Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Mazsolás kalács vagy könnyű gyümölcskenyér?

2018.03.07. 07:00 Andrass9

Az úgy volt, hogy este benéztem a hűtőbe, és megláttam a rengeteg élesztőt, amit a madarasban vettem 9Ft/darabjáért. Rögtön elkezdett viszketni a tenyerem!

10.jpg

Kelttésztát kell sütnöm, de izibe! Nincs itthon a feleségem, aki nem biztos, hogy lelkesedne érte, nekem meg felrémlett az íze a számban... MMmmmm ... akkor most sütök, de azonnal.

Szerencsére sokmindent találtam hozzá itthon:

  • 50 dkg BL55-ös liszt
  • 2,5 dl langyos tej (jó, jó - felmelegítettem a pici vaníliadarabkával!)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás sárgája (meg egy pici fehérje a kenéshez)
  • 4 dkg vaj (felolvasztva)
  • 1/2 citrom lereszelt héja
  • 2 ek cukor (aki édesen szereti, adjon még kettőt hozzá)
  • 10 dkg mazsola (nem volt több :( )
  • 15 dkg meggydzsem 6:1-es cukorral, lé nélkül (ez lett a meggyszörp maradéka)
  • 6 db szárított datolya
  • 1 kk vaniliás cukor
  • 1 dl rum

11.jpg

A robotgép keverőtáljába beleszitáltam a lisztet, hozzáadtam a cukrot és egy nagycsipet sót. Ráreszeltem a citromhéjat. A gyümölcsöket megkaszaboltam a nagykéssel, majd egy üvegpohárba téve felöntöttem rummal, és a mikróban felforrósítottam. Szétválasztottam a tojást, és belemorzsáltam a tejbe az élesztőt, amiben egy kávéskanálnyi cukrot azért feloldottam előtte. A robotgépet beüzemeltem, hozzáadtam a két tojás sárgáját is.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Kis idő után a felfutott tejes élesztőt is belekevertem. Hosszan kidolgoztam (kb 15 perc), majd beletettem a leszűrt áztatott gyümölcsöket. Azt nem kell senkinek elmesélni, hogy az áztató rum valahogy kézenközön eltűnt!!! Mikor már szálas volt a tészta, hozzákevertem az olvasztott vajat is.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Fél óra alatt közel duplájára kelesztettem a tésztát. (Csaltam, mert kicsit felmelegítettem a sütőt, és oda tettem be a keverőtálat ...)

20.jpg

Egy pontméretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd belekapartam a megkelt tésztát. Többé-kevésbé egyenletesen eldolgoztam a tepsiben. A végén megkentem egy kis tojásfehérjével - attól csak fényesebb lesz!

21.jpg 22.jpg

Betoltam a 180 fokos sütőbe, ahol 20 perc alatt szépen feldagadt. Újabb 20 perc alatt meg már színe is lett!

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Még adtam neki öt percet, és késznek itéltem. Kiborítottam egy hűtőrácsra, amit letakartam egy vékony konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

26.jpg 27.jpg

Reggel azután megszegtem és meóztam.

28.jpg

Nekem a kalács nem kalács, ha nem teszek rá kis vajat legalább,

29.jpg

Meg egy kis sót és mézet ...

30.jpg

Ez az utolsó kép már a maradék kalácsot mutatja, merthogy elfogyott az egész kiló két nap alatt! (Persze besegített a kicsilyány is, mint gyógyírral :)

98 komment

Címkék: meggy tojás mazsola vaj cukor liszt datolya rum vaníliás cukor citromhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2313720026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2018.03.07. 07:39:35

Huhh, sőt, huhhú! Igazi vajjal természetesen, és akácmézzel.
Szép lett és finomnak néz ki. Kicsit meglepett ez a tepsi, de az eredmény téged igazol, nincs ezzel semmi baj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 08:24:03

@turósmácsik: Kicsit könnyű lett a tészta - így biztos nem folyik le a sütőlapról :)

Kumari aki Nilüfer 2018.03.07. 08:44:26

Húúú de finom:) Hajaz a stollenre, tulajdonképpen így szoktam csinálni,( de nekem nincs dagasztóm, kézzel művelem)..csak a külleme más. Igen szeretjük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 10:06:34

@Kumari aki Nilüfer: Tényleg! Én még nem ettem stollent, nem is ismertem a receptet :) Legközelebb viszont átemelek belőle némi hozzávalót, ha így rámjön a kalácsevés ...

she_wolf 2018.03.07. 11:59:47

És van-é neked szarvad, és villás farkad, no meg patád?:)
Merthogy állítólag az ördögök szokása a kísértés:)
Ez valami gyönyörű, kívánatos, és itt, helyben a lelkemet is eladnám egy szeletért, ha valakinek kellene:D
Igen, így, ahogy van: vajjal, mézzel jöhetne, utána egy bögre tejjel. Nézem a képeket, olvasom a szöveget, és a cucc illatát hallucinálom. És közben mondogatom: úristen, ez de gyönyörű!

