Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Vérnyomáscsökkentő persze nekem is van. Reggel és este is. A reggeliben van k... (2018.10.22. 18:52) Farkasköröm
  • Andrass9: Helyzetjelentés: Felástam 16 nm-t a kertben 30 cm mélyen. Kiszórtam rá kb 1 kg vegyes műtrágyát, m... (2018.10.22. 18:15) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Vaddisznó comb BBQ

2018.06.21. 07:00 Blogkocsma

 

Vendégposzt Hegge Balázs szmókerjébõl

 

Elõre bocsátom, egy lelkes, de bátor amatõrrel van dolgotok.

Kaptam egy szép fél vaddisznót. Pikk pakk szétkaptam. Lett belõle oldalas, pörkölt hús, egybe comb, tarja. A tarja, oldalas elkészült már a szmókerben, na de maradt egy komplett hátsó comb, csonttal mindennel.

10.jpg

Elsõ eretnek gondolatom az volt, hogy rácsok ki - úgy is utálom sikálni - és beakasztom középre egy 10-12 órára. Kérdeztem cseten Adorjányi Máriuszékat, de lebeszéltek róla, hogy nem jó az arra.

Okos ember hallgat a tapasztaltabbra, csontozó kés elõkap, kiolvadás után (igen lefagyasztottam, nem szép de ez van), kicsontozás, combok formázása. Csont, apróhús húslevesbe, tyû attól a halottak is felébrednek.

Volt egy nagyobb meg egy kisebb comb.

Az elsõt sima bolti kentucky mézes chilis rubba tettem (spaarban kapható)

12.jpg

A másikat a Máriuszék könyvében található világos oldalas rubba, annyi módosítással, hogy a chili por mennyiségét visszavettem mert nyafogás volt itthon, hogy túl csípõs. Az, de a magyar bírja.

13.jpg

A húsokat szárazra töröltem, oliva spray-vel befújtam, bedörzsöltem a rubokkal. Töltényszmókert beizzítottam, 110C hõfoknál feltettem.. Füstölõ fának bükk és akác hasábokat tettem, de tanulság (eddig mindig akácot, körtét, almát használtam), a bükk nekem nagyon bejött.

3,5 órát ment így, közben megebédeltünk és egy órára natúr bolti grill kolbászt is csináltunk ebédre a húsok mellett. Ezután a húsokat alufóliába csomagoltam, de a bolti rubos combot bekentem BBQ szósszal(sima bolti HP spicy bbq).

14.jpg

Újabb 4 óra füstölés után ránéztem a maghõre. 97C volt.

Levettem becsomagoltam konyharuha törölközõk, be a hûtõládába és pihentetés (1óra, mert a meccs az fontos volt)

15.jpg

Ezután tálaltam.

16.jpg 18.jpg
17.jpg 19.jpg

Tanulságok:

1. Nem száraz. Nem is szaftos, de simán élvezhetõ, fogyasztható. Ez senkit ne tartson vissza!

2, Aki szaftosabb élményre vágyik, az kenje be szósszal félidõben és úgy csomagolja be! Nekem jobban bejött a szósz nélküli.

3. Kicsit túlment. A 97C maghõ sok a 85-87 lett volna frankó, de bealudtam a söröktõl. Igen a szakács iszik közben, különben kiszáradna.

4, A bükkfa a vaddisznó füstölõfája.

5, Bátorság, alázat, odafigyelés

11.jpg

69 komment

Címkék: vaddisznó comb olivaolaj barbecue barbeque BBQ

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4814055634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 08:34:40

Egy ilyen nagy munkánál fontos a szakács szaftosságára is vigyázni.;D

Első hallásra volt egy kis ellenérzésem a vadhús iránt, de ezt megkóstolnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 11:17:22

Rendesen megcsinált étel! A 97C biztonságos maghő, én vadnál valószínű nem mennék 90C alá, de minket medvedoki már felkészített :)
A bükk tán a legjobb füstölőanyag. Nem nyomja el az étel saját illatát és ízét, szépen belesimul.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 16:01:19

