Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Dikusz: Korlátlan ideig eláll. Nekem egy kétéves adag fogyott most el. A kavargatás nem sok munka... (2018.10.16. 10:18) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal
  • Topy: @látjátok feleim szümtükkel: mondjuk ezt a hozzáállást sosem értettem, ha van alternatíva, előbb-u... (2018.10.10. 14:33) Mangoldfőzelék
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Én is erre a következtetésre jutottam. Vannak növények, mik szeretnek a hidegben megfásod... (2018.10.08. 22:24) Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (26) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Bostoni sült bab

2018.05.24. 07:00 Waka

Ha Taljánországban a firenzeieket illetjük a babzabáló titulussal, akkor az Egyesült Államokban a bostoniakra illik a jelző. Természetesen számos más országnak/régiónak is megvan a maga sült babja. A Brit Birodalom területén a paradicsommal készült változat a tradicionális reggeli nélkülözhetetlen eleme. Aztán ott van a franciáknál a Breton bab vagy a Casoulet, a spanyoloknál a Cocido Montanés, Görögországban a Gigandes Plaki.
A bab a vadnyugati idők kedvelt alapanyaga volt. Magas fehérje és szénhidrát tartalma bőséges energiát biztosított a marhaterelésben megfáradt cowboyoknak, száraz állapotban hónapokig elállt, és az elkészítése sem volt túlzottan bonyolult. Mondjuk elég egyoldalú konyha lehetett az övék.
A sült bab receptjét az első telepesek a bennszülöttektől lesték el. Az 1800's években Boston kikötője a "Rabszolga Háromszög" egyik fontos állomása volt. Innen indultak Európába a gyarmatáruval, rummal, dohánnyal, gyapottal megrakott hajók, ahonnan készterméket, iparcikkeket vittek Afrikába, hogy aztán rabszolgákkal feltöltve újra Amerika felé vegyék az irányt. A rum alapanyagaként használt nádmelasz aztán belekerült az ételbe, így született a bostoni verzió. Ahol nem volt melasz kéznél, megtette a juharszirup (például Kanadában) vagy akár a méz is. Az étel hamar népszerűvé vált, mint vasárnapi fogás, sólet módjára szombaton tették a kemencébe, ahol aztán reggelre kész lett.
Ezt az ételt a végtelenségig lehet cifrázni. Ha valaki egy kissé előfőzött füstölt csülköt, netán a BBQ-n naphosszat sütött, jó füstös marhahúst ágyaz a bab közé, bizony jól teszi.
Én elsőre nem akartam túlzásba vinni, egy meglehetősen egyszerű receptet néztem ki, és nem csalódtam. Akad persze pár dolog, amin finomítani kell, de így elsőre egészen jól sikerült.
A főzéshez egy 4 literes kerámia káposztás edényt használtam, amit még akkor vettem, amikor először láttam a bostoni babot Andrew Zimmern Bizarre Foods című műsorában.

img_3066.JPG

Hozzávalók:
- 0,5 kg fehér bab
- 25 dkg kolozsvári szalonna (másféle füstölt hús is megteszi)
- 2 vöröshagyma (itt eltértem az eredeti recepttől, egy hagymát valahogy kevésnek éreztem)
- 3 evőkanál melasz
- 2 teáskanál só
- 1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1/2 kávéskanál mustárpor
- 1/2 csésze ketchup
- 1 evőkanál wuszter
- 1/4 csésze (kb. 0,6 dl) barna cukor
- késhegynyi szódabikarbóna

img_3014.JPG

A babot előző este beáztattam. Szokás szerint keveselltem a fél kilót, volt még a fagyasztóban 20 deka tarkabab, azt is odatettem ázni egy másik lábasban. Másnap reggel a fehér babot a Húsvétról félretett szalonnabőrkével és e szódabikarbónával feltettem főni. A tarkababot is megfőztem egy külön edényben. Indokolt volt az elkülönítés, mivel a tarkabab fele idő alatt megpuhult.

img_3015.JPG

Míg a babok fődögéltek, összeállítottam a kencét. A hozzávalókat egy edényben összeforraltam. A ketchup nem volt elegendő. Még valami BBQ szószhoz vettem egy saját márkás jó rossz fajtát, abból maradt, felütöttem hát némi házi paradicsomlével.

