Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Óriás fonottkalács Húsvétra

2018.04.12. 07:00 Andrass9

A gyerekek kevesellték a karácsonyi kalácsot, hát most nagyobbat kell készítenem, nomeg a cukor mennyiségét is csökkenteni kell, hisz a húsvéti sonka mellé fogjuk enni.

32.jpg

Maradt a jól bevált recept további egyszerűsítésekkel. Így bombabiztosan elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 80 dkg BL55-ös liszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 7 dl tejszín
  • 3 ek cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojás
  • 1/4 citrom reszelt héja
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 1 ek tejszín a kenéshez
  • 1 tk só

10.jpg

Én a kelttésztához mindig szitálom a lisztet, így tanultam nagyanyámtól kiskoromban. Akkor még nem volt külön sikér, így azt nem szitáltam :) Ezt a párost kiválthatjuk jófajta BL80-as kenyérliszttel is. A robotgép dagasztókarjával összekevertem a lisztet, sikért és a sót, két deci meglangyosított tejszínben elkevertem 2 ek cukrot meg az élesztőt, és hagytam felfutni. A lisztbe beleütöttem a két tojást és belereszeltem a kis citromhéjat is - az nem fog ártani.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amint az élesztő felfutott, azt is hozzáöntöttem a liszthez, meg rászórtam a maradék kanál cukrot is. Rábíztam a dagasztógépre, hogy csináljon középlágy kelttésztát (amit csak az eredeti 6 deci tejszín egy decivel való kiegészítése biztosított). A dagasztás 22 percig tartott, mire elvált az edény falától a tészta. Sajnos ez a Bosch gép nagyon szenvedett ettől a mennyiségtől - vissza kell térnem a Braunhoz... Ekkor begyújtottam a sütőt kislángra, és a tűzhely tetejére tettem a tésztát letakarva megkelni. Háromnegyed óra alatt bő duplájára kelt a tészta.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A gyúródeszkát megliszteztem, a tésztát kiborítottam reá és kinyújtottam mintegy másfél ujjnyira. Először 8 csíkra vágtam, amiből négyet négyesfonattá formáltam (felette-alatta-felette-alatta stb.)

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ezt kilapítva sütőpapírral bélelt nagy jénai tepsibe tettem. Egy kis mélyedést készítettem a közepére, amit kikentem a tojássárgájás tejszínnel. Ebbe ültettem egy újabb négyesfonatot, amit két csík kettévágásával állítottam elő. Ez már keskenyebb volt, de ezt is megkentem a tojással. A maradék két csík felezésével fontam egy hármas varkocsot, és a maradékot is megfelezve azt csak felcsavartam. Először a hármast tettem a kalács tetejére, amit ismét kentem, végül a csavarással megkoronáztam. Az összes tejszínes tojást rákentem a kalácsra és feljebb vettem a sütőt 180C fokra.

23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg 28.jpg

Kb 15 percig hagytam kelni, amíg a sütő felforrósodott (tovább nem érdemes, mert nagyon szétterülne). Akkor betoltam, és sütöttem 35 percet. Letakartam egy alufóliával és további 15 percet kapott (ez egy elég vastag jószág - majdnem két kiló - idő kell neki, hogy átsüljön).

29.jpg

Kivettem egy rácsra, letakartam egy vékony konyharuhával, hogy kihüljön. Az ebédhez a szegetlen kalácsot szolgáltam fel:

30.jpg

Mindenki azt várta, hogy fog belülről kinézni, meghát a kosárba is kell tenni, ezért megszeltem.

31.jpg

Közel a harmada elfogyott négyünknek, ami elég szép teljesítmény. A cukormennyiség és a só remekül harmonizált - majdnem kenyér, de azért kalács volt.

A megadott idők és mennyiségek pont tökéletes kalácsot eredményeztek, bár az én izlésemnek a kérge kicsit vastag volt.

