Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: 2-es típus sokkal jobb, mert azt tablettával lehet kordában tartani. Nekem is... (2018.10.22. 12:42) Farkasköröm
  • Andrass9: @kobold63: A sütő jó gondolat. Már egy hónapja szárad, de még ragad :) (2018.10.22. 12:38) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bőr (2) bor (18) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (31) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (84) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Az első barbeque az offset smokeren (aka mozdony)

2018.06.08. 07:00 Andrass9

Ez már igen rég volt, de valahogy el kell kezdenem a BBQ sütések posztolását. A mozdonyt (ami egy eltolt hengeres füstölő és mellékesen egy dupla grill is) születésnapomra kaptam a családomtól. Nagyon rég szerettem volna valami komolyabb BBQ készítésére alkalmas szerkezetet.

21.jpg

Ugyan októberben majdnem megtorpedóztam, mert egy csodás kemencére leltem a csabai kolbászfesztiválon, és majdnem meg is vettem. De rájöttem két dologra: ahogy öregszünk, egyre kevesebbet eszünk (vagy inkább a rendszer lett nekünk túl drága, hisz a rezsicsökkentés csak porhintés), valamint azért a heti egy kenyérért nem biztos, hogy megéri egy vagyont kiadni.

Meg volt egy objektiv ellenérv is: Nem tudtuk, hogy tudják behozni azt a 800 kilós darabot a kertnek a megfelelő pontjára. Mindenféle támfalak, meredek lejtők, stb. Legegyszerűbb egy daruskocsi lenne a szomszéd kocsibehajtójáról: onnan be lehetne emelni. Vagy egy órát őrlődtem, de a végén lemondtam a kemencéről (pedig abban is változatos dolgokat lehetne sütni!), így maradt a grill.

Ami valóban grill is, de leginkább egy "offset smoker", aminek nem nagyon tudom a magyar nevét. Egy nagyobb és egy kisebb henger lefektetve és elcsúsztatva összeszerelve, ahol a kisebbik oldalán felül lévő nyíláson keresztül a nagyobbik aljába van csatlakozás: ott tud a füst és a meleg átmenni a kicsiből a nagyba (offset=eltolás, smoker=füstölő).

Végre találtam is egy ilyen szerkentyűt, ami belefér a büdzsébe, nem túl nagy, de ha kell, akár 20 embernek is tudok rajta főzni. Ráadásul 30%-os akciós áron volt, amibe belefért a nagykabátja (téli-nyári takaró), egy nagy öntöttvas grill-lap, egy faszénkosár és egy oldalsó melegentartó lap. Ez utóbbit még nem is szereltem fel. A kicsiből kihúzható a tűzrakó fiók. Persze kapható ilyesmi 2 milla felett is, de hülye azért nem vagyok ...

Még annyit, hogy idehaza most kezd csak elterjedni ez a főzési módszer. A grillezés leginkább sztékek, csirke, hamburger pogácsák elkészítésére alkalmas: ez az un. direkt parázs feletti sütés. A BBQ viszont alacsony hőmérsékleten (tipikusan 100C-110C körüli tartományban) való hosszú ideig tartó melegítésról szól. Ezen a hőfokon biztonságosan megsülnek a húsok, de a hosszú ídő segíti, hogy a húsban lévő kollagének (inak, zsírerek) lebomoljanak és tápanyagot nyújtsanak az előregedett izületeinknek.

Most az első tényleges BBQ hús készítésemről számolok be.

Ezen első alkalmat egy darab sertéstarja biztosította. Gondoltam, nem fogok anyagi csődbe jutni, ha nem sikerül. Összeszedtem hozzá ami kell:

  • 1,2 kg csontos tarja egyben
  • 1 ek kakukkfü
  • 1 ek feketebors
  • 8 szem kardamom
  • 1 ek majoranna
  • 1 tk római kömény
  • 5 szem szegfübors
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 1 vereshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 ek Worchestershire szósz
  • 2 ek mustár
  • 3 ek saját sürített paradicsom

10.jpg

A száraz összetevőket mozsárba tettem, ahol kemény kenyérgőzzel porrá zúztam. Ezzel a rubbal bedörzsöltem a húst, amiről ekkor derült ki, hogy valaki már elkezdte felszeletelni. Erre nem számítottam, de most már folytatom. A mozdony nagyobbik (u.n. füstölő) részébe helyeztem, és begyújtottam a kisebbik hengerben. Addig sakkoztam a szellőzőnyílásokkal, míg 250F-re beállítottam a nagyobbik hengert. A hőmérő elég magasan van, ezért eleve vagy 10C-al többet mutat, vagyis kb 110C-re beállt a rácson a hőmérséklet.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Kerestem egy darab sárgabarackfa ágat, amit majd ráteszek a parázsra, ha beindult a tűz. Addig lecsuktam mindkét henger tetejét.

