Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Vérnyomáscsökkentő persze nekem is van. Reggel és este is. A reggeliben van k... (2018.10.22. 18:52) Farkasköröm
  • Andrass9: Helyzetjelentés: Felástam 16 nm-t a kertben 30 cm mélyen. Kiszórtam rá kb 1 kg vegyes műtrágyát, m... (2018.10.22. 18:15) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Eperlekvár és eperszörp

2018.06.02. 07:00 Andrass9

A poszt kicsit megkésett, igencsak végefelé jár az eperszezon, de azt hiszem, az utolsó adagot vettem meg a Fény utcai piacon a múlt héten 650Ft-ért. Ha idén már nem is, de jövőre hasznos lehet ez az írás.

33.jpg

Természetesen van SzeddMagad eper is, olcsóbb, mint a piaci. Csak legyen ember, aki bírja a hajolgatást. Én már sokéve piacon veszem.

Legfontosabb dolog beszerezni hozzá a finom epret. Nem valami felfújt, korai importot, hanem közepes vagy apró szabadföldi szamócát. Annak van a legjobb íze!

A mostani befőzéshez (38db 3,7dl-es lekvár és 10 db 0,75l-es szörp) kellett:

  • 18 kg eper (17 kg tisztítva, közbeni nassolás után)
  • 4 kg cukor (ennyi azért kell, hogy legyen elég leve)
  • 3 zacskó pektin eperlekvárhoz
  • 50g aszkorbinsav (C vitamin)
  • 2g NaBe
  • összesen vagy 23 liter űrtaltalmú befőző edény

10.jpg

A képen már csak három rekesz látható, de eredetileg 20 kilóval inditottam, csak menet közben sok fogyott belőle.

A gyümölcsöt lecsumáztam és folyó víz alatt lemostam (szép tiszta eper volt, nem volt föld rajta). A szemeket kettőbe-négybe vágtam, ahogy jött és kilónként rétegeztem 25 deka cukorral. Az első fazekam 10 literes volt, abba 7 kilónyi eper fért.

11.jpg 13.jpg 14.jpg 12.jpg

A 15 literes fazékba ment a maradék 10 kiló eper. Ezeket jól felkevertem, és kitettem éjjelre a teraszra LEFEDVE. Másnap reggelre a cukor sok-sok levet kihúzott a gyümölcsből, amit merőkanállal és szűrővel egy harmadik fazékba leszedtem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Így azután a 10 literes edényben maradt eper már belefért a 15 literes befőzőfazekamba. A lé pedig 7 liter lett. A léhez kevertem még egy félkiló cukrot a C vitaminnal és egy kávéskanálnyi NátriumBenzoáttal (mert egy pici tartósítószer kell bele, hisz nem főztem a szörpöt).

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A lekváros üvegeket sütőtepsiben betoltam a sütőbe (pont 40 fért be), ahol 100C fok fölé forrósítottam (garantáltan steril lett), ezalatt a gyümölcshöz kevertem a pektint és felforraltam. Amíg a lekvár felforrt, a szörpöt a kiforrázott csavarós borosüvegekbe töltöttem. Általában mikroban sterilizálom a befőttesüvegeket, de most valahogy a sütő, mint hőforrás ugrott be az agyamba. Bevált!

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Arra ügyelj azért, hogy legalább 2 centi a tetején levegő legyen: nekem robbant már fel üveg, amit tök szinig töltöttem, majd meleg szobába vittem.

27.jpg

Forrt a lekvár, meleg az üveg.

28.jpg

A forró üvegekbe ment a forró lekvár egy nagyon praktikus tölcsérrel (a mosogatógéppel jött, mivel a lágyító sót kell betölteni). Azért manapság már árulnak lekvártölcsért is :) Kicsit (5 perc max) szaunáztak a teli üvegek immár a kupakjukkal a sütőben, amikor jó szorosan lezártam. Egyesek folpackot vagy celofánt tesznek a kupak alá (olyat is hallottam, hogy a folpackra??? még szalicilt is szórnak), de ez csacskaság. Ha sérült a kupak, dobd ki, és vegyél újat. Amúgy a kupakban van gumicsík az üveg pereméhez. Mivel a kupak alatt is sterilizált a levegő a sütö miatt, nem kell fejreállítani az üveget (ami a levegő lekváron való átbuborékolásával sterilizálja azt).

