Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • csigafrédi: Nagyon jól néz ki! Imádom a babos kajákat. Én a pörköltet egy ideje "kifordítva" csinálom: Szalon... (2018.09.19. 09:59) Babgulyás füstölt csülökkel
  • csigafrédi: @Andrass9: Nagyon szépen köszönöm a szíveslátást, szerintem, ha nem kellett volna hazahúznom, még ... (2018.09.19. 08:56) KungPao csilipaprika krém
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy a sós felület vette el a kedvüket a darazsaknak? (2018.09.18. 20:38) Nagy adag pácolt húsok a sütőlapon
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: A keményedést igazolom, a piacon vettem gévát, de nem hűtőből,,kicsit... (2018.09.13. 10:47) Rösti - a svájci parasztreggeli
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Azért nemodabuda! Leszüreteltem a maradék paradicsomot, szedtem hozzá... (2018.09.09. 23:07) Lecsó az osztálytalálkozóra

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (41) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (189) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (94) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (304) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (62) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (234) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (3) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (30) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (47) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (19) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (6) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (76) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (60) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (35) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (54) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (83) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (36) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (109) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (107) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (50) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (32) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (113) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (161) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (30) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (17) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (163) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (30) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (164) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (24) zellerlevél (19) zellerszár (23) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Puliszka esmeg

2018.03.22. 07:00 Waka

Teknős meglátogatta Sügért, aztán beugrott hozzám is, ha már éppen erre vitt az útja. Nem, nem a legújabb Válogatott állatos mesék estére című könyvből idéztem. A volt osztálytársaim becenevei ezek. Volt még Kolbász, Cubák, Szárcsa, Bodri, Gyuka is. Szóval Teknős meglátogatott, hozott egy kis jóféle rozét és egy szép darab füstölt szalonnát. A bort megittam, a szalonnát viszont eltettem a hűtőbe, hiszen még javában tart a böjt. Valahányszor kinyitottam a fizsider ajtaját, megcsapott a finom füstös illat. Egy életem, egy halálom, akkor is eszem belőle, ha a pokolra jutok. (Mondjuk az már borítékolható, legfeljebb a közszférában töltött időt számítják be, ha szerencsém van, szorzóval.)
Eszembe jutott a múltkoriban feltalált gondozásmentes puliszka, egyből ki is találtam, hogy egy jó kis túrós puliszkát fogok rittyenteni. Volt itt már olyan, cirka öt éve, de talán már nem sokan emlékeznek rá, úgyhogy meg is énekelhetem. Szalonnából nem tettem túl sokat bele, inkább csak fűszer gyanánt használtam.

img_2621.JPG

Hozzávalók:
- 0,5 kg kukoricadara
- 0,3 kg brindza
- 0,5 kg tehéntúró
- 0,45 kg 20 %-os tejföl
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 evőkanál sertészsír
- 1 késhegynyi pirospaprika

Előző nap megfőztem a puliszkát, hogy összeálljon és kanállal tudjam szaggatni.

img_2588.JPG

A szalonnát apró kockákra vágtam. Akadt még egy kevés igen jó érett (kiszáradt) kötözött sonka, abból is nyiszáltam bele.

img_2581.JPG

Némi zsírt tettem alá és ropogósra sütöttem. A szalonnapörcöt kiszedtem és félretettem.

img_2584.JPG

A brindzát és a túrót villával összetörtem és összekevertem.

img_2594.JPG

A szalonnazsírban megpirítottam a hagymát, kiszedtem és azt is félretettem.

img_2597.JPG

A zsír felét a tepsi aljába öntöttem.

img_2590.JPG

A puliszka felét beleszaggattam, majd megszórtam a sült hagymával és a szalonna nagy részével.

img_2600.JPG

Erre került a túró, majd a puliszka másik fele, arra pedig a maradék zsír nagy része.

img_2604.JPGimg_2608.JPG

A tetején elegyengettem a tejfölt és megszórtam a maradék pörccel. A megmaradt zsírt felmelegítettem, megfuttattam benne a pirospaprikát, végül azt is rálocsoltam a tejfölre.

img_2610.JPG

Előmelegített sütőben, hármas fokozaton egy órát sütöttem.

img_2615.JPG

Ízes, szaftos, igen laktató étel kerekedett belőle. Hagytam egy kicsit meghűlni, aztán felkockáztam és emberesen belaktam belőle.

img_2634.JPG

Van még a tarsolyban pár ötlet ezzel az alapanyaggal, úgyhogy folyt. köv.

345 komment

Címkék: vöröshagyma túró puliszka kukoricadara sertészsír brindza füstölt szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr413740880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.29. 19:13:57

@látjátok feleim szümtükkel: a kapor nagyon jó a nyuszival. Kipróbálva. Nem vitatva a torma érdemeit. :)

A másik dolog, én csak segítségnek szántam. Aki él vele él, aki nem az nem. Nem az én bajom. Azt gondolom, hogy a blogkocsma kommentelők között van azért aki érti, és jól érti, nem én bolondultam meg teljesen.
Legegyszerűbb ugyanis belépni a virtuális térbe, és onnantól a tér irányít, ha nem figyelünk. Szerintem, baj ez, mások tudják, hogy a tér irányít, de nem tartják bajnak. Szülők is. Nekik: Múlt héten egy nyolcadikos kislány itt majdnem megölte magát a "kék bálna" kihívás miatt. Senki nem értette mi történik vele, csak én. Túlélte, azóta másik közösségben van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.29. 19:48:52

@Kumari aki Nilüfer: Na jól kicsesztél velem! Mostanra lett kész a töltöttkáposzta - az utolsó ebből a savanyításból. Pont kilett a 9 literes fazék és van 58 töltelék. A szálaskáposztát picit megpótoltam a fenekére tett csomborvédő levelekkel (lásd a káposztasavanyítás posztot blogkocsma.blog.hu/2018/01/09/savanyukaposzta_keszites_hazilag_es_belole_egy_toltott_kaposzta ), meg a két fej pirinyó maradékával.
Most forrt fel, megy is ki a teraszra az indukciósra - akkor alhatok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.29. 19:53:32

@csevely: Aki a Pinterest-re regisztrál, az egyéb galádságokra is képes (lásd a nagylyányom). Nem győztem a levelezőszerverbe beállítani a szűrőket :(

2018.03.29. 20:15:58

@Andrass9: Á, nincs vele több gond, mint bármi mással. A levélszűrőket keményen állítgatni kell, de ez a legkevesebb.
A baj, hogyan véded a személyes adataidat, az egodat.

