Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Az év első saját kovászos uborkája Frissítve!

2018.06.30. 07:00 Andrass9

Beérett az első adag uborka. Idén háromféle uborkát vetettem: Perez, Mohikán és Muncher (ez amerikai). A Perezt jól ismerem, a másik kettő új. Annyi jött össze, hogy az 5 literes üveg tele lesz.

27.jpg

Idén megpróbáltam mindent, amit tudok a saját kertemből beletenni, különösen, hogy már az első adag fokhagymát is felszedtem.

10.jpg

Kellett hozzá:

  • 2,7 kg uborka
  • 6 dkg só
  • 1 csokor kapor
  • 1 kenyérsercli (kovászos)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 tk koriander
  • 1 tk mustármag
  • 5 babérlevél

A koriander, mustármag és só kivételével minden saját!

11.jpg

A fűszereket és egy girizd fokhagymát feltettem 2,4 liter vízben főni. Az uborkákat lemértem, hogy tényleg elég lesz-e, majd beáztattam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A fokhagymafejet megtisztítottam, ez még valóban új fokhagyma volt. Talán elbírt volna még egy hetet a földben.

16.jpg

Az uborkákat körömkefével lesikáltam. A Muncher nem volt tüskés, kicsit inkább a kígyóuborkára hajaz. A Perez tüskésségét már megszoktam, de ez a Mohikán igazán aljas tüskékkel rendelkezik! Levagdostam a végeket, és hosszában 4-re bevágtam.

17.jpg

Az uborkás üvegbe egy kevés kaprot tettem. Beszuszakoltam az első sor uborkát. Erre jött egy újabb sor kapor (kevéske, de kapor:), viszont második sort fokhagymával és a maradék kaporral fedtem le.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Jöhet a sercli. Nem tudom miért, de én CSAK serclit vagyok hajlandó az uborkába tenni. Talán, mert azt tudom úgy megpirítani, hogy nem marad rajta gerilla élesztőgomba, csakis ami a kovászból származik? Minden oldala kicsit szenesedve várja a felöntőlevet, amit merőkanállal meregetek az üvegbe azon forrón, ahogy a tűzről levettem. A végén persze beleöntöm a jénaiból a maradékot is.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A serclit egy kis hálóba teszem (salotta hagymát vettem benne, és pontméretű az üveghez). Így a kenyér nem ázik szét a lébe, egyben kiemelhető. A leforrázott uborka megy a teraszra, ahol már hajnalban süti a nap.

26.jpg

Két forró nap, és kész az uborka. Reggelre eléggé lehül, hogy bedobozolhassam. A nagyobb doboz a miénk, a kicsi a kicsilyányé (hogy ő miért nem csinál magának, azt nem értem, de kell nekem mindent tudni????)

28.jpg

Tanulság az van: Nem szabad megérett vagy túlérett uborkát kovászolni, vagyis amelyik már sárgul, vagy duci gömbölyű (pedig szeretem a duci gömbölyű lyányokat). Az ilyen uborka nagyon elpuhul már a második napra. Az íze jó, de nem ropog, csak a széle.

Másik tanulság, hogy jövőre marad csak a Perez uborka, esetleg 2 tő Muncherrel. ( 8 tő Perez egész nyáron ellát minket uborkával ...)

 

UPDATE!

A túlpuhult uborka tanulságán túl kell lépni, készítettem egy újabbat további anyagokkal felturbózva.

Azt "írja az Internet", hogy szőlőkacs meg fiatal szőlőlevél, illetve meggylevél kell bele, mert abban tannin van, amitől ropogós marad az uborka. Meg 5%-os sótartalom???

Ám legyen. Lementem kertbe és begyűjtöttem:

  • 2,5 kg uborka (nem volt benne túlérett)
  • Egy nagyobb szőlőkacs a leveleivel
  • 4 nagy meggylevél
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 10 dkg só (ez soknak hangzik a 2 liter léhez)
  • 2 friss babérlevél
  • 2 nyivászta kaporszál (később feleségem hozott egy nagy csokorral)

30.jpg

Az üveg fenekére pakoltam a kis kapromat, a fokhagymákat, 2 meggylevelet és a szőlőkacs felét. Megtöltöttem az első sor uborkával. Erre viszont a szőlőlevél ment. Megpirítottam a kovászos kenyér serclijét, és egy kislyukú hálóba tettem, majd elmentem aludni, mert nem volt több kaprom.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ezt hagytam magam után lefekvés előtt.

35.jpg

Megjött a kapor, ezért még az éjjel beleszuszakoltam.

36.jpg

Ebbe a szép magas üvegbe már csak a levet kell beletölteni. Azt felmelegítettem kicsit, hogy langyos legyen.

37.jpg

Nyakig töltöttem az üveget, a két babérral koronázva.

38.jpg

Beleszorítottam a kenyeret is, amit egy bambuszpálcikával lenyomtam, hogy a buborékok ki tudjanak jönni.

39.jpg

3 napig volt a teraszon, de nem volt igazán nagy meleg. Ettől még tökéletesen beérett!

40.jpg

Az ilyetén készült uborka tökéletes, ropogós. Nem habzott fel forrás közben. Viszont embertelenül sós lett!!! Szerencsére megvoltak még a régebbi uborkalevek, abba szedtem ki, hogy valamennyire csökkentse a sótartalmat.

Tanulság:

Érdemes pár meggylevelet és kis szőlőkacsot beletenni. A szőlőlevél már nem kéne bele, mert sajátságos ízt kölcsönöz az uborkának.

A 3%-os sóoldat viszont szerintem elegendő (persze lehet, hogy amiatt habzik?)