img_3021.JPGimg_3027.JPG

A babokat leszűrtem, a főzőlét félretettem.

img_3017.JPG

A bab felét az edénybe egyengettem és rátettem a felcsíkozott szalonna és a finomra vágott vöröshagyma felét.

img_3024.JPG

Erre jött a maradék bab, szalonna, hagyma. Ráöntöttem a szószt és pár deci bablét.

img_3030.JPG

Három órát sütöttem hármas fokozaton. Félidőben kivettem és konstatáltam, hogy kevés a lé, felöntöttem hát bablével.

img_3033.JPG

Elmentem egyet a boltba közben, a Sörözőbe is betértem, éppen hazaértem végszóra.

img_3035.JPG

Igazából valami barna kerámia tálka illett volna a tálaláshoz, annak híján egy barna üveg kompótos tálba mertem.

img_3060.JPG

A bab elsőre túl édesnek tűnt, de később már nem éreztem annak, talán elszoktam az édes íztől. Ami viszont gond volt, hogy igen száraz lett. Amikor kivettem a sütőből, fortyogott benne a lé, mire meghűlt, bizony csak az alján maradt mutatóba. Tanulság, hogy bátrabban kell adagolni a főzőlét. A másik, hogy ez bizony nem egy gyorsétel. Előkészítéssel, sütéssel-főzéssel bruttó öt óra alatt készül el. Rá kell szánni az időt, vagy ki kell próbálni a konzerv babot, azzal is lehet nyerni 1-1,5 órát. Legközelebb én is úgy teszek.

73 komment

Címkék: vöröshagyma szódabikarbóna szárazbab ketchup barnacukor feketebors melasz kolozsvári szalonna mustárpor wuszter Boston Baked Beans

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5213983604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.05.24. 08:01:32

Nekem van kerámiatálkám többféle is, nincs egy kis maradék?
Szerintem ez az étel így jó, hogy nincs leve, inkább jó sűrű a szaftja.

"A rum alapanyagaként használt nádmelasz aztán belekerült az ételbe, így született a bostoni verzió."
Ezt a mondatot olvasva az jutott eszembe, hogy egy gasztronómiai fődíjat megérdemelne az a feltaláló, aki a bostoni sült babból rumot tudna csinálni...

Tangó Suszter 2018.05.24. 08:21:36

Uff off: Hódos Hajni negyed 10 körül. Millàsreggeliben oszt észt grill témàban. Ha noncs jobb dolgotok...

2018.05.24. 09:29:20

Jól néz ki.
Konzerv babbal csak óvatosan tervezz! Mostanában, amiket felnyitottam, mind olyan puha volt, nem voltak egészben a szemek, mintha már főzelék lenne. Azzal nagyon zsákbamacska lenne ez az étel. Szerintem nem tűrné a sütögetést, márpedig ez sült bab. Pont az jó, hogy rá lehet még harapni, persze lehet még puhábbra előfőzni, és úgy lesz jó, szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 11:44:47

Persze kérdés, hogy sült babot, vagy bablevest akar-é enni az ember. Szerintem a sült bab nem leves. Jó ez így.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.24. 17:53:05

Köszönök szépen!
@Dikusz: Sajna elfogyott, de jövő héten azt hiszem összedobok még egy adagot.
@pizzaszeletvágó: Érdekes volt, hogy majdnem puhára főzve is simán kibírt három órát a sütőben, anélkül, hogy pépesre főtt volna. Egy misét megér a konzerv, legfeljebb majd kenyérre kenve eszem.
@Tangó Suszter: Volt jobb. Szent Excel napja.
@látjátok feleim szümtükkel: Azért egy icipicit több lé elkélt volna.

2018.05.24. 18:56:47

@Waka: OK. Én csak mondtam, mit tapasztalok. Például nemrég kipróbáltam a teljesen áztatás nélküli szárazbab főzést. Nekem nagyon bejött. Persze megbízható, ismert előéletű bab kell hozzá.