Az én böngészőm most ezen a blogkocsma oldalon saját bevallása szerint 4 reklámot tilt. Ez négy hivatkozást jelent. Nem jelennek meg. Ugyanakkor, ha feloldom a tiltást, csak egy vagy kettő reklámot kapok a pofámba. Mi a többi? Jó tudom, protokoll meg miazmás. Mégis. Hozzáértőknek egy szinten tanulságos tud lenni egy TCP Viewer, vagy egy Ethereal elemzés...
De ezek csak a kapcsolatok más számítógépekkel a világban.
Ja, idekattintottam, oszt mégis ott vagyok 10-20 helyen szép csendben a háttérben!
A veszély mégis abban van, hogy megbízol a fakbukban, gógliban, oszt az vesz le minden adatot rólad.
Ha meg Tort kezdesz használni, ami elrejti hol vagy és mit csinálsz, meg a sötét web biztos pontjait pedzegeted vele, akkor meg rádsütik az fbi-nál hogy biztos pedo vagy. Rohadt egy világ ez, te éppen olyan jól tudod, mint én.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.29. 20:36:04

@pizzaszeletvágó: Vagy Wireshark (a legutóbbi neve). A tiltások közt szerepel a fb link a megosztáshoz, meg a like. Ezeket a blog.hu teszi be, én le akartam tiltani, de meguntam a keresését. Az Index cimlaposságához viszont kötelező két reklámlinket adni a blog.hu-nak (valamiből ők is meg akarnak élni). Attól féltem roszabb lesz, de ennyit elviselek.
Adblocker megy, de erősen használom a hosts file-t a gemius, adocean és társainak kiszűréséhez :) Egy kicsit én is paranoiás vagyok :))
Fb részvételem majdnem teljesen anonym, mert magamról adatot nem adok nekik. Viszont ezzel nézem meg az unokákat :)

2018.03.29. 20:37:11

Izé, hol is hagytuk abba?
Húsvéti kaják.
Csináljatok sárga túrót, volt már erről szó itt bőven, ha van időtök visszakeresni régi szép időkig! :)
Múltkor nekem nagyon rongyul sikerült, idén kihagyom.
Nagymama élne, mindig lenne... :(

2018.03.29. 20:44:12

@Andrass9: sejtettem .... hogy megfigyelsz :)))) Persze, a címlapos reklámot értem, legfeljebb én itt kitiltom, hehe, de az anonym fészbuk nem létezik, keress rá a cukorhegyi mostani mosakodásaira. Pfej.

2018.03.29. 20:54:31

@látjátok feleim szümtükkel: sajnálom. Huszonéves koromig ugyanígy voltam, le nem nyeltem volna. Azután valahogy megváltozott, azóta kedvenc.

Fenchurch68 2018.03.29. 21:21:00

@pizzaszeletvágó: Sárga túró! Ez az, leltároztam fejben, hogy mit fogok csinálni, és éreztem, hogy valami nem jutott eszembe. Vettem túrót, és minden alkalommal, mikor ránéztem, bevillant, hogy ebből én valamit akartam, de mit is? :D köszi!

Elmentem a kinézett kacsáért, és a hentesnéni lebeszélt róla <3
úgyhogy bánatomban vettem két hátsó csülköt, hogy úgy járjak el, mintha én lennék a pék felesége. Kár, hogy az embernek ünnepkor nem nő egy második gyomra :)

Topy 2018.03.29. 21:52:18

@Fenchurch68: a sárga túróhoz nem kell túró :)

Fenchurch68 2018.03.30. 00:25:36

@Topy: Igen, közben leesett, hogy a túróból főzött krémsajtot akartam csinálni :) de legalább az is eszembe jutott :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 08:49:54

Nu, a fasorban sem vagyunk.

Most látom a tv-ben a két évig érlelt sonkát, és kiderült van valahol egy százhuszonéves is. Állítólag ehető.
De van sült szarvasgombás sonka is, amit olivaolajban érlelik és csak só van rajta, más fűszer nincs. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.30. 10:52:04

@látjátok feleim szümtükkel: Lassan csak kiderülnek a rejtett fűszerek is (ami nincs ...)
:)

she_wolf 2018.03.30. 11:53:26

@pizzaszeletvágó:
Kaprot majd rajzolok:(
Nem szeretem a száraz kaprot, úgyhogy fóliában sült rozmaringos nyuszi lesz. Tegnap megvolt a beszerzés (fele), és én majdnem meghaltam.
Történt, hogy szokásom szerint fizetés után a kassza közelében maradtam, és végigsvenkeltem a blokkon.
Jártál te már úgy, hogy nem akartál hahotázni, csak diszkréten mosolyogni?
Érzetem, hogy vörösödik, majd' kidurran a fejem a visszafojtott röhögéstől, ugyanis a blokkon ez szerepelt: "penyenyenyúl" (sic!).
A férjem nagy partner az ilyesmiben, úgyhogy a tegnapot úgy kb. végigröhögtük:)
(Fajkasházy Teddytől kezdve Fridiig az összes beszédhibásch cölöp megvolt:D Igen, tudom. Görények vagyunk.)

Szóval lesz húsleves (marhából), rozmaringos nyúlcomb vegyes körettel, sopszka saláta, és mindenféle hideg nyenyenyunya rengeteg tojással, valamint almás lepény.
Édes krémes torta nem. Éppen elég lesz ezekkel mókolgatni. Oszt megint egy hétig fogunk rá járni.
(Délután 5 körül az ósün totál le volt pusztulva.)

2018.03.30. 12:54:47

@látjátok feleim szümtükkel: na és, létezik hamuban érlelt sonka is, teljesen rendben van az is.

Én se fűszerezem a sonkát pácoláskor. Idén is csak sóztam kohykasó és pácsó keverékével. Beinjekciózva a húst, főleg a csont mellett. Egy kisdisznó hátsó lába készült az idén, parasztosan. Hogy máshogy? :) Az előbb vágtam meg, levettem a csülköt, meg az elejéből egy félkilónyi darabot, hogy beférjen a legnagyobb fazekunkba, pontosabban a szomszédom legnagyobb fazekába, ami legalább 9 éve van nálunk kölcsönben, egy évben egyszer használjuk, csak erre. :)
Amit levágtam a fenéktájékról, azon látszik, hogy már szépen ki is van száradva, szárított sonkaként simán falható. Belül még kellene neki fél év, de azt már nem éri meg.
(én sóztam, ápolgattam páclében kb. 10 hétig, hentesnél lett füstölve, ótómata szekrényben, és itt lógott a garázsban még egy hónapig)

A fűszerek jöhetnek inkább főzéskor, vagy a legjobb mindenféle friss fűszeres tojásos kencékkel enni. Szerintem. Bár sonkáról szólva mindenre vevő vagyok, szívesen kóstolgatok bármit.
Azt gondolom, lehet rosszul, hogy ha szárítani (füstölni-szárítani) készül a sonka, nyers fogyasztásra, akkor fűszerezni illik a páclevet, ha csak simán vízben lesz megfőzve a sonka, nem érdemes a páccal vesződni, nem maradnak ott az ízek. Mondom, tévedés nincs kizárva.

csevely 2018.03.30. 13:00:53

@pizzaszeletvágó:
"Én soha nem regisztrálok a vészbukon, de még így is ki lehetek szolgáltatva. Nézzétek már át ez ügyben a mostani híreket, ahogy zukiberg mosakodik, szánalom, de a gugli és a Chrome böngésző ugyanez. Boldog csecsemőkort emberek!"
@Andrass9:
És akkor:
Volt egy ember, aki azt mondta, hogyha az építészmérnökök úgy terveznék a házakat, mint a programozók a szoftvereket, akkor egy kóbor varjú porig tudná rombolni az egész kultúrát. .
És most ennek az eredményeit látjuk, érezzük.
Ami meggyőzött mindennek az értelmetlenségéről:
Volt a gépemen egy Norton antivír , ami tette a dolgát. Persze lett egy potyogtatóvírus, vagy mifene, így a rendszergazda telepített egy Kaspersky antivírt. Az első teendője az volt, hogy a winchesteren levő MP3 állományaimról kérdezte, hogy vírusos, oszt zárolja, vagy fizikailag törölje?Az igazán meglepő az volt, hogy amit én digitalizáltam be bakelitről, azt is kiírtotta. Innentől azt se hiszem, ha kérdeznek. Az faszbukra nem is regisztráltam, merthogy az maga a csapda. Persze az összes használni muszáj szoftverről is az a véleményem, hogy akár kormányablaknak, e-receptnek hívják : szart vág az eke mindenképp ... nade akkor csapjunk bele a lecsóba, hamár tudjuk, hogy mindenki hazudik, akkor?????????
Egy ember kifejtette nekem, hogy 3 adat alapján tudható ki vagyok : születési évem, irányítószámom, esetleg a nemem.
És ezeket bárki bármikor megszerezheti.Bár ugye a netszolgáltató is lementi ezt a kis szösszenetemet is, és bármikor bármi potentátnak átadja.
És ezért van, hogy nem érdekel, ki mit akar lenyúlni infót rólam, az inkább érdekel, hogy kárt ne okozzon nekem.
Amúgy csak úgy simán közli velem a vírusirtóm, hogy ez az oldal sem biztonságos. . . . de már mindegyis:))