(Mióta két főre redukálódott a család létszáma, azóta nem csináltam hasonlót, anyósom szerette a gyümölcskenyeret:()

turósmácsik 2018.03.07. 12:15:51

@she_wolf: Gyilkosan szénhidrátdús cucc. Azt meg nem lehet, hogy csak egy szeletkét, mert akkor meg minek. Bele kell vájni a fogat a megkent-megpakolt, vastagra vágott kalácsdarabba.

she_wolf 2018.03.07. 12:36:48

@turósmácsik:
De most komolyan (szabad ám röhögni:D): minden nap elhatározom, hogy a jó, és igaz útra térek, és akkor belesek a kocsmába, ahol rögtön egy ilyennel kínálnak meg. Vagy pedig felteszem a szokásos kérdést az uramnak kaja témában, és máris fenhetem a kést, amivel felvághatom az ereimet:)
Úgyhogy igen, rátolom a balhét a világra:P
Én minden fokon ártatlan vagyok, csak a körülöttem lévő világ tesz krónikus bűnbeesővé:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 12:57:56

@turósmácsik: Akkor te pontosan érted, miért sütöttem !! Én tej helyett egy pohárka tejszínnel ettem, de azt már nem mertem posztolni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 12:59:03

@she_wolf: Egyesek a blogon kikiáltottak már patás ördögnek ...

turósmácsik 2018.03.07. 13:47:36

@Andrass9: Jéééézusmária! Szegény, koleszterinnel és tejzsírral eltömeszelt ereid! Jöjj Tavasz, gyógyítsd meg ezt az Elvetemültet ásással, metszéssel, hajolgatással, hogy majd a csillogó Nyár megáldhassa paprikával, paradicsommal, cukkinivel, padlizsánnal, miegyebekkel!

turósmácsik 2018.03.07. 13:49:16

@she_wolf: Ne olvass. Vagy ne egyél. Vagy edve ne olvass, vagy olvasva ne egyél. Nincs más megoldás. A Saláta legyen Veled!

turósmácsik 2018.03.07. 13:49:56

@turósmácsik: Ja, most kel a fánk, míg olvaslak...

turósmácsik 2018.03.07. 14:12:08

@Andrass9: Ez egy nagyon jó kívánság! Csak mondom.

Kíváncsi vagyok a fánkomra, ugyanis csak rétesliszt van itthon, és azzal kevertem be a tésztát. Minden recipe finomlisztet ír, viszont a Budafoki Élesztőgyár receptje szerint a rétesliszt fánknak való, tehát bingó! Eddig kissé laposka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 14:17:52

@turósmácsik: Rakd ki a napra letakarva ruhával. Rendesen megkel. Amúgy a rétesliszt tökéletes választás hozzá!

she_wolf 2018.03.07. 14:43:22

@turósmácsik:
És egy, és kett, és há, éééés...éégjenazsír!:D
www.youtube.com/watch?v=UXH4tj7OHYQ
A Saláta legyen velem, ...és a Te lelkeddel". Nem jön be, mindenevő vagyok, nem birka:)
Te is sunyiskodol ám! Még hogy fánk. Terveztem, eddig lemaradt:( De ami késik, az jön.

turósmácsik 2018.03.07. 15:07:24

@she_wolf: Ebben semmi sunyiság nincs! Világos választások vannak! Fánk, vagy saláta!
Szerintem ezek világos képletek: az olajban/zsírban sült, fehérlisztes, lekvárral, fahéjas cukorral, vaníliás, vagy csokis pudinggal, vagy nutellával fogyasztandó kelt tészták versenyeznek az egészséges zöldségek/sajtok/csirkemellek/soványöntetek színes, vidám tálaival.
Ilyeneket mondok magamnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 15:21:26

@turósmácsik: Én már leszoktam, hogy ilyesmivel áltassam magam :) Marad a fánk (nekem csak lekvárral - a többit nektek adom).

she_wolf 2018.03.07. 15:30:38

@turósmácsik:
Én meg olyanokat, hogy "Egyszer élünk, pincér, még egy doboz gyufát!":)
A sunyiskodást arra értettem, hogy derült égből villámcsapásként közbeveted, hogy most kel a fánkod:D
Ha nem lenne elég a gyümölcskenyér, akkor van választék dögivel! No és? Az én életem értelme meg inna. Madártejet, merthogy elmondása szerint nem fér el a hűtőben a tojástól.
szóval lájtos hedonistaként éldegélek, ami iránt kívánalom ébred bennem, azt elkövetem -ha mód van rá:)

(Psssszt...csak tényleg jó lenne valamit beszabályoznom, mert fogynom kéne egy picit. Nem is olyan picit. Egyelőre még nem elég acélos bennem az akarat, csak a kacérkodás szintjén merül fel bennem.)

