Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Hát ez nem jött össze. Dolgozom rajta. (2018.10.21. 21:25) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Mangoldleves

2018.06.27. 07:00 Waka

Idén piszokul beütött a mangold. Kistesó nagy kedvence, az ő unszolására két sort vetettem. Áprilisban ugyan nem volt sok eső, de a kút szerencsére púpig volt, így tudtam öntözni nyakló nélkül. Alaptrágyának 7 dkg/m2 NPK műtrágyát juttattam ki vetés előtt, kelés után ezt fejeltem meg kéthetente Volldünger Linz 14-7-21 tápoldattal. Ha már terem, kezdeni is kell vele valamit. Spenót-szerű készült belőle párszor, de valami másra vágytam. Először egy tésztában gondolkodtam, kifőtt széles metélt összeforgatva a felcsíkozott levelekkel, fűszerekkel, esetleg valami kis füstölttel, tejföllel meglocsolva, sajttal bőven megszórva, sütőben megpirítva. Igen ám, de mi lesz a sok szép színes, roppanós levélnyéllel? Maradt hát a leves, amolyan Fradi-módra.

 img_3262.JPG

Hozzávalók:
- 1 kg mangold
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg füstölt sonka
- 2 fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 1 l húslé
- 330 g tejföl
- liszt
- só
- csípős paprika

A levelekről levágtam a szárat és többször váltott vízben megmostam. Aztán még párszor, végül folyóvíz alatt is néhányszor. A fene sem gondolná, mennyi föld, homok, maszat, moszat, bogár, csiga, béka, dementor tud megbújni a levelek között. A szárakkal egyszerűbb dolgom volt, folyóvíz alatt százlábúval (gyökérkefe gyk.) megsikáltam.

img_3182.JPGimg_3184.JPG

A szárakat 0,5-1 cm-es darabokra vágtam, a levelekről leszedtem a vastagabb ereket és felcsíkoztam.

img_3200.JPGimg_3211.JPG

A szalonnát és a sonkát megpirítottam, majd hozzáadtam a felkarikázott hagymát és megdinszteltem.

img_3205.JPG

Beletettem a mangoldszárat és a fokhagymát, sóztam és fedő alatt párolni kezdtem.

img_3208.JPG

Mikor elfőtte a levét felöntöttem 0,5 l húslével és a múltkori kacsából eltett jus-vel. Ment még bele kevés víz és némi csípős paprika.

img_3217.JPGimg_3214.JPGimg_3221.JPG

Ahogy kezdett puhulni, kikevertem a tejfölt a liszttel és pár kanál vízzel és behabartam a levest. Igazából nem tudtam, hogy a levelek mennyi idő alatt főnek meg és attól tartottam, hogyha a habarás előtt teszem az ételbe, péppé fő, mire a levest kiforralom.

img_3225.JPGimg_3228.JPG

Végül beletettem a felcsíkozott leveleket, utánasóztam még bőkezűen és öt perc alatt készre főztem.

img_3231.JPG

Kicsit érdekes állagú, de igen finom leves lett.

img_3257.JPG

Valljuk be, a mangoldnak olyan sok íze nincs, ami van, sem túl finom. Nyakló nélkül kell belehányni a sót és a fűszert, öntözni zamatos levekkel, füstölt hússal felütni, tejfellel selymesíteni, hogy ehető ételt kapjunk. Ennyi erővel békasóból is főzhettem volna, azt kapálni sem kell, igaz, nem is terem nálam a kertben. Meg árt a fogaknak. Persze a mangold azért egészséges, csupa rost, vitamin és ásványi anyag, megéri azt a kis plusz hozzávalót.

55 komment

Címkék: vöröshagyma sonka fokhagyma tejföl mangold kolozsvári szalonna húslé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr314069739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.27. 08:04:23

Ugyanezt szárzellerrel??:) Biztosan finom ez is,mert jó cuccok kerültek bele.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.27. 08:23:25

-ez majdneem olyan, mint a mesebeli kőleves.:D

Viccet félre téve, én a mángold levelet húslevesbe szoktam megfőzni, amikor már kész a leves, akkor két-három percig főzőm benne, ennyi elég a levélnek.