2018.03.30. 13:02:25

@pizzaszeletvágó: opsz, az előzőt pontosítva, majdnem két hónapig lógott itt füstölés után a sonkuci. Hülye vagyok már, azt se tudom hol vagyok és mikor. :)

@she_wolf: igen, görények vagytok! :) (szeretettel)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.30. 13:09:58

@Fenchurch68: Sárga túró alap. sonka, kolbász főve, és a töltött csirke(vagy dagadó)
Sonka igazi sváb, sok hétig sózott-pácolt, Vállajról.

2018.03.30. 13:09:59

@csevely: ennél azért többről van szó, de hagyjuk, nem érdekes... csak egy problémára akartam felhívni a figyelmet, használni kell a modern kor lehetőségeit, ésszel. Nem akartam többet ennél. Azt az egyet fogadjuk el tényként, hogy ha elküldesz egy pinterest linket valakinek, aki be van lépve közben a facebookra, az mást fog látni, mint aki nem. Erről szóltam elsőre, nem többről. Bántásnak meg főleg ne vedd!
Legfeljebb annyival egészítem ki a mondanivalódat, hogy a 3 adat, amiből minden összerakható az pont az ilyen szarságok miatt rakható össze, mint a facebook vagy a google vagy a windows vagy éppen a legutóbbi intel processzor probléma.
Kár is rá több szó, nem vagyok conteo hívő, ha erre gondoltál.

she_wolf 2018.03.30. 13:23:08

@pizzaszeletvágó:
...meg hamuvá sült pogácsa is, meg a madárlátta kenyér...:)
indavideo.hu/video/Kovacs_Andras_Peter_Kerti_munkak_fozes
Ezt 07:12-től érdemes (csak a pácsó kedvéért);

Ezt meg csak úgy kedvcsinálónak:
www.youtube.com/watch?v=NX1XjU_o2Xc

"Amit levágtam a fenéktájékról..." gondolom, az mehet mellekbe, ajkakba Minden valamire való plasztikai sebész így kezdi a szakmát:)
No nem hülyülök tovább, egyébként is csak az irigység beszél belőlem. Soha nem bírtam összeszedni kellő mennyiségű bátorságot ilyesmihez:( Félek hogy elrontom, felhasználhatatlan lesz, és akkor oda a nyersanyag, az idő és a sikerélmény. És őszintén: ki szereti a kudarcokat?:(

2018.03.30. 13:34:22

@she_wolf: ugyan, én is féltem az első sonkánál, még a hatodiknál is! :) Feleségem szokta mondani, minek csinálom, ha ennyit aggódok rajta. De tényleg, hőmérőzök, figyelem, babusgatom hónapokig, minden nap az eszembe kell legyen a nagybetűs sonka, figyelem a páratartalmat, aggódom. Ma meg azt se tudta már hogy sürgesse, hogy minél előbb kész legyen, "sonkás kedvében van", azt mondja. :)

KAP. Na ez jó story. Pácsó és pác-só. Csakhogy kb. 30 évvel előztem be ezt a poénját, ha hiszitek, ha nem, egy kempingezés során szőke barátnőket hülyítettem a májkrémes doboz feliratával, ahol az összetevők között fel volt sorolva a pácsó, a "pácsó" így "csé"-vel, hogy azt mondtam nekik, az egy különleges mexikói fűszer! :D Mert ugye poncsóról meg pancsóról már hallottak valamit ők...

she_wolf 2018.03.30. 13:39:52

@csevely:
Kamu profillal vagyok fent a facén, kizárólag egy ember kedvéért. De vele is ha lehet, inkább levelet váltok, vagy személyesen beszélünk. Nem érdekelnek a közösségi oldalak, bár a pinterestre néha bekukkantok lakberendezés és DIY okán.
Regisztrációm csak mozicsatornán, ezen a bülye blogponthun, és az index fórumán van. Mindenhol más nickkel, nem mintha ez sokat számítana.
A cyber-biztonságot az orvoslással tudnám talán párhuzamba állítani: először a probléma, a megoldók pedig kullognak utána. Ez egy örökös folyamat, és így van rendjén, előre csak azokra lehet felkészülni, amit már megismertél.

Hogy a neten keresztül ne lehessek sebezhető, azzal igyekszem megoldani, hogy csak dumára és tájékozódásra használom.
Mindent úgysem védhetek ki, de ezen nem is rágódom.

she_wolf 2018.03.30. 13:44:52

@pizzaszeletvágó:
Na de a feleséged legalább megnevez a vágya tárgyát:"sonka"!
Az én uram meg a "mit főzzek" kérdésre:
nyerset;
valami egyszerűt;
tejbegrízt(!!!);
...napasztmek!
Cserébe nem nyíg, nem válogat, szépen megeszi amit kap:D

2018.03.30. 14:13:47

@she_wolf: nem tudom, melyikünk a szerencsésebb! :DD

2018.03.30. 14:27:30

@she_wolf: persze, világos. De az ember nem azért védi magát és az adatait, mert titkolnivalója lenne. Bármiféle is. Nem. Ez elvi kérdés. (a kamuprofil meg semmitől nem ment meg...)
Nyilván mindenki annyit közöl és annyit nyit meg az interneten, amit belátása szerint bevállal. Csak szóltam, hogy ettől függetlenül és ezen felül kémkednek.
Maga az egész téma meg nem volt ilyen komoly. Csak egy linkelési probléma, nem győzöm eléggé kicsinyíteni a problémát, amiről szó lett volna eredetileg. Némi morgós felhanggal részemről: hiba volt.

Fenchurch68 2018.03.30. 14:47:42

Nálunk az a tréfás helyzet forog fenn, hogy mivel édesem harminckét éve számítógépek között él, valamint rengeteg ügyfél, plusz azok ügyfelei-alkalmazottai kényes adatai fordulnak meg a keze között, meg még persze elvből is, semmilyen közösségi felületen nincs jelen, és ennek veszélyeiről bármikor képes másfél órás előadást tartani nekem vagy a lányaimnak, akik meg ugye de.

