Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Sárgaborsó püré pirított hagymával

2018.04.24. 07:00 Andrass9

Tudom, vótmá! De ismétlés a tudás anyukája valamint egy újszülöttnek minden vicc új. És különben is nagyon szeretem a sárgaborsópürét - aka betonfőzeléket.

20.jpg

Roppant kevés alapanyag kell hozzá, de azok fontosak.

Miután találtam a csodahüttőben csülöklevet, összeszedtem a további hozzávalókat:

  • 35 dkg feles sárgaborsó
  • 3 dl besürített csülöklé húsvétról
  • 3 dkg pácolt tokaszalonna (ganciale), hogy az is fogyjon
  • 1 púpos ek liszt
  • 1+3 vereshagyma
  • 1 mk pirospaprika

10.jpg

A sárgaborsót már beáztattam pár órája, amikor nekiláttam a főzésnek. A szalonnát apró darabokra vágtam, és a bőrével együtt a tottyos lábaskába tettem a zsírját kisütni. Ezalatt felaprítottam egy hagymát kicsire, amit a pörchöz adtam dinsztelni. Végül belekevertem a leszűrt borsót is, rászórtam a kis pirospaprikát és felöntöttem a kiolvasztott és a másfél literre visszahigított füstölt lével. Sok folyadék kell a borsónak!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amíg a borsó pici lángon lassan főtt (nem szabad nagylángra tenni, mert azonnal lekozmál - legalábbis nekem minden alkalommal), felkarikáztam a többi hagymát, és a liszttel megszórtam. Egy szitában leszórtam a felesleges lisztet és forró olajba téve pirosra-ropogósra sütöttem. Ezt azután papírtörölközőre terítettem, hogy a fölösleges olajat beigya.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy tányérnyi főzeléket feldíszítettem a ropogós hagymakarikákkal, és már ettem is.

19.jpg

Egy óra alatt megvolt az áztatást nem számítva.

76 komment

Címkék: hagyma füstölt liszt tokaszalonna pirospaprika sárgaborsó Farkas András ganciale

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9113847686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.04.24. 10:02:24

Enném én is...
A sárgaborsófőzelék az egyik főkedvencem:)))

Dikusz 2018.04.24. 10:04:37

Enném én is...
A sárgaborsófőzelék az egyik Főkedvencem:)))

Az első hozzászólásomat pedig megette a blogmotor. Őt meg a fene egye meg.

Dikusz 2018.04.24. 10:08:57

Mégse ette meg...

Felhatalmazom a fenét, hogy ettől még megeheti a blogmotort.

Csakazértis kedvencem. Fokhagymát azért szoktam vala hozzáadni, meg van amikor olyan sűrű lesz, hogy be sem rántom, csak úgy belapátolom:)

she_wolf 2018.04.24. 10:14:40

Édesapám a tejbegrízt nevezte betonfőzeléknek:)
Azt ha a tányérra szárad, tényleg csak lerobbantani lehet.
A sárgaborsófőzelék nemes egyszerűséggel csak stoki volt. És én is szeretem, jó kis sós-füstölt alaplében.
Ez mindenféle feltétet elbír, sőt, feltétlenül is:D

Én béna vagyok, nekem sosenem sikerül ropogós hagymakarikát sütnöm:( Pedig az uram megkoronázna érte, úgy imádja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.24. 10:51:45

@Dikusz: A fenti posztban sincs berántva - sűrű lesz az magától is :)

2018.04.24. 12:00:33

Fagyasztóban a házi parasztsonka leve, csak erre vár. Én a hagymával ilyenkor nem sokat törődöm, nagyobb kockára vagy félfőre vágom, megpirítom és kész a feltét. Mégis legtöbbször csak belapátolom, ahogy van, elég ízes az feltét nélkül is.

"Roppan kevés alapanyag kell hozzá..."
Ez a roppan most a hagymára vonatkozik, vagy lemaradt megint egy t betű? ;)

she_wolf 2018.04.24. 12:08:14

@Andrass9:
Ahol lehet, kerülöm a rántást -most már:)
A lencsefőzeléket (tényleg, az is milyen rég volt már nálunk!) pl. saját magával sűrítem be.

