Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Párolt zöldspárga spenótmártással

2018.05.03. 07:00 Andrass9

Nekem egy kicsit fura kombináció volt, míg meg nem kóstoltam, dehát feleségem hozott két csomag szép zöld spárgát öccáért, ami azért jó ár egy primőr spárgáért.

36.jpg

Én meg leszedtem az első adag spenótot a kertben, mert elnyomta a cukorborsót a háló mellett.

Ugyanabban az ágyásban eldugtam ősszel 24 girizd fokhagymát is, meg egy másik ágyásban 180-at (eredeti makói fokhagyma), és kiváncsi voltam hogy áll.

Összeszedtem a hozzávalókat:

  • 45 dkg friss spenót (30 dkg tisztítva)
  • 1 kg friss zöldspárga (60 dkg tisztítva)
  • 3 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek olivaolaj
  • 4 dkg Gouda sajt
  • 2 salotta (mogyoróhagyma)
  • 1 szál újhagyma
  • 1 szál új fokhagyma
  • 2 nagy girizd fokhagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 8 bazsalikomlevél
  • pici petrezselyemlevél
  • 1 ek cukor
  • feketebors, só, szerecsendió

10.jpg

Persze nincs minden a képen ezekből, de az már az alkalom szülte receptalkotás szabadsága :)

A zöldspárgának letördeltem a tövét - állítólag ott törik, ahol már nem szálkás. Hááát ... Beáztattam fejjel lefelé, hogy a fejben lévő homokot kimossam. Letépkedtem a vastag szárakat a spenótról, és beáztattam az újhagymákkal. A salottát és a fokhagymát vékonyra szeltem, egy nagy serpenyőbe pedig vajat és kis olajat tettem melegedni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az újhagymák szárát is felkarikáztam, majd rátettem az olvadó vajra. Alaposan megborsoztam (16 tekerés), és lepirítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A megmosott spenótot nagy laskákra vágtam, mert nem krémet/pürét akartam készíteni. Ezt ráhalmoztam a megpirított hagymákra a serpenyőben, majd lefedve megpároltam. Össze is esett percek alatt! Gyorsan loptam 4 bazsalikomlevelet az ablakban illatozó bokorról, amit durván felvágva a spenót tetejére tettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Az összeesett spenótot meglocsoltam a kis borral, valamint egy kávéskanálnyi sót is adtam hozzá. A tisztított spárgát a főzőkosarába téve belesűlyesztettem a spárgafőző fazekamba, amiben 2 deci víz és a cukor forrt az alján. Megsóztam és lefedtem. Felhúztam a vekkert 15 percre. A spenótot meg felöntöttem a 3 deci tejszínnel (a negyediket megittam, kárba ne menjen), és beforraltam a felére.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Lereszeltem a jó kemény Gouda sajtot, szerecsendiót és még egy girizd fokhagymát is a már felfőtt spenótba, és összerottyantottam.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Ezalatt a spárga is megfőtt, kiemeltem hát a fazékból. Hirtelen felindulásból egy kis petrezselymet és még egy kis bazsalikomot aprítottam picire, amivel meghintettem a spenót köretet tálalás előtt.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Feleségem külön ette a két zöldet, de én biz a spenótot a spárga köreteként fogyasztottam.

35.jpg

Az év első spárgája és az első friss spenót sikeresen debütált!

Utóirat:

A letördelt spárgavégeket feleségem meghámozta, felkarikázta, és a maradék főzőlével és egy kisebb krumplival spárgakrémlevest is főzött. Kicsit csodálkozott, hogy milyen finom édes a spárga ...