Dikusz 2018.03.07. 16:32:22

@turósmácsik: jobb tanácsot adnék, mint@Andrass9: , én azt mondom, hogy a kész fánkot rakd ki a napra/ajtó elé/kapu elé, és add meg a címed:)))

turósmácsik 2018.03.07. 17:56:15

@Dikusz: Öööö, hát ezt most nem szívesen, még rossz híremet keltenéd. Nem emelkedett meg, gyalázatosan lapos. Próbaképp kisütöttem kettőt, hátha a hő majd buborékozza, de nem. Még nem dobtam ki a kukába. Holnap csak azért is újat készítek, majd akkor rakom az ajtó elé. Van mellé baracklekvár és eper is!

turósmácsik 2018.03.07. 17:58:06

@she_wolf: Értettem a sunyiskodást, nem szorul magyarázatra.
Mondtam már, hogy én visszafogom magam, ennek most eddig három kiló az eredménye két hét alatt, ez így tartható.

she_wolf 2018.03.07. 18:40:22

@turósmácsik:
Ez szuper!:)
Nemrég estem be az ajtón, dokinál voltam, vittem neki leleteket. Szépeket. Ugyanakkor panaszom is volt, amire megint kaptam 3 receptet. Most bújom, hogy köll-é nekem a mindösszes...
És meg is mázsált, az eredmény láttán pedig majdnem lehidaltam:( Volt sejtésem a nadrágszíj okán, na de ekkora!:O
A fehérköpenyes vérnyomásom is bejelentkezett, megdumáltuk, hogy itthon elspejzolom ami mérek, és egy hónap múlva megmutatom neki. Ha erre nekem valaki épeszű magyarázatot ad, szerintem szentté avatom:(

she_wolf 2018.03.07. 18:41:41

@turósmácsik:
Te sem vagy az a feladós típus, akinek ahogy esik, úgy puffan:) Ez hajtja előre az emberiséget!

turósmácsik 2018.03.07. 19:05:33

@she_wolf: Ja. A fánk, de a rántott csirkét is nagyon szeretem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.07. 19:26:24

Ide vele, de izibe'! Vajjal, lekvárral, fénypostán, futárral, ahogy esik.
@turósmácsik: A szénhidrák jó!

she_wolf 2018.03.07. 19:42:48

@Andrass9:
Eccercsak majd jól leesünk róla a zűrbe...vagy hova is?:)
Nekem mindig bajom volt a léptékekkel, de aztán gyüttek a zokosok a mindenféle megállapításaikkal
-Föld gömbölyű
-a Föld lapos.

Namármost a legújabb meghatározás szerint a Föld geoid alakú:P
Vagyis gömb, az alján és a tetején némi laposodással:)

she_wolf 2018.03.07. 19:51:37

@turósmácsik:
Basszus...rántott csirke petrezselymes újkrumplival, fejes salátával, nyárelőn....
A csirke csirke legyen (max. 70 dekás állat), tavaszra nőjön meg ekkorára lehetőleg háztájiban (nem olyanban, amit a neten "háztáji" címszó alatt találsz,, hanem szonszédnéninél), sk. kopaszítva, kibelezve, darabolva, panírozva, sütve.
Jó, persze. Fotelgazsztósként ezt könnyű leírni, kivitelezve már kicsit macerás. De ha lehetőségem van rá, élek vele!:)+
Cserébe kap tőlük megszerelést;)

Fenchurch68 2018.03.07. 20:40:24

@she_wolf: Fehér köpenyes vérnyomás, ez jó!
Utoljára kb. egy éve voltam háziorvosnál, jogsi okán, előtte meg... negyedik éve lakom itt, és most voltam nála először :)

Szóval megmérte a vérnyomásomat, és meglepő módon a normális magasabbik végén volt, pedig inkább alacsony szokott lenni. Tanakodott, majdnem rám tukmált valami bétablokkoló bogyót, mikor az asszisztens kislány diszkréten rámutatott, hogy doktor úr másfél órát késett a rendelésről, és az előttem várakozó néninek is szokatlanul magas volt a vérnyomása :) Mondtam, hogy hát igen, ha az okozhat ilyen tünetet, hogy már fél órája egészen máshol kéne lennem, akkor heuréka!

Kalács jó! Nem vagyok nagyon édespárti, de majd húsvétra én is sütök, az az egészen enyhén édeskés, vajas íz a jó sós, füstölt sonkával... Na hagyjuk, hol van még a húsvét.

Éppen titkos diótortát sütök, édesemnek holnapi meglepetésnek. (Ez nem coming out, nem nőnapra kapja ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.07. 20:47:29

@Fenchurch68: B+!!! Ettől leköptem a képernyőt :)))))

turósmácsik 2018.03.07. 20:57:48

@she_wolf: Remek házicsirkét kapok több mint fél éve. Ahogy megnő egy csapat, lehet vásárolni, mit mondjak, nnna. Ennek a mejje sem száraz. És észnél kell lenni vele a főzésnél, mert nem enged vizet, pl. pörköltnél kell alá folyadék, de az utolsó tejszínes csirkénél is olyan, de olyan szaftot adott! A következő csapatból kettőt meg fogok sütni, egyet töltve, egyet pedig klasszikusan nagyanyám módjára szalonnával tűzdelve, kis mustárral átkenve.

she_wolf 2018.03.07. 21:09:24

@Fenchurch68:
A fehérköpenyes vérnyomásra alighanem rá kell gyúrnom, mert ez ezért annál kacifántosabb, hogy hosszabb idő alatt is folyamatosan jelen van.