Ez nem a poszthoz vágó téma, de még is kapcsolódik. Mert hol, és hogyan is tároljuk a fűszereinket, ételeink alapanyagait? Ezért ezt nem szabad kihagyni.

index.hu/i2/#bloghu/tervezzvelem/2018/06/19/mindentudo_kamraszekrenyek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 16:36:56

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon jó link!
Mondjuk lehetne másképp is csinálni, de mindent egybevéve remek!
Köszönjük!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 17:19:27

@Andrass9:

Már meglévő szekrényekbe, polcokra is ad jó ötleteket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 17:23:29

Ja, a poszthoz annyit, hogy én vaddiszóból a pörköltet szeretem legjobban. Valamikor tudtam venni boltban vaddisznó combot, mióta dübörgünk ritkán, pöri lett belőle, amit friss kenyérrel, vagy pirtott tarhonyával és savanyú ubival ettünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 17:28:32

@látjátok feleim szümtükkel: Hát igen, Nálam sem gyakori a friss pörkölt ...
Pedig nagyon szeretem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 20:29:40

@látjátok feleim szümtükkel: Én most lecsót főztem! A feleségem csodás lecsópaprikát hozott, de a paradicsom még nem tökéletes...
Azért jóllaktam belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 20:30:21

Amióta kiemelt blog lettünk, mintha ciánoztak volna errefelé ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 21:39:00

@Andrass9:

Semmi gond.

Van az a mondás, hogy éhes disznó makkal álmodik. Én meg itt álmodoztam egy kis vaddisznó pöriről. Este meg is érkezett tészta körettel. Születésnapi bulin volt vacsorára a szomszédban, és mi is kaptunk belőle. Isten tartsa meg a szokásukat, mondja a magyar. Meg én.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 21:39:46

Egyébként nem inoznak, szúnyogot írtanak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 22:21:58

@látjátok feleim szümtükkel: Az lehet :)
Klassz, hogy kaptál pörköltet!
Én bepácoltam egy bő másfél kilós marhacombot, azt fogom szombaton megsütni a gyerekeknek!
Megpróbáltam összefonni a fokhagymát, de nálam bénábbat nem igazán találsz!!! 93 fej lett, és még van vagy 30 a földben, az kicsit későbbi fajta.
Csak azt nem értem, hogy hova lett a többi, merthogy 180 girizdet dugtam el ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.21. 22:31:43

@Andrass9:

Sok volt az eső, és elrothadt. Lehet, hogy a jövőben a duggatni val hagymákat is csávázni kell, mint a vetőmagokat.

Kezdenek érni a paradicsomjaim, meg rajta a gomba is. Nem győzőm permetezni.

Jut eszembe, itt a boltban 1200 forint egy kiló zöldborsó, 1600 a csersznye. Haladunk a nyugati árak felé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.21. 22:33:46

Köszönök szépen!
Nem az a mindennapos alapanyag, de simán el tudom képzelni. Fél vadmalac azért nem terem minden ágon. Természetesen komolyan oda kell figyelni, mind a hús, mind a szakács szaftosságára. Érdekes, bátor kísérlet, remek eredmény.
Címet adjam?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.21. 22:52:19

@látjátok feleim szümtükkel: Miért akarsz te MOST cseresznyét meg zöldborsót? Annak már nincs szezonja ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.22. 08:05:43

@Andrass9:

Na, pont ez az. Régebben még ilyenkor szezonja volt.

Dikusz 2018.06.22. 08:27:31

@Andrass9: Én most csak olvasok, mert a BBQ-hoz nem értek, nem is igen ettem ilyet. Vadhúst meg csak a madarasteszkóban látok.