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Amikor kihült, körömmel megkocogtatva a kupakokat, magas hangon jelzik, hogy vákum van alattuk (nomeg lehülés során nagy csattanásokkal). Amelyiknek mély a hangja (volt 5 ilyen), azok sérült kupakosak. Ezekre új kupak kerül, majd irány a mikrohullámú sütö üvegenként kb 2,5 percre. Persze ilyenkor előfordul, hogy kifolyik kevés lekvár, tehát lezárás után az üveget kívül le kell mosni.

A kész szörpök már a spájzban vannak.

34.jpg

Mint ahogy a lekvárok is mind a harmincheten (mert egyet a fiú azonnal el is vitt).

Most legalább két évig nyugalom lesz ...

Tanulság:

Mivel a tizedik szörpösüveg nem lett tele, feltöltöttem a lekvárosfazékból leszűrt további lével. Ezt elég érdekes fogyasztani, mivel a pektin miatt pici zselégolyócskákká alakult. A pohárba öntött sűrű szörpöt 10 másodpercre a mikróba kell tenni, majd hideg szódával felönteni. A felmelegített zselatin folyékonnyá válik, és elkeveredik a szódával.

66 komment

Címkék: eper cukor aszkorbinsav pektin C vitamin NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1114014452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.02. 07:53:45

Mit meg nem tesz az ember, hogy a szájízét kielégítse.:D

Fenchurch68 2018.06.02. 11:27:34

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt leírni tovább tartott, mint megcsinálni :)
Én már a barackszezont várom nagyon, múlt héten azt hittem, hogy elfogyott a tavalyi összes lekvár, és boltival kell kihúzni a befőzésig, de egy nagyszabású pincepolc-készítés és az ezzel járó pakolás során találtam hat üveg tavalyelőttit :)
Idén plusz egy ládányi mennyiséget kell majd befőznöm, pótapukám is, meg a szomszéd nagyon kedves doktornéni is cukros, és a tavalyi 5-5 üveg eritrites ajándék lekvár után vérszemet kaptak :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.02. 11:45:27

@Fenchurch68:

Aranyáron vett barackból nem szokunk lekvárt főzni. Erre felénk egy szem sincs a fákon. Illetve itt a háznál van 8.

Tegnap láttam egyik multiban 800 körül nagyon szép puhára ért görög kajszit, meg éretlent is. Nem kívántam meg

Tavaly nálunk készült cukor nélkül barack-nyári alma lekvár(püré), nagyon jó volt a télen vajas kenyéren.

Fenchurch68 2018.06.02. 12:38:43

@látjátok feleim szümtükkel: Aranyáron nyilván nem, két barackkal foglalkozó ügyfele van édesemnek, kicsit nehéz velük megértetni, hogy aranyos, ha kapunk egy-egy ládát ajándékba, de a többi 40 kilónyit szeretnénk kifizetni, így pár év után már működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.02. 18:54:33

@látjátok feleim szümtükkel: Aranyáron vett semmiből sem szoktunk lekvárt főzni! Én mondjuk ezt nem hoztam volna fel érvként, de én más vagyok. Viszont, ha izgalmas alapanyag jelentkezik (mint nekem pár éve a Fűszeres Eszter gönci barackja,) én megpróbálom. Sikerült úgy lekozmálni, hogy ehetetlen lett ...
Tökéletes "füstölt barack" aromával lepett meg bennünket, az meg nem egy népszerű íz errefelé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.02. 18:55:47

@Fenchurch68: Az a baj, hogy az én ügyfeleim nemigen utaznak gyümölcsben ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.02. 18:58:13

@Fenchurch68: Én pont az eperlekvárok mennyiségével jártam meg: volt még vagy 20+ üveg a kamrában! Szerencsére a gyerekeke nagyon szeretik - el fog fogyni!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.02. 18:59:35

Főztetek már földiepret rebarbarával? Nagyon extra valami lesz a párosból.

