Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Paradicsomos húsgombóc

2018.02.14. 07:00 Andrass9

Nem igazán értem, mi a jó ebben az ételben. Akkor már inkább töltött paprikát csinálnék!

26.jpg

Igenám, de a nagylyány kérte, hogy a kisunokám 1 éves szülinapi partyjára ezt készítsek. Ezellen viszont nincs apelláta, akkor legyen húsgombóc.

Sok vendégre számítottunk, ezért az adag eléggé méretes lett:

  • 1 kg darált marhahús
  • 1/2 kg darált borjúhús
  • 1/2 kg darált sertéshús
  • 4 hagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • 2 zöldpprika
  • 4db 25 dekás paradicsompüré
  • 1 l marhahúsalaplé
  • 20 dkg Quinoa mag (ne kérdezd!!!)
  • friss kakukkfü
  • babér, kömény, bors, pirospaprika
  • olivolaj

10.jpg

Kicsit kevés volt a hely a pulton, de azért elfért.

Először is a quinoát öntöttem 4 dl vízbe, és odatettem főni. Ez hivatott a rizst helyettesíteni, mert mindenmentesre és organikusra kellett készítenem. A hagymákat hámoztam és kis kockákra vágtam. Ezalat a quinoa megfőtt (áttettem közben egy nagyobb edénybe, mert kibuggyant a kislábasból), villával fellazítottam. Egy serpenyőben olivára tettem a hagymát dinsztelni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Akkor össze kell keverni a húsokat: elővettem a KitchenAid masinát, hogy majd az elvégzi a feladatot. Azt ne hidd, hogy bármit is csinált a darálthússal ... Közben a hagyma megpuhult, ment bele a fokhagyma és a fűszerek. Kikevertem, majd picit hagytam lepirulni, amíg a húst fakanállal összekevertem. A keverés végén ezt a hagymás masszát is a húshoz adtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Fakanállal szépen kikevertem. Jöhet bele a quinoa, amit ismét a robotgépre akartam bízni, de maradt a kenyérgőz és a fakanál. Utólag nem is bánom, mert a fasírt is mindig vacak pép lesz, amikor géppel keverem ki! Ekkor feltettem a marha alaplevet a zöldpaprikával, kevés paradicsommal, sóval és a babérral forrni. Kisérletképpen belegombócoltam négyet, hogy jó lesz-é.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A nagylyány persze reklamált, hogy ez nem töltött paprika, igenis süssem ki tepsiben a gombócokat. ... Annyi előnye lett a dolognak, hogy közben rájöttem, érdemes egy félpohárnyi hideg vizet is adni a masszához: könnyebben fomázható! Két tepsit is kibéleltem nemtapadó alufóliával, és teleraktam gombócokkal. Mentek is a sütőbe 200C-ra. Sok finom íz persze kisült belőlük, de csaltam, mert a leveket belelapetoltam a marhaalapleves fazékba, mintha ott főtt volna. Össze is jött egy nagy rakat gombóc. Azért 2 kiló hús az elég sok ám!

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Míg a gombócok sültek, az alaplébe belekevertem a 4 doboz paradicsompürét, felfőztem. Sóztam, borsoztam, és összeturmixoltam benne a zöldpaprikát (ppssszzt - ez titok, a lyány nem tudja).

Megterítették a büféasztalt, ahova a gombócokat már a paradicsomszósszal együtt egy melegítőfazékban szolgáltuk fel. Volt ott annyi dínó, hogy csak győztük számolni!

28.jpg 27.jpg

A gombóchoz hotdogbucit adtunk, és úgy nézett ki, mint a nyitóképen. Igaz, tettek még rá reszelt sajtot is ...

Gondolom, már értitek, miért reklamáltam az elején ...

A húsgombócok amúgy nagyon finomak lettek (szerintem a négy megfőzött finomabb volt, mint a sütött), a paradicsomszósz pedig mint a nagykönyvben: tökéletes töltöttpaprikaszósz rántás nélkül :) Csak annyi maradt, hogy két pici vákumzacsit megtöltve lefagyasztottam nekik. Állítólag sikere volt, minden esetre nem sok maradt :)

 

108 komment

Címkék: oliva hagyma fokhagyma bors babér alaplé darálthús paradicsompüré pirospaprika zöldpaprika kömény TV paprika kakukkfü Quinoa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7713583055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2018.02.14. 19:53:05

@Andrass9: Nem, nem, spagetti. Esetleg szélesmetélt. Mondom, mutáció.