Reggelinek is gyakran készítem, hagymákat, sonkát vagy szalonnát pirítok, és arra minden féle friss zöldséget teszek, többek közt összevágott mángoldlevelet. Szereti a paradicsom társaságát is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 08:58:58

Hát ha még belepirítottál volna egy fél kiló darálthúst (hogy valami ehető is legyen benne - nekem:), akkor tökéletes Zuppa Toscana lett volna :)
blogkocsma.blog.hu/2017/02/26/zuppa_toscana_ahogy_a_nagylyany_fozi

@látjátok feleim szümtükkel:
Igazad van, ez a tipikus kőleves :))

Dikusz 2018.06.27. 09:18:26

"amolyan Fradi-módra."

Ez gondolom azt jelenti, amiről a Fradi kolbászt elnevezték, tehát "mindent bele".

Nem túl magvas gondolataimat folytatva, még azt fűzném hozzá: fociban csak a Fradi, mángoldból csak a spenót, legalábbis számomra.
Hirtelen felindulásból el is énekeltem magamnak a régi Fradi-indulót, amire talán már az idősebbek sem emlékeznek (konkrétan így kezdődik: Ééééédesanyám, Kedvesanyáááám, csak egy a kéééérésem stbstb....)

Ennek a levesnek az ízvilága hasonló a frankfurti levessel, ugye?

Fenchurch68 2018.06.27. 10:25:03

Ezekkel a mellékes hozzávalókkal egy fél pár ócska tornacipőből is szuper levest lehetne főzni :)

Mikor exanyós a közös kertben próbálkozott mángolddal, és kicsit túl jól sikerült a termés, ebből csináltam rizses töltött "szőlőlevelet", citromos vízben blansírozva a mangoldleveleket teljes volt az illúzió :)
Azt szokták mondani, hogy a szára remek spárga-helyettesítő, hát az se evett még spárgát, aki ezt állítja, de baconbe tekerve ez is finom. (Mint minden.)

Dikusz 2018.06.27. 11:37:32

@Fenchurch68: Lenyúlva az ötletedet: baconbe tekerve még "fél pár ócska tornacipőből is szuper levest lehetne főzni :)" Ez valóban így van.:)))

Topy 2018.06.27. 13:11:33

@Fenchurch68: baconbe csavarva a törött seprűnyelet is el lehet adni :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.27. 13:49:16

Köszönök szépen!
@Kumari aki Nilüfer: Azzal lehet, hogy igen markáns íze lenne.
@látjátok feleim szümtükkel: Azt is kipróbáljuk. Közben kaptam egy tippet, hétvégére megfőzöm.
@Andrass9: Csakugyan.
@Dikusz: Pontosan, csak danolás nélkül.
@Fenchurch68: Pontosan ezt akarom kipróbálni, csak húsos töltelékkel, paradicsomos mártással.

Fenchurch68 2018.06.27. 15:21:43

@Waka: Abból okvetlenül írj poszt, magamtól nem főzném meg, de ha valaki előttem jár :)

Dikusz 2018.06.27. 15:56:09

Itt már megint szakad az eső, a Duna túloldaláról jött, hova küldjem tovább?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 16:27:23

@Dikusz: Ide nem jött át, eddig áskálódtam a kertben, és káromkodtam, hogy száraz a föld ...

Dikusz 2018.06.27. 17:15:45

@Andrass9: Most nem sokat esett, de az alatt a kevés idő alatt nagyon. Nem tudom merrefelé ment, de nekünk Csepel küldte át.

Ez a rövid eső itt a városközpontban arra mindenképpen jó volt, hogy a lottózó előtt ordibáló léhűtőket valahova elzavarta. Biztos front van (nem a VB alatt óbégatnak csak), mert ma reggel 8 óta folyamatosan kurjásznak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 19:44:46

@Dikusz: Engem nem tudott elhalgattatni :)
Na jó, leesett már 5 mm, ennyi jó lett volna hajnalban. Viszont hamár nem esett, felszedtem a maradék fokhagymát, valamint kilapátoltam egy rakat komposztot ezek be az ágyásokba. Még a héten telerakom babbal :)))

Dikusz 2018.06.27. 20:01:41

@Andrass9: Ahogy mondani szokták, lettem volna légy a falon (jelen esetben a gyümölcsfán/málnabokorban/szőlőtőkén), amikor csúnya szavakat használsz.:)))

Hátha tanultam volna valami újat. Soha, semmit nem tudtam első szóra megjegyezni, de káromkodni, érdekes nyelvezetű verseket (Kazal Lászlón tudott egypár ilyet), azt első hallásra. A nevemet hamarabb fogom elfelejteni, mint a káromkodásokat...

