Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Mandulás kenyérpuding

2018.02.20. 07:00 Waka

Először egy angol nyelvű receptbe futottam bele valamelyik főzős csatornán. A Brown Sugar Bread Pudding egészen másképp hangzott, mint a szimpla kenyérpuding, aztán persze rá kellett jönnöm, hogy ez voltaképpen egy máglyarakás, csak kicsit másképpen.
A tócsihoz és a fasírthoz hasonlóan ez is a végtelenségig kombinálható. Ha igazán ínyencek vagyunk, nem kenyeret használunk, hanem kalácsot, gazdagíthatjuk mazsolával, kandírozott gyümölccsel, ízesíthetjük brandyvel, rummal, fűszerezhetjük szerecsendióval, kardamommal, reszelt citromhéjjal, a tej egy része helyett mehet bele tejszín (half and half), tálalhatjuk vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal. Az általam fellelt legdurvább változatnál a tejet csokoládéval és kakaóval főzték össze, a kenyérkockák közé pedig csokoládépasztillákat kevertek. Na abból elég egy kocka, hogy az embert a saját endokrin rendszere jelentse fel gyilkossági kísérletért.
Egy szó mint száz, ez a fogás kiválóan alkalmas a maradék kenyér újrahasznosítására, és mivel az rendszerint nem képvisel nagy mennyiséget, szerény adag lesz a végeredmény, ami meg talán nem akkora vétek.
Kivéve természetesen, ha én állok neki főzni.

img_2471.JPG

Hozzávalók:
- 60-70 dkg szikkadt kenyér vagy bármilyen péksütemény
- 14 dl tej
- 6 egész tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 12 dkg barna cukor
- 20 dkg mandula
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só

Egyetlen porcikám sem kívánt kalácsot sütni, úgy ahogy a máglyarakásnál anno tettem. Sőt, bevallom férfiasan, kenyeret is frissen vettem, aztán sütőben szikkasztottam meg. Egy ideje megint magam sütöm a kenyerem, tíz darab 12 dekás cipócska készül vasárnaponként, azt osztom be egy hétre, abból maradék ugyan nem képződik. Lenyisszantottam a kenyér két végét, lefaragtam a héját, felszeltem, megszárítottam, felkockáztam.

img_2433.JPGimg_2435.JPG

A mandulát serpenyőben megpirítottam, mikor kihűlt, ledaráltam. Ez utóbbiról nem készült kép, de esküszöm, így volt.

img_2437.JPG

4 tojást a kristálycukorral, a vaníliával és a sóval habosra vertem.

img_2441.JPGimg_2443.JPG

Összekevertem a tejjel és a tepsibe egyengetett kenyérkockákra öntöttem. Mint kiderült, ennyi tej bizony édeskevés.

img_2446.JPG

Ekkor következett újabb adag tej, még tojás, vanília és a fahéj, amit a nagy eszemmel először kifelejtettem.

img_2448.JPG

Ez sem volt elég, így némi tejet még rálocsoltam, így jött ki a hozzávalókban felsorolt mennyiség. Annyi folyékony összetevő kell, hogy a kenyérkockák közt látható legyen.

img_2451.JPG

Fél órát hagytam állni, majd rászórtam a mandulát, arra pedig a barna cukrot (a képen bal oldalt).

img_2452.JPG

Egy órát sütöttem hármas fokozaton, majd felcsavartam hatosra még 15 percre. A tészta szépen feljött (kihűlve persze összeesett), a közepe jó remegős lett. Igazán azt lett volna a jó, ha a barna cukor megolvad kissé, de hát a sütőm...
Az igényes szakácsok egy püspökkenyér-forma aljába öntik a karamellt, erre halmozzák a többit, vízfürdőben gőzölik, majd kiborítva tálalják. Nyilván nincs akkora tepsijük, mint nekem.

img_2455.JPG

Nagyon finom, nagyon édes, nagyon addiktív lett. Szerencsére beesett Kistesó, elmajszolt egy adagot, meg vitt haza is. A maradék azért elég lett pár evésre, másodiknak a halászlé után.

img_2460.JPG

Legközelebb azért pár dolgot másképp csinálok. A mandulát összekeverem a barna cukorral (valamivel kevesebbel), úgy szórom rá, és talán sütök egy kalácsot is erre a célra.

