Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • csigafrédi: Nagyon jól néz ki! Imádom a babos kajákat. Én a pörköltet egy ideje "kifordítva" csinálom: Szalon... (2018.09.19. 09:59) Babgulyás füstölt csülökkel
  • csigafrédi: @Andrass9: Nagyon szépen köszönöm a szíveslátást, szerintem, ha nem kellett volna hazahúznom, még ... (2018.09.19. 08:56) KungPao csilipaprika krém
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy a sós felület vette el a kedvüket a darazsaknak? (2018.09.18. 20:38) Nagy adag pácolt húsok a sütőlapon
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: A keményedést igazolom, a piacon vettem gévát, de nem hűtőből,,kicsit... (2018.09.13. 10:47) Rösti - a svájci parasztreggeli
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Azért nemodabuda! Leszüreteltem a maradék paradicsomot, szedtem hozzá... (2018.09.09. 23:07) Lecsó az osztálytalálkozóra

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (41) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (189) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (94) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (304) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (62) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (234) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (3) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (30) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (47) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (19) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (6) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (76) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (60) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (35) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (54) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (83) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (36) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (109) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (107) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (50) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (32) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (113) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (161) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (30) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (17) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (163) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (30) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (164) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (24) zellerlevél (19) zellerszár (23) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Egyszerű zöldségalaplé

2018.04.27. 07:00 Andrass9

Rövid és egyszerű, ám hiánypótló poszt következik:

Mindig szeretnék zöldségalaplevet, de soha nincs a csodahüttőbe - vajh miért? Most viszont rájöttem, hogy a világ legegyszerűbb dolga készíteni, most már lesz rendszeresen!

10.jpg

Csak arra kell figyelni, hogy amikor hús- vagy zöldséglevest, eszterházi módra húst vagy vadast készítünk (vagyis sok különféle zöldséget használunk fel), mossuk meg a zöldséget hámozás előtt, és a hámozékot egy kisebb lábasba tegyük.

15.jpg

Öntsük fel egy-másfél liter vízzel, forraljuk fel, majd főzzük pici lángon egy órát. NE sózzuk, ne fűszerezzük!

16.jpg

Én még egy darab póréhagymát és kis zellerszárat is dobtam most bele. Ha van helyünk, akkor ezt a leszűrt levet lefagyaszthatjuk.

17.jpg

Nekem nincs ennyi helyem, ezért a leszűrt alaplevet közepes lángon besürítem egy tizedére, vagy méginkább, és csak azt fagyasztom le kisdobozban. Vizet tudok adni hozzá, amikor használom ...

62 komment

Címkék: répa hagyma zöldség zeller póréhagyma karfiol brokkoli alaplé gyökér karaláb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9313867262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.27. 09:32:15

Én mindig attól félek, hogy a beforralás hosszú ideje miatt az aroma veszteség is nagyobb. Akár zöldség, akár hús alaplé esetében. Mivel nem próbáltam nem tudom.
Szerencsére elég fagyasztó kapacitással rendelkezem, bár költséghatékonyabb lenne kevesebb fagyasztót üzemeltetni. A tizedére sűrítés kb. mennyi ideig tart?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.27. 11:27:22

@pizzaszeletvágó: Sok-sok éve sürítem az alapleveket és még nem tapasztaltam aromavesztést, de ez lehet, hogy személyes szerencsém.
Tapasztalatom szerint kb 30-40 perc alatt feleződik a folyadékmennyiség 500W energiát beletolva az indukcióson a tottyos lábasban (ami 2 liter). A vége felé viszont nagyon kell figyelni, hogy nehogy kátránnyá váljon :)

2257kj/kg a víz forráshője. 1 liter vizet 2257kWs = 0,63kWh energia párologtat el, vagyis a tapasztalatom eléggé a számított mennyiséget fedi.

she_wolf 2018.04.27. 11:58:24

@Andrass9:
Ez a poszt valóban hiánypótló, és én is köszi! Gyakran hiányzik a főzéskor valamilyen alaplé (úgyhogy a többit is ha lennél kedves közkinccsé tenni!:D), mégis mindig a komposztba kerül a zöldség héja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.27. 13:32:52