15.jpg

A parázsra tettem a vastag barackág darabokat, hogy egyenletes füstöt generáljanak. A húson már egy óra múltán látszott, hogy kérgesedik a füstben. Még vagy két órát füstöltem, majd elkezdtem egy BBQ szósszal kenegetni. Ezt a szószt nagyjából a listán látható anyagokból kevertem, de még régebben, amikor csirkeszárnyat sütöttem. Bő három óra kenegetés után kivettem a mozdonyból, és becsomagoltam alufóliába pihentetni, majd megvágtam. A kés úgy szaladt bele, mint a vajba!

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ezt most kenyérrel ettük, mert nem készültem semmiféle körítéssel. A hús omlós - akár villával szét is lehetne cincálni. Leesik a csontról, szaftos. Mi egyéb kellene?

20.jpg

Ugyan ez OffTopic a posztban, de feleségem Zakuszkát készített, és rengeteg paprikát meg padlizsánt kellett hozzá megsütnöm. Ez a füstölő hengerben rakott tűzön egyben meg tudtam csinálni.

40.jpg

41.jpg

Nagyon boldog vagyok a mozdonnyal, és azóta már sokminden készült rajta. Ezekből egyet már posztoltam, de a nagyja még csak most jön!

47 komment

Címkék: hagyma füst paradicsom mustár fokhagyma bors római kömény majoranna cukor tarja bbq kardamom barbecue barbeque füstölő BBQ kakukkfü Worchestershire szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5814006202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.06.08. 07:13:25

Ez nagyon finom lehetett. Úgy gondolom, hogy az elkezdett szeletelés -mivel a képen úgy látszik, nem túl mély- nem "ártott" a húsnak, így jobban át tudták járni az ízek.

Tényleg remek dolog egy ilyen mozdony, sok mindenre lehet használni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.08. 08:27:54

Jó szerkenytű, és úgy látom egy kislábost is lehet a rácsra tenni, oszt abban is lehet főzni valami szabad tűzön főttnek nevezett ételt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 10:20:31

@látjátok feleim szümtükkel: Van hozzá még egy nagy öntöttvas lap is, amin szintén érdekes dolgokat lehet sütni/főzni! Ezzel a "szabdtűzön főtt étel" gondolattal elültetted a vezérhangyát a fejembe!
Például grillezett gulyásleves :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 10:22:21

@látjátok feleim szümtükkel: Ha emlékszel, több ételt is készítettem tárcsán a grillsütőn, de a lehetőségek tárháza végtelen.

2018.06.08. 10:42:46

Kedvcsináló! Kíváncsian várom a továbbiakat is.

Ezt a kemence témát nem teljesen értem. Kemencét nem készen vesz az ember, hanem épít vagy építtet. Például egy volt kollégám, gépészmérnök, de magának épített.
Itt van például ez a srác, Palócz Attila, az ő munkáit és a munkáját ismerem, bátran ajánlom bárkinek, azt épít, amit csak szeretnél, szakértelemmel, reális áron.
www.paloczkandallo.eoldal.hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 14:36:57

@pizzaszeletvágó: A reális árak soha sehol nem derülnek ki egy épített kemence esetében. Majdnem lehetetlen tervezni vele. Az ember igenis VESZ kemencét, ha az pont olyan, amilyet szeretne, megtakarítva ezzel az építéssel járó összes hercehurcát. Házat se mindig építtet az ember ...
Amit a vásáron kinéztem, az pont olyan volt, amilyet építtettem volna, de már kész volt, és két nap alatt a helyére is került volna :) Ráadásul az ára is szimpatikus volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.08. 16:00:48