Fenchurch68 2018.02.14. 20:16:13

@Vaczak2: Ez teljesen rendben van, az amcsik is nagy barátai a paradicsomos-húsgombócos spagettinek :) Ott is több verzió van, vagy simán belefőzik a szószba a gombócot, vagy kicsit körbepirítják és utána főzik bele, vagy a fenti változat, ahány ház, annyi.
(Én inkább a fahéjjal lennék FASÍRTban.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.14. 20:53:44

@Andrass9: Talán, ha jó érett paprikáról van szó, megenném, de már igen rég volt nálunk töltött paprika. Majd ősszel kipróbálom.

she_wolf 2018.02.14. 21:36:12

@Andrass9:
Újabban alternatívák után túrok, mert valamit muszáj kezdenem magunkkal.

MadMary 2018.02.15. 00:46:59

Vessetek a mókusok elé, én a töltött paprikából rajongásig szeretem a finom trottyos paprikát... jó vastag húsút, ha lehet. És én is addig eszem, míg látom, pukkadásig és ájulásig. Kóstoltam a fentihez hasonló gömbikéket paradicsommártásban (tudom, máááás étel, tehát ne kérjük számon rajta a töltöttpaprikaságot), de hiányzott a paprikaíz. :-/
Egyébiránt kompliment a szakácsnak, a különböző húsfélék gondos összeválogatásáért, én ilyesmit főleg a balkáni konyha művelőinél láttam, különleges az ízélmény!

she_wolf 2018.02.15. 01:24:24

@MadMary:
Megyek veled a mókusok elé, nem kell egyedül áldozattá válnod!:)
Igen, a jó vastag húsú paprika. Amikor a tányéron van a cucc, az az első, hogy a hegyét levágom, és beleszimatolok a kicsorgó paprikalébe. Mennyei!
De mégis mindig elszámolom magam, és a megtöltött paprikákon kívül akad pár gombócka is:D
Ám ha töredelmes beismerő vallomást akarok tenni, akkor én igazából a pariszószt imádom a legjobban:(
Dobozos püréből, sok bazsalikommal, oregánóval, babérlevéllel, kis cukorral. És berántva. Igen:(
A hús tökmindegy, birka és hal ne legyen, oszt kalap:)

turósmácsik 2018.02.15. 07:11:50

@Fenchurch68: Csatlakozom, én is készítem a megsütött kisgombócos, milánói/bolognai mártásban átforrósított spagettit sajttal és nagyon szeretjük. Más jellege van, mint a töltött paprikának, vagy milánói/bolognai ragus spagettinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.15. 10:56:44

@she_wolf: Meg egy kis villával összetört köményes vízben főtt krumplival ... nyammmm

SemmiKülönös 2018.02.15. 11:21:40

Szia!

Érdekes gondolat ez a húsgombóc. Én csak hagyományos töltött paprikát készítettem, valamint olasz paradicsomos húsgombócot. Ezt is ki fogom próbálni biztos sikere lesz!

Ha esetleg érdekel az én posztom a töltött paprikáról itt tudod megnézni

atemaazutcanhever.blog.hu/2017/07/12/porondon_a_toltott_paprika

További sok sikert a blogodhoz!

Üdv: SK

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.15. 11:30:43

@SemmiKülönös: Köszönöm!
Megnéztem a tiedet, és nem rossz! Hamár ennyi zöldséget használsz bele, érdemes simán húslevesben főzni, és azt feltölteni paradicsommal. Én már csökkentem a rántások mennyiségét, és próbálom saját anyagával süríteni, ahol lehet.

Fenchurch68 2018.02.15. 12:39:56

@SemmiKülönös: Nagyon tetszik ez a sok zöldséges verzió, ki fogom próbálni, bár nem rántanám, mondjuk én mást se nagyon. András tippje is jó a húslevessel, úgyis mindig tele van a mélyhűtő leveses zacsikkal :)

@she_wolf: Szerencsére se a lányok, se exférj nem szerette a paprikát, úgyhogy én sokszor csak a levét ettem sok-sok főtt paprikával, megkaptam mindenkiét :)
Édesem meg a töltött káposzta harasztját nem szereti, úgyhogy az is az én zsákmányom.

Ha fogyás céljából kerülne a rizs helyett bulgur, sajnos felvilágosítlak, hogy szinte ugyanannyi a kalóriatartalom, általában a gabonák nagyjából ugyanott mozognak. Ha új íz, vagy beltartalmi változtatás a cél, akkor hajrá! Nekem a vega lányok miatti töltött paprika-verzióban remekül működött a zabpehely, árpapehely, a bulgur meg egyszerűen csak nagyon-nagyon finom, üresen is tudnám enni bármikor.

