Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (41) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (18) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (185) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (78) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (301) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (29) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (62) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (233) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (6) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (3) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (28) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (47) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (19) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (108) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (7) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (76) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (60) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (6) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (52) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (81) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (36) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (105) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (107) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (50) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (113) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (156) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (30) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (13) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (49) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (30) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (164) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (41) zellergumó (24) zellerlevél (19) zellerszár (23) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Krumplis káposzta

2018.03.16. 07:00 Waka

Valamelyik főzős műsorban találkoztam ezzel az étellel. A jókora krumplikat héjában megsütötték. Nagyjából kikanalazták a belsejét, összetörték, vajjal, káposztával elkeverték, fűszerezték, aztán visszatöltötték a krumpliba. Forró sütőben megpirították és szaftos sült hús mellé tálalták.
Megtetszett a dolog, bár így böjt idején a húsról lemondtam. Kellett hozzá még valami, hogy teljesebb értékű fogás legyen belőle. Mindig is nagy kedvenceim voltak a rakott, csőben sült dolgok, ügyeskedtem hát olyasfélét belőle.

img_2573.JPG

Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 1 kg kelkáposzta
- 15 dkg vaj
- 6 egész tojás
- só
- fekete bors
- szerecsendió

A krumplit jó sós vízben megfőztem.

img_2539.JPG

Míg a krumpli rotyogott, negyedeltem a káposztát és nagyjából centi széles csíkokra vágtam.

img_2543.JPG

A tepsit vajjal kikentem, majd - hirtelen ötlettől vezérelve - kukoricadarával megszórtam.

img_2545.JPG

A krumplit leszűrtem és még azon melegében rádobtam a felkockázott vajat.

img_2547.JPG

Sóztam, fűszereztem és nagyjából összetörtem.

img_2550.JPGimg_2553.JPG

Hozzáadtam a kelkáposztát és összekevertem.

img_2556.JPG

Tepsibe simítottam és egy merőkanállal nyomtam bele hat mélyedést a tojások számára. A sütőben hármas fokozaton egy órát sütöttem.

img_2559.JPG

Az óra leteltével beleütöttem a mélyedésekbe a tojásokat és a tepsit visszatettem a sütőbe. Amikor elkezdett a tojások széle opálosodni, lezártam a gázt.

img_2561.JPG

Amint meghűlt egy kicsit, hat kockára vágtam és tálaltam.

img_2569.JPG

Száraz lett, bár annyira nem volt vészes, de pár dolgot mindenesetre meg kell változtatni, ha megint ilyet akarok főzni:
- Kevesebb káposztát kell használni.
- Ennyi krumplihoz kevés a 15 deka vaj.
- A káposztát célszerű blansirozni, mielőtt összekeverem a krumplival.
- A tetejére sem árt valami bevonat (pl. tejföl), ezzel is csökkentve a kiszáradást.
Mindezektől eltekintve jó kaja ez.

66 komment

Címkék: tojás krumpli vaj szerecsendió kelkáposzta feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4713738684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.16. 07:22:02

Egyet értek, ez nagyon jó lesz, ha egy kicsit lazítunk rajta. Meg egy kis őrölt kömény is elkelne benne.

turósmácsik 2018.03.16. 08:37:55

A lazítás mellett egy kis sajtot is tennék bele, vagy közé, vagy a tetejére és úgy csinálnám a tojásfészkeket, mert a rakottakat nagyon sajtosan szeretjük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.16. 08:50:32

Érdekes eledel! Valószínű, hogy szeretném, mert a kelkáposztafőzelék vagy a rakott kel is kedvencem.
Valóban, a krumpliba kellett volna valami folyadék is - így elég fujtós lehetett, valamint a kelt blansírozni nem ártana.
A kömény tényleg sokat dobna rajta - az a kelkáposzta barátja.
Én nem sajtoznám, legfeljebb a tojásfészkeket bélelném kis sajttal.
Enni viszont sok tejfellel enném :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.16. 09:08:34

Zuhog az eső (Wakánál méginkább)! Rendes sártenger van, de legalább bemossa a kiszórt marhatrágyát (a füvet, meg a feleségem virágosát szórtam meg, ezen kívül a ribizli és egres bokrot, mert óriási bogyókkal hálálja meg). A fű kapott egy kis pétisót is - csak győzzem majd vágni!