Itthon a a 100-as systolét éppencsak súroló (99/65 55p.) és a dokninőnél mért 166/95 60p. között azért aggodalomra adhat okot az okok keresése.
Igazából csak ma kezdtem utánanézni, korábban nem izgatott.
És picinyég megrémültem. No azért annyira nem:)
Bagatellizálni ezt már nem tudom, és ne is akarom. Az okot keresem.

Diótorta recept jöhet, lájtosan átkozom anyósomat, hogy anno nem írta le a pontos recipét! Pedig az ooolyan volt...:(
Basszus! Hűs, citromos-diós, vajas, amolyan még-még-még, és elomlós, ugyanakkor tömős, amit már csak a szemed kíván:)

Fenchurch68 2018.03.07. 21:37:16

@she_wolf: Íme a diótorta majdnem-anyóstól:
drive.google.com/open?id=1K_qs-OtzkOiUiv5dCTrGmx3TxAa0ZM5A
drive.google.com/open?id=1zEg4IY789HjvyYKlZKCrXIvxFus-Tr1_
Fele adagot sütöttem, mert én nem szeretem, édesemnek meg nagyon messzire kéne eveznie a szép új evezőpadon, ha egyedül enne meg egy egész tortát :D

Recycling-világbajnok énem turbófokozaton, egy adag maradék tejszínes gombamártásból meg három árva zsemlegombócból turbóztam kettőnknek jó kiadós levest, némi répák hozzáadásával.

vörösbor(de)minőségi 2018.03.07. 23:28:31

orvoshoz nem megyünk másképp mint egyik kézben tömjén másikban feszület,arcunkon cinizmus.

she_wolf 2018.03.08. 03:43:59

@Fenchurch68:
Köszi, mentettem:)
Bár könnyen lehet, hogy a kudarcélményeim a lelakott sütőnek voltak köszönhetők. Mióta új van, azóta nem próbálkoztam rá a diós motyóra.
De előbb-utóbb muszáj lesz:)

she_wolf 2018.03.08. 03:46:12

@she_wolf:
Hubasszus! Zsömlegombóc. Meg vadas. Meg bármi hús. Csak az igazi vadas nekem macera. Tejszínes gombamártás is finomságos, rég áldoztam már szüzet:)

she_wolf 2018.03.08. 03:48:15

@vörösbor(de)minőségi:
Dokinéni tündér volt, pedig egyébként egy sárkány (velem joggal).
Azért volt tündér, mert vendége volt, és így ráadásul én is szóhoz juthattam némi lecsavart hangerővel. Egyébként osztjuk egymást:)

she_wolf 2018.03.08. 05:36:39

@turósmácsik:
Jajaja! Ez kimaradt!:(
A háztáji csirke, amit nem cimkéznek háztáji felirattal, csak úgy nyől a szomszédban (vagy saját kertben), és nyakát szegik, ha a jérce súlyt eléri.
Volt rá példa, hogy a nénitől átröppent a madár, a kutya elkapta a madarat, szóltam a néninek, és megkérdezte, mekkora, kell-e nekem. Naná!
Megegyeztünk, hogy vágja vissza a pipék szárnyát, cserébe kaptam igazi, rántani való csirkét:)
A kutyák jófejek!:)

És a tőtött csirkével megint kaptam egy jó ötletet, köszi!:)
Uramnak habzsidőzsi!

she_wolf 2018.03.08. 06:20:32

Bocsánat, idegen tollakkal ékeskedem, de csak ezért, mert ez nálam is bevált dolog,(és mert most botlottam bele az indexen):
index.hu/i2/#bloghu/kockalanykonyhaja/2018/03/07/a_szaftos_sult_csirke_titka

Én nagyon szeretem így elkészítve, akár alkatrészenként is. (pl. csak combok).

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.08. 10:01:50

A vadpaprikás alapanyaga itt még a saját lábán szalad, de előbb-utóbb majd csak bekerülnek a lábosba ( reméljük nem egy autóba ).

sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2018/03/06/tobb-szaz-szarvas-vagtatott-at-az-uton-baranyaban/

Topy 2018.03.08. 12:17:13

@she_wolf: szvsz egyszer mérd meg az otthoni mérőkével a dokinál is, hogy mit mutat, mert a tünetek alapján hardware - nem a tied! :) - hiba is lehet

she_wolf 2018.03.08. 12:40:12

@Topy:
Folyamatosan mérem, és rendszeres az eltérés.
De tényleg beviszem hozzá egy elmentett lajstrommal, és győződjön meg a saját szemével róla. A férjemnek nincs ilyen gondja, ő itthon is és dokinál is hozza az enyhe hipertóniát:( (150-160/100 körül, 90 környéki pulzussal)
Csak nálam van itthon pinyóban, dokinál meg az egekben. Pedig érzetre semmi.... se idegbaj, se félelem, se aggódás, sőt, néha poénkodunk is, mint legutóbb. És mégis. Megyek kardiológiára, 13-15 óra között kell időpontot kérnem a helyi szaniba:(
Soha, semmi bajom nem volt a szívemmel, ha most kiderül valami, eret vágok magamon:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.08. 13:41:11

