Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Köszönök szépen! @látjátok feleim szümtükkel: @Topy: :) @Andrass9: Nem merem. (2018.10.19. 20:16) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Garnélás-gombás rizottó

2018.07.06. 07:00 Andrass9

Nincs itthon a feleségem, kirúgok a hámból. Na jó, azért meghívom rá a szomszédságot, mert egyedül ennyit ... meg jobb is társaságot etetni :)

55.jpg

Nem a legjobban sikerült tányérfotó, de már bőven benne voltunk a falatozásban, amikor eszembe jutott, hogy ez még hiányzik.

Az étel apropóját (azon kívül, hogy bármit főzhetek!) az adta, hogy a madarasban a shiitake gomba meg az ördögszekér is elfogadható áron kapható volt. A garnélát meg már régebben vettem, ideje azt is megenni.

Összegyűjtöttem a hozzávalókat:

  • 60 dkg apró garnélarák, fagyasztott
  • 50 dkg Arborio rizs (rizottó rizs)
  • 25 dkg Ördögszekér gomba
  • 15 dkg Shiitake gomba
  • 2 dl rozé bor
  • 3 dkg szárított vargánya
  • 6 db salotta hagyma (mogyoróhagyma)
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek gévagombapor Süllőcskétől
  • 1 liter csontalaplé
  • 1 liter borjúalaplé
  • 10 dkg vaj
  • 3 girizd fokhagyma
  • 3 zellerszár
  • 1/2 édeskömény
  • 1 szál friss rozmaring
  • 2 ágacska bazsalikom
  • 2 csipet sáfrány
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk kurkuma
  • 20 tekerés Tellycherry feketebors
  • 1 marék reszelt parmezán

Ez rengeteg! Alig fért el a deszkán és körülötte ...

10.jpg

Először is kiolvasztottam a rákocskákat hideg vízben. Utána egy 2,5 literes fazékban felolvasztottam a fagyasztott, sürített alapleveket és feltettem forrni. A sáfrányt a mozsárban elmorzsoltam. Hozzáadtam 1 ek sót és felöntöttem forró vízzel. Az alaplé már majdnem forr. Gyorsan kimértem a fél kiló rizst is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Vízbe áztattam a szárított vargányát, majd a mikróban felforrósítottam. A sáfrány levet és a kurkumát az alaplébe kevertem. A salottát és a fokhagymát felaprítottam, majd vajat és oliva olajat hevítettem egy óriási serpenyőben. Felaprítottam a zellerszárakat meg az édesköményt, és mind a serpenyőbe borítottam. Nekiláttam a gombák aprításának is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg
23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A shiitakeről a tönköt le kell vágni, mert nagyon rágós az ételben. A gombákat egy tálkába tettem friss őrölt borssal megszórva, szintúgy a garnélát, de azt majorannáztam, és a rozmaring is felkészült. Bazsalikomot is felszecskáztam csíkokra - kell az majd a végén.

27.jpg 28.jpg 30.jpg 31.jpg

Egy kisebb serpenyőben 2 ek vajat hevítettem a rozmaringgal. Amikor már rendesen sercegett, beletettem a rákocskákat. Közben persze kevergettem a nagy serpenyőben a zöldségeket. Végül beleborítottam a rizst (nem, nem szabad megmosni! Kell az a keményítő is, ami bevonja).

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Jobbkézzel a rizst és a zöldséget kergettem a forró vaj-olaj keverékén, míg balkézzel a rákfarkokat fejeztem be. A rizs kezdett színt kapni, vagyis szomjas...

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

A gomba helyet cserélt a garnélával a kisebbik serpenyőben, a rizst pedig megkínáltam a rozéval. Nem úgy nézett ki, mint aki tiltakozik. Minden esetre addig kevergettem, amíg mind megitta és ekkor ráöntöttem a vargányát az áztatólevével együtt. Micsoda illat csapott fel!

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Ettől kezdve merőkanalanként adtam az alaplevet a rizshez, minden alkalommal, amikor az előzőt már felitta. Keverni kell folyamatosan. Így is a balkéznek maradt a kisebbik serpenyő, hogy a gombát pirítsa ... Hopp - egy kicsit sok az alaplé a rizsben ... Sebaj, korrigáltuk alapos kevergetéssel.

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

Hmmm - másodjára is túl sok a lé. Mintha a rizs kezdene telítődni, nem veszi fel olyan gyorsan az alaplevet. Nem is adunk hozzá többet (nomeg el is fogyott), inkább belekeverem a gombát és a garnélát. Egyenletesen elkeverve szaftos rizottót kapunk.

48.jpg 49.jpg 50.jpg 51.jpg

Amivel feltettem a koronát az ételre, az egy marék reszelt parmezán és a felaprított bazsalikom belekeverése, valamint vajdarabkák a tetejére, ami elolvadva kifényesítette a rizottót.