Valaki árulja el nekem a titkot: hogyan lehet ropogósra sütni a hagymakarikát?:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.24. 12:18:27

@she_wolf: Forró olaj, nagy mennyiségben (a hagymához viszonyítva). A fenti képen is jól látszik, hogy alig van hagyma az olajban. Azonnal ki kell kapni, amint már aranyszínű, mert még a tányéron is barnul kicsit :)
A lisztezés persze kell, de van aki tud vékonyabb lisztréteget is varázsolni rá (pl. szitából szórja meg a szétteregetett hagymát).

Topy 2018.04.24. 12:36:26

@pizzaszeletvágó: azért egy kis maradék kolbászzsír nem mutat rosszul a tetején! :) kolbásszal még szebb! :D

she_wolf 2018.04.24. 12:52:01

@Andrass9:
Köszi, meg fogom próbálni, ha a szemem folyik is ki tőle:)

2018.04.24. 13:02:31

@Topy: Igaz. Viszont amióta először kipróbáltam a vöröslencsét, azóta azzal ágyazom meg a kolbásznak. Kolbász alá. (ami nálam tudod, saját gyártású kolbász) Persze akkor a kolbász a főszereplő. De kétségtelenül sárgaborsóra kiváló feltét az is. Nagymamám vékony hússal fedett füstölt oldalas csontokkal tálalta, szép tiszta ízkombináció.

she_wolf 2018.04.24. 13:20:09

Aprópici kockára vágott tarjából perkelt nagyon finomságos tud lenni vele. Csak egy evőkanálnyi husi ippegcsak szafttal, hogy ne uralkodjon a stoki fölött.
Vagy sült virsli karikák, esetleg debreceni...de ha van jó beszerzési forrás, akkor a lecsókolbi is megteszi.
Basszus! Megéheztem...

@pizzaszeletvágó:
...(ami nálam tudod, saját gyártású kolbász)... ó, hogy hova ne rohanjak?:DDD

she_wolf 2018.04.24. 14:38:16

@Andrass9:
Ezeket a képeket, leírásokat gondosan titkolom a hites előtt, mert a végén még igényei támadnak:)

2018.04.24. 16:11:46

@she_wolf: hova ne? sajnos a boltokban kapható kolbászoktól konkrétan hányingerem van, nem volt ez mindig így, évtizedekkel ezelőtt még volt jó kolbász a sarki ABC-ben is, mióta megfordult a világ és CBA lett belőle, vagy már most az sem, azóta én nem találok ehetőt. Se nagyobb üzletben, se kisebb üzletben, se a hentesemnél(!), se termelőnél, sehol. Ezért csinálom. Topy tudja, szerintem, lehet emlékszik, ezért írtam azt, amit, de itt egy ezer éves kép, az általam gyártott kolbiról, már régen ideszúrtam valamikor a blog történelmében, azóta ott van a képeim közt:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20464553-8254f90f/user

Ez kolbász, ízre, állagra. A bolti, beleértve a neves márkákat is, élelmiszeripari hulladék. Szerintem. Veszélyes hulladékként kellene megsemmisíteni mindet. (vagy csak én vagyok kényes a témára, de tényleg azért kezdtem csinálni magamnak, mert nem kaptam ehetőt)

Topy 2018.04.24. 16:37:02

@she_wolf: @pizzaszeletvágó:
hát most nézd meg ezt a gyönyörűséget!
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20086783-893aac07/user
:)

egyébként olyan dolgok vannak a bolti kolbászokban... némelyiknek már több köze van a kóolajfeldolgozáshoz mint a sertéshez :(

2018.04.24. 16:52:55

@Topy: :D
Igen ez volt a Szilveszteri adag.
Ki is vagyok fogyva, be kellene már iktatni egy kolbásztöltő napot.
Csak egy mondattal ragozom még: van nekem hentesem, tőle veszem a húst és ha lehet, nála füstöltetem meg a kész kolbászt. Így lesz jó, de az ő általa ugyanott készített kolbászt már nem szeretem. Ilyen elvetemült vagyok, na. :)

@she_wolf: azzal is jó!