 

84 komment

Címkék: spenót olaj sajt tejszín fokhagyma spárga bazsalikom bors fehérbor vaj cukor újhagyma petrezselyem salotta szerecsendió mogyoróhagyma Gouda sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2913872592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2018.05.03. 07:09:58

Végre spárgaszezon! Lehet spárgát enni spárgával, avagy spenóttal:))
Nálunk is debütált grillhúsok mellé köretként vajban párolva, petrezselyemmel. Én általában rövidebb ideig főzöm-párolom, a 15 perc soknak tűnik, a spenótot pedig forrázom, de a tied zsenge, azt elég összeejteni. Következő spárgázásunk hétvégén lesz klasszik hollandi mártással.
Minden zöld kint, most lehet bent is:)
Felkészül a podlupka! Töltésre! És az újkrumpli, de még horror az ára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.03. 08:49:33

Most látom, hogy az Auchan-ban 399Ft a félkilós kiszerelés. Ez a véknyabb spárga, elsősorban leveshez ajánlják.

2018.05.03. 09:54:39

Én ezeregyszázért vettem félkiló zöldspárgát április 24-én egy közeli piacon. Ja kérem.... minél többet fizetek ugyanazért, annál menőbb vagyok, nem? Mutassuk meg tesó! :)))
Tényleg csak humanitárius okokból vettem meg, mert ahogy a pulthoz léptem, láttam, hogy a zőccséges se tudja, hogyan kellene tárolni, eladni, ember nincs, aki ennyiért megvenné, és szegény zöldspárga sikoltozva kiabált az életéért küzdve, így megszántam és megvettem.
Írtam már régen, de magam részéről csak egy tüktoj, és abba mártogatom. Ha sonkaszelet van hozzá, főve/sütve az jó, de anélkül is. Most volt még a fagyasztóban húsvéti házi parasztsonka szelet eltéve. Na azzal, meg a tojással. Reggelire.
Ha a spenótot egyáltalán megenném, kipróbálhatnám, mert jól néz ki ez itt.

Topy 2018.05.03. 10:32:53

@turósmácsik: felénk a podlutka a salátafőzelék :)
de az elnevezés több hasonló formában létezik, jelentése elég zűrzavaros, ahogy olvasom:
www.litera.hu/netnaplo/egy-jovevenyszo-nyomaban

Kumari aki Nilüfer 2018.05.03. 12:24:52

A spenóttal az a baj, hogy mire meghámozom, alig marad, komposztot nem veszek drága pénzért. mese, hogy a zöld meg a lila nem fás, nem a fenét. A rügy, na az nem fás, de annyi kéne belőle, hogy azt egyszerűen nem veszem meg. Hozzátenném, a baj ott kezdőik, hogy nem ismerek határt, ha spárgáról van szó, egyszerűen bármennyit belapátolnék:)

Topy 2018.05.03. 12:38:33

@Kumari aki Nilüfer: a spenóthámozás, na az már tényleg valami! :D
mondjuk nem csodálom, hogy nem sok marad belőle a végére...

Kumari aki Nilüfer 2018.05.03. 12:47:16

@Topy: Kritika ez, vagy irónia, nem tudom, de sose tagadtam, a spárga hámozása nekem mumus, ráadásul tényleg aranyárban van a kidobott része( na jó, nagyobb mennyiségnél lehet alaplevet főzni belőle, aztán ha szétviszi a turmix, krémleves, ha nem leszűröm, de azt egy kétszemélyes háztartásban nem éri meg, ott nincs annyi hámozék, hogy pepecseljek vele. ) Étteremben szívesen eszem spárgát, meg szezonban főzök, de bosszankodva:) ÉS!! Jöhetnek a kövek, de szoktam üveges konzerv spárgát venni..képes vagyok kieszegetni az üvegből, csak úgy:DDD

