Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: 2-es típus sokkal jobb, mert azt tablettával lehet kordában tartani. Nekem is... (2018.10.22. 12:42) Farkasköröm
  • Andrass9: @kobold63: A sütő jó gondolat. Már egy hónapja szárad, de még ragad :) (2018.10.22. 12:38) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (2) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Káposztás cvekkedli ismét!

2018.06.24. 07:00 Andrass9

Nem lehet folyton BBQ húsokat enni! Kell valami zöld is néha :)

Ezúttal tavaszi káposztából, ami komoly challenge, mert nagyon nedves, és nehéz úgy megpárolni, hogy nem ázik el, de akkor is posztolni kell, mert ez alapeledel!

30.jpg

Azért nem panaszkodom, hisz az indukcióson remekül el lehet párologtatni a felesleges vizet a káposztából. (Vannak egyesek, akik képesek ugyanezt megoldani a spóron, de nekem az nincs ... :(

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1 kg tavaszi káposzta
  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg disznózsír
  • 2 dkg só
  • Számolatlan tekerés feketebors

10.jpg

Kifelejtettem a kockatésztát, ami a cvekkedli alapösszetevője ...

Kiköszörültem a robotgép reszelő feltétjét, majd a káposztát a torzsája nélkül ledaráltam rajta. Miért van az, hogy a reszelő mindig életlen, amikor használom??? Sebaj, van Dremel masinám, ami segít élezni.

A ledarált káposztát megsóztam a 2 dk sóval (így jobban kiadja a levét). A cukrot a fazékba borítottam, majd vártam, hogy elkezdjen megolvadni (és barnulni).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Eltartott egy kis ideig, mire megbarnult! Ekkor hozzáadtam két fakanálnyi zsírt - valamiért nekem a zsír nagyon kell a káposztához, eszembe se jutna olajat használni. Most már elég setét az alap! Gyorsan beleborítottam a ledarált káposztát. Ebben az a jó, hogy a friss káposzta feloldja a cukrot! Ha van barnacukrod, akkor még ennél is szebb színt tudsz elérni!

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kiköltöztettem a fazekat a teraszra az indukciós rezsóra. Valahogy szeretném elkerülni a párolt káposzta szagot a lakásban :) Dolgozott a rezsó rendesen! Ezalatt feltettem a tésztának a vizet forrni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ez egy lyukacsos fedelű fazék, amiből ki lehet önteni a vizet a tészta elvesztése nélkül! Kimértem 20 deka kockatésztát, ami 2 személynek elegendő. Mintegy 6 perc alatt éppen "al dente" lett a tészta!

23.jpg 24.jpg 26.jpg 27.jpg

A megpárolt káposztát ráborítottam a megfőtt tésztára. Feltekertem alatta a gázt, és le is pirítottam! Rátekertem számolatlan tekerésnyi borsot, mert én ezt az ételt gyakorlatilag bármely mennyiségű borssal megeszem :)

28.jpg 29.jpg

Mivel tudtam, hogy több káposztát pároltam, mint két adag, felkészültem a felesleg lefagyasztására. Ehhez persze először a zacskó elejét kellett leheggeszteni, majd megvárni, míg a káposzta kész, és a maradékot az előkészített zacskóba vákumozom, amikor már kihült.

25.jpg 32.jpg 33.jpg

Mehetett is a fagyasztóba!

A végén tálaltam magamnak, és boldogan mentem aludni :)

31.jpg

Valahogy a káposztás cvekkedlit bármikor bármilyen mennyiségben meg tudom enni...

 

 

86 komment

Címkék: zsír káposzta bors cukor feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9014061505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.06.24. 10:00:07

Bármikor, nagyon sokat meg tudnék enni a káposztás tésztából, egyik kedvencem:)

Fenchurch68 2018.06.24. 10:49:22

Most sül egy tepsi csirkecomb, valami cukkinis-padlizsános köreten gondolkodtam, de ezek után inkább dinsztelt káposzta lesz :)
És igen, ha már az ember előveszi és összerakja-szétszedi a gépezetet, meg összeillatosítja a lakást (ilyenkor elgondolkodom, hogy a már meglévőnél mennyivel néznének bolondabbnak, ha letelepednék a ház előtti padra egy rezsóval meg egy lábas káposztával :D ), akkor nem egy evésre valót készít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 12:09:12