Topy 2018.04.24. 17:28:30

@pizzaszeletvágó: ízlések és pofonok :)
békéscsaba környéki kolléganő, mióta a szülei leálltak a disznótartással, nem talál olyan ízű kolbászt amit szeret, még Csabán se

she_wolf 2018.04.24. 17:29:35

@pizzaszeletvágó: @Topy:
Ezért nem szoktam én enni-venni kolbászt, felvágottakat, és hasonlovakat, csak legfeljebb szökőévente.
A férjem meg egye, ha ahhoz van kedve. Meg nem tilthatom neki, és belehalni remélhetőleg nem fog.
Meg kéne már tanulnom kolbászt gyártani. Annyi időt talán még tartogat a sorsom:)

Darált húst sem veszek. Megveszem egyben a darabot, és ledarálom magamnak. Uram szívesen eszi ezeket a konyhakész "hambi jellegű" lapos húspogácsákat, ha olyanja van, megsüti magának. Jól nevelt hapsi, illendőségből mindig megkérdezi, hogy nekem is csináljon-e, én pedig udvariasan hárítok.Nem teszem hozzá, hogy egyszer szeretnék a beliben szétnézni, mert az enyém sem lehet sokkal különb, és ugyi ne ítélj, hogy ne ítéltess;)

Topy 2018.04.24. 17:30:34

@pizzaszeletvágó: ízlések és pofonok :)
békéscsaba környéki kolléganő, mióta a szülei leálltak a disznótartással, nem talál olyan ízű kolbászt amit szeret, még Csabán se
ellenben a múltkor megkóstolta a Hortobágyról vásárolt, házi szürkemarha szalámimat és felsikoltott, hogy ennek pont olyan az ízesítése amit ő szeret(ne) :)

Dikusz 2018.04.24. 18:36:22

@Andrass9: amellett elegánsan elsiklottam, hogy a liszt a hagymához kellett:)))

Nem maradt egy kis sárgaborsófőzelék? Ha nem, akkor kénytelen leszek főzni magamnak.

2018.04.24. 18:57:17

@Topy: úgy is van! A Hortobágy-Balmazújváros tengely nagyon erős ebben. Én is kedvelem. Ha, mondom ha hozzájutok. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.24. 19:07:53

@Dikusz: Seperc alatt meg lehet főzni, még akkor is, ha nem áztatod be! Sajna nem maradt egy gramm se ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.24. 19:08:57

Szedtem egy nagy bokor orgonát a feleségemnek. Már teljesen nyitva van és olyan erős az illata, hogy csak na!
Hab a tortán az első gyöngyvirág volt :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.24. 19:11:58

@pizzaszeletvágó: Most meg itt állok sonkalé nélkül ... Kénytelen leszek megfőzni valmelyik húsos szalonnámat is, hogy legyen füstölt lé! Az is lehet, hogy BBQ-ra teszek valamit :)))

she_wolf 2018.04.24. 23:24:14

@Andrass9:
Az ilyen "itt állok..." kezdetű szövegről mindig beugrik egy színházi jelenet.
Ha jól emlékszem, talán Törőcsik Mari játszott benne, és ő mondta a szerepe szerint, hogy "itt állok úti kosztümben, most jöttem az állomásról...":)
Valami bohózat volt talán, és egy vidéki úrhatnám rokont játszott benne Törőcsik, aki igencsak felháborodott azon, hogy nem méltóztattak őt illendően fogadni az állomáson.

Nagyon megkopott emlékem ez, és nem emlékszem már a cselekményre sem:( Próbáltam neten keresni, semmi...

Na te szegénykém, most akkor már megint főzhetel:D Ha lesz egy marék időm, sajnálni is foglak;)

Tangó Suszter 2018.04.25. 08:12:17

@Topy: Hú most már értem miért váltott B.kutyi kolbászgyártásra...:-) Ez nagyon gonosz volt, de nem bírtam kihagyni.