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.16. 09:22:39

Nem feltétlenül kell ebbe tejfel, mert ha a krumpli levét nem mindet önti le, és jól összezötyköli, akkor marad benne annyi nedvesség, ami a kelkáposzta puhulását elősegíti és nem lesz száraz sem a végeredmény. Nekem inkább egy kis zsiradék hiányzik, mondjuk egy kis vajdarabka ide-oda.

Burgermeister 2018.03.16. 13:46:21

Nekem ez nem áll össze. Kihagyom. Inkább egy hamis paprikáskrumpli.

MadMary 2018.03.16. 15:18:50

Ez lényegében egy ír recept, a "colcannon", pirított szalonnapörc helyett tojglival. :-) Az eredeti recept szerint a kiolvasztott szalonnazsíron kell megfonnyasztani-párolni a felvágott káposztát, míg összeesik, és utána összekeverni a lágy krumplipürével, amibe vaj és tej is kerül. Én nagyon szeretem az ilyen találékony "szegényember konyhája"-jellegű recepteket, ötletesek, ízesek, megfizethetőek... a rántottlevesnek is nagy barátja vagyok. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.16. 16:45:09

@MadMary: Azt hiszem, egy jó rántott leves is megoldás :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.16. 16:46:54

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ittam mellé egy nagy pohár vizet. Volt rendesen eső megint, mostanra kisütött a nap, de úszik minden.
@MadMary: Köszönöm az ismertetőt! A nevéről lemaradtam a tévében.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.16. 17:35:28

@Burgermeister: Már a paprikás krumplit is hamisítják????

MadMary 2018.03.16. 17:40:12

@Waka: Örülök, ha szinte végtelen konyhászati tudásomat a rendelkezésedre bocsáthatom... *vigyorogva pukedlizik*

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.16. 21:44:54

@MadMary: :)
@Andrass9: Gondolom, a hamis gulyás mintájára, hús nélkül. vö: Lecsós krumpli.

élhetetlen 2018.03.16. 21:46:59

@Waka: Mivel a tejfölt is tejföllel eszem, elmondom mit szoktam csinálni a csőben sült zöldségeimmel. (nálam minden jöhet, brokkoli, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, zeller, cékla, paradicsom, cukkini, patiszon, bármilyen arányban keverve, szóval amit éppen kapok). Aztán egy tálba tejföl, egy kanál liszt, egy tojás, reszelt sajt, só, bors, és olyan fűszer, ami az adott zöldségkupachoz jó. (Az egy kanál, egy tojás, természetesen annyi, amennyi kell). Ha túl sűrű, egy kis tejjel lehet lazítani, a lényeg, hogy ezzel leöntöm egyenletesen az egészet a tepsiben, hogy a massza bevonja, és kicsit be is folyik az áru közé. Mire megsül, a liszt, és a tojás miatt kis krémes rétegek lesznek belül is. (mintha besamellel csinálnám, csak kevésbé babrás). Holnap a brokkoli, sárgarépa lesz.

Tangó Suszter 2018.03.17. 05:33:19

Tegnap estefelé Kápmegyer szélén a 30as busz végállomásánál csodás eső utáni erdei földszagot hordott a lenge szellő.:-)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.17. 08:55:24

@Waka: Gyerekkoromban soha nem került kolbász vagy virsli a paprikás krumpliba..hagymás.paprikás alap szalonnán, ha jobban ment(mert még maradt füstölt disznóság), esetleg pár sonkakocka, és ennyi. Nyáron paprika,paradicsom.Én akkor voltam fiatal, mikor faluhelyen virslit nem árultak, húsbolt nem volt, az elsó húsbolt 30 km-re volt, és a hatvanas évek végefele lett hútő..szóval a paprikás krumpli az alap. az a hamisítvány,, ha teletolják kolbásszal vagy virslivel:) NEKME:)
Hozzátenném, ezer éve nem főztem, de most, hogy itt szóba került, az készült, füstölt szalonna alapon, és beleraktam a szalonnabőrkéket, amit nem dobunk ki..hát, finom:)

Tegnap a LIDL-ben zöldbabot kaptam, meglepően jó áron, zsenge, igen vékony, zöld zöldbab. Vajon pároltam, fokhagymásan..és ha már ott jártam, ugyancsak olcsón kelbimbót is vettem, meg gombát, úgyhogy azokat is sütöttem, gombatönkből egy kis gombakrém...itt fonnyadt egy kis fej vörös káposzta, lett párolt vöröskáposzta is. És tojásleves. Sült oldalas. Nem valami szofisztikált étlap:DDDDDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.03.17. 08:57:11

@élhetetlen: Semmit sem kell előre párolni vagy blansírozni?

