Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (20) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (37) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Bye bye böjt

2018.04.15. 07:00 Waka

Eljött végre az év legjobban várt ünnepe, a Húsvét. No nem mintha ilyesféle vallási buzgalomban szenvednék, csak éppen egybe esik a böjt végével. Pár éve, megtartom ezt a tavaszi tisztítókúrát, csak úgy magam örömére. Az idei valahogy igen nehezen akart véget érni. Álmomban kócos levelű répák és veszett tekintetű brokkolik kínoztak. Egy kínpadra voltam láncolva, előttem hosszú sorokban vonultak a nagy darab, gőzölgő húsokkal megpakolt tányérok, egy svédasztal zabolátlan csikó módjára ugrándozott, közben potyogott róla a vékonyra szelt prágai sonka. Amikor verejtékben úszva felébredtem, megfogadtam, hogy méltó bosszút állok. Délben az üres tökfőzelék felett szőttem terveket, hogyan fogom kárpótolni magam a kiállt szenvedésért. Hatalmas, zsírtól csillogó pecsenyékről álmodoztam, rőfnyi kolbászokról, szaftos pörköltökről, gazdag levesekről.
Végül a leves lett a befutó. Eszembe jutott, hogy édesanyám hajdan igen jóízű frankfurti levest készített úgy, hogy húsos csonttal alapozott meg az ételnek. Ez megbízható kiindulási pontnak tűnt, már csak ezt kellett megfelelően hedonista módon abszolválni. Kicsit még csiszoltam rajta, és meg is született az idea.
Levesnek nem nevezhetném a produktumot - hiszen épp a leves lényegének, a lének volt némiképp híján -, inkább amolyan egytálétel lett, de az egyszerűség kedvéért a továbbiakban, mint levest fogom emlegetni.

img_2843.JPG

Hozzávalók:
- 1,2 kg húsos karajcsont
- 0,5 kg sertéscomb
- 15 dkg füstölt kolbász
- 0,7 kg krumpli
- 0,7 kg kelkáposzta
- 450 g 20 %-os tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 3 közepes vöröshagyma
- 1 db M-es tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- pirospaprika
- kevés sertészsír vagy étolaj

Már Nagyszombaton nekiláttam az előkészületeknek. A húsos csontot egy tepsibe pakoltam és majd' másfél órán át pirítottam hármas fokozaton.

img_2778.JPGimg_2779.JPG

A sütőből kivéve egy nagyobb lábosba tettem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte és egy evőkanál sóval ízesítettem. A tepsibe 2-3 deci vizet öntöttem és a gázon melegítve felkapirgáltam az összes lesült pörzsanyagot, majd az egészet beleszűrtem a lébe.

img_2783.JPG

A habbal sokat nem kellett bajlódni, ami kevéske feljött, pikk-pakk leszedtem. Aztán hat órán át szép csendesen gyöngyöztettem. Áttetsző, mélybarna húslé lett a végeredmény.

img_2792.JPGimg_2794.JPG

A lét kihűtöttem és betettem a hűtőbe, a csontról pedig lebogarásztam a húst és azt is betettem mellé. A csontból akkurátus kis csomagot készítettem és levittem a Sörözőbe az asztalos Lacinak, hadd vigye el a drága kiskutyáinak (két dög nagy komondor) a műhelybe.

img_2799.JPG

Másnap a kolbászt felkarikáztam és kisütöttem a zsírját. Príma házi kolbászt kaptam Békéscsabáról egy kollégától, akit minden évben meglepek pár üveg csilikrémmel, meg paprikamaggal, hogy önállóan is elő tudja állítani a betevő nyombélfekély-generátort. Ettől függetlenül ez én árumra esküszik, hiába no, Veszprém történelmi paprikatermő vidék. Kihalásztam a kolbászkarikákat, és a visszamaradt zsíron megpirítottam a kockára vágott vöröshagymát (kettőt).