Köszönök szépen!
Igen mutatós étel, nyitom az ablakot. Azon az öntöttvas lapon príma vasalós húst lehet sütni. A BBQ Pitboys nevű formáció előszeretettel szokott főzni lábasban is a grillen.
Tegnap kigazoltam az epret, megint bejelentkezett a derekam, ma nem is tudtam bemenni dolgozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 18:02:28

@Waka: Flector tapasz a bűnös területre és 1-1 szem Cataflam Dolo, hogy megállítsa a gyulladást. Nem rossz még állítólag a Tigris tapasz se, de azt még nem használtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 18:05:45

Beérett az első csilipaprika (Ancho Gigantea)! Arasznyi méregzöld TV paprika - nem csípős. Mexikóban azt töltik meg :))
Uborkából már tizet szedtem, de hibáztam a palánta készítéskor, mert 3 féle uborkából van összesen 10 tő, ahhoz viszont, hogy kovászolni való mennyiség hamar összejöjjön, egyformának kéne mindnek lennie.
Sebaj, idén uborkát eszünk uborkával, és néha egy-egy üveggel elteszek savanyúnak.

2018.06.08. 19:38:14

@Andrass9: szerintem nem, de nekem mindegy mit csinálsz. ;)
Nekem van egy bontásra váró 8x4-es melléképületem, a ház folytatásában, helyére tervezek egyik oldalán nyitott, de tető alatti kültéri főzőhelyet és fatárolót, ott minden elférne, építve, ahogy én tervezem már egy ideje, kemence+grill+füstölő+bográcsolóhely. Ilyesmivel valóban van munka és adminisztráció, de egy egyszerű kemencével nem lenne vészes a feladat.
Persze mikor szemügyre veszem a bankszámlámat, akkor kiveszem a kezem a biliből... :(
No, szerintem akkor is építés a megoldás, a lényeg felett elsiklottál: ismerem a srác munkáját, becsületességét és megbízhatóságát, pont.

2018.06.08. 20:09:54

A mindenit, ezt most hoztam be:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25888201-2be1187d/775659
Azt hiszem holnap reggel csak egy tojásból kérem a vargányás tojást. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 21:47:15

@pizzaszeletvágó: Mifelénk (Solymár) 93g-os tojást lehetett venni egész nyáron. Általában 2 sárgájával jött, és 45Ft volt az ára. Ez kb 4 éve volt... Mostanában nem néztem a forrást, mert nagyon visszaesett a tojásfogyasztásunk.
Szép, amit kiszedtél a tyúk alól!
Szerintem a vargányáidat küld át nekem, én 63g-os tojással is megeszem, nem kérem a tyúkod tojásait :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.08. 23:17:49

Technikai kérdés:
Shell WC szelepünk van mindenütt. Most az este hirtelen az egyik szelep úgy döntött, hogy nem kapcsol ki. Vagyis lenyomás után folyamatosan csak dőlt a víz.
Elzártam a főcsapot, beraktam egy vadi új szelepet. Kinyitottam a csapot, és továbbra is dől a víz!
A gond, hogy nem értem , hogy működik a vacak ... Végül érdekes módon, amikor LASSAN nyitottam ki a főcsapot, a szelep elkezdett működni ...
Valakinek van érdemi ötlete erre???????

2018.06.09. 07:22:07

@Andrass9: a működése egyszerű, de túl bonyolult szerkezet, sok meghibásodási lehetőséggel. Az emelőkar felemel egy szelepet, amit majd egy rugó nyom vissza a helyére.
Előfordulhat olyan tömítés a szelepnél, ami kiszárad. Ne kommentáld, csak hidd el, én Kludival jártam ugyanígy rendszeresen, hétvégi házban. Hiába német, szar. Hosszabb-rövidebb idő után azután le tud zárni, mert megszívja magát vízzel. Az említett ritkán, évente kétszer használt hétvégi házban, főcsap kinyitása után akár 20 percig is folyt időnként a víz, mire szépen lassan lezárta magát.
A régi szelepek pedig azért nem zárnak le, mert az emelőkart nem tudja a rugó visszanyomni valami mechanikai akadály miatt, ami legtöbbször vízkő, egyéb szemét, üledék, de én jártam már úgy, hogy letört egy kis fémdarab és útban volt.
Több éve már, hogy felmérgeltem magam, és mindenhol tekerőcsapra cseréltem, azóta nincs gondom.
A tekerőcsapnak kicsit más a geometriája, a kifolyó résznél rövidebb, de azt átmenetileg egy kerti slagból levágott csődarabbal pótoltam felxibilisen de tökéletesen, mikor nagy bajban voltam. :)

