Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

A 2018-as év első spenótfőzeléke

2018.05.12. 07:00 Andrass9

Itt a kertész, metszi a fákat. Gondoltam egy kis spenót jó lenne neki is ebédre, valamiért otthon soha nem kap...

21.jpg

Igenám, de a kertben még nincs elég friss spenót ... Jó ám a főzelék a mirelitből is!

Gyorsan begyűjtöttem a csodahüttőből az utolsó két zacskó mirelit spenótot, meg a hozzávalókat:

  • 85 dkg mirelit paraj püré (aka spenót. A kiszerelések egyre csökkennek.)
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 púpozott ek liszt
  • 2 girizd fokhagyma
  • 15 dkg házi zsemlemorzsa
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 tk olivaolaj
  • só, bors

10.jpg

Egy fazékban felolvasztottam a zsírt, majd beleszórtam a lisztet egy erősebb rántáshoz (én biz berántom a spenótot). Két fokhagymagirizdet lereszeltem. Az egyiket a rántáshoz adtam, és lepirítottam. A végén a rántásba borítottam a lecsurgatott kiolvasztott spenótot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Daráltam rá sok feketeborsot, meg sóztam is - mi így szeretjük. Felöntöttem a tejjel, hogy hígabb állagot kapjak, amit azután a prézlivel visszasürítettem. A prézli el is hagyható belőle, ha nem akarunk annyi szénhidrátot enni. Felforraltam, majd beleszóram a másik lereszelt fokhagymagirizdet, ami így frissen sokkal erősebb illatot kölcsönöz az ételnek. Végül bormixerel kicsit homogenizáltam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Kivételesen(!) a teraszon sütöttem meg a tükörtojást egy kicsike olivaolajon. A tojásokat egy-egy szem borssal díszítettem, majd sikeresen túlsütöttem ...

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Belaktunk a kertésszel, és mehettünk is vissza a kertbe. Az egész megvolt 25 perc alatt!

Utóirat:

Egy hét múltán viszont már 3 kiló spenótot tudtam szedni! Mivel újabbat nem főztem, ezért megdinsztelve lefagyasztottam. A fagyasztástól nem lesz baja, viszont lett 3 adag leveles fagyasztott spenótom :)

 

96 komment

Címkék: spenót tej tojás zsír fokhagyma bors liszt olivaolaj prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6113867320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.05.12. 07:34:11

Nagyon tudok fát metszeni spenótért, de az igaz, hogy még nem próbáltam. A spenót kedvencem, ezt a mennyiséget egy nap alatt be tudom tolni. Még nem próbáltam ki, hogy hány napig tudnám enni, egy kiló spenót két nap alatt elfogy nálam:)

Ezt a márkát veszem én is, rá kellett jönnöm, hogy ez a legjobb. Friss spenótot csak ősszel tudok venni a piacon, azt a fajtát, amit én szeretek (csepp alakú a levele, a hátoldala kicsit ezüstös) nagyon keveset hoznak a termelők.

Nem sok az a kanálnyi rántás. Én zsemlét szoktam beáztatni tejbe, kinyomkodom, és a friss spenóttal, fokhagymával együtt ledarálom. Tejjel öntöm fel én is, ehhez a mennyiséghez kell is az 1 l tej.

Nem maradt egy kicsi, jöhetne fénypostával. Hogy úgy mondjam, a lelkem üdvösségét eladnám egy tál spenótért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.12. 07:58:19

Köszönök szépen!
Én is imádom, bár óvatosan kell élnem vele a purin miatt. Én is rántással szoktam készíteni, bár próbáltam tejbe áztatott zsemlével is, de nem tudtam igazán jól homogenizálni.
Kistesó tegnap vitt el zsákkal az új-zélandi fajtából. Ősszel ásás után szoktam megszórni a magjával a palánták tervezett helyét, aztán ilyenkor ültetés előtt szedem le. Ha van május elején egy jó eső, brutálisan megnő. Mos kicsit nyeszlett lett, de le kellett szedni, hogy ki tudjam ültetni a paradicsomot és a paprikát. Idén ősszel azt hiszem célzottan vetek egy kisebb helyre, amit könnyen lehet öntözni, talán biztosabb lesz a termés.
Ja, Kistesó este nyolcra végzett a spenót adjusztálásával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 08:23:19