@Dikusz: Ezért készítek ritkán. Bár most durum tésztából volt, de minden tészta hizlal :)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.24. 12:39:53

KELL!! Nincs az a mennyiség, ami sok lenne..jelzem a káposztából magából sem, tehát annyit teszek a tésztára, amennyit legyártottam:DDD Volt már nálunk tésztás káposzta is. Szeretem, na, Jó borsosan....Ha hízlaz, így jártam, Nekem már nem árt...:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 13:26:34

@Kumari aki Nilüfer: Én is így vagyok vele, csak én éppen fogyókúrázom, hogy a cukrom rendbejöjjön :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 13:27:16

@Kumari aki Nilüfer: Csak azt nem értem, hogy a kicsilyány hogy képes cukorral megenni :)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.24. 15:10:42

@Andrass9: Cukorra nekem is vigyázni kell..nincs is gyakran tészta.
Nekem is an ismerősöm, aki cukrozza..furcsa,de neki az a furcsa, hogy mi a túrós csuszát-amit tűrós tésztának hívtunk- nem szalonnapörccel ettük, hanem édesen, cukorral.ma már én sem úgy eszem, én magam sose készítettem édesen, de otthon ma is úgy csinálja anyu.

Dikusz 2018.06.24. 15:57:47

@Fenchurch68: azt én is megnézném.:)

Dikusz 2018.06.24. 16:00:33

@Andrass9: A kicsilyány nem szokta megkérdezni, hogy lehet megenni rengeteg borssal?:)
Én csak úgy álánatúre eszem, se bors, se cukor, de a káposztát nagyon lepirítom.

Dikusz 2018.06.24. 16:02:31

@Kumari aki Nilüfer: Én tovább fejlesztettem, volt amikor a kaposztás-, vagy a túrós tésztához nem tettem tésztát:)
Úgy is nagyon finom volt...

Dikusz 2018.06.24. 16:08:22

Mondjuk az ajánlott bejegyzéseknél a töpörtyűs pogácsából is beburkolnék párat, nem számít, hogy virtuálisan teleettem magam káposztás cvekkedlivel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.24. 16:09:58

Köszönök szépen!
Új káposztából még sohasem készítettem, azért jöhet.
Megvolt az idei rendes osztálytalálkozó, kicsit nyúzott vagyok. Nem baj, két hét szabadság következik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 20:14:18

@Dikusz: Hogy mi köze van a töpörtyűs pogink a káposztás cvekkedlihez, azt legfeljebb a blogmotor tudja, de valóban majdnem vettem töpörtyűt egy pogácsához :) Sajnos azt is csak én, és a szomszédok eszik, valamint van benne szénhidra rendesen. De én is enném :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 20:14:58

@Dikusz: Érdekes koncepció! Elgondolkodom rajta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 20:16:17

@Waka: Nagyon finom volt új káposztából is, csak sokkal több benne a víz, amik ki kell párolni belőle!

Fenchurch68 2018.06.24. 21:09:54

@Andrass9: Régebben gyakran sütöttem káposztás pogácsát, aminek - ha nem Waldorfos bulira készül - alapeleme némi tepertő, és sok bors. Tehát nevezhetjük egy átértelmezett kompakt sült cvekkedlinek. Sőt, mivel ez egy nagyobbacska, laza tésztájú pogi, jöhet hozzá kenőkének egy jófajta túrókrém, és rögtön beleintegráltuk a túrós csuszát is. Fúziós konyha a javából.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 21:10:10

A fickót megütheti a guta! Kaptam a kicsilyánytól Baliról hosszú borsot.
www.thenibble.com/reviews/main/salts/long-pepper.asp
Ez tényleg bors, nem paprika:) Nagyon jó íze van, de a formája miatt azt hiszem nem lehet a síma borsdarálóba tenni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 21:12:11

@Fenchurch68: Húúúú! Káposztás pogácsa!!! nem ettem száz éve. Itt az ideje, hogy süssek.
A fúziós túroscsusza is megfontolandó :))))

Fenchurch68 2018.06.24. 21:29:23

Ma a kutyafuttatón padokat "ültettünk" :) és készültem sütikével, sima sajtos-tejfölös pogácsa az embernépnek, a kutyáknak meg zabpelyhes-banános-kókuszos kutyasüti, amelynek nagy részét felették a gazdik. "Végre egy finom keksz, ami nem túl édes!" :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 21:43:20

