Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Töltike mangoldból

2018.07.09. 07:00 Waka

Egyik délután, ahogy hazaérkeztem, máris elkezdett vonyítani a kaputelefon. Nem szoktam foglalkozni vele, most is hagytam a fenébe, biztos megint valami házaló/hittérítő/küldönc. Kitartó volt. Fél perc után, ahogy elhallgatott, újra rákezdte. - Na,- gondoltam - ez tőlem akarhat valamit. Felvettem.
- Jaj drágám, Erzsi néni vagyok - jött a vékonyka hang a kagylóból - tudja a B lépcsőházból. Nem tudna nekem hozni megint egy kis kaprot, tudja tavaly is hozott nekem, mert szombat óta ott áll az uborka a konyhában és nem tudtam eltenni, mert a piacon nem kaptam kaprot...
Itt kapcsolt szét 30 másodperc után a kaputelefon. Letettem, kisvártatva szólt is megint.
- ... és most nem tudom, mit csináljak, leviszem kocsival a kertbe, csak adjon már nekem egy keveset...
- Semmi gond Erzsi néni, - vágtam közbe - most főzök, de fél hat fele megyek le és akkor megoldjuk.
- Jaj de nagyon köszönöm - hálálkodott - majd sütök magának valami finom sütemény, mit szeret, édeset vagy sósat?
- Mindegy. Na, majd fél hat fele felcsöngetek.
- Jaj nagyon köszönöm aranyom.
Erzsi néni nyugdíjas tanárnő. Mindenki ismeri, ő is ismer mindenkit, vagy tanítvány volt, vagy tanítvány szülője. Egyedül él egy 20 éves macskával, aki (sic!) néha kiszökik a lakásból és olyankor a fél telep keresi. Apró termetét még kisebbre húzta már össze a gerincét sújtó ízületi betegség, de egész nap tesz-vesz, süt-főz. Elképesztő ruhákban és elképesztő frizurával (amit szerintem habverővel állít elő, mert olyan ritka, hogy átlátni rajta) kiállításmegnyitókra, színházba, az ördög tudja milyen rendezvényekre jár folyton az apró Toyota Yarisával. Szóval kitölti az életét.
Főztem egy gyors tökfőzeléket, aztán a jelzett időben ott is voltam a lépcsőházuk előtt. Fürgén lekacsázott a lépcsőn, nyitotta a járgány és már söpörtünk is. Ahogy kifordultunk a ház elől, el is csodálkoztam, hogy ilyen hamar Angliába értünk, mivel gyakrabban ment az út bal oldalán, mint a jobbon. Szerencsére, azért ha jött valami szembe, visszahúzódott a sávjába. Magamban azért elkezdtem mormolni pár általam ismert imát (nem túl nagy a repertoár). A körforgalomba kis keréknyikkanással bevágtunk egy érkező kocsi elé, hogy aztán a körforgalom közepén nyomjon egy satuféket.
- Jaj, kiszaladt a kiskutya az útra! - sopánkodott.
Jobbra néztem, tényleg kiszaladt, úgy száz méterrel feljebb. Szerencsére nem lett baja. Nekünk sem. Innentől már csak mereven néztem magam elé, és navigáltam, hol forduljon be. Leparkoltunk a kert mellett, betessékeltem.
- Jaj, milyen szép, jaj mi az, olyanról még nem is halottam. Jaj de szép mangold, jaj és azt hogy szeretem.
- Jaj - gondoltam. - Tessék leülni a padra, mindjárt szedek kaprot meg mangoldot is - mondtam. Hangosan köszöntem a szomszédoknak. Erzsi néni is megnézte őket, természetesen egy volt tanítvány volt, meg az anyukája, aki mellesleg régi barát is volt.
- Jaj Jolánkám (vagy ki a csuda), de rég láttalak, hogy lefogytál, jaj kedvesem, - fordult hozzám - hogy tudnék közelebb menni a kerítéshez?
- Itt a két sor paradicsom közt, de a karóba óvatosan tessék kapaszkodni, mert nem bírja el.