Dikusz 2018.06.27. 20:10:43

@Andrass9:
Utóirat az előzőhöz: félórával azután, hogy leírtam elállt az eső, újra rákezdte, azóta is esik.
Ennek még egy előnye van, össze-vissza szégyenlem ismagam érte: Három 10 emeletes panelház fog közre egy apró játszóteret. Kicsi gyerekeknek elég csak, vannak is rendesen, olyan nyolc óráig. Rendesen van zsivaj, ez nem is baj. De valamelyik állandóan sikít, viszi magával a többit is. Mintha az idegeimen harmonikáznának. Ma ők sem tudtak lejönni. Meg kell mondjam őszintén nem sajnáltam (csak a sikítozás miatt).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 20:28:56

@Dikusz: Valamiért a kisgyerekek szeretnek sikítani :(((
Nálunk hamar megszűnt egy pohár víz hatására...

Fenchurch68 2018.06.27. 21:51:18

@Dikusz: Ez nálunk is van, óvodaudvarra néz a hálószobánk ablaka (ami nagyobb baj, hogy a nappali is, ami egyben az ember dolgozószobája) és van egy, 1 db. gyerek, amelyik állandóan sikít. Vérfagyasztó hangon. Normális gyerekzsivaj értelemszerűen nem zavarna, de ez nekem is horror.

Dikusz 2018.06.27. 23:21:41

@Andrass9: Olyat én is kaptam, nem sikításért, hisztiért. (nem nyertem a Fekete Péteren). Onnantól kezdve nem volt hiszti.
Most ütre-hatra megye sikítás, mindenhol, mert csak. Nemcsak lányok, fiúk is.

Dikusz 2018.06.27. 23:25:19

@Fenchurch68: Mit mondjak, csudálatos lehet...
Tényleg furcsa, mert nemcsak játszótéren, bárhol csinálják, hallottam én már az Auchanban, Tescoban, piacon, bárhol.

Még nem annyira homályos az emlékezetem, hogy ne emlékeznék, hogy amikor a fiam kicsi volt, ez lett volna a divat. Mondjuk, pünkt az ő korosztályának a gyerekei azok, akik sportot űznek a sikításból.

Fenchurch68 2018.06.28. 09:34:50

@Dikusz: Lehet, hogy már meséltem itt is, de egyszer a sikítós kisgyerek már ovi után a házunk előtt rohangált és szokás szerint sikított, mi meg udvariasan szóltunk anyukának, hogy ha már vége az ovinak, inkább gyorsan menjenek haza, és ezt inkább ott csinálják. Erre közölte, hogy az ő gyereke azért sikítozik, mert boldog :O
Azóta, ha meghalljuk, csak ennyit mondunk egymásnak: na, megint boldogul a gyerek...
A sajátjaimmal meg is beszéltem, hogy ezek szerint nekik rettentő boldogtalan gyerekkoruk volt.

Dikusz 2018.06.28. 11:22:11

@Fenchurch68: Anyuka érvelése igazi "ősanyára" vall, ilyen magyarázatot még nem is hallottam...

Én majdnem pórul jártam, mert a ház karbantartója (hasznos vele jóban lenni) fiatal apuka, három kislánya van. Tudtam, gyakran van a játszón velük. Már éppen akartam szólni neki, hogy derítse ki, kinek a gyereke sikítozik állandóan, és kérje meg, hogy vegye le a gyerek a hangerőt. Még jó, hogy nem szóltam, mert kiderült hogy az ő lánya (a legnagyobb) az. Megnézhettem volna magam, ha legközelebb kell valamit mókolni a lakásban.:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.28. 12:04:43