El fog fogyni, nem kétlem. Most már az uborka is rendesen hozza a termést, még elajándékozni is jut belőle!

81 komment

Címkék: kenyér uborka fokhagyma koriander kapor mustármag babér szőlőlevél meggylevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7314077753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.30. 07:37:51

Érdekes, hogy forrázod, és napra teszed. Én -tudom, amatőr vagyok- langyos csapvízzel öntöm fel, amiben felodottam a sót. teszek bele babért is rétegenként(úgy egyáltalán rétegenként rakom a cuccot, csak a bors lemegy úgyis:DD), az segít ropogósan tartani_valami csersavakat emlegettek, de lehet, hogy tévedek. Alulra is teszek borost és más szemescuccot, és fokhagymát is. Napon meg azért nem, mert azt olvastam, hogy nem a nagyon nagy meleg kell neki, hanem az egyenletes meleg..és tényleg, kiszámíthatóbb, mikorra lesz kész, a konyhapulton tartom. . DE!! Ezzel együtt a tied profi és pompázatos!!!:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.30. 07:44:33

A kiszedtt fokhagymát napon kell hagyni megszáradni, de nem sokág, hogy a szára ne törjön. A hagymatermelők régen úgy csinálták, hogy a felszedett hagymát sorba rakták, majd miután egy ideig száradt, akkor a fejet tisztították, és csomóba szedve összekötözték, így tárolták száraz szellős helyen.

Dikusz 2018.06.30. 07:50:56

Hova lett a 2 l uborkalevem? Úgy számítottam rá. :(((
Meg ebből az ubiból is ennék, csak úgy magában...

Számomra teljesen új módon készíted. Nekem beérik úgy is az uborka, hogy konyhaasztalra, íróasztalra teszem, csak fényre. Még ha akarnám se tudnám napra tenni, a konyha, és a középső szoba egyáltalán nem kap napot, a két másik szoba maximum de 10 óráig. Csak kaprot, fokhagymát, és literenként 1 evőkanál sót teszek a vízbe. Az idén még nem csináltam, mindjárt megyek a piacra, még van a termelőknél saját uborka, fogok csinálni magamnak.

A mustármagnak a gondolatától is kiráz a hideg. Nagyon szeretem a ruszlit, meg tudom enni csak úgy magában, kenyér sem kell hozzá. Vagy negyven éve ráharaptam egy db mustármagra, azt hittem belepusztulok. Évekig még csak ránézni sem tudtam a ruszlira. Újra eszem, de még a mai napig is nagyítóval nézek át minden egyes halat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 10:08:27

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi, de nekem a fokhagymások azt tanácsolták, hogy NE tegyem napra. Így is szépen megszáradt, be is fonogattam valahogy, de az nem tetszik, ezért megy cserépedénybe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 10:11:01

@Dikusz: Nekem is beérett 3-4 nap alatt lakásban is, de ha van napsütés, akkor az gyorsabb és ropogósabb marad. Nem kell mustármagot tenni bele, de nekem ez már automatizmus :)
Az uborkaleved - újabb fél literrel feltöltve - továbbra is itt van a hűtőben ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 10:15:21

@Kumari (bonyi): Mindig forrázom - az megöli az esetleg rajtmaradt kis genyákat (hogy SheWolf szóhasználatával éljek). Én nem olvasgattam, mert kicsi korom óta így készült a kovászos uborka, ezért így csinálom. De ettől még millió egyéb módszer van. A lényeg a tejsavas erjedés, aminek 21-23C teljesen elegendő. Viszont én türelmetlen vagyok, a nappali melegítés és az éjszakai hideg vált be. Ha nem süt a nap, akkor reggel csapmeleg vízben felmelegítem az egészet egy lavórban, az meglódítja az erjedést.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.30. 10:31:00

András, anyukám pont úgy csinálta, mint te..napon, stb, kivéve a mustármag. nekem az volt bonyi, és türelmetlen, nem forralom a vizet..amelyik beledöglik, meg is érdemli:DD

Dikusz 2018.06.30. 11:22:29

Andrass9 - az valóban igaz, hogy puhábbnak volt, mint szerettem volna.
Így visszaolvasva kénytelen vagyok hozzátenni, hogy most az uborkára, még konkrétabban a kovászos uborkára gondoltam.

Ha a kert környékén látsz a susnyásban settenkedni egy "duci gömbölyű leánykát", akkor az én vagyok. A leírás pontosan illik rám, kis eltéréssel. A legtávolabb tőlem a leányka áll.:)))

Dikusz 2018.06.30. 11:24:30

Andrass9: lemaradt az előzőből: a mustármag automatizmus, de akkor hol marad a bors?

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.30. 13:18:30

Ja, ha a fokhagymások mondták, akkor én nem jól csináltam anno, meg az akkori hagymások sem. Igaz, hogy a mi hagymáink télen nem romlottak meg, kibirták tavaszig.

kobold63 2018.06.30. 13:52:17

@Andrass9 - nagyon gusztusos, jöhet a kóstoló.

Mult héten nem hittem a szememnek, jóféle ubit láttam a zöldségesnél. Ti biztosan elhúzott szájjal, sajnálkozó pillantással fordultatok volna el, de nekem kincs volt. Nagyon friss, még a virág maradéka is rajta, csak nagyon, de nagyon duci volt. Valami ilyen fajta, sose láttam még hasonlót. Az elviselhető méreteket mind megvettem, 2 db 4 literes üveg majd tele lett. Kapor csak friss volt, hatalmas csokor az iráni zöldségesnél. Ők rengeteget fogyasztanak, még télen is sokat kapok ott a zukkini tökfőzelákhez.