Dikusz 2018.06.22. 08:28:48

@látjátok feleim szümtükkel: biztos találsz a neten jó gombás ételrecepteket.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.22. 08:50:32

Vadhúst vadász barátunktól kapunk olykor, de anyukám a fejembe verte, hogy a vadat nagggyon meg kell hőkezelni:) így tényleg szinte mindig pörkölt, vagy sült van belőle, utóbbi általában zacskóban, nem szárad ki, de ráeresztem a 200 fokot:)
A fácán meg a levesben végzi, lassú tűzön, hosszan. de ez itt a képen igencsak ínycsiklandozó:)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.22. 08:54:33

@Dikusz: Vadhús Debrecenben a Metróban rendszeresen van, szarvas és vaddisznó szinte mindig, de fácán is.Ünnepekre(már ha nem a vadász barátunk lep meg) ott szoktam venni.Meg gyüngytyúkot, kistestű levesnek való tyúkot(OK, nem házi, de kapható:D) Debrecenben a húsos részleg nagyon jó. legalábbis szerintem. Szép húsokat szoktam ott lőni.

Dikusz 2018.06.22. 09:11:12

@Kumari aki Nilüfer: Akkor ha vadászol, csak bemész a METRO-ba:)
Egyszer jártam a Gyáli úti áruházukban, a hivatal kártyájával. Ha jól tudom, most sem lehet mezei vásárlónak bemenni. Többször hallottam már, hogy minőségi áruik vannak, de -lehet tévedek- szerintem drágák.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.22. 09:28:12

@Dikusz: Nekünk azóta van oda kártyánk, mióta megnyílt, akkor toborozták a vásárlókat, nem vállalkozók is kaptak(szerintem most is adnak bárkinek, csak a vevőszolgálatra kell bemenni).vannak minőségi áruk is, gagyik, is, ahogy minden multinál:) és azt gondolom, nem drága,(bár annyira nem elemeztem a piacot, de éppenséggel sok dolgot megéri nem kis kiszerelésben beszerezni) igaz, célszerű zsugornyi vagy egységnyi csomagolásban vásárolni.Kimért hús is van DB-ben, de elsősorban kicsomagolt, és nagyobb tételű adagok vannak.Pl. szoktam venni 2.5 kg csirke felsőcombot, itthon porciózóm, utána megy a fagyasztóba.Vagy 1 csík oldalast..amit itthon felszabdalok.Cukrot. lisztet, tejet stb zsugorral veszünk. ( Mi falun lakunk, -Debrecent hozzánk csatolták ugyan, úgyhogy berendezkedtünk a nagy tételben történő vásárlásra.Én szeretem a Metrőt, de biztosan azért, mert igen régen járunk oda:)

Topy 2018.06.22. 10:03:52

@Andrass9: a piacon még szezonja van :)

Topy 2018.06.22. 10:11:42

@Kumari aki Nilüfer: jó kérdés, hogy adnak-e bárkinek kártyát most, ugyanis a netes regisztárció azonnal adószámmal indít (aztán hogy esetleg személyesen lehet-e, nem t'om)
regisztracio.metro.hu/registration
de pl. most húsvét előtt pár napra lakossági vásárlóknak is megnyitották az M3 mellett lévőt (METRO Kelet-Pest), feltételezem más nagyobb ünnep előtt is szokták

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.22. 12:47:23

@Topy: Nekünk van kártyánk, de úgy rémlik, napi belépőt bárki kaphat. A hús osztály nagyon jó, minőségi árut adnak, a halas meg tökéletes volt, de most valamit átalakítanak rajta (Törökbálint).

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.22. 13:11:16

@Andrass9:

Nem mi terjeszkedünk, vízfej ül a vidékre.

Rezsó72 2018.06.22. 14:23:19

A vadcomb nemigazán BBQ kompatibilis húsrész, a zsírral gyengén átszőtt, tömör izomrostok nem a pitre valók, a fagyasztott hús végképp nem...
A 97-es maghő abszurd magas, talán a sütési idő is lehetne több. A textúra is elég érdekes, nem lehet, hogy "megszaladt" kicsit a sütőhőmérséklet?
Ilyenkor (is)szokott szeletelhető végeredmény születni.
Én, nem használnék spaaros rub-ot, BBQ sütésre a túl finom szemcseméret és a hozzáadott kellemetlen ízű adalékok miatt alkalmatlan. A rub szárazpác, ezek a húsok tocsognak, az olivaolaj csak arra kell, hogy megtapadjon a húsfelületen a fűszer, nem kell "betocskolni"...