@Waka: Én általában Matador fajtát vetek ősszel. Ilyenkorra az is szépen terem. Tavaly kivételesen fogtam magot az amerikai spenótomból, és azt szórtam ki. Akkora levelek voltak, mint egy palacsinta:)

Dikusz 2018.05.12. 08:41:18

@Andrass9: Asse rossz, a spenótba tekerni a palacsintát:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.12. 09:27:48

Nem látok az idegtől. Tegnap frissített a Firefox, eltűnt az összes könyvjelzőm.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.12. 09:58:04

Elkiabáltam. Az eszköztárban megvannak, de mappát nem látom.
@Andrass9: Jó időben az új-zélandi is nagy leveleket hoz. Nyár végére bő két méteresre nő, olyan a szára, hogy csak baltával lehet kivágni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 12:10:30

@Dikusz: Az volt a tervem :) Ember tervez, feleség végez: elfogyott mind a 67 palacsinta spenót nélkül :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 12:12:38

@Waka: Mi egyszer vetettünk, három évig küzdöttünk, hogy eltűnjön a kertből (mint a rukkola is).

Dikusz 2018.05.12. 13:20:32

@Andrass9: Azt nem hiszem el ám, hogy ő ette meg mind a 67 db palacsintát:)))
Jókora darabszám nem mondom, én évek alatt nem sütök ennyit összesen.

Ha nem maradt palacsinta, akkor nem maradt, ez van. De gy kis spenótka sem maradt? Az is jó lenne.
Ha nincs, akkor eszem lecsót, vagy csinálok rántotthusit szűzpecsenyéből (arra nincs egy jó recepted?). Az Újbuda Tescóban vettem féláron (990 Ft/kg), meg oldalast, és csont nélküli csülköt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 13:58:07

@Dikusz: Jelenleg éppen BBQ oldalast készítek a mozdonyban... A csülökből biztos, hogy pörköltet készítenék. A szűzből finom a rántotthús, csak ne süsd túl sokáig! Igazán nagy szeletet nehéz belőle készíteni, de a pici érmék is zseniálisak. Vágd kb hüvelyknyi szeletekre, és folpack alatt PICIT kalapáld meg, hogy egycentis legyen. Én talán egy 20 percre 5%-os sós vízbe áztatnám, mert úgy szaftosabb lesz (esetleg ebbe az áztatólébe nyomj egy girizd fokhagymát, ha szeretitek). Normál panír, és mehet a 160 fokos olajba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 13:59:50

@Dikusz: A palacsintákból lefagyasztottam 4x6 darabot ínségesebb időkre :) A spenótból is csak a fagyasztott változat van (immáron saját, amit kis ghí-n dinszteltem meg).

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.12. 14:48:48

Pont arra gondoltam reggel, hogy holnap a maradék fácánhúshoz friss spenótból készítek egy finom mártást.

Fenchurch68 2018.05.12. 15:14:17

@Dikusz: Én is most kentem össze egy jókora oldalast csiliszósszal meg baracklekvárral :) megágyaztam neki zöldbabbal, karfiollal és kelbimbóval.
Ez majd holnap lesz ebéd, ma kutyalevest főztem. (Kacsafarhát, kacsanyak, csirkemáj, zöldségek. A májból gombóc a levesbe, a húsos alkatrészek a kutyába.)

2018.05.12. 15:18:45

@Waka: Nyisd meg a Firefoxot. Nyomd le a Ctrl+Shift+B kombinációt. Ez egy ablakba hozza az összes könyvjelződet. Ha itt nem látod, amit szeretnél, akkor a felső sorban van olyan menüpont, hogy import. Ott válaszd ki a legutolsó mentést, akkor vissza kell jönnie mindennek. Azt kell tudni, hogy már egy jó ideje a Firefox automatikusan (ha nem kapcsoltad ezt ki) biztonsági mentéseket végez időnként a könyvjelzőkről, a nagyon régiek már nincsenek meg, de a legutolsó módosítások előtti állapot visszahívható, talán az utolsó 15 vagy valami ilyesmi.
Egyébként ezeket a mentett könyjelzőket nem a program mappában tárolja a gép, hanem a felhasználó beállításai között, ezért valószínűleg a frissítés nem bántja.
Persze nem tudom, hogy Windows vagy Linux vagy mobilkütyü frissített most nálad, de a logikájában nagy eltérés nem lehet.
Én windózon néztem most meg neked.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.12. 17:11:14

