Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

BBQ trilógia III. Egy igazi BBQ dagadó és oldalasok

2018.06.15. 07:00 Andrass9

Ahogy igértem, folytatom a barbecue/barbeque/BBQ (nem kívánt rész törlendő) főzés bemutatását. Mivel én sem vagyok profi BBQ szakács, hát szívesen olvasom a kritikákat is - amennyiben azok nem túl durvák :) Ez a harmadik BBQ étel, amit a mozdonyon készítettem, de úgy érzem, eddig ez áll legközelebb az eredeti módszerhez (és ízhez). Ime az alapanyag! Balra egy óriási oldalas dagadóval, jobbra pedig 3 vastag oldalas darab. Mivel a mozdonyom elég méretes, ennyi hús minimum kell, hogy begyújtsam a kályhát (azért előbb készítettem már két kisebb darabot is, de valahogy most éreztem rá az ízére ennek a főzési módszernek).

 

10.jpg

És az eredmény egy része:

33.jpg

Nagyon kevés szabály van, de azokat érdemes betartani. BBQ alapvetően alacsony hőmérsékleten, sokáig tartó kezelése olyan húsoknak, amelyekben van rendesen kollagén anyag is (inak, zsír, stb). Az alacsony hőmérséklet valahol 100C és 130C között van. A főzés általában 3 fázissal, minimum 6 órán át tart, ami igencsak megviseli a szakács torkát - azt is locsolni kell folyamatosan. A BBQ első fázisában füstölünk. Ez (ellentétben az itthoni füstölési szokásokkal) meleg füstöt jelent - 100C-110C fok körülit. Mivel a mi szokásaink szerint rövid ideig tart, ezért a füstöt adó fa eléggé intenzív illattal rendelkezik (bükk, hickory dió, juharfa, égerfa). Fontos, hogy eléggé száraz legyen. Én úgy érzem, a forgácsok vízbe áztatása nem igazán használ az eljárásnak, de ezt mások másként látják. Viszont a hőfokot próbáljuk meg stabilan tartani (ebben hasznunkra van egy alutálcányi víz is a sütőben).

Az iszonyúan nagy tapasztalatom (eddig 3 BBQ sütés) szerint a finom és száraz gyümölcsfa darabok - akár combvastagságú ágdarabok - használata produkálja a legfinomabb füstölést. Nálam eddig cseresznye és sárgabarack dolgozott - mindkettő remek illattal és ízekkel. Az első fázis a füstölés. A húsokat száraz fűszerkéreggel dörzsöljük be (rub), ami majd szép lassan felveszi a füstöt, és továbbítja a húsba. Ezt a fázist sertéshús esetén kb 3 óráig alkalmazzuk. Ekkorra a húson kialakul egy ropogósabb réteg, valamint egy "füstgyűrű", ami a BBQ jellegzetes része. Sütöttem már egyszer a mozdonyban marhát is, de annak más hőmérséklet kell - ha odajutok, azt is elmesélem.

A második fázisban megkenjük a húst a szósszal (bepacsmagoljuk a felmosóronggyal a felületét:), becsomagoljuk szorosan alufóliába (esetleg önthetünk még kevés bort vagy sört is a csomagba), majd két teljes órán át 105C fokon (+-10C) melegen tartjuk. Ezalatt az idő alatt a húsban található kollagén részek lebomlanak, megpuhulnak, és szaftosítják az amúgy már megfőtt húst. Lehetőleg erős alufólia réteget használjunk, hogy ez a finom szaft a miénk maradjon!

A harmadik fázis a kéreg képzése. Lebontjuk a fóliát a csomagról, majd izlésünk szerinti ideig pacsmagoljuk és kérgesítjük a húst. Ha elegendő cukrot vagy melaszt tartalmaz a mop (kence), akkor szépen karamellizálódik a felülete a húsnak anélkül, hogy a belseje kiszáradna. Egyesek (pl. az én családom) nem rajonganak az édes húsért, ezért én csak kevés mézet teszek a szószba - azt észre sem veszik :). Ez a fázis 10 perc és 1,5 óra közt változhat izlésünknek megfelelően. Az alapokat lefektettük, lássuk mit készítettem életem harmadik - a mozdonyon készült - BBQ ételénél.

Az előző posztokban részleteztem a rub (száraz fűszerkeverék) és a mop (szósz) készítését, így ezt most átugornám. A nyitókép remekül prezentálja a legjobb sertés alapanyagokat (na jó, azért a tarja, meg a lapocka se kutya). Lássuk, hogyan dolgozzuk fel őket.