78 komment

Címkék: tej tojás kenyér mandula kristálycukor fahéj barnacukor kenyérpuding bread pudding vaníliakivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr113678774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2018.02.20. 08:26:08

Hmm. Nagyon jonak (tomenynek) tunik!
En bread and butter puddingkent ismerem, az en ultimate verziom a banana bread and peanut butter pudding. Feltetnek hazi custard (aka crème anglese). Utos. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.20. 09:12:25

A cukrom helyből az égnek ment már csak az olvasás alatt!!! :)

she_wolf 2018.02.20. 12:55:00

Biztos finom lehet. Csak megint én vagyok beszűkülve:(

she_wolf 2018.02.20. 12:56:22

Tudna érdekelni, hogy a tepsi külső oldala piros-e...

she_wolf 2018.02.20. 13:50:30

@Andrass9:
Ugyanilyenem van, és imádom:) A tiém kívül piros, és vékony (kb.3-4 mm.-es), nem mereven rögzített füle van.
Sütöttem én már abban mindent. Rakott cuccot, pitét, lepényt, bélest, piskótát, egybemadarat, vagy éppen disznó nagyobb alkatrészét. Minden egészen ehetőre sikeredett benne:)

Dikusz 2018.02.20. 13:52:23

Finom lehet, kissé édes.

Egyik kedvenc édessége volt egy hasonló desszertféle a férjemnek. Még anyósomtól örököltem a receptjét. Gyakran csinálta egy-egy laktatósabb leves után.
Nem tudom, emlékszik-e még valaki a "Hóvirág"-kétszersültre. Azt törte darabokra, madártej-féle öntettel megáztatta, dióval meghintette, és a sütőben egy kicsit megszárította.

Épp nemrég jutott eszembe a Sparban, hogy lehet-e még kapni kétszersültet (édes, és sós is volt), de nem láttam már jó ideje.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.20. 13:52:23

Ahogy öregszem, én ezeket a visszacsavart szélű edényeket nem kultiválom, meg azt sem, aminek a füle befelé peremes, és belül kis árok van. (bonyhádi zománcosok). Már vastag az ujjam a belepiszkáláshoz, meg a fenének sincs türelme a perem alól súrolni..egy ízben húsvéti sváb füstölt sonkát főztem egy ilyen fazékban, a jó kis piros zsíros sonkalé kifutott..még az x-edik mosogatáskor is jött piros lé ebből a visszasodort peremből:(((((((

Dikusz 2018.02.20. 13:53:29

@Kumari aki Nilüfer: odanézzzzz!

Egyszerre küldtük el a kommancsot. Ezt csinálja utánunk valaki:)))

Kumari aki Nilüfer 2018.02.20. 13:53:36

@Dikusz: A Hóvirág volt sós, az Őzike az édes..vagy fordítva. Ezer éve nem láttam.

Dikusz 2018.02.20. 13:59:36

@Andrass9: Ilyet csináltak itt is a Budafoki Zománcgyárban. Az is igaz viszont, hogy az a bonyhádi gyár budapesti kisebb üzeme volt.
Nekem vannak még olyan zománcos pirospöttyös kávéscsészéim (tányérkával), ami itt készült. Nagyon jól néz ki, csak éppen kávét nem lehetett inni belőle, mert tűzforró lett a csésze is:)

Dikusz 2018.02.20. 14:01:51

@Kumari aki Nilüfer: Az még csudább, hogy másodszorra nem írta ki neked a blogmotor, hogy két komment között várnod kell:)

Topy 2018.02.20. 14:18:24

nálam az a pirított mandula nem jutott volna el a darálóig! :D

Tangó Suszter 2018.02.20. 14:34:40

@Dikusz: Politizálunk, politizálunk???