img_2804.JPGimg_2807.JPG

A pirult hagymát követte az öreg kockára vágott krumpli és a felcsíkozott kelkáposzta. Felöntöttem a lezsírozott húslével, beletettem a lereszelt fokhagymát, borssal és köménnyel ízesítettem.

img_2811.JPG

Amíg a leves főldögélt, ledaráltam a sertéscombot az ezeréves darálón, ráütöttem a tojást, hozzáadtam a megmaradt vöröshagymát, kevés fokhagymát, sóval, borssal, pirospaprikával fűszereztem, majd összegyúrtam és kis gombócokat formáztam belőle.

img_2787.JPGimg_2801.JPGimg_2814.JPG

Az már ekkor nyilvánvaló volt, hogy a gombócokat nem tudom belefőzni a levesbe, ezért egy serpenyőben, kevés olajon megpirítottam őket.

img_2825.JPG

Időközben a zöldségek csaknem megpuhultak, így beletettem a levesbe a pirult kolbászt és a csontokról leszedett húst.

img_2817.JPG

Kicsit rottyantottam rajta aztán behabartam a liszttel és kevés vízzel elkevert tejföllel.

img_2819.JPGimg_2823.JPG

Kiforraltam, végül beletettem a gombócokat és azzal is összefőztem egy kicsit.

img_2828.JPG

Tálaláskor még egy kanálka csilikrémet tettem bele.

img_2836.JPG

Monstre egy étel lett. Gazdag, ízes, a konzisztenciák kifogyhatatlan tárháza. (Főleg, mikor ráharaptam egy bennfelejtett csontszilánkra.) Három napig ettem, miközben az ablakban állva szidtam az átokverte esőt, ami miatt nem tudtam a kertben ügyködni, pedig már rohadtul ideje lett volna már.

53 komment

Címkék: tojás krumpli vöröshagyma karajcsont paprika fokhagyma tejföl sertéscomb köménymag kelkáposzta füstölt kolbász feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9313832384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.04.15. 07:10:07

huu...ez durva...éhes lettem

2018.04.15. 07:31:19

Na jó! Eddig büszke voltam a kelkáposzta levesemre. Eddig.
Innentől nem csinálok többet. Azért, mert Michelangelo Dávidját vagy Botticelli Vénuszát sem készítheti el más!
Letészem a fakanalat, és lehajtott fővel megállok eme csodás étek és alkotója előtt!
;)

Dikusz 2018.04.15. 09:05:30

Finom leves sikeredett a bevezetőben említett bosszúból:)

Párszor próbálkoztam az évek folyamán frankfurti levest főzni, nem sikerült. Ezt a duplahúsos frankfurtit viszont igencsak betolnám az arcomba.
A fűszerezés tetszik, mert én szeretem a kömény, és a bors ízét is, de csak őrölve használom, darabosan nem szeretem.

Lennének kérdéseim: a hozzávalókban említett zsír/étolaj a gombósok sütéséhez kellett? Azért kérdezem, mert elsőre azt gondoltam, hogy a hús alá tevődött.
Sokat használjatok főzéskor(is) a csilipaprikát. Még nem ettem olyan ételt, amit ezzel fűszereznek. Mi van akkor, ha a vendégeitek közül valaki nem szereti?

Egyébként csodás felfedezést tettem: a levesbe került csontos hús konfitált, a tépkedése is. A kutyuskák meg össze fognak veszni a csonton:)))

Dikusz 2018.04.15. 09:17:10

A kocsma közösségéhez is lenne kérdésem:

Tavaly májusban vettem egy kiló fűszerpaprikát. Gyönyörűen becsomagolva, az őstermelő nevével/címével/őstermelői számával pontosan felcímkézett csomagolásban. A szavatossága jövő hónapban jár le, 4.000,- Ft/kg áron
Pontosan azért vettem meg, mert ezek az adatok rajta voltak, és gondoltam ez alkalommal pénzszórok.

Másodszor jártam már úgy pörkölttel, amit ezzel fűszereztem, hogy olyan íze volt, mintha elégettem volna a paprikát. Nem égettem el, direkt figyeltem rá.
Tiszazugi termelőtől van, nem a posztban Waka által említett veszprémi paprikatermelő vidékről. Akkor ugyanis gyanakodhattam volna, hogy az ott szintén őstermelt téglaporból került bele...