Viszont heti rendszerességgel kér meg, hogy keressem már meg neki x-et vagy y-t a fészbúkon, mert mittudomén, nem tudja másképp elérni, vagy volt osztálytárs, volt kolléga, és kéne kommunikálniuk. Egyszer levezettem neki, hogy ha tényleg elvből nem használná, akkor nem valami etikus, hogy az előnyeit viszont rajtam keresztül élvezi :D Ezzel elértem, hogy jelentősen lecsökkent a fészbúkellenes kirohanások száma.

she_wolf 2018.03.30. 15:10:12

@pizzaszeletvágó:
Tényleg nem kell ennek nagyobb feneket keríteni, nem érdemes:)
A kémkedés, irigykedés kb. az emberiséggel egyidős. Legfeljebb annyit tehet az egyén, hogy ő maga nem él vele, és nem nyújt nagyobb támadási felületet, mint amekkorát feltétlenül muszáj.
Apró bosszúság mindenkit érhet, ezen meg kell tanulni átlépni (néha nem könnyű az sem), nagyobb horderejű dolog esetén elvileg létezik jogorvoslat.

Az pedig hogy egy linkre kattintva kinek mi jelenik (vagy sem) meg, tényleg bagatell:)

she_wolf 2018.03.30. 15:30:56

@Fenchurch68:
Édesed a kettős mércét alkalmazza, ami tényleg nem etikus.
Azt megértem, ha tartózkodik a közösségi oldalaktól, hiszen ő jobban rálát a háttérben zajló folyamatokra, mint egy átlagos júzer.
A férjemet a keresésektől szoktam óvni, mert szerintem más az, ha véletlenül olyan oldalra klikkelsz ami aggályos lehet tartalmilag, vagy kifejezetten rákeresel.
Sok éve megdöbbent azon, hogy megkérdeztem tőle, hogy miért érdekli ez vagy az. Honnan tudom? Előzményekből -mondtam neki. Majd közöltem vele, hogy az sem biztonság, ha törlöd az előzményt, mert visszakereshető. Okoztam neki némi meglepetést:)
Nem tudom hogy azóta milyen fejlesztések történtek, ma már valószínűleg nehezebben megy a dolog az átlagos felhasználónak.

2018.03.30. 16:04:20

@Fenchurch68: nagyon így van! És pontosan ez a baj a kamuprofillal.
Ha azt akarod, hogy ismerősökkel kommunikálj és megtaláljanak ők is, akiket ezer éve nem láttál, akkor valódi profil kell. ---és akkor már ugye ki is vagy szolgáltatva.
Ha csak kamuprofilod van, ugyanúgy vagy magányos a közösségi térben, mint nélküle. :)
Ha van kamuprofilod, amit egy két tízenegynéhány ismerőssel megbeszélsz, hogy van, akkor sem vagy biztonságban.
De mindez nem a facebokkal kezdődött, hanem a telefonnal, pontosabban a telefonközponttal! Puskás szégyellje magát emiatt! :D

2018.03.30. 16:20:54

@pizzaszeletvágó: én kérek elnézést, nem akarom a "kutya" szerepét átvenni, a jómijó linkelésével, de ezzel a cikkel itt alább teljesen egyetértek. Meg még ragozhatnám.

h_t_t_p://gault_millau.hu/buvos-szakacs/szaritott-sonka-hazilag

2018.03.30. 16:22:29

@pizzaszeletvágó: bocs, nem link lett, mert a szűrőn fennakadt, az aláhúzás jeleket mindenhonnan vegyétek ki a linkből, akkor működik :(

Fenchurch68 2018.03.30. 16:25:55

@she_wolf: Nekem pl. az nagyon tetszik, ahogy a lányok iskolájában/volt iskolájában kezelik ezt a témát. Látják a pedagógusok, hogy semmi értelme nincs tiltani vagy ijesztgetni, inkább megtanítják, hogy lehet ésszel és biztonságosan használni a netet. Nekik is folyamatosan fejlődni kell, egy lépéssel a gyerekek előtt. Egyik tanár mesélte, hogy ha kitalál egy házi dolgozat témát, akkor az az első, hogy átnézi, mit ad fel a gugli ebben a témában az első két-három oldalon, mert persze lehet használni kutatómunkára a netet, de azt is meg kell tanulniuk, hogy a wikiről kopipésztelni sajnos azzal jár, hogy újra kell írni a dogát :)
Illetve ha az adott oszt.tan. vagy mentor úgy látja, hogy ő nem ért eléggé az adott dologhoz, akkor keres valaki szakértőt, és elhívja beszélgetni.

she_wolf 2018.03.30. 16:37:46

@pizzaszeletvágó:
A face jó elgondolás lett volna. Lett volna...
Nekem csak egy ösmerősöm van ott visszaigazolva. Az én ottani nevem nem valódi, adatot nem adtam meg magamról, meg még mélfiók is más tartozik hozzá. Egyszerűen azért, mert nem érdekel.

No ez a bajom a sonkával: tuti, hogy elrontanám:(
Erről eszembe jutott most, hogy a férjem szereti a cserkészkolbászt. De egyre gyakrabban rítt, hogy "vizes", car állagú, bezzeg a régi cserkész! Aztán gondolt egy merészet, vett néhány rőfnyit, és egy életem-egy halálom jeligével kiakasztotta a pinyó lépcsője fölé egy seprűnyélre, "ha nem lesz jó, megeszik a kutyák" alapon.
A kutyáknak csak kóstoló jutott:P

she_wolf 2018.03.30. 16:48:03

@Fenchurch68:
Semmiképpen nem tiltanám a nettől a gyerekeket. A necces tartalmakat persze igen, de szűrőket nem csak a konyhában lehet használni.
Az az előzetes kérdés a korra vonatkozóan pedig egyenesen vicc. Annak is gyenge. "Elmúltál már?"
Az internet hatalmas tudás tárháza lehet -megfelelően alkalmazva.
Tanerő helyében ha látnám, hogy valamelyik gyerekemnek ez vagy az nehezebben meg, javasolnék neki olyan linkeket, ahol találhat olyan kiegészítő tudnivalókat, amiket elolvasva fejlesztheti a képességeit.
És számonkéréskor inkább szóbeli, mint írásbeli, mert abból jobban látszik, hogy egy gyerek megértett-e bizonyos összefüggéseket.
De én nem vagyok tanár:)

she_wolf 2018.03.30. 16:49:40

@Fenchurch68:
Ja, kicsikutyának hódolatom:*

Fenchurch68 2018.03.30. 17:09:35

@she_wolf: Igen, igen, a tanároknak is kb. ez a hozzáállásuk, hogy csak a múlhatatlanul szükséges adatokat kell kívülről tudni, minden másról elég azt tudni, hogy az ember hol és hogyan keresse.
Az is érdekes, hogy ez ugyebár Waldorf, amiről sok kívülállónak van olyan képe, hogy informatikán biztos abakuszt faragnak a gyerekek :), közben meg szerintem sokkal használhatóbb, gyakorlati dolgokat tanulnak, pl. a hatékony netes keresés, vagy mondjuk a számítógép részei nem a tankönyvben egy felsorolás, hanem szétszedünk egy gépet, és megnézzük, hogy néz ki egy merevlemez, hogy nyúljunk hozzá, hogy vesszük ki-tesszük vissza. Vagy mondjuk netes bankolás. Ez a legtöbb dologra igaz, és ettől nem csak élményszerűbb lesz a tanulnivaló, hanem rögtön látszik, hogy ja, ez nem csak a tanárok kedvéért bemagolandó hülyeség, hanem értelme is van. (Trigonometria epocha végén van egy egyhetes földmérő tábor, a középső lányomék pl. egy biogazdaság leendő épületeit, kerítését mérték, jelölték, aztán egy kicsit még betonoztak is :)

Kicsikutya büntiben volt ma, mert a nála háromszor nagyobb barátnéja épp tüzelni kezd, és a futtatón többször megpróbálta megbarátkozni, pedig még messze van a nagyfiúságtól.

