Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Vérnyomáscsökkentő persze nekem is van. Reggel és este is. A reggeliben van k... (2018.10.22. 18:52) Farkasköröm
  • Andrass9: Helyzetjelentés: Felástam 16 nm-t a kertben 30 cm mélyen. Kiszórtam rá kb 1 kg vegyes műtrágyát, m... (2018.10.22. 18:15) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Pácolt marhanyak és lapocka a grillen

2018.05.21. 07:00 Andrass9

Jön a fiunk, valamit kéne a grillen sütni! Belebújtam hát a csodahüttőbe, és keresgélni kezdtem. Volt ott minden szép és jó, de semmi sztéknek valót nem leltem.

23.jpg

Beleütköztem viszont egy szép szőke marhanyakba, és egy lapockába (ez utóbbira az volt írva, hogy tatárnak). Tatárt ugyan nem készítettem belőlük, de az állaga mindkét húsnak az USA-ban megszokot sirloin tip-re hasonlított. Ez jellemzően egy rövid rostú, keresztben vágott hús, ami nagyon laza kötődésű izomszálakból áll. Pont emiatt az állag miatt remekül felszív bármilyen pácolást és roppant szaftos lesz.

Most is egy nagyarányú pácba tettem, ahonnan két óra múltán már lehetett is a parázs fölé tenni. Kellett hozzá:

  • 60 dkg fiatal marhanyak csont nélkül
  • 60 dkg marhalapocka csont nélkül
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek A1 Bold&Spicy szték szósz
  • 2 ek eredeti Worchestershire szósz (az üvege csak a kóbor apácák megtévesztésére szolgál)
  • 2 ek Hoisin szósz
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek mustár
  • 1 ek durvára tört feketebors
  • 1 ek görög szték fűszerkeverék

10.jpg

Ezeket a szószokat és fűszereket egy fémtálba öntöttem. A hagymát és a gyömbért belereszeltem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Jól kikevertem, és részletekben adagolva beledolgoztam a feldarabolt húst. Volt egy szelet érlelt marhaszték, azt csak száraz fűszerekkel szórtam meg, és becsomagoltam alufóliába.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Feleségem kicsit mellényúlt a faszénvásárlás közben, és brikettet hozott. Kétség kívül roppant kényelmes, mert egyenletes méretú darabok, könnyű meggyújtani is, de valahogy nem lelkesedem a faszénporba kevert ragasztóanyagért, ami a legtöbb esetben valami kőolajszármazék. No dehát ez van, ezzel kell sütni! Időm volt, a hús ázzon a pácban minél tovább. Megraktam hát a grill egyik oldalát, és begyújtottam. Amikor már fehér hamus volt a brikett, megsóztam és felpakoltam a rácsra a húsokat, egy részüket távolabb a parázstól, hogy nekünk is legyen puhább darab ... Viszont pakura szagot nem éreztem.  Megtanultak szárazon préselni faszénport???

19.jpg 20.jpg

Nagyon hasonlított az USA-ban sütögetett változathoz! A nagy szeletet viszont egy dobozban a kicsilyánynak tettem félre, merthogy az alaposan átsütöttem.

22.jpg

Körítésnek egy egyszerű rizst főztem serpenyőben, salátának feleségem rittyentett egy remeket.

Ízre is olyan volt, mint amire emlékeztünk.

60 komment

Címkék: hagyma mustár szójaszósz bors gyömbér olivaolaj marhalapocka marhanyak A1 Worchestershire Hoisin szósz görög szték fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4913884898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 09:57:11

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm. Úgy emlékszem, nem vagy marhahús rajongó ...