@Fenchurch68: Pénteken lesz a napja, majd mesélek.
@Dikusz: Ide is megjött, mondjuk pont kellett már, a Hegyen öntöznöm kellett kedden, viszont holnap nem kell kapálnom. :)
@Andrass9: Nálam tegnap jött fel a hagyma. Nem volt még tökéletesen száraz a szára, de féltem, hogy az eső miatt újra el kezd hajtani. Szenzációs lett a termés 10+ vöröshagyma, a 13 mogyoróhagymából lett vagy másfél kiló, többségében D=5 cm. A tavaly magról termett White Spanish és Red Piccolino hagymák apraját eldugdostam tavasszal, azok is szép nagyra nőttek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.28. 21:21:43

@Waka:

Nézd mit találtam a mángoldról.

www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mangold_spenot_es_sparga_egyben/20100219141710

Egyébként rakott mángoldot is lehet készíteni, a szárat darabokra vágva előfőzve, párolt darálthússal, rizzsel rétegezve, tetejét a levelével befedve, tejföllel leöntve összesütni. Vagy a húsos keverékkel a leveleket megtölteni és tepsibe sorba rakva, tejföllel takarva összesütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.28. 21:30:55

@látjátok feleim szümtükkel: Azt mondja a vejem: ti magyarok, mindenbe tejfölt tesztek! :))
(Ők viszont joghurtot ...)

Dikusz 2018.06.28. 22:13:09

Ötleteket szeretnék kérni:

Két hét múlva ötyés piknikezés lesz a nyuggerklubban. Tavaly/tavalyelőtt közös bográcsolás volt a szomszéd faluval.
Az idén az a döntés született, hogy közös grillezés lesz. Lesz egy bazi nagy grill, és mindenki a saját maga által összekészített motyót fogyaszthatja.

Nem volt hol megtanulnom grillezni, így lövésem sincs mit csináljak. Nem vagyok egyszerű eset, ugyanis a mindenféle füvekkel bepácolt dolgokat nem nagyon szeretem, éppen ezért nincs is ötletem.
Amit magamnak gondoltam: vettem a Tescóban akkora grilltálcát, amekkorába az önkiszolgáló éttermekben csomagolják az elvivős ételt.
A nem túl fantáziadús végeredmény az, hogy baconszalonnába tekert csirkemájat teszek az alutárcára, és azt pakolom a közös grillre.
Nem fog elegyet képezni a baconos máj az alutálcával? Vagy van jobb tippetek?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.28. 22:46:02

@látjátok feleim szümtükkel: Remek ötletek. Bár a szár rebarbarához hasonló elkészítéséről azért jó lenne egy tipp. Amúgy szinte minden rakott, párolt fogáshoz alkalmas, de megfelelőképpen (zutty neki) kell fűszerezni.
@Dikusz: A baconös máj remek étel, arra a tálcára alkalmas, össze, biztosan nem ragad. Devils on horseback néven közkedvelt fogás. Egy másik változat szerint gruyére sajttal töltött datolyát tekernek baconbe. A szalonna zsírja le fog csepegni a szénre, lesz pöti Zsana.

Dikusz 2018.06.28. 23:34:11

@Waka: Köszi a tippet.
Az én tálcámról aztán biztos nem, ez a tálca nem likas.:)

Pöti Zsana:)))
Érdekes lesz, ha két falu nyugdíjas népe úgy ugrál majd az erdő közepén a tűzőn, mint eszelős muzsik a talpfákon...
Lefotózom majd, a grillt. Használták már sütögetésre három éve, akkor nem sikerült felgyújtani a polgármesteri hivatal udvarát.

kobold63 2018.06.29. 01:17:36

@Waka: ötletek, nem receptek. Thai zöld curryvel fűszerezve kókusztejjel pastára.
A szárak ecetben savanyítva egyéb szokásos módon.
Salsa Verde.
Főzött-párolt tejszines, piritott fokhagymás darabos prézlivel.
Gombával keverve tölteléknek bármihez.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.29. 08:13:43

@kobold63:

Ez a főzött-párolt tejszínes, fokhagymás-prézlis vari nagyon jónak tűnik, és főleg gyorsnak. Kipróbálandó.