Topy 2018.05.03. 14:37:33

@Kumari aki Nilüfer: nem kritika, nem irónia - elírás :)
szvsz egy jó hámozóval tényleg csak a külseje jön le, nem lesz abból annyi "pocsék"; a zöldet meg nem kell hámozni
mondjuk az utóbbi években nagy rutinnal választom ki azokat a csomagokat, amiknél csak a végét kell levágni a "rudaknak", egy picit meghajlítva lehet érezni, hogy hol fás (az is igaz, hogy jó a zöldséges akihez járunk, mindig igyekszik kevés hulladékot termelő spárgát szerezni - kicsit ugyan drágábban adja a piacon mint a többiek, de ha azt nézem, hogy nem kell kidobni a felét, akkor olcsóbb :)

Kumari aki Nilüfer 2018.05.03. 15:07:18

@Topy: Erre írom, hogy dehogynem kell a zöldet hámozni! Legutóbb is rághatatlan rostos volt, malac módra lehetett enni..vagy én fogom ki a fonnyadt, fás zöldspárgát, Tördelhetem, gyakorlatilag csak a rügy alatt pattan el. De hagyjuk. És van nekem hámozóm, elhiheted, kerámia is, fém is, többféle méretben és alakban, nem a disznóölővel esek neki:DDDD
Ezen a vidéken nem termelnek spárgát, eleve nem tudok olyan frisset szerezni, ami tökéletes lenne.
Hollandiában láttam jó régen egy májusban olyan kínálatot, hogy szinte könnybe lábadt a szemem tőle. Na de ez itten a vadkelet, nem Hollandia..( Debrecenre értem)

Fenchurch68 2018.05.03. 17:28:48

@Topy: Én aljas módon kivárom, míg nem látja senki, és belemélyesztem egy körmömet a szárába :) lehet érezni, hogy elég zsenge-e.

Anyáméknál aludtunk ma, bementem reggel a Fény utcai piacra anyanapi eperért (jövő héten nem találkozunk), majdnem elcsábultam spárga irányában, de aztán rájöttem, hogy itt valószínűleg olcsóbban kapok :D de diónyi újkrumplinak nem tudtam ellenállni, anyu úgyis csomagolt nekünk sült húst mellé.

@Kumari aki Nilüfer: Nektek hogy tetszett a koncert? Kíváncsi vagyok, hogy csak én lettem háklis öregasszony, vagy objektíve sem voltak a helyzet magaslatán?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.03. 20:40:43

@Fenchurch68: Irtó fura a dolog! Ha veszel spárgát, akkor nagyon szerencsés vagy, ha pont jót kapsz!. Én azt tapasztaltam, hogy igazán jót bármikor lehet venni, de akkor mindig drága :( Viszont megéri!!!!

Kumari aki Nilüfer 2018.05.03. 20:41:11

@Fenchurch68: Nézegettem szerteszéjjel, hátha felismerlek:DDDD
Legközelebb blogkocsma feiratos pólóban megyek:) Háááát...a koncert csillivilli volt, nem volt rossz, de nem dobtam egy hátast

2018.05.03. 20:46:14

@Fenchurch68: ez alapján nem volt egy jól sikerült hangzás! :(
Pedig...!
www.youtube.com/watch?time_continue=226&v=ErgV0LzRM1c

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.03. 21:32:19

@Kumari aki Nilüfer: Sajnálom, hogy nem sikerült egy jó koncertet hallgatnotok:(((
Lehet, hogy tényleg kellene blogkocsmás pólót készíteni???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.03. 21:36:45

Meóztam a madaras spárgáját és tényleg csak leves kategóriájúnak találtam!!!
Így aztán nem is vettem belőle, mert levesnek ott a tavalyi fagyasztott :)

turósmácsik 2018.05.03. 21:49:41

@Topy: Valóban, és én a karalábéra használom.

turósmácsik 2018.05.03. 21:52:04

A jó spárga arról ismerszik meg, hogy recsegtetni kell. Ha összedörzsölöd és friss, ropogós, jó hangja van, akkor érdemes megvenni, de jó módszer a Fenchurch által javasolt diszkrét körömbevájás is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.03. 22:45:16