Vaczak2 2018.05.21. 11:33:28

Halihó!
Ínycsiklandónak tűnik, de én ehhez rizst nem ennék. Inkább kenyér vagy csak saláta, de rizs soha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 11:44:16

@Vaczak2: Mi szeretjük a rizst - már egészen ferde a szemünk :) A kenyér csak ünnepi alkalomra jöhet (persze a rizs is hasonló rossz glikémiás indexű).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 16:08:41

A Jókai utcai Parázsban ebédeltünk. Fantasztikusan jó ételek voltak. Megettem egy egész süllőt szemüveg nélkül - még az úszóit is el lehetett ropogtatni:)
Hazajöttünk, felhoztam két doboz fagyit desszertnek: kiolvadtak :(
Feleségem tegnap reggel kikapcsolta a fagyasztómat, mert sípolt, amikor túl sokáig tartotta nyitva az ajtaját. Vissza már nem kapcsolta ... Szerencsére a húsáru -11Cra melegedett csak fel -20C-ről. Most már csak rá kell beszélnem, hogy ne csipogjon, hanem hűtsön (mármint a hüttő, te csacsi!)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.21. 18:03:24

Eszébe jut leszakad, de nagyon jó napom van. Fürjeket vettem konyhakészen, 600 ft/db áron. Neten 1500/dd áron kínálják. Jó üzeltet kötöttem.:D

Vaczak2 2018.05.21. 18:45:50

@látjátok feleim szümtükkel: A fürjeknek erről egészen biztosan más a véleményük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 21:16:06

@látjátok feleim szümtükkel: Jó étvágyat hozzá! A hivatkozott libanoni hétfűszer tényleg jó hozzá, de engedd szabadon a fantáziádat a fűszerezéshez!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.21. 21:33:13

@Andrass9:

Magam fűszerezek, de ezek a fűszerek nálam befogadottak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.21. 21:37:17

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor jó! Aludj jól, én tegnap letudtam a permetezést, jöhet az eső!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.22. 20:45:58

No a tegnapi jó üzlet örömére ma feltaláltam az áfonyás spárgát.
Kell hozzá spárga, félmarék aszalt áfonya, fokhagyma, olaj, teriaki szósz, só, petrezselemlevél.

Egy hete vettem leárazott fehér spárgát, ami ma még nagyon szép volt a hűtőben. Ebből három szálat meghámoztam, félcentis darabokra vágtam. Az apróra vágott fokhagymát az olajon megfuttattam, rátettem a spárgát, az áfonyát, és fedő alatt kevéske vizet öntve alá, puhára pároltam. Amikor megpuhult, két teáskanál teriaki szószt önöttem rá, megsóztam és összeforraltam, a végén pedig megszórtam az apróra vágott petrezselyem levéllel. Különlegesen finom lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.22. 21:01:35

Köszönök szépen!
Jó a kence, szép a hús. A nyaknál egészen szép darabokba lehet belefutni, ha szerencsés az ember gyereke.
Ez a hűtőkikapcsolás olyan, hm..., nem is tudom milyen dolog. Nem akarok hím soviniszta lenni. Nem lett volna egyszerűbb (logikusabb) becsukni azt az ajtót? Rokon gyerek egyszer átment játszani a szomszédokhoz, ott másfél nap múlva vették észre, hogy kikapcsolta a fagyasztót a rekkenő nyári melegben. A tavasz-nyárelő termése ment a kukába.
@látjátok feleim szümtükkel: Egy kis rizs még dukált volna hozzá.
Éppen hazafelé kapott el a zivatar, egy órát kellett a Sörözőben várnom, hogy kissé alábbhagyjon. Mikor csillapodott, hazavágtattam, most meg nem akar tovább esni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.22. 21:20:03

@Waka:

Maradni kellett volna.;D

Rizst délben ettem, és jóból is megárt a sokk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.22. 22:25:46

@Waka: Ennyi év után már nem reklamálok, hanem igyekszem megoldani a problémát - mindkettőnknek jobb így. Most is sikerült, mert ennek a fagyasztónak van "szuper" üzemmódja. Reggelre -29C volt benne minden!
Talán megérdemli lassan a csodahüttő nevet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.22. 22:26:45

@látjátok feleim szümtükkel: Én is épp azt kérdeztem volna, hogy mi volt a körítése? Mert amúgy érdekes eledel!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.22. 22:34:08

