Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Vérnyomáscsökkentő persze nekem is van. Reggel és este is. A reggeliben van k... (2018.10.22. 18:52) Farkasköröm
  • Andrass9: Helyzetjelentés: Felástam 16 nm-t a kertben 30 cm mélyen. Kiszórtam rá kb 1 kg vegyes műtrágyát, m... (2018.10.22. 18:15) Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni
  • Andrass9: @Dikusz: Nálunk a szembeszomszédnak szólt a riasztója minden hétvégén. Csak 120 másodperc, viszont... (2018.10.19. 09:30) Hogyan készítsünk churutot?
  • Andrass9: @Waka: @Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Különösen, ha még azt is hozzáteszem, hogy előző nap a fiam... (2018.10.16. 10:16) Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa
  • Dikusz: @kobold63: Ez így van, pláne, ha az unokákról van szó! Mondjuk nagy kár nem érte a húgomat, hogy a... (2018.10.12. 09:41) Fasírt extrákkal

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (193) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (96) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (308) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (63) gyömbér (84) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (237) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsír (31) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (49) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (18) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (61) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (36) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (84) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (2) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (111) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (110) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (53) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (33) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (114) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (168) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (27) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (36) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (165) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (25) zellerlevél (23) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (54) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Egy gyors avokádókrém

2018.05.09. 07:00 Andrass9

Többször is posztoltam guacamolet itt a blogon, de ez egy újabb változat, kicsit más technikával készítve. Nagy előnye, hogy percek alatt elkészíthető.

28.jpg

A hűtő pakolásakor botlottam bele egy (túl)érett és egy fél avokádóba, amit azonnal fel kellett dolgozni.

Kell hozzá:

  • 1,5 érett avokádó (ha még kemény, tegyük egy napra egy almával papírzacskóba, úgy megérik hamar - persze ekkor nem tudjuk azonnal elkészíteni).
  • 3 salotta (mogyoróhagyma)
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 1 ek kapribogyó
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1 tk római kömény
  • olivaolaj

10.jpg

Kiszedtem az avokádókat a héjából, valamennyire feldaraboltam és egy tálba pakoltam, hogy majd ott keverem ki. Lemostam a gyömbért és kb a felét belereszeltem. Egy durvább reszelőn áttoltam a salotta hagymákat.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Belereszeltem a citromhéjat, belefacsartam a levét. A kapribogyót összevagdostam kisebbre. A római köményt picit megpirítottam, majd mozsárba tettem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mivel semmi más fűszert nem adtam hozzá, így magában dörzsöltem porrá. Ezt is rászórtam az avokádóra. Megpróbáltam villával összetörni, de nem ment, ezért egy késes aprítóba borítottam az egészet. Amennyire lehetett, krémmé kevertem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Jött az isteni szikra: hamár nincs paradicsom, adjunk hozzá olivaolajat. Így már szép síma krém lett belőle. Kikapartam egy csinos tálkába az egészet, és azonnal meg is kóstoltam tortilla csipsszel.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Feleségem szerint túl erőszakos íze volt, ezért átvittem a szomszédokhoz, ahol egy üveg bor mellett tisztára törölgették a tálkát.

27.jpg

A puritán fűszerezés kiemeli az avokádó enyhe ízét, a kapri sóssága pedig inspirálja a borfogyasztást.

58 komment

Címkék: citrom gyömbér római kömény kapribogyó olivaolaj salotta avokado mogyoróhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3313847770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.09. 08:55:18

hú..csak ámulok:)A gyors avokádó nálam egy avokádó, egy kis gerezd fokhagyma, vagy egy fél, ne legyen tolakodó, kis citromlé, só, bors, meg egy villa, amivel rusztikusra gyömöszölöm. max. 10 perc:)de volt, hogy csak felszeleteltem, só, bors, citrom rácsepegtetve, és megettem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.09. 09:01:50

@Kumari aki Nilüfer:

Ja, a tied csak meggyömöszkölt avokádó, a posztbéli pedig finom, ízes krém.:D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.09. 09:05:49

@látjátok feleim szümtükkel: Abszolút jogos az észrevétel, írtam is, hogy húú, ami elismerés, ellenben az én gyömöszöltemmel:DDD
Ezt azt is jelenti, hogy míg a posztban egy HÚÚÚ van, addig nálam egy prosztó ..amit felettébb szeretek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.09. 09:25:05

@Kumari aki Nilüfer:

Egy kis rosszindulattal fordítva is lehet értelmezni.;D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.09. 09:46:42

@látjátok feleim szümtükkel: Az a szerencse, hogy ebben a kocsmában nincs rosszindulatú ember!!!!!!

2018.05.09. 11:23:25

Szerencsés vagy. Én a minap akkor találtam meg 3 avokádót a zöldséges rekeszben, amikor már ki kellett dobni. Eleve jó érett volt, villával szétkenős, fele elfogyott már régen.
Római köményt és a gyömbért én magam kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt, de feleségemnek elkészítem majd, ő szereti ezeket. Ráadásul mindig habosra turmixoltatja velem, pedig én darabosan szeretem. Az olaj is rendben van, állagnak és íznek is jót tesz. Vagy egy csepp majonéz sem idegen ettől, csak a kenhetőség miatt.
Salotta is jó, de a lenyugvó nap fényében távolról visszanéző mennyiségű fokhagyma aroma még jobb. Például fokhagymás oliva olaj? Kaprit is szeretjük nagyon.
Ezerarcú krém, akárcsak a padlizsán.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.09. 12:17:10

@Kumari aki Nilüfer:

Azért egy kicsit sánta ez az avokádókrém, mert nincs benne csili.;D

Egyébként meg az alábbi sztoriból mindenki vonja le, amit akar:

Ma olyan munkát végeztem amihez a fennálló széna-szalma nátha miatt arcmaszkot kellett tenni ( por, pollenn stb. ), majd egy apró kis piros csilit is kimagoztam. Azt a két szem magot ami volt benne, betettem egy cserép földbe, majd mint aki jól végezte a dolgát, levettem az arcmaszkot és megtöröltem az orromat, ráadásul meg is dörzsöltem az orrom tövét, és vissza tettem a maszkot. Ez után elkezdett égni az orrom alatti bőrrész, amit szabad kézzel emiatt jól megdörszöltem. Némi meglepődés után rájöttem, mekkora szerencse, hogy nem a szemem dörzsöltem össze-vissza. Persze a náthám szépen elpárolgott, aminek nagyon örülök. Nem véletlenül mondja a magyar, hogy fűben-fában orvosság. Meg persze a csiliben.:D

Dikusz 2018.05.09. 13:45:12

@látjátok feleim szümtükkel:
"mekkora szerencse, hogy nem a szemem dörzsöltem össze-vissza." azért ne örüljél előre. Lesz a nap folyamán olyan még, hogy rutinszerűen megtörlöd az orrodat (én azért ajánlanám a papírzsepit kéz helyett...viccvót!).

Saját tapasztalat, ha lecsóba daraboltam erőspaprikát, hiába mostam utána meg jól a kezem, órák múlva is csípte a szemem, ha az kezemmel beledörzsöltem.

Lehet csodás népi gyógyszer is a csilipaprika. Zsebkendő helyett azt kell használni:)

Topy 2018.05.09. 15:29:19

@Dikusz: alkohol és zsír oldja a kapszaicint, úgyhogy vagy neki kell állni pálinkát főzni, vagy be kell keverni egy adag kolbászhúst :D

Dikusz 2018.05.09. 15:41:21

@Topy: Jó indok akkor a pálinkaívásra, hogy a pálesz oldja a kapszaicint, már csak arra kell megfelelő magyarázatot találni, hogy ha nem eszem csilipaprikát, akkor mivel kell indokolnom a pálinkaszittyózást:)))
Azt azért remélem, hogy nem kell a zsírral/kolbásszal együtt fogyasztani. Kolbászpálinkáról még nem hallottam:)

