Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Waka: Hát ez nem jött össze. Dolgozom rajta. (2018.10.21. 21:25) Farkasköröm
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Cachaço de Porco Assado com Cerveja

2018.06.18. 07:00 Waka

Vagyis sült tarja sörrel. Ezt a receptet is a Nemzetközi étlapkalauzból nyúltam. Az eredeti elnevezés lombo de porco... kezdetű volt. A lombo karajt jelent, de én úgy gondoltam, hogy ehhez a fogáshoz a tarja jobban illik. No igen, de hogy a fenébe híjják a tarját portugálul? Gugli a jó barát, megkérdeztem hát tőle. Itt kezdett komédiába fordulni a főzés. Az egyik szótár szerint entrecosto. A képtalálatok alapján viszont az oldalas. A másik szerint espinhaço, de az meg egy hegy Brazíliában. Volt még costela, ami szintén oldalas, toicinho, ami császárhúsnak néz ki. Végül akkor sírtam fel, mikor kíváncsiságból az oldalasra kerestem rá, és a páginas-ra a képtalálatokon könyvek és füzetek voltak. Végül is a könyv is oldalas, van, amelyik több száz is lehet, de vasárnapi ebédnek elég diétás fogás.
Utolsó mentsvárként a Madeira szigetére delegált emberemet kérdeztem meg, elvégre portugál házastársa van, csak evett már ilyesmit valamikor. E-mail fordultával meg is jött a válasz, egyúttal azt is megtudtam, hogy a portugál cominhos sima köményt jelent, nem a rómait.
Innen már sétagalopp volt.

img_3177.JPG

Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli sertéstarja egyben
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- kis darab zellergumó
- 2 evőkanál sertészsír (a recept olívát ír, de nekem a zsír valahogy jobban passzolt hozzá)
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál kömény
- 2 babérlevél
- 2 teáskanál só
- 3 dl sör
- 1 evőkanál étkezési keményítő (liszt helyett ezt használtam)

img_3113.JPG

A sót, a babérlevelet és a köményt a mozsárban porrá törtem.

img_3117.JPG

Beletettem a fokhagymát, pürésítettem, végül némi sörrel megfelelő állagúra kevertem.

img_3121.JPGimg_3123.JPG

A tarját mindenhol alaposan bekentem a páccal és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_3126.JPG

Másnap a serpenyő alját megkentem zsírral. Erre került a felkarikázott hagyma, a juliennere vágott sárgarépa és a zeller. Ez utóbbi nem szerepelt az eredeti receptben, de volt még egy darabka a hűtőben és már lassan eljárt felette az idő, én meg sajnáltam volna kidobni. Végül nem rontotta el.

img_3138.JPGimg_3140.JPG

A zöldségekre fektettem a húst, aláöntöttem a maradék sört és négyes fokozaton másfél órát sütöttem.

img_3144.JPGimg_3149.JPG

A húst kivettem a serpenyőből, fél órát pihentettem, majd felszeltem.

img_3152.JPG

Míg a hús pihent, a serpenyőt feltettem a gázra és felforraltam a tartalmát. Belekevertem a kevés vízzel kikevert keményítővel és kiforraltam.

img_3155.JPG

Kiderült, hogy a felszelt hús nem fog a serpenyőbe visszaférni, ezért elővettem egy nagyobb lábast és abba rétegeztem le az időközben megfőtt szósszal. Visszatettem a gázra és összerottyantottam. Igencsak sótlannak bizonyult, megsóztam hát.

img_3158.JPGimg_3164.JPG

Rizzsel tálaltam, amibe belefőztem a kissé soknak bizonyult sárgarépa és zeller maradékát.

img_3166.JPG

Finom, kiadós étel lett, A hús puha és szaftos maradt, a mártás átvette a hústól a fokhagyma és a kömény ízét.

33 komment

Címkék: sör vöröshagyma fokhagyma tarja babérlevél zellergumó étkezési keményítő lombo de porco assado com cerveja

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1914034258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.18. 08:16:06

Nekem teccik, egyedül a babért hagynám ki. Nem szeretem.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 08:42:35

én mostanában a cuccos húsokat valahogy nem szeretem, de ettől ez nagyon jól néz ki:)

Továbbá bejelentem, hogy a töltött csirkecomb kiválóan bírta a fagyasztást( soha nem próbáltam korábban), ízre, állagra akár a friss. ( tojásos-petrezselymes töltelék, kicsit aggódtam, de nem kellett volna)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 10:47:46

Jól hangzik, de nem a legmutatósab étel, amit láttam. A tarját nem nagyon tudtad volna a páccal jobban megsózni, ahhoz sok nap kell, míg beszívódik. Viszont, mivel felszelve visszatetted a zöldségbe, nyugodtan utánsózható.
Apropos: minek a keményítő a zöldségalapba? Mégha összeturmixoltad volna, de akkor se kellene sürítés bele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 10:50:18