@Andrass9: Értem én.
Csak megjött a folytatás. Nemhiába öntöztem el vagy 250 liter vizet délután, meghozta a csapadékot. :D Jó órát esett, többnyire ömlött, egy ideig kopogott is, szerencsére esővel együtt jött. Holnap majd felmérem a hatást, mikor hazaérek vidékről. Egy darabig biztosan nem kell öntözni, szerintem 25+ mm simán esett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.22. 22:43:26

Friss adat: 35,7 mm. Azt hiszem, nyugodtan lefekhetek. :)

2018.05.23. 09:04:28

@Waka: itt múlt héten volt egy semmirevaló zápor. Azóta semmi. Rotálni nem tudok, majdnem üveges a föld. Mondjuk, a tavaly ilyenkori jégverés sem hiányzik. Augusztus helyett májusban szüretelte le a barackot. (szőlőt, szilvát, tetőcserepet szintén) A fagyasztóból 2016-os őszibarackot szedegetek elő, még van egy, mert 2017-es csomag nincs, nem is volt.

2018.05.23. 09:18:42

Na, megyek is cseresznyét szedni, két fán érik, a verebek már több napos lakodalmat tartottak az egyik tetején, 4-5 kiló biztos hiányzik róla, a legédesebb szemekből. :(

Tangó Suszter 2018.05.23. 11:00:48

@Andrass9: Halevòs barátném háklis aszálkákra, amit a Parázsban adtak az sxálkanélkuli?/// Igaz a sxomszéd nénié volt a Bundi, de õ is puli volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.23. 11:03:33

@Tangó Suszter: Szálka nélküli. Tilápia, süllö vagy pisztráng. Azokban csak a nagy bordatüskék vannak, de én azt se találtam meg benne, csak a farokrésznél.

2018.05.23. 11:15:45

@Andrass9: Én szemüveg nélkül két okból nem rendelek étteremben halat, egyik, hogy nem látom a szálkát. Másik, hogy nem látom az étlapot!!! :))))
(na megyek vissza a fára, már szedtem pár vödör cseresznyét azóta, csak megálltam egy pofa sörre, nem bírom az ilyen egyhangú, pepecselős munkát ajzószer nélkül)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.23. 12:13:45

@pizzaszeletvágó: Volt nálam szemüveg, de nem elég erős ...
A májusi cseresznye nálunk már majdnem elfogyott. A fa tetején persze a madarak győznek, de az utcán a sok kisgyerek szedegeti! A közteresek még nem jöttek, hogy feljelentettek minket :)

Tangó Suszter 2018.05.23. 16:13:36

@Andrass9: Hurrà, meg van kedden hol eszünk.D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.23. 16:20:36

@pizzaszeletvágó: Szerencsés vagyok. Itt egy hónap szárazság után volt egy hete egy jó eső, meg tegnap egy bőséges. Ja, most is esik.

2018.05.23. 16:41:46

@Waka: itt a rózsalugas alatt most van 29 fok, de az előbb még sütött a nap, 30 fölött volt. Száraz.
Sebaj, elraktam 15 kg cseresznyét fagyasztóba. Most már ne is essen, amíg szüretelem a fákat pár napig. Nagyon jó a cseresznye termés, minősége és mennyisége is. Én nem is tudom, de télen mind el szokott fogyni a fagyasztóból, néha még kevés is. Télidőben majdnem minden reggel egy kis tálka cseresznyével kezdjük a napot a kávé mellé.
Közben hozták az aktuális adag konyhakész csirkéket, azzal is elleszek pár órát, amíg bontom és zacskózom a fagyasztóba.
Töltekezünk, töltekezünk... :)

2018.05.23. 16:46:52

@Waka: ja, az lemaradt, hogy szőrmentes, tollmentes Falusi csirke! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.23. 17:37:54

@Tangó Suszter: A friss tekercset nem javaslom (túl sok koriander van benne), viszont a tavaszi tekercs (B6) leírhatatlanul jól van ízesítve!!! A kicsilyány D4-et evett. Ízes curry, de nekem kicsit blend ... Én E8-at ettem, süllőből, TÖKÉLETES!
Szóval menjetek oda, bár nem olcsó.
Az étlap:
www.parazspresszo.com/index-nyito/images/etlap-jokai.pdf