52.jpg 53.jpg

Az asztalra a kék étkészlet került (ünnepi teríték, Hagyma szerint lila), valamint a maradék rozé bor.

54.jpg

Hiába - ez az én napom volt! Csupa tiltott eledel: gomba, rák, édeskömény, zellerszár, rizottó :)))

Eszméletlen jó lett! Nem is maradt belőle másnapra sem! Érdemes volt annyit kevergetni a serpenyőkben :)

82 komment

Címkék: rozé fokhagyma édeskömény bazsalikom vargánya bors vaj majoranna garnélarák garnéla rozmaring kurkuma sáfrány borjúalaplé olivaolaj salotta ördögszekér szárított vargánya zellerszár mogyoróhagyma shiitake arborio rizs rizottó rizs kakukkfü gévagomba csontalaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2314091145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2018.07.06. 08:25:51

Mázlista szomszédaid vannak! Rizottót ilyen gazdagon ritkán készít az ember.
Én általában két, max 3 félét rakok bele, és nem külön csinálom meg, hanem a rizzsel együtt. Alapesetben szárnyas-máj és (1 féle gomba) megy bele, opcionálisan egy marék zöldborsót is beleszórok.
A salottának van valami külön jelentősége, vagy az volt kéznél?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.06. 09:50:03

@csigafrédi: Ebben sincs több alkatrész. Ha mondjuk beleszámítom a zellerszárat meg az édesköményt, akkor 4 :)
A salotta sokkal lágyabb, bár itt eleget pirul/fő - lehetne sima hagymát is használni. Általában salottát vagy fehérhagymát szeretek rizottóba tenni. Ne kérdezd miért, így alakult ki :)
Rákerestem a blogon, és rengeteg változat készült már:
blogkocsma.blog.hu/search?searchterm=rizott%C3%B3&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.06. 13:01:45

Nekem még mindig nem mőködik a gomb, de nem gond. Csiga egyen zsíroskenyeret úgy, hogy egyik fejezi tudni fogja, miért kell egyes ételekhez a salotta.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.06. 14:53:45

Ez disznóság, csak a hsz egy része ment el, a fele lemaradt. Úgymint:

Csiga egyen zsíroskenyeret úgy, hogy egyik felén vöröshagyma, másik felén salottahagyma legyen, mire befejezi az evést tudni fogja, miért kell egyes ételekhez a salotta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.06. 15:22:10

@látjátok feleim szümtükkel: Én salottaimádó vagyok! Különösen, mióta csilipasztákat készítek, mert remekül passzol hozzá.

csigafrédi 2018.07.06. 15:55:17

@látjátok feleim szümtükkel: Zsíroskenyérhez a lilahagymát preferálom. ;)

Dikusz 2018.07.06. 15:59:48

@Andrass9: én meg éhes vagyok...
Példának okáért erre a gombás-garnélás rizottóra, de nagyon megfelelne nekem a zsírosdöfi bármilyen hagymával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.06. 17:34:58

@Dikusz: @csigafrédi: Az éhes vendég sajnos nagyon sokat kíván :) Mifelént nincs annyi anyag, amivel etetni tudnánk őket! :)))
Zsíroskenyér nem mindegy, hogy mivel esszük - legalábbis errefelé! Például én imádom a salottát vgy lilahagymát függetlenül attól, hogy ki javasalja :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.06. 20:49:57

Monstre adag, annyi szent. Mintha csak magamat látnám, szombat reggel kopogó szemmel főzve, még egy marékkal abból, mi baj lehet? :)
Jóféle étek, jöhet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.07. 07:40:14

@Waka: Ezért is veszélyes éhesen főzni :)

Dikusz 2018.07.07. 09:47:10

@Andrass9: Még rosszabb éhesen vásárolni (saját, többszöri tapasztalat) :)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.07. 10:09:33

Szétnéztem a fagyasztóban..van tenger gyümölcse, de késő, mert mivel cserélni kell a hűtŐt, ürítés van..így zöldségleves töltelék-betéttel, krumplis tarhonya virslivel, P K, amit nem írok ki..
Eklektikus, de nem dobunk ki semmit!!:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.07. 14:43:55

@Kumari aki Nilüfer: Nekem a mosógépet kellene cserélni - mit főzzek belőle (PK nem játszik) :)))

Kumari aki Nilüfer 2018.07.07. 14:49:57

@Andrass9: Belőle semmit, de utoljára főzőmosáson szuvidálhatsz egy jót!

kobold63 2018.07.07. 20:25:31

Végre, finom, zsenge zöldbab, sárga. Zöld van egész évben, de abból sosem csinálok főzeléket. Ez most farmról van, frissen szedve. Gombás-szalonnás dinsztelt felsál illik hozzá.
Kisebbfiúnak kóreai csirke, kétszer sütve, szósszal összekeverve. Cserébe hajlandó órákig gyomlálni a kertben. A rizsbe teszek gombát, zöldborsót, de ez csak rizs, nem rizottó.
Gyerekkoromban, ami nagyon régen volt, rizottóként kockázott hús, répa, zeller, gomba, borsó, petrezselyem rizzsel összekeverve volt. Reszelt emmentáli rá és olvasztott vajjal meglocsolva. Sok tekerés bors. Finom volt úgy is.