Fenchurch68 2018.02.20. 14:55:24

@Kumari aki Nilüfer: Az Őzike volt a sós, imádtam!

@Dikusz: Nálunk szokott lenni a Sparban kétszersült, sajátmárkás gluténmentes, semleges ízű, szerintem finom :)

@Topy: Én is rágyönyörködtem a mandulára :D

Dikusz 2018.02.20. 15:15:56

@Tangó Suszter: Nemnemnem, a kommancs az egy ősi indián törzs, a nagy Indiánkönyvben is meg vagyon írva. :)

Dikusz 2018.02.20. 15:17:28

@Topy: @Fenchurch68: naja! Akinek van megfelelő készsége hozzá, annak könnyű.:)

she_wolf 2018.02.20. 16:16:10

@Dikusz:
A kommancsokat legyőzték az író kézek:)

she_wolf 2018.02.20. 16:17:29

@Kumari aki Nilüfer:
Kfefélés, szívem. Kefélés:) És nem kell perem alá engedni a cuccost:D

Dikusz 2018.02.20. 17:00:01

Valószínű, mindegyikőtök hallott már róla, csak nekem új:
Húgomtól kaptam pár darab sertésorrot (csak a konnektoros részét), kóstolóba. Mondta, hogy rendszeresen szokta venni a kispesti piacon, és hogy milyen finom. Megfőztem -próba cseresznye- leveskockás vízben. Hát, valami isteni finom!
Legközelebb vetetek magamnak vele, és mindenfélét fogok főzni belőle.
Ti ismertétek, készítettetek már ételt sertésheftiből?

A havas/esős/borongós időben meg ezt hallgatom:
www.youtube.com/watch?v=r60EW5HTnHA

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.20. 17:09:23

@Dikusz: A sertés orr legalább oly ritka, mint a fül! Mázlitok van, hogy van valami forrás ...

MadMary 2018.02.20. 17:22:02

@Dikusz: Én csak a malacfej részeként foglalkoztam eddig a konnektoros résszel. :-) Mázlim van, van egy pici hentesbolt, ahol van mindenféle vicces állat-alkatrész, malacfül, malacfarok, malacfej (felezve), köröm, belsőségek. Mindig itt veszem a kocsonya-nyersanyagot, legközelebb alaposabban végigvizslatom a pultot, a hely pici, a két hűtőpult olyan, mint egy-egy bőségkosár, lehet, hogy van malackonnektor is, csak eddig nem tűnt fel nekem. Felkeltetted a kíváncsiságomat, a hét végén elmegyek vadászni! :-)

Dikusz 2018.02.20. 17:24:28

@Andrass9: Rendszeresen tud szerezni, ha tud, akkor kell?

she_wolf 2018.02.20. 17:36:12

@Dikusz:
De helyes kis békebeli, fekete-fehér felvétel ez:)
Rám jellemző, hogy erről beugrott az én békebeli koromból, ahogy Tapsi Hapsi (vagy Dodó kacsa?) valahol hasonló hangulatú zenére ropja gyümölcskalapban:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.20. 17:54:14

@Dikusz: Köszönöm, de nem élek vele. A füllel együtt legfeljebb disznósajtban eszem meg, azt meg nem készítek - túl veszélyes.

she_wolf 2018.02.20. 18:06:56

@Andrass9:
Nekem elvileg jót tenne, ha ilyesmiket ennék, de nem tehetek róla. Ha hús, akkor hús. Csak hús. Ezért nem vagyok kocsonyaimádó sem. Szerintem. Utoljára gyerekkoromban ettem fület-farkat, torban. A napokban isteni finom csülköt sütöttem, tálaláskor a én adagom bőrét lehántottam, a férjem élvezettel megette.
A disznósajt nekem sem buli. A sok bőrös, cupákos összetevő miatt nem veszek, magamnak meg nem csinálok -ugyanezért, hiába garantált, hogy nem lesz benne disznófog:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.20. 18:24:04