2018.05.23. 17:41:03

@Andrass9: Odáig értem, hogy Huszár lép B6, majd Királynő D4, de mit keres a Gyalog E8-on???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.23. 18:33:10

@pizzaszeletvágó: Én eperre pedálozok! Talán lesz szombaton a kispiacon :) A Fényen 650 és nagyon jó ízű. Én meg már nem megyek magam leszedni (soha nem is mentem).
Feleségem szerint ne tegyek el, hogy van itthon 20 kisüveggel (2 dl). A fiam 3 hetente visz egy üveget, én meg havonta megeszem egyet. De azért ne tegyek el ...
Ezen kívül az összes eperszörpöt elviték a gyerekek, az is kell!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.23. 18:36:23

@pizzaszeletvágó: Mi esszük, ami belefér, meg amit hagynak az utcai gyerekek :) Annyi nincs idén, hogy eltegyük. De talán az új középkorai fán lesz annyi, mivel érdemes dolgozni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 13:58:40

@Andrass9:

No a kedvedért itt a körítéses spárga.;D

5 szál fehér spárga még a két hete vásároltból ( még mindig csak egy centit vágtam le és nem kelett vastagon hámozni sem )
vörös- és fokhagyma, egy szál újhagyma,
4 szál zsenge sárgarépa,
10 deka szeletelt bacon,
csokor friss majoranna,
kb. 10 deka háromszínű olasz tészta,
só.

Előbb a bacont szeletekre szedtem és olivaolajon ropogósra sütöttem, majd a zsírján megpirítottam fedő alatt az apróra vágott hagymákat, és a sárgarépát. Mikor a répa fél puha volt, hozzátettem a centis karikára vágott spárgát. Födő alatt kisebb lángon párolgattam, időnkét kevéske vizet öntöttem alá. Mikor minden puha volt ( nem szétfőtt ) akkor megsóztam, zsírjára pirítottam fedő nélkül, és a végén rátettem a finomra vágott majorannát, majd elzártam a gázt alatta. Közben sós vízbe feltettem főni a tésztát, és amikor megfőtt, rászedtem a spárgára, két kanál főzővizet adtam hozzá, felforraltam, majd fedő alatt hagytam pihenni.

Mehetett volna rá valami finom reszelt sajt, bors ( nekem tiltott ), de annyira éhes voltam, hogy csak a sült baconből morzsoltam rá két szeletet és befaltam a déli adagot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.24. 14:37:09

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem jobban jártál a sajt helyett a baconnel :) Jó a recept, de ma megfőtt az utolsó adag spárgánk ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 14:56:16

@Andrass9:

Nekem van még két csomaggal, és ma vagy holnap szétnézek a tescoban, náluk sokáig szokott lenni, és nagyon jó a fehér.

Mehetett volna ebbe más fűszer is, pl. csili, de én most a majorannát akartam kipróbálni, és nagyon bejött. Az előző spárgából - utóbbb okoskodva - hiányzott a vöröshagyma, ami szerintem a spárga egyik barátja.
A tészta meg olasz háromszínű, mostanában nagyon rákaptam, jó a minősége.

2018.05.24. 19:28:26

@Andrass9: akkor csinálni kell. Én sem voltam még "szedd magad" akcióban, én inkább a "metszd-permetezd-szedd-edd magad" akcióban veszek részt. :) Ma is leszedtem 20 kiló cseresznyét, és hol van még a vége.
Bár van itt a környéken egy 40 hektáros gyümölcsös, akik rendszeresen így adják el a termést, lehet a sárgabarackot onnan szerzem be idén. Van nekik őszibarackból championjuk is, ha érdekel... :) de nem láttam még saját szememmel, hogy milyen. Amit meg nem adnak el, abból 98%-os rostos leveket készítenek, finom, házias. Eprük sajnos nincs, pedig én is gondoltam rá, idén nagyon jó az eper.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.24. 23:53:36

@pizzaszeletvágó:

Az a hüje ősember meg még a barlangban is füstölt. Télen-nyáron, sőt tavasszal és ősszel is. Igaz, hogy nem pertóval gyújtott be.