(Valamiért napok óta meghalok valami sós-fűszeres ropogtatnivalóért, a héten harmadszor sütök magamnak zabpelyhes ropit: két marék reszelt sajt, egy tojás, egy evőkanálnyi vaj, zsír, vagy simán egy löttyintés olaj, és annyi finom szemű zabpehely, amennyitől kicsit összeáll, de nem kell, hogy gyúrható állagú legyen. Bele fűszerek tetszés szerint, most éppen a rozmaringos-chilis sül, de a tegnapi köményes-fehérborsos-pirospaprikás se maradt meg magnak. Aztán egy sütőpapíros tep-sibe borítom, vizes kézzel jó vékonyra letapicskolom, 180-200 fokon sütöm kb. 10 percig, de lehet látni, ha pirul benne a sajt, barnul a széle, akkor jó. Ha kihűlt, széttördösöm. Elvileg eláll, de még sose derült ki, meddig :D

Topy 2018.02.15. 14:43:34

@Vaczak2: ha már nem a szokásos(?) húsgombócot csinálom, akkor megy bele parmezán, citrom leve és reszelt héja, serpenyőben sütöm, a szószba vörösbor és bazsalikom, a végén a gombócok kicsit megrottyantva a szószban; köretnek meg - ha már ilyen olaszos lett - spagetti

Topy 2018.02.15. 14:53:45

@Fenchurch68: szárazon igen, (neten amit hirtelen találtam) rizs/bulgur 360/342, viszont a bulgur több nedvességet vesz fel, így főzve már 130/83, ami azért már nem kerekítési hiba
feltéve, hogy nem térfogatra hanem grammra adagolja az ember :)

MadMary 2018.02.15. 15:36:17

@she_wolf: Köszönöm társaságodat, akkor járuljunk együtt a vérszomjas rágcsálók elé! :-D
A paradicsomszósz is fontos, én natúr olasz paradicsompürét szoktam kombinálni apróra kockázott paradicsom- (szintén olasz) konzervvel, nem szoktam rántani, fűszerezni is szelíden, viszont nekem a töltött paprikához köll a tejföl is... szóval paradicsomszósz tejfelesen, vagy tejszínnel. Ne üssetek! :-D

MadMary 2018.02.15. 15:40:25

@Fenchurch68: Nagyon szeretem az ilyesféle rágcsákat! Nagyon jól hangzik a recepted, pláne a változatos fűszerezés, a hét végén kipróbálom! Hetek óta nem kívánok kiadós étkezést, itt-ott almácska sajttal, maradék sült hús egy szelet pirítóson, frissülni fog a menüm. :-)

she_wolf 2018.02.15. 16:16:46

@MadMary:
"Ne üssetek! :-D"

Plüss kispárnával szabad?:)
Az öreganyó, meg a babéllevél, sőt, buzilikom vagy buzukikom pedig nekem nagyon kellik bele, mert én még a szimpla paradicsom ivólébe is teszek némi morzsolt ezt-azt (no meg borsot is, csak a vodka marad ki:(), még sőtebb, hogy a hideg vacsihoz felszelt paradicsomot is se nem csak sóval hintem meg:)

she_wolf 2018.02.15. 16:17:52

@MadMary:
Almácska sajttal nekem volt tegnap éjjel a nasi a gép mellett:)

she_wolf 2018.02.15. 16:20:55

@Topy:
Én csak azt figyeltem, hogy kevesebb, mint a rizsben, és ez már elég:) Nekem. Mert apró léptekkel haladnék, de kitartóan.
Semmi radikalizmus, kérem szépen!
De a változatosság gyönyörködtet állítólag, hát möglássuk:)

Fenchurch68 2018.02.15. 17:19:58

@Topy: Jogos, én csak a szárazat néztem. Ebből a szempontból akkor a kukoricadara lenne a legoptimálisabb, az megduzzad ötszörösére :)
Ez a citromos-parmezános ízesítés nagyon felizgatott, neki is ugranék, ha nem lasagnéztam volna el ma az összes maradék húst. (Nem igazi lasagne, tészta helyett cukkini- és padlizsáncsíkok, szóval nevezhetném akár újragondolt muszakának is.)

@MadMary: Nem ciki, itt többen coming outoltak már pl. lecsót tejföllel témában :D A paradicsomlevesbe én is szeretek egy löttyintés tejszínt.