2018.03.30. 17:27:22

@Fenchurch68:

Ezt ne írjuk le, vagy kérlek legalább árnyaljuk.

"Igen, igen, a tanároknak is kb. ez a hozzáállásuk, hogy csak a múlhatatlanul szükséges adatokat kell kívülről tudni, minden másról elég azt tudni, hogy az ember hol és hogyan keresse. "

Én is belefutottam a fiammal kapcsolatban ilyen semmirevaló osztályfőnökbe, de nem ez a lényeg.
A családomnak több mint kétharmada orvos.
Ha bármelyikük a neten kezd el keresgélni a beteg azonnali ellátása helyett, ha akkor kezdi el keresgélni a hatóanyagot a dózist és a műveleti sorrendet, akkor őket zárná ez a társadalom börtönbe, teljesen jogosan.
Fejben kell lenni sok mindennek. Sőt inkább mindennek! A neten csak szőrözni lehet a problémát! Offline módban.
Ha én kimegyek valahová, mert összeomlott a hálózat, nem fogok guglizni, hogy megtaláljam a hibát.
Mi lenne az emberrel a fejében lévő tudás nélkül?
Mi lenne, ha Waka netezni kezdene először, mikor céklát vet?
Legyen Waldorf és legyen alternatív, de ne vesszenek le az orvosok és a mérnökök, ahogy a mezőgazdászok, költők a kőfaragók és a balett táncosok se!
Fejből élünk, nem gugliból, azt a mindenit!

2018.03.30. 18:10:00

@pizzaszeletvágó: mi magunk vagyunk a tudás, és a sok emberi agy a tudás hálózata, nem az internethálózat, ebből kellene már felébredni! Különben kihalunk.
Bocs, ma állandóan a saját szövegeimre válaszolok. de bakker...

she_wolf 2018.03.30. 18:33:56

@pizzaszeletvágó:
"...minden másról elég azt tudni, hogy az ember hol és hogyan keresse. "

Majd megtalálja, és ha érdekli, akkor ezerszer is el fogja olvasni és meg fogja tanulni.
Nekem sem suliban tanították meg bioszból, hogy melyik az 5 leghalálosabb mérgű kígyó, de ha úgy döntök, hogy meg sem állok Ausztráliáig, akkor nem fog váratlanul érni, ha egy kispikkelyű tajpán az utamba kerül:)
De számtalan ilyen dolog lehet még.

Ne a kész embert nézd, hanem a tudás halmozásának folyamatát. És a kölöknek sem az a jó, ha mindenhonnan beszopja a hülyeségeket csak mert a neten találta. Szakmai oldalakra, vagy legalábbis egy hiteles szerzőre kell fókuszálni.
De ettől az iskolai száraz anyag még éppúgy megtanulandó, sőt, hiszen a matematikát és a nyelvet (különösen a változó szabályzatú helyesírást) nem lehet kiváltani számítógéppel. Pláne ez utóbbit, mert gyakran én szégyellem magam az újságírók helyett a magam erős közepes helyesírásával. A gép nem fog magyarázni, míg a tanár -jó esetben- igen:)

A főzés: én bizony nagyon sok alapanyagnak, elkészítési módnak nézek utána a neten, mert nem vagyok sem szaki, sem kimagaslóan hobbista szakács. Legutóbb a nyúlnak néztem utána.
Minden nem lehet a fejemben, a kevéssé használt infókat, tudást a háttérbe szorítja a friss. Emlékeztetőre a legtöbbeknek szüksége van, és mi lehet kézenfekvő a XXI. sz.-ban?;)

she_wolf 2018.03.30. 18:38:02

@pizzaszeletvágó:
Bocs, de az orvosos példa kifejezetten rossz összehasonlításos alap:(
Neki van egy előzetes és komoly tanulmányi időszaka, nem a gimiből megy rendelni 18 évesen. Továbbá van szakosítója, és kötelező, X évenkénti továbbképzése. Szóval....

she_wolf 2018.03.30. 18:38:33

@she_wolf:
...összehasonlítási...

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 18:50:04

@she_wolf: "Legutóbb a nyúlnak néztem utána."

Mondjuk a nyúlnak utána is lehet, ha hagyod elfutni.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 18:51:29

@she_wolf:

Mindennek nem is kell a fejben lenni, csak az alapoknak. Abból minden kifejthető.

she_wolf 2018.03.30. 18:56:36

@Fenchurch68:
Egy rakás cuccot megtanultam fejből, ma a töredékére jó, ha emlékszem. Vannak ismeretek, amiket csak rövid távon használunk. Nekem most pl. semmi szükségem a Walesi bárdokra (mint műre), viszont a kor, amelyben élt I. Edward, igen. Mit tanultunk töriből?
Világháborúkat.
Persze, tanulj többet arról ami érdekel, és kialakulsz. Csak ha nincs inspiráció és némi szülői és tanári segítség, akkor a gyerekből egy funkcionális analfabéta lesz.

she_wolf 2018.03.30. 19:02:13

@látjátok feleim szümtükkel:
Én is ugyanezt mondom, senki nem születik mindentudással a fejében. Amellett, hogy az alapokat igyekszel minél sokrétűbben alkalmazni, egyben bővíted járulékos csatolmányokkal is. Így fogsz egyre több ismerettel rendelkezni, sokrétűbb leszel.

she_wolf 2018.03.30. 19:05:02

@látjátok feleim szümtükkel:
Na de tényleg: milyen már az a háziasszony, aki szinte nap mint nap süt-főz, és egy nyamvadt nyulat képtelen külső segítség nélkül elkészíteni?:D
Ilyen alapon a házi sonka és/savanyúság egy laza ujjgyakorlat kellene hogy legyen.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 19:17:53

@she_wolf:

Mondjam, vagy mutassam?

Az a háziasszony, aki minden nap süt-főz, nem ijed meg egy nyúltól sem.
Mert a hús alapja a főzés ( levesnek, pököltnek stb. ) és a sütés ( egyben, darabolva, sóval fűszerekkel, zöldségekkel, rántva, darálva régtegezve stb. )
Aki nem tud mit kezdeni egy számára korábban nem ismert alapanyaggal, az nem "háziasszony".

2018.03.30. 19:21:03

@látjátok feleim szümtükkel: @she_wolf: Mondjuk így: bőségesen nem értek egyet veletek. De mit tehetek. Hallgatok. Írtam egy hosszút, a tanulásról, a tudásról, aztán kitöröltem. Így aztán a gugli se találja meg soha! :DDD
Nem, nagyon nem értek veletek egyet. Sőt veszélyesnek gondolom a hozzáállásotokat.

she_wolf 2018.03.30. 19:38:05

@pizzaszeletvágó:
Természetesen nem kérdőjelezem meg az ehhez való jogodat:) Te úgy látod, én így.
Nem kellett volna kitörölnöd, engem érdekel, hogy mások mit gondolnak. A vita pedig nem vitatkozás. Én szeretem az egészséges, építő vitákat:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.30. 19:44:30

@pizzaszeletvágó: Azt mindenesetre hozzá kell tennem, hogy ha először csinálok valamit, a neten is utána nézek. Régebben könyvtárba mentem, ismerőst kérdeztem. Ahogy egy cikkben olvastam a közelmúltban, az a gond, hogy az emberek jó része nem jegyez meg semmit, hiszen úgyis megmondja a gugli, ha kell. Márpedig az agy olyan, mint az izom: edzeni kell, különben elsorvad. Ha egyszer kihúzza valaki a konnektort, egy rakás életképtelen idióta fog kihalni a Földön.

she_wolf 2018.03.30. 19:45:28

@látjátok feleim szümtükkel:
Szépségkirálynő sem vagyok, meg autóversenyző sem. De a látványomtól eddig még senki nem lett rosszul, és autóval közlekedem.
Szokásom mondogatni, hogy én a nagy átlagot képviselem. És nem fogom megkockáztatni, hogy ki kelljen esetleg kukáznom egy fél kiló nyúlcombot bő két és félezer forintért.