Topy 2018.04.25. 08:48:13

@Andrass9: Naaaaa....
Értem én, hogy mostanra feloldhatatlan ellentétek feszülnek köztetek, de... :(

2018.04.25. 09:11:34

@Andrass9: Itt is van az utcai kerítésnél kb. 12 méter orgona sövény. Én bátran biztatok minden errejárót, hogy tépkedje csak le, vigye a lányoknak, ballagóknak, vagy csak a lakást díszíteni. Ugyanis az orgona lelke a metszés, csak használ neki, ha letörik és elviszik a virágot. Akkor kevesebbet kell nekem metszenem jövőre. Illetve, ha levágják felőle a virágot, akkor ilyenkor még a száron mélyebben alvó rügyek is megindulnak, csökken a belátás, de legfőképpen a por, mert csak a nevében portalanított ez az utca, a valóságban 2-3 méter magasan száll a por, ha elmegy egy jármű. Egyébként nagyon sok munka van vele, hogy szép maradjon, és ne fusson fel az égbe, és ne hajtson szét a földben, elfoglalva mindent.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.25. 09:16:51

@pizzaszeletvágó: Elég agresszív növény azért a pár napért, amikor virágzik :(
Porfogónak tényleg nem rosz - nekünk is az utcafronton van a kerítésnél (igaz, azóta leaszfaltozták az utcát:)

2018.04.25. 10:17:10

@Andrass9: én is hűteném a kedélyeket! hagyd a fenébe... ez a "kutyakaja" szerintem egy másik blogról szivárgott ide át, ahol abban az időben szintén beszólogattunk egymásnak, én már inkább visszavonultam mindenhonnan, ahová ő ír, oszt ennyi.
Maradjon mindenki a saját kolbászánál, ne méregesse a másikét! :D

2018.04.25. 10:32:52

@Andrass9: nohát ez az, én is porfogónak ültettem, saját magamnak. A szemközti szomszéd éppen megunta és csákánnyal verte ki a földből, én pedig leszúrtam egy sorban végig a töveket, amiket nem vert szét a csákány. Örökzöldre nem volt pénzem akkoriban, de végül is nem bántam meg. Másik oldalon puszpáng volt. Azt vettem pénzért, kár volt. Múlt idő, mert 2 éve valami féreg szárazra zabálta az egészet. Megint máshol fenyők vannak, azért is pénzt adtam, de azt meg atka támadta meg pocsékul néz ki némelyik. "S" alakban hajlik a törzse legalább 20 százalékának. Ez mind a felmelegedéssel jött. Az orgona pedig erős és egészséges. Metszem, a gallyakat méretre összevágom és télen legalább 3 hétig kitart gyújtósnak a cserépkályhába, az előző évi adag, ami nyáron száradt az eresz alatt valahol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.25. 12:00:55

@pizzaszeletvágó: Én vettem a hamisciprust, amiből szélfogó fal lett. Most kb 6m magas, miután megmetszették :)
Nem is jön be szél a kertbe !

she_wolf 2018.04.25. 16:36:40

@pizzaszeletvágó:
Hehehe... pár napja a mindentudó utcabéli önjelölt kertész megjegyezte a gránátalmafánkra amikor a fiúk kint dolgoztak, hogy "na ennek is annyi, ki kell vágni a p..ba, ne csúfoskodjon itt".
Mondtam, hogy ja. Egyszer biztos ki lesz vágva.
Tényleg olyan volt, mintha rőzseszedő Biri néne dobta volna át a kapun:)
Jött egy kis eső, süt(ött) a nap, most már 2-3 centis pirosas zöld levéltömeg van rajta.

Ha már kertészkedés: nagyon kacérkodom a fekete áfonyával. Van valakinek tapasztalata vele? Tudom, hogy szivacs, és hogy a savanyú talajban érzi jól magát. Az előkertbe szánom, a képzeletemben kiütötte a japán juhart. De lehet, hogy valami mészre nem túl érzékeny gyümölcs lesz ott végül.
(Doktor úr! a olyan határozatlan vagyok. Vagy nem?)

Szóval: SEGÍTSÉG!