A fenti receptek, hozzászólások, a blogon olvasott többi posting ( Waka, ÖregSam) után szeretnék néhány észrevételt megereszteni, innen az asztal alól.

A só : a só, NaCl, szervetlen anyag, nem bomlik el a fermentáció alatt, nem teszi savanyúbbá. A szerepe abban van, hogy az ozmózis folyamán az uborkából a lébe juttatja a tápanyagokat a micróbák számára a tejsavas fermentációhoz. A só koncentrációja szabályozza a micróbák fajtáját, visszaszoritja a káros, romlást okozókat. A túl magas só cc. megállit minden biokémiai folyamatot.

a kenyér : szerepe a gyors szénhidrát bejuttatás, hogy minél hamarább kezdődjön a tejsavas fermentáció, a keletkezett sav meg tudja gátolni az egyéb, káros, sav érzékeny micróbák elszaporodását. A sütésnél minden micróba kimúlt , ami a kenyér kelesztését végezte, azok különben is más fajták voltak. Rozs, fehér, piritott, egyéni választás, a krumpli is a szénhidrátot viszi be, ezért jó az is.

szölőlevél, tölgylevél, tormalevél a tanin tartalommal segíti szelektálni a micróbákat.

technikailag fermentálás, oxigén mentes, anaerob folyamat. Ezért kell lebukva tartani az ubikat, ha kibuknak, akkor az oxigén mellett elszaporodó egyéb, penész, más micróbák élnek, ez okozza az elromlást.

A szénhidrátok alkoholos elbontása, ami alatt CO2 keletkezik, "forr" a lé, nem kedvező, ilyenkor puhul meg az uborka.

A mi izlésünkhöz, csak só, kapor, fekete bors. A só 4-5 %. Tengeri sót használok. Lehet, hogy a sósabb oldatban másféle, erősebben savtermelő micróbák szaporodnak, ezért érződik savanyúbbnak.. Amikor kimértem súlyra a sót az otthoni recept szerint, sose volt megfelelő, többet kellett utána tennem. Mindig az itteni sót szidtam.

A duci uborkáim ott dideregnek a 16C-ban, ami most van. Na még ez is!

A legjobb koviubit Pista sógorom készitette kicsi ubokákból, a meleg vizfürdőből az üvegeket vastag ujságpapir kabátban vödörben szárazduncolta egész éjjel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 14:16:48

@Dikusz: A második eresztésbe (amit most tettem a hűtőbe) volt Balinéz hosszú bors. Nagyon vicces, és csilinek árulták :) Viszont az íze jó - vettem is az Amazonon gyorsan 20 dekát. Felesben a nagylyánnyal - legyen neki is! Amúgy borsot nem mindig rakok a kovászos uborkába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 14:21:53

@kobold63: Olyan nagyon duci uborkája tavaly volt a szomszédasszonynak. Ráadásul bibircsókos volt és nagy tüskék meredeztek a bibircsókból ... Ízre jó volt!
Köszi az információkat a kovászolásról. Kár, hogy nincs hozzá valami tájékoztató, mennyi kell miből. Most például a legutóbbi uborka embertelenül savanyú lett! A kenyér rozsos volt, a só mennyiség ugyanaz, mint általában. A fűszerezésben ez a Balinéz hosszú bors (Balinese long peppercorn) volt új. Összekevertem a posztban látható maradékával, így már ehető :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 14:24:48

@látjátok feleik szümtükkel: Nem kell megsértődni, mert valaki valamit másképp csinál. Az én fokhagymám is kibírta tavaszig. A fokhagymákat (és a tanácsokat) a fokhagymavetomag.hu oldalról szereztem be.

Dikusz 2018.06.30. 15:32:45

Ha szabad megjegyeznem, az olvasottak alapján az a sanda gyanúm, hogy -kis túlzással-, egyedül a tejbegrízbe nem teszel borsot.:)))

Ugye az uborka volt bibircsókos, nem a szomszédasszony?:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.30. 16:18:10

Köszönök szépen!
Az én uborkáim az elmúlt pár évben valahogy nem sikerednek. Pedig mindent úgy csinálok, ahogy régen. Tudja az ördög, mi baj lehet.
@kobold63: Köszönöm az egzakt információt.
@látjátok feleim szömtükkel: Őszi fokhagymám van. Felszedés után kicsit lepucoltam a maszatosabb leveleket, aztán felfontam és kiakasztottam árnyékba az erkélyre. A tavalyival ugyanígy jártam el. még van belőle használható.

vörösbor(de)minőségi 2018.06.30. 16:33:54

sosem értettem a "mit/hogyan"-nak a miértjét?
ez megmagyarázza-igy több kérdésem nincs,és kénytelen voltam elfogadni-mert olyan hihetően logikus.

www.foodandwine.hu/2016/07/22/tokeletes-kovaszos-uborka-miert-is-kell-a-so-es-napfeny/

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.30. 17:25:45

Waka:
a tszben sok éven át termelték a hagymákokat, dughagymával kezdve, és a tagokra kimérték a területet. Sokat dolgoztam a szüleim hagyma területein. Sőt a fűszerpaprika területein is.

A vörös dughagymát pl. szárítani kellett, azt apám is felügyelte, a paprika palántát meg sok éven át ő nevelte.

Szóval némi paraszti szagtudás innen ragadt rám.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.30. 19:07:28

De ismerős"megyünk a tarülatra kapálni"..nálunk sárgarépa, pasztinák, cukorrépa, kender volta terület, A pasztinákzól sokan lettek allergiásak..vagy rá, vagy miatta. A levele ahol a csupasz bőrhöz ért hólyagot húzott. Kora nyáron fél hold murkot (murok=sárgarépa)egyeselni, négykézláb...finom volt, mondhatom!