Fenchurch68 2018.06.29. 09:23:20

@Dikusz: Jó tipp a máj is, de pácolhatsz csirkealkatrészt mondjuk fokhagymás joghurtba, az nem zöldfűszer :) vagy méz és mustár keverékébe, vagy nekem pl. nagy kedvencem az oldalas csiliszósz és baracklekvár kombóval bepacsmagolva, ha szereted a csípőset :)
Másik nagy grillezős favorit nálunk a gomba, a kalapja belsejében egy darabka sajttal. Számíts rá, hogy ezt a zöldség-nem-evők is le fogják nyúlni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.29. 09:29:42

@Dikusz: Ugyanez előadható kicsit borsozott hüvelyknyi vastag csirkemell csíkokkal is (ggrrrrr - én nem szeretem a csirkemellet) baconbe tekerve. A virslit nem említem, mert az állítólag nem étel :) Csirkecomb túl vastag, de felsőcombfilét lehetne hasonlóan készíteni. Ugyanebbe a tálcába tehetsz mellé cukkíni rudakat körítésnek - az legalább ellensúlyozza a bacont... Vagy akár pár szál zöldbabot is tekerhetsz baconbe. Padlizsánt nem javaslom, az felszívja magába az összes zsírt. Spárga már nincs, de mángold szárakat is süthetsz így :)
Ahogy a szólás tartja: baconbe tekerve minden ehető!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.29. 09:33:26

@Fenchurch68: Csak megelőztél:) A pacsmagolt csirkealkatrészek ebben az alutálcában készülnének. Biztos, hogy átsül? Grillezésben gyakorlatlanok ne forgassák a húsokat a tűz felett, mert úgy járnak, mint Johanna ...
A gomba tényleg jó ötlet - akárcsak egy mogyorónyi vajjal a közepén, de borsozva!

kobold63 2018.06.29. 09:52:56

@Waka: ez viszont kipróbált recept: a levelek laposan lefektetve, az ere levágva. Alul legyen az eres rész, megtölteni, felcsavarni, olajozni, grillezni.
Töltelék kecske krémsajt volt, belekeverve zöldhagyma, 1 vastag zöldpaprika, 1 szardella, bors. Nagyon ment a grillezett töltött gombafejekkel.

Dikusz 2018.06.29. 10:58:39

@Fenchurch68: A gomba nem rossz ötlet, csirkével nem vacakolnék.
A göngyölt májat azért gondoltam, mert nincs sok gond vele, és a húgom nem fogja elenni előlem (nem szereti a májat), én viszont beleszek az övébe:)))
Tényleg nem tudok grillezni. Most is az a kényszerképzetem, hogy amikor hozzáférek a grillhez, ráteszem az alutálcát, az megvárom, hogy..., de tulajdonképpen még azt sem tudom, mit is várok meg.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.29. 11:24:46

@Dikusz: Grillzsenik, forduljatok el!!!
Én csirkeszárnyat és oldalast szoktam úgy, hogy kb. háromnegyedig fűszeres lében megfőzöm..mondom, forduljatok el:DD- lecsepegtetem, aztán valami jóóó pácba rakom egy éjszakára(tavaly az indiaitól az édesig volt minden), és aztán megy a parázs feletti rácsra. Garantáltan megsül, átsül, ugyanakkor ízes , nincs olyan, hogy kívül égette, belül nyers...zöldségeket szeletelem, és fűszeres olajjal kenegetem, már a rács előtt kap egy kenést, közben meg forgatáskor..ja, a zöldségek alá kilyuggatott alufóliát teszek, amit megkenek olajjal, erre megy a cucc, lassabban sül, de biztos, gogy átsül, én magam rosszul tolerálom a félig sült grillcuccokat.Tálcában még nem grilleztem...

Kumari aki Nilüfer 2018.06.29. 11:25:28

Háromnegyed kész állapotig főzöm..jóvanna:DDDD

Dikusz 2018.06.29. 11:35:32

@Andrass9: Rákérdeztem a tesómra, azt mondta, úgy emlékszik nem rácsos a grill, hanem lap. Most aztán végképp nem tudom, mit készítsek...

Csirkealkatrészből a combot szeretem. De pont attól tartok, amit írtál is, hogy nem sül át. A lapra még a tálcát sem tehetem rá csak úgy, ugye?