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.06.22. 14:48:32

Nem szmóker, hanem sznúker a játék neve.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.22. 14:57:46

@Rezsó72:

Én még sosem késztettem bbQ-t, és úgy tűnik nm is fogok. De.

Elgondolkodtam már sokszor azon, hogy honnan indult az a főzési technika, ami ma bbq-ban, grillen és egyéb sütő-főző lapokon készült ételek formájában teljesedik ki.

Volt szerencsém Frakno várában látni a vár konyháját, és onnan kezdve én mindent el tudok fogadni. Mert ugyé az emberek akkor is ettek, amikor nem modern technikával készült az étel, sőt még bors, paprika és egyéb fűszer huncutság sem állt rendelekézsükre. Vaddisznót is főztek, sütöttek és meg is ették. Nyilván nem hiányolták róla a zsiradékot, vagy ha hiányolták is, akkor valamivel pótolták. Fűszer pedig akadt a mezőn. Most a spaarban vesszük, de miért is ne ez lenne jó?
Mert ugyé ízések és pofonok különböznek.
Szerintem ami megehető, azt valaki mindig megeszi, de ez nem kötelező másnak. Szerencsére.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.22. 14:59:35

@maxval balcán bircaman:

Ha valaki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Gugli jó barát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.22. 20:26:27

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a birka csak seggnyaláshoz ért. Nem is tudja, mi az a gugli!

old forester 2018.06.22. 20:47:00

Egyszer ajándékoztam egy ismerősömnek egy fél disznót. Előtte tanakodtunk melyik részét kéri, de mivel nem tudta eldönteni azt mondtam kap egy felet, aztán azt csinál vele amit akar. Vadászatról hazafelé jövet beadtam neki a fél süldőt úgy ahogy volt. Természetesen zsigerelve, bőre lefejtve, darabolással nem bajlódtunk, de így is volt megbeszélve.
Pár hét múlva találkozunk, látom rajta nagyon mondana valamit. Aztán ki is bökte. Azt mondja, hogy amikor porciózta a húst betoppant egy ismerőse, aki szintén vadászember, és szóvá tette, hogy ha vadhúst ad ajándékba valaki, nem illik hogy lövött rész legyen benne. Mondtam, hogy igazad van, tényleg tapló dolog volt, úgyhogy legközelebb 1 kilo combot kapsz, de csak ha nincs átlőve. (Nem volt legközelebb) Másrészt mondtam neki, hogy ha egyszer netalántán felajánlanak neki egy olyan fél vaddisznót amin nincs lövésnyom, akkor kezdhet gyanakodni, hogy az állatot vagy hurokkal fogták(orvvadászat), vagy sertéspestisben hullott el, vagy csak egyszerűen megmérgezték. Úgyhogy inkább válassza azt ami meg van lőve(illik nem illik), egy kb. 25 kilós fél süldőből nyugodtan vágja ki azt a fél kilót, marad még bőven. Az illemszabály meg arra az esetre vonatkozik, amikor valaki 2 kiló húst ad ajándékba, amiből 1,5 kg a lövött rész. Hát az tényleg taplóság.
Lehet hogy off, de csak azért jutott eszembe,hogy más ne essen ilyen tévedésbe ha egy fél disznót kap, remélem a posztolónak sem volt ezzel problémája.

Dikusz 2018.06.22. 20:52:19

@látjátok feleim szümtükkel: ilyenkor eltűnik, mint Petőfi a rozsban, nem válaszol...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.22. 21:05:15

@old forester: Sajnos furcsa emberek is vannak, de ezen nehéz segíteni. Én mondjuk nem bánnék egy fél disznót akkor se, ha ólom van benne :)

Fenchurch68 2018.06.22. 21:09:56

@old forester: Nekem adhat bárki ajándékba fél vaddisznót, nem vagyok sértődős, szívesen kibogarászom :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.22. 21:15:58