@she_wolf:
A zöldséghéj főzés után is mehet a komposztba :)

Van ott a blog jobboldalán egy "keresés" gomb. Oda beírva az alaplé szót, helyből felhozza a különféle alaplevek készítésének posztjait. Van marha, csirke, borjú is.

she_wolf 2018.04.27. 13:59:13

@Andrass9:
Pff...jó fej vagyok, persze, hogy ott van:(
Néha kifejezetten így keresek recepteket a készleten lévő hozzávalók leltározása után:)
Tényleg: egy szakácskönyvet nem készülnétek kiadni a posztolt receptekből? Legfeljebb bővítem a könyves polcot;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.27. 14:56:38

@she_wolf: Attól tartok, nem lenne kereslet rá. Sok-sok jobb szakácskönyv van már a boltokban :)

she_wolf 2018.04.27. 15:04:51

@Andrass9:
Nem vagyok ebben annyira biztos:) Igaz, hogy bőséges a választék, de a magyar szerzők között szerintem helye lenne egy ilyennek is.
Leginkább az egyszerűsége miatt. És azért többen tettünk már utalásokat a placcon túltengőkre, nem éppen hízelgő szavak kíséretében;)
De ha megkérdezel egy idegen, gyakorló háziasszonyt, akkor valószínűleg azt fogja mondani, hogy jó szakácskönyvből soha nem lehet elég!:D

Fenchurch68 2018.04.27. 16:33:09

Sajnos tárolókapacitás hiányában én még a tizedére besűrített cuccot se tudom lefagyasztani többnyire, viszont húsleves, vadas stb. után a fenti menetet mindig megcsinálom, és a kapott zöldséglét megiszom, télen forrón, nyáron hidegen, kvázi "vitamintea" gyanánt.
A céklahéj is játszik, illetve mikor savanyúnak főztem céklát, a főzőleve, kis citromlével nagyon finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.27. 19:31:28

@Fenchurch68: Legalább valami haszna van a hámozéknak is :) Az 1/10 alaplé, az általában 1 deci vagy kevesebb. Nagyon pici helyet foglal! Céklával csak a színe a bajom. Hol tudnám felhasználni?

Fenchurch68 2018.04.27. 20:44:46

@Andrass9: A cékla tényleg csak meginni jó (már aki szereti), a színe miatt, meg az íze is elég domináns, pláne besűrítve.
A fagyasztó 30 literes, vannak dolgok, aminek "muszáj" lenni benne állandóan (ha jönne a zombiapokalipszis, vagy nem tudom, édesem agglegénykorából hozott beidegződés), ezen felül már cipőskanállal kell beszuszakolnom, ha mondjuk marad két adag zsemlegombóc vagy egy dobozka tésztaszósz. Nem sok minden felé van nosztalgiám a régi házból, de a 200 literes fagyasztószekrényt visszasírom. Meg a meggyfát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.27. 21:12:59

@Fenchurch68: Sajna kis lakásban nem nagyon fér el egy nagyobb fagyasztó ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.27. 23:27:23

Hát, ez valahogy kimaradt eddig. Húsból - netán füstöltből - éppen akad főzőlé, zöldségből inkább frisset rittyentek. Az életbe' meg ne fordult még a fejemben, hogy a héjat felhasználjam. Nem mondom azt persze, hogy elvetélt ötlet, de még nem próbáltam.

Tangó Suszter 2018.04.28. 08:29:47

Hú ezt azonnal tovább kell adnom-már ha tudom a röhögéstöl. Ujmódi átok: Essen rád a terépcsecsö! Vazzebakker! DDDDDDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.04.28. 08:40:00

@Waka: Minden étterem a héjból és a zöldségfaragványokból csinál alaplevet.