A sült zöldséggel a héten amúgy is pórul jártam. Vettem a Sparban salátacukkinit, sárgarépát. Volt itthon pár szem gomba, egy fej hagyma, paprika, paradicsom. Ezeket felaprítottam, kevés zsírral (olajat nem szeretem) kikent tepsibe raktam, sóztam. Megsütöttem, éééés...., nem tudom megenni.
Nem égett meg, nem volt nyers, szerintem a "szeretet" hiányzott belőle.

Itt a piacon mángold sincs, @Waka:-tól kellene kunyerálnom:)))

Azt tudom, hogy igen szereted a borsot, mint fűszert. Arra gondoltam, hogy keresni kellene olyan szakértőt, aki kikísérletezik borsízű csirkét. Gondolom, ha a csodacsirkének a borstól lenne fekete a lába, az nem volna baj...:))) (viccvolt).

Fenchurch68 2018.06.29. 12:32:38

A sült zöldséggel nem a szeretethiány volt a probléma, hanem hogy felaprítottad :) bocs, nyilván szottyos lett, kisült belőle a víz, aztán ott főddögélt benne. Daráld le, zöldségfasírtnak jó lesz, kis bacon köré, és mehet a grillre :D
Csirkecomb grillen csakis kifilézve, de úgy nagyon finom tud lenni. Ha az a "grill" egy vaslap, és jól át van fűtve, simán ráteheted a tálcádat is.

Kumari: Az előfőzés pont ilyen szituációra (ezren lesznek egy grillre, mindenki gyorsan akar enni stb. nagyon jó ötlet! Ha minden kötél szakad, öt perc megkapatás után enni is lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.29. 13:37:20

Nem műkszik válasz gomb, de Dikusz figyelmébe ajánlom a pálcikára fűzött pácolt hús darabokat és zöldséget, vagy darált baromfihúsból készült fűszeres pogácsákat ( ala fasirt, de kenyér nélkül ), mert ezek könnyen és jól megsüthetők.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.29. 14:00:13

A válaszgomb itt sem múködik ...
A rablóhús, pálcikás hús nem igazán működik vaslapon. Annak kell a tűz, vagy a sütő melege.
Kató néninek igaza van a sült zöldségekkel kapcsolatban :)
Namost, ha vaslap van, akkor mindenféle jó hús számbajöhet: fokhagymás tarjaszelet, vastag véresre sütött márványos rostélyos (még akkor is, ha nem szereted :), és a filézett csirkecomb is. Lényeg, hogy legyen egy jó fém spatula fordítani meg leszedni. Cukkíni, padlizsán azon is remekül megsül szeletben. Előfőzés (most jönne képbe egy szuvidálás...) is segíthet.

Dikusz 2018.06.29. 14:41:45

Már azt hittem, én vagyok a hülye, és el nem követett bűneimért kitiltott a blog.hu...
De már látom, nem csak nekem nem működik a válasz gomb.
Lehet karbantartanak a tuggyukkik, más blognál sem lehet csak úgy hűbelebalázs módjára válaszolni.

Kumari: Nem is rossz ötlet az előfőzés, de a sült zöldségtől a fiaskóm után jó hosszú időre elment az a kevés kedvem is.

Fenchurc68: az persze kimaradt a hozzászólásomból, hogy a hozzávalók a hagyma kivételével nem voltak harmatosak. Frisshez csak a piacon juthatok hozzá, de mindegyik zöldség akciós volt, még a gomba is.
A szeretethiány meg az lehetett, hogy csak beledaraboltam a tepsibe, aztán lesz, ami lesz alapon betoltam a sütőbe. Majd egy életem egy halálom alapon, megkóstoltam. Profi módon elkészítve sem szeretem nagyon, ez a próbálkozás meg olyan is volt...
Csirkecombot én is filézem, most inkább rántva ennék, de azt rögtön, pár darabot:)

Andrass9: Sült zöldség kilőve.
"vastag véresre sütött márványos rostélyos" ez akár most is jöhetne. Viszont kezdő grillezőnek az hiszem nem ajánlott. Fémspatula biztos lesz, szokták használni a grillt falunapokon, ünnepeken.