Köszönök szépen!
A spárga valahogy kimaradt az életemből, de ez jól néz ki, spenóttal főleg, falnám. Bár tejszín, vaj, bazsalika és fokhagyma, petrezselyem és bors, sajt és bor is kell hozzá.
A szabadjára eresztett új-zélandi spenót elég szép a kertben, de egy eső még ráférne, mielőtt felkapálom a helyét a paprika és a paradicsom palántáknak. Ősszel csak kéne neki valami külön ágyás, ahol békén megnőhet.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.04. 07:49:21

@Andrass9: Azt nem mondanám, hogy nem volt jó..nyilván jó volt, látványos volt, mondhatnám, hogy igényes is volt, főleg a látványvilág, nem kopik ennek a fickónak ai imázsa, csak..az a katarzis vagy mi..na az nem volt.

És igen, akár lehetne póló:DDDD Mert ugye akár mellettem is ülhetett a blogtárs, soha nem találkoztunk. ( milyen véletlen, hogy mellettem egy 38 éve nem látott volt évfolyamtársam ült...nagy nehezen megismertük egymást, pontosabban a zuram!ismerte meg, mert ő is évfolyamtárs volt:DD csak a nevét kellett megkérdezni, ajlas módon ő tudta a miénket. Ezen elbámultam)

2018.05.04. 08:57:02

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer:

Blogkocsma pólót. Valamint:
Hűtőmágnest "csodahüttő" felirattal. Edénykészletet, fő elemként tottyos lábassal. Fakanalat, "Ma blogkocsma receptet főzök" felirattal. Van még ötlet? :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.04. 09:52:02

@pizzaszeletvágó:

Van, minél előbb levédetni a blogkocsma logot.

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.04. 09:55:53

Érdekes.

Évekkel ezelőtt vettem egy tő magnélküli szőlő tövet, ami eddig fürtöt nem nevelt. A vele egy időben vett másik viszont igen szépen bemutatkozott. Idén beígértem neki, ha nem lesz rajta egy szem szőlő sem, akkor kivágom. Most van rajta egy kicsike fürtöcske.

Régebben szilvafával jártam így, miután eldöntöttük, ha abban az évben is lerúgja a terését, akkor kivágjuk. Rengeteg szilva nőtt azóta rajta.

2018.05.04. 10:10:51

@látjátok feleim szümtükkel: még csak nem is reklamálhatsz, hiszen magnélkülit vettél, és pontosan azt kaptad... :D

Fenchurch68 2018.05.04. 15:03:31

Az is utólag derült ki, hogy két régi nagyon kedves barátném, meg a legnagyobb leánykám udvarlova is ott volt :)
Velük azért póló nélkül is megismertük volna egymást.

Nem mondom, hogy kár volt végigülni, voltak nagyon ütős részek, pont az volt a bajom, hogy milyen jó lett volna, ha...
Épp a színpaddal szemben, jó fönt ültünk, nagyon jó hely lett volna, ha a második részben belógatott látványelem/vetítővászon nem takarja ki az általunk is látható vetítőfelület egyharmadát :(
Édesem bátyját sajnálom, ő nagy rajongó, és neki nagyon nagy csalódás volt, ráadásul tőle kaptuk a jegyeket édesem ötvenedik szülinapjára (ami igaz, hogy tavaly volt, de hát a lónak is négy lába van...).
Viszont láttuk anyámat, kipróbáltuk, milyen a kutyával vendégségben aludni, valamint hogy viselkedik, ha másokra van hagyva, valamint meg tudtam venni a társasjátékboltban a Mars terraformálását édesem szülinapjára, úgyhogy összességében szánsájnhepibugi.

