Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Hát ez nem jött össze. Dolgozom rajta. (2018.10.21. 21:25) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Kacsaszárnytő krumpligancával

2018.07.03. 07:00 Andrass9

Nagyon szép kacsaszárnytövet kaptam, meg volt egy kiló kacsaháj is: ezek kéz a kézben várják, hogy megsüssem őket.

51.jpg

A körettel gondban voltam, de eszembe jutott Bódi Margó krumpligancája (hívják még gánicának, dödöllének, cinkének vagy pipicének is) . Azt már rég ki akartam próbálni, soha nem is ettem még!

Nagyon kevés dolog kell hozzá:

  • 4 hízott kacsaszárnytő
  • 6-8 ek kacsazsír (a hájból a többi ment egy májhoz)
  • 3 nagy fej vereshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy krumpli (kb 30 dkg)
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl pecsenyeszaft
  • 1 doboz sör
  • só, bors, kakukkfü

10.jpg

A krumplit meghámoztam, kis kockákra vágtam és annyi vízben, amennyi ellepi, feltettem főzni egy teáskanál só társaságában. A szárnytövekről levagdostam a hájas lebernyegeket, amit serpenyőben kisütöttem tepertőnek. A húst besóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfüvel. Két hagymát öreg darabokra vagdostam, és feltettem a kisült zsírba párolódni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 15.jpg

A megfőtt krumplit krumplitörővel pürévé paszíroztam. Hozzáadtam a lisztet és kemény munkával összedolgoztam a tűz felett. Sűrű tésztaszerűséget kaptam. Ezt a tésztát folpackba csomagoltam, és betettem a hűtőbe lehülni.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Ideje volt a dinsztelt hagymához hozzáadni a fokhagymát is. Pár percig még forgattam a láng felett, de amikor már szép üveges volt, késznek itéltem, és félretettem egy kisebb edényben.

21.jpg 22.jpg

A hagyma maradékát, a fűszerrel pácolt szárnytöveket, egy girizd fokhagymát, egy aprított szál újhagymaszárat, egy kis tálka pecsenyeszaftot és egy doboz sört készítettem elő.

24.jpg

A tottyos fazékba ment a kisült zsír nagyja, meg valamennyi még a testhájból. Ebben a zsírban kettesével körbesütöttem a szárnytöveket, és tányérra tettem.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A zsírba beleöntöttem a hagymaféleségeket, kicsit dinszteltem rajtuk, majd ráhelyeztem a megpirult szárnytöveket. Ezt felöntöttem sörrel, és elkezdtem párolni fedő alatt. Azután eszembe jutott a pecsenyeszaft is, azt is hozzáadtam. Addig pároltam, míg zsírjára sült, ami kb 80 percig tartott.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg
33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Egy nagy üvegtepsit kikentem a lábasból kivett zsírral, majd két evőkanállal, amit a zsírban mártogattam, gombócokat formáztam a tepsibe.

40.jpg 37.jpg 39.jpg 38.jpg

Szépen elrendeztem a tepsiben a gombócokat. Közéjük dugdostam a feldarabolt kacsaszárnytöveket, és szűrőlapáttal kiszedtem a zsírból a hagymát, amit elosztottam a tepsiben. Az első, serpenyőben dinsztelt hagymát tettem az egész tetejére.

41.jpg 42.jpg
43.jpg 44.jpg

Ekkor befutott a barátunk, akinek gombadílere van, hogy itt van Németországból a gyerekkori cseregyereke a családjával. Így azután a kezébe nyomtam a tepsit, hogy süsd át 200 fokon pirosra - ilyet úgysem ettek még. Csak annyit kértem, hogy fotózza le. Sajnos a tepsim nem fért be a sütőjébe, ezért át kellett pakolnia egy kisebbe. Ez a nyitókép...

Sajnos továbbra sem tudom, milyen étel a krumpliganca, de legalább elkészíteni már sikerül. Állítólag nagy sikere volt az ételnek, egyszer majd megfőzöm magunknak is :)

52 komment

Címkék: sör krumpli hagyma bors kacsazsír liszt szaft kacsaszárnytő kakukkfü fokhagym

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5214080343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.03. 08:21:12

Már olvasás közben beindult a nyálképződésem, mert elképzeltem a szép pirosra sült gombócokat.:(

Ez az étel próba után kiált.