Daró 2018.05.24. 21:29:41

@Tangó Suszter: Még mindig visszasírom a malackarajt.
Anna azóta eltűnt, Hajni meg nem találja a helyét.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 21:51:40

@Daró:

Na végre. Most már tudom, mi az a folytonos, meg nem szűnő sírás.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.24. 21:52:11

@Daró: Isten hozott a nagyvilágból! Hajni mostanság nagyon nyomul a SóBors blogon. Nem igazán értem magát a blogot, mert napi 5-8 posztot feltenni csak akkor lehet, ha fizetnek érte. Azért Hajnit továbbra is csípem :)
Azt, hogy hogy Anna eltűnt, csak magának köszönheti. Jó blogger volt, igazán segítette a gasztroblogok világát. Ha ő nem lett volna (meg a karaj), akkor a Blogkocsma se biztos, hogy megszületik. Szóval nem panaszkodom :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 21:55:32

@Waka:

A konzerv bizonytalan, mert van ami szépen egyben van, és vettem már olyat is, amelyen a szemek félig szét estek, annyira
megfőzték. Általában a nagyszemű fajták jobbak pl. salátába, az apróbb főzeléknek, pürének jobb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.24. 21:55:51

@látjátok feleim szümtükkel: Az aktuálisat a FB-on :) Én minden esetre imádtam!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.24. 21:58:43

@pizzaszeletvágó: Tudod, én mindig megkérdezem a babszemeket, hogy eddig mit csináltak ...
Na jó, nem hülyítelek , de ezt nem lehetett kihagyni!!!

2018.05.24. 22:07:55

@Andrass9: szándékos magaslabdáról nem halottál még? ;) :D
De ha belegondolsz, hány éve száradt babot találhatsz egy boltban vagy a kofánál a piacon, pont te jártál úgy pár éve, hogy nem főtt meg a babod sehogyse, emlékszem ilyenre. Vagy netán már vaksütésre használták a babot valami tészta tortácskához, utána adják el. Szóval van mire figyelni, a fene vinné el, még egy szárazbab esetében is manapság. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.24. 22:11:46

@pizzaszeletvágó: Ez már olyan magas volt, hogy a derekam is megfájdult tőle ... :)
Gondolom az általad említett gondok miatt kell III/III-as ügynöknek kifaggatnia a babszemeket :)))
No azért egyet értek, csak ilyen piszkálódós hangulatban vagyok 20 kiló eper feldolgozása után!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.24. 22:13:24

@PO: Hát magát meg mi a szél hozta errefelé???? :) Rég láttunk, és jó, hogy itt jársz! Régen meg semmi sem volt jobb (szerintem), de ezt felülírhatja a többiek véleménye :)

Boar. 2018.05.24. 23:06:04

@PO: Imi, elhagytam a telefonszámod. Hétvégén Püspökladányban lopom a napot fórumtalin, ha van kedved fikázni a sok hüjjevadász főztjét, szívesen látlak...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 23:51:53

Mijazhogyrégenmindenjobbvolt? Hát persze, hogy jobb. De ez attól is függ mennyire régre gondolunk.;D

2018.05.25. 07:50:22

@Andrass9: engem nem tudsz felpiszkálni, saját szedésű 20 kiló cseresznye feldolgozása után :) előző nap meg 13 db csirke feldolgozás után, előtte 15 kiló cseresznyével. Kicsit már én is fáradok. :D
A szárazbab pedig, akármit is beszélünk, bizalmi kérdés. Piacon csak ismerős termelőtől veszem, nem kofától, hanem termelőtől, vagy a szembe szomszédéktól fogadom el, barackmetszésért cserébe.

@PO: gyere újra, és meglátod megint minden még jobb lesz. (na ezt a mondatot fejtse meg valaki, mert semmi értelme...) :D
Örülök, hogy "látlak"!

kalandfereg 2018.05.25. 08:52:04

Szerintem a racionalizálással nem érdemes megállni ott, hogy konzervbab és mínusz másfél óra.
Ha már lúd, legyen kövér, bolti konzerv sólet és mínusz öt óra.
Az alapanyagokat elnézve, kecsap, melasz, cukor, kábé ugyanaz lesz a minőség.