70 komment

Címkék: tojás tejszín élesztő cukor liszt citromhéj sikér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5313812944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.04.12. 08:16:22

Hát én sem tudok mást írni, mint a többiek: nagyon jól néz ki, és ezek szerint finom is lett, ha a harmadát betoltátok négyen:)))

2018.04.12. 09:53:52

ezt meg kell csinálnom

2018.04.12. 11:58:48

Ma megjött a szomszédom fecskéje. Füstifecske. A félig földbe épített melléképület mestergerendáján fészkel mindig. Az enyém még nem jött, az molnárfecske, eresz alatt fészkel a házamon, de tavaly a nagy augusztusi melegben félig leszakadt, leszáradt a fészek, szerencsére már kirepültek. Most gyorsan locsolok ki vizet, csinálok egy kis sarat a kertben, hogy tudjanak miből építkezni, mert eső errefelé nem volt, ami nekem szerencse, nekik nem, de segítek ezen valahogy.
(most egy rozsdafarkú csimpaszkodik a maradék fészekbe éjszakára, jó menedék neki, de remélem visszaépíti a fecske)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.12. 19:29:41

Köszönök szépen!
Amolyan barokkosra sikeredett, monumentális, de gazdagon cizellált. Valami Bach orgonaverseny illenék hozzá, meg egy jó szelet főtt sonka ecetes tormával. Előtte egy kupica papramorgó, után két-három karcos fröccs. Jöhet!

Dikusz 2018.04.12. 19:56:54

Amúgy többedszerre megnézve azt a kalácsot, csak a következőket tudom hozzáfűzni: olyan éhes lettem, hogy majd meghalok szomjan, pedig azt sem tudom, hol fogok aludni...

she_wolf 2018.04.12. 20:15:12

Ez a kalács...vajjal, kakaóval halál:)
Annyiszor megfogadtam már, hogy ebbe a kocsmába csak partedlivel teszem be a lábam, mégis mindig elfelejtem.

@pizzaszeletvágó:
Drukkolok neked, én meg sem merném kísérelni. Egy egyszerűbb hármasfonat még talán, nagy-nagy elszánással és önmagamban erősen kételkedve talán összejöhet, de egy ilyen...Kizárt!:(
A kelt tészta nálam kimerül a szalagos fánkban. Csak ennyire vagyok béna. Ja, meg gyáva.

she_wolf 2018.04.12. 20:21:12

@pizzaszeletvágó:
Jut eszembe: azt olvastam a napokban, hogy a fecskefészkek leveréséért már büntetnek. Talán az Indexen volt róla egy cikk.
Fecskét felénk vagy a lovardában lehet látni, vagy úszómedencés kertekben, ahol a víz körül fellelhető rovarokat szedegetik össze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.12. 20:38:41

@she_wolf: Nem tudnál egy rakat fecskét ideküldeni? Van víz is, sár is, remek ereszalja - de egy szem fecske sem :( Volt rozsdafarkú sokáig, de a buta a villanykötöző dobozba fészkelt...
Gyerekkoromban volt csak fecske a bajai házban, meg két nyáron át Csopakon, és semmi más (a nagylyány kortársa ott csipegette fel a földről a potyadékot felváltva a csikkekkel). Pedig egyik kedvenc madaram!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.12. 20:40:10

@she_wolf: Nem szabad ettől félni! Csinálj elsőre csak egy kilósat (max 50 dkg liszttel), hármas varkoccsal. Rájössz a trükkjére, osztán már jöhet a nyolcfonatos is :)

2018.04.12. 20:49:30

@she_wolf: @Andrass9: a kaláccsal kísérletezni kell, én is ezt fogom tenni, ahogy a kerti munka dandárja alább hagy, mert most összeszaladt itt északon rendesen. Tegnapelőtt még szívbaj nélkül ritkíthattam a cseresznyét, zöld, alig induló rügyek, mára talpig virágban áll. A két állapot között 8-10 nap szokott lenni minimum, dehát értem én, sietnie kell, május végén szüret. Csak én kapkodom a fejem. Szombaton még ítéletidő volt.
Bár Andrásnak saját bevallása szerint "kezében van" a kelttészta, nagy tapasztalattal. Majd utolérjük. Addig éljünk! :)

she_wolf 2018.04.12. 20:57:47

@pizzaszeletvágó:
Itt a mórabórán már alig van virág, a fa alatt sziromból szőtt szőnyeg van.
A másik ilyen beindulós növény a bodza. Egyik nap még éppencsak valami sejtelmes kezdemény van az ágakon, majd 2 nap múlva már ujjpercnyi hosszú levélcsokrok. Ha erősebben nézném, talán látnám, hogy nő, fejlődik.
(Kéne anyósféle szörpöt csinálnom.)
Megver vele megint az isten, nem tudom mit csináljak a tetvesedésével. Ha most permetelek valamivel, az nem korai? Egyáltalán mikor kell azt? Istenem, de hülye vagyok én ezekhez:(

she_wolf 2018.04.12. 21:04:49

@Andrass9:
Küldenék én nagyon szívesen:) Ha mesterséges odúkat kihelyezel, az nem segít? (Ha még nem tetted volna meg.)
Denevért tudok küldeni, ha van biztonságos, nyugis teleltető helyed;)

Ami a kalácsot illeti, ha egyszer egy igazán nagy kihívásra vágyom, rápróbálkozok:) Csak legyen ideje kivárni míg sorra kerül. El nem tudod képzelni, milyen hosszú a várólista (óriási sóhaj).