Kumari aki Nilüfer 2018.04.28. 10:35:59

@Burgermeister: MI? hogy a zöldségmaradékból van az alaplé?? halálosan komoly. A középső lányom járt szakácsiskolába, gyakorlatilag nem volt hulladék, mindent hasznosítottak. Ez a bevett gyakorlat.

she_wolf 2018.04.28. 12:45:24

@Fenchurch68:
A cékla levét nálunk csak zugivás formájában lehetséges alkalmazni. Az uram a látványát sem sem bírja, és közölte velem, hogyha majd eltemetem, akkor ráér szagolni a földet. Addig legyek türelemmel. Bezzeg a céklát -mint savanyúságot- szívesen megeszi pl. krumplis tésztához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.28. 15:19:14

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: Hogy őszinte legyek, Martha Stewarttól loptam az ötletet :)

Kumari aki Nilüfer 2018.04.28. 15:55:51

@Andrass9: Kit zavar???:DD Az ötlet jó, úgyhogy érdemes követni!

Tangó Suszter 2018.04.28. 16:33:48

Állítólag lovag Chipollától. Ő azaz úr akinek Horn Gábor anno decibel megmondta, hogy mit jelent magyarul ha az embert elküldik melegebb éghajlatra.// Egyébként gyanakszom , szónoklattani fogás esendőnek látszani.

she_wolf 2018.04.28. 16:41:10

@Tangó Suszter:
Jajanyám...Hornnal meg lóvalag Chipollával kb. annyit foglalkozom, mint Vittor a nőügyekkel:(
Az összes összeborulhat, és együtt ugorhatnának a Dunába.

Így már nem is olyan poénos a poén. Hadd higgyem inkább azt, hogy egy "gyerekszáj"-gyűjteményből való!;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.28. 19:37:09

Alig bírok mozogni! Levágtam a füvet a kertben. Elültettem 10 paradicsom és 10 uborka palántát. Kimostam a tószűrőt...
Kész vagyok!

Tangó Suszter 2018.04.28. 22:42:37

@she_wolf: DDDD. Régebben nem politizáltak az emberek, nem voltak "oldalak". De voltak csapatok! Lilára vált fejjel üvöltött egy oszt. társ, hogy Vasas jobb mint az Ujpesti Dózsa. De nem csak kamaszok hanem felnőtt férfiak is pl. pécsi nagybátyám is. Most meg nem a foci miatt kapnak agyhugykövet.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.29. 09:28:48

Szép tavaszt!

Nyílik az akác, elnyílt az orgona, nyomul minden növény. Olyan ütemben, amilyenre nem emlékszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.29. 12:05:56

@látjátok feleim szümtükkel: Ilyen gyorsan az orgona sem nyílt még el. A hagymásokból se sok van már.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.29. 12:51:21

@Andrass9:

Cseresznyének a szeme jó nagy borsószemnyi, és a szomszédban van még olyan ág, amiről csak most esett le a virág.
Olyan szép az udvar, mint még soha, az összes harangláb nyílik, és teljes a színkavalkád.

she_wolf 2018.04.29. 14:26:30

@Andrass9:
Az elvégzett munkád olvasásának már a felénél halálomon voltam. Na, ez a gáz!:(
Valami nagyon nem kóser nálam.
Ami az időjárást illeti, ez már nem is tavasz. Gőzerővel támad a nyár. Párakapun filózunk:)
Tegnap reggel/délelőtt kimostam két töltet ruhát, délután már csontszárazon szedtem be.
Teregetés közben azt hesszeltem, hogy a mórabórán centis termés van, a fenyőkön, tiszafákon meg már sötétednek az ágvégi hajtások.
A múlt héten még a szomszéd "hólabdáit" csodáltam a cseresznyefán. Már a lehullott szirmok is láthatatlanok a földön.

she_wolf 2018.04.29. 14:34:57

@Tangó Suszter:
Ált. suliban a csajok egyik fele boniemes volt, a másik fele abbás. Mi, 4-5 örökké renitensek a Beatlest favorizáltuk.
Olyan jó volt nézni, amikor a két tábor hajtépősdit játszott, hogy "de nem, de igen, de nem, de igen...":D
Az egyik banda az énekes csajok gyagyi ruháit cikizte, a másik társulat meg a kissé féldebil, kényszermozgásos műmájer műénekest. Ebből mindig matek volt:DDD

A táborokat csak akkor szeretem, ha sátorozásról van szó. A foci meg más kategória. Jó kis sport lenne az, ha....