Fenchurch68 2018.07.07. 22:33:30

@kobold63: Nekem meg ki kellett túrni a mélyhűtőt, mert listeria fertőzés miatt visszahívtak mindenféle fagyasztott zöldségeket, szerencsére a lejárati idő alapján egyik zöldbabom se érintett.
Ez a koreai csirke érdekelne részletesebben is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.07. 22:38:36

@kobold63: Nálunk tegnapelőtt volt sárga zöldbabból főzelék. Ez az egyetlen étel, amihez nekem KELL a bundáskenyér! Most csavartam rajt egy kicsit és 4 tojás, fél deci tej, só mellé belereszeltem egy méretes fokhagymagirizdet. Ez 5 kiskarély CSODÁS kenyeret eredményezett! Még a feleségem is betolt kettőt, pedig nem szereti :)))
Jól hangzik az a rizseshúsod, mi is reszelt ementálival és sok tekerés borssal ettük :) Olvasztott vaj nem volt rajta ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.07. 22:40:19

@Fenchurch68: Ma én is csirkét sütöttem (meg 2 szűzpecsenyét) a tárcsán. Feleségem előszedette velem a lefagyasztott maradék csirkecombot, hogy azonnal ezt is marináljam :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.07. 22:40:46

Vissza a 25 kiló meggy magozásához ...

kobold63 2018.07.08. 00:04:09

@Fenchurch68: már félig benne vagyok, a továbbiról csinálok képeket. Persze nem az itt megszokott szintűt, de ki lehet igazodni rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 01:44:39

@kobold63: Engem a blogírás megtanított, hogy mindent előkészítsek, vagyis tervezzek a főzésnél. Nagyon ritka, hogy nincs összetevő lista, amit akkor is megcsinálok, ha nem blog poszt, csak egyszerűen főzök valami átlagosat.
Anyám meg megtanított odafigyelni az írásra (lévén matematikus, ez azért nem általános). Sajnos elment mielőtt igazán élvezte volna a cikkeimet ...
Persze segített az is, hogy Bacher Ivánnal együtt gyerekeskedtük és nekem ő etalon volt. Elvégre bőcsész lett az istenadta :)

kobold63 2018.07.08. 08:29:46

@Andrass9: Nagyon jó módszer a tiéd, különösen a blogíráshoz. Nekem ez praktikusságból nem megy, kétszer kéne rakosgatni mindent, ki meg be.
Azért akartam megtanulni angolul, hogy azt a sok könyvet is el tudjam olvasni, amit nem foditottak le magyarra. Még nem értem a végére 40 év után sem, ami óta csak angol nyelvű könyveket olvasok. Ez kihat a magyar nyelv írásbani használatára, fogalmazására. Beszédemen nem érződik, azt mondják. De talán egy-két recept erejéig meg tudok birkózni a problémákkal. Ti meg elnézitek.

Dikusz 2018.07.08. 09:55:17

@Andrass9: De elcseréltem volna, amikor a ribizlit passzíroztam. Azt hittem sosem lesz vége, még most is zsibbadt a kezem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 09:58:33

@kobold63: Nem tudom, de én előkészítem az alapanyagot, kiveszem belőle, ami kell, majd a végén elpakolom. Nálam nincs redundáns rakosgatás :)
Mániákus olvasó vagyok! Minden nyomtatott betűt el kell olvasnom, ha látom. Végül behódoltam az e-könyvnek, különösen azután, hogy az öcsém elkótyavetyélte anyám több tízezres könyvtárát (igaz, annak nagy részét már régebben elolvastam). Az esti rituálé, hogy lefekvéskor még minimum egy óra olvsás (angolul, hogy ne felejtsek olyan gyorsan).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 10:00:36

@Dikusz: Feleségemnek is! Pedig mgyaráztam neki, hogy ott az RG25-ös robotgép, és annak a passzírozófeltétje. Elvégre a gyerekeinknek is azzal passzíroztunk :)

Dikusz 2018.07.08. 12:20:18

@Andrass9: Ha nem használta a robotgépet, akkor milyen módszerrel passzírozta a ribizlit?
Nekem legalább annyival könnyebb volt, hogy nem kellett a száráról leszedni, ami volt, azt meg nem volt érdemes.