Köszönök szépen!
@she_wolf: Piros ám! Valódi bonyhádi, egyenest a tesóból.
@Dikusz: Pár éve télvíz idején mindig volt nálunk a csarnokban, a kocsonyához dukált fél kiló. Az akkori angoltanárom irtózott a kocsonyától, küldtem neki képet, ahogy a konnektor kikandikál a léből. :D

MadMary 2018.02.20. 18:44:33

@she_wolf: Pacsirtanyelv van, meg borztüdő. :-D

she_wolf 2018.02.20. 18:48:21

@Waka:
Akkor te ezek szerint az angoltanárodtól irtóztál?:)
Vagy csak simán gonoszdi vagy:)

Arra a tepsire úgy vigyázok, mint az amerikaiak az aranytartalékukra Fort Knoxban! Sikálni csak kívülről, hozzáütni valamihez még véletlenül sem, és ha nem muszáj, nem vágok benne késsel semmit.

she_wolf 2018.02.20. 18:49:41

@MadMary:
Az megy a háttérben:) Látnom sem kell, elég hallanom:D Hatalmas banda volt.

MadMary 2018.02.20. 18:52:55

@she_wolf: Bizony-bizony-bizony. :-)

Dikusz 2018.02.20. 19:05:51

@she_wolf: az nincsen készleten:)

Dikusz 2018.02.20. 19:06:40

@she_wolf: sőt, ha lehet, nem is használod:)

Dikusz 2018.02.20. 19:09:07

@Waka: Örülhetett neki nagyon, biztos egy jegyet javított felfelé ezért a fotóér a vizsgán:)

she_wolf 2018.02.20. 19:28:04

@Dikusz:
Dehogynem! Szinte az összes rakott cuccot abban sütöm. Csak azt sajnálom, hogy nincsen födője. Már mondtam az uramnak, hogy halálpontosan mérjük le, és ha mást nem, akkor egy rápattintható műanyag tetőt be kéne újítani valahonnan. De szerintem reménytelen:(

Fókaorr pedig már az ókoli Lómában is kapható volt:P
Úgyhogy kapja össze magát a hentes!:)

Dikusz 2018.02.20. 19:51:44

@she_wolf: csak úgy eszembe jutnak a jobbnál jobb ötletek:
- ki kell vágni egy nagyobb tepsinek az alját, és rászabni
a csodatepsire,
- felesleges fedőket összepásszítani, négyzetesíteni, és
összehegeszteni.
- a gáztepsit használni fedőnek.
Azt hiszem több ilyen tanács már nem kell:)))

Komolyabban: előfordulhat, hogy lehet kapni piacon, szakboltokban rápasszoló fedőt. Olyat tepsit meg láttam már, amit fedővel árulnak.
Régi tepsihez biztos nincs, azt hiszem amikor anyósod vette akkor nem is volt.

Tangó Suszter 2018.02.20. 20:21:22

A konnektorból finom vacsorát lehet készìteno pölö szarturó tormàval...mi van? Rz a neve. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.20. 20:29:24

@she_wolf: Csak egy apró csíny volt.
@Dikusz: A vizsga egy másik intézményben volt, STANAG vizsgaközpont, az akkori0 ZMNE. Nem ő vizsgáztatott, de elkísért minket. Kiszaladt a vér az arcából, mikor 70 perc után kijöttem az írásbeliről. Mit ücsörögjek ott, írtam 2,5 oldalt, osszák be. Nem buktam meg.
@Tangó Suszter: Sertés csemege, segge fedele.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.21. 04:45:11