Fenchurch68 2018.06.02. 20:40:24

@Andrass9: Hát a cash-flownak nem tesz jót, mikor az éves zárás ellentételét kolbászban, a szoftverfrissítését meg barackban kapjuk, de lehet, hogy a mai viszonyok között érdemes lenne teljesen átállni a cserekereskedelemre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.02. 22:43:00

Köszönök szépen!
Erre a szörp/lekvár kombóra már egy ideje utazom, talán jövőre nekiveselkedem. Amilyen az én formám, 2019-ben elviszi valami a termést.
Két hete a régi hetes úton jöttem Budapest felől, 690/790 Ft/kg áron adták az út mentén az epret. Idén annyira nem vagyok rá beindulva, van még pár üveg tavalyelőtti lekvár. Ami a kajszit illeti, idén nyugodtan el lehet felejteni, legalább is, ami a hazait illeti. Biztosan marad meg egy-két zugban, de abból csak a bennfenteseknek jut.
@Fenchurch68: Ha akad sonka is a portfólióban, nem is olyan rossz az ár-érték arány. :)

Fenchurch68 2018.06.03. 10:26:33

@Waka: Sajnos sonkát eddig sosem kaptunk, viszont reménykedem sajt vonalon, most folynak tárgyalások egy tejipari céggel :D

Az egyik barackdíler azt mondta, hogy náluk lesz bőven, a másik nénivel elbánt az időjárás, szerinte a családnak meg a közeli barátoknak lesz talán elég, remélem, odaszámítok majd, hónapokig fordítgattam nekik szerződéseket, miközben kis sárgabarackok villogtak a szemem előtt :D

Az epernél már azt is szentségtörésnek éltem meg, mikor a kicsit összetört szemekből mascarponés tortakrém lett, és nem natúr ettük meg. Régen a gyerekekkel jártunk Dunabogdányba szedd magad eprezni, akkor is inkább lefagyasztottam - mondjuk akkoriban egyáltalán nem főztem lekvárt, arra ott volt expertként anyós, én csak a segédmunkát végeztem.

Mascarponéról jut eszembe: végre meghozták a patikába a megrendelt 100*80-as gézlapot, lecsöpögtetődött az első kísérleti tejfölből krémsajt adag, tiramisunak is és fokhagymás-zöldfűszeres sajtkrémnek is elfogadható lett, jó, hát a zsírtartalma nem 80%-os, mint a valódi mascarponénak, de ez talán nem rettenetes katasztrófa.

2018.06.03. 15:29:29

@látjátok feleim szümtükkel: a 'rebarbara' az valami ulti bemondás?

@Fenchurch68: Én málnagézként ismerem azt a méretet, itt málnát, epret, szedret nyomnak át rajta, felfogja az aprómagot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.03. 16:52:08

@Fenchurch68: A Rőfösben vettem 1,5 m széles pelenkaanyagot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.03. 19:21:48

@Andrass9: Itt voltak a gyerekek, és kicserélték a csigák által leamoritzált csili palántákat (szerencsére volt a marihuánafarmon még elegendő :)
Most majd lesem, mi marad meg belőle ...
Szomorú tény, de a derekam már nehezen kezeli a hajolgatást.
Valaki: mit lehet ezellen tenni?????

csevely 2018.06.03. 19:57:05

@Andrass9:
Bár vegyész lennék, de nem igazán szeretem a gyógyszereket, viszont találtam egy kütyüt, amivel kordában tartható a derékfájás. És napi szinten használom, rengeteg lehetőség van, mert 5 program, 10 erősség, szal bátran ajánlom:
www.youtube.com/watch?v=0tYnUmYDMIs
Itt van az okosság, márha megkaptad Kínából.
Van valami cég a Xiaomi termékek forgalmazására, ott lehet megkapod minden cicó nélkül:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.03. 21:35:00

@csevely:

Huszonéves feleség is karban tartja ilyen szinten. Van nehány szép példa nálunk is, csak szét kell nézni.;D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.03. 21:45:53