Szerintetek mi a francot csinálhatnék ezzel a paprikával?
Az én ötletem az, hogy búcsút kell intenem neki, és elegánsan kihajítani.

2018.04.15. 09:36:16

@Dikusz: ha elég nagyot tudsz dobni, dobd át nekem, majd megnézem mi ez.
Viszont amire gondolok, hogy őrléskor sérült meg. Talán valaki robotgéppel vagy botmixerrel őrölte meg. Olyankor a keletkező súrlódási hő bármire képes. (hogy értsd: virsli, parizer, debreceni alapanyagot jég hozzáadásával pépesítenek, hogy ne akkor főjön meg a hús a súrlódástól)
Lassan szokás törni, őrölni, kézzel, mert nagyon érzékeny anyag, ehhez ugye nem lehet jeget keverni.
Én szerencsés vagyok: tegnapelőtt is becsengetett egy félkiló őrlemény, tavaly előtti termés, de friss őrlés, kva finom.

Dikusz 2018.04.15. 10:26:44

@pizzaszeletvágó: cserélünk (őröltpaprikát)? Jó bolt lenne, ez majdnem dupla súlyú. :))) (viccvót).

Valószínű kidobom, ételt már nem szeretnék elrontani vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.15. 10:27:38

@Dikusz: Jól mondja @pizzaszeletvágó: , ezt megégették az őrléskor!
Szerintem kuka.
kuruczpaprika.hu/farkaspaprika/kapcsolat.html
Én innen szerzem be a paprikámat már 5 éve.

Boar. 2018.04.15. 10:40:30

@Dikusz: A tavaly májusban vásárolt paprikád 2016-ban termett. Ennyi idő alatt még megfelelő tárolás mellett is romlik a minősége, ha pedig egy sima átlátszó nylonzacskóban tartottad a polcon a konyhában, akkor simán lehet kukaérett.

2018.04.15. 11:08:30

@Boar.: igen. Annyit lehet tenni, hogy befőttes üvegekbe tömködöm, szó szerint megtömöm az üveget, színig. Teljes erőből kupakolom, majd alufóliába csomagolom szorosan, fénymentesen az üveget. Fényszegény, spájz hőmérsékleten tárolom. Persze a kiindulás mindig friss őrlés. Így mostanában bontottam egy 2016-ban elcsomagolt adagot és jó íze, színe van! A 2015-öset már kidobtam, üvegestől.
Ebben az évezredben, sőt talán még a megelőző évtizedben sem vettem még boltban, őrölt pirospaprikát, de piacon se, felesleges kör lett volna oda menni érte. ;)

Dikusz 2018.04.15. 11:10:48

@Andrass9: Szegedi barátaim vannak, elég gyakran járok feléjük Bihar-hegységbe való túrázási célzattal. A hónap végén megyek megint, bár azt nem tudom ők ettől a termelőtől szerzik-e be, de nagy baráti/ismerősi körük van.

Dikusz 2018.04.15. 11:18:56

@Boar.:
Fürdőhely közeli könyöklő-bódé ablakába volt kitéve tényleg celofántasakba csomagolva. Ahogy hazaértem üvegbe tettem a konyhaszekrénybe, nem volt elöl, csak ameddig beleszórtam az ételbe. Ami nem került üvegbe, az a hűtőben van, ugyanabban a celofánban, amiben vettem.
Most nincs olyan üvegem, amelyik színezett (Complettás üveg volt barna színű), így sima befőttesüvegben tárolom.

Dikusz 2018.04.15. 11:29:08

@pizzaszeletvágó: A legközelebbi beszerzést így próbálom tárolni, alufóliázott üvegben. A panelspájz, és a konyhaszekrényben, vagy a hűtőben parkoltatás között nem tudom van-e különbség.
Eddig soha nem volt ilyen problémám, volt olyan, hogy évekig
tartott, míg a vásárolt mennyiség elfogyott.