@she_wolf: Tegnap mi is almát, narancsot, kivit vacsoráztunk (négy után sikerült ebédelni), én még beküldtem hozzá pár szelet jó büdi szekszárdit. Most meg édesem elment villanykörtét venni, és hazajött ötféle sajttal, amiből négyfélét csak én eszem, ő még egy légtérben sem marad meg velük, de nekem mindig hoz <3

Topy 2018.02.15. 17:30:31

@Fenchurch68: az arányok belövéséhez:
gombóc:
3-4 szelet fehér kenyér
1 fej vöröshagyma
75 dkg finomra darált marha, sertés vagy borjúhús, legjobb vegyesen
5 dkg reszelt, parmezán jellegû sajt
1 csokor petrezselyem
1 tojás
1 tört fokhagymagerezd
fél citrom leve és reszelt héja (ha véletlenül kicsit több borul bele, az nem árt neki)

bors

mártás:
40 dkg paradicsompüré
1 dl húsleves alaplé (vagy 1 dl víz, fél húsleveskocka)
1 dl vörösbor
2 ek apróra vágott bazsalikomlevél
1 tört fokhagymagerezd


A kenyér belét(!) szétmorzsoljuk, a hagymát nagyon finomra vágjuk, aztán a fenti hozzávalókat jól összegyúrjuk. Apró kicsi gombócokat formálunk belõle, pici lisztben megforgatjuk õket, aztán kis adagokban, serpenyőben, kevéske olajon szép pirosra sütjük. A mártáshoz a hozzávalókat összedöntjük, felforraljuk, a lángot mérsékeltre vesszük, a gombócokat belerakjuk, és kb. negyedórát együtt fõzzük.

Topy 2018.02.15. 17:31:13

@Topy: jut eszembe, ha több parmezán(jellegű) sajt megy bele, nem fog megártani neki :)

Dikusz 2018.02.15. 18:39:32

@Fenchurch68: istenbizony ehelyett: "édesem elment villanykörtét venni" azt olvastam: "elment villanykörtét ENNI":)))

A szekszárdi büdi az sajt, vagy törköly?
Ha büdi sajt, akkor emlékszel a Lajta, és az Ilmici sajtra?
Kellemesen volt büdi, nem olyan rákönyöklősen, mint a pálpusztai, meg a kvargli (nagyon szeretem mindkettőt).

Fenchurch68 2018.02.15. 18:47:51

@Topy: Köszönöm, hétvégén batyubál jellegű buliba megyünk, lehet, hogy a gombóckákat sütöm meg minifasírtnak, és a mártás sűrűbbre hangolva mártogatós lesz hozzá. Lőjetek le, folyton variálok :D

@Dikusz: Hát szeletelhető törkölyhöz még nem volt szerencsém :P
Persze hogy emlékszem, az Ilmicit főleg szerettem, de rég láttam már. Szekszárdi is csak ritkán bukkan fel, ha néha valamiért beugrunk a madarasboltba, ott szokott lenni. Kvarglit is de rég ettem, szegény exapósomnak anyósom sose vett ilyesmit, mert ő nem szerette a szagát, úgyhogy mindig vettem magamnak kettőt, és a pincében titokban bűnöztünk :)
Múltkor a lidliben sikerült valami osztrák hegyi sajtot venni, aminek olyan szaga van, hogy rá lehet könyökölni, ma voltunk vásárolni, és sajnos már nincs belőle.

Dikusz 2018.02.15. 19:11:57

@Fenchurch68: a szelet már nem jutott el a tudatomig, a páleszra koncentráltam:)

Budapesten a Nagycsarnokban, és a Fehérvári (XI.ker.) úti piacon lehet mindkettőt, az Ilmicit is, meg a Lajtát (az talán egy picit büdibb) is kapni. Meg volt valami Csemegesajt nevű sajt is, annak is volt jó erős "szaga", apukám nagyon szerette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.15. 19:12:24

@Tangó Suszter: Jó hír! Szeretjük őket, és most legalább közel lesznek :)

she_wolf 2018.02.15. 19:27:01

@Fenchurch68:
"...és hazajött ötféle sajttal, amiből négyfélét csak én eszem, ő még egy légtérben sem marad meg velük, de nekem mindig hoz <3"

Ez kérem szépen az igazi szerelem:)

she_wolf 2018.02.15. 19:27:50

@Dikusz:
A páleszra. Na, a szivacs!:DDD
(Bocsibocsi, viccvót:D)

she_wolf 2018.02.15. 19:30:29

@Fenchurch68:
Kicsikutyának semlegesebb (mondjuk pista, vagy ementáli, esetleg pannónia) ízű, illatú sajtkockácska! Jutifalatnak. De csak ha tényleg nagyon okos!:*