Odaóvatoskodott a kerítéshez, aztán tíz percig mondták a magukét: az az áldott jó férj, aki már tíz éve itt hagyott, az a másik, aki már tíz éve itt hagyott egy másik miatt...
Leszedtem, ami kellett, aztán nézegettem az égre fel, hátha bevág valami ménkő, vagy valami ménkő nagy meteor, már az is megváltás lenne. Szerencsére a szomszédasszonynak is mehetnékje volt, úgyhogy megegyeztek egy találkában, valamikor a homályos jövőben és elköszöntek.
- Jaj aranyos, hogyan tudnék visszamenni?
- Nem abban a sorban, hanem eggyel jobbra, ott nem olyan süppedős a föld.
Természetesen kicsit megtántorodott, belekapaszkodott egy paradicsomkaróba. A karó halk reccsenéssel tőből kitört, gyorsan elkapott egy másikat, ami szintén megadta magát, de szerencsére Erzsi néni visszanyerte az egyensúlyát. Gyorsan odamentem, belekaroltam és kivezettem a televényből.
- Jaj, eldőltek a paradicsomok, most mi lesz? - sopánkodott.
- Ne tessék foglalkozni vele, akad még karó, majd leverek másikat.
- Jaj... - Na innen jött még tíz perc mentegetőzés és ugyanannyi hálálkodás, aztán nagy nehezen megnyugodott. Kikísértem a kocsihoz, bepakoltam a zöldeket a csomagtartóba. A kertben leültem a padra, elszívtam egy cigit. Mikor kicsit magamhoz tértem, kikaróztam a szerencsétlenül járt növényeket és nekiláttam öntözni.
Hazafelé gondoltam, megnézem már az okosmobilon, milyen idő jön? Tapogatom a zsebem, a telefon sehol. Biztos otthon maradt. Otthon nem leltem, megcsörgettem a városi telefonról, semmi. Söprés a kertbe. Az egyik szomszéd szerencsére még ott volt, megkértem, hívjon fel. Körbejártam a kertet, a helyet, ahol kiszálltam a kocsiból, semmi. No, akkor ha szerencsém van, akkor a kocsiban esett ki, ha nem, holnap mehetek letiltani a kártyát, meg beszerezni egy másik telefont. (Ahhoz mondjuk éppen nem sok kedvem volt.) Este már nem akartam zavarni Erzsi nénit, reggel fél hét fele elmentem arra. Éppen jött haza éjszakából Viki, megkértem, csörgessen meg. Rátapasztottam a fülem a kocsira, és benn csörömpölt a telefon! Felcsengettem, alig három hívásra sikerült megértetnem, mi a baj. Ledobta a kocsikulcsot, magamhoz vettem a mobilt, felvittem a kulcsot, aztán indultam melózni.
Vasárnap kora délután keveredtem haza az évi rendes osztálytalálkozóról. Szokatlanul jól bírtam, de azért kicsit törődött voltam, hiába, két nap szakadatlan nyakalás még az én Krupp-acél szervezetemnek is sok. Dobtam egy gyors zuhanyt és nekiláttam egy kis sziesztának. Épp elszundítottam volna, mikor megszólalt a kaputelefon.
- Jaj kedvesem, Erzsi néni vagyok, egész hétvégén kerestem, csináltam egy kis töltikét a mangoldból, abból akartam hozni kóstolót. Mindjárt felmegyek érte és áthozom.
- Magamra kapok valamit, aztán átmegyek érte - mondtam.
Lementem a ház elé, jött keresztül a kerteken egy kis műanyag tányérral, amit alufóliával takart le.
- Csináltam egy kis töltikét, gyros fűszert tettem bele... - és így tovább két percig.
Megköszöntem, illendően elköszöntem, aztán húztam haza. A tányért bevágtam a hűtőbe, magamat meg az ágyba.
Este öntözés után konstatáltam, hogy bizony nem sok kaja van otthon. Kevés kenyér és a töltike! Éppen elég lesz vacsorára. Meglepően finom volt, a fűszerezés nem volt túl markáns, de jól kivehető, a paradicsomos mártás is kellemes volt. Na, ezt nekem is meg kell főznöm. Megfőztem.