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.29. 19:04:39

Ezerrel kinyílt mára az akác is. Jön a vihar, lesz mit levernie.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.29. 19:06:18

Aki szereti, keresheti a gévagombát. Csudásan frisset adott ma egy ismerős.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.29. 20:22:01

@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk nem ajánlanak gévagombát :( Cserébe jó az idő, panaszra nincs ok!

Majdcsak lesz jobb idő is, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.29. 20:59:19

@Tangó Suszter: Én Vasas drukker voltam!!!!
Franc tudja miért :) ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.29. 21:50:48

Ma délután a Hegyen egy néni két kiló szentgyörgygombával dicsekedett, meg egy jó marék szegfűgombával. Nem árulta el, hol lelte. Majd bolond lett volna. :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.30. 07:28:41

@Andrass9:

Gondolom azért, mert volt időszak, amikor a Vasas csapata mindent vitt. Tömött nézőtér mellett.:D

Fenchurch68 2018.04.30. 08:59:12

Ha tegnap nem nagyrészt erdőben abszolváltuk volna a szokásos 20 km-t, meglett volna mellé a hőguta is... Hajnalban ráadásul vihar volt, záporral, úgyhogy a szolárium mellé szauna is járt.
Kiskutya többször belehasalt különböző patakokba, legszívesebben én is melléhevertem volna :)

2018.04.30. 09:57:21

@Waka: pénteken én is láttam a piacon 10-12 kiló szentgyörgygombát, de olllyan kukacos volt, hogy nem vettem belőle. Pedig imádom, ízét, illatát, állagát, szerintem tojással veri a vargányát is. Csak melegben gyorsan megtalálják a rovarok. Itt is van egy fickó, nagyon tudja hol találja, titok, én csak pár darabot szoktam találni, egy bizonyos helyen.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.30. 10:08:59

Piacon kucsma gombát láttam, de nem volt szép, nagyon fakó volt, gondolom erdős részen szedték.

2018.04.30. 12:26:38

@látjátok feleim szümtükkel: "kocsmagombának" olvastam elsőre... :)

she_wolf 2018.04.30. 13:37:40

@Waka: @pizzaszeletvágó:
Micsoda irigy emberek! Egy valamirevaló kommunából már kipenderítették volna őket:)

Megnéztem a holnapi majális programot. Lesz kutyás bemutató, arra lehet, hogy elmegyek. Meg 20:30-kor Edda koncert. Szerdára kiürül a falu, mert Atis a zufókkal elvitet mindenkit...
Már most látom, hogy punnyadás lesz itt itthon.

she_wolf 2018.04.30. 13:53:58

@látjátok feleim szümtükkel:
A szintipop meg az egyfős zenekarok nekem nemgyerebe. Az Enigma a gregorian beütésű muzsikájával nem volt rossz, de ritkán tudok ráhangolódni a dobgépre, meg a kizárólag hangmintákból öszerakott dallamokra:)

(Sandra még mindig jó bőr, de hangja már neki sem lesz több -bár eddig sem volt túl sok.)

she_wolf 2018.04.30. 14:02:34

@Fenchurch68:
Menjetek el valami sarki expedícióra!:) Elképzelem a kicsikutyát deres bajusszal, pici rumos hordócskával a nyakában, hátán a saját kicsi összehajtogatott sátrával...

csevely 2018.04.30. 18:41:26

@she_wolf:
Csak hogy hozzászóljak, a majális úgy indul, hogy a férfiak felállítják. . . a májusfát.
A világ nekem legszebb nénije szerint a fiúk dolga az állítás, míg a lányok döntenek:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.30. 20:15:58

@csevely: Na most akkor ide is tegyek 18-as karikát? :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.30. 22:49:05

@Andrass9:

A májusfa állításhoz nem kell 18-as karika.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.30. 22:51:09

@she_wolf:

Azért látom, annak ellenére, hogy sajátos a zenei ízlésed, igen csak ismerős vagy a könnyűzene különböző területein.