élhetetlen 2018.03.17. 11:03:49

@Kumari aki Nilüfer: De, úgy értelemszerűen, a brokkolit, karfiolt, fehérrépát szoktam előfőzni, a paradicsom, cukkíni, patiszon (attól függ mennyire kemény), cékla, zeller stb. átsül. A brokkolit is csak azért kell, mert én a szára nagy részét is belekarikázom, nem csak a rózsát. Csak megint nem receptet írtam, hanem ebből indultam ki: „A tetejére sem árt valami bevonat (pl. tejföl)”, ehelyett írtam ezt kissé közé folyó masszát. És szoktam a masszába olíva olajat, vagy egy kis pirított szezámmag olajat is önteni, (tudod, a zsírban oldódó vitaminok miatt), most azért nem írtam, mert már ott volt 15 dkg vaj. Bocs a pontatlanságért.

élhetetlen 2018.03.17. 11:09:13

@Kumari aki Nilüfer: És én is megolajozom a tepsit, és szórok bele egy kis zsemlemorzsát, hogy könnyebb legyen kiszedni, de ez is ott volt Wakánál a kukorica darával.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.17. 11:15:47

@élhetetlen: Ne viccelj, nem receptet kértem, csak tájékozódtam:) hasonlót én is szoktam, de az ember mindig tanul:)Köszönöm!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.17. 12:52:10

@élhetetlen: blogkocsma.blog.hu/2012/08/24/kutymuty
@Kumari aki Nilüfer: A szalonnabőrke nálam is a fagyasztóban gyűlik, milyen jó lesz valamibe belefőzni. Mondjuk egy kis bablevesbe, némi nyers bőrkével dúsítva.

Fenchurch68 2018.03.17. 13:01:09

Jövő hét elejére ez nagyon jó lesz nekünk is, a kelkáposzta legalább még ehető és nincs aranyárban.

Itt van a 4 napra a barátnőm, úgyhogy most olyanokat főzök, amit csak magamnak nem állnék neki, tegnapelőtt-tegnap gnocchi volt low-carbosítva, krumpli helyett főtt répából, viszont überbrutál diós-kéksajtos-tejszínes szósszal, egy ebédre meg vacsorára ketten megettünk tizenöt deka gorgonzolát meg négy deci 30%-os tejszínt, 10 dkg dióval felturbózva, aztán szegény kutya nem értette, miért kell neki az esőben órákat sétálni :D

Ma meg túrófasírt párolt zöldségekkel, zöldbabsalátával, és a barátném inspirált egy szuper salátát: főtt cékla lereszelve, ipari mennyiségű fokhagyma (három céklához négy gerezdet reszeltem), és pár kanál joghurt, jelen esetben görög. Eredendően még só sem kell bele, a többiek úgy ették, nekem muszáj volt picit sózni. Elképesztően finom, éjfélig jártunk rá titokban.

élhetetlen 2018.03.17. 13:11:55

@Waka: Hát, valahogy így! Bocs, nem olvastam előtte a kutymutyot.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.17. 14:39:11

@MadMary: igy ahogy irod-nagyszerü.
maradék sülthús zsírjával-annak összes zamatával-ezt el fogom késziteni.
...de beszariságból én a káposztát kissé fonnyasztanám biztos ami biztos alapon...

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.17. 16:54:50

@Burgermeister:

No de mi hami benne? Mert a gulyás attól hamis, hogy nincs benne hús, de a fűszerezése azonos. Én nem tudok paprikáskrumlit elképzelni hamisan.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.17. 17:08:02

@látjátok feleim szümtükkel: alig várom,hogy megtudjam milyen a hamis paprikáskrumpli.
az egyik kedvencem-és nem tudom hogyan kell hamisítani......