Amikor egy olyan oldalas kerül a kezünk közé, aminek a csontjait is látjuk, illetve a csontot egy vastag hártya borítja, azt a hártyát próbáljuk meg eltávolítani, hogy minél több fűszer jusson a csontok mellé (egyesek még csípőfogót is ajánlanak a hártya leszedéséhez). Jelen esetben a dagadóban alig volt csont, itt csak a vastagabb zsírréteget faragtam le róla (kevés zsír kell - az szaftosítja a húst!). A lehártyázott húst liberálisan dörzsöljük be a rubbal. Nem szégyen, ha fűszerben úsznak az ujjaink! Minden oldalát, pici részletét is dörzsöljük be.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ugyanezt az oldalasokkal is tegyük meg (kicsit könnyebb, mert ugyan vastagabbak, de kezelhetőbb a méretük).

15.jpg 16.jpg

Ideje begyújtani a mozdony kályháját.

17.jpg

Rögtön a begyújtás után én elhelyezek egy darab sárgabarack ágat a parázs fölé. Nem kötelező, de egyszerűsíti a kezdők életét, ha a füstölőre feltett húsoknak a maghőmérsékletét figyelemmel tudjuk tartani. Túl magas hőfok - kiszáradt hús. Sertésnél meg nem annyira szerencsés a túl alacsony hőfok - ennek medvedoki a legjobb tudója. Persze a mozdony belső hőmérsékletét folyamatosan figyelni kell. 250F az én izlésemnek már egy kicsit tán túl magas is (121C). Lassan megtanuljuk, hogy mennyi a tényleges hőfok, és tudunk korrigálni a leolvasott érték figyelembevételével is. A kezdetekkor hasznos egy digitális hőmérő, aminek egy érzékelőjét a húsrácsra tesszük.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Az első három óra után most egy relative világosabb kérget sikerült készítenem (azt hiszem, több nyersfát kell a parázsra tenni, hogy vastagabb legyen a füst). A jobb oldalon a rács alatt egy alutálca van vízzel a párásság és a hőfok stabilan tartására.

22.jpg

Kezdődik a második fázis:

Minden húsdarabot vastag alufóliára tettem, majd a szósszal alaposan körbepacsmagoltam ("felmostam" :)

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Hogy biztosan ne száradjon ki a hús, egy végső szószréteggel vontam be mind, mielőtt az alufólíával lezártam volna.

27.jpg

Két óra a melegben (105C), ahol se füst, se pára sem kell, hisz a fólia nem engedi át. A húsból némi nedv kijött, de nem szignifikáns. Az extra mop segített szaftosan tartani a húst.

28.jpg

Most már csak a záró fázis van hátra, képezzünk szép kérget a húsra! Nekem ez most 30 perc alatt sikerült, mivel kevés cukrot akartam karamellizálni a húson. Ezt a fázist használtam ki egy csodás Barique hordóból darabolt füstölőanyaggal. Mivel ez a fa nagyon finom illatú volt, így a kéreg készítéskor érvényesül a legjobban.

29.jpg 30.jpg

Ezt a gyönyörű darabot tegyük egy deszkára, és legalább 20 percre takarjuk le alufóliával, hogy a lehűlés közben visszaszívja a nedveket magába.

31.jpg

Következhet a tálalás. Itt legjobb, ha a szakács maga vágja fel a húst, hisz ő tudja, merre rejtőznek a csontok benne ...

32.jpg

Én elmentettem a szaftot, amikor levettem a fóliát. Ezt felszolgáltam az étellel - remek kiegészítő! Coleslaw-val és hajában sült krumplival tálaltam (lásd nyitókép). (A krumplit a mozdony kályhájában készítettem, amíg a második fázis történt - pont elegendő idő, hogy átsüljön.)

Egy villakép, mert én azokat szeretem:

34.jpg

Négyen ettük, ennyi maradt:

35.jpg

Félreértés ne essék, ez alatt az étkezés alatt csak a dagadó-oldalas párost ettük meg. A három megsült oldalast viszont lefagyasztottam, és gyerekeimnek később átadtam, mert tudom, hogy szeretik az ilyen húst.

Kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló, de ez az első, amikor már tudtam mit miért és hogyan csinálok, hogy viselkedik a mozdonyom, és ezt szerettem volna az olvasókkal megoszani.