Topy 2018.05.09. 15:45:34

@Dikusz: külön-külön is oldja, bár én inkább javasolnám a pálinka-kolbász-pálinka "szendvicset"!
biztos ami biztos...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.09. 16:12:52

@Dikusz: @Topy:

Azért egy jó kerti gyomlásás is megoldja a porblémát, mert a végén erősen kezet kell mosni. No utána már megdörgöltem a szemem, és semmi gond.:D

Fenchurch68 2018.05.09. 18:09:21

Még van egy avokádó is meg egy kis gyömbér is, nem ültettem el mindet :D kipróbálom. A római köményt én is csak zacskón át kedvelem.
Pár napja baconbe tekert máj volt, mindenféle zöldségeket sütöttem mellé, és egy avokádó is bekerült a tepsibe, a közepébe ültetett májdarabkával, baconnel letakarva finom lett. Annyira kondi, hogy egy fél némi zöldséggel elég is volt ebédre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.09. 20:25:44

@Fenchurch68: Avokádóról nem mondják, hogy kalóriaszegény étel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.09. 21:13:32

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ez a megjegyzésed megszolgálta a büntetésedet :) Mi a csudának tegyek csilit az avokádókrémbe, ha épp nincs kedvem???
Legalább te megkaptad a csiliadagodat :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.09. 23:18:26

Köszönök szépen!
Ez ismét egy olyan alapanyag, ami nem sűrűn fordul elő a konyhámban. Próbáltam én ezerféleképpen, de valahogy soha nem ízlett.
@Dikusz: Prevencióképpen. Hátha mégis találnál enni egy kis csípőset...
@látjátok feleim szümtükkel: És akkor még nem is az orr a legkényesebb tájék. :)

Dikusz 2018.05.10. 11:02:19

@Waka: Óóóóó!:)
Ez is nagyszerű indok, csak az a baj, hogy nemigen szeretem az erőset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 13:00:53

@Dikusz: Attól még töményet fogyaszthatsz ... :)

Fenchurch68 2018.05.10. 13:17:16

@Andrass9: Pont ezért szeretem, kevés is hatékony :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 17:00:44

Leszedtem az első két cseresznyét!!!!! Piros is, meg cseri íze van. Édesnek nem mondanám, dehát mit várok én május 10.-én?
Ez az az ominózus cseresznyefa, ami miatt tavaly feljelentettek. Állampolgári engedetlen vagyok, érdekel, hogy idén is feljelentenek-e ...
A csilipaprika virágzik, a paradicsom bimbózik, a fokhagyma még csak újhagyma.

2018.05.10. 17:19:34

@Andrass9: nálam a rigók leszedték az első fél kilót :( pedig még íze sincs, csak színe. Nem lehetne a vörösvak gént valahogy a feketerigókba tölteni??? :) Van egy énekes rigó fészek a cseresznye melletti fenyőn. Azok szorgosan szedik a rovarokat, etetik a fiókákat, rá se néznek a cseresznyére. Ez milyen? Bezzeg a feketék...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 17:37:51

@pizzaszeletvágó: Telepíts egy kis tavat, ahol ihatnak. Le se fogják tojni a cseresznyédet!!! Nekünk tele van a kert rigóval, cinkével verébbel, galambbal. Mind a tó miatt rakott itt fészket :) (Mondjuk nem bántam még meg :)