Egyetlen egyszer próbáltam átküldeni tekerős passzírozógépen piroslibizlit, úgy belegyógyultak a magok, hogy tönkrement a gép.
A feketeribizlinek (ennek legalábbis) meg nagyon aprók a magjai, harisnyán nyomkodtam át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 15:50:37

@Dikusz: Evőkanállal szitában ... Merthogy szerinte a gyümölcscentrifuga nem szedett ki belőle mindent :)

Dikusz 2018.07.08. 16:52:21

@Andrass9: az még fárasztóbb módszer, mint az enyém. Nem túl hatékony módszer, az már biztos.

Eddig a régi tejmerőkanállal szitában passzíroztam én is, de most feltaláltam a nagy semmit: harisnyaszárba merőkanállal szedtem, és úgy nyomkodtam ki a lét a dolgos két kezemmel. Már azt hittem sosem végzek.:)
A mennyiség mondjuk nem volt kevés.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.08. 16:52:36

Jó ez a nyár, meglocsoltak helyettem.:D

Ennek viszont az ára, hogy nem akar pirosodni a paradicsom, és ízetlen az őszibarack, meg a szeder is savanyú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 17:15:29

@Dikusz: Régi pelenkán csepegtettem le a meggy levét.
Most fejeztem be a 25 kg meggy eltevését. Lett 14 üveg meggyszörp és 30 üveg meggydzsem. Meg egy jó hátfájás ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 17:18:35

@látjátok feleim szümtükkel: A paradicsom nekem se szinesedik még. Csili van egy pár, ami piros. Viszont a zeller, petrezselyem, bazsalikom őserdőt képeznek.
A kis gömbölyű csili, amit tőled kaptunk, már hozza a pici bogyóit!

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.08. 18:13:56

Andrass9:

Válasz gomb nuku, de ez nem zavaró körülmény.

Érik négy fajta szőlő, és ha további esők jönnek, akkor lehet, hogy repedni és gombásodni fog. Ilyen korán még sosem ért a szőlönk, pedig már elgé sok éve van a kerüntkben több fajta, korai is. Viszont nagyon szép, és sok van.
Szilva nem biztos, hogy megéri az őszt, lilulva potyog, terítve a fa alja. Még szerencse, hoyg van tavalyi pálinka.;D
A csilijeim szépek, de mind legalább két éves, és cserépben vannak az udvaron. Imádják a sok esőt és elég nekik ez a meleg. Ami idei, azok még csak bimbósak, és néha nem nőnek egy centit sem, pedig időben vetettem őket.
Málna már lassan két méter magas lesz, tele van bimbóval.
Úg láttam hosszú ősz ígérkezik, az akácfán elég sok virág van. Én sok őszi esőre is számítok.

Ma újítottam egy csuda finom mártást. Pulykaszárnyat pároltam saját levén és csak só volt a fűszer, viszont hagytam elég sok levet alatta. Sok cukkinim van. Már szép focilabda nagyságúak is akadnak, ezért gondoltam, hogy valamit kéne bebőle újítani. Tökfőzelékre nem vágyódtunk, viszont eszembe jutott egy diétás étel, ami párolt tök turmixolva és kefirrel-joghurttal keverve, és gondoltam ez jó alapnak. De valahogy ki kéne hagyni a tejes részt és kicsit laktatóbbá tenni.

Néhány krumplit sósvízben megfőztem. Külön feltettem a meghéjazott és apróra vágott cukkinit, megtoldottam kockázott almával, és őszibarackkal, és ezt is puhára főztem kevés
vízzel. Amikor ezek is megfőttek, a krumpli levét leöntöttem ( jó lesz ivólének ), és hozzáadtam a zöldségekhez, tettem bele a pulyka párolólevéből is, majd leturmixoltam. Maradva a diétánál, zsiradék nem ment bele, csak amennyi a pulyka szaftból jutott, viszont így is nagyon finom, enyhén savanykás, és különlegesen jó ízű lett. Persze a hozzáillő fűszerekkel, egyéb kiegészítőkkel ( kapor, tejszín, vaj, pecsenyezsír, stb. )egészen nagy dolgot is lehet ebből keverinteni. A pulykahúsnak kiváló körítést adott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 20:48:24

@látjátok feleim szümtükkel: Alkalomadtán áruld el, melyik böngészővel olvasod a blogot.
Jó körítést főztél a pulykahúshoz (annak amúgy sincs semmilyen íze - szerintem).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.08. 22:01:21

@Dikusz: Az is minősített eset.
@Andrass9: Amikor csak úgy saját kútfőből főzök, cetlire jegyzem le a könnyen felejthető összetevőket, hogy később egzakt lehessek. Most is hányódik itt vagy tíz fecni, lassan selejtezni kell. Ha újrafőzök valamit, sokszor a blogon keresek rá a receptre. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Így a gyümölcsökkel kicsit különösnek hangzik, de rossz nem lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.08. 22:21:31

Chrom.