73 komment

Címkék: cseresznye füst bbq oldalas dagadó barbecue mop barbeque rub BBQ bbq oldalas BBQ szósz sárgabarack ág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7513994098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.06.15. 10:37:04

Üdvözlök mindenkit a kocsmában. Már jó ideje kóborlok errefelé, de most muszáj volt bejönnöm.
Gratulálok a ragyogó leiráshoz! Megint!
A főzés tudomány, amint értjük, hogy mi miért, mikor történik, helyben vagyunk.
Megyek vásárolni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.15. 10:42:18

@kobold63: Üdvözlünk a kocsmában! Jó bevásárlást :)

csigafrédi 2018.06.15. 11:00:15

Madre mia! Nagyon jól néz ki!
A lefagyasztott húsokat hogy élesztitek fel? Simán kiolvad, és újra melegíted? (sültet még soha nem raktam fagyóba, max pörit)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.15. 12:15:30

@csigafrédi: Nagyon ritkán fagyasztok le készételt (szuvidáltat gyakrabban).
A kicsilyány betette a mikróba (fólia nélkül), mert ő amúgy is nagyon átsülve szereti.
A másik kettőt együtt olvasztottam ki a hűtőben, majd alufólia nélkül kis kencével ment a sütőbe 120 fokra 15 percre. Ezért már nem gyújtottam be egyik grillt sem :)
Mindkét esetben mindössze 3 napot voltak a fagyasztóban, de nem akartam kockáztatni. Az utósütés nem ártott meg nekik, egy kicsit testesebb kéreg lett rajta a plusz kencétől

kobold63 2018.06.15. 12:48:11

@pizzaszeletvágó: én évek óta használok vákumozót, nagyon jó eredménnyel. Mivel minden füstölt árut magamnak kell késziteni, az egész évre készült kolbász, sonka, igy áll a hűtőben 8-10 honapig, nem érik tovább, nem szárad ki. . Ha csak el nem fogy elöbb. Ami akkor még ott van, az megy a fagyasztóba. Persze ez mind hidegfüsttel készült cucc. Az üzletben kapható felvágottak, sajtok is igy vannak csomagolva, ha nekik eláll, nekünk is. Igaz, azok erősebb fóliák, de a vákum a lényeg. Ameddig az tart, addig jó. Főtt ételt nem vákumoztam még, csak abált szalonnát.

csigafrédi 2018.06.15. 13:06:26

@Andrass9: Aha, nekem is a mikrózás, meg a sütőben rásütés ugrott be.

@pizzaszeletvágó:
@kobold63:
Ezekkel a vákuumozókkal az az egy gondom, hogy annyiszor szerintem nem használnám, hogy megérje beruházni. Pedig időről-időre nézegetem.
(Bánatomban, hogy ilyen smucig vagyok, ilyenkor szoktam még egy öntöttvas serpenyőt, vagy lábost venni, mert az persze nagyon kell. Most jön majd egy sima vas debuyer, az még nincs. :D)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.15. 13:42:19

@csigafrédi: @pizzaszeletvágó: @kobold63: Én az aliexpressen vettem vákumozót, meg rendes (BPA mentes müanyag) fóliát is. A masina 21 USD volt, a fóliák változó, de 5 tekercs (5m hosszú, 18-32cm szélesek) is 20 alatt volt.
Most kaptam a hírt, hogy 9eFt-ért valahol le van árazva. Az is közel a duplája az ali árának.
Sokat használom: fagyasztóban teljesen áttértem erre a fóliára, szuvidálni is ebben szoktam, ha a kész terméket később akarom felhasználni.

kobold63 2018.06.15. 14:39:30

@Andrass9: úgy emlékszem, az enyém a Costco-nál sokkal drágább volt, de ez már a harmadik, ezzel végre meg vagyok elégedve. Gyors, erős, nem túl zajos. Igazán a halakhoz kellett. A friss, saját fogott, azonnal kibelezett és jégre tetthez. A család nagy pecás.
@csigafrédi: késből és serpenyőből soha sincs elég. Bár én nagyon ragaszkodom a régi, megszokott edényekér, mindnek megvan a feladata, melyik ételhez mit használok. A Le Creuset dutch oven már 45 éve használatban van.Kenyér sütés, zsir olvasztás-töpörtű készités, nagy adag bármi főzés. Azt hiszem , túl fog engem élni. Viszont de buyer-om nincs még. Bogarat tettél a fülembe!

csigafrédi 2018.06.15. 14:50:12

@Andrass9: Az mondjuk nem drága. Tudsz típust mondani?