@she_wolf: Olvasás egyes!!!!
Nem a lajtstromot, hanem a mérőkét vidd be!+!!!!444

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.08. 13:42:11

@she_wolf: Ja, úgy mellesleg: ezeket a mérőket 3 évente kalibrálni kell, mert bizony elmászik a legjobb is, kivéve a higanyost, de olyanod neked biztos nincs.

she_wolf 2018.03.08. 13:56:01

@Andrass9:
Igen, a mérőkét szándékozom bevinni az elmentett adatokkal:)
A "lajstrom" benne van a gépben, előhívható monitoron és ki is nyomtatható.
(Hogy tudd, nekem a bevásárló cetli is "lajstrom":D)
Van higanyosom, kettő is, az egyiket egy belgyógyásztól "vettem" néhány kis üveg medvehagymáért:). Azokban jobban megbízom (és a fülemben), velük szoktam összevetni a digitálisat. Tudom, hogy kalibráltatni kell(ene) mindet, mert elmászhatnak, ezzel együtt tök mindegy mit mutatnak, mert a férjem következetesen hipertóniás (itthon és dokinál is), én pedig hipotóniás vagyok az eszközeinkkel mérve. Nem tudsz meggyőzni, hogy nem velem van baj:(

she_wolf 2018.03.08. 14:20:35

@Andrass9:
Ja, kaptam beutálót kardiológiára, most sikerült is elérnem őket, és hipp-hopp!, június 13.-ára kaptam is időpontot. Mondtam, hogy ez buli, mert előtte való nap leszek szülinapos, úgyhogy hátha jó hírekkel fognak szolgálni. (Csak úgy ajcsiba.)
Úgyhogy akkor megint "magad uram..." alapon magándoki lesz ebből alighanem.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.08. 14:28:46

@she_wolf: Ó, én már rég nem jelentkezek be sehova..amit lehet, magánban oldom meg( és halálra bosszant, hogy fizetem a Tb-t..). Én nem bírok fél évet várni , míg kiderül, van-e bajom, vagy nincs.magánban volt már, hogy ahogy időpontot kértem, még aznap!! mehettem. Ilyet nem várok az államiban, de kardiológiára hónapokat..meg bárhova!Nem zárom ki, hogy némelyek passzióból járnak vizsgálatokra, de akit én ismerek, az mind akkor ment, mikor kinn csüngött a bele.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.08. 14:32:50

@Kumari aki Nilüfer: ja, és amikor kardiológiára jártam az államiba, akkor előbb időpontért álltam sorba, majd-hónapok mulva csináltak egy alap EKG-t, utána újabb időpont-több hét- a terhelésest, újabb x hét UH,és kb 2 hónap mulva valami izotópos izét. És utána hazaküldtek, hogy szedjem tovább a gyógyszereimet. Magánban ez kb. egy óra.
Megmondtam a háziorvosnak, ne is küldjön, nem megyek..majd visz a mentő, akkor tán nem kell időpontot kérni.(nem érezte át a problémámat).

Topy 2018.03.08. 14:45:27

@she_wolf: azért praktikus a dokinál összevetni, mert még akár az is lehet, hogy te vagy a statisztikai hiba, akinél valami okból téved az automatika; ha meg szépen együtt fut a manuális méréssel, akkor ha mást nem is, de legalább klinikailag demonstrálod a fehérköpenyes magas vérnyomást
mondjuk ekkora eltérés mellett egy kicsit csodálkozom, hogy még nem akasztott rád egy 24 órást...

she_wolf 2018.03.08. 15:01:26

@Topy:
A Holter kihagyásán én is csodálkozom, de mindig csak akkor, amikor kijövök a rendelőből:)
Most mértem brahiból: 101/60 P64
Tegnap hazajöttem a házisárkánytól, lepakoltam a beszerzett motyót kivetkeztem a gönceimből, és legott mértem: 150/89 P73 volt. Úgy, hogy pörögtem, mint állat. Ennél magasabbat mért a dokinő, pedig a váróban a telón böngésztem (nem pornót vagy indexet, ami feltolhatja az agyamat, sőt, még zenét sem hallgattam:D).
Igazából az alacsony vérnyomás borít ki, mert ez anomália. Ugyanis az én életvitelemmel nem összeegyeztethető.
No mindegy, valami majd csak lesz:)

she_wolf 2018.03.08. 15:12:16

@Kumari aki Nilüfer:
Hát ja. Kétfelé ugyanazért:(
Ha nem bírod a gyomortükrözést, kapj ki a zsebedből kb. 60 ezret, és kapsz alvós/narkós szurit.
Mert az OEP szarik rá, hogy te együtt akarsz működni, csak éppen nem tudsz, mert a tested ilyen hülye.
De mint tudjuk "minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve", különben izé...
Ma panaszod van, mire orvoshoz jutsz, már meg is oldódik. Így, vagy úgy. Vagy: "azért gyűltünk ma itt össze testvéreim..."