Én sosem jegyzem fel, hogy miből mennyit teszek egy kreációba, és ha újra akarom készítni, akkor is mindig esti jellegű a fűszerezés. Azért van amit ugyan úgy készítek, de ahhoz nem kellenek mértékek, anélkül is mindig finom. Sőt ha valami összetevő, fűszer éppen hiánycikk a konyhában, akkor valami mással pótolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 22:25:03

@Waka: Általában legalább tízszer annyi képet készítek, mint amennyit felhasználok. Nekem ez a módszerem sajátmagam dokumentálására :)
Amúgy én it a blogon keresek rá már megfőzött receptekre :)
Most egy cetlim van csak, de azt okvetlenül meg kell főznöm. Azt már nem tudom, kitől lestem el ...

Dikusz 2018.07.08. 22:25:06

@Andrass9: Nem sok íze van, az biztos.
Mostanában többször főztem pulykaszárnyból zöldséglevest. Finom lett nagyon, a zöldségtől. Viszont jó puha, gyenge a húsa, szaftos.
Akkor veszek egyébként, ha a Spar leárazza, most 40%-al volt olcsóbb. A csomagban 2 db szárny volt. Nem nagy tétel, úgy gondoltam, ha nem sikerül, sebaj. Beletettem annyi vízbe, amennyi ellepi, beledobtam két Maggi leveskockát, és csak úgy magában megfőztem. Röstelkedve vallom be, hogy így is jólesett, mert nem kívántam csak a szárnyahúst.

Dikusz 2018.07.08. 22:31:33

@Andrass9: Voltam olyan ütődött, hogy 36 kg feketeribizlit vettem. 21 l tiszta lé lett belőle, nem sok cukrot tettem hozzá, kevés citromsavat, remélem nem buggyan meg, hűtőbe raktam.
Csak szörpnek csináltam, remélem az is marad, mert a felét Unicumos üvegbe öntöttem. A többit kis üvegekbe, az nem baj ha zselésedik. Állítólag nem kell bele tartósítószer.

Amikor préselitek a gyümölcsöt körülöttetek is sok muslica van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 22:59:42

@Dikusz: Ne is emlegesd a muslincákat!!!!
Mekkora hűtőd van, hogy 21 liter levet tárolni tudsz benne???
A szomszéd elkérte a borkősavamat, így nem maradt elég a meggy savanyítására. Ez egy elég édes meggy volt. A feleségem csinált ribizlilekvár szörpöt ... A bokron csak bő 10 kiló volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 23:07:45

@Dikusz: Valahol a blogon kell legyen egy pulykaszárny leves poszt, mert tudom, hogy csináltam. Aha, itt van:
blogkocsma.blog.hu/2017/11/11/gazdag_pulykacsont-_es_szarny_leves
ez kellemes volt, a zöldségek szépen feldobták. Úgy látom népszerű poszt volt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.08. 23:08:38

Nos, jóccakát. Sok volt ez a meggy ...

kobold63 2018.07.09. 03:21:50

@Andrass9: Rámentem arra a pulykacsont-és szárny leves blogra, átrágtam magam mind a 331 hozzászóláson. Ismerkedni veletek. Jó kis banda vagytok!

BTW, a pulykát változatlanul nem szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 09:12:11

@kobold63: Évente egyszer eszem: Hálaadáskor. Vagy egy nagyon jó barátom NH-ben, 24 éve minden hálaadást velük töltöm (kivéve a tavalyit, mert akkor calici vírust kaptam az onokámtól). Az én feladatom a felszeletelése a madárnak, amihez van náluk egy 30cm-es pengélyű késem, amit elötte mindig megfenek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 12:26:37

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem egy szamitogep ujrainditas esedekes lenne. Ezt egy frissen telepitett Chrome bongeszobol irom, amiben SEMMIT nem valtoztattam az alapbeallitason (ezen a gepen nincs elezetes betu)

kobold63 2018.07.09. 14:29:34

@Andrass9: Mi nem születtünk bele a Hálaadás ünneplésébe,nem is hiányzik, ha elmarad. Itt október közepén van, akkor általában utazunk, de be kell pótolnom a Kisebbfiúnak a kötelező pulykát. Az az évi egyszeri nekem is elég. Az otthoni megszokott gombás-szalonnás tölteléket használom, a bőre alá töltve, ami megnehezíti a forgatást, kivételt és szeletelést. A melle utoljára marad, a végét ki is dobjuk néha, nincs kutya, a macska válogatós. Én a hátát eszem az egészből. Yam, krumpli, áfonya, ecetesszilva, vöröskáposzta, gravy. Mióta a barátok messze költöztek, kevesebben ülünk az asztalnál, de a nagy munka megmarad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 14:42:49