Kumari aki Nilüfer 2018.06.30. 19:16:46

területre...sötét van, csápolok össze-vissza

Kumari aki Nilüfer 2018.06.30. 19:16:53

területre...sötét van, csápolok össze-vissza

Dikusz 2018.06.30. 20:13:35

@Kumari aki Nilüfer: Nem lehet, hogy rajtad maradt a napszemüveg? :)))

kobold63 2018.06.30. 22:00:48

@Andrass9, talán az uborkák különböző cukortartalma miatt lesz más és más. Ezt nehéz szabályozni a házi eltevésnél.
@Waka, nekem sem sikerül gyakran, a nem megfelelő uborkát, a klimát és az itteni micróbákat hibáztatom.

Sok-sok évvel ezelött, amikor még többet működtem a konyhában, voltak farmok a környéken, lehetett válogatni. Kovászolni a síma felületű, kicsit nagyobb méretűt választottuk, ecetbe téve meg a rücskös, tüskés kicsiket. Most már örülök, ha bármi adódik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.30. 22:04:42

@kobold63: Ez elképzelhető még akkor is, ha ugyanarról a tőről szedem, mert más volt az időjárás a szedések előtt. Azért összességében ritkán nem sikerül :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.30. 22:39:23

@látjátok feleim szömtükkel: A vörös dughagymát megfelelő hőfokon (nem túl magas) kellett hőkezelni a téli tárolás során, így nem magzott fel a következő évben.
"...a tél elején, november végén kezdődik a makói hagyma termesztésének egyedülálló, minden más fajtától eltérő technológiai eleme, a hőkezelés." "A hőkezelés során előbb fokozatosan felmelegítik a dughagymát (12 nap) a tárolási 3-5 C-ról 30-32 C-ra, majd mérettől függően 30-60 napig ezen a hőmérsékleten tartják (közben 10 napig 32-35 C-ra melegítik). Ezután a kiültetésig fokozatosan 10-14 C hőmérsékletre hűtik le."
Bővebben: www.antikvarium.hu/konyv/kovacs-ferenc-szabo-zoltan-kerteszeti-hungarikumok-232550
@kobold63: Régebben valamiért jobban sikerült. Most kaptam egy határozott ígéretet egy üvegnyi kovászos uborkára, csak a kaprot kell szállítanom hozzá.

kobold63 2018.07.01. 07:04:36

Ducika jól sikerült! Mivel nem túlérés miatt, hanem alkatilag volt ilyen, ropogós maradt.

Még egy megfigyelést tettem. Nem volt elég a ducika, a második üvegben sok hely maradt. Amit találtam, egész évben kapható, teljesen egyforma, karcsú, kb. 15 cm nagyságú "japán uborka". Ebből tettem vagy 10 drb-t a már zavaros, savanykás lébe. 2 nap mulva érett is volt, puha belseje, savanyúbb, mint ducika. Talán több cukrot tartalmaz? Nem vettem soha sem ezt még, túl haragos zöld a színe, nem tetszett.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.01. 08:05:26

Waka:

Azért nem volt ez ennyire tudományos, mivel nem voltak preciziós hőmérők. Sőt hőmérő sem volt, csak úgy fűtöttek, és a tapasztalás adta a percizitást. Volt egy régi malomépület, azt beálványozták, és az álványok közé szinteket alakítottak ki, arra terítették szét a hagymát, majd egy fűrészporos kályhával fűtötték az egész helyiséget. Arra már nem emlékszem mennyi ideig, de az biztos, hogy több hétig. Időközönként a tároló szinteken a hagymát megforgatták. A háztáji mennyiséget meg kendőbe, vagy valami ruhába kötve a kemence sutban szárították, és tavaszig a kamrában tárolták.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.01. 13:58:08

Mióta az eszemet tudom, nagy kertünk volt, és megtermelte anyu a hagymát is. nem nagyüzemben, hanem a család bő évi szükségletét(rengeteget:DDD). Tavasszal magról azt, ami őszre dughagyma lett, dughagymát, amiből a téli hagyma lett, és fár tavalyit, magnak. Amikor felszedte( Anna napra kb. megérett, ezt a száráról nézte, ha elkezdett leszáradni, fel kellett szedni) Utána szellős helyen, padláson, kiterítve tárolta.Télire a dughagymát fagymentesre tette, de a használati maradt a padláson, hagyama ugyanis megfagyhatott, ha nem hirtelen, hanem lassan olvadt ki, pont olyan volt, mint a friss.Mikor lett pincénk, próbálta ott tárolni, de ott romlott. Nyilván nedves és párás volt a levegő. Mostanában-mivel 80 elmúlt- a szellős, deszkából épült garázs padlóján tárolja.(Padlásra nem nagyon jár már).Örülök, ha segítettem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.01. 18:08:10

Úgy tűnik, nagyon kell ez a válasz gomb! Alig van komment, amióta nem tudjuk senkinek se a nyakába varrni a mondandónkat :)

Dikusz 2018.07.01. 19:35:21

Andrass9: Akik dolgoznak, azok majd holnap szólnak hozzá a munkahelyükről, akiknek kertjük van, azok kint tesznek-vesznek, és vannak, akik nyaralnak.:)

Na meg vannak azok, akik meccset néznek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.01. 21:10:06

@Dikusz: Mi az a meccs?????? Persze én is, meg mások is a kertben dolgoznak. Valahogy ezt nem tudjuk kikapcsolni :)
Nyaralni legalább 3 éve nem voltunk, így azt sem ismerjük...
Bocs, de én életemben nem néztem focit.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.01. 22:11:39