Blogkocsmás bevásárlószatyrot, bögrét, indukciós rezsót, borsőrlőt minden háztartásba! Főzőműsort! Szakácskönyvet! Blogot! Ja, az már van :D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.04. 18:19:18

@Fenchurch68: Mi jobbra csaknem a kanyarban ültünk, így a szinpadot láttuk..de csak azt..nekem az is baj, hogy csak a kivetítón láttam a jóembert. Ezért szeretem én ittnon a plazma vagy mi nagyképernyőn, házimozin, dolby vagy más ötpontos hangszóróval megnézni, ráadásul nem zsibbad el a lábam, a csrnokban ugyanis kicsvarodva ültem, hogy színpadot lássam, De nyilván öreg vagyok én már ehhez..és kényelmes, a szépember igen gyakran nézi a PF-et is, Gilmourt is, Vaters-et is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.05.04. 21:46:13

@Andrass9: Jó ötlet! Ásás közben kigondolok valami dizájnt. Mondjuk, Eddie mászik ki egy fazék spagettiből. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.05. 09:36:55

@Tangó Suszter: Lám, miből lesz a cserebogár! Profi cikkei vannak az nlcafe-n. Karajos korában is zseniálisakat írt :)

Tangó Suszter 2018.05.05. 10:29:30

0@Andrass9: Erős hasonlat kettejükről: Mozart és Sslieri.

2018.05.05. 11:04:38

@Tangó Suszter: nem tudom, fent van-e valahol magyarul, de így is megértjük:
www.youtube.com/watch?v=-ciFTP_KRy4
Milos Forman zseniális rendezésében, aki pár hete már nincs velünk, ez az öregség igazi átka. A túlélés. :(

2018.05.05. 11:29:38

Ma megint vásároltam zöldspárgát ugyanott. Már csak 780 Ft-ért adtak fél kilót. Mondtam az eladónak, hogy ugye ez már csak 3-400 forint, mire kiröhögött. De nem ez a lényeg, hiszen jóban vagyunk, sokat vásárolok ott, kedvezményem is bőven van.
Hanem hogy mindig megkérdezi, hogy mi a fenét csinálok én a spárgával, hogy teszem ehetővé. Mert neki egyszer megcsinálta valaki a spárgát, betekerte békönbe, és úgy kirántotta, de hogy neki ez nem ízlett. Mondom, nem csodálom. Ilyenkor minden évben elmondom neki, hogy én csak simán tüktojjal, nem és nem képes befogadni az információt, látom rajta. Az, hogy az alapanyagoknak saját íze van, amit kár bonyolult módokon elrontani, nehezen megy át. Pontosabban sehogy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.05. 11:59:11

@pizzaszeletvágó: Vannak, akiket nem lehet megtanítani rá :(
Mint például Wakát :) Se spenót, se spárga nembejön neki. Bezzeg a kerekrépa az igen!!!
Leszedtem a maradék spenótot: 1,3 kg lett tisztítva. Megfuttattam barna vajon, és 3 adagban lefagyasztottam. Igaz, vettem egy mascarponét, hogy csinálok palacsintát spenóttal. Sütöttem is 67 palacsintát 67 perc alatt! Annak egy részét is lefagyasztottam a gyerekeknek, hamár az amerikai anyák napját ünneplik ...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.05. 12:12:55

Felénk nagyon drága a spárga ( 1800 vagy efelett ), és nem is tűnik igazán frissnek, szóval én még várok az igazi nemzeti spárgára.:D

A sajátomról idén nem tudtam enni ( nyersen azonnal ahogy leszedem ), mert előbb hó volt rajta, majd két nap alatt szárba szökkent, és nem igazán ért rá sípokat nevelni. Meg szét is kellene már ültetni, de ősszel mindig nagyon száraz a föld, aztán meg annyi eső esik, hogy amiatt nem tudok vele mit kezdeni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.05. 12:40:31

@látjátok feleim szümtükkel: A spárga állítólag a homokos talajt kedveli. Nekem nincs.
A madarasban az óccó frissnek látszott, csak vékonka. A ducibb már 1000 körül volt - azt nem vettem (a másikat sem).
Minden évben bevásárol a feleségem vastag spárgacsúcsokat bagóért a Fény piacon. Azt szoktam kicsit blansírozva lefagyasztani. Még van egy kilónyi tavalyról :)