@kobold63: Valahogy nem esett le, hogy ti Kanadában vagytok :) Amikor először készítettem a pulykát, akkor vettem nagy vödröt pácolni (só, fűszerek), amibe belefért a pulyka, a kacsa, és a Cornish Hen - ezeket egymásba töltöttem. 10 órát sült, de ha még ettél finomat!!! Amerikai családok nem kérnek a beépített töltelékből, ők inkább mellé teszik, vagy külön készül. A barátaimnál az asszony nem tud főzni, a férfi is csak néhány portugál ételt, így mindent előre elkészítve vesznek. A pulykához (Butterball Turkey) meg van telefonszám, amit hívhatnak, hogy hogyan csinálják :)
Maradék hasznosítása:
blogkocsma.blog.hu/2015/12/24/halaadaskori_maradekok_gofrikent_valo_hasznositasa

Van ezen a blogon mindenféle :)

kobold63 2018.07.09. 15:15:35

@Andrass9: Fenntartottad a jó magyar tradiciót, csak nem ökör-disznó-liba sütést. Finom lehetett. Pulykát én is pácoltam már, nagyon jó szaftos volt, igaz, csak friss organikot veszünk.
Nem ismerik a beépitett tölteléket. A vendégek mindig odavoltak tőle itt. Hogy mit szeretnek a Butterballon, nem is tudom milyen olaj van befecskendezve.
Olyan keveset eszünk, hogy ami kell, azt a legjobbat igyekszünk megvenni. Semmi félkészet, előre pepecseltet. Mindent meg tudok csinálni, indiai, ázsiai, magyar, olasz....stb. Ha csak lehet, marhát vagy borjút. Levesnek csak is ezt, csontos lábszár és farok. Az otthoni marha is finom levesnek, pörköltnek, ízesebb az idősebb ökörből. Tehén hús már nem hiszem, hogy van, legalább is a Krúdy által feldicsért.
A maradékokat lefagyasztom, de legtöbbször nem kerül rá sor. Ha frissen nem kellett...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 15:37:14

@kobold63: Tehénhús soha nem fogy ki Mo-on! Persze nem a Krúdy féle. Itt, ha marhát veszel, az az esetek többségében kiszuperált tejelő marha volt. Ha jobbat akarsz, akkor a gatyád rámegy (15-20 eFt/kg egy jobb Angus marha, és akkor nem beszéltünk még a Koby marháról. Szerencsére viszont lehet kapni! Mert az átkosban ... :)
Főtt maradék nincs, mert van kutya. Én meg nem enném meg.
Én nem tudok mindent megcsinálni, de próbálkozom, oszt van amikor bejön, van amikor nem. Ráadásul a feleségem nagyon válogatós :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 15:40:35

@kobold63: Apropó: te mikor alszol????? Hajnali egykor még/már fenn vagy, hajnali 5-kor is. Engem nem zavar, csak kiváncsi vagyok :)))

kobold63 2018.07.09. 21:41:35

@Andrass9: Éjjel olvasok meg a laptop. Dél körül ébredek. Ha van jó könyv, akkor bizony 3-4 óra alvás. Egész életemben ilyen voltam. Élvezem a csöndes házat, bár a kora reggeleket is szeretem, ha úgy adódik, nézni a kertet, a madarakat, a napfelkeltét. Nem kell sehova sem rohanni, dolgozni menni.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.10. 08:01:52

SOS segítség kéne! Lehet a velőscsontot fagyasztani??? Eddig max egy-két napig tároltam, addig kibírta a hűtőben, de most két hete van fagyasztva..és eszembe jutott, hogy esetleg annyira nem lesz jó..

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.10. 08:18:01

Lehet fagyasztani, én marhacsontot szoktam, amikor szépet kapok, akkor abból több adagot veszek. A kutyáknak meg rendszeresen disznócsontot fagyasztunk.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.10. 08:18:35

Egyébként meg csontos húst soha nem fagyasztottál még?