@Andrass9: Ha tudnám a választ, sokkal boldogabb lennék. Április óta, mióta beállt a derekam, folyamatosan kínlódom vele. Ülve, fekve vacakol, kapálásnál az egyik pillanatban nem tudok kiegyenesedni, utána simán kihúzom a cipőm előtt lévő gazt. Hol a guggolás, hol a hajlongás nem megy.
Terápia: Idomítható, szorgos kertész, gyógyfürdő, masszázs (thai).
A háziorvosom árnikás sportkrémet írt fel, esténként vastagon kenem a derekam, jól átmelegszik, reggel négyig simán tudok aludni. Utána meg úgyis rákezdik a madarak.

Fenchurch68 2018.06.03. 22:42:47

A kedvesnek rengeteget javított az állapotán január óta az evezőgép. 10-15 perc is elég, ha napi szinten csinálja. Én kenegetem rendszeresen lóbalzsammal, szerintem inkább placebó. Ami még nagyon hatásos egy időre, az a McKenzie torna, hozzáértő gyógytornásszal.
Egyébként nekem soha életemben nem fájt a derekam, és nemrég egy hónapig minden reggel nagyon fájva ébredtem. Aztán - lehetett volna előbb is ennyi eszem - rájöttem, hogy akkortájt tettük be az ágyba a nagyondrága hűdeszuper memóriahabos plusz egy rétegnyi matracot.
Kivettük, azóta nem fáj.

Ugyanitt memóriahabos derékfájás elleni matracfeltét eladó!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.03. 22:46:37

Nekem derék, hát és nyakfájás esetén sokat segít a bordásfalon lógás, illetve a kapcsolódó gyakorlatok. Akkor vettünk bordásfalat, amikor vállgyulladásom volt és nem tudtam felelmelni a karom. Egy sebész beígérte a műtétet, de azt mondta előtte egy évig tornáztassam. Ha megműti jobb, de tökéletes már nem lesz. Elkezdtem bordásfalon tornázni, és némi orvosi gyógyszerezés mellett tökéletesen rendbe jött. Közben vettem észre, hogy a lógás jót tesz a gerinc melletti izmoknak, meg a kar és váll izmainak, izületeinek.

csevely 2018.06.04. 05:50:01

@látjátok feleim szümtükkel:
Mint Woody Allen mondta (talán) :
"Mindenki hisz valamiben, én azt hiszem, iszok még egy pohárral!"

2018.06.04. 07:19:16

@látjátok feleim szümtükkel:

"... a lógás jót tesz a gerinc melletti izmoknak, meg a kar és váll izmainak, izületeinek."

Szerintem is megárthat a túlzásba vitt munka, akkor már inkább a lógás! :)

@Fenchurch68: hasonlóan jártam. Én is lecseréltem a menőmanó matracot, egy másik menőmanó matracra mert fájt a gerincem, de csak még jobban fájt. Aztán rájöttem, ha átköltözöm a kinyitható vendégágy iszonyatos szivacsára, akkor nem fáj és max.egy hét ottalvás után gyógyultan távozhatom ismét a helyemre. Azért iszonyatos a szivacs, mert senki, egyetlen vendég se tud a vendégágyon aludni nálunk, senki nem bír azon az ágyon egy óránál tovább feküdni. Már gondolkodtam, hogy gyógyszivacsként építek rá valami vállalkozást.
(ugyanitt menőmanó matrac eladó)