img_3551.JPG

Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- mangold (nem mértem le, egy bolti bevásárlókosár épp tele volt vele)
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál görögszéna
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál rozmaring
- 1 késhegynyi bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 2 l házi paradicsomlé
- 1 csokor zellerlevél
- olaj
- só

Két fej vöröshagymát apróra vágtam és olajon megpirítottam.

img_3501.JPG

Beleszórtam a lisztet, megpirítottam és felöntöttem a paradicsomlével. Kicsit talán soknak tűnik ez a mennyiség, de éppen elegendőnek bizonyult.

img_3505.JPGimg_3507.JPG

Kiforraltam, elzártam a gázt és beleforgattam az összevágott zellerlevelet.

img_3509.JPGimg_3511.JPG

A húst a harmadik fel hagymával együtt ledaráltam, sóztam, hozzáadtam a fűszereket és a lereszelt fokhagymát és az egészet jól összedolgoztam.

img_3514.JPG

A mangoldról levágtam a szárat és félretettem. A levelekből kivágtam az ereket.

img_3516.JPG

A leveleket enyhén sós vízben blansíroztam. Nagyon kevés kellett nekik, mire a képet elkészítettem, szedhettem is ki a vízből.

img_3523.JPG

A hússal töltött káposzta módjára kis töltelékeket csináltam a levelekből.

img_3525.JPGimg_3527.JPGimg_3529.JPGimg_3532.JPG

A tepsi aljába először az összevágott szár került, amit meglocsoltam a paradicsomszósszal.

img_3533.JPG

Erre jöttek a töltikék és a maradék szósz.

img_3538.JPG

Alufóliával lefedve 70 percig sütöttem hármas fokozaton, majd fólia nélkül még húsz percig, hogy kicsit sűrűsödjön a szósz.

img_3544.JPG

Kevés krumplit főztem hozzá a szénhidrák kedvéért.

img_3548.JPG

Igen jól sikerült. Nem mondom, hogy a mangold sokkal finomabb lett, de a hús fűszerezését remekül eltaláltam és az elég sokat hozzáadott. A szárak puhára párolódtak a szószban, és azok ízére nem lehetett panaszom. Most már csak valami ízletesebb levelet kell találni erre a célra és tökéletes lesz.

60 komment

Címkék: bazsalikom paradicsomlé kakukkfű rozmaring töltike oregánó mangold görögszéna zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3114100563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 07:53:31

Ez nagyon jól sikerült.:D

Van olyan mángold, aminek egészen világos a levele, az nem ilyen ízű, lágyabb, az szerintem jobban megfelel.pl. ez: www.google.hu/search?q=m%C3%A1ngold&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjwvPeqZHcAhUCKlAKHR31BioQ_AUICigB&biw=892&bih=402#imgrc=Xb4mV495si1HvM:

Dikusz 2018.07.09. 08:49:28

Waka: már megint egy nagyon tetsző történet sikeredett a recept köré:)))

"Magamban azért elkezdtem mormolni pár általam ismert imát"
Ha szabadna feltételeznem, ugye ez a pár imát nem a Bibliából idézted, ugye?:)

A tőtike is jól sikerült, jó kis egyszemélyes adag lett.
Mángold-helyettesítő ötlet: nemrég láttam az Ízőrzők egyik adását Nyírmártonfalváról belinkelem, ha megengeded:

www.youtube.com/watch?reload=9&v=Z95XwZc8ml4

A tőtike 9:07-percnél kerül sorra, ott tormalevélbe töltik a húst. Az előtte készülő -ha már kaporról volt szó- az adásban kapros dübbencs is készült, ami lehet vendégségben "itatós".
Többször írtam már, hogy nagyon szeretem azt a sorozatot nézni, igazi hazai-házi ételek készülnek, bemutatja a hely egyéb értékeit is. Itt a hölgy a tormalevél marinálását "fonnyázásnak" mondja (szeretem ha tájszólással beszélnek).
Istenbizony nem fizetnek a sorozat készítői a reklámozásért, de érdemes nézni a műsort, remek ötleteket ad, hogy megismerjük a hazai ízeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 09:17:20

Remekbe sikerült poszt, és csodásak a képek: szerintem annak a hatása, hogy meglett a telefonod :)))
Az egyszemélyes adag nagyon mutatós még a tepsibetevés előtt is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 09:21:30

@Dikusz: Biztosan jó sorozat, de nekem elég a monitorból napi 10 órát, amíg előtte ülök. TV-re már nem marad időm :) Még a TVPparikát is a gépen nézem havonta egyszer ...
Csak azt nem értem, hogy fogsz te ebből az egyszemélyes adagból kunyerálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 09:23:45

@látjátok feleim szümtükkel: Waka hozott anyagból dolgozik, abban meg nem volt világoslevelű ...