@Dikusz: Új- zélandi spenót. Egyszer kell vetni. elszórj a magját, ha nem vigyáz a kiskertész, ki se lehet irtani. Imádom.

Dikusz 2018.05.12. 18:27:18

@pizzaszeletvágó: hiába ugatok neki, bezzeg @Fenchurch68: erre nem reagál:)

Dikusz 2018.05.12. 18:29:03

@Kumari aki Nilüfer: Igen!!! Én is imádom:)
Tényleg ez a fajta. Viszont hátrányos helyzetű vagyok, mert max. csak a lakásban tudom elvetni.

Dikusz 2018.05.12. 19:15:08

Felétek is esett az eső? Pár buszmegállónyira Újbudán leszakadt az ég, itt Budafokon meg alig esett.

2018.05.12. 20:22:32

@Dikusz: aha, 5-6 hete, havas eső, de az sem sok.

2018.05.12. 20:40:55

Most már mindenki azt fogja gondolni, hogy rasszista vagyok, mert megint a feketerigót fogom szidni. (szemben színesebb és értékesebb rigókkal)
Tudom, hogy vannak kifejezetten fészekrabló madarak, ők más fajok fészkeit feldúlják, tojásokat és fiókákat fogyasztanak.
Ezek a szajkó, dolmányos varjú, szarka.
Olyat még nem láttam, hogy feketerigó módszeresen felzabálja a verébcsalád fészkét. Pedig ez történt ma reggel háromnegyed hatkor, mikor kiültem kávézgatni a kertbe, pontosan ezt láttam. A parkokban ugráló kedves kis rigócska teljesen betépett és felzabálta verebek fészkéből a fiókát, mert szerintem már nem tojás volt abban. Tépte-vágta a fészket, verekedett a szülőkkel, de azok nem bírtak vele. Rohadt egy patkány ez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 20:59:02

@Dikusz: Akkor én nem is mesélek arról, mit főztem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:04:54

@Dikusz: Lakásban bukfencet, ÚjZélandi spenótot sehol ne vess :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:06:29

@Dikusz: Bezzeg Hidegkúton majdnem elzavarta a vendégeinket!!!! De azért örültünk mind a három milliméternek :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:09:34

@pizzaszeletvágó: Ez fura, mert nálam együtt fészkelnek a borostyánban és a hamisciprusban is. Ső, társuk a balkáni gerle is!
Ezen kívül imádom, amikor dalol! Leírhatatlan hangulata van :) Jó, jó, fekete, de akkor is! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.12. 21:16:26

@pizzaszeletvágó: Tudod, az a vicc, hogy a könyvjelzők eszköztárban látok mindent, de ha a "Minden könyvjelző megjelenítése"-re kattintok, az tök üres. Mindegy, megvan minden, csak így macerásabb. Szerintem másnál is jelentkezik a dolog, majd csak javítják a hibát.
Hatvan palánta a földben, hulla vagyok. Holnap borsókapálás a Hegyen, utána öntözés.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.12. 21:17:00

@pizzaszeletvágó:

Lehet, hogy nincs a környéken elég bogár, és fehérje hiánya van a feketerigóknak.
Nálunk az első szomszéd ersze alatt van veréb lakás, és már két fióka került valahogy a fölre. Egyiket élve találtam, de nem maradt meg. Előtte nap viszont mind a kétszer a szomszéd permetezett, olyan fúvós géppel.