@Andrass9: szerintem 10-ből 9 fizikus az időutazást ajánlaná, pár évtizeddel korábbra, de szerintem inkább tisztázni kellene, hogy pontosan mi a baj, valami képalkotóval, szakorvossal. Nem mindegy, hogy van-e gerinc eredet, és mekkora. Ha nincs nagy gond, akkor szakorvosi vélemény alapján gyógytornászok csodát tesznek, érdemes általuk javasolt gyakorlatokkal bemelegíteni kerti munka előtt. McKenzie is játszik, +1 neki.
Ha viszont a képalkotó diagnosztika nagyobb gondot mutat, akkor csak szakorvosi vélemény alapján kezdjél bármi mozgásba!
Ha a gerinc eredet kizárható, akkor meg tovább kell menni a kivizsgálásban. (Nem vagyok én orvos, de azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy több ilyet láttam, mint az itteni törzsközönség.)
Nekem is megvan, hogy pontosan melyik két csigolya között van a probléma. Ezt egy gyakorlott/hivatástudó háziorvos a fájdalom helyéből és jellegéből megmondja, képalkotó vizsgálat nélkül is. Én például nem fekhetek 10 percet sem a jobb oldalamon, mert akkor garantáltan beáll a derekam, mint Wakának legutóbb. Ha jobbra fordulok és órákra mélyen belealszom, kész a baj. Ha be tudom alvás közben tudatosan tartani a háziszabályt, akkor semmi gondom, már másfél éve nem jött elő a panasz, nem is tudok róla, hogy van derekam.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 07:44:16

@pizzaszeletvágó:

Szabad röhögni, de ez tény. A tényekkel meg lehet, de nem érdemes vitázni.;D

Valamikor régen, még az afrik matracos és szalmazsákos időkben a derékfájósok deszkát tettek az ágyba és azon aludtak. Biztosan jó volt nekik, azért tették.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 07:53:05

Tegnap majorannás párolt cukkini volt a reggelim, ami csuda jó ízeket hozott elő. Fokhagymával összepároltam a darabolt cukkinit a saját levében, majd a végén sóztam és majoranna leveleket tettem rá, amit éppen csak összeforgattam a cukkinivel. Nagyon jó lett, bár még el bírt volna még némi fűszerezés, de most csak a majorannára voltam kíváncsi. Más alkalmakkor összevágtam a majoranna leveleket, most csak leszedtem a száráról, így jobban, tartósabban adta az ízét. Délben a maradék cukkinihez avokádót és párolt pohánkát/hajdinát kevertem, amiből nagyon jó saláta lett.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.04. 07:54:18

@Andrass9: Édesapám semmi máson nem tudott aludni, csak szalmazsákon..(nem röhög!) Volt egy régi karos ágyuk, abban meg szalmazsák, néha kicserélték benne a szalmát, apu szerint kizárólag az volt neki kényelmes.

Hozzánk ben-vagy a nagyon közelünikbe becsapott a villám( pár éve konkrétan a fűzfűba, most valahol atalajba), ami miatt kipurcant minden beltéri egységünk, se tévé, se vezetékes telefon, se net...ma jön a UPC cserélni. KELL villámhárító.ÁMbár most sem a záhba csapott, korábban sem, amikor a fűzfát szétcsapta, a szomszédok gépei haltak meg-biztosításuk meg nem volt- , nálunk akkot csak a tévé szállt el,túlfeszültség elleni izé ode vagy oda. Szerencsént volt, hogy nem a tetőbe csapott. Szerencsére a kényesebb eszközök azóta is túláram elleni elosztóba vannak bédugaszolva, így a gépek nem nyiffantak ki.Elméletileg ezeknek a beltériknek is van védelme, de ezek szerint kevés.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 08:17:24

@Kumari aki Nilüfer:

Okos ember volt az apukád.

Szerintem ia szalma sokkal egészségesebb derékalj, mint a mostani műanyag habok. Az ember kifeküdte a legkényelmesebb poziciót és az éveki úgy tudott maradni.Persze néha ki kellett szellőztetni, napra tenni, meg fel kellett rázi, de a régi pózt az ember nem felejtette el, és újra kialakíthatta. Mosni sem kellett, mert a napoztatás kellően felfrissítette.