@Fenchurch68: A házunk előtt van egy kutya activity center. Libikóka, háztető, akadályfutó pálya, stb. Még nem láttam, hogy BÁRKI hozott volna ki bármilyen sütit kutyának vagy embernek.
Forgalom van rendesen. A napokban jelent meg egy kuvasz vagy komondor (bazi nagy fehér bundás) a kölykeivel. Azt hittem, hogy egy csapat bárányka (meg a szomszéd puli is úgy terelgette őket:). Kilenc kölyök!!!! Igen, 9!!!!
Azota már párszor itt voltak, nagyon jó látni őket!

Fenchurch68 2018.06.24. 21:57:45

@Andrass9: Nem is a süti a lényeg :) én fizikailag csak így tudtam részt venni az ásás-csákányozás hadműveletében, amivel ezen a sittes és mészköves talajnak nevezett izén a padok lerakása járt.
Nagyon helyes lehet a birkacsapat, két utcával odébb is most lettek komondorkölykök, csak úgy hívom őket, hogy a vileda-lerakat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 22:18:04

@Fenchurch68: Vagy BBQ mop :)
Nálunk a tanács csinálta ezt a futtatót, megvédve minket nagyszámú társasház építéstől :)
Lassan hozzászokunk a zsebkutyák ugatásához is ...
Mögötte meg épül a nagy uszoda, vagyis sétatávolságra lesz az úszás!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.24. 22:18:57

@Andrass9: Elfelejtettem, hogy amikor jóváhagytuk, akkor 3 milliárdra taksálták. Most 7,5 milliárdnál tartanak ...

Dikusz 2018.06.25. 07:50:57

@Fenchurch68: Ismét csak azt tudom a kutyasütihez hozzáfűzni, hogy: vaúúúú.:)

Dikusz 2018.06.25. 07:55:01

@Andrass9: Még azt fogom kipróbálni, teljesen szakmaiatlanul, hogy megpirítom egy kicsit a tésztát is, (mint a lebbencshez), kifőzőm, és úgy keverem össze a káposztával.

Dikusz 2018.06.25. 07:57:24

@Andrass9: Lesz az még több is...

Fenchurch68 2018.06.25. 10:27:17

@Andrass9: A BBQ mop az egy kis fehér puli, a vileda meg a komondor.

Ez a futi itt úgy lett, hogy informálisan már rég erre használták a gazdik, egyik oldalról a garázssor hátsó fala, másikról egy cég telephelyének kerítése határolja, és egyszer csak a műszaki osztályon dolgozó és környéken lakó jóembernek kutyája lett :) és lobbizott kb. 60 méternyi mobil kerítést meg egy korrekt zárható kaput, annak fejében, hogy az ünnepélyes megnyitón itt volt a fél városháza fotózkodni :D

Ami ezen kívül komfortosítja - hátsó kapu a patak felé, pár facsemete, most a padok, tervezett szalonnasütőhely, mentett kutyáknak tervezett fedett kennel - azt megcsináljuk összedobott pénzből, közös munkával. A zöldségesnél van egy postaláda a falon, oda lehet dobálni a hozzájárulásokat. Nagyon jó kis közösség lett. Most épp megint a környékbeli kóbor macskák ivartalanítása van folyamatban, tavaly is volt ilyen menet, már érzékelhető, hogy feleannyi a macska a környéken.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.25. 10:46:46

@Fenchurch68: Nagyon pozitív csapat lehet arrafelé!

Kumari aki Nilüfer 2018.06.25. 10:49:42

@Fenchurch68: Az ivartalanítás az egyetlen humánus eljárás a kóbor állatok számának csökkentésére. de még a tágabb családom sem képes ezt felfogni.

Dikusz 2018.06.25. 11:00:29

@Kumari aki Nilüfer: Én is így gondolom, pedig sosem volt se macska, se kutya a háznál. Panelban lakunk, úgy gondolom oda kutya nem való, a macskát meg nem kedvelem annyira.
Szegedi barátaimnak viszont van a panelban 3 ivartalanított cicájuk. A ház előtt is etetnek párat, amelyiket meg tudják fogni, azt ivartalanítják is, ahogy lehet.