csigafrédi 2018.06.15. 15:00:26

@kobold63: Van egy hasonlóm, mint a Le Creuset, csak ez ilyen mezei (olcsó) zománcozott öntöttvas lábas. Asszem' 7, vagy 8 literes. Sok minden megy benne a rakott krumplitól, a bolognai mártáson át a levesekig. Minden egy kicsivel jobb ízű ebben, de amin nagyon meglepődtem, az a rántott hús. Olyan piszok egyenletesen sül benne, hogy az valami félelmetes. Ha nem tetted, akkor próbáld ki, soha másban nem fogsz kabátoshúst sütni, mint abban.

kobold63 2018.06.15. 15:10:47

@csigafrédi: igazad van, és a zsir, olaj sem ég meg benne. Ilyesmit már csak a családnak csinálok, ha összejönnek, tehát nagy mennyiséget, ehhez is jó ez a hatalmas méret.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.15. 21:13:59

@csigafrédi: Nekem az a tapasztalatom, hogy egy jó öntöttvas mindent űberel!!!!
De hát én csak tapasztalatból beszélek ...

kobold63 2018.06.15. 22:21:21

@Andrass9: nem akarom hergelni a kedélyeket, de majd megirom, hogy milyen halak ezek!!!

kobold63 2018.06.15. 22:36:57

@Andrass9: megtaláltam, az enyém már vagy 4-5 éves, "FoodSaver GameSaver GM 710"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.15. 22:43:29

@kobold63: A vicces az egészben, hogy a nagylyány (csak tájékoztatásul, ő az USA-ban él) kapott ajándékba pont ezt, amiről írsz. Én meg eltanultam tőle, (meg megtanítottam rá), hogy ez jó.
Így történt, hogy vettem magamnak is egyet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.15. 23:14:57

@Andrass9: Miért emlékszem úgy, hogy Bächer Mihály (Iván papája) játszotta Gershwin Rhapsody in Blues darabját a 60-as évek végén a Zeneakadémián???

www.youtube.com/watch?v=cH2PH0auTUU

kobold63 2018.06.16. 04:50:58

@Andrass9:ha már erre tévedtünk és erre emlékszel, talán emlékszel másra is. Ha koncertjáró voltál abban az időben(?), a 60-as évek végén, francia lady pianist, már nem fiatal, filigrán, mindig Csajkovszkij B mol zongoraversenyét játszotta. Jó nevű volt. Ez piszkál már hónapok óta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.16. 09:46:12

@kobold63: Szégyen és gyalázat, de ritkán mentem koncertre saját lelkesedésemből kifolyólag. A sulival kellett járni (zenei általános iskolába jártam), a szüleim pedig mindig vittek, ha barát játszott, vagy apám műveit adták elő.
A névmemóriám meg katasztrofális!
Női zongoristából meg csak Fischer Annie-t ismertem, aki zseniális volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.16. 22:11:27

Köszönök szépen!
Megfogyva bár, de törve is. Véget ért a három napos konferencia-céges buli-családi nap maraton. Temérdek erős szesz, rengeteg étel, jellegzetes hangfekvésű gajdolás. Jó lesz kis szünetet tartani.
Istenien néz ki az étel. A füsthöz esetleg a meggyet is ki lehet próbálni, igen finom, jellegzetes aromája van. Szívesen megnéznék valami pulled pork-ot is ebben a műfajban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.16. 22:26:42

@Waka: Jó estét! Három napig főztél is, vagy csak iszogattál?
A pulled porkhoz az anyag már fagyasztóban van :)
Meggyfát nem vágtam ki, így azt még nem tudtam kipróbálni. Cseresznyét kapok a szomszédtól, sárgabarackom és körtém van saját, Barique hordót a fiam barátnőjétől kaptam. Bükk és egyéb hidegfüstölő fűrészporom még van néhány: azokat is lehet használni, ha alufóliába teszem, és kilyuggatom.

Tangó Suszter 2018.06.16. 22:54:13

@Waka: Boldog születésnapot Waka!

Hegge Balázs 2018.06.17. 08:20:04

Főzni igazán csak egy férfi tud, mert egy férfi képes meghalni a gyomráért :)
Ma BBQ vaddisznó comb készül.Kétféle rubbal és az egyik szószt is kap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 09:24:20

@Hegge Balázs: Hogyan oldod meg, hogy a comb ne legyen száraz? Én még nem mertem azt használni, mert féltem, hogy száraz lesz ...