@old forester: @Fenchurch68: Képzeld, ha ugyanennek az embernek egy söréttel lőtt fácánt adsz :)))

old forester 2018.06.22. 21:47:00

@Andrass9: Nem nagyon van benne ólom, egy süldő tömegű állaton általában átmegy a lövedék. Azért nem illik, mert a lövedék be és kimeneti nyílásánál erősen roncsolódik a hús és korlátozottan felhasználható étkezési célra.
Egyébként van egy történet vadászkörökben ami pont arról szól hogy van aki hiányolja az ólmot.
Történt hogy egy társaság elment vadászni és amig a többség kiment egész napos cserkelésre egyikük bennmaradt a vadászházban, hogy főz egy jó nyúlpaprikást, a közeli mezőn majd lő egy pár nyulat. Hát ez nem sikerült, de szerencséjére volt ott egy tanya ahol nyulakat tartott egy kis öreg. Vett is egy párat amit estére el is készített. Bejött a kompánia, neki is estek és pusztítják rendesen, amikor megszólal az egyik "jó" cimbora. Te Józsi azt mondtad te lövöd majd a nyulat a paprikáshoz, de ebben nincs egy szem sörét sem. Erre a többiek is elkezdik ba@ogatni, hogy tényleg mért nincs benne sörét. Addig folyt a cukkolás amig Józsi begurult, "sörét kell nektek hát nesztek itt van". Azzal felkapta a puskáját és kettőt belelőtt a kondérba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.22. 23:05:52

@old forester: :)))))) Nagyon jó !!!! Köszönjük a történetet!
Én az ólomra a fácán miján hivatkoztam csak. Gondolom a disznót golyóval lövik. Nem vadászom, így nem is tudom, ez hogy működik ...
Ezügyben Boar.. olvasónk az autentikus forrás.

kobold63 2018.06.23. 03:02:27

Ha már a történeteknél vagyunk, engedtessék meg egy tőlem is. Nagyfiú a horgászás-vadászás miatt pár évet töltött New Zealand-ban. Persze a főfoglalkozás más volt. Vaddisznót egy magán területen vadászhatott. A "gazda" kivitte jó messze a vadonba terepjáróval és a kutyákkal. Nem emlékszem hány volt. A kutyák felhajtották a vadat, az ugatás felé kellett menni, ahol megtalálták a felajzott állatokat. A kutyák is fogták, de nem szabadott lőnl, csak KÉSSEL végezni az álattal. A kutyák tovább rohantak utána, a gazda kiakasztotta a kabátját egy fához, másnap oda ment a kutyákért, akik nagyon okosak voltak. Na, ebben a disznóban sem volt lövött rész. Arra sem emlékszem, mi lett a hús sorsa. Valószínüleg elajándékozta.

kobold63 2018.06.23. 03:43:11

@Andrass9: valószinüleg több száz helyet ismersz, de itt találtam egy nagyon jót:
www.honest-food.net
www.honest-food.net/wild-hog-bbq-recipe/

Dikusz 2018.06.23. 07:04:07

@Fenchurch68: Az talán már mégse volna jó, ha bogarászni kellene.:)))

Dikusz 2018.06.23. 07:12:23

@old forester: Szegény kondér..., akkor leterítették?
Remélem a végtisztességet azért megadták neki.:)))

Elképzelem, ahogy a vad kondért körülállják.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.23. 08:46:33

@kobold63: Nagyon jó weblap, és igazolja a posztolót is a 90+ maghőmérséklettel :) Köszönöm!

Fenchurch68 2018.06.23. 10:53:24

Vadászok :)

Tegnap reggel kutyaséta közben megtalált egy aranyos bácsi talpig zöldben, és erősen nehezményezte, hogy miért jobb oldalon vezetem a kutyát.
Hogy hamarabb szabaduljak, kénytelen voltam rámutatni, hogy ez egy hatkilós öleb, még patkányra sem vadászunk vele (bár igény volna rá), nem hordok puskát az oldalamon, és mi van, ha balkezes vagyok?
Aranyos volt, jót akart, de sikerült elrontania a napomat.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.23. 11:02:45

@old forester: Na bakker, ami fácánt eddig kaptunk, biza sörétes volt..adtam volna vissza?? Hát hülye vagyok én??:DDD (sőőőt,,volt, amelyik tollas volt, magam kopasztottam..de ne jöjjön senki azzal, hogy nem is szabad kopasztani a fácánt DDDD)

Dikusz 2018.06.23. 11:13:13

@Fenchurch68: Hat kilós? Aztaaaa... félelmetes véreb!:)
Miért rontotta el a napodat?