@látjátok feleim szömtükkel: Ez egy egyetemi jegyzet, nyilván kiköbölték a fokot, ahogy a külföldi tepsi használati utasításában szokták átszámolni a fárenhejtet. Nálam a tavaly magról vetett fehér és lila hagyma apraja (ugye, a nagyja elfogyott) tavasszal eldugdosva felmagzás nélkül igen szépen megnőtt.
@Kumari aki Niülfer: Sok évvel ezelőtt Jutaspusztán volt a birtok, hirtelen jött ihletből magról vetettem hagymát. De szépen ám! Egy délelőtt ráment, öt centinként pottyantottam el egy magot. Tyúkfarmokkal körülvett vidék, volt tixar ingyen, kiszállítva, amennyi csak kellett. Na, abban a földben a magról vetett hagyma (többféle vörös) nyár közepére öklömnyire nőtt. Aztán persze elbambultam, jött rá pár eső, újra beindult, felszedve meg megette a rosseb az egészet. Azóta párszor kacérkodtam a gondolattal, hogy magam neveljek dughagymát, de nincs hozzá helyem, és egyszerűbb megvenni.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.02. 07:25:57

Waka: na igen, a hagymatermelés még kiskertben is odafigyelős, ha nem szedik fel idejében, nyilván elromlik..de hányszor vettem én már olyan hagymát, hogy a negyedik belső héja barna volt..és nyilván pikkpakk rohadt. De anyukám inkább htb volt, csak néha akadt eljárós munka, így szemmel tartotta a kertet, ami nyilván a ház telke is . Inkább felszedte nyomban az eső után, sárosan, és kiszárította....
Valamikor faluhelyen, (Közelebb Nagykárolyhoz, mint Mátészalkához) nem volt bolti dughagyma.

Dikusz 2018.07.02. 08:17:41

Andrass9: a kertet csak azért írtam, mert van kertetek. Én is ott dolgoznék nyilván -és nem a gép előtt ülnék-, ha lenne. Nem is bánnám, ha lenne, de pár évig volt (kb 30 éve), nem sok köszönet volt benne...

Meg egyáltalán az egész hozzászólást is azért írtam, mert megemlítetted, hogy alig van kommentelnek:)

Az az általános vélekedés, hogy a férfiak szeretik a focit. Saját magam is tapasztaltam, hogy nem. A férjemet sosem érdekelte. A fiam úgy van, ahogy te, ő sem nézett soha focit. Apósom, meg anyósom olyan ordibálást végeztek a tv előtt meccsnézés közben, mintha a stadionban lettek volna, volt olyan is, hogy valamelyikük a szemüvegét vágta a tv-hez.:)))

Ha lenn voltunk Celldömölkön anyósomék családjánál, akkor meg az esti kanasztázás vált olyan csatává, hogy megesküdtek, ha a partner elrontott valamit, hogy soha többet nem állnak szóba egymással. Ha élesedett a helyzet, akkor elkezdtek magázódni egymással, ez tartott egészen másnapig. Én meg csak ültem (20 éves voltam akkor) és dőltem a nevetéstől. Fogalmam sincs, hogy ezt miért írtam, csak úgy eszembe jutott...

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.02. 08:42:57

Dikusznak igaza van, nem mindenkit érdekel a foci, mi régebben is inkább a tour de france-t néztük, de ma már az sem érdekel. Valahogy az elanyagosiasodás elvette a sport "báját".

A falusi kiskerti termeléshez szükséges szaktudás sajnálatosan elenyészik.

Mostanában olvastam egy írást arról, hogy a közel ötvenezer szakmunkásképzői helyre csak 16 ezer körül jeletkeztek. Ezért nem csoda, hogy a szomszédomban 72 éves kőműves mester dolgozik, persze a saját tempójában, ami nem azonos egy 40-es tempójával. A másik szomszéd meg április óta várja a kőművest, de még nem ért oda, mert máshol dolgozik.

Érdekes módon a jelenlegi mezőgazdasági irányítás még is arról nyilatkozgat, hogy a nagytermelést kell erősíteni, és így a kézimunkás növénytermesztés nem fog kormányzati privilégiumot kapni. Pedig a jövő és az időjárás változás az új utak kidolgozását igényelné, mert a nagyüzemi termelésbőla tömeg nem preferál. Enni pedig kell, és a behzatal mindig sokba kerül. Ha vidéken nem lesz munka, akkor fogyasztás sen, mert mibül? Majd amikor erre ráébrednek, akkor lesz gond a szaktudás hiányával, és bizony könyvből nem lehet földet művelni, állatot nevelni, ahhoz tapasztalás is kell. Az pedig időigényrs és sokba kerül.

Erről jut eszmebe, kezdenek érni a korai szőlők.

Dikusz 2018.07.02. 09:46:25

@látjátok feleim szümtükkel: meg az a baj, hogy azokat az eredményeket, amit produkálnak, csak edzéssel nem tudják elérni.

Szeptemberig el kell döntenem, hogy mikor kezdünk bele a lakásfelújításba. Van olyan hihetetlen szerencsém, hogy az, aki fogja csinálni (dolgozott már itt) ráér (festés, lamináltpadló) lesz. Velemkorú a mester, másfél hetet mond, annyi idő alatt készül el.

Persze, hogy a nagyüzemi termelést preferálják elvégre minek vásároltak fel annyi földet. Munka meg van, ezt halljuk állandóan...

A szakmunkásképzés: ma azért, ha egy fodrász-, cukrásztanulónak (de valószínű más szakmában is ez a helyzet) magának kell gyakorlati helyet keresni, sőt fizetni is kellhet...