@Andrass9:
Nálunk a tűztövis, tarka kecskerágó, tiszafa és a hibrid gránátalma van az egyik (nem az ikres) oldalon. Az ikres oldalon pedig csak aranyvessző, és borostyán. No meg a kissé viseltes fenyő, amit én ki akarok onnan pucoltatni. Annak a helyére szeretnék valami gyümölcsfát vagy bokrot, önporzósat. No a fekete áfonyáról pl. nem tudom, hogy mi a helyzet.
Elöl van még némi orgona-maradvány, annak viszont muszáj mennie, útban van.

she_wolf 2018.04.25. 21:02:51

@Andrass9:
Ezt az áfonyára érted?

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 06:58:53

Imádom a sárgaborsót!!!

FÁT KIVÁGNI?????
Na ez az ami miatt nálunk őskáosz van a kertben és az udvaron..mi nem vágunk ki semmit, a fák állva halnak meg. Akkor is, ha rondák...tudom, hogy gáz, de evvan:)

de ha egyszer k..gazdag találnék lenni, akkor hívnék egy profi kerttervezőt, és rendbe hozatnám a portát, kezdve azzal, hogy előre nevelt pázsittal borítanám legalább az udvart,befejezve azzal, hogy kéthetente jvve a kertész, és meg is tartaná az ideális állapotot. Így aztán marad az őskáosz:DDDD

she_wolf 2018.04.26. 09:15:12

@Kumari aki Nilüfer:
Hát a mi fenyőnk nem a mi büszkeségünk:(
Még az elődök ültették, és tulajdonképpen tök jó porfogó, zajcsökkentő, de vénségemre meghülyültem, és gyümölcsfát szeretnék. Kinézek a hálószoba ablakon, és onnan látom az évszakváltozást, hogy fáradt, vagy üde zöld a cucc az ablak előtt. Van rajta hó, vagy nincs.
Én szeretem a tavaszt és az őszt is látni. Az örökös újjászületést...
Ja, és zabálni a termést:D

Házi kertész? Hmmm...bocs, de ez jutott eszembe:
www.youtube.com/watch?v=VEvqR9Kioes
:DDD

Viszont az ananász-mangó-narancs-goji bogyós smoothie minden adalék nélkül királyságos!:)
Ma befejeződik a meló első felvonása, csomagolok az ipsének túrós palacsintát az útra. Tiszafüredig megkajolja:)
Hogy mi mit fogunk enni, arról még fogalmam sincs...lepcsánka? Ha már serpenyős sütögetés....
És válok, ha az uram nem köti vissza a mosógépet, hogy mosni tudjak!

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 10:25:24

@she_wolf: Én meg-ha egyszer netalántán kihalnának a hatalmas lombhullatók-kizárólag örökzöldet ültetnék:)) Négy diófa és három fűz ontja ősszel a leveleket, ne tudd meg:(( NINCS ember, aki azt takarítani tudná, bámulatos rendes szomszédaink vannak, hogy nem húzták már ránk az eget..mert nekik is jut, az ereszcsatornába is.

Mosógép nem bekötése válóok.Alap.

she_wolf 2018.04.26. 12:48:07

@Kumari aki Nilüfer:
Kinek a pap, kinek a paplan:)
Füzem nincsen, ahhoz nem elég az itteni időjárás. Egyébként szeretem őket.
Adó. Hát ja....lehet utána takarítani rendesen, hogy a csersav nem kívánatos a környezetében. Viszont a gyümölcse...nyami!!
Mi egy diófát vesztettünk el a telekrendezés folytán, viszont ezért nem nagy kár. Apró termése volt, nagyon kemény, és kevés béllel.
Ami kettő megmaradt, a nagyszemű, papírvékony héjú, tehát jó terméshozama van. Viszont könnyen megfúrják a kártevők:(
Most hullatták el a virágfűzéreiket.

Ma már lesz mosógépem, a melóst útjára bocsátottuk. Nagyon szépen dolgozott, hangja nem volt, mindent köszönt.
Úgyhogy a vizet át lehet irányítani, és végre apa is itthon alszik;)
De jó lesz hallgatni a horkolását...

she_wolf 2018.04.26. 12:49:08

@she_wolf:
"Adó" helyett: A DIÓ!
basszus....