@Kumari aki Nilüfer: A töltött csirkecomb az olyan, mint a töltött garnélarák? Ha nincs benne üreg, akkor körétesszük a tölteléket? :))
Még nem próbáltam tölteléket fagyasztani, mivel nálunk olyan nem fő, lévén feleségem nem szereti, viszont a tapasztalatodból kiindulva, lehet, hogy lefagyasztok néhány gombóc tölteléket, és apránkét megsütögetem magamnak!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.18. 10:54:26

Ahhoz, hogy a hús jobban átvegye a sót és a fűszereket, én bizony beraktam volna egy lábosba, megkérgeztem volna, majd fedő alatt félpuhára párolva tettem volna a zöldségek tetejére, és nyomás a sütőbe. A kéreg alatt zamatos, a párolástól meg szaftos tud lenni az egybehús.

De nekem így is teccik, nem mindig kell agyon sózni a husit, van abban elég só.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 10:59:09

@Andrass9: Töltött garnélát még nem is ettem, nem is láttam:(
A csirkecombot a bőre alatt töltöm meg, de a dolo9g természetéből adódóan a töltelék egy része hogy úgy mondjam, rá van tapasztva a combra. mert a bőr alól kitüremkedik. Azt feltételezem, maga a töltelék is-elkészítve- fagyasztható, én legalábbis megsütve fagyasztottam(csak én eszem, négy teljes comb két napra is sok volt, kettőt lefagyasztottam.)
Az én töltelékem: szikkadt kenyér vagy zsemle áztatva, kinyomva, morzsolva(nem tejjel szoktam,), nyers tojás, főtt tojás, só, bors, és nagyon sok petrezselyemlevél aprítva. hagymát én nem teszek bele,intenzíven borsolok.Ezt a fellazított bőr alá tömködöm, és előbb alu alatt vagy zacskóban sütöm, a végén kicsit pirítom, hogy a bőr színt kapjon.Na, ilyet fagyasztottam. Nyersen nem tudom, hogy viselkedik a töltelék.

csigafrédi 2018.06.18. 11:04:32

Jó kiadósnak néz ki, kóstolnám.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 11:04:53

@Kumari aki Nilüfer: Mellesleg nagyon pazarul nézett ki, kár, hogy már befaltam, nem jutott eszembe fotózni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 15:16:30

@Kumari aki Nilüfer: Ja, így már világosabb a dolog :)
A töltött garnéla úgy néz ki, mint a bőr nélküli csirkecomb "megtöltve" ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.18. 21:33:25

Köszönök szépen!
@Andrass9: Az általam koppintott recept liszttel kevert vizet használ sűrítésre, ezt váltottam ki a keményítővel.
@látjátok feleim szümtükkel: Próbáltam autentikus lenni, nyilván van más megoldás is.
Innen: www.youtube.com/watch?v=Ba034Hs8vog

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 21:36:03

@Waka: Pedig te szereted a hidrákat :) Elnézést a kritikai megjegyzésért!

Dikusz 2018.06.19. 10:27:51

@Kumari aki Nilüfer: én úgy vagyok ezzel, mint az öreg székely: egyszer ettem, de lehet az se az vót.:)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.19. 10:31:07

@Dikusz: Én csináltam is, de be kell lássam, még vannak hiányosságaim e téren( is).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.19. 16:55:52

@Andrass9: Szeretem is, de valahogy az látszott jobb megoldásnak.
@GGy: Tulajdonképpen az.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.19. 17:09:19

@Waka:

Mi az a tulajdonképpen?

Mert ugyé ami sörrel főtt, az nem vadas, de lehet vadítani.:D

Kumari aki Nilüfer 2018.06.19. 18:46:21

@Andrass9: A bőr nélküli csirkecombot is meg lehet tölteni, a fegső részét mindenképpen..vagy lapra szerelten(úgy laposra vádni, mint a vastagabb sertéscombot, macerás, de lehet, és rákenve a cuccot feltekerni, vagy ügyesen felszúrni a vastag húst, áés kis "tasakot" megtölteni..előzőt csináltam már, igaz, sajtot spenótos fokhagymás kencével tekertem fel. és baconba burkoltam..az panacea, mindenre jó:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.06.19. 18:47:00