Dikusz 2018.07.02. 10:07:52

@Andrass9: Rendeltem jó sok feketeribizlit (500 Ft/kg), a héten fogják hozni. Szörpöt, vagy lekvárt szeretnék készíteni belőle. Van poszt róla, hogy még mit lenne érdemes összeügyködni belőle?
Állítólag nem romlik meg akkor sem, ha nyersen teszik el bárminek, és főzni sem kell.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.02. 16:24:19

Csigafrédinek miért sikerült válsz? Nekem nem műxik most sem.

Tényleg érdekes ez a leírás, de az ötvenes-hatvanas-hetvenes években, meg régebben sem volt ennek ekkora feneke.
A paraszt kiment a kertbe, leszedte az uborkát, bevitte, majd húzott az ásott kútból jó kemény kútvizet és azzal megmosta, illetve elmosta az üveget, kaprot. Berakta az üveg aljára a fűszert, rá az uborkát - ki levágva és bevágva, ki egészben - , majd felöntötte vízzel. Ahol nem volt ártézi /vezetékes víz, ott bizony az ásott kút vizével, meglökkte sóval, tett a tetejére egy szelet házi kenyeret, majd később már kenyérgyárit, ráborított az üveg tetejére egy kistányért. Az üveget kitette a virágoskertbe, vagy az ablakba, és két nap múlva ették a kovászos uborkát. Tudományosan.:D

Természetesen a városiak az uborkát és a kaprot piacon vették, a többi művelet hasonlóan történt.

Fenchurch68 2018.07.02. 16:53:12

Megint nem működik, és le is nyelte azt a hozzászólásomat, amelyben épp Dikusznak meséltem, hogy nagynéném a ribizliből nyersen csinált szörpöt meg lekvárt, de a technológiát sajnos nem lestem el, csak a szedésig meg szárazásig jutottam :)

Dikusz 2018.07.02. 17:48:35

@Andrass9: Jééééé, tényleg működik! Délben egy darabig hozzászólni sem lehetett.
Egy perccel ezelőtt a másik blogon nekem sem működött, úgy látszik, még akadozik.

Dikusz 2018.07.02. 17:52:19

@Fenchurch68: pár évvel ezelőtt rendeltem már tőlük (piacon a helyi gazdakör, vagy mi), akkor szár nélkül hozták bogyósan, és nem volt összetörve.
Csodálkoztam akkor, és utánakarestem a neten. Ott azt találtam, hogy a feketeribizlit lehet géppel szedni, a pirosat nem.
Ha most szárral hozzák, jól nézek ki, nem két kilót rendeltem... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.02. 18:39:59

@Dikusz: Nekünk két piros bokor van. Lejön róla kb 10-12 kiló, de nem magáról:( Szerencsére a gyerekek még hajlandóak leszedni. Óriási bogyói vannak, mióta kap káliumot késő tavasszal.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.02. 18:59:46

Fenchurch68:

Anyám málnaszörpöt csinált nyersen, és ha jól emlékszem, akkor borkősavat tett a vízzel összetört málna levébe, azt hagyta egy ideig ( nem sokáig, talán egy fél napig ) állni, majd gézen lecsepegtette cukorral, és a cukrot elkavarta a lébe, majd ezt forrázott és kiszárított üvegbe tette, szalicilt is tett rá.
Talán egy kiló málnához 70-80 deka cukrot használt.

Dikusz 2018.07.02. 19:41:48

@Andrass9: Nem egy leányálom a piroslibizli szedése, az biztos. Ettől csak a tisztítása rosszabb. Szörp lesz belőle, vagy lekvár? Amíg megérte venni a piacon, akkor levest szerettem belőle főzni, 1000+ Ft-ot nem ér meg kilója.

A ház előtt fog leparkolni aki kiszállítja a ribizlit, majd a Sparosoktól kell elkunyerálnom a kiskocsit (vagy kosarat, amivel felhozom).

Dikusz 2018.07.02. 19:43:59

@látjátok feleim szümtükkel: Erre állítólag nem kell tartósítószer, a neten talált receptek szerint.

Most működik a "válasz erre" gomb, délben egy ideig még hozzászólni sem lehetett...

Fenchurch68 2018.07.02. 19:46:23

Nekem nem múkod.
De mindegy is, csak annyit akartam, hogy azt viszont tudom, hogy Klári néném 1 kg ribizlihez 30-40 dkg cukrot tett, mivel ő maga cukros, ezért a gyerekeknek-unokáknak szánt cuccokban is csínján bánt a cukorral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.02. 19:50:25

@látjátok feleim szümtükkel: Én a meggyszörpöt tettem el hasonlóan. Szalicil helyett kis NaBe (bár a szalicil egészségesebb). 2,5 kg meggyhez ment 1kg cukor. A 10 kilós adagba borkősavat egy evőkanálnyit tettem. Egy napig szívta a cukor a levet. Közben egy célszerszámmal összezúztam a meggyet a mag bántása nélkül. Ami levet feldobott, az ment üvegbe. A többit a klasszikus hokkedli lábaira kötözött pelenkában 24 óráig csepegtettem. Már csak 7 deci jött le. Így is a 10 kiló gyümölcsből lett 14 db 7,5 dl-es üveg szörp, és 2,5 kg meggymag és száraz meggyhús. A meggy a saját fánkon terem, amit nem kell permetezni, mert moníliaálló!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.02. 19:52:23

@Dikusz: @Fenchurch68: Nálatok is egybefolyik a jobb felső sarokban a letöltés számláló, meg a követés gomb? Próbáltam IE-ből is, ugyanaz.
Szerintem új programozót vettek fel a blog.hu-ra :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.02. 19:58:06

Feleségem figyelmeztetett, hogy fogytán a kovászos uborka! Gyorsan leszedtem az 1 kilót, ami a töveken volt, és remélem 3-4 nap múlva megterem a hiányzó másfél kiló, hogy újat készíthessek. Nagy kovászosuborka fogyasztók vagyunk ...