Mikor megvettem piros bonyhádi tepsit, már az első héten leesett. De úgy esett ám, hogy négyszer felpattant, mire megállt. Természetesen mind a négy alsó sarkán pattant egyet, le is pattant a zománc.... mind a négy sarkán. Amúgy vigyázok rá, nem is rozsdásodik.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.21. 07:49:23

@she_wolf: Kefélés..írtam, hogy én már koros vagyok..a bonyhádi edényhez:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.02.21. 12:58:27

@she_wolf: Fedő-fedő..hát az alufólia , az smafu??:)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.21. 13:00:37

A malackonnektort hogy lehet megpucoválni? Úgy gondolom, belül..cuccos....

Dikusz 2018.02.21. 13:40:16

@Kumari aki Nilüfer: valaki kifújatta velük a cserpákjaikat, és leborotválta az orrszőrüket, mert az minden nózika olyan volt sima, mint a babapopsi:)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.21. 13:50:32

@Dikusz: Attól tartok, a nózilyuk belsejével lennének fenntartásaim:DDDD

she_wolf 2018.02.21. 14:27:54

:D:D:D:D
A "fickó" megint kimaxolta a sznobériát:)
Rám olvastak, hogyha linkelni merem, megbénulnak az ujjaim, úgyhogy nem borzolom a kedélyeket:)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.21. 14:44:16

@she_wolf: olvastam a rángóhúsost..illetve belenéztem, de nekem sok-sok-sok..fellengzős sznob:)

she_wolf 2018.02.21. 15:27:58

@Kumari aki Nilüfer:
A címlapon néha belefutok egy-egy jó ötletbe, szeretek így vadászni:) De aztán van a másik véglet is. Megpróbálom megtalálni azt a bizonyos középutat.

Ma szokatlanul korán kezdtem el tevékenykedni, úgyhogy már sül a rakott kelem:) Ezt kívánta az ember, és mivel tegnap gyüttment volt, be is vásároltattam vele. Így mind a ketten jól járunk;) De azt hittem, hogy leüvöltöm a maradék hajat a fejéről. Hozott nekem epret. Minden évben elmondom neki, hogy ilyesmit csak magyart, szabadföldit, szezonban! Válasz: de olyan szép, és szagold meg, milyen illata van!
És akkor az én halmazállapotom cseppfolyósra változik:D
Sajnos, imádom az epret (meg a nyári gyümölcsöket).

Fenchurch68 2018.02.21. 15:53:35

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: Ugyan már, ti csak irigykedtek a kis posztkádárista olajszagú rágós kabátos húsotok mögül! Olvasván a posztot, háziasszonyok százezrei fognak a homlokukra csapni, és rohannak beszerezni a fehérgizike féle öko-bio-ezokarajt meg az ajurvédikus mustárt, a szűzleányok keserves könnyeiből párolt sóról nem is beszélve.
Azt viszont nem egészen értem, hogy ha a kifli, amiből a morzsa készül - amiből ugye több kerül a bundába, mint lisztből - nem csökkentett gluténtartalmú, akkor a lisztnek miért kell okvetlenül annak lennie?

(Én akkora májer vagyok, hogy csak a saját sütésű kiflimből darált morzsába vagyok hajlandó panírozni, bibibí!)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.21. 16:06:02

@Kumari aki Nilüfer:

Miért lenne az, hiszen leforrázzák, mint a körmeit.

Egyébként meg ez egy jó izomtömeg, márpedig az megfőzve jó.
Felénk a fej egyéb részeivel, ha nem ment a disznósajtba, akkor ment a hurkába.