2018.05.10. 17:47:58

@Andrass9: inkább tojnák le, mint elvinnék! :) Itt a patak 35-40 méterre, minek ide tó? ;) Annyit isznak, amennyit akarnak. Igaz a sarkon volt egy kocsma, azt lebontotta az önkormányzat, lehet az a baj? :D
Most tényleg, ahogy ezt írom, kinézek az ablakon, egy feketerigó lecsapott a fára és csőrében egy pirosló szem cseresznyével távozott, nem volt 3 másodperc. Fiókának viszi nyilván. Fióka még nem megy vízhez, akár tó, akár patak.
Modjuk szerencsére, a patak miatt, ahol magas fűzfák is vannak, sárgarigó is jön a cseresznyére néha. De idén nem hallottam énekelni. :(
Az a baj, hogy a feketék legyakják 2 hét alatt a fát, mire beérne. Teljesen. A monília már jóllakott, most a feketerigók, aztán jövök én. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 19:10:08

@pizzaszeletvágó: 40 méter szignifikáns távolság. Persze a sarki kocsma is hiányzik (neked), de ezt megértem :)
Itt a feketerigó jön a tóhoz vízért, amit visz a fiókának a csőrében. Valamiért a gyümölcsöt nem bántja. Régebben, míg nem volt tó, vitte a gyümölcsöt, mert kell a kicsinek a folyadék.
Van persze későbbi gyümölcs is, de az nem olyan izgalmas ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.10. 19:52:15

Köszönök szépen!
Ismét príma eső robogott el nem messze mellettünk. Felkapáltam a palánták helyét, ujjnyi repedések vannak a földben, és kemény, mint a beton.

2018.05.10. 20:01:23

@Andrass9: szép elmélet ez a vízzel, de nem biztos, hogy igaz! Próbálok itt évek óta felnevelni egy szomolyai cseresznyét. Volt már, hogy a főfa beteg lett, ki is száradt, de 30 centire a földtől kitört egy oldalhajtás, abból újra felneveltem, most 3 méter magas lehet. Az egy dolog, hogy moníliára érzékeny. De ez van legközelebb a patakhoz, ez a legapróbb szemű fajta. Elképesztő mennyiségű feketerigó fészkel a pataknál a bozótosban. Ihatnak. Ehetnek a laza nedves földből rovarokat. Mégsem tudok évek óta szomolyai cseresznyét szedni, mind elviszik. Marad valami 10%, ha éretlenül leszedem. (ennek a fajtának feketére kellene érnie, mint az erdei vadcseresznyének, íze is ugyanolyan átütő, édes-vaníliás)
Nem, nem tudod mi van itt... :( Ráadásul a közelben kiterjedt szőlőművelés is folyik, hamarosan megjelennek a seregélyek is.
Őszibarack, szilva, alma, körte. Csak ez éri meg itt. Szabadföldbe epret se telepítenek itt a népek, mind elviszik a madarak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 20:20:32

@pizzaszeletvágó: Sajnos nem értek hozzá szakmailag! Amit mondtam, az a tapasztalatom, semmi több...
A fajtákhoz meg még kevésbé értek :) Nekem egy nagyon korai cseresznyém van. Volt június végi is, azt kivágtuk, mert tele volt kukaccal. Helyette lőtt a feleségem (hasonló szakmai tudással, mint az enyém) egy félkorait, ami ráadásul nem nő az égig! A sárgalap működik, az íze jó, de ezt is megzabálják a kukacok. Szerencsére még elég új, ezért tudok vele kisérletezni. Én alapvetően a korai cseresznyénket szeretem, az - hiába próbálják kipusztítani - működik. Permetezni csak tetű ellen kell júniusban, de addigra lemegy a szezon!
Nagyon finom aszalva, valamint látva, ahogy a sok kisgyerek élvezi május közepén. Ez mindent megér!!!
Szilva nem marad meg nálunk, az általad javasolt champion őszin van pontosan 1 gyümölcs :)
A saját fürdőkádas őszi idén megúszta a tafrinát. Van rengeteg körte, mégtöbb alma (kb 800 kilóra becsülöm) a 3 fán, szóval nem panaszkodom. Eper a feleségemnek van kevés, azt tápozom a tóból kinyert iszappal :)
Mivel suburban részen élünk, nincs ipari gyümölcstermesztés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 20:24:15

@Waka: Ne is emlegesd!!!!! Fel kéne lazítanom a maradék ágyásokat, de nincs rá erőm. Az eső még csak meg se látogat minket, pedig már a szomszéd kislány is locsol :)
Kb. 25 csilipalánta vár még a marihuanafarmon, hogy kiültessem ...

