mert sokat tanulok..akkor is, ha nem mindig értek egyet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 15:08:39

Beérett az őszibarack. Legnagyobb sajnálatomra egyszerre az egész fa, pedig nagyon szerettem eszegetni a fáról. 5 nagy rekesz lett: 60 kiló csodás gyümölcs. Még a nyuszi üzletfeleinek is jut belőle :)
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/bolonyaiszosz/45.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/bolonyaiszosz/46.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/bolonyaiszosz/47.jpg

Dikusz 2018.07.13. 15:25:28

@Andrass9: Húúú, ez nagyon jól néz ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 16:29:00

@Dikusz: Kifelejtettem magát a fácskát, amiről ez lejött:
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/bolonyaiszosz/48.jpg
Ez a fa tizensokéve pont ekkora, nem nagyon növekszik, viszont biztos termő. Fogalmunk sincs milyen fajta, de Pizzaszeletvágó biztosan ismerné. Sajna nincs közöttünk, hogy vicceljünk.
Egy rekesz pedig lenn volt a garázsban, hátha ott elég hideg lesz, hogy elálljon pár napig (nem).
Évek óta csinálunk belőle befőttet, de akkor zöldebben szedtük le. Ennyire korán még soha nem érett meg, nem is lehet belőle jó befőttet készíteni, mert igazi fürdőkádas barack!!!

Dikusz 2018.07.13. 16:46:57

@Andrass9: Akkor most beköltözöl a fürdőkádba? :)

Topy 2018.07.13. 16:51:22

@Andrass9: maradt rajta (legalább) 2 szem barack! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 17:20:32

@Topy: Gyere és szedd le :) De vigyázz, ha a feleségem meglátja, agyoncsap (ő szüretelte le) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 17:21:04

@Dikusz: Másképp nehéz ezt a barackot enni :)

Dikusz 2018.07.13. 17:51:45

@Andrass9: még jó, hogy @Topy: elírta előlem, hogy maradt rajta barack, így őt csapja agyon a feleséged, nem engem:)))

Az igazság az, hogy a barackot gyümölcs formájában nem kell tőlem félteni (folyékony állapotában már inkább).
Azon számos gyümölcs közül az első helyen áll, amit nem eszek meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 20:23:15

@Dikusz: Volt egy év, amikor ez a fa nagyon beteg volt - szinte a fán megrohadt a barack. No akkor abból főztem pálinkát. A legjobb pálesz volt, amit valaha is ittam!!!

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.13. 20:39:02

Nekem is ilyen fehér húsú van, d nálunk fokozatosan érik, illetve rothad és esik le a fáról. Nagyon sok, majdnem zöld szem van még a fán.
Nagyon finom a turmixolt és leszűrt friss paradocsomlével keverve az őszibarack turmixolt húsa.

Dikusz 2018.07.13. 20:47:47

@Andrass9: Na azt jogosan lehetett volna félteni tőlem.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.13. 21:34:29

Köszönök szépen!
@Fenchurch68: A paprikát én sem szeretem benne, de kell hozzá az íze végütt.
@Andrass9: Jobbulást! Szerencsére nem téged kiáltott ki minden bajok okozójának.
Tegnap megvolt az évi rendes Bluesberry koncert, fél kettőre haza is vergődtem. A mai nap nem volt különösebben termelékeny. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.13. 21:45:14

@Waka: Túléli a nemzeti népgazdadság ...

Topy 2018.07.14. 09:08:00

@Andrass9: hát merek én...!? :)

Dikusz 2018.07.14. 10:08:07

@Andrass9: Igen.:)
De hadd áltassam magam abban a hitben, hogy csak azért nem, mert még nem kommenteltem akkor a blogon, így jobb a kis mimóza lelkemnek.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.14. 21:42:33

Jó éjszakát mindenkinek. Készüljetek a holnapi posztra, nem egy mindennapi étel lesz!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.14. 22:16:00

@Andrass9: Tekintve, hogy nettó termelő vagyok, talán jobban is járt! Várjuk erősen a holnapi poszt!