csevely 2018.05.01. 11:50:16

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:
Az egyértelműen kétértelmű írásom abból ered, hogy itten valamikor régesrégen a fiúk dolga az volt, hogy vagy orgonát lop a kedvesnek, vagy májusfát állít. És erre utaltam, merthogy én inkább állítottam. Persze az utcában egy másik emberrel (azóta barátom) megegyeztünk, hogy lophatjuk egymás orgonáját, mivel nekem lila, neki fehér volt. Aztán találkoztunk félúton oszt cseréltünk, de az állítás az nem maradhatott el. . . bizony.És reggelre mindkét ház előtt ott volt a májusfa, tele mindenféle zászlóval, virággal, koszorúval. És nagyon büszkék voltunk magunkra. A 18-as karika is jogos lenne, dehát arról nem szóltam:))
A legszebben megfogalmazott egyértelműen kétértelmű szöveg amúgy Bródi mestertől van : www.youtube.com/watch?v=dKVAy_JYLEw
Azaz "Szentivánkor fűzöld lett a rózsaszín ruhám a rozmaringdomb oldalán" és semmi 18-as karika. . .

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.01. 12:49:45

@csevely:

Kösz a magyarázatot, de aki nem érti, az...aki meg nem tudja, majd megtanulja.;D

Kumari aki Nilüfer 2018.05.01. 14:58:18

@csevely: Mifelénk meg a köműves bácsi szerint vigyázni kell a májusfa állítással, nehogy "megfakaggyík":DDD

Kumari aki Nilüfer 2018.05.01. 15:01:20

@csevely: Életemben egyszer kaptam májusfát, kislány voltam, 15-15, soha nem derült ki, ki volt a titkos imádó:) Májusi szerenádot meg sokat..nem én, a szomszédasszony, de a zene átjött a kerítésen:DD Igazi élőzene, klarinéttal, szintivel, ahogy azt kell! Potyáztam:DDD Régebben kaptam májusra virányokat, ma meg szalonnát sütöttünk romantice:DDDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.01. 22:13:38

@Kumari aki Nilüfer:

Okos ember az a kőmürges bácsi. Egészen jó tanácsadó lenne népszaporodási kérdésben.;D

she_wolf 2018.05.02. 17:14:59

@Kumari aki Nilüfer:
Én meg egyszer sem:P Mire valakiben felötlött volna egy ilyen ötlet, addigra már kikerültem abból a kultúrkörből, ahol ez szokás volt. A pösti aszfaltba nehézkes májusfát állítani.
Az meg külön érdekes, hogy életemben hányszor kaptam pasiktól vágott virágból csokrot: kb. 10x. Mindig csak cserepeset.
A mai napig azt kapok a férjemtől, és minden alkalommal megjegyzem, hogy "ó, ugyan, nem kellett volna" közben pedig megfogadom némán, hogy még egy hullajelölt gaz, és a fején fog landolni. Ugyanis nálam minden cserepes izé meghalik:( Kár belém.

she_wolf 2018.05.02. 17:20:55

@csevely:
Szépnénidnek ellent kell mondanom: a lányok természetadta "dolga" az állítás, a fiúké a döntés.
Ugyanis ha a lány nem állít, akkor a fiú nem dönt;)
Ahol a fiúnak kell állítani, ott a lánynak valami híja van.
(Bocs @Andrass9: itt jogos a korhatáros karika;)

csevely 2018.05.02. 22:56:00

@she_wolf:
Érdekes amit írsz. Mert tényleg a lány az, aki végülis állít, csakhogy ez műxik 40 éves korig, vagy a boldogító igen kimondásáig. Utána más lányok állítanak, amit az eredeti nem tud elnézni jó szemmel:)) És akkor a fiúka dönthet. . .
Cserepes virág, konyhai eszközök ajándékozását életem párja megtiltotta, mikor 1 éves házasok lettünk.
Majd ő vesz ha úgy érzi. És azt amit .
A legjobb vágott virágokból annyit kapott, hogy allergiások lettünk rájuk.
A tubarózsát, kálát sajnálom, szép is, jó illatú is.
Persze maradt még választék, de a kedvencem a tubarózsa volt. Ja tényleg, önző dög voltam, mindig a nekem tetsző virágot kapta.