Dikusz 2018.05.10. 20:45:49

Nagyon szomorú hírt kell veletek közölnöm.
She Wolf egy hete meghalt.
Nekem is feltűnt, hogy egy ideje nem kommentel. Találkoztunk párszor a civil életbe, így megvolt a telefonszáma. Felhívtam a vezetékes telefonszámot, amit megadott. Amikor a férje vette fel a telefont, már tudtam, hogy baj van, mert mindig Ildikó szokta felvenni.

Hirtelen lett rosszul, még nem tudják, hogy mi volt az ok.
Engedélyt kaptam, hogy megírjam ide ezt a szomorú hírt, mert a párja nem tudott belépni a blogra.

Annyi mindenre készült még, annyi mindent szeretett volna csinálni, teli volt tervekkel. Még csak 53 éves volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.10. 20:48:26

@Dikusz: Basszus!!!!!! Miért pont annak kell elmennie, akit kedvel mindenki?????
Nem bántalak, köszönöm, hogy megvilágosítottál minket.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.10. 21:03:22

@Dikusz: Egyszerűen szóhoz sem jutok. :(

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.10. 21:11:01

Mint gyantás rőzsenyalábból százfelé,
Száll körülötted perzselt öltözeted,
Égsz, és nem tudod, hogy szabad leszel-é,
Vagy azt, amid van, el kell veszítened?

Csak hamu marad, hogy hulladék gyanánt
Széjjelszóródjék a szélben? – vagy marad
A hamu mélyén csillagfényű gyémánt,
Örök győzelmet hirdető virradat!

2018.05.10. 21:21:27

@Andrass9: nem, nem, én sem vagyok úgymond szakember, de elgondolkodtató volt a "vizes" felvetésed, ezen merengtem el egy kicsit.
A championt sajnálom, egyben nem is értem teljesen. Öreg szembe szomszédoméknál ültettünk egy fát talán 5-6 évvel ezelőtt. Az volt az öreg kívánsága, hogy én menjek át metszeni, permetezni. Nekem belefért, a sajátommal együtt +egy fa, nem érdekes. Most 3-4 láda szép barackot biztos terem az a fa. Maximum 2 méter magasra vágom, szép terebélyes, ahogy ki kell néznie egy őszibarack fának. Inkább átugranám, mint megkerülném.
Vicc: azzal egyidőben én is ültettem egy fát, ugyanott vettem. Az már nincs meg, tönkrement, mindenféle termés nélkül.
Esetleg a kertészed nem nevelt első két évben vázágakat, hanem egyből termőre metszette?? Akkor gyenge termőgallyak vannak, ami mögött nincs ott a fa ereje, vagy van termés vagy nincs. Ha pedig termést hagysz, emiatt a gyenge ág nem neveli tovább a fát. Fényképről is tudok metszeni, csak szólok. Ha nincs végképp elcseszve...

2018.05.10. 21:23:40

@Dikusz: sejtettem valamit... nem volt stílusa a csend.

Dikusz 2018.05.10. 22:28:54

@pizzaszeletvágó: azt tényleg nem lehetett rá mondani, ezt ő maga is elismerte.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.11. 10:08:59

Azért enni kell.

Tegnap fácánt sütöttem egészben. Illetve úgy kaptam, hogy már a mellén ketté volt vágva, azért szétterítve lábosban, jól befűszerezve, kevés vízet aláöntve nagyon puhára pároltam. ez után tepsiben egy kissé rápirtottam. Mellé főtt rizs, és zöldborsó püré dukált, desszertnek meg almakompót áfonyával ízesítve. Ebédre jó volt, a vacsorától meg elment a kedvem.