Dikusz 2018.05.12. 21:20:08

@Andrass9: Úgy látszik errefelé senki nem vet új-zélandi spenótot, mert úgy kell vadászni ősszel. Haccázért adják kilóját, évek óta se le, se fel nem megy az ára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:22:08

@látjátok feleim szümtükkel: Én csak fúvós géppel permetezek, de nálam nem hullanak el a verebek (csak, ha a macska megfogja), szóval nincs semmi köze a fúvós permetezőhöz a verebek pusztulásának, ne terjessz megalapozatlan teóriákat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:22:54

@Dikusz: Tán pont azért, mert elég agresszív fajta, nehéz kordában tartani?

2018.05.12. 21:23:57

@Andrass9: én se hittem, amit látok, ha lett volna kéznél, fel kellett volna venni videóra. A gerlét ki nem bírnák mozgatni a fészkéből, van itt is.

@Dikusz: Ezen a poénon viszont nevess! :)))

"Andrass9 · blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:04:54
Lakásban bukfencet, ÚjZélandi spenótot sehol ne vess :)"

Dikusz 2018.05.12. 21:26:18

@Andrass9: E felett a komment felett lazán átsiklottam. Köszönöm a tippeket, alább olvastam Wakánál, hogy elég, ha rátenyerelek. Lehet hatásosabb lenne, ha ráülnék...
Fokhagymás-sós tejbe gondoltam áztatni, az nem jó?
A hatdarabos palacsinta nekem épp elég lenne, kétszerre:)))

Dikusz 2018.05.12. 21:28:34

@Andrass9: Láttamláttam fentebb, BBQ-oldalast:)
Mér nem is ízlik annyira a lecsó:(

Dikusz 2018.05.12. 21:37:51

@Waka: Így fogom csinálni, hétfőre lesz vendég rá.
Petrezselymes krumplival, fejessalátával.

A rátenyerelős módszerről még nem is hallottam, de jó ötlet. Sosem klopfoltam szűzpecsenyét, inkább anélkül sütöttem ki.
Lehetne egy bátortalan kérdésem?: Nem lett palacsintajellegű (nem, mert olvastam a belinkelt posztot) a hús?:)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.12. 22:25:03

@pizzaszeletvágó:

Rendes rigó, és fekete rigó élettere nem ugyan ott van. A fekete inkább talajon keresgélő. Nálunk a fenyő alját szokták forgatni tavasszal, természetesen a járóra, nem győzöm seperni. Rendes rigót még sosem áttam a földön turkálni. Álatlában a harkályt sem lehet talajon látni, de én már látta, szedegette a rovarokat.

Talán van valahol rendelet, ami előírja, hogy a kerti permetezésről előre kell a szomszédot tájékoztatni. Rajtam kívül vajon ezt hányan tudják?

A mi szomszédunknak is száll a permetje, a fél kertünket ő rendezi.:D

Dikusz 2018.05.12. 22:25:42

@pizzaszeletvágó: az én esetemben nem, nincs akkora nyereg:)

Vót ma posztóm a Határátkelőn, szép helyen jártunk:)

Tangó Suszter 2018.05.13. 05:48:31

Nyílik a lonc az udvaron, micsoda illat.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.13. 10:54:46

@pizzaszeletvágó: Nálunk a feketerigó elfoglalta a harkály odúját. A férjem szerint egy másik oduban van még harkály, de én nem láttam.Nálunk átvették a hatalmat, a bambuszban és a borostyánban is laknak tömegesen, a borostyán érett bogyóit falják, és teleszarják a környéket feketés ürülékkel, lopkodják a macskák eledelét..én szeretem a madarakat, de ez a nyomasztó fölényük irritáló.Viszont a közelben valakinél lakik egy kakukk.Eddig nem volt ilyen :)meg vannak kisebb testő madárkák, nem ismerem őket, de nem nálunk laknak:( Lassan kiírhatjuk, hogy rigótanya.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.13. 10:59:53

@Dikusz: Határátkelő ..hol? van mindenféle..