Tangó Suszter 2018.03.08. 16:23:06

Akkor most (még) hencegek: a Doki nekem:50 en voltak maga előtt és maga az első aki azt mondja, hogy jól van. Azé' gyanús a bal lábfejem csúz köszvény podagra vagy sima arthritisz készülődik. Na ja vérnyomás csökkentö bogyóért voltam. Egész jó. A csuklónmérő kutyüt idönként magammal viszem és idáig azt mérte amit a higanyos, 10 éve van.

élhetetlen 2018.03.08. 16:39:21

Valaki segítsen! Technikai zavar van a fejemben. Szó esett a húsvétról, akartam ajánlani a pipicset, mint hangulat fokozót, de nem akartam a saját blogra hivatkozni, hát beütöttem a keresőbe a pipics szót. (Előzmény, az utolsó 20 évben a PC-t csak terminálként használtam, egy kicsit lemaradtam a technikával). A kereső felhozta a fehér cseréptálamat is a madarakkal. (képtalálatok, további képek). Ugye a keresők olyanok, hogy ha egyszer wc kefét keresel, akkor hónapokig azzal traktálnak, tehát most nem tudom, hogy csak én látom, vagy más is. Ha valakinek lenne egy perce megnézni, és megírná, hogy mi van, azt megköszönném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.08. 16:51:02

@Andrass9: Ez utóbbi aranyos, csak a szegfüszeget én nem nagyon szeretném benne megenni.

élhetetlen 2018.03.08. 17:15:14

@Andrass9: Hát ez nagyon mellé ment, úgy tűnik. Nem pipics receptet kerestem, pontosabban de, azt akartam ajánlani, és meglepetésemre megláttam a sajátomat. Csak arra voltam kíváncsi, hogy az ÉN pipicsemet csak én látom a képtalálatok között, vagy más is (Google Chrome). De, ha már a szegfűszeg. Mikor sütni kezdtem ezt, nem kerestem receptet, mert nem tudtam, mi a neve, csak egy pillanatra láttam, valami TV műsorban. Tehát ötletszerűen kezdtem, és pici borsból csináltam szemet. De az sem jó, mert egy gyereknek nem mondhatod, hogy kicsim, előbb kapard ki a madárka szemét, utána egyed meg! A békés megoldás, megsül a madár, és olvasztott csokiból cseppentek szemet fogpiszkálóval.

élhetetlen 2018.03.08. 17:24:40

@Topy: Kösz, csak tényleg nem tudtam, hogy csak én látom-e. És ez azért van, mert biztos, hogy nem az összes keresőhasználó kapja a wc-kefe tartó reklámokat, csak én, mert egy éve azt kerestem. Azaz, nem tudom, mennyire személyre, szokásokra szabott a szolgáltatás.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.08. 18:25:52

Pipics - Magyar Néprajzi Lexikon /
mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-636.html
pipics. talpas üveg → mécs, amely asztali és kézi világító eszközként egyaránt használható. Üveghutáinkban nagy mennyiségben készítették a pipicseket, különféle kereskedelmi csatornákon az egész magyar nyelvterületen széles körben elterjedt. (→ még: világítás) – Irod. Márkus Mihály: A magyar népi világítás (Népr

Kumari aki Nilüfer 2018.03.08. 18:30:35

A húsvéti madág alakú kalács eszembe juttatta a kukucát...a kenyérsütés után a teknő oldaláról lekaparta anyu a tésztát, és hurkába sodorta görcsre kötötte, csípett neki csőrt, és úgy sütötte a kemence elejében, hamarabb megsült, mint a kenyér, imádtuk melegen, csak úgy--ez volt a kukuca.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.08. 19:57:04

@élhetetlen: A te pipicsedet nekem azóta se ajánlja a google, pedig kétszer is rámentem a blogodra.

Dikusz 2018.03.08. 21:02:14

@Andrass9: @élhetetlen:
Be kell valljam, nem vagyok informatikailag (sem) túlképzett. Így csak egy teljesen mezei ötletem lenne, hogy miért nem ajánlja fel a google: a posztodban nem szerepel sehol sem a "pipics" szó.
Márpedig az én tapasztalatom szerint csak akkor adja ki, ha legalább egyszer szerepel benne a keresett szó, ez esetben a "pipics".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.08. 21:19:20

@Dikusz: Bingó!!!!! Hiába no, ott van az ész elrejtve :)
Az, hogy a cimkék közt szerepel, nem elég a guglinak, mert amikor nézegeti, akkor tényleg szöveget olvassa, nem pedig a generált linkeket, amit a blog.hu biggyerszt a poszthoz (jelen esetbe a cimkét).

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.08. 21:25:40

@élhetetlen:

Képtalálatok közt nekem is bejött, és ez a legszebb.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.08. 21:27:41

@élhetetlen:

Ja, csak akkor jött be, ha azt írtam a keresőbe, hogy pipics recept. Amikor csak annyit írtam, hogy pipics, akkor nem jött.