Csokonai Vitéz Műhely 2018.05.25. 08:53:08

Az én receptem is hasonló. Hagymából súlyra minidig annyit használok, mint a a száraz bab súlya. Kuktában csinálom, így megvan fél óra alatt. A húsos szalonnán kívül az összes hozzávaló megy a kuktába 25 percre. Ezalatt 90%-ra megpuhul, ekkor megy bele a bacon további öt percre. A legvégén. mikor már kész van, teszem hozzá az almaecetet. Kell bele nagyon. 50 dkg száraz bab mennyiségbél 0.7-0.8 dl mehet bele.

javított állomány 2018.05.25. 08:54:41

@pizzaszeletvágó: Nagy igazságod van! Vettem zacskós száraz babot
egy multinál.Másfél napot áztattam.Az eredmény egy olyan sólet különlegesség lett amiben a bab kb.10% olyan állagú volt mint a kínai kajában a mogyoró, többi vajpuha lett.Megnéztem a zacskót,
származási hely KINA. Most másikat vettem ez KANADAI! (még nem próbáltam.):-))

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.25. 09:09:46

@javított állomány:

Valamikor régen menzán ( meg egynémely paraszt háznál is ) volt olyan babfőzelék, amiből a babot nyugodtan ki lehetett volna szedni, és csúzlival verébre lűdözni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.25. 10:22:11

@Andrass9: 700Ft/kg-ból? Nem valószínű :) Viszont vagy tíz üveg eperszöpre számítok.

Szarazinda 2018.05.25. 12:42:28

Ez a kerámia főzőedény teljesen párolgásmentes? Egyáltalán nem tudok főzni, szóval bocs, ha hülye a kérdés, de egyszer anyukám, aki mondjuk szintén nem tud főzni, sóletot próbált római tálban főzni, persze totál kiszáradt, jénaiban kellett volna. Nem lehet, hogy itt is ez volt a gond a lével?

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.25. 15:12:08

@Szarazinda:

A sült babnak pont az a lényege, hogy ne legyen leves, de abban igazad van, hogy ha az edény nincs letakarva, akkor bezony elpárolog a nedvesség.

Persze attól, hogy megfőzte a séf a babat, még az magába szívta a szósz nedvességét, szaftját és ezt keveselte a posztoló. Szerintem meg pont jó így.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.25. 16:33:46

@kalandfereg: Tökéletesen igazad van, sőt, a múltkor láttam zacskós bostoni babszósz port. Kis víz, kever, rottyant és kész! A konzerv babos a lakossági verzió.
@Csokonai Vitéz Műhely: Úgy sem lehet rossz. Ahány ház ugye. Ez volt a teszt verzió, többnyire így osztom meg, akkor is, ha elszúrom, tanuljon belőle, aki akar.
@Szarazinda: Bár belül mázas (a fedő is), mellette azért illan el valamennyi nedvesség, hiszen nem zár tökéletesen. A római tál fedele mázatlan. Beáztatva kiadja a párát, ez védi meg a benne sülő húst a kiszáradástól.
@látjátok feleim szümtükkel: Most igazán, nem azt mondom, hogy levesnek kellett volna lennie, de egy egészen kis lé még éppen elfért volna benne. A képen szaftosnak tűnik, mert az aljáról mertem, fotózni mégsem szedhetek a szikkadt tetejéből.

Dikusz 2018.05.25. 19:15:59

@Waka: és egy egészen kis lé nem volt (ha már benne nem volt) mellette? :)

2018.05.25. 19:30:56

@Waka: Eszembe jutott, hogy engem is megtréfált egyszer egy ilyen sütőbe tett mázas cserép. Amikor első alkalommal csináltam így töltött káposztát. Sok volt a töltelék, sokat akartam, ezért jól teletömtem a fazekat. Így lének nem sok hely maradt. El is párolgott, az a kevés is, ahogy kell. Inkább sült káposzta lett a végén, pedig a család bőlével szereti. Legyűrtük azért, hősiesen. Azóta inkább kevesebb anyagot teszek bele, maradjon hely lének is.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.25. 21:16:09

@Waka:

Azért ne nézz vaknak.:D
A fotón látszik a teteje is, pont sült bab. Ahogy kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.25. 21:27:06

@pizzaszeletvágó: Én is kaptam ilyen kerámia edényt. Kipróbálva megtanultam, hogy sok levet kell beletenni, különben megszárad az egész!