Dikusz 2018.07.02. 20:08:08

@Andrass9: Igen, egybefolyik.
Tisztelettel megkérdezem, hogy az amúgy mire való? Vagy mit nehezít/könnyít meg?
Hozzátenném, valami elképesztő módon nem értek a számítógéphez. Talán némi plusz pontot jelent számomra, hogy nem is próbálok meg úgy tenni, mintha értenék hozzá.:)))

Istenbizony nem én vagyok az a programozó:)

Dikusz 2018.07.02. 20:09:07

@Fenchurch68: mostkűggyélgyorsanderögtön hozzászólást, most működik! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.02. 21:34:30

@Dikusz: Két alapfunkciója van:
Mutatja, hogy hányszor töltötték le ezt az oldalt, valamint a Követés gombbal ennek a blognak a követőjévé válsz. Ez utóbbi számomra rejtély, mert én nem követek blogokat :)))
Azután persze van ott valami saját ikon, meg egy "haza" link, meg egy harangocska, ami jelzi, ha van újabb poszt a számodra.
Én ugyan elképesztő módon értek a számítógépekhez, de ezeken a hibákon az istennek se igazodom ki. Látszik, hogy más kerékre jár az agyam, mint a blog.hu-nak.
A nyolcvanas években terveztem és építettem egy számítógépet magamnak. Feleségem utálta, mert a floppy (akkor még volt olyan) felemelte a fejet, amikor befejezett egy írást vagy olvasást. Így néha csattogott. A monitor egy Tünde televízió volt, Z80-az processzor, saját operációs rendszer és 512 KByte memóra (ami egy nagy dolog volt, mivel a processzor csak 64-et tudott címezni, viszont felfedeztem, hogy van olyan utasítás kód, amit másik utasítás elé helyezve minden ment rendesen, mivéve az elektronika átváltott egy másik 64k-s blokkra. Mindegy, ez úgyis túl bonyolult a blognak.) Ezt a gépet addig használtam, míg az USA-ba mentem. Akkor odaadtam egy jóbarátnak, hogy használja.
Pár napja megjelent a feleségével, hogy elköltöznek Makóra, és visszaadná a gépet ... Be is cipelte a pincébe! Harminc évet volt nála, és megőrizte!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.02. 21:45:38

@Andrass9: Azóta persze terveztem és építettem sok gépet, írtam sok operációs rendszert és 6 szabadalmam van biztonsági adattárolásra az USA-ban. Kár, hogy abból nem született egy fillér se ...
Viszont imádom ezt a szakmát. A masina tervezésétől a működtető program megírásáig ezt végigvinni nekem szórakozás (másnak meg bevétel :).
Cserébe beleszerettem a főzésbe és az írásba is, amivel meg titeket untatlak :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.02. 22:31:28

@Andrass9: Erről konkrétan a szerves foszforsav-észter inszekticidek felhasználása a szelektív planktonirtásban jut eszembe, meg a gonadotróp releasing hormon és a dopaminerg antagonista. Nem bullshit, tanultam, kicsit iskolában, kicsit magamtól.
Kicsit Gandalf jut eszembe, mikor mondta Frodónak:
- Jó nektek, mert nektek a munkátok a Hobbitok.
A zindex programozói valószínűleg nem hobbiból tolják, és a professzionalizmussal együtt jár a nagy ívben történő miacsuda.

kobold63 2018.07.02. 23:05:20

@Andrass9: talán azoknak a kezdeti, egyszerübb készülékeknek is meg volt a varázsa. Én nem igen használtam floppyt, de talán az Atarihoz volt, meg az egyéb játékokhoz, amit a fiukkal játszottunk. A 12 éves Lenovom meghalt, vele ment a W-XP, a kedvencem. Tudtam jól kezelni, amire kellett, fényképeket letölteni, dokumetumok, küldés, minden. A W-10-t nem szeretem, talán az Asus laptop sem a legjobb, amim van. Amit mindig használok, egy kis Asus Chromebook, Android OS, rém gyors, ideális az email és a guglira.

Dikusz 2018.07.03. 08:38:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szia!:)
Jó kis kocsma ez, lehet kommentelni, nem kell a próbapötty:)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.07.03. 09:15:26

@Dikusz: :))

Szia Dikusz! Rég láttalak. A b1.blog.hu-n kommentelnék, de ott nem lehet, szinte sehol se lehet, csak a Homáron, meg itt. Ezt teszteltem.

Vannak itt elég hülyék? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2018.07.03. 09:19:56

@kobold63: "A W-10-t nem szeretem"

Jó az - majdnem olyan használható, mint a WXP -, és nem lehet kikerülni, már ha ragaszkodsz a vindózhoz. Két felhasználót akkor vesztett a picipuha, mikor a Vistának 5 perc kellett egy fájl másoláshoz. Az egyik lányomnak azóta csak almája van (telefon, tablet, PC), a másik boldogan linuxozik.