Érdemes az al, de(i) nem felbe elmenni ( ez nem reklám ), mert csudás és nagyon jó áron vettem pack choit ( bordás kelt ), meg édesköményt. Csirkével a sütőben fognak barátkozni.

she_wolf 2018.02.21. 16:30:31

@Fenchurch68:
Ahogy mondja kegyed:)
A mojza=apjó pici kenyéjdajabka. Vagy kifli. De miért híjjuk zeemlemorzsának?
Én spúr vagyok:P Mielőtt ránk száradna a zsömle, gondosan darabokra tépkedem/vágom, és megy a darálóba. Vagy felkockázom, és a sütőben kiszárítom kotzekának, vadashoz, zsemlegombócba valósinak.
A hapsi maradi fakk anállal, vagy nélküle (bocs, a goromba kiszólásért!). A nagy egészségtudatosságban az már nem jut eszébe, hogy a lisztbe forgatást el is lehet hagyni:P
Én legalábbis így teszek. A 4 lábú állatok húsa megtartja a tojást, nem feltétlenül szükséges a tapasztó réteg. (Sőt, a csirke is, csak le kell itatni róla a nedvességet.
Ez természetesen nem kötelező, ismerek embert, aki a rántott szeletből szívesen kihagyná a húst:D
Ha nagy ritkán kiflim marad, akkor vagy kiflismarnit (szökőévente), vagy hagyományos gubát csinálok belőle.

Kicsikutyának hódolatom!:*

@látjátok feleim szümtükkel:
Fődibe nekem is kék menni, ügön fogyóban van a fehér nedű:)

she_wolf 2018.02.21. 16:33:12

@she_wolf:
"...és megy a darálóba."
Teljes kiszáradás után -ofkórsz.

Fenchurch68 2018.02.21. 18:59:20

@she_wolf: Kicsikutyának kreatívkodom éppen, bekevertem a következő adag jutalomfalatnak valót - répa, banán, tojás, zabpehely, 2 ek zsír -, de rettentő sok lett. Úgyhogy a felét megsütöttem neki, a másik felébe tettem még egy kis mézet, kókuszreszeléket meg étcsokidarabkákat, az a nagyoknak lesz jutifalat :D

Hódolójának farkcsóválást küld. (Márminthogy izé, fenékriszálást, farok híján.)
drive.google.com/open?id=1bzr1Terv8iilvFKUsF0udJ5FKKSScLnW

Ezt a február végi nagy havat csak azért viselem egész türelmesen, mert az eb annyira élvezi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.21. 20:09:19

@Fenchurch68: Ez sokkal jobban tetszik! A mézesből csakis a nagyoknak adj :)

Tangó Suszter 2018.02.21. 20:25:24

@she_wolf: De tényleg milyen az már, eper bontott csirke helyett....

she_wolf 2018.02.21. 20:58:40

@Tangó Suszter:
Jóóóó!:)
De leginkább a barack vagy a szilva nagyon nyami a bontott csirkével. De lehet körte, vagy cseresznye is. És van még egy rakás verzió.
Viszont az eper csak desszertként jöhet nálam számításba. Tejszínhabbal!

she_wolf 2018.02.21. 21:03:12

@Fenchurch68:
Meg is érdemli, ha ilyen pozitív hatással van rád:) És akkor most kollektív jutifalatozás lesz?
Lorenz jól mondta: Kutya nélkül lehet élni, de minek?)

Tangó Suszter 2018.02.21. 21:11:18

@she_wolf: Talán azért, hogy ne kötődjek jobban a blökihez akivel(!) naponta együtt lennék, mig abarátnöőmmel csak hétvégén.

she_wolf 2018.02.21. 21:26:46

@Tangó Suszter:
A szomszéd házban lakó csajjal kell randizni, oszt meg van oldva a gordiuszi csomó:)
Vagy meg köll nősülni. Vagyis inkább házasodni, mert nősülni bármikor, bárkivel lehet;)

she_wolf 2018.02.21. 21:28:07

Körkérdés: ki hány fokon süti a hambit? Tűzhelyre gondolok, a grill tiszta sor.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.21. 21:42:34

@she_wolf:

Én semmilyen fokon.