2018.05.05. 12:46:45

@látjátok feleim szümtükkel: ha hiszed, ha nem, itt egy hónapja esett az utolsó eső, az se sok, amire panaszkodtam is. Hideg volt, szél volt, forralt bor volt. Ám azóta egy csepp sem. Egyszer dörgött, megállás nélkül villámlott, nappali fényes volt az éjszaka, dél felől félkörben, víz semmi. Pár nap múlva ugyanez északon, itt megint semmi. Nem csak a vetett fű, de már a tarack is kínlódik. A földről felvett röggel a kutyát agyon lehetne ütni. Szerencsére erős esküvéssel megígértem a családomnak, hogy idén egyetlen magot se, egyetlen palántát se. Más lesz a meló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.05. 12:51:15

@pizzaszeletvágó: Eső erre se tombolt. Egy hónap alatt volt vagy 10mm. Cserébe amint kiültettem a palántákat, azonnal mellé is tettem a csepegtető locsoló rendszert, így az uborkáim már virágzanak, nomeg néhány csili is. Tavaly ellustultam, és nem raktam ki a locsolórendszert (az vesse rám az első követ, aki frissen tört bokával ezen töri a fejét), pedig rengeteg vizet spórolok vele, és csak egy gombnyomás a napi locsolás ...

Fenchurch68 2018.05.05. 13:09:13

Vettem reggel a sarki zöldségesnél fél kiló zöldet, haccázé', már nem bírtam ki. Ez is vékonyka, már több mint a felét megettem nyersen, a maradékot elrakom vacsira a maradék szezámkrémhez.

2018.05.05. 14:15:23

@Andrass9: 67/67, ezt hány napig bírnád csinálni? B+ béreljünk idén valami helyet egy fesztiválon, én majd szedem a pénzt és csinálom a tölteléket...

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.05. 14:55:43

@pizzaszeletvágó:

Szerintem azért nyomul minden növény, mert száraz nyarat éreznek.
Kertben csak évelő növény és virág van, meg egy kis spenót, és kész. Az udvaron cserépben van egy jó csapat paradicsom, már bimbózás előtt állnak. Amennyit teremnek, az megenni pont elég lesz. Kb. 8 fajta, fehértől a feketéig.

Tangó Suszter 2018.05.05. 19:40:22

Nem csak igével él az ember...forditva is igaz. Nem csak spárgával. Ezért nézzétek Túlmozgásos Ferit...(D)
youtu.be/3WltoN1Y42o

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.05. 19:53:31

@Tangó Suszter:

Hát ez az ürge vajon milyen hatással lehet a gyerekeire, azok is sajtkukacok?;D

2018.05.05. 20:11:13

@Andrass9: jó, akkor keresek valami OKJ-s gázszerelő tanfolyamot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.05. 20:29:57

@pizzaszeletvágó: Na látod!!! Abból akár dollármilliárdos is lehetsz!

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.06. 07:10:32

@Tangó Suszter:

Amilyen izgága, elképzelhető, hogy több is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.06. 16:08:39

@pizzaszeletvágó: Olyan jól sikerült, hogy még nekem is vissza kellett görgetnem :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.06. 18:50:56

@pizzaszeletvágó: Cserébe eltöltöttem két órát a tyúkhúr kiegyelésével a kaporból. És csak egy nagyobb zsebkendőnyi területen!!! Már csak két zsebkendőnyi van hátra :)))

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.07. 15:15:08

@pizzaszeletvágó:

No akkor én példázódok.

Azt mondta - állítólag - az új miniszter, hogy a tízparancsolat betartásával a halálos betegségek megelőzhetők.