Nem tudom megérteni, miért nem lehet tudják egy egyszerű műtéttel megoldani a gazdik a problémát...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.25. 13:22:52

@Dikusz: Ez az egyszerű műtét közel 10000Ft-ba fáj egyedenként. Szerinted ezt ki vállalja? Arról nem is szólva, hogy a csavargó macskát nem tudod megfogni.

Fenchurch68 2018.06.25. 13:36:23

@Andrass9: Hát erre gyűjtöttünk, meg néztünk pályázatokat, meg a környékbeli állatorvosok reklámcélból is vállalnak 2-3 ezer Ft-os ivartalanítást, a legnagyobb tétel valóban a befogó ketrec volt :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.25. 14:44:15

@Dikusz:

Tudják a gazdik, de. Egy hónappal az ivartalantás után elütötte egy autó a cicánkat. A kifizetett összeg nemt a kukába.

Fenchurch68 2018.06.25. 14:58:23

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, sajnos az állattartók nagy része cost-benefitben gondolkodik, hiszen (pont a nem-ivartalanítás miatt) elég könnyű újat szerezni.

Boldogabb tájain a világnak ez nem így van, vigyáznak is nagyon az állatokra.

kobold63 2018.06.25. 15:34:42

@Fenchurch68: nem feltétlenül boldogabb, csak másmilyen.

Dikusz 2018.06.25. 15:54:10

@Andrass9: Ha nekem lenne cicám, vagy kutyám, én biztos vállalnám. Nem azért írom, mert nincs, és ilyen alapon könnyen beszélek, hanem tényleg ezt tenném.
Ahogy írtam, a barátaim is csak azokat a kóbor macskákat tudják elvinni az ismerős állatorvoshoz ivartalanítani, amelyiket meg tudják fogni.
Az állatorvos nem szokta elkérni tőlük a műtét díját (ők viszonozzák mégis), pontosan azért, mert tudja, hogy mit tesznek a környékükön élő cicákért. Naponta etetik a cicákat, és keresnek is gazdát nekik.

Dikusz 2018.06.25. 15:57:13

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon sajnálom. De nem tudhattátok, hogy egy hónap múlva elütik a cicát. Gondolom őt sajnáltátok, nem a műtét árát.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.25. 16:01:36

@Dikusz:

Macskaetetéssel tessenek vigyázni, mert van önkormányzat, amelyik ezt bünteti.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.25. 16:33:38

A nyári káposztából régen gyakran készült a képosztás tészta. Érdekes azonban, hoyg anyám mindig a négyoldalű reszelőnek a csillagfokú részén reszelte le. Emiatt a káposztának nem volt vastag része, és nagyon gyorsan tudott párolódni. Ő pároláshoz csak zsírt használt, cukrot már csak a kész tésztára tett aki úgy szerette.

Dikusz 2018.06.25. 16:37:30

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom, a barátaim kapcsolatban vannak-e velük, tagjai-e az egyesületnek, de róluk van szó:

szegedicicamentok.hu/

én úgy gondolom, tud róluk az önkormányzat.

Dikusz 2018.06.25. 16:39:37

@látjátok feleim szümtükkel: minden tiszteletem édesanyádé. Ha valami visszatart a káposztás tészta készítésétől, az a káposzta lereszelése. Nagyon nem szeretem munka...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.25. 17:45:38

@Dikusz:

Bevallom nálunk már csak akkor készült, amikor láttam, hogy nem kell azt reszelni, lehet szeletelni is. Sőt nekem így jobban is tetszik.

Nem ismerem ezt az egyesületet, de rendes csapatnak látszanak.

Itt nálunk büntetik a macskákat etetőket. Sajnos.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.25. 17:47:55

Egyébként a világon a legfinomabb nyári saláta a nyári káposztából készült káposztasaláta. Sertéspaprikással, amit galuskával körítenek. Persze marhapöri sem kizárt hozzá.:D

Fenchurch68 2018.06.25. 17:51:00

@kobold63: Jó, akkor nem boldogabb, hanem kulturáltabb, civilizáltabb, tudatosabb, így megfelel?

@látjátok feleim szümtükkel: Míg "csak" 5-11 emberre főztem napi rendszerességgel, nem volt gépem, én is a csillagos oldallal túrtam le a káposztát. Vegánoknak nem ajánlottam volna, mindig volt benne pár ezrelék belőlem is :)

Ma nagyon jót ettem, volt egy kis cukkini, azt felvagdostam vékony csíkokra zöldséghámozóval, "tésztaszósznak" meg rákanalaztam a padlizsánkrémből, a tetejére parmezán. Nagyon csúnya volt, és nagyon finom.