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 12:59:49

@she_wolf: Az adón eltűnődtem:DD

Magyarorszégon szerintem a futóhomokot kivéve a fűz mindenütt megél:) A miénk ráadásul szomorú, meg mandzsúriai, mindkettőről az a benyomásom, sokszor több levele van, mint az egyszerűnek:DDD Szeretnék egy olafjüzet, imádom a virágzáskori illatát( messziről. mert iszonyatosan erős) De nem maradt meg, holott azt itt a környéken ástuk ki a dzsuvásból.Vanb nekünk akác, meg bodza, meg vadgesztenye, meg szelíd, meg bálványfa, alma, körte, szilvák, diók, cseresznye, a megy mostanra purcant ki, sajnos ki kellett vágni,móra-bóra (mirabella szilva??), ribizli, málna, tüskétlen szeder, rengeteg borostyán, vadszőlő, mahónia, füge, rózsák, fenyők, és bambuszok tömkelege..így átabotában..:DDDDD és sok évelő virág(hagymásak, rizómásak, most egy mezőnyi gyöngyvirág tombol.van szivarfa is:DDDD Tulajdonképpen oxigéngyár a kertünk-telkünk:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.26. 14:26:40

@Kumari aki Nilüfer:

Ősszel szedj olajfűz termést, meg egy-két marék levelet, és együtt tedd le oda, ahol szeretnéd a fát. Majd a magokbók avassza kikel, és az biztosan megmarad.

she_wolf 2018.04.26. 14:43:29

@Kumari aki Nilüfer:
Az olajfűz tényleg finom, átható illatú, én is szeretem:)
De ha nem akarok kosarat fonni (ahhoz béna vagyok), akkor csak díszítő értéke van.
Akác...mire kiirtottuk..azt hittem, sosem lesz vége:(
A fölöttünk lévő genyóknak meghagytuk az egyik fát, ami az újonnan kimért telekhatáron kívülre esett. Tegyen jót az anyjával a q. önkormányzat, meg még rohaggyonismeg!

A mórabóra helyibe egy meggyfát akarok, annak hasznát is veszem. Ja, meg szeretem is:D

Húha! Mekkora fődbirtokod van teneked? Nem kell válaszolnod, csak virtuVálisan képzelődöm ennyi növényke olvastán:D
Ikernéninek van fügéje, szépen terem, szoktunk pár szemet kapni tőle, a fele a madárbögyben landol.
Hát ja, a zokszigéngyár. Meg a levegő minősége úgy nagy általánosságban. Ha Budapestről jövünk haza, becsukott szemmel is érzékelem nyitott ablak mellett, ha a környékünkön vagyunk.
Hűvösebb, oxigéndúsabb a levegő. Tudom, hogy hazaértem.

she_wolf 2018.04.26. 14:45:00

Ja, a bodzám megint tetves. Vastagon. Kinek kűdhetek fotót?

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 14:50:33

@she_wolf: bodza azért van, hogy arra menjenek a tetvek, ne a kulturnövényre:) szerintem az alapból tetves, amelyik nem, azzal baj van:DDDD

A telek négyszáztíz négyszögöl, ebből a fele kizárólag kert, a másik felén a ház meg az udvar.( a ház a kisebbik felén van:)

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 14:53:40

@she_wolf: Nálunk füge az idén sem lesz, tavaly is lefagyott, idán is..mire márciusban jött a fagy, kis fügék voltak rajta, de mind lehullott, a másodtermés meg soha nem érik be. Egy évben a zöld fügét beraktam savanyúságnak (kisdinnye analógia), nagyon különleges az íze, de nem aratott osztatlan sikert.

she_wolf 2018.04.26. 15:12:23

@Kumari aki Nilüfer:
Mami valami téli védelmet biztosít a fügéjének egy sátorszerű. ágakból meg mittoménmiből összetákolt takaróval. De csak "ha érzi a csontjaiban" a kemény telet:)

A bodza meg már csak olyan, amilyen:( Tulajdonképpen jóval a felhasználandó alapanyag alatt vernek tanyát a tetvek, úgyhogy töknyóc, hogy vannak, vagy nincsenek. De egyszer már olyan jó lenne tetűmentesnek látni a fácskát. Ami már elég nagy, úgyhogy kergethetem fel rá az embert szüretelni:)
De igazából vérzik a szívem a virágért, mert olyan illata van...