Dikusz 2018.07.03. 09:33:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Azok nincsenek, én képviselem az említett szegmensét a társadalomnak. A régi nikked nem használod? Azt jobban kedveltem.
Ide nem azért szeretek járni, mert kommentelni lehet.:)
A T.H.-t meg alig olvasom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 10:54:01

@kobold63: Én is maradtam a W7-nél. Igaz, hogy a komoly feladatokra Linux van :)

Fenchurch68 2018.07.03. 11:05:40

Letöltés/követés egybefoly', neveket megidézni még mindig nem tudok (legfeljebb fekete mágiával, de azt most itt nem alkalmaznám).
Én most épp az apehes programozókra idézek mindenféle átkokat, két hétig nem ettünk, nem aludtunk az online számlabeküldés mián, és hát most az éles üzem sem működik tökéletesen, és ezt tekintsétek understatementnek, plusz gondolja hozzá mindenki a habitusának megfelelő legdurvább káromkodást.
Ennek okán igyekeztem édesem kedvenceit sütni-főzni, hogy legalább ennyi öröme legyen. Most meg a magam örömére végre beüvegeltem némi kovászos uborkát.

kobold63 2018.07.03. 11:37:33

@Andrass9: azt is nagyon szerettem, igaz, csak egy kis laptopon volt, starter. Nem lehet már azt se kapni, hacsak nem használtat, de azt nem veszek.
Senkitől sem kapok segitséget, tanácsot, hiába van számtalan készülékük az ifjuságnak, mindnek Apple, nincs idejük és türelmük az én problémámra. Komoly feladatom meg már nincs is, ami indokolná az előrébb lépést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 17:01:48

@Fenchurch68: Sajnos ez boritékolva volt. A NAV se készült fel, még szombaton se tudták, mi lesz vasárnap ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 17:05:14

@kobold63: Én vettem vagy huszat tavaly, mert egy projectet nem akartam W10-re bízni. Eddig W HomeServer 2011-et használtunk, mert azon alig van csicsa, rendesen lehet szervernek használni. Erre azt is megszüntették.
Én viszont az Androidhoz nem értek, mert ellenállok az okostelefonoknak. Panasonic GD55-össel fogom a csajokat :)))

kobold63 2018.07.03. 21:14:07

@Andrass9: amit írsz, az már meghaladja a én informatikai befogadó értelmi szintemet, különösen magyar nyelven. Okostelefonom nekem sincs, csak szajkózom, amit tudok erről a kis laptopról, mert nem nagyon ismert. Korlátolt a használhatósága, a sebesség a fő tulajdonsága. Az én limitált szükségletemnek megfelel.

Topy 2018.07.04. 10:52:03

@Andrass9: fény-ké-pet! fény-ké-pet! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.04. 14:26:19

@Topy: Csináltam egy sorozatot. Lesz belőle egy miniposzt (bár nem igazán illik a blog témájához).

Topy 2018.07.04. 15:18:52

@Andrass9: majd valahogy bekötöd, mondjuk: "ementem a pincébe krumpliért az akármihez és a krumpliszsák mellett épp ott volt fiatalkorom egyik relikviája..." :)

vörösbor(de)minőségi 2018.07.06. 11:01:03

@Andrass9: :))) no hogy ne legyen elrozsdálva a válasz gomb :))

nem vagyok nagyon nagy focirajongó de amit ezen a vb-n lehetett látni az sokszor lenyűgöző volt.sok szempontból.
nagyon jó fizikai állapotban levő emberek igen nagy technikai tudással rendelkezve kiemelkedően jó talajon labdával érdekes dolgokat művelnek.
mivel hasonlóan képzettek,innentől még érdekesebb,hogy ki miként tudja "átlátni"és piszok hamar a megoldást kitalálni a másik stratégiájára.innentől válik kimondottan érdekessé.ezen túl számomra még a szinészi teljesitmény sem utolsó,mert külön Foci-oscar dijat lehetne kiosztani.
elképesztően izgalmas sok szempontból.
és mint mondtam én még nem is vagyok foci-fan.
mindenképpen a ma labdarúgása már csak nyomokban tartalmazza azt a régi régi "igazi" focit,de ettől függetlenül nagyon lehet élvezni.más.nagyon más.

a mai nap kimondottan jó lesz 2 nagyon minőségi meccsel fűszerezve.
már csak azt kéne kitalálnom -mit főzzek de ez nehezebb mint megtippelni a mai győzteseket.
:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.06. 15:18:44

@vörösbor(de)minőségi: Szerintem főzz egy rizottót! Az annyiféleképpen lehet elkészíteni, hogy csak akad valami alapanyagod hozzá? Ja, és éppen az esedékes poszt is azt taglalja :)

vörösbor(de)minőségi 2018.07.06. 17:57:29

@Andrass9: tökéletes.
minden van hozzá-akár nyóc irányba is indulhat.
(amiben hal és társai vannak azt én automatikusan átugrom szintiszta önvédelemből)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.06. 18:12:40

@vörösbor(de)minőségi: A hal az veszélyes! Például szúr!!!
Engem is... ezért próbálom magam távol tartani.
A vicces, hogy a szomszédasszony készíti a LEGJOBB sült keszeget!!!! Soha nem szerettem, de amióta időnként megjelenik egy-egy tányérral, azóta nem tudok ellenállni ...

vörösbor(de)minőségi 2018.07.09. 06:57:41

@Andrass9: megmagyarázhatatlan,hogy miért nem engedi nekem megkóstolni a halat a hardver :)) de letilt.
ehhez segítségül még egy erős viszolygás is társul a szaga miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.09. 09:13:39

@vörösbor(de)minőségi: Teljesen meg tudlak érteni! A feleségem is elszalad, ha megérzi a szagát. Van ilyen! Mondjuk én sem ettem vagy ötven évig, de én a szálkától féltem csak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.10. 12:44:13

FRISSÍTÉS! A ropogós uborka egyik lehetséges titka, bár még egy kisérlet szükségeltetik :)