Fenchurch68 2018.05.25. 21:28:41

Én az ilyen kajákat pont így, kicsit szárazabban szeretem. Volt már, hogy sóletből két kis adagot csináltam egy nagy helyett, egy szottyosabbat, meg egy szárazabbat magamnak :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.26. 10:30:42

@Dikusz: @pizzaszeletvágó: Mikor kivettem a sütőből, még forrt benne a lé, ezért úgy tűnt, mintha sok lenne a lé. Mikor abbamaradt a rotyogás, már csak az alján volt mutatóba.
@látjátok feleim szümtükkel: Nem azt mondtam, hogy nem sült meg, csak szikkadt volt.
Mindegy.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.26. 11:18:25

@Waka:

Ilyen esetben egszerű a megoldás, kiszedni egy evésnyi anyagot serpenyőbe, kevéske vízzel megöntözve össze kell forralni, és nem lesz száraz. A bab és sok más lisztes anyag képes magába szívni a nedvességet és ha ezzel nem számolunk, akkor lesz sült a bab. A lényeg, hogy jó volt, mert nem küldted el nekem.:(

Dikusz 2018.05.26. 13:16:19

@Waka: Izééé/khmmm/köhköh stb..., konkrétan én az alkoholtartalmú innivalóra gondoltam, semmi egyébre.:)))

Nekem tökéletesen megfelel sűrűn is, jobb szeretem úgy, és mint említettem kerámiatálkám is van.

Dikusz 2018.05.26. 13:17:27

@Dikusz: a bostoni sült bab felel meg sűrűn, nem az innivaló...

Fenchurch68 2018.05.26. 13:34:12

@Andrass9: offtopik, de megsütöttem a múltkor belinkelt túrós sütit, és tényleg egyszerű és szuper hidegen-melegen.
Annyit változtattam, hogy felvertem a fehérjét, mert édesem háklis a sűrűbb sütikre. Eperöntettel nyáriasítottam, nagyon passzol a túróhoz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.26. 17:33:29

@Fenchurch68: Az a túrós nagyon finom volt! Azt hiszem 24 óra alatt megettük ketten :)
Feleségem is felverte a tojást - mintha én csináltam volna :) Nagyon egy kerékre jár az agyunk!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.26. 17:55:38

Ki küldte a eső darabos részét?

2018.05.26. 17:58:18

@látjátok feleim szümtükkel: Hová lett a jégkocka a fagyasztómból? Nem láttad véletlenül?

Tangó Suszter 2018.05.26. 18:33:09

Egy kis praktikusság: faepret szedtem a fáról még fehér de édes. A tetején vannak sötétedõ és fekete szemek/youtu.be/KWtw0vtSzvQ \ persze, hogy a sötétek az ingemre potty és placcs. A trükk nyers tejbe àztatva volt folt nincs folt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.26. 18:49:52

@Tangó Suszter:

Én pohárból szeretem inni. Annak nincs foltja.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.26. 21:11:33

@Tangó Suszter: Tök jó! Imádom a tejet minden formájában!!!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.28. 10:16:57

@Tangó Suszter:,@pizzaszeletvágó:

Volt az udvarunkon egy szuper eperfa, hüvelyknyi szemeket termett, lilásra ért. Sajnos ki kellett vágni, mert keskeny az udvar, és a garázsból nem tudtunk kiállni tőle, de a nagyobbik gond az volt, hogy a gyökere alá nőtt a garázsnak, és a szomszéd házának, kezdte felelmelni a járdát. Comb vastagságú volt a mellékgyökere. Fát kivágni annyira nem sajnáltam soha, mint ezt, de muszáj volt.
Egyszer tudtunk száz liter cefrét készíteni róla, ami 7-8 liternyi pálinkát adott.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.28. 19:28:20

@Tangó Suszter:

Nem kell neki énekelni, minden évben fő valamennyi. Hol vegyes, hol alma, hol szilva, hol körte, olyan vilmosos. Volt már cseresznye is, csak barack nem volt még.

Tangó Suszter 2018.05.28. 22:19:28

A fenti be nem kékült link Hagymát és Ujhagymát takarja.....:-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.28. 22:53:32

@Tangó Suszter: Nem, ez a link egy adathalász link. Bocs, de töröltem!