Hegge Balázs 2018.06.17. 14:11:01

@Andrass9: Lehet hogy nálam a baj, de nem lett száraz. Mondjuk csináltam 2-3x összesen... Fiatal vaddisznóból van. Meg 3-3,5 óra után becsomagolva van.

Hegge Balázs 2018.06.17. 14:12:59

@Andrass9: Egyik barátom tanácsára vettem szmókert és azt mondta: Bátorság! Kisérletezzek nyugodtan, nagyot nem fogok hibázni. Hát én ezt teszem. Adsz mail címet küldök fotókat.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.17. 14:47:56

Nem veszélyes a bbq vaddisznóból? Medvedoki talán szólhatna erről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 15:46:02

@látjátok feleim szümtükkel: Semmi baj nincs a vaddisznóval! A bbq azért a biztonságos tartományban dolgozik, nem holmi "fickós szuviddal" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 15:46:59

@Hegge Balázs: Sőt! Ha irsz belőle posztot, szívesen megjelentetjük!!!
andras kukac andras pont net.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 15:48:34

@Hegge Balázs: Számomra nem is a vaddisznó volt a kérdés, hanem a comb. Az egy nagyon száraz hús! Zsír nincs benne, kollagén inak se. Mitől lesz szaftos???
Bocs, de én is kezdő vagyok!

Hegge Balázs 2018.06.17. 16:47:24

Lassan elkészül. Fedőzsír volt a húson, és egy fiatal nőstény hátsó sonkáját csináltam meg. A csontból meg a potyadékból húsleves lett. Fotók később. Kár hogy nem előbb szóltatok akkor végig fotózom a folyamatot :(.
Nem baj így lesz a végeredményről.
Amúgy simán lehet vaddisznóból. Oldalast 3x csináltam. Tarját 1x, és egyik se száraz, pedig aztán a tarján se sok a zsír.
Meglátjuk. Vacsi után mennek a fotók a mailedre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 17:39:31

@Hegge Balázs: Köszi! Ha meg tudom szerkeszteni, akkor lesz belőle poszt :)
Tarja és oldalas alapvetően zsíros hús, kösszű szaftosra készíteni! Combot még soha nem csináltam!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.17. 19:27:01

@Andrass9: Főzés csak egy nap volt, de az monstre. Körülnézek meggy ügyben, van egy kisebb cigánymeggy dzsungel a Hegyen, csak akad benne egy szikkadt.
@Tangó Suszter: Köszönöm szépen! :)

Hegge Balázs 2018.06.17. 19:48:09

Mail átment! :) Tyű de jó lett :)

Hegge Balázs 2018.06.17. 19:50:37

@látjátok feleim szümtükkel: Életemben 5x szmókeroltam vaddisznót, és itt vagyok írok. Azt a marha füstöt 8 órán keresztül nincs az a trichinella ami bírja. Amúgy meg ellenőrzött húsokat együnk!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 20:04:36

@Hegge Balázs: Jobb félni, mint megijedni... vallja @látjátok feleim szümtükkel:
Szerintem abban semmi nem maradt életben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 20:05:20

@Hegge Balázs: Mail megjött, de a mellékelt kóstoló valahol elakadt a postán ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 20:52:18

Felszedtem 135 fej fokhagymát. Szépek lettek! Még van egy másik fajtából tán 30 a földben. Most már csak meg kellene fonnom varkocsnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.17. 21:00:26

Jaaa! Elkészült az első kovászos uborka is saját ubából! Kicsit vegyes, meg nem is EU konform, de az enyém :)
Reggelre kiderül milyen íze van. Meg poszt is lesz belőle!

kobold63 2018.06.17. 22:22:10

@Andrass9: a most kiszedett fokhagyma mennyi ideig tartja meg minőségét? Kitart a saját egész évben?

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.18. 08:23:26

@kobold63:

Jövő év tavaszáig, az új fokhagyma megjeneléséig ki kell tartania.

Fokhagymás vidékeken az volt az iránytű, hogy akkor kell elrakni a földbe, amikor a gyerekek mennek iskolába ( szeptember ), és akkor kell felszedni, amikor befejezik azt ( június ).
Van azonban amit tavasszal duggatnak, és azt is felszedik amikor a szára elszáradt, de az nem tárolható ilyen sokáig.