Viszont láttam egy filmben, hogy az angolok megvajazzák a kenyérszeleteket jó vastagon, tepsibe/tálba egymásra rétegezik, majd tojásos-tejes-fűszerszámokkal ízesített lötyivel megkínálják, úgy, hogy kissé ellepje, és a sütőben pirosra sütik. Talán mazsola is volt a kenyérszeletekre szórva. Kész állapotjában nagyon jól nézett ki.

she_wolf 2018.02.21. 21:51:26

@látjátok feleim szümtükkel:
A filmekben minden előfordulhat. Még az is, hogy így sütik a hamburgert:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.21. 22:01:55

@she_wolf:

Megeszem, de nem szeretem a marhahúst, hamburgert is talán egyszer ettem.

MadMary 2018.02.21. 22:43:45

@látjátok feleim szümtükkel: No az a klasszikus bread-and-butter pudding, aminek a szuperdelux változatát prezentálta nekünk Waka.
www.bbc.co.uk/food/recipes/breadandbutterpuddin_85936

she_wolf 2018.02.21. 23:37:00

@látjátok feleim szümtükkel:
Férjem csinál néha, és tőlem (tőlem!!!) kérdezte az előbb, hogy szerintem azt hány fokon kéne sütnie. Én meg visszakérdeztem, hogy hányszor látott engem hamburgert sütni? Úgyhogy olyan választ is várhat tőlem:D
Én szeretem a marhát, de szeletet például nem tudok sütni belőle:(
Vagy nem sül át teljesen, vagy cipőtalp. Egyszerűen béna vagyok hozzá. A főzése nem gond, az általában szokott sikerülni.

Fenchurch68 2018.02.21. 23:41:09

@she_wolf: Még sosem sütöttem hamburgert sütőben, mindig serpenyőben készül. Szerintem ha mondjuk nagy mennyiség miatt praktikusabb lenne sütőben, akkor 200 fokon sütném :)

she_wolf 2018.02.22. 01:32:33

@Fenchurch68:
Sütőben a párom sem süti. Csak a tűzhelyen, nyáron meg kint a grillen.
Sütőben egybefasírtot szoktam én csinálni, jellemzően ünnepekkor. Az jó meleg kajának is, meg hidegtálhoz is.
És serpenyőben hány fokon, vagy milyen fokozaton sütöd?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.22. 09:56:55

@she_wolf: Füstölgő serpenyőben! Átsültségi fok függvényében 3-3 perctől 7-7 percig. De én se szoktam hamburgert sütni :)

Fenchurch68 2018.02.22. 10:01:39

@she_wolf: Fogalmam sincs, hány fok :) kerámialapos tűzhelyen, ahol 9-es a legnagyobb fokozat, először 9-esen, aztán leveszem 7-re. Jó vastag aljú serpenyőben. (Szégyen, nem szégyen, de rákaptunk az aldis 98%-os hamburgerhúsra, miután ha ritkán eljutunk olyan helyre, ahol van tisztességes marhahús, akkor abból nem hamburger lesz :)
Bár ha nagyon rákívánunk, van két hely is viszonylag közel, ahol élvezhető a hamburger. Össze kéne őket gyúrni, mert az egyikben tökéletes a hús, viszont a buci középszerű, a másikban a hús éppen elfogadható (itt többnyire én inkább pulled pork párti vagyok), viszont a buci és a szószok fenomenálisak. Ha otthon csinálom, annak édesem szerint csak annyi értelme van, hogy akkor eheti hozzá az s.k. bucit, plusz nem néznek hülyének, mikor szétszedem elemeire, és külön-külön eszem a rétegeket.

Dikusz 2018.02.22. 10:07:25

@Tangó Suszter: Erre varrjon gombot @she_wolf: :)))
Ezzel nem tud vitába szállni:)

Tangó Suszter 2018.02.22. 10:53:06

Marokkói vacsora Nadia Zerouali tán érdekel valakit.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.22. 11:51:36

Engem felettébb érdekelne, csak nem alkalmas az időpont. sajnos.