2018.05.25. 09:03:52

@látjátok feleim szümtükkel: én még hülyébb ősember voltam, mikor kicsit több mint 10 évig még a számba is vettem a füstöt és letüdőztem. Mekkora ökör voltam, te jó ég! Még mindig benne van a pakliban, hogy attól döglök majd meg, pedig ennek már több mint 25 éve. :( Hol van ehhez a grillezés? Kolbászfüstölés? Sehol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.25. 10:19:34

@pizzaszeletvágó: Szeszélyes ez az eső. A Hármashatárhegyen 24mm, nálunk 8,5mm, Budaligeten 6mm.
Negyven évig füstöltem, mint egy gyárkémény, tíz éve abbahagytam. Kb 30 éve grillezek és füstölök mindenfélét, de nem cigizek. Azt hiszem, megértem a végre, de legalább tartósítva vagyok :)

Topy 2018.05.25. 17:41:56

@pizzaszeletvágó: nem én mondtam, Karácsony Gergely: „Nagyon nagy hiba volt, hogy nem számoltunk azzal, hogy az emberek effektíve tényleg jobban élnek, mint négy éve.”
;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.25. 21:23:40

@Topy: Nem tudom, kik élnek jobban... Nekem nem tűnik olybá errefelé.
Az igazán nagy hiba az volt, hogy nem működtek együtt senkivel!!!
Na, nem ragozom tovább, mert felmegy a vérnyomásom :)

Tangó Suszter 2018.05.26. 08:18:52

@Andrass9: Az akció és a reakció nincs összenõve. A résben a döntési szabadsàgom milyen vàlaszom legyen. Leginkàbb saját hülyeségem miatt kapok agyhugykövet, de már az elején hatàstalanitom egyre gyakrabban. Különben is a vélemény olyan mint az ànusz, mindenkinek van,de kit érdekel a màsike?! Na jó, az a proktológuss

Tangó Suszter 2018.05.30. 23:44:25

@Andrass9: Voltunk a Paràzsban, persze megmutattam a kommented mégperszébb juszt se azt rendelt Halevõs Baràtnõm hanem E5öt.DDDD. Megyünk még. Kössz.

Tangó Suszter 2018.06.01. 19:38:52

@Andrass9: Tanácsot kérek. Tegnap vettem a Csarnokban a Hungeritnél 2 kg kacsaszárnytövet meg zuzát. Azóta a hütőben van levegősen. Vasárnapra kéne, addig így megbüdül. Gondolom jól ellene sósvízben. A kérdés: mennyi sót tegyek 1 liter vízbe?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.01. 19:47:22

@Tangó Suszter: 1 liter vízbe 3 evőkanál (6 dkg) só az ideális szerintem. Javaslom a folyadék felforralását, majd lehűtését, hogy csak azok a csúnyaságok legyenek benne, amit a szárnytőből kapsz.
Medvedoki biztos letol érte, mert nem illik ilyen tanácsokat adni, de a szükség törvényt bont...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.01. 19:50:06

@Tangó Suszter: Amúgy nálam szabály, hogy a hazaérkezett húst azonnal tisztítom, porciózom és fagyasztom lehetőleg vákumzacskóban. Majd felengedem, amikor használni akarom. Ehhez viszont olyan fagyasztóm van, ami roppant gyorsan hűti le az árut :)

Tangó Suszter 2018.06.01. 22:50:36

@Andrass9: Tankjú! D. Már a hűtőben ázik a sóslében. Valamint az ecetes öblitő csodákra képes.

Tangó Suszter 2018.06.04. 11:32:46

@Andrass9: Én csak gombától lettem rosszul, pedig a piacon vettük. Anyám is, de Fater nem. Kb. 30 éve. Utána sokáig rá se néztünk gombára.

látjátok feleim szümtükkel 2018.06.04. 12:45:19

@Tangó Suszter:

Vannak ehető gombák, amelyek egyes embereknek nem jók, anyám is így volt a tinorúval, egy időben szerette, aztán azt mondta nem jó neki. De ettől még árulják a picon.