Kumari aki Nilüfer 2018.05.07. 15:38:29

@látjátok feleim szümtükkel: Barátnőm szerint meg úgy, ha egy fej fokhagymát szorítunk a hónunk alá, és körbeszaladunk a házon háromszor, miközben fennhangon kiabáljuk, hohy jajj, anyám! :DDD

A ne paráználkodjál az AIDS-től biztos megvéd:DDDD

Fenchurch68 2018.05.07. 17:22:31

@Kumari aki Nilüfer: Sajnos nem véd meg :( El lehet kapni vérrel - pl. fertőzött fecskendő -, vagy anyatejjel is. Ellenben ha megfelelően védekezve paráználkodunk, nem kapjuk el :)

Engem ez a mentalitás nem is annyira az egészségügyben zavar. Elvégre ez a jóember orvos, intézményvezető, belülről lát rá összefüggésekre, nyilván ezerszer jobban fogja csinálni ezt a szegmenst, mint Balog páter. Inkább a közoktatásban vizionálok még ijesztőbb ámokfutást. Mondhatnám, hogy kit zavar, a gyerekeim nem a közoktatásba jártak, az egyetemet csak kibekkelik már valahogy... de a két nagy pedagógusnak készül :O

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.07. 19:30:44

@Kumari aki Nilüfer:

Szerintem a két térd közé szorított citromszelet óv meg sok minden bajól.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.07. 21:24:56

Basszus! Nem iszunk inkább egy jó pofa sört? Meleg is van, por is van, le lehet vele öblíteni sok mindent.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.07. 21:26:33

Ja, közben főztem is. Grízes tésztát, amiből délben sósan, sült bacon feltéttel ettem. Nagyon jó volt, de vacsorára porcukor és baracklekvár járt mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.07. 21:32:06

@látjátok feleim szümtükkel: A sör megvolt, de a grízes tészta még nem :( Sajnos feleségem nem szereti, magamnak meg nem főzök, mert hizlal :) Cserébe rántott pecsenyekacsamájat és rántott cukkínit főztem ebédre rizzsel. Igencsak belaktunk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.07. 21:34:37

@látjátok feleim szümtükkel: Kaptam durum lisztet! Holnap, ha elültettem a paradicsompalántákat és még van erőm, gyúrok egy adagot. Lesz belőle diós-lekváros tészta.
Azaz mégsem, mert még van palacsinta a feleségemnek ...
Akkor maradok a sör mellett ...

Tangó Suszter 2018.05.07. 22:14:00

Nagyon hosszú a link nem fér ki vagy mi a szösz. Ady Krisztus-kereszt az erdőn

Fenchurch68 2018.05.07. 22:46:58

Én meg itt könnyezek az el*szott diótorta fölött.
Édesemnek sütöttem szülinapjára, előkerült a nagymamája kézzel írott receptje.
Hát finomnak finom lett, a piskóta első osztályú, de a krém... Ízre nagyon jó, de úgy néz ki összerakva, mint egy... nem is tudom, leokádott hangyaboly? Bocs.
Én meg szépen ki akartam díszíteni fél diókkal, meg gyertyákkal.
Na mindegy, szúrok a közepébe egy kanalat, oszt jó napot.

Tangó Suszter 2018.05.07. 22:48:30

Kedves Tamás! Most nem tud leinteni Taki

Fenchurch68 2018.05.08. 12:32:37

@Andrass9: Közben volt egy egész hatékony mentésem, a kifolyt és maradék krémhez tettem egy komoly adag felolvasztott zselatint, így vissza lehetett építeni egészen tortaszerűre :)

A tésztája viszont nagyon jó lett, életemben nem sütöttem még egész tojásos piskótát, jó könnyű lett, nyilván a dió miatt nem az a "majd' elrepül", szóval azért érezni, hogy van benne anyag, de nagyon szépen feljött.
Mindjárt csinálom a gombócos "töltött" karalábét, szintén szülinap alkalmából, legfeljebb majd a húsgombócba szúrom a gyertyát :) úgyis csak egy kell, megbeszéltük, hogy ötvennél újraindul a számláló :D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.08. 15:06:10

@Fenchurch68: Az elmúlt hétvégén volt töltött karalábé. de most is enném, felettébb szeretem. Tettem a habarásba mustárt és egy lehelletnyi cukrot. Máskor is fogok!!!!