Dikusz 2018.06.25. 17:55:29

Itt most szakad az eső, és süt a nap.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.25. 19:29:22

@látjátok feleim szümtükkel: @Fenchurch68: Next time! Ki fogom próbálni a gép reszelőjét, mennyivel jobb ízű úgy a káposzta!!!
Azt ne várjátok, hogy kézzel reszeljem azon az oldalon :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.25. 19:31:10

@Dikusz: Én most fejeztem be a fűnyírást, felcsupáltam a borsót és a feleségem még kinn brummog a málnásban. Eső???? ... azt nem ismerjük :)
Ja, és kinn mosolyog egy fél üveg kovászolandó uborka az üvegben - a második adag idén!

Dikusz 2018.06.25. 20:10:11

@Andrass9: Több mint egy óráig szakadt, néha kevésbé, de állandóan esett.

Biztos, hogy a feleséged az, aki a málnásban brummog? Nem keveredett oda Szolnokról a maci? Jó lesz ám vigyázni, ki járkál a kertben.:)))

Abból a kovászos uborkából jó lenne a leve.:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.25. 21:11:08

@Andrass9:

Egyébként a szlovákok a kapusznyikba is ilyen apróra reszelt káposztát tesznek. Mellesleg nagyon finom sütemény.

kobold63 2018.06.25. 21:19:10

@Fenchurch68: hidd el, nem kötöszködni akarok, amikor ezeket írtam. A pobléma szempontjából (állatvédelem, macskák) talán gazdagabb, tudatosabb, szervezettebb országok a megfelelő kifejezés.. Ez aztán sok mindent magába foglal.

Hogy milyen boldogság van itt, csak az utolsó hozzászólásokat nézve: most kaptam végre kovászolni való uborkát, a helyi ( 300 km-ről hozott) cseresznye végre megjelent, helyi eper mult héten, a meggyet tavaly kellett megrendelni ahhoz, hogy valami élénk piros, belül világos bogyókat kapjunk július végén. Esik napök óta, megint. Küldenék meggyért cserébe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.25. 21:56:59

@Dikusz: Kár, hogy nem vezetsz! Adnék két liter koviubi levet :)

Dikusz 2018.06.25. 22:16:03

@Andrass9: Tényleg nem vezetek. Viszont, ha meginnám a két liter ubilevet, nagyon hamar hazaérnék, azt hiszem...

Fenchurch68 2018.06.25. 22:18:45

@kobold63: Kösz, meggy van itt is, meg eső is, medve is, olyat küldj, amiből szükséget látunk :D
A tudatosabb a lényeg, szerintem.

Ha kötözködni akarnál, nem ebbe a kocsmába járnál.
De tényleg, sokszor csak ennyi: pár ember, aki tenni akar, egy fészbúk (vagy bármi más) csoport, ahol össze lehet szervezkedni, meg egy héten át napi egy hamburger ára/év :)

kobold63 2018.06.25. 23:21:22

@Fenchurch68: itt nincs meggy, a medve bejön a kertembe, ledönti a madáretetőt vagy a szemetet akarja a medvebiztos kukából kivenni.
Az emberek felfogása, akarata, ideje valóban nagyon fontos.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.26. 07:52:24

@Andrass9: A szomorú az, hogy akinek nem fájna akár ötvenezer sem,az sem..aztán ott állnak évente kétszer egy vagon kismacskával, adják akárkinek, ahol nagy százalékban vagy elpusztulnak, vagy kóborrá válnak. Én magam is felajánlottam a családban, hogy kifizetem a műtétet..de arra sem képesek, hogy kérjenek időpontot.(messze laknak, különben magam cipelném el a jószágokat a dokihoz/ Hordozónk is van, kettő...nem és nem értem az embereket.

Debrecenben is van cicamentés- befogás ivartalanításra-, adományból, és az orvosok árengedményéből oldják meg.