Dikusz 2018.07.03. 08:45:57

Hú, de jól néz ki! Meg biztos finom is volt.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 10:55:55

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos, hogy megismétlem valamikor, mert kiváncsi vagyok milyen íze van azoknak a gombóckáknak (a szárnytövet ismerem).

kobold63 2018.07.03. 11:07:49

A kacsa nem érdekel, csak a krumpli!!! Minden formában és minden nap. Álmomban, mert már ezt sem szabad.
Nem csináltam sose, de nem hasonló a dödöle? "Ettél belőle?" Mi nagyon régen, gyerekkoromban ettünk távolról ilyen fancy-t, csak a liszt volt belefőzve a krumpliba, higabb, nem szaggattuk, csak úgy kitálalva, piritott hagymával. Krumplikásának neveztük. Hús sem volt hozzá, akkor.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.03. 13:17:32

No már megint nm múxik.

Ezt a liszttel és kevés zsírral összedolgozott tésztát felénk gombóccá formázták, meglapogatták laposra, lisztben megforgatták, és bő zsírban kisütötték, tapsikolt volt a becsületes neve. Jó volt.

Persze más jön ki belől, ha tepsiben sütik, főleg ha Andrass9 módjára helyezik el, mert így jól körbe tud pirulni.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.03. 13:42:19

@látjátok feleim szümtükkel: Van válaszgomb!!!
Tapsikolt,ez tetszik!!:) Nálunk a cinkéig jutott a krumpli, de ezt már kibeszéltük párszor.

Nap vicce sincs...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 13:45:54

@látjátok feleim szümtükkel: Hát csak ennyike tésztát csináltam és nagy tepsiben volt helyük. Még a szárnytövek mellett is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 13:47:55

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Most olvastam, hogy csinálták ezt krumpli nélkül is. A lisztet szárazon pirították, majd forró vízzel felöntötték. Ebből szaggatnak darabokat.

Topy 2018.07.03. 15:41:38

offtopic, de nem oly rég volt téma
nyárra a Metro nyílt hétvégéket hirdetett meg, részletek: www.metro.hu/ajanlataink/nyilt-napok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 19:50:15

@Topy: A Metróban szép a hús és a hal is. De például a bors elég szemetes volt :(

Fenchurch68 2018.07.03. 21:52:49

Ha már kacsa, megint nem bírtam ellenállni a háromszáz forintos szárnyas farhátnak :) most fő a leves, éjfélre kész lesz. (Öt körül ebédeltünk, pont jó az időzítés. Már egy hónapja éjjelente tudja csak írni/tesztelni a programot az ember, mert napközben ügyfélhisztik és végtelen mennyiségű telepítés.)

Viszont ma derült ki, hogy pénteken érkezik az első húsz kiló sárgabarack, úgyhogy mégse megyek hétvégén Pestre anyámhoz, a szülinap ráér, a barack viszont nem :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 23:21:58

@Fenchurch68: A barack elgyalogol, ha nem dolgozod fel! Mi most fejeztünk be egy nyugdíjas levest, ami "gazdagon" volt, mert volt benne kis kacsazuza is :) Ma viszont currys lencsekrémleves, krumplifőzelék és oldalas/comb pörkölt volt ebédre.
Az ügyfélhiszti itt is elviselhetetlen, nekem egy angolul alig tudó német céggel kell 5 telepítést gatyába rázni (nem beszélek németül).

kobold63 2018.07.03. 23:57:51

@Andrass9: azt hiszem, ettől a sok finomságtól, amit itt írtok is hízok. Nagyon lecsökkentettük a főzést, más lett az étkezési szokásunk, sokat teázunk, piritós a saját sütésű kovászos rozskenyérből, tojásos ételekkel. Kisebbfiú napi lunch rutinja itt együtt, kolbászos, esetleg gombás rántotta (saját készitésű kolbász, családtól farmi, kétsárgájú tojás).
Had hencegjek tovább, miket főztem azért az elmúlt napokban: töltött karalábé másképen
friss kucsmagomba és csiperkéből leves
túrós-tejfölös csusza (saját készitésű túró buttermilk/kefirből)
grillezett csirkecombok, petrezselymes krumpli, uborkasaláta, kovászos uborka

Csak mutatni, hogy házi kosztot eszünk. Most kezdődött a lazac szezon, az jön a hétvégére.
jó étvágyat!