Tangó Suszter 2018.06.04. 12:45:02

Tegnap ügyesen lerántottam a gáztűzhelyről az 1000 éves sólymot....nem is, hanem a karikát. Három felé tört. Most bementem a Lehelre persze Hétfő nem volt nyitva a bótos. Viszont láttam bivaly és szürkemarha combot sz.m.pacalpörköltet mangalica csülökpörit, őstulokpörit. Ha a templom felöl megy be az ember, akkor a lift után a jobbra nyíló kis folyosó sarkán van a bolt. A kész kajákat vastag bélbe töltötték. Némi kp szükséges.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 13:12:19

Feltaláltam a spanyolviaszkot, és nagyon finom lett.:D

Volt a hűtőben maradék sült csirkeapró, egy adag főtt hajdina, és volt egy ott felejtett zöldspárga csomag. Ebből kéne nagyon gyors ebéd, mert éhes vagyok. Mi legyen? Ez lett.:D

Hús serpenyőbe kevés vízzel, bele az apróra vágott és még használható spárga, erre egy kanálnyi teriaki szósz, fél marék összevágott aszaltszilva, fedő. Mikor elfőtte maga alól a vizet, hozzá tettem a hajdinát, és összeforraltam. Fene gondolta, hogy a spárga jól összejön a szósszal, és a hajdinával.

Érdemes mindig szét nézni a hűtőben, kamrában, mert ott csudás dolgok rejtőzhetnek, amikből fejedelmi étel készülhet gyorsan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.04. 13:34:37

@látjátok feleim szümtükkel: Hajdina nélkül, tarhonyával enném! Jó viaszkot creáltál :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 15:24:25

@Andrass9:

Az is jó, meg egy kis lencse vagy bab, esetleg borsóféleség is jácchat. Vagy főtt rizsa. De a hajdina is maradék volt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.04. 16:59:51

@látjátok feleim szümtükkel: Hüvelyest spárgához még nem próbáltam, (pláne nem teriyaki/szilvás édesítéssel) de a rizs a jöhet!

2018.06.04. 18:07:03

@Kumari aki Nilüfer: nálunk ezt az Émász villámcsapás nélkül is megoldja, viharra se kell várni, csak a villanyász brigádra. Ha elterjed a hír, hogy dolgoznak valahol a faluban, mindenki ész nélkül húzgálja ki az eszközöket a konnektorokból. Villám csak az ide pár száz méterre álló templomba szokott vágni, múltkor meg is füstölte kicsit a tetőt. Nem véletlen. Remélem a plébános úr megértette a többszöri figyelmeztetést: lopást befejezni, polgármesterrel együttműködni, híveket nem zsarolni, templomot nyitva tartani, más felekzeteket beengedni, szomszéd falu iskolaigazgató nőjével a viszonyt befejezni. Ki tudja hány villámcsapás kell még ehhez... :)

2018.06.04. 19:42:26

@Tangó Suszter: Látom te is vadász vagy. Ahogy én is. Vadásszuk az ehető terméket adó helyeket. :D

Fenchurch68 2018.06.04. 20:55:18

@látjátok feleim szümtükkel: Az aszalt szilva elsőre kicsit bizarr bele, de kipróbálnám :)

Pont szintén kármentés volt, sütöttem csirkecombot paradicsomszószban, paradicsomszeletekkel, de durván soknak bizonyult, és az utolsó egyharmadát kifiléztem, megcsípősöztem és ráborítottam egy kis tejszínt. Kissé télies kaja lett, de azért elfogyott. Zöld spárgával :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 21:59:04

@pizzaszeletvágó:

Neked mik nem jutnak eszedbe.:D
De merje valaki azt mondani, hogy nem lehet kétszer ugyan abba a folyóba lépni. Mi magyarok, ezt is tudjuk.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 22:00:37

@Fenchurch68:

Megláttam a pulton, gondoltam a teriaki szósz édes, a spárga meg szereti a cukrot, akkor az aszalt szilvával sem fog összeveszni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.06.04. 22:11:42

@Kumari aki Nilüfer: Felénk, a Nyírségben egészen a 80's évek elejéig szalmazsák volt. A szalmavonót a mai napig itthon őrzöm. Tudja-e valaki, mi az?
@Fenchurch68: Igazából a reggelek fájnak. Amint kicsit mozgok, elmúlik. Lehet, hogy valami igazán jó matrac lenne a megoldás.
@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzik!