Tangó Suszter 2018.05.29. 06:59:36

@Andrass9: Töröltem volna, ha tudom, hogy kell kössz.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.29. 07:48:52

Üdvözlet az ivóban!

megjöttem Svájcból, ha jót akartok enni, ne oda menjetek, minden más kiváló. Főleg a látnivaló:) beleszerettem bernbe, az Alpok meg adja magát, 3000 m-en két méteres a hó, szandálban , pólóban élvezkedtünk, de a normális emberek sieltek:DDDD

Ez a bab meg tetszik, bár én a sóletre esküszöm, római tálban, és ki nem hagynám abból sem a kechupot.

A többit visszaolvasni reménytelen....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.29. 12:41:01

@Kumari aki Nilüfer: Welcome home!!!
Én se hallottam még kiemelkedő svájci ételről ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.29. 13:07:55

@Topy: A sajtjaik közt van jó is :) Csokit meg nem eszem, csak néha.

Topy 2018.05.29. 13:17:47

@Andrass9: egyébként olyasmi rémlik, hogy a müzlit és a rösztit is Svájcból eredeztetik

Fenchurch68 2018.05.29. 13:37:16

@Andrass9: Fondü, raclette, rösti, szerintem mind kiemelkedő :)
A müzli is svájci eredetű, ezt van, aki ételnek, van, aki hörcsögalomnak tekinti, ízlés kérdése.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.29. 13:43:52

@Topy: Azok nassok, nem ételek..na, jó, a sajtban otthon vannak:)Kár, hogy laktóz intoleranciám van:(
és igen, én is ismerem a svájci krumpli receptjét, de az nem nevezhető svájci konyhának:) Nincs baj egyébként, mert van olasz, francia, indiai, kínai és akármilyen vendéglő,de a mi szállodáinkban volt krémleves, ( sütőtök, brokkoli, és egy valami gezemice, vegyes zöldségnek saccolom, ja és zacskós spárgaleves, ez tuti, nekem is van végszükség esetére itthon, ismerem:DD), volt spagetti hallal, az öntet segített rajta, volt nokedli vöröskáposzta párolt hússal, meg spagetti valami ragufélével, meg-tekintettel a kínai csoportra- rozs szintén valami apróhúsos raguval...nem a gasztronómia csúcsa:DDDD Hozzátenném, a büféreggeli is kifejezetten szegényes volt, egy helyen bulizott ki az idegesvezetőnk rántottát, de volt müzli, lekvár, valami parizerféle, vajat is kérni kellett, kis doboz májkrém...mit mondjak, olyan kis szerény, szegényes volt . Mondjuk, nem éheztünk azért:)A péksütemény friss forró volt, de szerintem fejenként egy darabra méretezték, hoztak kenyeret, ami szintén friss forró volt, abból magunk szeleteltünk.Kávét vittünk(nescafe) , mert a hosszú kávé víz helyett jó, nincs abban koffein:) de kit is érdekelt, mikor olyan fantasztikus helyeken járhattunk, hogy hihetetlen.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.29. 13:45:11

Ja, a másodikok nem egyszerre, hanem esténként egy!

Topy 2018.05.29. 14:10:15

@Kumari aki Nilüfer: ha az a hosszú kávé valóban az volt és nem americano, akkor abban több a koffein, mint a presszókávéban! cserébe viszont ízetlen, savas, vizes íze van :(

Kumari aki Nilüfer 2018.05.29. 14:11:11

@Topy: Nem tudom, miféle volt, én megiszom ugyan, de nem hat rám:D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.29. 14:34:33

@pizzaszeletvágó: Nem éppen:DD Mert a magyar ember(és az asszony:DD) hűtőtáskát is visz a buszra.....:DDDDDD

Fenchurch68 2018.05.29. 14:48:18

@Kumari aki Nilüfer: Régi tapasztalat, hogy ezek a gazdag országok a hasukon spórolják meg a GDP-t :)
(Illetve a turisták hasán.)
Zürichben élő nagynénéméknél az jelentette az ünnepi ebédet, hogy nem Maggi leves volt, hanem Knorr :D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.30. 08:46:20

@pizzaszeletvágó: Ó, ez nálunk benne van a családi szóhasználatban:) meg az, hogy " ja, a négerek, azok mindig háborúznak":DDDD