Dikusz 2018.06.23. 11:14:57

@Kumari aki Nilüfer: Márpedig nem szabad, beretválni kell!:)))

Fenchurch68 2018.06.23. 11:20:03

@Dikusz: Reggel hétkor megkaptam a beosztásomat, amiért valamit nem pont úgy csinálok, ahogy azt "kell" "mindenki csinálja" "szokás", ez mindig ráül a kedélyemre. Meg hát engem sajnos úgy neveltek, hogy még vén fejjel is ilyenkor elgondolkozom, hogy hátha neki van igaza.
Meg front is volt.

Elég fura, de teljes értékű kutyaként működik, csak kicsit könnyebb felkapni hón alá, ha fel kell szállni a villamosra :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.23. 13:43:22

@Fenchurch68:

Megkérdezhetted volna a tatát, mellik törvény írja elő hogy a gazdája mellett a jobb(ik) oldalon nem mehet a kutya?

Dikusz 2018.06.23. 15:18:26

@Fenchurch68: Biztos azt hitte a bácsikó a kutyádra, hogy medveölő.:)

Erdőben voltatok, hogy rátok szólt?
Ilyenkor mindig eszembe jut Dobogókő. Sok évvel ezelőtt amikor arrafelé túráztunk, vasárnaponként, mindig jött velünk egy tényleg aranyos 80 körüli idős bácsi a még aranyosabb német vizslájával. Az a kutya végigkunyerálta kis kajáért/simogatásért Pomáztól Dobogókőig az egész buszt, valamint a turistaháznál a Matyi-büfében ismét. A környéken járt egy jót a kutyával, de nem láttam, hogy bal oldalon vezette volna a blökit.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.23. 19:53:12

Feltaláltam a spanyolviaszkot.:D

Rántott gombát akartam készteni, de nem volt itthon prézli ( zsemlemorzsa ), de volt zabpehely. Gyorsan finomra daráltam, és abban forgattam a szeleteket. A mopszikámnak is ízlik a végeredmény.

Ötletadó vagy itt a kocsmában volt valaki, vagy a tv-ben láttam már ilyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.23. 20:19:30

@látjátok feleim szümtükkel: Khhmmmm valahogy az, hogy mopsznak izlik, nem biztos, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas ...
:)

Fenchurch68 2018.06.23. 21:09:29

@Dikusz: :D tényleg, medvevadászatra alkalmas alany mászkál felénk az Auchan tájékán mostanában :D
Nem erdőben voltunk, buszmegállóban talált ránk.

@látjátok feleim szümtükkel: Én szoktam finom szemű zabpehelybe panírozni, szeretem a hozzáadott kicsit diós ízt.

Mondtam egyébként a bácsinak, hogy én tökéletesen értem, miért szokás bal oldalon vezetni a kutyát, de a.) mi köze hozzá? b.) nem "használati kutya" c.) mi van, ha balkezes vagyok? d.) Lát-e nálam puskát? (Ezeket nem ilyen csúnya agresszíven, a felhangot hozzá csak gondoltam.)

csigafrédi 2018.06.25. 13:53:16

Bükkel még nem lőttem mellé soha, minden húshoz tök jól megy. Csirkéhez is. Az első "rub"-os képet nem értem: hogy lett olyan tocsogós, ha csak megspriccelted olajjal és rátapasztottad a száraz fűszerkeveréket?
Nekem ennyi idő alatt sokkal komolyabb füstgyűrű szokott kialakulni a sima sertésen, gondolom nálad azért lett más, mert a vadhús nem úgy veszi be a füstöt.
Jól néz ki a salival, meg a krumplival, kóstolnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.25. 14:18:29