2018.04.12. 21:11:20

@she_wolf: ha nagyon tetvesedő fajta, hagyd inkább a fenébe.
Egyébként kétféle megoldás van. Télen akár egy fagymentes napon, amikor még nyugalomban vannak a rügyek, le lehet szórni a bokrot olaj tartalmú lemosóval. Tél=lombhullástól rügyfakadásig. Ez jelentősen gyéríti a kártevőket. Akár kétszer is lehet, ősszel és tavasszal. Aztán, ha a rügyek megindultak, még a felszívódó rovarírtó is belefér, a virágok nyílásáig. 3 héttel előtte még lehet. Később csak a kontakt szer, de ez már nem hatékony. Egyesek utóbbiak helyett szappanos oldattal permeteznek, azt gondolván az nem vegyipari termék és attól nem halnak meg, de nem célom vitatkozni ezen. mondjuk ha 2 évig kezelgeted így a bokrot, harmadik évben nem lesz már gond, jöhet a szüret. Addig keress tetű mentes bokrot. :)
A mezőgazdaság soha nem a kapkodásról szól.

Fenchurch68 2018.04.12. 21:13:10

@she_wolf: Tudom, igénytelen és gusztustalan vagyok, de én bizony sose küzdöttem a bodzán a tetvekkel. A nagyját lesöpörtem, leráztam, ami meg maradt, azt lehalászom a tetejéről :)
Legalább van benne egy kis fehérje is.

she_wolf 2018.04.12. 21:42:06

@Fenchurch68:
Úgy is van!:D Eddig sem volt lelki tripperem attól, hogy a kész szörp üvegbe szűrésekor is találtam a szűrőben pár soklábút. Csak úgy szeretném már legalább egyszer, hogy ne legyen még egy plusz meló.
De így elmondhatom, hogy ez legalább BIJÓ!:P
Tényleg: ha valamibe citromsavat teszek, az attól még bio marad? Csak felötlött bennem, nagyon nem vagyok erre bekockulva:)

she_wolf 2018.04.12. 21:42:45

@she_wolf:
Kieg.: kicsikutyának csókolatom!*

she_wolf 2018.04.12. 21:49:43

@pizzaszeletvágó:
Köszi a tippet, keresek neten, ha a gazdaboltban nem kapok valamit. Meg kell majd néznem, milyen fejlettségi szinten áll most a cucc.
Nem keresgélek máshol bokrot, ez saját, a mi kertünkben nő. És tulajdonképpen elég is nekünk. Elárulok egy nagy titkot: a foltok megelőzése okán akarom a virágokat leszedni, viszont ha leszedem, akkor majd hülye leszek kikukázni zöldhulladéknak! Hát nem?:D
Ez a fácskányi bokor a bejárati ajtónkkal szemben van, és ha beérik rajta a bogyó, akkor a jóisten hónalja is tentás lesz tőle. Így összekötöm a kellemest a hasznossal. De leginkább nagyon finom tud lenni főleg nyáron, a kánikulában.

2018.04.12. 21:54:14

@Fenchurch68: inkább valami rákkeltő aromás vegyület, mint a tetű. Előbbi nem látszik legalább. :))) Nyilván vitatéma. El is kezdem a vitát, tisztán biológiai alapon. Kellenek-e nekünk azok a fehérjék, amik a tetűben vannak? Bontjuk vagy beépítjük? Ősi vírusok a dns-ben? Jaj, bocs, ez utóbbi már-már filozófikus. Hová tart az emberi faj? Van-e egyáltalán ember? Vagy csak a Föld, mint organizmus létezik? De valahogy mégse csúszik le a tetűkrémes kenyér...
;)

she_wolf 2018.04.12. 23:54:34

@pizzaszeletvágó:
"Kellenek-e nekünk azok a fehérjék, amik a tetűben vannak?"