Nem is tudom, mit tennék, a kertünkben egy medve csemegézné a málnát..:))))

Dikusz 2018.06.26. 08:38:59

@Kumari aki Nilüfer: akkor olyasmi társaság lehet nálatok, mint ami Szegeden működik.(hehehe, az egyetlen város, amelyiket ha kisbetűvel írom, nem javít ki a helyesírás ellenőrző:)

Az ilyen szervezetek előtt le a kalappal!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.26. 15:18:29

@Dikusz: Szerintem a Kőszegen-t se javítaná ki (nekem nincs magyar windowsom)...

Dikusz 2018.06.26. 17:15:39

@Andrass9: Meg Szarvast sem:)
Ráadásul nem jelzi hibának sem egybe-, sem különírva. Itt tipródok kétségek között, hogy akkor most mikor is írom helyesen... :)))

Nem maradt egy kis káposztás cvekedli? Asse bánom, ha durumtésztából van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.26. 20:48:11

@Dikusz: Lefagyasztottam a maradék káposztát!
Most meg nem tudunk főzni, mert a hűtő meggyel van tele ...
25 kilót már megaszaltunk, van még 12 kiló holnapra.

kobold63 2018.06.26. 22:31:49

@Andrass9: most meg én irigykedek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 08:49:02

@kobold63: A NH-i háztól nem messze a szomszéd condoban volt egy meggyfa. A dilisek kivágták, hogy milyen vacak savanyú cseresznye terem rajta :((((

kobold63 2018.06.27. 11:02:54

@Andrass9: nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm, azért csinálok ilyen nagy felhajtást. Régebben kaptunk itt ott, 400 km-re van BC "gyümölcsöskertje", onnan. Itt a parton nem terem. Most már kihaltak az 56-os magyarok, akik termesztették. Meggy levest rebarbara-vörösbor alaplével cseresznyéből csinálok.
A Michigan State University szoros kapcsolatban van a magyar termelőkkel, kutatókkal. Erősen terjesztenek egy magyar fajtát, ők Balaton néven futtatják. Meggy fesztiválokat rendeznek, feldolgozzák, szeretik a meggyet arrafelé.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2018.06.27. 14:23:47

@Andrass9: Kicsit későn vettem észre ezt a posztot , minden nagyon jó , mindennel meg vagyok elégedve mint ahogy az öreg kaporszakállú császár mondta de azért tennék egy kis megjegyzést . Szerintem a nyári káposzta és a téli káposzta között van egy nüansznyi eltérés már ami az ízvilágot illeti , mert a nyári zöld káposzta íze ad egy kis pluszt a cvekedlinek , pláne ha nincs denaturálva cukorral . Van egy különleges friss zöld íze , amit a téli káposztánál már nem érhető el ! Ha valaki kíváncsi az erről szóló értekezésemre itt találja :https://gasztropusztitas.blogspot.com/search/label/káposzta

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.27. 14:27:15

@Az amatőr hagyományörző:

Pont emiatt nem főztek a régiek az őszi káposztából édeskáposzta főzeléket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 16:20:37

@Az amatőr hagyományörző: Ha jól olvastam, akkor a kedvenced is cukorral lett denaturálva, de sebaj :) (elolvasva a linkedet, amivel teljes mértékben egyetértek).
Nekem a nyári káposzta a szaftossága miatt jön be, a téli meg a karamellizáltsága miatt. Mindkettőt nagyon szeretem, de az téli gyorsabban elkészül :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 16:24:56

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg soha nem főzök édeskáposztafőzeléket :))) Valahogy nem a kedvencem ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.27. 17:11:36

@Andrass9:

Egyáltalán ettél már ilyet? Sült oldalassal nagyon finom. Ja és nem cukros, csak a nyári képosztás nevezték édeskáposztának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 17:18:58

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mondanám, hogy nem szeretem, ha nem kóstoltam volna ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.29. 09:30:32

@Andrass9:

Akkor meg lehet, hogy nem ettél még olyat, mint amit az anyám főzőtt. Én a tejes ételeket sosem szerettem, de ezt az ételt mindig megettem, oldalas nélkül is.
Próbáltam rákeresni a régi elkészítési módra, de nem találtam, csak olyan recepteket, amik hasonlók a kelkáposztához, pedig ez nem olyan volt. Sajnos a régi, egyszerű ételkéstítési módok egyre ritkában, lassan elfelejtődnek. Pedig azok táplálóak, és ízesek voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.29. 09:35:37