Mostanság azonban előfordult, hogy decemberben-januárban tudták elrakni az őszi fokhagymát, mert szeptemberben nagy volt a szárazság, utána meg sok eső esett, és csak ez után volt alkalmas a talaj a munkához.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 08:38:32

@Andrass9: MI meg is ettük:) Igaz, boltiból. fokhagymásan, babérosan, kaprosan.Az üveg üres, jöhet a következő:) Kizárólag 5 literessel dolgozom:DD

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 08:39:56

@látjátok feleim szümtükkel: És mifelénk az is járja, hogy csak az őszi fokhagyma jó a kolbászba, a tavaszi megromlik....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 09:22:37

@kobold63: Jól mondja @látjátok feleim szümtükkel: , kitart egy évig, ha hüvösen van. Nekem a cserépedényben való tárolás vált be a legjobban.
November elején dugtam el, mostanra érett be. Egy része korai, de ebben a melegben mind felszedhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 09:25:26

@kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: Elfelejtettem, de Makóról rendeltem, Aulxito, Vayo, Germidor és Sprint fajtákat. A vetőanyag olcsóbb volt kilóra, mint a boltban a fokhagyma :)
A Vayo (lila girizdek) vannak még a földben, mert nem szárad a száruk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 11:01:15

@Kumari aki Nilüfer: A saját uborkás nem lett elég roppanós. Azzal, hogy összevártam a három kilót, bizony kicsit túlértek az uborkák. Azért el fog fogyni!

Kumari aki Nilüfer 2018.06.18. 11:28:25

@Andrass9: egy titokra fényt derítettél:) Hogy néha mért nem roppan az enyém. Ami nagyon fura, gyerekkoromban anyukám a kissé túlérett, kifejezetten magvas belsejű ubikat kovászolta ( nem emlékszem, roppant-e, csak az íze jött elő, és összefutott a nyál a számban) és salátázta, a nagyon friss kicsik mentek csemege uborkának az üvegbe. meg megettük csak úgy..nagyon szeretem a napmeleg paradicsomot, uborkát a tövéről leszakítva enni..csak úgy, esetleg egy kis sóval. istenem, de régen volt benne részem!A sárgulókból meg csináltunk tehenet, majd ha meguntuk, a kacsák és a tyúkok boldogan elfogyasztották:DDDDD

/de azt hiszem., a minőséget a kenyér is befolyásolja, én házi kovászos kenyeret szoktam rátenni. /

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.18. 11:36:41

@Kumari aki Nilüfer: A jó kenyér tényleg fontos, de megpuhulni vagy akkor szokott, ha túlérleltem az üvegben, vagy ha olyan magvas belsejű és enyhén sárgásodó az uborka. Mi kora nyártól késő őszig szüreteljük és esszük az uborkát, paradicsomot, csilit. Síma paprikám nincs ...

kobold63 2018.06.19. 00:06:57

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm a választ. Zöldség termesztéssel kapcsolatban nagyon kevés a tudásom és tapasztalatom, korlátozott a művelhető terület, az is árnyékos. Pár darabot azért majd megpróbálok, csak a hecc kedviért.

kobold63 2018.06.19. 00:11:04

@Andrass9: és a cserépedényt hol tárolod? Mázas vagy natur (a páratartalom miatt érdekel)?

kobold63 2018.06.19. 00:12:53

@Andrass9: köszönöm, utánanézek az én lehetőségeimnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.19. 08:59:18

@kobold63: Kb. 55% páratartalom van a pincében, télen olyan 13-15C. A cserép mázatlan és lyukacsos. Azt mondja a forrásom, hogy "szellős" legyen. A sok héj megvédi a kiszáradástól.
Beszerzési forrásnak meg farmot próbálj meg a közelben (feltételezem a pocsolya túlfelén élsz), a boltokban ott is inkább kiherélt kínai import van.

kobold63 2018.06.19. 10:43:21

@Andrass9: igy igaz, annak is a túlsó szélén. Augusztusban még kapok szépet, de nem tart tovább márciusnál. Páratartalomban nincs hiány, majd az alsó szinten tárolom, ami félig pince számba mehet. De hol veszek akkora cserépedényt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.19. 12:28:39