Szerintem a vidám motorosok tudnák megadni a választ:)
Rosszul közelíted meg egyébként a kérdést: árt-e nekünk az az egy-két tetű, kukac, bármi apró rovar, amit véletlenül a kajával együtt megeszünk? Mert a nagy átlag bizony kajál ilyeneket véletlenül. Mégis élünk, és virulunk.

Viszont az ősi vírusok a DNS-ben korántsem filozófikus eszmecserére, hanem valós félelemre adhatnak okot --> permafroszt rétegek kiolvadása, és ún. "alvó vírusok ébredése".

Szerintem kicsit túltúlzod. Nem a higiénia abszolút elvetése
hogy nem mártjuk a bodzavirágot savba-lúgba tisztítani feldolgozás előtt, és nem is lustaság. De egy közepesen egészséges emberben semmilyen kárt nem fog okozni, ha a lötty tetejéről le kell halászni pár soklábút:)

Az én bodzám 3-4 mm-es lágy szára a tetvektől kapásból 7-8 mm. vastag lesz. Egy erőset ráfújok, a fele máris eltűnik. Megrázom, a másik fele is, és csak a kitartó pár darabbal kell valamit kezdeni.
Megmosni viszont nem fogom a bodza virágát, mert csak a lényeget veszítem el általa.
És még élek!:D

Hogy hová tart az emberi faj? Az űrbe. Ha nem ér oda időben, akkor a föld alá. Kb. Mert megérett a pusztulásra:(

Dikusz 2018.04.13. 08:23:05

@Andrass9: Most igen, csak azért írtam ezt, mert végre tudatosan akartam valami hülyeséget írni, nem csak véletlenül, mint általában szoktam...:)

Kumari aki Nilüfer 2018.04.13. 08:39:26

Na most irigykedek vadul....és most bevallom, kdobtam a kaácsot:( Képzeljétek, bele minden drága és finom, dagasztom, fényes-lyukacsos--aztán odapillantok az asztalra: ott a felfuttatott élesztő. Megpróbáltam utólag beledolgozni, de kézzel dagasztva sajnos nem voltam igazán sikeres. fantasztikusan szép lett pofára, de nem lett könnyű, sűrű maradt, és nehéz..nem tagadom, sírtam:(( és -bár a férjem szerint ehető volt, sajnos, a kukában végezte. (madarak nem ehetnek kalácsot, malac nincs a szomszédban sem)Ugyanezen napon a sárga túróba beledobtam egy evőkanál sót, de abban a pillanatban rádöbbentem, kikaptam. Ez annyiba volt jó, hogy kiderült, jobb a sárgatúró, ha a csipetnél picit több só (de nem egy evőkanállal!) kerül bele. Ilyen finom már régen volt:)

Viszont ez a kalács..na majd pünkösdre:)

Fenchurch68 2018.04.13. 09:39:47

@pizzaszeletvágó: Persze hogy beépül, sőt, a kitin miatt a napi rostbevitel is emelkedik :) Állítólag a pirított lisztkukac kifejezetten finom.

Idén nem sütöttem kalácsot, vajas kiflire szavazott a nép. Azért pár madárkát meg nyuszit sütöttem kalácstésztából, de az is alig fogyott, bezzeg a sonka...

Megsütöttem a sós vizes csirkemellet-combot, nagyon finom szaftos és puha lett, és a fűszerek is teljesen átitatták az egészet. Talán egész enyhén sósabb lett a kívánatosnál, ez azt jelenti, hogy az ember morgott, nekem meg nem kellett utánasózni :) de a csirkemellen dimenziókat emelt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.13. 09:46:47

@Kumari aki Nilüfer: Azért nekem feltűnt volna dagasztás közben, hogy milyen kemény ez a tészta (az a tej, amiben az élesztő dagonyázik tovább lágyítja a tésztát) :)
De sebaj, ezt már többet nem fogod elfelejteni!
A sárgatúróba én is több sót teszek, úgy nekem kontrasztosabbak az ízei.