Dikusz 2018.05.11. 10:17:28

@látjátok feleim szümtükkel: lehet jobban jártál volna, ha a rizs/zöldborsó/püré köret helyett egy jól befűszerezett csirkét adsz a fácán mellé:)

Dikusz 2018.05.11. 10:19:02

@Topy: nem emlékszem már, de annyira készült a kedvenc együttese novemberi fellépésére...:(

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.11. 15:29:49

@Dikusz:

Nem vagyok annyira húsos, ez is elég lesz egész hétre (ez csak az enyém, mert egyedi étrenden vagyok ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.11. 17:39:55

@pizzaszeletvágó: Nem tudom, mit szeretett Hrabal, de rossz nem lehet. Soproni IPA van csapon, talán segít lemosni a sok szennyet, amit olvastál.

turósmácsik 2018.05.11. 19:17:48

@Dikusz: Nagyon szomorú hír!
Ha a férje olvassa, akkor fogadja őszinte részvétem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.11. 20:31:41

Köszönök szépen!
Egész nap Ildikó járt a fejemben, egyszerűen képtelen vagyok felfogni. Alig volt idősebb nálam.
Kifúrtam a 60 lyukat a palántáknak, holnap kiültetem mind, bár, ha ilyen marad az idő, megeszi a fene az egészet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.11. 20:49:51

@Waka: Mi bajod van az idővel? Nálam száraz.
Nekem van még vagy 40 palántám (virágzanak a marihuánakeltetőben:), aminek lukat kéne fúrni. Tán a fiam hétfőn segít ... Pedig inkább nekem kéne csinálni, hogy eltereljem a gondolataimat a fiatalon elmentekről :(
Nekem első Hagyma volt - az sokkolt. Azután gyors egymásutánban egy régi barát (ő már nyolcvankodott), majd szinte azonnal a fogorvosom, aki gyerekkori barátként lett a kezelőm, szintén 60 alatt. Most meg She_Wolf (én nem ismertem Ildikónak), akinek excentrikus stílusa nekem nagyon bejött. Ennyi fiatal egymás után!
Ja, hogy ők nem a tízparancsolat szerint éltek ...

csevely 2018.05.11. 22:08:00

@pizzaszeletvágó:
valamikor régen, mikor a 25 éves barátom ilyen váratlanul, hirtelen elment, akkor lettem fatalista.
Később vezérlő elvem lett a " CARPE DIEM ".
És ilyenkor megerősítést nyerek .
Ott a Nightwish koncerten akartunk találkozni, ami egyik álma volt.
Requiescant in pace.

élhetetlen 2018.05.12. 02:10:49

@Andrass9: Csak annyi, hogy részvétem a családnak is, a csapatnak is Ildikó elvesztése miatt. Volt pár magánlevél váltásunk itt a vége felé, kedveltük egymást. Nyugodjék békében, és emlékezzetek rá!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.12. 07:50:34

@Andrass9: Az idő itt is száraz, de szerintem lehetne némiképp nedvesebb is. Bő egy hónapja nem esett. Ma reggel levittem az első kanyar palántát, árnyékba tettem és bőségesen megöntöztem. Délután megy utána a többi, aztán elültetem mind.
Sajnos itt is elment sok ismerős és kolléga, tudom, hogy mindenki erre a sorsra jut, csak éppen nehéz tudomásul venni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.12. 14:57:57

@Waka:

Ne panaszkodj, felétek még 65 % körül van a levegő páratartalma, itt meg már csak ennek fele, már féltéglát sem tudunk köpni.:(

Kumari aki Nilüfer 2018.05.12. 17:05:57

NEEEEEM!!!! Annyira közel éreztem magamhoz, írtunk is pár e-mailt.. :(((((((((( Egy hónapon belül a második hirtelen halál a közvetlen ismerőseim közül...egyszerűen nem hiszem el:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.12. 21:03:16

@élhetetlen: Igyekszünk, és köszönjük a részvétnyilvánítást!