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ez eléggé valőszínű - anyádat nem igazán ismerhettem, hisz téged is csak 6 éve. Főztjéhez meg mégannyira nem juthattam :)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.29. 10:19:15

@Andrass9:

Nem azt írtam, hogy az anyám főztjéből nem ettél, hanem olyat, mit amilyet ő főzött. Ez a receptúrára, elkészítési módra vonatkozott. Felénk mások is hasonlóan főzték. Ilyet nem találtam a gugliban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.07.02. 22:17:25

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor még most kell felkerekedni, hátha akad, aki ismeri az autentikus receptet, mer bizony engem érdekelne.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.02. 23:23:53

Na, nekem még mindig nem működik a válasz gomb, de attól én válaszolok.

A nyári káposztát laskára vágta anyám, és kevés vízzel feltette főni, rakott bele köménymagot is. Amikor a káposzta puha volt, rántást pirtott, és azt tejjel engedte fel, majd ezzel berántotta a káposztát. Paprika nem ment rá, hagymákok sem voltak az ételben, így ez egy három összetevős étel volt, káposzta, köménymag és a tejes rántás. ja, és só.:D
Besalemnek is lehetne mondani, amibe főtt káposztát kevertek. Sült oldalassal valami csudásan jó étel.

Valójában ez az étel kiadta a káposzta különlegesen jó édeskés ízét, ami az őszi káposztának nincs, tápláló tejes étel volt, és a sós sült hússal nagyon összepászolt.

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető, és laktató étel volt. Mindkettő nagyon fontos szempont volt a földekről hazatérő asszonyoknak.

Egyébként ilyen étel volt a kavart pite is, amit már anyám nem tudott nekem elmondani, mert nem emlékezett rá. Sajnos későn juott eszembe megkérdezni. Így Süllőcske családi receptjét kaptam meg, hogy megpróbálhassan elővarázsolni az utolérhetetlen ízt. Ezt főként pénteki bableves mellé sütötték, de a krumplilevessl sem veszett össze.

Tényleg, mikor főztök már egy hagyományos zöldséges krumplilevest?

Dikusz 2018.07.03. 08:36:13

@látjátok feleim szümtükkel: Istenbizony nem reklámozni akarom a kedvenc főzőműsoromat, az "Ízőrzőket". Abban volt hasonló módon elkészített káposzta. Lehet épp azon a környéken forgatták a filmet, ahol ti éltetek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.03. 13:21:09

Szüleim alföldiek, apám a homokon nőtt, anyám meg arra, ahol most a Lázár birtokolja az uradalmat. Aztán félúton találkoztak, és ebből következően mind a két vidék szokása étlapon volt nálunk.

Dikusz 2018.07.03. 16:05:12

@látjátok feleim szümtükkel: Nyugtass meg légyszíves, ugye a szüleid találkoztak félúton?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 17:06:58

@Dikusz: Pedig lehetne a Lázár birtok a homokon is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 17:08:34

@látjátok feleim szümtükkel: Valami hasonlót főzött nekem a szomszédasszony. Ő lucskos káposztának hívta. Tán mintha kapor is lett volna benne, meg sok-sok oldalas.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.03. 18:00:20

Nem megy az neki, a homokon sok a kézi munka, gabonát ott nem lehet haszonnal termelni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.03. 18:01:49

A lucskos káposztát nem tejjel rántják be, és arra pirospaprikát is szoktak rakni. Sőt sok receptet találtam káposztafőzelékre, de azok sem tejes rántással készültek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 18:19:34

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ez a lucskos káposzta fehér volt... Bár lehet, hogy tejfeles, mert mintha kissé savankás lett volna. Már van vagy egy éve, hogy ettem, nem emlékszem pontosan.

Kumari aki Nilüfer 2018.07.03. 19:27:36

@Andrass9: A lucskos káposzta mifelénk is kapros piros, de szerintem paradicsomos..anyu tökkáposztának is hívta, de meg fogom kérdezni, mihelyest telefonálunk.Mondjuk, mifelénk a tökfőzelék is paradicsomos-kapros

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.03. 19:48:30

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Nagyon tájfüggő, de 6:2 arányban a paprika nélküliek nyertek a guglin :) Valóban nem tejjel készül, a tejfel viszont kötelező - azzal habarják be mindannyian.

Dikusz 2018.07.03. 19:49:45

@Andrass9: szerintem is lehetne...