(Azért ha ugyanúgy csinálnám a pörköltet nyúlból mint marhából, valószínűleg sajnálnám utólag, hogy annyi pénzt adtam ki érte. Vadnyúl esetében pláne.)

2018.03.30. 19:50:40

@Waka: gyakran mondjuk, amikor a magyar munkaerő kivándorlásáról beszélünk, hogy "az utolsó majd kapcsolja le a villanyt...!" ennek mintájára mondhatjuk, "az utolsó ember majd kapcsolja le a hálózatot...!"
:D

she_wolf 2018.03.30. 19:52:56

@Waka:
Az tényleg nagy baj, hogy az informatikus (meg még néhány elméleti pályás) némelyike simán éhen veszne a hűtő ajtaja előtt. Mert össze tudja kapcsolni a hűtő és a kaja fogalmát, de hogy mit kell azzal kezdeni éhség ellen, az már meghaladja a képességeit már az első mondatnál: végy egy serpenyőt...

2018.03.30. 20:04:10

@Waka: ja, ja, persze, ez nem képezi a vita tárgyát, én is mai napig guglizok gyümölcsfa metszés idején, hátha látok valami újat, nem is erről van szó. Nagyapámnak volt egy könyve az őszibarackról. Ő abból a könyvből több ezer négyszögöles őszibarack kertészetet hozott össze majd 60 évvel ezelőtt, mikor nyugdíjba ment, utána! Nekem megvan ez a könyv, rongyosra olvasva, most is működik. De megnézem a jutub videókat is.
Másról beszéltem én, de nehéz ezt itt, egy bográcsnyi slambuc körül lehet jobban menne. Csak ott is kéne laptop+internet+kivetítő. :))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 20:21:16

@she_wolf:

Nem sajnálnád, mert úgy is meg lehet főzni, és nagyon jó tud lenni.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 20:22:57

@pizzaszeletvágó:

Azért anno az árokparton vagy a ház előtt a sámedlin üldögélve, és beszélgetve valahogy nem hiányzott a kivetítő, meg az okostelefon sem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 20:24:08

Valahogy a fák nem változnak annyit tíz-húsz év alatt, mint ahány köpönyeget ennyi idő alatt megfordít egy ember.

she_wolf 2018.03.30. 20:31:38

@pizzaszeletvágó:
Kb. 2 méternyi szakácskönyvem van, mindenféle szerzőtől az Ínyesmestertől kezdve Icuson át, Julisig, meg a mindenféle noname gyűjtőkig.
A net gyorsabb, tematikusabban lehet benne keresni, és többet lehet benne találni.

A net tényleg abban ludas, hogy úgyis itt van, minek tanuljam meg. Mondjuk azért, mert van, amit kell/illik tudni.
És ez már azért hangsúlyosabb téma, mint a napi kaja.

2018.03.30. 20:34:27

@látjátok feleim szümtükkel: nem bizony!
Ott volt Örzse néni, az gyorsabban mondta be a híreket, az árokparton, mint a rádió. Mi? hogy a Sánta Gyurka a Csöre Esztivel ment ki hajnalban a szénát behozni, mikor az öreg Guszti még ki sem aludta a tegnapi pálinkázást a tanító úrral?
Aztán ott volt az Etus néni. Az úgy tudta a kalácssütést, mint senki. Még az öreg tekintetes úrék is hozzá jártak, mikor az Erdélyből hozatott szolgálójukat a Zsivány Pisti teherbe ejtette, oszt az sírva ment haza Kolozsvárra.
Hej, szép világ volt az internet és a telefon előtti világ!
Kellett is nekünk kivetítő, mikor Arany néni olyan meséket mondott nekünk kiskorunkban, hogy reggelig álmodtuk a dunyja alatt!
:D

she_wolf 2018.03.30. 20:39:12

@látjátok feleim szümtükkel:
És válogatni szabad esetleg? Vagy van a pörkölt, vagy a pörkölt?
Szerdán is, és Húsvétkor is?
Szerintem sajnálnám. Bár az egyházi ünnepek jelentéstartalmával nem tudok azonosulni, de legalább az asztalnál legyen egy olyan érzésem, hogy ez a nap nem hétköznap.
Már csak azért sem, mert ilyenkor még kedvesebbek az emlékek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 20:44:54

@she_wolf:

Értem, de egy finom nyuszipörkölt az nagyon jó tud lenni, meg a birka hús is savanyú képosztában főzve.
Az egyéni dolog, hogy mi ünnepi és mi nem. Nekem egy jó gyalogpaprikáskrumpli is mindig ünnepi(lenne).

she_wolf 2018.03.30. 20:45:00

@pizzaszeletvágó:
"Hej, szép világ volt az internet és a telefon előtti világ!"

Meg a lovaskocsi, és a korai halál, a megvesszőzés és társai...
Ha komolyan írtad, nem csak túltolt iróniával, akkor most én nem tudok nagyon egyetérteni veled.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 20:48:29

Egyébként édekes dolog ez a húsvéti nyúlevés. Mert a vadnyúlfi még ilyenkor nem enni való méretű, az idős nyúlat meg húsvét körül nem vadásszák. Házinyúlnál más a helyzet, mert az tavasztól függetlenül tud fialni, és a 12 hetes nyusz az bizony nagyon fogra való étek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 20:51:34

@pizzaszeletvágó:

Én arra emlékszem, hogy a sárga veszedelemről meséltek, és ez be is jött, mert a Szijjártó megnyitotta keletre a kaput. Oszt kaput.

2018.03.30. 20:51:52

@she_wolf: azt az egy mondatot pontosan azt az egy mondatot, amit idéztél, azt nagyon komolyan írtam. A több izé, irodalom.
Jó, legyen:
Ott, ahol most élek a feleségemmel, nagyon sokat tettünk az elmúlt 20 évben, a sötétség ellen, a lovaskocsi ellen konkrétan nem, de a tisztaság, a korai halál, a megkülönböztetés, az egyenjogúság, iskolai esélyegyenlőség érdekében sokat. Mindezt nem telefonnal és nem internettel. Ezt árokparton is meg lehetett volna tenni.
Így már világosabb? ;)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 21:10:19

@pizzaszeletvágó:

Vajon farkaslány beszélget élő emberekkel annyit, mint amennyit neten?

she_wolf 2018.03.30. 21:31:06

@pizzaszeletvágó:
Kezdettől világos volt, csak én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy az aktualitásra fókuszálok.
Vannak akik már elég hosszú életutat jártak be ahhoz, hogy folyamatában nézzék az eseményeket, és bele tudják helyezni magukat a régmúlt tapasztalataival együtt a mai korba.
Valóban szép, és jó volt régebben, de leginkább nyugisabb:)
A világ egyre zaklatottabb lesz, eltűnik az, hogy mindennek megvan a maga helye, és ideje. Veszteség? Igen. Mert túlhajszolttá tesz, frusztrálttá.