@csigafrédi: A posztoló a rub szót használja a mopra is :) A szövegból kiderül, hogy az egy mézes bolti BBQ szósz és a méz nincs szárazon ...

csigafrédi 2018.06.26. 08:16:47

@Andrass9: Én arra gondoltam, hogy valami előre kevert bolti (száraz) fűszerkeverék, aminek mézes-mustáros mittoménmi' a neve.
Amúgy - kapaszkodj meg, mert - létezik szárított mézpor (honeypowder). Nagyon furcsa, de van. Minden van, minden is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.26. 09:59:06

@csigafrédi: Igazad van! Visszavonom a "nincs száraz méz" állításomat :)

Topy 2018.06.26. 17:42:33

@Fenchurch68: @látjátok feleim szümtükkel: én hétvégén abból csináltam a nokedlit a tejfölös paprikáscsirkéhez; a botmixer aprítójával lisztet csináltam belőle, aztán a szokott módon

arra kell csak figyelni, hogy ha áll egy kicsit, akkor rendesen felveszi a nedvességet, úgyhogy szaggatás előtt még igazítani kell az állagán

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.26. 20:49:54

@Topy: Az emberi találékonyság ...
És ehető volt? Mert abban glutén nincs, hogy összetartsa.

Topy 2018.06.26. 22:28:34

@Andrass9: összetartja a tojás
nekünk bejött, nejem már tojásos nokedlire ácsingózik :)

kobold63 2018.06.26. 22:35:29

@Topy: fele liszt, fele zabpehely, így a család is elfogadta.

Fenchurch68 2018.06.27. 10:38:53

Egy időben ettem úgy, hogy allergiaszezonban se glutén, se tojás (se más állati fehérje), akkor tanultam meg, hogy a többféle "liszt", különböző szemcsemérettel, bármit összetart :)
De tényleg, zabpehely+rizsliszt+kukoricakeményítő csak vízzel meg egy kis zsiradékkal kikeverve palacsintát, nokedlit is tud. Akkoriban nem volt még útifűmaghéj, lenmagliszt meg egyéb úri huncutság elérhető...

Hegge Balázs 2018.06.27. 14:03:41

@Rezsó72:
Amatőr vagyok még, de lelkes. Vannak hiányosságaim, követek el hibákat, de ki nem?
Tehát:
"A vadcomb nemigazán BBQ kompatibilis húsrész, a zsírral gyengén átszőtt, tömör izomrostok nem a pitre valók, a fagyasztott hús végképp nem..."

Nem szárazabb mint az átlag magyar tarka. Csináltam belőle szegyet egyszer, hááát.... Inkább a vaddisznó. A fagyasztott hússal semmi gond nincs, persze jobb a friss, de hűtés nélkül nem áll el, amikor kapom akkor meg nem érek rá nekiállni. Valahol alkut kell kötni.

"A 97-es maghő abszurd magas, talán a sütési idő is lehetne több. A textúra is elég érdekes, nem lehet, hogy "megszaladt" kicsit a sütőhőmérséklet?"

Nem szaladt meg. 125 alatt maradt végig. Egy 60-70kilós süldő koca került puskavégre. A 93 alatt nem enném meg a vaddisznót.

"Én, nem használnék spaaros rub-ot, BBQ sütésre a túl finom szemcseméret és a hozzáadott kellemetlen ízű adalékok miatt alkalmatlan. A rub szárazpác, ezek a húsok tocsognak, az olivaolaj csak arra kell, hogy megtapadjon a húsfelületen a fűszer, nem kell "betocskolni"... "

Én se fogok spaaros rubot használni, jobb a saját.Az olívaolajat elsokaltam ez kétségtelen. Senki se nyavalygott mindenkinek ízlett. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.27. 16:13:27

@Hegge Balázs: Az amatőrséged abban látszik a leginkább, hogy egy trollnak válaszolsz :)
Az étel jó lett, és ez a lényeg. Hogy egy senki azt hiszi, hogy csak úgy lehet főzni, ahogy ő elképzeli, az nem számít!!!