Kumari aki Nilüfer 2018.04.13. 09:50:18

@Andrass9: Nem volt kemény:) tettem bele tejszínt és tejet éppen eleget, plusz a sok olvasztott vaj..annyira fimon és kellemes volt, hogy elképesztő..élesztő nélkül is. de már így van:) A volna sajnos nem segít, remélem, először volt, és utoljára:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.13. 16:31:06

Kinőtt a hárs levele szinte egy nap alatt, és nyomul az akác is. Ez már tényleg a tavasz.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.13. 18:02:00

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy néz ki, rengeteg Idared és Mutsu almánk lesz! A cseresznye és az őszi már virágzik, az almák rózsaszín bimbósak (ha van olyan szín)...

she_wolf 2018.04.13. 18:17:27

@Andrass9:
Pssszt...el ne kiabáld! Én drukkolok, de ilyentájt sanszos a jégverés. Remélem, idén elkerüli a kertjeiteket!

she_wolf 2018.04.13. 18:25:46

@Kumari aki Nilüfer:
Te cegén:( Együttérzésem a történtek miatt. Teljesen a helyedbe tudom képzelni magam. Én, aki a tiramisut kisujjból és alvás közben lököm, egyik alkalommal a második piskóta réteget elfelejtettem bekávézni! ÉN! Az armageddon közeledtét éreztem. Viszont ez némi rafinériával (meg injekciós tűvel, fecskendővel) javítható, de egy kalácsból kihagyni alkatrészeket már nehezített pálya:(
Én is sírtam volna, hogy szép, szép, de minek?:(

Dikusz 2018.04.13. 19:54:26

@Kumari aki Nilüfer: lehet jobban jártál volna, ha nem veszed észre azt a nyomorult élesztőt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.13. 21:02:47

@Dikusz: A fura dolog, hogy az a szegény tészta megkelt volna élesztő nélkül! Legalábbis, ahogy az én tapasztalatom mutatja. Csak ezt nem szabad mondani :)

Kumari aki Nilüfer 2018.04.14. 13:15:49

@Andrass9: Szerintem sem lett volna gáz, mindenesetre valószínűleg nem kellett volna kidobni....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.14. 18:27:07

Tegnap megjött a Távol-Keletre delegált képviselőm egy adag csilivel. Kedden reggel még a pattayai piacon dicsérte a kofa a paprikákat. Az egyik amolyan hagyományos thai csili, a másik majd' 20 centis, cirka ujjnyi vastag. Mindkettő jól i van száradva, lehet, megpróbálok vetni a magjából, hátha lesz még idén valami belőle.
Sikeresen beállt a derekam, épp az utolsó néhány ásónyom közben, lesz egy fetrengős éjszakám, azt hiszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.14. 19:14:06

@Waka: Április közepén kicsit késő csilit vetni ... De azért drukkolok neked!
A hátadért részvétem - én megúsztam egy kis térdfájással :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.14. 20:50:09

@Andrass9:

Én tavaly április közepén vetettem mindent, és lett belőle termés.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.14. 20:53:21

@Waka:

Valamikor a tszcsés időkben magról is vetettek a határban fűszerpaprikát és mindig jó termést hozott. Azt nem lehetett korán vetni, mert a paprikamag a hideg földben letaknyosodik, és nem kel ki. Viszont nem kellett ültetni, és utána beöntözni. Persze ez nagy területekre történt.

she_wolf 2018.04.14. 20:58:12

@Waka:
Lóbalzsam, sósborszeszes maszat. De ha nem Biri nénés cucc kell, akkor kegyszertárban kapsz rá modern medicinát. Lehetőleg ne erőltesd pár napig, és tartsd melegen! Jobbulást!;)

she_wolf 2018.04.14. 21:01:44

@látjátok feleim szümtükkel:
Nekem a fűszerpaprikát továbbra is hozzák Szeged környékéről, csilivel meg nem élek. Biztos szegényebb vagyok a gasztronómiai élmények terén, de a gigám, és a gyomrom nem tolerálják:(
Semmit, ami csíp. Brühühü...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.14. 21:15:10

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen köszönöm. :) Édesapámmal soha nem bajlódtunk palántaneveléssel - ez az én hobbim lett -, helybe vetettük a paprikát és a paradicsomot is. Igaz, nem voltak ilyen sok napfényes órát igénylő fajták.
@Andrass9: Valamelyik évben olyan hideg volt, hogy a lépcsőházban nevelt csilik csak április végén keltek ki. Meglátjuk, mi lesz, lehet, hogy az erkélyre szánt dézsába ültetem el, ott kicsit hosszabb a tenyészidő.
@she_wolf: Köszönöm a tanácsot, kenem azzal, ami van, de holnap el KELL vetni a paszternákot. Ásni is KELLENE még sokat, de azt valószínűleg hagyom későbbre.