@kobold63: Például néhány 12"-es virágcserép (hogy magamból indulja ki :) Ültetni meg nyugodtan ültesd nagyobb virágládába vagy deck planterbe a teraszra. A fagyot szereti, nem baj, ha kihajtott előtte. Igaz, odaát nincs igazán tél, hacsak nem az északi részen élsz ...
Ebben: www.homedepot.com/p/Hollis-Wood-Products-31-in-x-18-in-Redwood-Planter-Box-12030/204371087?MERCH=REC-_-NavPLPHorizontal1_rr-_-NA-_-204371087-_-N például elfér 32 szép méretes fokhagymagirizd relatíve kevés öntözéssel, és az 32 fej fokhagymát jelent júniusban.
Tárolni meg valmelyikben:
www.homedepot.com/b/Outdoors-Garden-Center-Pots-Planters-Planters/Clay/N-5yc1vZbx87Z1z0u6qv
Home Depot van felétek is, legalábbis SF, LA, Portland és SanDiego teli van vele, de Amazon a barátod :)

www.burpee.com/gardenadvicecenter/vegetables/garlic/garlic/article10268.html elég jó forrás, kivéve, hogy a sortávolság csak akkor legyen 1 láb, ha kapálni is akarod. Ládában kézzel karbantartható.
Sok sikert hozzá!

kobold63 2018.06.19. 14:15:49

@Andrass9: erre sose gondoltam, igaz, garlic termesztésre sem. Tulipán kijön vagy 40 egy cserépben, ezek is ki fognak. 35 éve van meg ez a kertem (LA hideg, SF melegszik, Portland meleg, Vancouver forró! csak az idő nem), 100 felett már nem számolom a rhododendronokat és azaleákat, el is pusztul néhány meg új szineket is találok, ezek hatalmassá nőttek ez idő alatt, na meg a japán juharok 20-30, csodás, árnyékos rainforest. Zöldség termesztésre alkalmatlan. Közben én is kiöregedtem az eféle munkából.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.19. 14:51:12

@kobold63: Nekünk MA-ben volt egy 30mx5m-es rhododendron ősrengeteg. A gyerekek a belselyében lakást rendeztek be maguknak :)
NH-ben már csak 3 kisebb bokor van, de ez egy condo, itt nem nagyon kertészkedünk.

kobold63 2018.06.20. 02:06:12

@Andrass9: a Keleti Partot nem ismerem, egyenesen ide jöttünk, a tél miatt maradtunk is. Nagyfiam kezdte pályafutását Newfoundland-on, hogy az Atlantic salmonra is tudjon pecázni. Négy évnél tovább nem birta, hogy a pecaszezon szeptemberben befejeződik. Itt karácsonykor van a steelhead ideje. Ebből is látod, hogy mi a mozgatóerő ebben a családban. Igaz, a Balatonban kezdte.

Visszatérve a kiinduláshoz, 40 év ittlét után a Te blogodból értettem meg a bbq lényegét és technikáját. Grillezni szoktunk meg lazacot füstölni egy kis Bradley smokerrel, no meg a házilag eszkábált hideg füstölőt a sonka-kolbászhoz. Azt kell megnéznem,hogy a Bradley mennyire melegszik fel, tudom-e bbq-re használni. Beszámolok róla.

kobold63 2018.06.20. 04:07:31

@kobold63: Igaz, a Balatonban kezdte egy éves korában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.20. 09:16:23

@kobold63: Megnéztem egy párat a Bradly smokerekből, és azt hiszem működni tud, mint BBQ is. 250F volt a max egy nagy szekrénynél, illetve egy kicsinél 180C. H jól értelmeztem, akkor ezek villanyfűtésű dobozok, ami kis fapogácsákat füstöl el. Elvileg kéne, hogy működjön - nem muszáj a meleget valódi tűzzel előállítani (bár azért annak is van saját illata és íze :)

kobold63 2018.06.20. 11:30:08

@Andrass9: Nekünk kicsi Bradley van, 4 polcos, remélem a 250F-t eléri,nem csak elméletben, az 120-130C, elég. Préselt koronggal, a pogácskákkal működik, de a lazacnál is helyetesitettem időnként cseresznye forgáccsal a jobb füst miatt.

A csodálatos lazac, ami miatt jöttünk ide lakni (halálos komoly! A nagyfiú a newfoundlandi 4 év után elment New Zealandba dolgozni meg pecázni-vadászni, utána Ausztráliába hasonlóra) összeomlott, már az utolsó 2 évben le volt zárva a sporthorgászat a Fraser folyón, igy nem kaptam frissenfogott halat. El voltam kényesztetve a hosszú évek alatt. 20 éve még pontyot is fogtak a fiúk, most már lehetetlen, rengeteg kinai költözött ide, azok mind kifogják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.20. 15:25:42