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.13. 13:02:58

@Kumari aki Nilüfer:

Én esténként a fülemülét hallgatom, úgy sötétedés-este tíz után, egészen sokáig szokott trillázni. Valahol egy utcával távolabb lehet a hangj alapján.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.13. 13:16:09

@Kumari aki Nilüfer:

Kattints rá a nikjére, bejönnek az adatai, ott nézd meg az aktivitás, és kattints arra az írásra, ahol határátkelőzik. Megéri.:D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.13. 15:05:21

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! Elolvastam, megérte:) Mi is sokszor jártunk Erdélyben, de pont itt nem,bár a "mamutbundás! templomot egyszer egy órácskára érintettük.Körösfőnél mindig tovább mentünk, beljebb-feljebb:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.13. 21:03:49

@pizzaszeletvágó: Kipróbáltam egy 05. 12-i mentést visszaállítottam. Semmi nem történt. A könyvjelzők megvannak, csak éppen nem érem el a szokott helyről. Megtanulok ezzel is együtt élni valahogy.
@Dikusz: Nem. Pont az az igazi omlós, szaftos, éppen kellő vastagságú rántott szelet lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.13. 21:43:28

@Waka: Nekem a t... tele van azzal, ahogy egyes program kreátorok frissítik a programjukat!!!
Miért nem képesek megtartani az eredeti hozzáférést? Már csak pár újabb frissítés és kidobom a Firefoxot a gépeimről ...
Szerencsére nem hagyom automatikusan megújítani magát, így kezemben a vezérlés.
nem véletlen, hogy a Winfost már sok éve nem engedem magától frissíteni! Kiválogatom a fontos javításokat, és csak azokat engedem be a gépembe.
Alapvetően Linuxot használok saját kernel konfigurációval és fordítással. Windows csak VirtualBox alatt futhat benne...

Dikusz 2018.05.13. 22:51:24

@Kumari aki Nilüfer: hataratkelő.blog.hu.
Tegnapi poszt, az erdélyi utamról írtam, csudaszép volt.:)

Dikusz 2018.05.13. 22:57:16

@Kumari aki Nilüfer: Továbbolvastam, és látom már láttátok:)

Kicsit tompika vagyok már, fél órája értem haza a Kék-túráról (Pilisszentlászló-Visegrád). Nem volt nehéz, de nem siettünk nagyon, Inkább nézelődtünk, nagyon jó idő volt.
Kicsit később végeztünk, mint számoltam, de nem csináltam belőle gondot, mert nem kellett aggódni, volt hazafelé busz, és még világosban értünk be Visegrádra.
Viszont gágogott a lúdtalpam a végére:)

Tangó Suszter 2018.05.14. 05:15:49

@Tangó Suszter: Meg a Jezsámen is, illat kavalkád.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.14. 07:47:38

@Tangó Suszter: Jezsámen, futórózsa, akác(bár kezd elnyílni), pünkösdi rózsa. reggel hatkor kilépni madárcsicsergésben ebbe az illatba, mindent megér:)
@Dikusz: MI 22-én indulunk Svác-Liechtenstein (nehéz leírni) buszos kirándulásra, hat nap, négy szállás. nem pihenés, élménygyűjtés.Várom. Egyszer már jártam arra, szintén busszal, végig Svájcon, Genf, Franciaországi szállás végponttal( a szállás éppencsak a túloldalon volt, az ablakból egy svájci utcára láttunk:) Csodaszép ország az, élvezet a szemnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.14. 11:07:41

Minden palánta el van ültetve (feleségem segített tegnap)!
Összesen 34 paradicsom - 5 féle, 63 csili - 26 féle, 10 uborka (már terem!) 3 féle. Még van 180 fokhagymám a földben, ami kijön egy hónap múlva, meg egy üres ágyásom, amikbe bab kerül. Kaprom lett egy egész ágyásnyi, csak rengeteg meló volt a tyúkhúrt kiszedni belőle (ezért kéne tikot tartani :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.14. 11:57:59

@Andrass9:

Nekem önként magától kelt egy fél méter hosszú, és 30 cm széles kapor sor. Viszont olyan száraz a talaja, hogy gaz egy szál se. Néha azért adok neki egy kis vizet.

Dikusz 2018.05.14. 13:29:00

@Kumari aki Nilüfer: Megnézném én is. Érdekelne egy élménybeszámoló is róla:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.14. 16:16:46

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem se kellett biztatni :) Ősszel elszórta magát, tavasszal meg nem rotáltam fel a helyét. Ez nyerő kombináció volt egy 3x1 méteres ágyáshoz. Már csak a locsolórendszert kellett beletenni, hogy meginduljon a burjánzás!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.14. 16:26:12

@Dikusz: Szép úton voltatok, jó volt elolvasni a posztodat!