2018.04.14. 21:40:54

@Waka: Én ma rájöttem, hogy létezik a később rólam elnevezendő, "Fájdalommegmaradás törvénye." Fájdalom nem vész el, csak átalakul. Történt pedig, hogy ma az elvégzendő munkák ellenére inkább a hegyekbe mentem lazulni. A második 8 kilométeren aztán az egyébként kicsit túlterhelt bal bokám már alig bírta, napok óta eléggé fáj. Na, semmi gond, a hátralévő kilométereken ügyeltem, hogy áthelyezzem a testsúlyomat a jobb lábamra. Csökkent is a fájdalom.
Mire leértem a hegyekből, megfájdult a derekam. Mi a szösz? Aztán a "házi" orvosaim elmagyarázták mekkora hülyeséget csináltam.
Holnap érdekes lesz a motoros fűkaszával nekimenni az elkerülhetetlennek, pont ott kellene fordulnia a gerincemnek, ahol most nem akar... :))) Jobbulást!

Fenchurch68 2018.04.15. 08:14:18

@pizzaszeletvágó: Eddigi életemben egyszer fájt a derekam napokig nagyon, akkor is azért, mert a túra első pár kilométerén feltörte a bakancs az egyik talpamat, és ezért a további húsz kilcsin a másikra terheltem... Másnap négykézláb másztam ki az ágyból.
Azért volt az egész, mert minden jobb meggyőződésem ellenére zoknit húztam abba a bakancsba, amit addig éveken át sérülésmentesen hordtam mezítlábra.

Kumari aki Nilüfer 2018.04.15. 10:19:08

@Andrass9: otthon anyunál a kert nagyon mélyen van, májusig nem lehet rá se menni..május elején, vagy ilyen meleg tavasszal április végén vet mindent, Mindig utoléri a kert a magasabban levőket..a növények igyekeznek behozni az elveszett heteket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.15. 20:30:41

@Waka:

Nagyobb cserép is elég lehet neki egy jó alátéttel, és amikor jön a hideg az ekrély belső oldalára beviheted. Nekem van olyan cseres, ami már harmadik éves, két telet átélt. Érdekes jószág a csilipaprika.

she_wolf 2018.04.15. 20:31:07

@pizzaszeletvágó:
A törvényeddel az a baj, hogy valami nem véletlenül fáj. Ha a sérült területet kímélendő egy másik területre (izom, ízület) terhelsz, akkor könnyen túlterhelheted. És akkor kapásból két terület esik ki. Bocs hogy elszomorítalak, de semmit nem fedeztél fel, ez így működik, mióta két lábra álltunk:(
Kifejezetten haragszom a gyógyszerlobbi nyomása miatt, ami azt sulykolja az emberekbe, hogy "nincs idő a fájdalomra":( Kell, hogy legyen idő akár pihentetésre, akár vírusos, bakteriális fertőzés kiirtására is. Ha nem adod meg a testednek a gyógyulás, regeneráció esélyét, revansot vesz, és örülj, ha nem nyomorít meg:(

Igen, tudom. A föld, a vetemény nem vár, a munkát el kell végezni. De ésszel, ha kérhetem. Egy életünk van, és aki háztájizik az azért teszi, hogy az élete minőségibb legyen, mint a hozzám hasonlóan innen-onnan beszerzett carokat fogyasztóké. Mert mi holnap elolvassuk, hogy amit tegnap megvettünk, mert szép volt és finomnak nézett ki, holnap vihetjük vissza, mert miazmás történt.
Te megteheted és meg is teszed, hogy legalább az minőségi, amit te termesztesz, és fogyasztasz. Maradj így sokáig!;)
Bocs, nem akartam szórni az igét, csak nekem ez a véleményem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.16. 16:30:11

@pizzaszeletvágó: @she_wolf: A probléma megoldódott, tegnap egész nap az ágyat nyomtam, mától meg kiírt a háziorvos. Kenőcs, izomlazító, fájdalomcsillapító.
@látjátok feleim szümtükkel: Az a dézsa már régóta erre vár, földet is megkevertem bele, már csak a Salgó állványt kell összeszerelni neki, hogy kicsit magasabban legyen.

she_wolf 2018.04.16. 19:41:17

@Waka:
Ennek örülök! Aztán vigyázz magadra!:)