Én 52 vagyok. Volt sok szarság a gyerekkoromban, de ezzel együtt rengeteg jóságra emlékszem belőle. Bennem vannak még a majálisok, építők napja, ilyen-olyan tábor, ami akkor még másabb volt, mint manapság.
Emlékszem egykori tanáraimra, akiket szerettem, másokat utáltam. Ma azt mondanám, ők az otthoni kudarcaik miatt vettek revansot rajtunk, gyerekeken. És nem volt net, hogy utánanézzünk, hogy hol, kinél és milyen formában lehet panaszkodni. Pedig lehet, hogy jó lett volna.

A saját példád dicséretes, de nagy általánosságban nem igazol. Nem tudom, ilyen eszközöket használtatok fel, de ha bárkivel is érdemben akarok megtárgyalni valakit, akkor legalább egy fogadóóra után illik érdeklődni, majd -mint általában- írásos nyoma is marad. Persze, a posta dolgozik még levélfeldolgozással:)
Ma ha bárhova bemégy egy űrlapot kitölteni, tuti hogy az elérhetőségekhez kérnek e-mail címet is, mobil számmal.
Természetesen nem az elmaradt régiókról beszélek, ahol emberhez méltó életnek nyoma sincs:(
Én egyébként nem szoktam megadni.

she_wolf 2018.03.30. 21:33:31

@látjátok feleim szümtükkel:
Attól függ. De miért nem engem kérdezel?:)
A munkám, és az egészségi állapotom az internethez köt.

she_wolf 2018.03.30. 21:35:47

@she_wolf:
Bocs az elütésekért, értsd jól:)

2018.03.30. 21:40:19

@látjátok feleim szümtükkel: engem kérdezel? nem tudom. szerintem igen! miért ne? Van amit úgysem lehet überelni: több száz család gondja-baja 20 évig. Ez ad egy kis keresztmetszetet térben és időben.

én inkább magamat sokallom, már megint sok van itt belőlem, én kérek elnézést, ideje lenne befogni a számat, a sonka maghőmérséklete elérte a 71 fokot a combcsontnál, ideje lenne konyhába mennem... szigorúan ellenőrizni, ebben a sorrendben, hogy
1. maradt-e még vörösbor a kancsóban
2. elég lesz-e ennyi fővés (alig mozgó vízben) a sonkának

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 22:02:13

@pizzaszeletvágó:

Hú, a mi sonkánk csak reggel fog megfőni.
Bort meg annyit kell venni, hogy ne fogyjon el.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.30. 22:09:16

@she_wolf:

Nem kérdeztem én senkit, csak feltettem a kérdést. Bárki válaszolhat rá.

Szerintem nem értetted miről szólt a disputa.
A közvetlen emberi érintkezést nem pótolja a netes beszélgetés. Ezt attól függetlenül állítom, hogy én nagyon jónak tartom a netet, de a hasznossága az emberi kapcsolatokban nem akkora, mint más területeken.
Persze az egészben az a csavar, hogy az utóbbi 50 év legjobb barátságát én a neten találtam meg, a gyerekem meg a párját. Ettől függetlenül vallom, hogy az élő beszélgetésnél nincs hasznosabb kapcsolat.

2018.03.30. 22:36:54

@látjátok feleim szümtükkel: ezt most így aláírtam, de szeretném kiegészíteni: a blogkocsmázás és a blogkocsma disputái, legyen szó itt bármiről, jobb, mint az internet-pokol összes bugyra együttvéve, mármint pozitívan jobb, nem is szeretek már máshol disputázni, mondjuk ez utóbbi rossz hír nektek.... :)
Sonkát lekapcsoltam a hőforrásról, holnap délig biztos elvan a lében, míg kihűl. Aztán emelem ki a léből, és hűl-szárad még, mire szeletelve lészen.
Nem kapkodós dolog ez. :)

she_wolf 2018.03.30. 22:45:42

@látjátok feleim szümtükkel:
Mindkettővel kapcsolatban pro és kontra érvek garmadáját lehet felhozni:)
Legnagyobb pozitívuma egyben talán a legnagyobb veszélyt is magában rejt(het)i: az ismerkedést.
Nagyon mellé lehet nyúlni, és nagyon bele is lehet találni -ahogy te is tapasztaltad:)
Az írással szemben az élő beszédet az ember megtámogatja mimikával, testbeszéddel, és ezek néha többet mondanak, mint a szó.

she_wolf 2018.03.30. 23:13:17

@pizzaszeletvágó:
Hótt ártatlanul kérdezem (nem csak tőled):
aztat olvastam, hogy a csont nélküli nyers füstölt csülköt ahány deka, annyi percig kell főzni. Igaz ez?
Én így csináltam legutóbb a csülkös bablét, és nagyon jó lett. Az érdekelne, hogy ez véletlen volt, vagy ezt vehetem általános szabálynak?
(A csontos más, az akkor jó, ha (szinte) leválik a csontról.)

Sajnálni fogom az előszobámat, ha elkészül:( Tök hideg van benne, ott szoktam kihűteni a nagyobb tétel kajákat mielőtt a hűtőszekrénybe teszem.

2018.03.31. 00:17:48

@she_wolf: hóttra nem értem. Nem főztem még soha füstölt csülköt csont nélkül, az millyen állat? Puhára, de nem szétfőve. Nem zubogtatva.
Csülkös bableves nálam 3 nap.
1. áztatás (ha kell a csülköt)
2. főzés, kihűtés (csülök hűl, bab ázik)
3. bab főzés a lével, a hideg lé tetejéről leszedett zsírral

nem tudom miért használnék csont nélküli füstölt csülköt... hm.

Tangó Suszter 2018.03.31. 00:36:20

Régebben a tárcsás telefon korában csomó számot tudtam fejből. 20 éve van hendim izé mobilom és csak a magamét tudom.

2018.03.31. 00:56:25

@Tangó Suszter: a telefonunk lehet okos, de mi nem... :D Nekünk harangoztak.
Te se alszol? :)))

2018.03.31. 01:04:39

@she_wolf: ezzel is egyet lehet érteni, sajnos vagy nem, de így van, és ráadásul bonyolult téma

she_wolf 2018.03.31. 01:19:51

@pizzaszeletvágó:
Nagyon másképpen csináljuk, nekem 24 óra alatt megvan, és nem tudom, mások milyennek ítélnék, de eddig ez sikerült a legjobban.
Szerencsém volt, a csülköt nem kellett áztatni.
Tudom, a csontos lett volna az igazi, de továbbra is ketten vagyunk, és csak hatalmas méretű futóművek voltak a boltban. Ezért döntöttem a csontozott mellett.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.31. 07:02:32

@Tangó Suszter:

Én a magamét sem, de a gyerek néhai első mobiljáét igen.:(

Fenchurch68 2018.03.31. 08:54:16

Azzal nem értek egyet, hogy "úgyis itt van, minek tanuljam meg". Ami az embert érdekli, netán a szenvedélye, életcélja (vagy nem annyira, de kontraproduktív lenne, ha minden alkalommal utána kéne nézni, pl. palacsinta receptje), azt tudni fogja fejből is. A gyerekeim tanárai sem azt mondták, hogy kisfiam, meg ne tanuld, hogy mi pontos j vagy elipszilon, vagy meg ne tanuld az alapműveleteket számtanból, mert úgyis van számológép. Csak mondjuk a középső lányom derivál meg integrál, mert matektanárnak készül, a legnagyobbnak meg ezt nem tudja, nem érdekli, mert ő óvónő lesz. Ő viszont tud fejből szolmizálva háromszáz gyerekdalt, azt a leendő matektanárnak nem kell (hálistennek! szegénynek nagyon nincs hangja). Remélem, az orvos tényleg nem gugliból mondja meg, hogy mit szedjek, ha fáj a torkom (bár ha valami szakterületének határán lévő problémával megyek, azért nem bánnám, ha megnézné könyvben/megkérdezne okosabbat/kiguglizná, nekem mindegy, melyik, döntse el ő), és én se guglizok napi szinten használt jogszabályokat, normatívás előírásokat pl., de ha mondjuk változik egy előírás, azt többnyire a netről tudom meg.