Tangó Suszter 2018.05.14. 16:53:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom. De a fülemüléről hallva ez ugrik be.

BOAR 2018.05.14. 18:59:24

B.ssza meg a vörösseggű ördög, HA a hétvégén a tervek szerint el tudtam VOLNA palántázni akkor a mai eső frankón belocsolta VOLNA az egészet.
Ehhez képest három napja lázasan fetrengek, a rosseb egye meg ezt a kórságot.

Dikusz 2018.05.14. 20:06:13

@Andrass9: Köszönöm:)
Tényleg szép volt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.14. 20:19:43

@Tangó Suszter:

Valamikor hajdanán, nem hotten meg totta, hanem Boccaccio és a Dekamaron volt a kedvenc olvasmányom. De már nem olvasok, néha meg nem jut eszembe amit régen olvastam. Ha meg ezembe is jut, sokszor minek?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.14. 20:28:41

@BOAR: Na ez kb így van nálam is. Kivétel, hogy itt eső nem volt már bő hónapja! Így azután én az eső hiánya miatt szitkozódom... Kórsággal én is meg vagyok áldva, de szerencsére feleségem segít ahol tud. Végülis kinyomtuk az utolsó palántákat is. Szerencsére megcsináltam a csepegtetős locsolót, így kaptak vizet is (hamár az égiek nem adtak).
Ma meg jött a fiam, és még az eső előtt lenyírta a füvet is, ami már a kutya hasaalját csiklandozta ...
Mivel alaposan belocsoltam az összes palántát, biztos, hogy lesz eső is :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.14. 21:10:29

@látjátok feleim szümtükkel: Én meg nagyon sokat olcasok. Igaz, gyerekkoromban is könyvmoly voltam, de amióta van az eKönyvem, azóta minden este bejön vagy két óra olvasás.
Nekünk óriási könyvtárunk volt odahaza - több, mint tízezer könyv a polcokon (sok eredeti dedikált is). Kiskoromban rászoktam az olvasásra - elolvastam az összeset, amit találtam otthon, és azóta se adtam fel ezt a szokást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.14. 21:14:23

@Tangó Suszter: Már majdnem elfelejtettem, pedig az egyik kedvencem volt Boccaccio. Kiskoromban nem volt ajánlott a gyerekeknek, de megtaláltam a polcon, és a takaró alatt, zseblámpával olvastam :)
Köszi, hogy emlékeztettél rá!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.14. 22:16:01

@Andrass9: Áccárű felhasználó vagyok, - vakon hiszek, mióta Ubuntu fut, kétely nélkül telepítem a frissítéseket. Az elmúlt 7 évben kétszer vitt be az erdőbe, a Windows fél év alatt produkálta ezt. Mint dilettáns, sodródom az árral és reménykedem.
@BOAR: Ez az ördög olyan ismerős. :)
A klotyón éppen Faludy van, a céges gépen W.E.B Griffin. Mindenből egy kicsi.

Tangó Suszter 2018.05.14. 23:08:10

@Andrass9:A zseblámpás olvasás megvolt. Pár évig az ÁKV mozgóárusaként kerestem kenyerem. Reggel bepakoltam a banános dobozokat a Wartburgba és irány valamelyik
gyár, ott kipakolàs és àrultam részletre a könyveket. Volt úgy,hogy reggel pakolàs közben belenéztem egy könyvbe és kiolvastam -aznap màr nem mentem àrulni, elmúlt dél.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.15. 10:44:00

@Andrass9: Én is rengeteget olvasok.Mindenfélét. Most Murakamit éppen:)

Fenchurch68 2018.05.15. 15:32:01

A kedvesemnek mindig eszébe jut, mikor este bekucorgok az ágyba a könyvolvasóval (aminek nincs háttérvilágítása, úgyhogy egy csíptetős ledes lámpácska van hozzáherkentve), hogy gyerekkorában mennyit olvasott paplan alatt zseblámpával.
Nekem ez kimaradt, egyke voltam, olvashattam hajnalig legálisan olvasólámpával. A szüleim sose szóltak érte, el voltak foglalva szintén az ágyban olvasással :D
És igen, van külön vécékönyv, ezt általában közösen olvassuk, most A szolgálólány meséje a soros.