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 22:36:57

@Waka:

Hosszú rúd a végén egy horoggal.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 22:40:46

@Waka:

Gugliban horogvonóról találtam írást, szalmavonóként nem ismert fogalom. Felénk vonó horognak nevezték.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.05. 08:37:57

@Waka: Hogyne, szalmavonó,sőt, a szénvonó is megvan, és éppen a minap agyaltam, ismeri-e még valaki a kota, bizsa szavak jelentését...a környezeteben senki.

Kumari aki Nilüfer 2018.06.05. 08:44:21

@Fenchurch68: Úgy látszik, mindenütt készletkisöprés volt, én is találtam dolgokat, így lett nyolc töltelék káposzta( mind abált levelet, mind darált húst leltem a fagyasztóban), lett egy jó tepsi sült hurka-kolbász( erre hidegen is rájárunk), és találtam egy kilónyi sertéscombot, azt egyben, fűszeresen , zacskóban sütöttem meg, vékonyra szeletelve szendvicshús. Volt még két csomag levesbe való tyúkalkatrész, abból egy jó erős finom húsleves lett, a főtt húst tormával ettük.
Még mindig van olyan hús, amit ideje lenne a fagyasztóból felhasználni, úgyhogy kreatívkodok még ebben a hónapban( jellemzően hétvégén főzök, de most a vega vonulat érkezik, ez meg a mirelit zöldségek átnézésére lesz jó alkalom:)

2018.06.05. 08:57:54

@látjátok feleim szümtükkel:

"...hogy nem lehet kétszer ugyan abba a folyóba lépni."

Ez inkább kétszer ugyanaz a lefolyó! :))
Tudjuk mi van a végén, de azért megnézzük még egyszer, biztos, ami biztos. :)

Tangó Suszter 2018.06.05. 11:54:54

@pizzaszeletvágó: Vad ász? Lehet, de még inkább Megosztó Személyiseg. Ha látok valami érdekest, azt megosztom. DDD

Tangó Suszter 2018.06.05. 11:55:01

@pizzaszeletvágó: Vad ász? Lehet, de még inkább Megosztó Személyiseg. Ha látok valami érdekest, azt megosztom. DDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.05. 12:49:10

@pizzaszeletvágó:

Az viszont q..a jó volt, hogy a fiatal jobbikos megköszönte bajusz házmester-Kövér elvtársnak a kioktatást.D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.05. 16:27:23

@Andrass9:

Mire gondoltál?

Egyébként hogy áll a paradicsom? Nálam rengeteg a liszteske, és megpermeteztem szódikarbóna-mosogatószer-víz kombóval. A liszteske pete mind lement a levél fonákról, de a hajtáscsúcsok elkezdtek száradni. Valami gomba is bántja, mert elég sok kisparadicsom vége barna, ugyan akkor szépen nő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.05. 16:29:43

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Megtaláltam a 444-en.
Liszteskék fogynak, csigák szaporodnak :(

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.05. 16:41:37

@Andrass9:

Csigának félbevágott petpalackot áss be a földbe, a teteje a talajjal legyen egy szintbe, és önts bele sört. Állítólag imádják.

Topy 2018.06.05. 18:26:31

@látjátok feleim szümtükkel: ingyensör, mi!? már csak az örök élet hiányzik nekik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.05. 20:57:03

@látjátok feleim szümtükkel: @Topy: Az örök életet nem garantálom, de a "természetbarát" szomszéd sem tiltakozott a sör ellen, pedig 11 évesen nekik nagyon erős véleményük van ... :)
Szóval leástam kettőt, és meglátom, hogy a holnap mit hoz!!!!

Tangó Suszter 2018.06.06. 07:29:23

@Topy: Bevesznek csigát a Kétfarkuba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.06. 09:43:44

@pizzaszeletvágó: Ezek válogatós csigák! A Stefl nem izlik nekik, mert egy se volt egyikben sem. Az is lehet, hogy a PET palack éles peremét nem kedvelik? Estére kapnak konzervdobozban. Jó, hogy már nem söröskorsóban kérik ...

Tangó Suszter 2018.06.07. 16:57:47

@pizzaszeletvágó: Ha a politika a lehetőségek művészete, akkor előnyös lehet a totális flexibilitás...DDD