Húsz éve sikerült ismerőstől (rokonai őrölték)bogyiszlói csemege-, és erőspaprikát vennem. Nem vesztett a színéből, és ha az ételbe tettem, olyan volt, mintha olajos lett volna. Nem olajjal főzök, zsír volt az ételben.

2018.04.15. 11:33:54

@Dikusz: érdemes rákérdezni és megkeresni a kapcsolatot, amíg vannak házi/kisüzemi őrlések egyáltalán :(

2018.04.15. 11:36:44

@Dikusz: hűtő talán túlzás, spájz-konyhaszekrény megfelel. Igen akkor csak az lehetett a baj, hogy megégették őrléskor a paprikádat.

2018.04.15. 19:07:11

"... az ezeréves darálón..."

Határozottan felismerem Babette anyó darálóját. :)
(Amiről volt itt szó nemrég egy Rejtő regény kapcsán.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.15. 19:12:18

@pizzaszeletvágó: Nem csoda! Ez a klasszikus húsdaráló bárhol a földön (amennyire én láttam)!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.15. 19:28:01

Köszönök szépen!
@pizzaszeletvágó: :) A daráló friss, 1957-es beszerzésű.
@Dikusz: A zsír/olaj kizárólag a gombócok sütéséhez kellett. Csiliből éppen azért készítek krémet, mert az gyorsan oldódik az ételben, így tálaláskor beleteheti az, aki szereti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.15. 19:37:19

@Waka: Kicsit hajaz a kisunokám partyjára készült paradicsomos húsgombócra (paradicsom nélkül).
Dolgoztál sokat a hegyen? Én kinyomtam a tafrina és a monília elleni szereket még tegnap. Minden virágzik :)

2018.04.15. 19:37:21

@Waka: Á, Babette anyóé az, csak 1957-ben visszatekerték benne a kilométert, és eladták újnak. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.15. 19:51:26

Messzikertben száraz a föld, nem bírtam kapálni a rózsából a gazzt. Itthon meg csak a hét végén tudtu rotálni, annyira vizes volt korábban. Ki érti ezt?

Akinek van baracklekvárja, az nagyon vigyázzon rá, az idén aranyért fogják árusítani. A szép nagy fákon egy szem sincs.

Most nagyon éhes vagyok és seholt egy jó kis leves. Pedig nyitva az ablak.:(

she_wolf 2018.04.15. 20:46:24

Ez a leves valami szemérmetlenül jól néz ki:)
Úgyhogy én most meg is vacsorázom:
videa.hu/videok/zene/magay-klementina-almat-eszem-fesztival-klip-magyar-5fnp1j8vf03hiKSc

Érdekes amit a pirospaprikáról írtatok, nekem volt benne néhány újdonság. Köszi!:)

she_wolf 2018.04.15. 20:51:13

@pizzaszeletvágó:
Szóval ez az a híres daráló?:D Gyerekkoromból ismerős, nekünk is ilyenünk volt, valami irgalmatlanul nehéz darab. Ezzel bekopogtatni egy fejen öt év kötél. Újabb önvédelmi fegyver a konyhában:D

Dikusz 2018.04.15. 20:58:42

@látjátok feleim szümtükkel: van baracklekvárom, saját, és kapott is. Ígérem vigyázni fogok rá! Viszont ha nagyon vigyázok, akkor az számomra azt jelenti, hogy nem is használom fel. De akkor hogy kerül baracklekvár a palacsintába? :)))

Dikusz 2018.04.15. 21:04:04

@pizzaszeletvágó: úgy lehet, megégették. Még teszek egy próbát, és zsírosdöfire szórom, úgy talán kiderül, mi a baj.

Paprikát biztos tudnak szerezni a szegediek, nemsokára úgyis megyek hozzájuk, egy pár napos pádisi (Bihar-hegység) krókusznéző túra kapcsán.