Kumari aki Nilüfer 2018.07.10. 08:31:04

@látjátok feleim szümtükkel: dehogynem..mindig van valami csontos fagyasztva:) csak belémjött az aggály..a velő miatt:DDD/na persze valamennyi velő minden csövescsontban van..../

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.10. 08:49:24

Sertés agyvelőt is szoktam fagyasztani, csak azt nem jó több hónapig tárolni, mert akkor már nem annyira finom a kiolvadás után. Szoktam megfőzve is, ami valamivel tovább tartja a minőségét.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.10. 08:50:42

A csontvelő nagyobb részt zsír, és csak az avasodása lehet gond a fagyasztás idejét illetően.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.10. 12:47:09

@Kumari aki Nilüfer: Ahogy @látjátok feleim szümtükkel: mondja: lehet fagyasztani. Nem is avasodik! Tán a múlt héten főztem meg egyet, ami már másfél éves volt :)

kobold63 2018.07.11. 09:04:33

@Fenchurch68: Koreai csirke. Most csak úgy gyalogosan leírom neked, ha bővebben kell, képekkel, azt meg kell tanulnom postolni.

hozzávalók: 10 db felsőcomb, bőrös, kicsontozva, 3-ba
vágva
vastag hüvelykujj nagyságú gyömbér
3-4 gerizd fokhagyma
soy szósz
tapióka vagy kukorica keményitő
3-4 zöld hagyma
sézám olaj (optional)
olaj a sütéshez

A gyömbért és a fokhagymát nagyon apróra vágni, rá a csirkedarabokra, 3 ek. soy szósz, jól összekeverni, 6-10 órát áll. Ehhez a mennyiséghez kb. 250 ml keményitőt, 4 ek. soy szószt, 100 ml vizet összekeverni, rá a csirkedarabokra, jól összekeverni. Most következik a kétszeri sütés, hogy ropogós legyen. Bő , forró olajban sütni, amig világos zsemleszínű lesz, rácsra téve lecsöpög. Amikor mind kisült, mégegyszer kisütni, ropogósra.
Közben elkészitjük a szószt amibe visszatesszük a csirkét. Soy szószt felére higítani, cukor (a kóreai ételek ált. édesebbek az egyéb ázsiai ételnél), valami erős szósz vagy csak paprika, annyi keményitő, hogy sűrü palacsintatészta jellegű legyen összeforralás után. Kb fél tk. sezame olaj.
Ne legyen sok a szósz, ne ússzon a csirke benne, csak ízesitse. Összevágott zöldhagymát rá.
Képekkel jobb lenne, de tk. egyszerű. Lehet csontos combokból is csinálni, mint az eredeti recept, de a szálkás csont végek nem váltak be. Jó étvágyat.

Fenchurch68 2018.07.11. 10:35:45

@kobold63: Köszönöm, nekem megteszi képek nélkül is :)de ez ne tartson vissza attól, hogy legközelebb fotózz, és legyen belőle poszt.
Én is jobban szeretem a combot, de ez az elkészítés akár még mellből is ehetőt tudna varázsolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 13:53:16

@Fenchurch68: Nem emlékszem olyan ételre, ami a csirkemellet ehetővé tudná varázsolni :)))
@kobold63: A csirkecombokat megpróbáltátok csontostul feldarabolni? Mert annak valóban ez a következménye! A krumpliganca receptben is feldaraboltam a kacsaszárnytöveket... Ugyan a fogyasztók nem reklamáltak, de ez biz nagy hiba lehetett!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 14:08:01

@kobold63: Ez jó recept! Csak tudnám a feleségemet meggyőzni, hogy az édes íz nem ellensége az ételeknek :)

kobold63 2018.07.11. 14:51:35

@Andrass9: Az alsócombokat bizony 3 darabba, az egyik jóformán csak a forgót tartalmazta, azt mind én kaptam. A felsőből levágtam hosszában egy jó darabot, azt a maradék csontos részt kettőbe csaptam. Jobb izű, ha csontos.

Feleséged nem eszik áfonyát a pulykához, vagy csipkelekvárt a vadashoz? Én is csak ennyi édeset viselek el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 15:44:50

@kobold63: Feleségem nem eszik vadast, se pulykát :)))
Itt a blogon már híres arról, hogy mennyire semmit sem eszik meg (se halat, se vadat, se gombát, smi jó falat...)

Boar. 2018.07.11. 18:48:33

@Andrass9: "Tehénhús soha nem fogy ki Mo-on! Persze nem a Krúdy féle. Itt, ha marhát veszel, az az esetek többségében kiszuperált tejelő marha volt. "
Ez azért nem így van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 19:31:57

@Boar.: Hát a Kádár korszakban nem nagyon volt húsmarha tenyésztés ... Most már kicsit jobb a helyzet, még spéci marhákat is tenyésztenek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.11. 21:03:08

Azért volt húsmarha tenyésztés, mert falun sokan nevelték a fiú borjakat hízónak, amit leadtak a felvásárlónak, az meg ugyé csak vágómarha. Kétségtelenül nagyüzemi mértekben nem volt, de akkor nagyüzemi mértekeben csak a tsz-ekben volt marha, az is tejtermelés céljából. Inkább a szokásokban volt eltérés, nem nagyon ették a marhát, főleg azért, mert nagyon ritkán lehetett hozzájutni. A tsz marhát nem mérték ki.

kobold63 2018.07.11. 22:09:43

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy szólt a fáma, hogy az olaszoknak adták el a fiatal marhát és ők Fiat autókkal fizettek a 70-es években. Igy lett az első autónk egy Fiat 500. Még most is nosztalgiázunk felette. Vagy a fiatalságunkon?