@Kumari aki Nilüfer: Már megint nagyon melléütögettem..bocs

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.19. 21:37:25

@látjátok feleim szümtükkel: Tulajdonképpen vadas, csak sörrel főtt. A vadashoz inkább bor vagy ecet köll.
Off: Széjjelvág az ideg. Alig értem haza, egy házban lakó idős néni nyomta ész nélkül a kaputelefont. Kapor kéne neki, de izibe, mert szombat óta aszalódik az uborkája hínár híján. Levisz kocsival a kertbe, csak adjak már. Mondtam neki, megfőzöm a kaját, aztán mehetünk. Hat felé felcsöngettem, lementünk. Az út rémálom volt, csukva volt a szemem végig. Megkapta a kaprot, szedtem neki mangoldot is, mert ő azt úgy szereti. Közben kiderült, hogy a szomszéd néni ismerős, a fia meg egyenesen tanítvány volt. A paradicsom közt odakacsázott a kerítéshez, eldumáltak. Visszafelé rossz soron indult el, szóltam neki, másfelé jöjjön. Belekapaszkodott a paradicsomkaróba, hiába mondtam, az nem arra van. A karó persze kitört, elkapott még egyet a biztonság kedvéért, azt is kivitte, de végül visszanyerte az egyensúlyát. Végig kellett még hallgatnom tíz perc szabadkozást, plusz öt hálálkodást a zöldségért. Nagy nehezen magamra hagyott végre ténykedni. Hazafelé betértem a Sörözőbe és konstatáltam, hogy nincs a zsebemben a mobiltelefon. Először hazavágtattam, aztán vissza a kertbe. Szerencsére ott volt még a szomszéd, megcsörgetett, végigjártuk az egész rekettyést, de nem hallottuk. Mire hazaértem, Erzsi néninél már sötét volt. Holnap délelőtt megpróbálom elérni, hátha a kocsiban esett ki a telefon, aztán, ha nincs szerencsém, letiltom a kártyát. Szóval, ismét sikeres volt a napom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.19. 21:50:23

@Waka: Ezért nem irigyellek. Majdnem biztos, hogy a kocsijában van a telód, de nem fogja bevallani. Ez egy ilyen ...
Hál istennek, nincsenek ilyen szomszédaim! És ezzel nem akarlak téged bántani!!!

Cserébe egy remek Arrabiata szósz főztem friss paradicsommal, saját fokhagymával és fűszerekkel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.19. 22:14:33

@Andrass9: A szósz jöhet. A nénit nem úgy ismerem (ismertem eddig). Kissé rozoga, nagyon szétszórt figyelmű, idős tanárnéni. A billegális állapot életkori sajátosság nála, a kertben is leült tíz perc ácsorgás után. Majd holnap kiderül az igazság.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.19. 22:16:21

@Waka:

Persze, mert az áldott jó szíved...Nemet is kell néha mondani.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.19. 23:30:01

@látjátok feleim szümtükkel: Miért mondtam volna nemet? Ráértem, kapor, mint a tenger. Épp az a durva telefon szédült ki a zsebemből. Mindegy, holnap tán okosabb leszek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.20. 06:52:35

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Felszállt a fehér füst. Természetesen a kocsiban volt. Szegény Erzsi nénit hajnalban felzörgettem a kocsikulcsért. :)

csigafrédi 2018.06.20. 07:39:48

@Waka:
Megvan a kapor, megvan a telefon, és mindenki megszenvedett. Erzsinéni - Waka: 1 - 1. :D

Kumari aki Nilüfer 2018.06.20. 10:10:33

@Waka: Unokahúgomnak volt egy rongybabája, az volt a neve: szegény Erzsi néni....kizárólag így hívta:DDDDD Ronda volt szegény baba, mint a hátramenés:))))

Dikusz 2018.06.20. 10:51:22

@Kumari aki Nilüfer: :))))
Azt nem sikerült kideríteni, miért hívta így a babát?:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.06.20. 10:54:30

@Dikusz: Nem:) szerintem annyira ronda volt, hogy megsajnálta szegényt..:DDDD

Fenchurch68 2018.06.20. 12:20:09

@Kumari aki Nilüfer: Van egy nagyonkedvenc novellám, Bret Harte: Ötgyermekes családanya, meg saját emlékeim, állítom, hogy ez egy teljesen normális név egy babának.
mek.oszk.hu/02200/02229/02229.htm#3

Kumari aki Nilüfer 2018.06.20. 12:31:59

@Fenchurch68: Elolvastam..élmény volt, de a vége nekem szomorú:(
Én a babáimat a mai napig őrzöm:)Igaz, nem volt sok, és nem babák voltak, hanem mackók:DDD

Fenchurch68 2018.06.20. 14:06:09

@Kumari aki Nilüfer: Nekem a vége nem szomorú, hanem a természet rendje :)
Biztos vagyok benne, hogy "Míri" pár év múlva a saját gyerekeivel végigjárta az útvonalat, és meglátogatta az összes régi pajtást.