Dikusz 2018.03.08. 22:10:55

@Andrass9: feltehetően hosszú ideig ez lesz az egyetlen valamirevaló hozzászólásom, vaktyúk is talál szemet alapon:)))

élhetetlen 2018.03.08. 22:42:52

@Andrass9: Elnézést kérek tőled is és a törzsvendégektől is, az hittem ez egy egyszerű kérdés, mármint, hogy csak én látom-e. Ehhez képest Topy látta, be is linkelte, látjátok feleim szümtükkel látta, csak pipics recept keresőszóval, Te nem látod. Dikusz nem látja, és ezek után nem tudom, merre mennyi az addig. Bocs a kavarásért, belenyugszom, hogy továbbra sem tudom, milyen vonalak mentén működnek a keresők.

élhetetlen 2018.03.08. 22:46:19

@látjátok feleim szümtükkel: „Képtalálatok közt nekem is bejött, és ez a legszebb.”. Köszönöm, ez jólesett.

Fenchurch68 2018.03.09. 01:37:48

@élhetetlen: Képtalálatok között nekem az ötödik, simán csak a pipicsre, recept nélkül. (És tényleg ez a legszebb!)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.09. 06:41:50

@élhetetlen:

Madárka süteményre sem jön be.
Nem kell ezzel foglalkozni, hogy mire jön, mire nem, ez rajtunk kívül álló "teknika".:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.09. 11:54:19

Itt a tavasz, ezt a magvak is érzik, mert az 5-én elvetett paradicsomagok egy része tegnapra kikelt, és kinyílt a kertben a törpe irisz. Viszont a mogyoró barkája megfagyott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.09. 11:56:38

@látjátok feleim szümtükkel: 120 csilimagból már 92 kikelt. A paradicsomot most tervezem elvetni - tán a délután folyamán. Még nem tudom, mi fagyott el a kertben - 40 centi hó áll benne :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.09. 12:10:49

@Andrass9:

Itt két nap alatt elolvadt a hó, igaz ebbe eső is segített. Most elég nagy szél fúj, szerencsére délről.
Leanderek egy részét már ki is tettem, mert bent sötét van, és kint sincs hidegebb.

A hó tetejét ütögesd meg, mert itt is át volt fagyva, és a jég alatt nehezebben olvad, illetve nem levegőzik a növény.

she_wolf 2018.03.09. 15:05:42

@látjátok feleim szümtükkel:
Mi meg térkövet keresgélünk a kapu elé. Az út és a kapu között föld van ugyanis, mert vízelvezető árokban folyik el a csapadék.
Tegnapelőtt kiszálltam a kocsiból, és derékig süllyedtem a dagonyába. Érik már a dolog egy ideje, idén remélhetőleg meg is valósul. Edzek, mert fel kell készülnöm a szomszédháborúra:(

Szellő sem mozdul, pedig jó volna némi szárítási segítség:(
Bár folyamatosan és ezerrel sült a nap, mégis világvége hangulatom van.

Dikusz 2018.03.09. 15:45:38

@she_wolf: Miért van világvége hangulatod, a szomszédháború miatt?

she_wolf 2018.03.09. 15:56:13

@Dikusz:
Nem:) Előre nem temetem a dolgokat. Kedvetlen, nyűgös, amolyan semmi nem elég szép, jó, és különben is...:) Nem kell komolyan venni. Szerintem ilyenje mindenkinek van néha;)
Cvekedlit rendelt az uram, meg tojáslevest -ha már annyi tojásunk van, pusztítsuk, mondta ő.
Viszont holnap tőtött csibe lesz!:)

Dikusz 2018.03.09. 19:09:19

@she_wolf: Erre a menüre én is beneveznék:)
A tojglilevest én is szeretem, pici ecetet, őrölt köményt, meg jó sok felvert tojást szoktam beletenni.
A cvekedlit (gondolom káposztás) is szeretem, jó barnára pirított káposztával.

Dikusz 2018.03.09. 19:11:29

@Andrass9: Egy életem, egy halálom, én gyűjtögettem egy szem fura formájú nagyon erős kicsi paprikából magokat, lehet elültetem, hátha lesz belőle valami:)

Dikusz 2018.03.09. 19:13:34

@élhetetlen: tényleg szép, és a feketére színeződött tojás is jól néz ki.

élhetetlen 2018.03.09. 21:09:23

@Dikusz: Dikusz.
Na, az alap az volt, hogy látod, nem látod? Na, látod! Semmi nem derült ki, hogy kinél mitől látszik, ami látszik. Ez egy dolog. A tojásleveshez annyi, hogy én nem verem fel, csak elkavarom kicsit a tojást, ettől a paprikás lében van egy kis sárga, egy kis fehér, tehát nagyobb foszlányok, és a (szárított) petrezselyem zöldtől egy kis zöld. Nagyon jól tud kinézni, tegnap éppen ezt ettük egyik barátnőmmel. Annyi, hogy én nem ecetezek, hanem tálaláskor egy kanál tejföl. De én klasszikus után szabadon, a tejfölt is tejföllel eszem. Egyébként ez a kedvenc tíz perces levesem, bármikor jöhet.
Más. Harminc éve még nem volt tele a város kaliforniai paprikával, bár lehet, hogy igen, de mivel én nem bukom a paprikára, nem vettem észre. Anya viszont minden reggel egy paprika (semmi hagyma, semmi más), és egy tojás megsütve. Itt volt a mélyhűtőbe bespájzolt saját termésű szeletelt paprika, és az első primőr is a boltból. Kijött hozzám Párizsba, és, akkor még semmi mobil, nem volt biztos benne, hogy lesz reggeli alapanyag, hozott magával paprikát is. Aztán elfogyott, és a sarki közértben vettünk kaliforniait. Na, anya begyűjtötte a magokat, és a következő évben egy zsáknyi paprikát kaptam. Ez csak annyi, hogy legyél optimista, kikel, és teremni is fog!