Anno a kutya miatt vettünk kertes házat. Igen, ki lehet röhögni, nem haragszom meg érte. Most meg már pláne nem, hogy magamon tapasztalom a lépcsőzés kínjait.
Szóval a kutya miatt. Aztán úgy voltam vele, hogy a gyümölcsözéshez béna és tudatlan vagyok, meg van éppen elég elfoglaltságom, franc sem akar még ezzel is bíbelődni. Mostanra fordultam megint, és jó lenne, ha egy-két dolgot a magam erejéből tudnék hozzáadni a mindennapjainkhoz.
Láttam ugyanezt a szüleimtől, rokonoktól, anyósoméktól. És élveztem a velük való munkát.

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 15:17:57

@she_wolf: ó, mi évekig nagyon komolyan termeltünk,gyakorlatilag mindent,a krumplitól a kelbimbón át a salátáig, de aztán besokalltam, lett derekam, meg minden..hosszabb ideje már csak díszkert lenne= elvadult, de majd ha nyugdíjas leszek, valószínűleg lesz egy kis ez-az, nagyban már soha.

Kumari aki Nilüfer 2018.04.26. 15:22:39

@she_wolf: na, a kemény telet az idén nem éreztük, ez a kemény tavasz, ez tett be a fügének, pedig bőtermő, előtte években sokan élveztük, a nászasszonyom még lekvárt is főzött belőle.
A szomszédom meg most ültetett naspolyát, igen díjazom, Télen szívesen eszegetek, de annyit nem, hogy saját fánk legyen:) a nagylányoméknak Saújhelyben a hegyoldalban van három bazi nagy nasppolyabokor, de ők nem is szüretelik le, általában a madarak hordják el télen. Onnan szoktam hozni egy kis ládikával, de egyszerre érik be, és az sok. Viszont a szomszéd fájáról majd egyenként..ahogy csípi a dér:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.26. 15:26:24

@she_wolf: Nyafogni szabad :)
A dió nekem a legjobb komposztot adja! Fekete morzsálódós föld - tökéletes. Évek óta gyűjtöm a diólevelet pont emiatt. Régebben elvitték a zöldkukások ...

she_wolf 2018.04.26. 15:51:24

@Andrass9:
Már gondolkodtam azon, hogy előre hozom a hátsó kertből a diólevelet, mert savas kémhatás felé tereli a talajt (nálunk meszes). Csak én nem vagyok akkora talajművelő guru, hogy kútfőből ilyesmit csináljak akár zsebkendőnyi területen is.

she_wolf 2018.04.26. 15:56:37

@Kumari aki Nilüfer:
Hát én is csak amúgy lájtosan, egy-két fajta cuccot szeretnék, mert fiatalodni már nem fogok:)
Meggyfa kell! Mindenképpen. Mert az levesnek télen-nyáron, sütibe, mártásnak, befőttnek, RUMOSmeggynek...
Szóval az kell. Alku, kibúvó nincs!:D
A diókat is megtartom, már csak a felszabaduló területre kellene valami hasznos és finom gyümölcs. Max. 1-2 kisebbre növő fácska.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.26. 20:47:56

Köszönök szépen!
Csúnyán el vagyok havazva mostanság, a melóban felügyeleti ellenőrzés lóg a nyakamban, a haciendán a hexenschuss miatt elmaradt munkát próbálom pótolni.
A fogás amúgy gyerebe, falnám! Lassan két hete fagyasztóból kimentett maradékon és rögtönzött szendvicseken tengődöm.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.26. 21:20:33

@pizzaszeletvágó:

Azért az is érdekes lehet, hogy ez igazi nemzeti termék volt-é, vagy valami külföldről behozott maszlag.:D

Dikusz 2018.04.26. 21:41:21

@pizzaszeletvágó: huszonvalahány évvel ezelőtt a Műszaki Egyetem konyháján volt a lencsefőzelékben csattanó maszlag, elég nagy balhé volt belőle.

she_wolf 2018.04.26. 22:11:54

@Andrass9:
Naugyehogyugye?:)
Mivel azt sem tudhatom mi van az előkertben a földben, arra gondoltam, hogy a beültetni kívánt fafajtának megfelelően némi talajcserét kell majd eszközölni. Kertészmérnök ismerősünk szerintem tud ebben segíteni tanáccsal.