Dikusz 2018.07.09. 09:39:27

@Andrass9: azt én sem tudom, valószínű úgy, ahogy eddig: Mézga-módra, kinyitom az ablakot:)

A TVPaprikát nemigen láttam még, nem tudok véleményt mondani róla, de rákeresek, és egy adásba belenézek. Az Ízőrzőket is jutyúkon nézem már, így a tévét napokig be sem kapcsolom.
Maga a műsor egy kis országjárás számomra, majd' minden adás után megfogadom, hogy ellátogatok a környékre.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.09. 09:51:06

Tormalevél, karalábélevél, szőlőlevél, kelkáposzta, és.mosr dobjatok egy hátast:LÓSÓSKA levele. Komolyan. de hozzáteszem, nem próbáltam, bár a piacon esküdözött az eladó, hogy világcsúcs. Kíváncsi lennék, mit gondoltok erről...

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 10:24:07

Gyógynövénynek írják le a lósóskát, mégpdig nagyon jónak, de főzéséhez nem találtam receptet.
Egyébként a szomszéd üres kertje teli van vele, ősszel a tyúkoknak szoktuk levágni. Nyáron nem szeretik, de az ősszel nagyon ették, igaz akkor már fű nem volt.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.09. 10:37:06

@látjátok feleim szümtükkel: igen, azt tudom, hogy a magja jó ..talán hasmenés ellen teának, de a tavaszi levele állítólag savanykás, és pont jó a töltött" káposztához". Tudja a fene...mindenesetre a piacon árulja egy idősebb úr minden tavasszal.nyár elején. Életben van évek óta:)

kobold63 2018.07.09. 10:37:10

Super fényképek! Hiába, ilyet csak telefonnal lehet csinálni, ami nekem nincs.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 11:28:20

Miután sóskaféle, é azt írják, hogy gyógyteának jó, akkor ebből következően ehető is. Mint pl. a csalán, amiből talán Waka egyszer levest főzött.

Erről jut eszembe, Waka mi van a barbollyal?

Fenchurch68 2018.07.09. 13:08:00

Elég sok ehető "gyomnövényt" kipróbáltam már, és a lósóska benne van a top 3-ban. Bár eddig csak klasszik sóskamártást csináltam belőle, szerintem jobb, mint a "nem ló".

Jelen ételben nem hinném, hogy a mángold lenne domináns, inkább csak összetartja a tölteléket :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 13:12:42

Sajnos ma még locsoltak, reped is a szőlő.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 14:44:34

@látjátok feleim szümtükkel: azt olvastam, hogy a sok esőtől a peronoszpóra meg a lisztharmat már a fürtöket támadja. Tegnap ellenőriztem a mi szőlőnket, de azon semmi csúnya nem látszik.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 15:01:53

Megállt a szél, nem száradnak a növények, így minden feltétel adott. Az őszibarack sajnos már a fán elkezd rothadni, és ahogy nézem, még jön az újabb locsolás. Őszibarack sosem vol kukacos, most ilyen is előferdül. Igaz csak tavasszal volt lemosó, meg vagy kétszer rovaritó-gombaölő permetezés. Már nem is fogom permetezni csak a szőlőt és a téli almát, a többi "bio" marad. Azért van az esőben jó is, hatására elkezdtek pirosodni a paradicsomok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 15:29:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk szél van, eső nincs. Így azután locsolnom kell. A paradicsom még zöld, alig néhány csili pirosodik. Viszont a zöldség remekül él. Lejött az első kilónyi őszibarack is. Egészséges, édes, fürdőkádas :)
Almákat feltámasztottam, biztos ami zicher. Egy nagy ág már letört. A kutya lopja a fáról a körtét, pedig még éretlen.
Fennhagytam pár kiló meggyet csemegézni, holnapra az összes összeaszik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 15:30:44