2018.06.09. 07:42:05

@Andrass9: itt egy kép, amiről beszéltem. Ezt a szelepet emeli fel a kar, a fehér perembe kapaszkodik bele, a rugó van felül, ami a lezáró tetőbe támaszkodik, a kúpos rész van alul, ami zár. Láthatóan az újaknál már valami keményebb tömítés van, a régiekben még bőr volt! Namost lehet neked ilyen régi van, még ha új is.
csovek-idomok.hu/shop-image/product/wc-alkatresz/schell-wc-oblito-szelep-dugattyu-betet.jpg

Drága szar. Egy ilyen Shell vagy Kludi árából 3-4 WC-nél cserélheted örök életű magyar Mofémre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 12:22:29

@pizzaszeletvágó: Nem a fehér tömítésbe kapaszkodik az emelőkar :) A hosszú, vékony vége támaszkodik fel egy fekete peremes csőben lévő keresztre, ami a kifolyóág, és ezt a peremes csövet emelgeti a kar.
A "nem elzáródás" oka pedig egy pirinyó (0,1mm) lyuk eltomődése. Ezt felfúrtam 0,15mm-re, de ezzel csak azt értem el, hogy szinte azonnal lezárt csap :)
Nekem két helyen van ez a csap a lakásban, ahol megpróbáltam lassabb lezárásra rábeszélni, de nincs 0,1mm-nél véknyabb fúróm. Kellene a legalább 7 másodpercig nyitott csap (rosszul tervezett csatornarendszer több vizet kér), de nem tudom a családtagjaimat megtanítani rá, hogy nyomják hosszabban.
Most vettem egy másikat aranyért, de megizzadtam vele, mert sehol nem találom a csőfogót, se a franciafogót. Végül asztalosszorítóval tekertem a helyére ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.09. 13:13:37

@Andrass9: Abszolút dilettáns vagyok a kérdésben, nálunk Dömötör dörmög a retyón. Három-négy évente veszek egy javítókészletet (440 Ft) és kicserélem a belét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 19:11:21

@Waka: A másik két WC-ben olyan tekerős csap van, mint amit @pizzaszeletvágó: említett. Ott viszont nincs se víznyomás, se vízmennyiség. Most is majdnem vettem egy olyan csapot ide is, de pechemre volt Schell a boltban ...
Új eladó van ezen a részlegen, kb 30 éves kislyány és ÉRT IS HOZZÁ! B+ manapság ez már olyan ritkaság ...

pina noir 2018.06.09. 19:42:52

Mennyie kerül egy ilyen cucc?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 20:18:45

@pina noir: @qwertzu: Megkaptam 90-ért anno október. Most láttam egy gyengébb kiadást 50 körül, de az már igazán gagyi volt. Nekem fontos volt a vastag vas ház, valamint az öntöttvas grillrács - az örökéletű!
Néztem persze a professzionális füstölőket, de azok 400 és a csillagos ég között jártak. Házi használatra szerintem túlzás ...
www.grilltarsasag.hu/termekek-161/faszenes-grillek-79/ofszet-szmokerek-248

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 20:19:30

@qwertzu: Köszönöm a segítséget - még mindig a WC csappal vagyok elfoglalva :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 22:00:54

@pizzaszeletvágó: Elengedtem! Beszereltem egy újat, ami működik :)

alien 2018.06.09. 23:03:41

csúcs lett a hús

nez be a bbq és grill fanok fb csoportjába csomóan építenek ilyen szmókert, meg ott a nyárspolgár blog is

mindenféle fura cucc harcsa, meg marhapofa, kakastaréj

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.10. 09:13:25

Akinek meg nincs pénze ilyen csudákra, de van kertes háza, az tegyen négy vagy több, esetleg sok téglát négy saroknak, és tegyen rá egy grill vaslapot, amit lehet külön kapni, és az alá rakjon tüzet.