2018.04.16. 22:12:12

@Waka: én majdnem szégyellem magam, mert arcátlanul, és nagyon pofátlanul szerencsés vagyok. A háziorvosom több mint 30+ éve itt alszik mellettem. Ha előjönnek ezek a mozgásszervi panaszok, nincs kenőcs, nincs tabletta, nincs fájdalomcsillapító. Hanem azonnal, de azonnal belém vág 1 esetleg 2-3 injekciót, non-steroid gyulladáscsökkentőt. Így megáll a folyamat, a gyulladás nem vezet tovább idült problémához, kopáshoz.
És ehhez nekem nem kell sorban ülnöm semmiféle orvosi rendelőben, a lila hajú vénasszonyok közt, nem kell kiesnem a munkából, nem kell alternatív gyógymódokat keresnem vagon pénzekért, és másnap úgy dolgozok, mozgok, mint fiatalon. Majdnem.
És ez a legkevesebb, mert egyik reggel arra eszméltem, hogy feleségem infúziót kötött be vénásan, de ezt majd máskor mesélem el. :) Mi nem hívunk szíre-szóra mentőt, hiszen feleségem volt az a sürgősségi orvos hosszú évekig, ahová a mentő vitte be neki, az ilyen eseteket. :)
Egyszóval pofátlanul szerencsés vagyok.

she_wolf 2018.04.16. 23:11:18

@pizzaszeletvágó:
Ja kérem, akinek saját, különbejáratú háziorvosa van, annak könnyű:)
Kétségkívül hatalmas előnye van annak, akinek a családjában orvos van. Egy belgyógyász, sebész, ortopédus nagy kincs. De aki eléggé önálló és életrevaló, annak már csak ahhoz kell némi szerencse, hogy területileg egy aránylag jó ellátottságú helyen éljen, ahol van (még) merítési lehetőség.

(Magánjellegű megjegyzésem, hogy a magyar egészségügyben dolgozók a képességükhöz és a munkájukhoz mérten mélyen alulfizetettek -ahogy sokan mások is.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.17. 08:41:48

@pizzaszeletvágó: Az nem is kifejezés! Vagy 30 évig egy zseniális diagnoszta volt a háziorvosunk. Roppant gyorsan is dolgozott, de mindig jól. Aztán pár éve meghalt (70 felett járt már), kaptunk egy fiatalt, aki mellékezen akupunktúrás teraupata is, meg tanít a SOTE-n. Nála hosszú a sor, mert "lassú". Már nem bírja tovább a három állást, eladó a praxisa, viszont nincs rá vevő (pedig elég sok betegkártya, jobbmódú betegek). Állítólag az önkormányzat ad majd felváltva orvosokat, míg betegek gyorsan kihalnak...

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.17. 09:02:20

@Andrass9:

Ez teccik, hogy az önkormányzat ad orvosokat. Talán a polgi fog rendelni, a titkárnője meg szurkálni?

Nekem sikerült jó gyógyszerészre lelni, régi problémámra ajánlott recept nélkül kapható csodaszert.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.17. 09:04:21

@pizzaszeletvágó:

Gondolom nem csak alszik melletted az a saját háziorvos.:D

Dikusz 2018.04.17. 09:19:18

@pizzaszeletvágó: tényleg szerencsés vagy, de gondolom nem csak alszik...:)))
Viszont az esztékába csak lilahajú vénasszonyok járnak? Tisztességben megőszült, koruknál jóval fiatalabbnak kinéző fess úriebmerek nem?:) (viccvót)

she_wolf 2018.04.17. 09:26:13

@Andrass9:
Tényleg az van, hogy magad, uram...

Ja. Az önkormányzat. Vizuális lévén pereg előttem a film:
lakcím bejelentés: földszint, 2. ajtó;
gépjármű ügyintézés: 1. em. 1.;
személyi igazolvány készítése: 2. em. 4. ajtó, a labor és az EKG között.
EKG-n az iktató Micike minden másnap délelőtt rendel, sorszámot a portán kell kérni a retinaleolvasó automatából.