kobold63 2018.07.04. 03:40:20

@Fenchurch68: jó baracklekvárt csak anyukámét ettem utoljára. Nem tudom, mennyi cukrot tett bele, vagy mennyit szokás most, a diétás világban? Eper vagy kékáfonya dzsemet lehet cukor nélkül csinálni, de a baracklekvár a palacsintához, buktához, abba bizony kell a cukor. Te hogyan csinálod, hogy szép is maradjon a szine? Azt is olvastam egyszer, hogy kell kissé éretlenebb gyümölcsöt is tenni bele, annak nagyobb a pectin tartalma, sűrübb lesz. Igaz?

Kumari aki Nilüfer 2018.07.04. 05:32:22

Az unokám tegnap nagyon elégedett volt: Hagymaleves, pörkölt tésztával(sok tejföllel ette), és tiramisu.ÉN azt hittem, két napra főztem:DDDDDD Hiába, egész nap kommandózik a barátjával(aki szintén itt ebédelt igen jól), kell a kalória egy 11 éves fiúnak(kettőnek:DD)

Kumari aki Nilüfer 2018.07.04. 05:33:36

@Fenchurch68: Hol lehet szárnyas farhátat venni, pláne kacsát?? KEL!!!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 09:06:52

@Kumari aki Nilüfer: Ha van arrafelé madaras, ott van. Amikor még volt CBA (és nem volt rossz, mert az volt Baldauf zászlóshajója), akkor ott is árultak. Csirkét meg nagyon ízletes sárga farhátat. Mindig loptunk a kutyáéból :) Ja, és volt itt Alemitta csirke is ...
Aldiban, Sparban nem láttam, bár oda ritkábban járunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 09:08:29

@Kumari aki Nilüfer: Puff, ezt jól félreolvastam. Itt hezitáltam, milyen lehet a porkölt tészta a hagymalevesben :))))
Hgymalevest is főzött két napra a feleségem, de már estére megettük ketten ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 09:09:33

@kobold63: Ha van kedved fotózni, egy-egy izgalmasabb kaját szivesen megjelenítünk!

Fenchurch68 2018.07.04. 10:28:49

Kumari: (aki persze Nilüfer :D ) itt van öt percre egy sarki közért, egy coop, hihetetlen húspulttal. Csak baromfi és sertés, de abból mindig friss, gyönyörű, és nagy választék. Kacsafarhát, kacsazúza szinte mindig van. Sokszor liba is, szintén "fillérekért".

Kobold: A rendes cukros lekvárnál én szórom bele a cukrot, és kóstolok közben, a tavalyi nagyon édes gönci barackhoz 10 kg barackhoz kellett 2 kg cukor. Csinálok eritritest is (mi light paleózunk, szóval néha belefér a cukros lekvár, de pótapukám pl. cukorbeteg, ő eritritest kap), ott fixen 1 kg barack/20 dkg eritrit az arány. Nem a cukor tartósítja, hanem a nagyon tiszta üveg. Andrásnak is van remek mikrós megoldása erre, ha visszaolvasol, nekem eddig elég volt a mosogatógép 85 fokos programja: ezen küldöm át az üvegeket, bele csurig a forró lekvár, rá a kupak, és fejre állítom, bár állítólag ez csak vudu :) de így szoktam meg, én száraz dunsztba se teszem, mert nincs hely hozzá, három év alatt egyetlen üveg lekvár buggyant meg (évi 30-40 kiló barack alapanyagból). A színe különösképpen nem izgat, úgy vettem észre, hogy barackfüggő, sötétebb-e vagy világosabb. A sűrűsége nagyjából attól függ, mennyi ideig főzöm, ha hosszabb ideig, sűrűbb, szoktam ilyet is, olyat is.
Exanyósom mindig főzött a kedvemért teljesen cukormentesen is, mikor kicsik voltak a gyerekek, sose romlott meg az se. Ő se tett hozzá semmit - szalicil, nátriumbenzoát, mittudomén.