@látjátok feleim szümtükkel: Lassan nekilátok a Churut készítésnek, mert elfogyott a régi. Talán elég lesz a zeller és petrezselyemlevél, amennyi megterem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 15:46:44

Nekem még jócskán van a kapottból, néha elfeledkezek róla, és nem kopik. Gondolom még jó, üvegben tárolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 15:53:24

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is üvegben vót, míg vót :) Amúgy is kell már Churut poszt, mert elfeledkeznek róla az emberek ...

trux77 2018.07.09. 17:06:44

@Kumari aki Nilüfer: Nekem mindig van itthon lósóska, de az hasfogónak van :) Nem a levele ugyan, hanem a virág(vagy mi az amit is ki lehet szórni belőle), de szerintem a levél is hasfogó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.09. 18:22:16

trux77:

A magja. De az okosok szerint a levele meg a virágja is jó hasfogó teához, és állítólag nagyon jó baci írtó.

1kutya 2018.07.09. 21:52:16

tőtike a beregben csakis torma, vagy szőlőlevélben...

a Kocsma egyébként fejlécben az i2-n :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 22:06:29

@1kutya: Én szőlővel próbáltam, de szerintem bármilyen nagy levél megfelel :)
Kösz a tájékoztatást - immáron közel egy hónapja mosolygunk a fejlécen ...
Ennek van előnye, meg hátránya: Elvileg többen látogatnak meg minket. Gyakorlatilag sokkal kevesebben ... De ez nem gond!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.09. 22:30:36

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Igazából nekem ez a tarka fajta tetszik, egy kicsi ilyen, egy kicsi olyan. A telefon bizony nagy kincs, a 9 éves Nokia 5800-hoz képest jelentős előrelépés. Az adag egyszemélyes, csak több napra. Egyrészt nincs érkezésem naponta főzni, másrészt van számos étel, amit nem is lehet kis adagban elkészíteni.
@Dikusz: Az imákat a Jus Potandi-ból idéztem.
A tormalevéllel még kacérkodom, bár soha nem kóstoltam, izgalmas lehet, a szőlőlevél infrastruktúra híján kiesik.
@Kumari aki Nilüfer: A karalábé jól hangzik, a lósóska érdekesen.
@kobold63: Ajándékba kaptam a masinát, nagyságrendekkel többet tud, mint az előző. Persze a blogon való megjelenéshez ezt is le kellett butítani.
A csalánból "spenót" főtt, nem is volt rossz. A baraboly nem jött be, egy szem nem kelt ki. Azóta utánaolvastam, gyaníthatóan a kaporhoz hasonlóan igényli a téli fagyot. Ősszel elvetem a maradék magot, remélem, több szerencsém lesz.
Mond-e valakinek valami a Lósóska Doktor név? Az első megfejtő kap valami jót. :D

Kumari aki Nilüfer 2018.07.10. 06:15:21

@1kutya: Debrecenben a tőtike,mint sokszor írtam: szőlőlevél töltve, sóskamártásban tálalva.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.10. 06:16:00

@Waka: A karalábélevél ki van próbálva..kiváló!

Kumari aki Nilüfer 2018.07.10. 06:17:30

@Fenchurch68: NOcsak!! Akkor tényleg nyugodtan tölthető.

kobold63 2018.07.10. 07:38:16

@Kumari aki Nilüfer: Van benne rizs is, vagy csak hús mint Waka főztjében ?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.07.10. 07:51:11

Mángoldot imádom, tölteni még töltöttem,, majd most:-) Köszi az ötletet!