MadMary 2018.03.17. 19:43:14

@vörösbor(de)minőségi: A hamis paprikáskrumpli látszólag barátságosan csóválja a farkát, mikor megindulsz felé, majd amikor karnyújtásra vagy tőle, elkezd vicsorogni és jól megharap...

Tangó Suszter 2018.03.17. 20:31:18

Google: Svájci sajtok Sümegprágárol.

Isley 2018.03.18. 08:22:16

Nincs is jobb, mint március végi reggelen havat lapátolni! :(

Fenchurch68 2018.03.18. 08:29:46

A ház előtt most 18 cm, és nem is néz ki úgy, hogy egyhamar eláll. Szóljon már a nyuszi a Mikulásnak, hogy húzzon a francba!

Tangó Suszter 2018.03.18. 10:25:19

Sándor, József, Benedek! Mijja frász van veletek?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.18. 11:07:13

@Tangó Suszter: Összekeverték a hideg és a meleg csapot :)

vörösbor(de)minőségi 2018.03.18. 11:12:36

@MadMary: lyééééééézus :))))))))

(igy írva)

Dikusz 2018.03.18. 11:33:09

@Fenchurch68: : Te gonosz!:) Mit csináltál ezzel a kis ebkével:)))
Az a szegény kiskutya az első képen mintha azt közvetítené, hogy mit vétettem én, hogy kiűzettetek a hóba? A másodikon, hogy inkább elbújok, a harmadikon, milyen gonosz gazdáim vannak, kikínoztak a jó meleg otthonomból! :)))

Dikusz 2018.03.18. 11:34:29

@Tangó Suszter: ezmiez Sümegprágáról? Hol vannak svájci sajtok ott? Ismerem a helyet, de inkább a szomszéd falut:)

Fenchurch68 2018.03.18. 11:59:17

@Dikusz: Igen, mert mikor önfeledten rohangászik és ugrál, akkor túl gyors ahhoz, hogy lefényképezzem :D

A barátnőm ma reggeli vonattal indult volna haza Gödöllőre, és most ért vissza a pályaudvarról :) egyáltalán nem indul ma Miskolcról vonat Budapest felé...
Neki hálistennek nem sürgős, ha dolgoznia kell holnap, azt tudja innen is, de azért na.

Tangó Suszter 2018.03.18. 13:14:06

@Dikusz: gugliba írd a szöveget. Egérmoziból nem megy link.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.18. 13:25:03

@Tangó Suszter: Jó a cikk!!! Többször is vettem már tőlük sokféle sajtot Káptalantótiban. Remek sajtok voltak!

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.18. 14:23:19

@Andrass9:

Mert remek a tejük. Egyszerű e,z csak csinálni bonyolult.

Aldiban vettem 3,8 %-os tejet. Bordatárs a boti akármiktól futóversenyt szokott rendezni, ez nem okozott neki semmi gondot. Még a végén ellustul.

MadMary 2018.03.18. 14:58:02

@vörösbor(de)minőségi: *gonoszul kacag a 20 centis hó alatt*

she_wolf 2018.03.18. 18:30:56

@Fenchurch68:
Ez a kutya egyre kutyább!:)
Gyakran J.R. is csak a hátsó felével jelzi a tartózkodási helyét, ő ráadásul tereptarka:)
A 3. képen a kicsikutyád elszántsága minden díjat megér! A rettenthetetlen hős "lánconlóg" lovag, amint az elemekkel dacolva és feladatától eltántoríthatatlanul várja a következő parancsot.

A hó pedig rohadjon már meg, ha kérhetem!:( A rohadt anyját, hogy megint esett vagy bő 5 centinyi vizes izé. Már éppen kezdtem örülni, hogy lassan járhatóra szikkad a talaj, mire elkezd esni az eső (természetesen napokig, és csöndesen, alattomban), majd átváltozik hóvá. Most meg kuss van minden csapadéknak, még a kutyák is döntögetik a rekordjaikat, hogy ki milyen gyorsan tudja intézni a folyó ügyeiket, és menekülnek befele. Erre volt jó ez az egész cirkusz.
"Olyan depi vagyok, hogy mindjárt öngyi leszek":D
Étvágyam sincs, ez már a vég kezdete...