Dikusz 2018.03.09. 21:23:46

@élhetetlen: De én itt a panelban palántáznám, de ha a lakásban lenne valami belőle, akkor a klasszikus szerint: az Andrássy úton féltérdre ereszkedve egy cserép muskátlival a kezemben...(a folytatása nem szalonképes) :)))

A petrezselyemzöld nem is rossz ötlet a tojáslevesbe. Annyi tojást teszek bele (nemcsak felverve), hogy a leves nem is látszik. A köménymagot meg őrölten (az Isten áldja meg a dolgos két kezét annak, aki kitalálta) szórom bele a levesbe, meg esetleg egy kis vegetát.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.09. 21:47:57

@Dikusz:

Nyugodtan szórj a magból valamelyik virág cserepébe, akár a mukátli mellé, ki fog kelni, és onnan kiültetheted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.09. 22:17:49

@Dikusz: Arra számíts, hogy a paprika kb 21 nap alatt csírázik ki, ha 28C meleg a földje ...

she_wolf 2018.03.09. 23:19:17

@Andrass9:
Rezsón tartod?:) Akkor csodálkozhatok, hogy dugdoshatok én el magokat, ha szerencsétlen reszket a földben.
Citrusfélékkel szoktam szórakozni, hogy eldugdosom a magjait, és úgy tudok örülni, amikor kikelnek. Aztán úgy maradnak. Megdörzsölöm az ujjaim között a levelet, és olyan finom az illata, szeretem. Van kertészmérnök barátunk, az ő mindenféle növénykéje nagyon szép is, meg terem is a mini kertjében, meg a lakásban. Felajánlotta, hogyha eljutok odáig, akkor szívesen olt nekem. De ez még nem történt meg, és esélyt sem látok rá igazán:(
Igen, tudom, azért van a szagirodalom, hogy ne a képeket nézzük benne. De én egyébként sem vagyok zöldujjú:( Ált. suliban volt feladva a bab csíráztatása, már azzal is majdnem befürödtem, apukám mentett meg:D

Dikusz 2018.03.10. 09:22:08

@Andrass9: Akkor nem is érdemes próbálkoznom?

A lakásban a legjobb esetben is max 21 fok van.
Tulajdonképpen ez nagyon is megfelel nekem, mert nem lehet hőgutát kapni, mint a távfűtésesekben. De melegházat csak a sütőben tudok csinálni.

Dikusz 2018.03.10. 09:25:00

@she_wolf: Nem mindegy, hova dugdosod el a magokat. Kabátzsebbe, sublótfiókba, szekrény sarkába elrejtve nem fog kikelni:))))

Lelőtted a poénomat, a rezsót tippeltem volna én is:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.10. 10:52:46

@Dikusz:

Tedd ki egy napos ablakba az edényt, és takard le fóliával, az bent tartja a párát, de emiatt naponta legalább kétszer meg kell szellőztetni. A magok tudják a dolgukat, csak van amelyik gyorsan, van amelyik lassabban kel ki.

Dikusz 2018.03.10. 11:20:39

@látjátok feleim szümtükkel: Mindenképpen meg fogom próbálni, pláne úgy, hogy kaptam tanácsokat tőletek.

Világos ablakom van, napos az nincs. Most 1/4 12 van, a kb fél órája már nem kap napot az a két szoba, amelyik valamennyire "naposnak" mondható. Nincs ezzel semmi bajom, nyáron ez nagyonis jól jön, de a virágoknak nem kedvez, pláne úgy, hogy nagy forgalmú út van közvetlen a panel előtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.10. 12:48:22

@she_wolf: @Dikusz: Csináltam egy 120x60-as fűtött tálcát (pirinyó keringetőszivattyú 5V-os és egy törölközőszárító radiátor fűtőeleme, ami termosztátos. Kb 48C-50C fokos víz kering a tálca alatt, így tart 28C-t a csíráztatóban. A paprika csírázási ideje valahol 7 és 21 nap között változhat, optimális hőfok a 28C, de 21-en is szépen kikel (kicsit lassabban).

she_wolf 2018.03.10. 14:31:01

@Andrass9:
Köszi, de nálam akkor is megdöglene, ha személyesen te gondoznád:(
Valami "átok" ül a házon, még ki kell derítenem, hogy milyen jellegű:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.11. 20:56:13

@she_wolf: Az átkot elűzendő: "bees leaves and love"