András: Édesem most vett az Alaskától új fejlesztőeszközt, olyan németekkel kellett angolul kommunikálni, akik még kevésbé tudnak angolul, mint édesem. Aztán rájöttem, hogy ha úgyis nekem kell fordítgatni, jobban járok németül (mert én meg úgy tudok jobban), igaz, hogy nyilván a szakszavak angolul mentek, de legalább a kötőszavakat nem hibáztuk el :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 10:55:14

@Fenchurch68: Csak kiváncsiság: milyen böngészőt használsz, hogy neked még mindig nem megy a Válasz gomb?
Az Indások most térnek át https-re, és vadásszák a hibákat.

Fenchurch68 2018.07.04. 11:05:38

Króm, de jó, hogy mondtad, nézem másikkal.

Fenchurch68 2018.07.04. 11:18:24

@Andrass9: Tűzrókával működik, Felfedezővel nem.

kobold63 2018.07.04. 11:28:59

@Andrass9: köszönöm a meghívást, van néhány ötletem, visszatérek rá, részletes útmutatást kérni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 11:47:03

@Fenchurch68: Felfedezőnél a második F5 után szintén működik. Elvileg engedélyezni kell a nem biztonságos oldal letöltését, de ezt mintha a második frissítés megtenné.
Krómom nincs, az egy mérgező fém :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 11:49:30

@kobold63: Nem csak, hogy felkerülnek a receptjeid a hálóra (győzd utána megvédeni, ha címlapos lesz a blog az Indexen), de a mi életünk is megkönnyebbedik kicsit. 5 év után át kellett térnünk a 3 naponta posztolásra, mert ki az ördög tud annyiféle ételt megfőzni??? Nekem már 760 receptem van fenn, nagyon nehéz újabbat találni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.04. 12:04:13

Köszönök szépen!
Jöhet, ahogy van. "..akinek gombadílere van..." Fülig Jimmy jut eszembe. Nem kellett vizet vinniük, mert desztillátoruk volt. Az valami olyan betegség lehet, mikor nem tudnak vizet inni. :D
Tegnap kicsit el voltam havazva, nem értem ide. Mondjuk, ma is el vagyok. Holnap születésnapi mulatságba megyek főzni, egész délelőtt rohangáltam a hozzávalókért. 20 literes lábosban fő héjában a krumpli a pirított krumplihoz. Még el kell mosnom a tárcsát, mert természetesen maszatosan tettem el. A kertben el kezdett érni a szeder, estére menni kell szedni.

kobold63 2018.07.04. 12:11:50

@Fenchurch68:köszönöm a tanácsokat, az igazság az, hogy nem vagyunk lekvárosak, süteményesek, szerencsére, mert bizony az a cukor. Sok gyümölcsöt fagyasztok le, inkább azt használom pie-hoz. Én a cukrot teljesen elhagyom mindenből. Ízre a Splendát szeretem leginkább, amibe lehet tenni, xylolt is meg eritritet is használok sütéshez. A családi ünnepekre a tortát liszt nélküli piskótából csoki plusz tejszin ganage krémmel.
Most rendeztem össze a lekvárokat, legtöbbjük eper, málna, kékáfonya, barack, bizony 10-15 évesek. Találtam 35 éves crabapple lekvárt is. Az eltarthatóssággal, sterilizálással nincs probléma, microbiológiából profi vagyok. Én nem állitom fejre, de szárazon is dunsztolok.
Nagyon csábító az az eritrites-splendás baracklekvár, ha kapok elfogadható barackot, megcsinálom. Persze nem 20 kgból!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 12:35:29

@Waka: Látszik, hogy olvastam a Csontbrigádot :)
De neki tényleg van valami gomba dílere, mert még akkor is hozott császárgombát, amikor az már tiltólistás volt. OOpps - ezt nem mondtam! De Miskolcról (tán a Búza térről? - egyszer már megírtam, honnan) hozta a jobbnál jobb gombákat.

Fenchurch68 2018.07.04. 13:47:43

@kobold63: Most derült ki, hogy inkább 40 lesz az a 20 :D nem bánom, mert egy része eleve ajándék (egy kedves régi ügyfél a termelő), a többi pedig 300,-/kg áron jön, a piacon pedig még mindig 700,- az ára, egy-két ládával a házbeli néniket fogom boldoggá tenni :)
Anyukám meg a lányok viszont kicsit csalódottak, hogy nem megyek, úgyhogy lehet, hogy péntek éjjel barackbefőzés, szombat reggel pedig irány Buda. Legalább rögtön vihetek a még meleg lekvárból :D