@kobold63: Akkor tán működni fog! Végülis megér egy kisérletet ... Egy ilyen mozdony kb 200USD odakinn, ha netán nem működik.
Én meg a lazaccal véd és dacszövetséget kötöttem: Ha ő nem eszik meg engem, én sem őt :) Kivétel a házilag pácolt és füstölt - abból pár szeletet megeszem...

kobold63 2018.06.21. 07:18:31

@Andrass9: szeretjük a halat, de a fiúk főleg fogni, nem enni vagy pucolni. Szerencsére a lazacot nem kell lepikkelyezni, filézzük, vagy grillezzük, akkor a bőr jól összetartja. Füstöléskor szintén. Elég domináns íze van, egy évben 3-4 grillezés elég, a többi megy a füstre. Próbálkoztam lox-t meg gravlax-t csinálni, de nem voltam vele megelégedve, a pácolt, melegfüstös variációt szeretjük. Ebből pate-t is lehet csinálni mayonézzel vagy krémtúróval. Kapribogyó, kapor, torma....minden ami finom. Ehhez használtam a Bradley-t, (3 éve utoljára, sajnos), jó meleg volt, biztosan beválik a bbq-ra is.
A mozdony itt kicsit drágább, de ez lényegtelen, ha valami köll, akkor az meg lészen vévé. Pont! Nem is ez a bökkenő, hanem én már nem akarok több kütyüt venni. Minden, ami van, jól elpakolható, a nagy füstölő szédszethető. Valahogy nem illik a japán stílusu kertembe.
Az itteni disznóhús fiatal, sovány állatokból van. Vizes nagyon. Az oldalasról a legtöbb réteget levágják, marad a csontok közötti kis hús, de ez még talán jobb is bbq-re, meg fogom próbálni.
Ha meg nagyon ránkjön az ehetnék, akkor elmegyünk valahová enni. Persze akkor a fő élvezet, a készítés elmarad meg azt az édes szottyot is ráteszik. Majd meglátjuk, hosszú a nyár és kivételesen szép kánikula van. Megyek bodzaszörpért, sajnos, nem házi, itt az nem nő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.22. 13:00:45

@kobold63: Gravlaxot többször is csináltam
blogkocsma.blog.hu/2016/02/10/gravlox_vagy_gravlax_pacolt_lazac_es_hidegen_fustolve_is
Mindenki imádta. Azért lazac miatt nem költöznék a nyugati partra - mégha alaszkai királyrákról volna szó, mert azt megfontolnám :)

kobold63 2018.06.23. 05:02:55

@Andrass9: a nyugati part a lazac nélkül is csodálatos, nem bántuk meg. Királyrákot meg itt is lehet kapni, nem kell az alaszkai telet elviselni érte.

Mifelénk a kifejezések, megnevezés szerint:

Gravlax: pácolt pár órától 3-4 napig(só, barnacukor, bors, boróka,sok kapor, esetleg más füszer még)
csak friss, vad, nem farmról való halból.
Vékonyan szeletelve.

lox: pácolt, hideg füsttel enyhén füstölt vagy füstöletlen. Vékonyan szeletelve.

füstölt lazac: pácolt ( só, barnacukor, esetleg juharszirup, méz, szójaszósz, bor, füszerek, amit csak akarsz), füstölt, a füst lehet hideg vagy meleg, rengeteg variáció van. Ebből lehet salátába,tojásba, tésztába, szendvicsbe, pate-ba tenni.

Aztán ha még a különböző fajta lazacokat is variáljuk, fantasztikus a választék. King, spring, sockeye, coho, pink, chum, ezek mind más időben ívnak, akkor jönnek fel a folyón. Az óceánban máskor is lehet fogni, különösen Alaszkában.

A lox-t és Gravlax-t ált. bagellel, krémsajt, kapor, capribogyó, lilahagyma, torma adalékkal esszük. Rozskenyéren is finom.

Ezek mind a Pacific, csendesóceáni lazac. Az atlanti, norvég, skót lazac kicsit másmilyen, de u.a. a recepteket lehet használni.
Találtam az én csodahűtőmben egy szép kis lazacot, igaz, már 3 éve ott van -25C, vacumpack. Ennek már nem sok lazac íze lesz, megcsinálom füstöltnek, jó füstösre-fűszeresre, esetleg kidobjuk a végén. Romlott nem, csak furcsa ízű lehet esetleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.23. 08:51:51

@kobold63: -25C, vákuum - nagyon nem illene megváltoznia az ízének, állagának :)
Köszönöm a lazac ismertetőt! (Hát még ha szeretném is ...)