Fenchurch68 2018.03.18. 18:59:29

@she_wolf: Szegény kutya épphogy kiheverte a délelőtti hóhelyzetet, elrángattuk Lillafüred fölé kirándulni :D
Nagyon élvezte, végigjött volna oda-vissza saját lábon - beöltöztettem, mint egy sarkkutatót - csak a kis patái fagytak át nagyon, igyekezett minél többet három lábon lenni, egy mindig a levegőben :) úgyhogy visszafelé az utolsó három kilométeren a gazdi kabátjában üdült.

Hogy a barátném ittragadt, kicsit megzökkentem, hogy mit ebédeljünk, vega és laktózérzékeny. Aztán sütöttem kakaós chilis karfiolt, elegendő karfiol híján kelbimbót is mellé, és jelentem, az is nagyon finom így mexikóiasan! Volt még hozzá cékla, meg zöldbabsaláta, édesemnek sütöttem mellé két hamburgerhúst, az volt a mélyhűtőben :)

she_wolf 2018.03.18. 20:08:59

@Fenchurch68:
Tartalmas napotok volt, nem panaszkodhatsz!:) És hol van még a vége?
Lilla most gyönyörű lehet, sóvárgok. Ilyenkor legalább lenyugszik a törpicsek? Ember létemre már a fele élmény elég lenne ahhoz, hogy papot hívassak:)
Barátnédnak ismeretlenül is jókívánságaim!

she_wolf 2018.03.18. 20:13:15

@látjátok feleim szümtükkel:
Lehet, hogy nem is eleink ittak először komisz kumiszt? Avagy mind kínaiak vagyunk? Mert akkor mindent értek.

Fenchurch68 2018.03.18. 22:02:19

@she_wolf: Ilyen volt:
drive.google.com/open?id=1Pid87uZpfZ7SA-tcLsZ5nlRxSrcHv5JW

Az előbb levittem pisilni, és alig akart kimászni az ágyából :D

she_wolf 2018.03.18. 22:27:33

@Fenchurch68:
Gyönyörű az minden évszakban. Nagyon szeretnék beiktatni egy ottani hosszú hétvégét valami önellátós, vagy félpanziós formában.

Tündéremet simizd meg, mondd meg neki, hogy én küldöm:)

Tangó Suszter 2018.03.18. 22:47:28

@she_wolf: Kérj szakszervezeti üdülési beutalót a Nagyszállóba, a múltkor voltam 1973ban, remek.D

Fenchurch68 2018.03.18. 22:48:32

@she_wolf: Gyertek, és majd bandázunk :)
Ha lenne még egy szobánk, meghívnálak benneteket aludni (meg teljes panzióra :D ), de hát néha kettőnknek is szűk a hely.

she_wolf 2018.03.18. 23:18:34

@Fenchurch68:
Azt azért észben tartom, hogyha már az idő enged egy jóféle kirándulást, akkor örömmel útba ejtenénk egy kitérőt a környéketeken:)

she_wolf 2018.03.18. 23:27:14

@Tangó Suszter:
Bármikor be tudom magam utalni egy szakszervezeti üdülésre.
Csak megszakszervezem saját magam. Ja, már megtörtént.

Irónia off!
Belföldi utazási oldalakat szoktam nézni, legutóbb (hosszú idő után) eljutottunk egy hosszú hétvégére. Jó volt, ár/érték arányban kifejezetten pozitívnak jellemezném. Visszamennénk, de vannak még gyönyörű tájak itthon. Ezek egyike Lillafüred. Tudom, hogy szép, voltam már ott többször, de csak átutazóban.

Dikusz 2018.03.19. 08:01:44

@Tangó Suszter: ez a komment viszi a pálmát:))))

vörösbor(de)minőségi 2018.03.19. 17:30:56

@MadMary: *gonoszul kacag a 20 centis hó alatt*

nagy nagy szerencséd,hogy konkrétan megjelölted a tárgyat.
mi alatt? hó alatt.

szóval ennek hiányában itt sokan mosolyogtunk volna.
vagy irigykedtünk volna.
vagy hitetlenkedtünk volna.