Tangó Suszter 2018.05.15. 16:36:32

A klotyón olvadással idöt tölteni, nem sietni atanyat ér. Hogy ne legyen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.15. 22:23:40

@Tangó Suszter: Dinnyésen a Tógazdaságban nem jártál? Ott vettem '84 tavaszán egy egységcsomagot. Michael Tournier, Boris Vian (miatta vettem meg).

Tangó Suszter 2018.05.16. 11:11:45

@Tangó Suszter: atanyat=aranyat
@Waka: A vidék a Művelt Nép területe volt.Mi Művelt Nép vagyunk és ha veszel egy csomag (raktárban porosodó kutyának se kell) könyvet akkor te is müvelt leszel és jól fog mutatni most vásárolt szekrénysoron. Van benne egy jó krimi meg még valami vogul népmese na attól leszel művelt. :-(

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.16. 19:22:21

@Tangó Suszter:

A jó krimi, meg a vogul és más népmese igen is növeli a műveltséget. Az olvasási készséget még a rossz krimi is. Ne tessék dehonesztálni!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.16. 19:24:40

@Waka:

Boris Viant érdemes volt olvasni. Ma már nem annyira érdekes.

Tangó Suszter 2018.05.16. 19:46:34

@látjátok feleim szümtükkel: Láttam jó néhány MN.könyv egységcsomagot. Az volt a benyomásom, hogy pár húzó könyv és tíz db eladhatatlan van benne. Nem véletlen az egységcsomag azaz árukapcsolás. Apropo, megtaláltad az Ady verset?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.16. 20:00:59

@Tangó Suszter: Gondolom az eladhatatlanok közt volt Ady is, ezért nem találjuk ... Attól, hogy szocializmus volt, valami fogalmuk volt a marketingről is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.16. 20:08:59

@Kumari aki Nilüfer: Szégyen és gyalázat, de mostanra beszűkült a választék, amit szívesen olvasok. Amióta Bacher Iván elment, magyarul alig, kivétel Vaczak2 úr novellái, meg Waka, nomeg Cserna Szabó, meg az Ínyesmester. Főleg angolul és főleg minőségi krimiket. Van olyan sorozat (39 kötet), amit egyszer már megvetettem papír formátumban a nagylyánnyal (azóta az öcsém elkótyavetyélte, ezért ismét megvettem, de most eKönyvben - azt nem tudja eladni :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.16. 20:31:52

@Andrass9:

Ady összes meg lett véve, csak már nem tudom hová van eltéve. Azért Petőfi prózai írásait ajánlom, leesik tőle az állatok.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.16. 20:37:31

@Tangó Suszter:

Nem vettem csomagokat, magam válogattam két könyvtáros ismerős segítségével. Van amit két fordításban is megvettem. Koránom is van, érdekes.

Mellesleg egy időben magyar tanár akartam lenni, aztán elkanyarintottam.

Tangó Suszter 2018.05.16. 23:00:32

2018.05.07. 22. 14. Párolt zöldspárga Adyval.

Tangó Suszter 2018.05.17. 13:42:59

@Tangó Suszter: A Vén cigány tőle überelhetetlen. De a Nem tudhatom jobban tetszik Reviczki Gábortól.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.17. 13:53:46

@látjátok feleim szümtükkel: A Korán is alapmű. nagyon szoktam bosszankodni, mikor hivatkozik rá olyan ember, aki kívülről sem látta....

Adynak a prózájától is lehet dobni egy hátast. Aktuális!

Tangó Suszter 2018.05.17. 16:47:24

@Kumari aki Nilüfer: Ez a viselkedés örök."Ős patkány terjeszt kórt.......................".

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.17. 17:44:46

Biztosan volt rá oka az agynak, hogy eszembe jutott Fekete Gyula Az ovos halála című műve. Ezt sem csomagban vettem, és dedikáltattam is.