Volt döbbenet egyébként, amikor az elődök által gyártott, a bejárathoz vezető lépcsőt elbontották a melósok. A lépcsőbe szépen bele volt foglalva egy Warszawa motorja:D

she_wolf 2018.04.26. 22:13:18

@pizzaszeletvágó:
Így kell ezt: egy kajáért 200 ezer forintot számlázni, meg megmérgezni a jónépet. Neszab+ országimázs!:(

she_wolf 2018.04.26. 22:17:38

@Waka:
Te cegín, szendvicsre kárhoztatott lélek:(:DDD
Ma nem főztem, én is beszenyóztam. Jó tud az lenni.
Aztán nem ám duhajkodni, mert megint beáll a derekad, és derék szög leszel!;)
A felügyelők kaptyákbe ha akadékoskodnak! Én üzenem, mondjad meg nekik;)

she_wolf 2018.04.26. 22:25:29

Fakanállal, késsel bűvészkedők figyelmébe:
index.hu/belfold/2018/04/26/migransnak_neztek_fekete_pakot_rendort_hivtak_ra/

Reszkessetek, támad a konkurrencia!:D

Kumari aki Nilüfer 2018.04.27. 07:41:58

Megvan a fogam!!(felül). Hát, gyönyörűságes:) csak nem ott haraok meg rágok, ahol eddig, ezt még szokni kell. de tényleg nagyon ügyes a technikus, egészen természetes, ki csini fogam lett, örvendek.

she_wolf 2018.04.27. 11:44:42

@Kumari aki Nilüfer:
Szuper!
Ugye, mondtam én? Még mindig várok a Saint James levelére a szememmel kapcsolatban... Egyszer már írtak és megkérdezték, hogy csak olvasáshoz kell-e szemüveg? Írtam hogy igen, tehát most várom a válaszukat (amit nagyjából sejtek).

Bárcsak itt is jó lenne a technikus:( Nem találkoztam még emberrel, aki meg lett volna elégedve a munkájával, ezért a helyiek kilőve.

she_wolf 2018.04.27. 11:48:30

@pizzaszeletvágó:
Egyetlen igazi értékről tudok a kertünk földjében, de azt a területet nem háborgatjuk:(
Viszont semmi nincs kizárva, bárhol lehet koboldok által elásott kincs;) Néha elgondolkodom, hogy miket rejtegethet a föld nagy általánosságban...

she_wolf 2018.04.27. 11:49:24

@Tangó Suszter:
Néha kár, hogy nem fejezték be a projektet:D

Kumari aki Nilüfer 2018.04.28. 07:46:36

@she_wolf: Én a helyedben végigon dolnám, nem érné-e meg mégis Db-ben ennél az én dokimnál nekilátni.Nekem 3 alkalom volt a felső, egyszer a régi cuccokat levette, megcsisaztolta, az imőlantokat berakta, pár nap mulva vázpróba, aztán kis csúszással a felragsztás. Szervezés kérdése, ga jól időzít, egy nap megjárható, ha Budapesti árakkal számolsz, egy alkalommal megvan az útiköltség spórolás. Egy dolog van, amit szeret, Panoráma CT, de azt is megcsinálják pikkpakk, igaz, 18 ezer, és nem a rendelőben, de azt az első vizittel össze lehet kötni. Mondom, szervezés kérdése, ja, persze, van az első vizit, ahol megtervezi a munkát,és fantasztikusan részletesen elmagyarázza, mit, miért, emenyiért. Nem kell ahhoz itt lakozni....