Utánanéztem a Splendának, szukralóz, biztos hogy ez is jó lesz a lekvárba, pláne ha nem vödörszámra eszitek :)Tavalyelőtt xylittel csináltam, az is teljesen jó volt ízre és állagra, csak pótapukámnál jelentkezik a gyakori mellékhatás (fo*ik tőle, na, minek szépítsem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 13:52:48

@Brandon Frazer: Köszi! Elfelejtettem beleírni a cikkbe, hogy ezenkívül még dödöle meg cinke néven is fut :)

trux77 2018.07.04. 15:51:26

@Andrass9: Nincs véletlenül eladó porta a szomszédságodban? Sűrűn betippennék én is :))))

csigafrédi 2018.07.04. 15:51:32

Ez a sok dinsztelt hagyma, meg kacsazsír, már magában is kiadós lenne a dödöllével. A szárnytövekkel meg még jobb. Jó kaja lehetett, tetszik a recept. Nagy hős voltál, hogy odaadtad a finisben a barátnak. Le a kalappal. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 16:24:20

@trux77: Egy bő évet elkéstél. Elkelt a szomszéd ház ...
Bár a Mészégető utcában szerintem még van újépítésű ház eladó :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 16:25:47

@csigafrédi: Köszi! Szerintem a németek ilyenhez nemigen jutottak eddig hozzá. Ráadásul a barátunk nagy szeretettel emlékezett vissza gyerekkorára, amit ott töltött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 16:28:28

Visszavarázsoltam a nap viccét! Elnézést azoktól, akiknek megvonási tüneteik voltak...

Dikusz 2018.07.04. 17:20:11

@trux77: Nana, nana!!!
Te csak ne tippenjél be sehova @Andrass9: szomszédjába.:)))
Mi már sorban állunk, tessék szépen mögénk állni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 19:46:49

@Dikusz: Valahogy nem akar ez a sor haladni ...

Dikusz 2018.07.04. 19:50:36

@Andrass9: Meg fogyni se. Mindig van valaki, aki a bejelentkezik kosztosnak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 20:11:23

@Dikusz: Mint például erre a fenti ételre is :)
Én akkor örülök igazán, ha másokat etethetek!

blackhairlady 2018.07.05. 04:26:34

Felenk ganicanak hivjak, mi mindig pirospaprikas zsirban dinsztelt hagymaval es tejfollel ettuk, nem piritottuk meg, viszont ugy is kostoltam mar es nem rossz. De en maradok a hagyomanyos csaladi receptnel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.05. 06:44:27

@blackhairlady: Én még nem tudom melyik receptnél maradok, mert ezt nem sikerült megkóstolnom :)
Az is lehet, hogy a paprikásat is szeretni fogom, de ahhoz nem teszek kacsaszárnytövet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.05. 09:06:05

Idióta hőbörgést kitöröltem ...

Dikusz 2018.07.05. 09:52:48

@Andrass9: Köszönjük, nem hiányzott ide...

Dikusz 2018.07.05. 09:54:56

@Andrass9: Halad az a sor, csak mindig bekéredzkedik valaki a végére:)
A fenti ételre én is bejelentkeztem volna:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.05. 13:55:40

13mm eső 30 perc alatt, meg borsónyi kevéske jég. 3 éve nem esett itt jég!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.05. 13:56:23

@Andrass9: És ez az én hibám, mert tegnap este permeteztem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.05. 17:13:12

@Andrass9: Persze jellemző, hogy a garázslehajto elfolyóját már vagy három hete takarítottam, ott meg felgyülemlik a levél és a levágott fű a fűnyíróból, ezért az eldugult, a víz meg bejött a garázsba :( Most egy nagy ventillátor emeli a páratartalmat ...

kobold63 2018.07.06. 02:46:04

@Fenchurch68: Mi már évtizedek óta használjuk a Splendát, jó, hogy felétek is elérhető már. Az internetes vélemények értékelésénél nagyon fontos figyelni arra, hogy ki finanszirozta a kutatást. Az internet mindent kibír.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.06. 06:59:35

No, egészségünkre a reggeli jó pálinkát!

Mert nincs új a nap alatt, csak a buta ember hiszi azt, hogy van.:D

index.hu/tudomany/til/2018/07/06/a_majmok_ismerik_a_penz_es_a_prostitucio_fogalmat/