Régen is használtunk szakkönyveket, lexikonokat stb., most ehhez ott van a net is, és ugyanúgy meg kell tanulni használni, és én nagyon örülök, hogy ezt a gyerekeimnek megtanították a suliban. Ennyi.

she_wolf 2018.03.31. 11:15:03

@Fenchurch68:
"Azzal nem értek egyet, hogy "úgyis itt van, minek tanuljam meg"."

Én sem, de van az ember életében szakasz, amikor inkább a haverek, mint a suli, és tanulás. Akkor szokta a szorgalmas tanerő megjegyezni, hogy édes fiam, ha már lopsz, akkor jelöld meg a forrást is!:)
A jó tanár pedig azt mondja, hogy figyelj rám, ha akarod, egészítsd ki, de tanuld meg!

Nekem a matekkal volt 2 éven keresztül gondom, és már simán elkönyveltem, hogy menthetetlenül hülye vagyok, szellemileg visszamaradott. És nem vigasztalt, hogy az osztályból többen is "visszaestek". Tanárcsere után pedig rájöttünk, hogy mégsem a mi készülékünkben volt a hiba.

Tangó Suszter 2018.03.31. 11:32:13

@pizzaszeletvágó: Nem aludtam. 0 óra o2 perckor jött egy értesítés egy kedves ismeröstöl: Szia! Ébren vagy? Erre felhívtam puff neki aludt, azt hitte baj van. Egy régi smmse aktiválódott.???!!!@látjátok feleim szümtükkel: A régi Matávos szám gond nélkül jön 695 332
------------------------------------
1964ben mondta az ofő, hogy egy gimnázimot végzettől ELVÁRHATÓ, hogy tudja mit hol keressen. Nem egyenlő hogy elég ha tudja stb.

Tangó Suszter 2018.03.31. 11:41:21

@she_wolf: Nekem abban. Leszerelés után visszamentem egy a gimnázumból ismert tanárhoz, hohy most kényszer nélkül, saját akaratból megtanulom a matekot. Ki kellett gyufával támasztani a szemhéjam/D\ el ne aludjak. Feladtuk. Evvan.2

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.31. 12:36:22

@Tangó Suszter:

Nagyon okos ember volt az a tanár.
Matekot és is tanultam volna érettségi után, de sajnos meghalt a tanárnő ( aki a gimiben három évig tanította, és értettem is, tudtam is ). Így nem az lettem, ami szerettem volna.

2018.03.31. 13:54:13

Kedves Kocsmatöltelékek!
Én ezekkel a képekkel kívánok nektek kellemes húsvéti időtöltést, pihenést és feltöltődést. Össze kell jönni ilyenkor egy jó sonka körül. ;)

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25762425-d875d666/user
(nem bírtam ki, fel kellett vágnom)

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25762427-e98adb28/user
(a tányér a képen 30 centi átmérőjű)

she_wolf 2018.03.31. 16:03:09

@pizzaszeletvágó:
Neked is hasonló jókat!
Jányokat, tojásokat, sonkákat ahogy a csövön kifér!:) És sütikéket. Oszt nem elmismásolni a locsolkodást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.31. 17:43:01

@pizzaszeletvágó: Gusztusos! Az enyém még csak most fő :) (Nem lesz ekkora, mindössze 1,2 kg és lapockából van. Elsőre nem mertem komoly darabot feldolgozni).

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.31. 17:59:09

@pizzaszeletvágó:

Erős rosszallásomat vívtad ki a képekkel.;D

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.31. 18:58:43

@pizzaszeletvágó:

Igen, erős nyálcsurgást provokálnak a fotóid.

2018.03.31. 20:14:51

@Andrass9: az is biztosan szép lesz. Ezt a darabot nem tudtam megmérni, csak 5 kg-ig mér a mérlegem, saccra 8 kg lehetett nyersen, csonttal, 7.5 kg készen, csont nélkül. Nálunk ilyenkor körbeüljük és két napig reggel-délben-este mindenki ezt kívánja. retekkel, paradicsommal, salátával, mindenféle zöldekkel, ropogtatjuk, mint a nyulak. Elfogy, sohasem maradt meg.
Nem is beszélve 10 liter sonkaléről, ami már kiadagolva a fagyasztóban várja a sorsát, főleg szemestermény formájában, babtól, lencsén keresztül, sárgaborsóig, egész évben. Idén különösen szép tükrös tisztaságú lett a lé, köszönhetően a forralásmentes főzésnek. (idén először hőmérőztem és nem bántam meg)
Biztatok mindenkit...!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.31. 21:02:00

@pizzaszeletvágó: Ezek mind nagyon fontos részei a húsvéti sonkának! Én viszont levét besürítem, mert nem tudok kiszakítani 10 liternyi helyet neki a fagyasztóban, akármekkora is az :(
Még mindig mocorog a lében a sonka egy csülökkel (immáron 4 órája), de nem megy bele a húsvilla. Beállítottam a teraszon 200W-ra és további 3 órára. Ezalatt MUSZÁJ megfőnie :)
Azt már biztosan megtanultam, hogy a füstölés után magas páratartalmú helységben kell tárolni, nem pedig kiszárítani a levegőt dehumidifierrel. Ez is hozzátartozik a tanulógörbéhez :)

2018.03.31. 22:57:50

@Andrass9: inkább az, hogy nem szabad hirtelen kiszárítani. A túl nedves és túl hideg, a légáram nélkül magában hordozza a penészedés veszélyét sajnos. Gyakorlatban ezen az éghajlaton nagyon kell sakkozni, vagy kell a drága, árát vissza nem hozó szárító berendezés. Nagyon nehéz: én a garázs és a lakás egyik fűtetlen szobája között mozgattam a sonkát, külső időjárás függvényében.
De megérte: nagyon finom, vajpuha, de érdekes módon mégis harapható, jó lett, na.
Nálam ez a darab 6 és fél óráig főtt. Igazából nem is a súlya, hanem a legnagyobb vastagsága adja meg az időt. Nem főtt túl, meg szét, meg szárazra, ahogy volt már rá példa "tanuló" koromban. Ebbe se ment bele a villa melegen, de ugye te is a lében hagyod kihűlni? Akkor visszaszív és megpuhul. A főzés végét szerintem a maghőmérséklet adja meg. Ahogy elérte a 70-75 fokot, ott tartottam még egy óráig, majd lekapcsoltam. Kb. 10 óra múlva vettem ki a léből, akkor még erősen langyos volt.
Nekem ez a módszer látszik jónak.