Emlékszik még valaki arra, hogy a kocsi árának 60%-t lefizetve 3 évi várakozás után vehettük át?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.11. 22:23:43

@kobold63: Leginkább Zsigulit, Trabantot vagy Wartburgot. Színválasztás nem volt, Merkúr volt az úr!

Boar. 2018.07.12. 10:08:10

@Andrass9: A kádár korszak már történelem, azóta sokat változott a világ. Nagyon jó minőségű marhahúst is állítanak elő itthon de az egy más kategória, van viszont átlagos minőség megfizethető áron.
Én egy marhavágóhídról szoktam beszerezni a leveshús készletemet, fiatal húsmarhákat vágnak és teljesen jó áraik vannak.

Boar. 2018.07.12. 10:09:30

@kobold63: Ebben lehet valami. Az olasz piac azóta sem zárult be, ráadásul oda-vissza működik. Szégyen, de a pacalt pl. onnan hozzák, hatalmas tömbökben fagyasztva.

kobold63 2018.07.12. 10:38:48

@Boar.: Abban a 60-70-es években sokszor volt nálunk marhahús főzés. Főleg leves és a hús mártásokkal, torma, gomba, snidling...stb. Egy ismerős hentestől még egész, hatalmas bélszineket is kaptunk időnként. Vadast a fehérpecsenyéből,szalonnával megspékelve, sütve zöldségágyon, nem főzve. Azóta is úgy csinálom.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.12. 13:02:13

kobold63

Én nem szeretem a marhahúst, de a vadas marhát azt szívesen megeszem ( meg a jó levest ). Pedig nálnunk sosem főzték, éttermekben, menzákon szerettem meg. Persze azóta a marhalábszár pörkölt beíródot a kedvencek közé, sőt egyszer ettem nagyon finom, konyakkal készített egybesült marhát.:D

Boar. 2018.07.13. 01:36:58

@kobold63: Megvan még a reklám a 70-es évekből?
Két srác megy felfelé a lépcsőházban és minden ajtónál szimatolnak, mi készülhet a konyhában? Finnyognak az ételeken aztán a saját ajtajuk előtt diadalmasan üvöltik, hogy "Marhahúsleves".

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 08:08:40

@kobold63: abban az időben falun ismeretlen volt a húsbolt..akinek nem volt városi hentes ismerőse, nem jutott marhahúshoz. legalábbis Mátészalka környékén tuti nem.

Boar. 2018.07.13. 09:04:56

@Kumari aki Nilüfer: Ezzel a "falun nem volt húsbolt" dologgal állandóan összefutok. Nem tudom, talán én laktam szerencsés helyeken de ahol születtem aztán ahol felnőttem, minmdkét faluban volt hentes, az egyikben kettő is. Nem volt mindennap friss tőkehús de nem is okozott problémát a beszerzése.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 09:11:14

@Boar.: Olyannyira így volt, hogy a mai napig sincs...legközelebb Nagyecseden vagy Vállajon van húsbolt. persze, az ABC-ben (ezek magán kisboltok a faluban, csak így írom) van fagyasztott, de én sem venném meg, ki tudja, honnan hozzák, a hűtési láncról ne is beszéljünk). Húsbolt, ahol friss vágás, tőkehús lenne, az nem volt, nincs, és szerintem nem is lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.13. 11:18:49

Igaza van Kumari aki Nilüfernek, ma is van falu, ahol a helyi élelmiszerboltban árulnak csak hentesárut, friss húst is, de ez nem igazi hentesbolt, és van ahol még ilyen sem működik. Nálunk volt a gyerkkoromban hentes, de csak hetente egy-két alkalommal volt benne áru, és ha volt kényszervágás, akkor itt mérték ki azt is. Kényszervágás általában a nagy ünnepek előtt volt, pl. húsvét előtt birka, augusztus 20. előtt marha. Ebből a időből maradt a mondás, hogy gyengemarha, már egy hete nem bírt lábra állni.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.13. 11:45:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk a koliban volt gyenge marha..tudod., végelegyengült:DDD ( a marhaszelet almaszósszal, meg krumplipürével..erős fogak kellettek hozzá:DDD)