Dikusz 2018.04.15. 21:08:07

@Waka: @pizzaszeletvágó: pont ilyen az én húsdarálóm is, szintén az '50-es évekből, sőt a krumplinyomó is. Van egy daráló, mindenfélét lehet darálni vele(ezt pár éve örököltük), az tán még idősebb.

2018.04.15. 22:46:31

@Dikusz: magad elé teszed az üveg baracklekvárt, nézed, és közben elmajszolod az üres palacsintát, nincs más megoldás, fejben meglesz az íze... :))) Minden fejben dől el.

@látjátok feleim szümtükkel: talán az északi baracktermő helyekben lehet bízni. Tudom, nem ez adja az ország termését. Viszont itt nem virágzott a barack, meg sem indult még a rossz időkben, csak utána. A húsvéti hideget átaludták. Azóta eső sem érte. Utoljára Húsvét előtt egy héttel esett komolyabb hideg eső. Dolgoznak a méhecskék. Zavartalanul. A sárgabarackok a kertekben egyszerre virágzanak a késői cseresznyékkel, ritka látvány. Például a besztercei szilvák is még csak tegnap pattantak ki. Csütörtök este permeteztem monília ellen meggyet, cseresznyét, akkor még a szilván fehér bimbó sem volt.

medvedr 2018.04.15. 22:55:56

Hát ez tényleg leves. Böjtbúcsúztató, a javából

Dikusz 2018.04.15. 23:34:51

@pizzaszeletvágó: Nem rossz ötlet, már csak a palacsintát kellene sütni, azt viszont utálom csinálni. Így viszont csak az üveg nézegetése marad:)))

A besztercei szilva az egyik kedvenc gyümölcsöm, ha összeszámolom, vele együtt egy van, amit szeretek enni...

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.16. 07:04:39

@pizzaszeletvágó:

No, ez a barack lesz majd aranyárban mérve a déli népnek. Kóstolóba, nem lekvárnak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.16. 07:06:32

@Dikusz:

Nem kell ahhoz zsíros röfire szórni, kár a húsért. Kanálka zsírt olvassz fel egy kislábosba és abba tedd a paprikát, ha rossz az íze, illata, akkor elhajlítandó.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.16. 07:07:17

@Dikusz:

Hát úgy kerülhet, mint szőr a levesbe.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.16. 16:38:37

@Andrass9: Többet dolgoztam, mint kellett volna, most nyögöm a konzekvenciát.
@látjátok feleim szümtükkel: Van még mutatóba pár üveg 2015-ös, a 2016-osból meg még nem is fogyott.
@Dikusz: Itt is megvan a krumplinyomó, diódaráló, paradicsom passzírozó, nokedliszaggató, klopfoló, alumínium teáskanna. Darálós kekszhez minta, öreg pogácsaszaggatók. Egyedül a kalocsai mákdarálómat keverte el Kistesó, de hozott helyette valami hasonlót. Akad még pár bonyhádi zománcos lábas, aminek az alján a fogyasztói ár is megvan.

Dikusz 2018.04.16. 17:13:27

@Waka: Alumínium teáskanna, vadiúj alumínium hátizsákra való kulacs, spirituszos kempingfőző, mákdaráló (lehet kalocsai), fedő/lábos beárazott, meg a bonyhádi zománcozott kávéskészlet (piros, fehér pöttyel), alukukta stb.
Szerintem jó kis zsibvásárt tudnánk tartani, ha mindenki összeszedné a régi konyhai eszközeit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.16. 17:28:48

@Dikusz: Én meg mennék, és felvásárolnám az egészet :)

Vaczak2 2018.04.16. 18:30:22

Jóegészséget mindenkinek!
Ez a "leves" kedves Laci barátom babos káposztával hígított csülkös pacalját juttatja eszembe. Abban is csak rézkilincs nincsen meg kottapapír.
Ebben ha lett volna még kis gomba meg máj, nem lett volna olyan szegényesen híg...
Fogadd elismerésem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.16. 19:03:00

@Vaczak2: Valami belsőséget valóban elviselt volna ... dehát Waka köszvényes, nem ehet sok húst :(