Dikusz 2018.06.10. 09:48:45

@látjátok feleim szümtükkel: és akinek nincs kertes háza, de szeretne ilyen finomakat enni, az mit csináljon?:) (viccvót)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 09:53:14

@alien: Kösz, de nem használok fb-t. Nyárspolgárékat már évek óta ismerem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 10:00:54

@alien: Köszönöm a marhapofa ötletet!!!

Fenchurch68 2018.06.10. 10:05:01

@Dikusz: Az járjon sűrűn vendégségbe :D

@látjátok feleim szümtükkel: Az autóban a nyári szezonban állandóra van rendszeresítve egy vasrács, négy tégla, meg egy kis zsák faszén :) Idén lett annyi eszem, hogy egy konyha-elsősegélydobozt is rendszeresítsek: kés, deszka, alufólia, só-bors-zöldfűszer-keverék.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.10. 10:41:47

@Andrass9: Tigris tapasz nálam semmit sem javított, ellenben jó vietnámi balzsam szagot árasztottam:DD

Dikusz 2018.06.10. 10:42:59

@Fenchurch68: Nem rossz ötlet:)

Viszont asse rossz, amit Szümtüknek írtál, már csak én hiányzok a (jókora)csomagtartóba:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.06.10. 10:44:19

@Andrass9: MI ezeket Dömötörre cseréltük.Az kiváló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 10:51:48

@Fenchurch68: Lehet kis összecsukható grillezőt is kapni ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 10:53:21

@Kumari aki Nilüfer: Nem tudom, ki a Dömötör, de azért ne lessen már, amíg dolgomat végzem :)

Kumari aki Nilüfer 2018.06.10. 10:59:38

@Andrass9: Dömötör, ő egy kiváló tartály, pár jó tulajdonsága van, faék egyszerűségű, magyar, olcsó, és ha lenyomva tartja az ember az öblítő gombot, akkor majdnem csapként funkcionál.Kamera nincs benne:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.10. 11:06:44

@Kumari aki Nilüfer: Köszi :) Sajnos a vezetékezés nem passzolna hozzá, vésni meg nem szeretnék.

Dikusz 2018.06.10. 11:10:06

@Kumari aki Nilüfer: Életkorom miatt sok mindent megértem már, sok mindennek nevet is adtam (nem mindig dicsérő jelzőket), de az öblítőt még nem illettem névvel. Bár volt már arra példa, hogy szívesen megtettem volna. Pont azért, mert csapkén funkcionált, amit nem lehetett elzárni:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.06.10. 11:14:01

@Andrass9: Nálunk nem kellett vésni, igaz, a falonn kívül van a vízcső.

@Dikusz: Nem én neveztem el, gyárilag ez a neve:DDD Csapként meg úhy, ha nem engedem el, a víz még folyik, de ha leveszem a kezemet a gombról, visszazár( ez akkor fontos, ha valami oknál fogva nem vitte volna el a víz a hordalékot:D) Jó kis szerkezet, na! Most kellett tizenév után tömítést cserélni, mert meg rugót, de fillérekből megvolt.

Fenchurch68 2018.06.10. 12:50:05

@Kumari aki Nilüfer: Az a helyzet, hogy a gyártója nevét kapta :D ráadásul személyesen is ismerem az illetőt, nálunk is ő les a budiban :D

@Andrass9: Így kisebb helyen elfér. (A téglákat csak akkor visszük, ha nem tudjuk biztosan, hogy a tereptárgyakból is meg lehet oldani.)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.10. 13:44:09

@Dikusz:

Keressen olyan helyet, ahol lehet szabadban grillezni, azalonnát sütni. Nálunk a városon átmenő folyócska/csatorna melletti parkos erdős részen volt régebben ilyen lehetőség, helyet, tüzifát szolgáltatták, és talán a sütni valót is. Régen voltam arra, nem tudom mostanában mennyire szeretnek sütkérezni az emberek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.10. 13:46:07

@Fenchurch68:

Nekem van valahol egy vaslában, háromlábú, azon meg edényben lehet szabadtűzön főzni, vagy serpenyőben sütni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.10. 13:50:57

Dömötör barátságos áron kapható, és ha bevízkövesedik, sk is könnyen lecserélhető.