Kumari aki Nilüfer 2018.07.10. 07:57:21

@kobold63: van benne rizs..pirospaprika nincs, vagy minimális.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.10. 20:23:22

Körülöttünk csapkod a ménkű, de itt nem esik. Pedig egy kicsi jól jönne. Most kétszer egymásután is elcsurgott sokszáz liter víz, mert a slag lemászott a csatlakozóidomról... Igaz, az az egy-egy ágyás bőven kapott :)
Az uborka naponta hoz 5-6 darabot, de a paradicsom - bár már rengeteg van - nem pirosodik. Csak egy, ami a feleségem balkonládájában mosolyog. Van rajta vagy 100 pici bogyó, és már vannak pirosak. Wilma és Azték a márkanevük, picire növő, balkonládába vagy cserépbe való növény.
Viszont a salátalevelű bazsalikom zseniális! Tenyérnyinél is nagyobbak a levelei!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.10. 23:49:54

@Kumari aki Nilüfer: Egy hete kelt ki a kései karalábé, tesztelem vele. A tormalevél még csak-csak, de a sóskától lábrázást kapok, és nem is nagyon ehetem.
@Ági Helló Curry: Nagyon szívesen!

csigafrédi 2018.07.11. 08:45:27

A sztori tök jó, és a kaja is a tepsis képen.
(A tányéroson már annyira nem jön be. A mángold-szárakat kihagytam volna, vagy elrejtettem volna egy komolyabb lecsóban. Az a része valamiért nekem nem adja, bár lehet, hogy ízre meg tök finom...¯\_(ツ)_/¯...)

Dikusz 2018.07.11. 10:37:14

@Andrass9: Itt már esett, elért felétek?

Dikusz 2018.07.11. 13:07:17

@Andrass9: az nem sokra elég, itt azért valamivel több esett, ha nem is sok. Viszont annyira nem száradt ki a talaj, mert elég sok eső volt (gondolom én a panelból...) ezen a környéken.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 13:55:38

@Dikusz: A panelban talán, de a kiskertekben ... :)
Például szegény @látjátok feleim szümtükkel: pédául már igencsak unhatja az esőt, én viszont tudnék többet is használni (bár akkor meg permeteznem kellene).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 13:59:42

@Dikusz: Arra elég volt, hogy ne tudjak füvet nyírni, hálistennek :) Cserébe főztem magamnak káposztás cvekkedlit. Feleségem hoizott magának egy káposztát, hogy csinál húsoskáposztát magának, de gavallér volt, és cserébe, ha az ő káposztáját legyalulom, akkor a másik felét megkapom :) A két gyalulás együtt nem tartott 5 percnél tovább, szóval úgy érzem, jó üzletett kötöttünk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 14:00:50

@Andrass9: Persze a húst azért a csodahüttőből kérte hozzá :)))

Fenchurch68 2018.07.11. 15:46:14

Mire lementem volna virágot locsolni a ház elé, ránk szakadt az ég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 15:50:16

@Fenchurch68: Mifelénk most is csak szemerkél. Persze, ha ezt 24 órán át tenné, akkor meg is locsolna ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.11. 18:36:07

Sajnos már megint esik, igaz nem nagyon, de ez sem kellene, mert repednek a szőlőszemek, rothad és a szárán megerjed a szeder, rothad a fán az őszibarack, és érik a kékszilva sűrű potyogás közepette.

Még ilyet nem láttam soha, hogy az őszi szilva összeérjen a nyári ringlóval.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.11. 19:10:09

Szépet láttam az előbb. A villanyosvezetéken ült egy vadgerle, és közben eleredt az eső. A gerle felemelte egyik szárnyát, oldalával az eső felé fordult, majd a másikkal is, és így megmosta a hónapját.:D
Régebben egyszer láttam amikor a szomszéd diófán ezt csinálta vagy 15 gerle.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.11. 20:58:08

A másik miért marad ki a dicsekvésből?

kobold63 2018.07.11. 22:53:47

@Andrass9: Kistündér! Gratulálok !

Dikusz 2018.07.12. 10:39:37

@Andrass9: Lehet is vele dicsekedni, de az apró fiúcskáról is jöhetne egy kép:)))

Fenchurch68 2018.07.12. 11:51:47

Csatlakozom, kérünk a másik dicsekednivalóról is képet :D

Dikusz 2018.07.12. 16:05:01

@Andrass9: :))))

Tündériek, és nagyon hasonlítanak (a pofijuk) egymásra.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.12. 17:18:44

Én azért jobb képpel dicsekednék. :D