Dikusz 2018.04.16. 20:17:28

@Vaczak2: ebből a diétás leveskéből csak az én kanalam hiányzik, aminek a végén én vagyok:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.16. 20:24:41

@Dikusz: Zománcos tejeskanna és vindő is akad valahol, meg a hegyen egy lyukas ceglédi kanna.
@Vaczak2: @Andrass9: Most, hogy mondjátok, a gombóc lehetett volna májból és a habarást gazdagíthattam volna erdei gombaporral. No, majd legközelebb. :)

2018.04.16. 21:01:30

@Waka: nem tudom, miért nem sűrítetted a levet disznó agyvelővel, így olyan hígnak tűnik! :)

Dikusz 2018.04.17. 08:42:18

@Waka: Vindő nekem is van (közepes méret, Ft ár az alján), meg zsírosbödön is, két db. Tényleg összejönne a zsibvásár, de nem járnánk jól, mert @Andrass9: felvásárolná:)))
Bár szerintem neki is van egy csomó ilyen holmija:)

Ezt a levest én apró daragaluskával (külön főzve) felturbóznám, még akkor is, ha tényleg nem való ebbe a levesbe.

Dikusz 2018.04.17. 08:44:09

@Waka: már amennyiben a vindő elnevezés alatt ugyanarra gondolunk. Anyósom celldömölki, ott a vájlingot mondták vindőnek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.17. 08:59:10

@Waka:

Persze, meg a szomszéd csülkét is belefőzhetted volna. Ez a leves így befele ahogy van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.17. 22:36:43

Na! már a szomszédasszonyt is bele akarjátok főzni ...
Én meg itt állok egy olcsó vcak permetezőmasinával, mit a hozzánemértő szomszédasszony vett, és csodálkozik, hogy nem spriccel. Kb 2 óra munka, míg rájöttem, hogy a legelső cső szűkült be, de nagyon. Most ezt hogy mondjam meg neki, hogy egy ilyen gépet ki kell mosni minden használat után?????
Mindegy . nem bántjuk a szomszédot :)

Tangó Suszter 2018.04.18. 05:44:26

@Andrass9: Hát valami ügyes 18 karikás példázattal...

Dikusz 2018.04.18. 07:04:41

@Andrass9: Pontosabban a szomszédasszonyt...
@Tangó Suszter: adott is egy remek választ:)))

Topy 2018.04.18. 15:04:46

@pizzaszeletvágó: na tegyük tisztába a dolgokat: miről is beszélsz? :D

she_wolf 2018.04.18. 15:38:07

@pizzaszeletvágó:
No szépen vagyunk. Ezek szerint lőttek a dubajozós terveimnek. Mert hogy én el nem indulok Dubajba (nomen est omen: Du"baj"), az héccencség! Hogy lesz így belőlem sejkné? Brühühü.
De azért aranyos vagy te is! A húsdarálót rögtön észreveszed egy hírben. És szegény Barbie-val mi lesz? Majd a töketlen Ken, mi?

De hogy én is komolyra fordítsam: nagyon gyalázatos időket élünk. Az emberélet szándékos kioltása megbocsáthatatlan bűn. Az ártatlanoké pedig minősíthetetlen. Ép ésszel belegondolni abba, hogy válogatás nélkül 400 embert lenne képes egyetlen mozdulattal a halálba küldeni valaki, számomra felfoghatatlan. Ez a bosszúvágy olyan kielégítési formája, ami nem menthető semmivel. Ez a fajta adok-kapok csak sírásra, gyászra ad okot mindkét oldalon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.18. 17:57:07

@pizzaszeletvágó: Valóban, a velő sem rossz ötlet.
@Dikusz: A vindő mifelénk a zsírosbödön. A vájdling az a vajling. Ha András eleget fizet. Van az a pénz... :D
@látjátok feleim szümtükkel: Ha a szomszédét nem is, de éppenséggel lehetett volna egy csülökpörkölttel indítani, aztán onnan felépíteni, mint egy bazilikát. A tetejére meg karmonádlit. :D