B...k meg a választási agymosó dumájukat, úgy tűnik, hogy az egészségügy rendbetétele már kampányolásra is kevés. Bár az ország maradékának (idősek, leszakadt régiók lakosai) bőven elég lesz ez a szociális és egészségügyi hálófoszlány.

látjátok feleim szümtükkel 2018.04.17. 09:54:49

@she_wolf:

Az ország maradéka ott tart, ahol 94 éves após. Közölte az utolsó 3-4 napjára benenne az aggházba. Megkérdeztük miből gondolja, hogy ez csak úgy bemegyek kérdése? Misszanézett nagy kerek szemekkel, hogy hát nem lehet?

she_wolf 2018.04.17. 10:37:03

@látjátok feleim szümtükkel:
Idősek otthona a legtöbb aggkorú számára megfizethetetlen. A szerencsésebbek családi összefogással esetleg meg tudják oldani, egyedülálló semmiképpen:(
Azt pedig soha nem lehet tudni, hogy mikor jön el az a bizonyos utolsó pár nap.

csevely 2018.04.17. 13:36:53

@she_wolf:
"B...k meg a választási agymosó dumájukat, úgy tűnik, hogy az egészségügy rendbetétele már kampányolásra is kevés."

Kiderült, tényleg egybites népek laknak errefele, akinek annyi elég, hogy "migráncs" "soros" " jobban teljesít" "állítsuk meg" "mi védjük már megint a keresztény európát" , stb.
Bár 2014-ben elég volt annyi kampányszöveg: "folytatjuk". . és folytatták. És most is folytatni fogják. Egészségügy? az egybitesek azt sem tudják mi az. . .

Tangó Suszter 2018.04.17. 15:46:26

Igencsak meghökkennénk ha a hàziorvos lenne az àgyamban lévén dr. S......i Làszlò.
------------------'
Feltalàltam a melegvizet. Nemrég szò volt a szikkadt kenyér felkockàzàsàról zsírnan pirítva levesbetétnek. Volt a frigòban, felvertem 2 tojàst, belekevertem és némi vàrakozàs utàn mini bundàs kenyér lett belöle. 1 x ehetõ.

she_wolf 2018.04.17. 17:03:23

@csevely:
Igyekszem finom modorú hölgynek maradni, ennek érdekében inkább kerülöm a témát:)

Kumari aki Nilüfer 2018.04.17. 19:24:40

@Tangó Suszter: Apukám a rántottát így csinálta: szalonnakockák (természetesen füstölt sváb), ha akadt kolbász, akkor kolbászkarikák kisütve, mikor már jó sült volt, beleaprított egy szelet kenyeret, többnyire tépkedte, nem kockázta. Ropogósra pirította,de tényleg jó ropogósra, majd ráöntötte a felvert tojást, és remegősre sütötte.Apukáém 22 éve halt meg, de még itt az íze..és nem, nem tudunk mi olyat ."OLYAT"!

2018.04.17. 19:35:48

@Kumari aki Nilüfer: 22 éve még volt olyan kolbász, olyan tojás, olyan szalonna. Botrány, ami azóta a műanyagipar és az élelmiszeripar összefonódásából létrejött. Vagy megfizethetetlen a valódi. Itt tartunk.

2018.04.17. 20:10:27

@Andrass9: Hát erre majd magánban válaszolok, nem merem megírni nyilvánosan. De a séma országosan ismert. Maffia módszer, mint a Keresztapában. Orbitális nagy szemétség, gazdasági haszonszerzés fut a háttérben, a betegek rovására tevékenykedik a jóságos önkormányzat bácsi és a doktorok. Irdatlan gazemberség, a törvények kijátszásával. Majd megírom hamarosan alkalomadtán, de ennyit látatlanban és nyilvánosan is ki merek jelenteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.04.17. 20:36:20

@pizzaszeletvágó: Akkor ő tényleg házi orvos. Úgy könnyű!
@Tangó Suszter: Ez a kenyérkockás rántotta ritka nagy kedvenc, vannak benne pirult és szottyos darabok. Jó, hogy eszembe juttattad, valamelyik nap rittyentek egyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.17. 22:25:59

@Tangó Suszter: Szerintem sokszor is ehető! Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.17. 22:29:26

@pizzaszeletvágó: Valószínűleg igazad van (nem vagyok igazán jártas ezekben a dolgokban). Várom a valóságot ...

Tangó Suszter 2018.04.18. 06:06:07

@Kumari aki Nilüfer: "természetesen füstölt sváb" Erről egy gondolat inda indult/vagy kígyózott mint kígyó beee\. Ami utcánk ó be szép: vannak lakói /voltak\:Opolczer, Keller, Schmalhofer, Skrivanek, Smigelszki, Schandl, Mràzik, na egy Kelemen, /szocdem àllamtitkár 8 év börtön\ Fisher, Bucsek, Kirschner, Köln, Dajcs