Majd lefotózóm a szerencsétlenkedésem eredményét, azt egy kommentemben belinkelem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.29. 17:31:38

Kezdő grillező sokkal finomabbat csinál, mint egy profi! A lényeg, hogy egyik oldal 3 perc, másik oldal három perc és kész. Közben NEM pisztergálni! Fűszernek csak kis só és bors, valamint csepp olaj, hogy ne szárazon menjen a vasra. Van benne elég zsír, az majd kisül!
A gond ezzel csak az, hogy egy szép márványos rostélyos megüti a 4000Ft-ot is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.29. 17:33:56

A válaszgombot bejelentettem az Indásoknak. "Köszönjük, hogy szóltál, ránézünk!" volt a válasz :)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.29. 17:59:48

A sült zöldséghez? én eleinte nem értettem, miért annyira pocsék.Hát azért, mert LETAKARTAM alufóiával:DD hogy ne maradjon nyers.Hát, nem szabad..aprítom, átforgatom olajjal, bors, de-és lehet, ez most ciki- nem sózom, mert kiereszti a levét, És sül.Időnként átkavarom.Ha ressre sült, némelyik pirul(karfiol valami csuda, ha pirult) , akkor kiszedem, nem hagyom gőzben, És csak a tányéron sózom. Nekem ez így működik, másképp enyhén moslékízű főtt szotty lett-

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.29. 18:14:21

Válaz gomb még mindig nem műkszik, máshol sem.

A rosszul sikerült zöldség alá kell párolni hagymákat ( ha nincs a zöldségben ), és ezekkel együtt kell párolni-pirtani egy adag aszalt áfonyát, meg apróra metélt csilit, erre kell rátenni a zöldséget. Só-bors, stb. addig amíg nem megfelelő az íz, és összerottyantani. Hűtőben eláll, és szükség szerint szendvics késztéshez nagyon jó.

Most készítettem vacsorára egy öklömnyi cukkinit. Apróra vágtam, majd fokhagymát, összevágott piros áfonyát megfuttattam, rátettem egy apróra vágott csilit ( magját kikapartam, de aki bírja és szereti, az ne tegye ), és ezzel pároltam puhára a cukkinit. Végén csipet vegeta és só. Egyéb fűszer nálam kimaradt de minden tehető hozzá ami jó. Még egy kis sonka, kolbász vagy bacon is. Szendvicset készítettem belőle, jól megsajtozva a tetejét.

Dikusz 2018.06.29. 19:52:23

@látjátok feleim szümtükkel:
Volt rajta hagyma, de bármit tennék rá, nem segítene rajta. Úgy kezdtem neki, ha sikerül jó, ha nem, az sem baj. Nem voltak frissek a zöldségek. Csilit nem szeretem, áfonya sem szokott itthon lenni.

Dikusz 2018.06.29. 19:54:24

A hétvégén biztos nem nyúlnak hozzá, jó ha a jövő héten rendbeteszik.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.29. 21:12:51

Köszönök szépen!
Hát a válasz az még mindig nem jó. Köszönöm a tippeket: kobold63.
Kumari aki Niülfer (de bonyi): Akár az is megoldás lehetne, hogy a pácban főzöd meg, aztán kiszeded a húst, beforralod a kencét, majd azzal kenegeted sütés közben. All in one.
Dikusz: Hosszú csíkra vágott húsféle, baconnel copfba csavarva, lapon kisütve. Esetleg lenyomatva. Még csirke felső combból is kivitelezhető.

Dikusz 2018.06.29. 21:30:32

Waka: Köszi (mindenkinek) az ötletet

Lenyomatni jóféle pálesszal szeretnék.
De az nincs, hiába, ezek a mai üvegek úgy látszik porózusak, párolognak...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.29. 23:24:30

Dikusz: A "vasalós" sütésre gondoltam. Persze, kell valami utána szétcsapatni a lipideket.

Dikusz 2018.06.30. 00:42:41

Waka: van egy-két helyi, akinek jó bora, egy szomszéd városbeli nyuggertárs meg q..va jó pálinkát főz sk. cca
50-52 fok körülit. Bárhogy kunyeráltam, nem készít eladásra sajna. Olyan íze van a pálinkának, amilyen gyümölcsből főzi, illata, zamata is olyan.

Azt azért sejtettem, hogy a sütésre gondoltál.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.30. 10:27:05

Waka, értem az összes nevet: Mari, Nilü, ezek tuti befutók, ha már nincs válasz-gomb:DDD