Fenchurch68 2018.05.08. 16:04:52

@Kumari aki Nilüfer: Eleve nagyon édes a karalábé, úgyhogy a cukrot nem, de úgyis van egy félreadag, kipróbálom a mustárt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.08. 19:39:02

@Fenchurch68: Nem eszem töltött karalábot, de örülök, ha valakinek izlik!!!!
Ma egész nap a csepegtetős locsolórendszeren dolgoztam. Épp elkészült, minden nedves - most meg zuhog az eső :)))

Tangó Suszter 2018.05.08. 20:45:20

Valami megette a Kedves Tamás kezdetű kommentem, úgy meg nem érthető a az utána levő az Ady verssel egyutt. :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.05.08. 20:58:32

@Tangó Suszter: Senki nem ette meg a kommentedet, de azt hiszem, senki sem értette, mert nem tudunk Tamásokról ...

blogkocsma.blog.hu/2018/05/03/parolt_zoldsparga_spenotmartassal/full_commentlist/1#c35180856

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.08. 21:18:24

@Tangó Suszter:

Én Ady verset sem látok, és a 2018.05.07. 23:07:47-es linket sem tudom élvezni, mert nem látok csak egy képet. Az alá írt szöveghez mindössze csak annyit tudok fűzni, hogy átalában nem az ellenzék, hanem a kormányok dolga a családnak és a nemzet szinte szentségként való tisztelete, hiszen neki van adókból pénze szentségekre áldozni. Furcsa a doki szemlélete.

Az emberek meg a saját családjukat úgy tisztelik, ahogy akarják, nehogy már megmondja egy párt vagy a kormány bárkinek, hogy ezen a téren mi a feladata. Mindenki ismeri a maga közegét, azt parancsszóra nem lehet sem tisztelni, sem utálni.

Azon meg el lehet gondolkodni, hogy mitől is nemzet az a nép aki egy határon belül főzi az ételét? A sok idegen nemzet konyhájából bele került géntől, akarom mondani fűszertől? :D

Mellesleg farkaslányt kilőtték? Már régen vonyított.:D

Tangó Suszter 2018.05.09. 11:54:17

Most dolgozom este jelentkezem.

Tangó Suszter 2018.05.09. 20:39:42

Jó estét Kocsmabeliek! Az egész a Tízparancsolat gyógyhatása mizéria miatt íródott. Tamás ,majdnem katonatársamnak-csak tíz évvel később szolgált ugyanott-szóló smssel azt akartam mutatni, hogy bizonytalanságok között hogyan választok nekem hitelesnek tűnő tanácsadót valamint, hogy homlokegyenest ellenkező véleményű embert se támadom személyében, csak bemutatom az érveim. Igen énközlés. Most a kommentből csak az első sor látszik a többi eltűnt ezért írtam, hogy kommentevő müxik. Sajnos ténylegcsak egy cím másolódott át Csókay doktor szövegéből, de megtalálható a neten. Tudom rengeteg orvos ateista, de van jónéhány hívő. Ördög tudja miért ők szimpatikusabbak. Az Ady vers 22 14kor van az erdőn. DDDDD Igen a vallás szörnyen rátelepedhet az emerek életére pl. Irország vagy itthon aTanuk vagy a Halasok, de látni kell, nem a "vallás" hanem annak ürügyén emberek a befolyásolók. Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe.

Tangó Suszter 2018.05.09. 20:41:05

Ja Nickem most idevág bár tök véletlen: mindennapi kenyerünk DDDDD