Dikusz 2018.02.15. 20:21:48

@Tangó Suszter: Mi történt az avataroddal, oldalára van állítva a monitorod:)))
(viccvót)

Dikusz 2018.02.15. 20:23:51

@she_wolf: :)))
A húgom is pont így hív, ha pálinkával kínálnak az ÖTYE-klubban, hogy a családban én vagyok a szivacs:)))

Fenchurch68 2018.02.15. 21:50:54

@Dikusz: Az a szekszárdi, teljes nevén szekszárdi csemegesajt :) Rúzsflórás a külseje, ha arra gondolsz. Éretten van egy illata, de én nagyon szeretem.

@she_wolf: Imádja a sajtot, csak olyan ügyes, hogy elég sok jutifalat fogy egy nap (még minden kinti pisi-kakinál kap, meg már szépen megy a járdaszegélynél leülés, és hát olyan sok járdaszegély van a parkig...), hogy elkezdett lazulni a végtermék, ekkor sütöttem neki a répás-zabpelyhes falatkákat, attól nincs baja.
(Mindenkinek további jó étvágyat, illetve elnézést ;)

@Waka: Igen, a lányok szerették édesen is :) Egyszer kihallgattam, ahogy valami sulis büfénél az egyik leányzó magyarázza a többieknek, hogy ezt mi sütöttük, mi a neve, és miért, volt vagy hét éves.

she_wolf 2018.02.15. 21:57:16

@Fenchurch68:
Mit tudnék vele művelni....:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.15. 22:08:49

@Fenchurch68: Nem volna egyszerűbb száraz kutyakaját tenni a zsebedbe, és abból adni egy-egy darabot? Azért a sajt nem egy tipikus kutyaeledel ...

she_wolf 2018.02.15. 22:23:05

@Andrass9:
Ha egyébként nem kap szárazat, akkor jó lehet. A lényeg, hogy a jutifalat valami más legyen, ráadásul valami olyasmi, amit nagyon szeret, és így inspirálóan hat rá:)
És csak akkor kapja, ha valamit oktatáskor hibátlanul teljesít.
Bocs, hogy belevau:)

she_wolf 2018.02.15. 22:24:37

@she_wolf:
Lemaradt: a sajtot a legtöbb kutya szereti, jól lehet vele motiválni, és ha jól kiszárítja a gazdi, akkor könnyű vele bánni.

Fenchurch68 2018.02.15. 23:44:54

@Andrass9: Ahogy @she_wolf: írta. Száraz tápot kap egyelőre rendes kajának, plusz jutalomfalatnak nem nagyon jó olyasmi, amin rágcsálni kell. (Bizonyos helyzetekben mire végezne a falatkával, már adhatnék neki két másikat, nincs megerősítés.) Napi 3-4 icipici sajtkocka belefér, és imádják is tényleg, csak most a tanulási fázisban túl sok lecsúszna belőle. Szerencsére szereti a házi kreációt is, direkt puhábbra sütöttem, csak nyelni kell :)

Tangó Suszter 2018.02.16. 06:51:08

@Dikusz: Fogalmam sincs mikor és hogyan rázta össze a busz az ujjamat és az érintõ képernyõt. Majd rájövök. Azt még Telenor boltiak se tudták, hogyan kell videócskát linkesiteni ezen a kütyün. Á, link az egész.

Tangó Suszter 2018.02.16. 08:00:17

Két érdekesség tessenek Guglizni:1.zöldségdoboz
2. Betom.
Az elsõ egész évre a második leginkább ebben az influenzás idõben.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.16. 08:56:29

@Fenchurch68: A 15 éves cicánk veseelégtelenségben szenved, és a hátsó csípője fáj, spéci táp kell neki..nagyon szeretem a cicát, de azért elképedtem, mennyire drágák a gyógytápok. természetesen a másik, makkmarci cica is azt fogja enni, mert megőrülnek egymás kajájáért...

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.16. 08:57:43

@Tangó Suszter:

A betom ( ezmiez? ) nem jött be, de a doboz érdekes ötlet.

Fenchurch68 2018.02.16. 10:41:25

@Tangó Suszter: Vetom lesz az, bö betűvel nemigen lehet kiguglizni :)

A zöldségdoboz-rendszerek működnek, még Zuglóban laktunk bőven, mikor már onnan jött az oviba is, meg nekünk családilag is. Aztán Fóton a suliban volt biogazdaságot vivő szülőtárs, az nagyon kényelmes élet volt :)

Fenchurch68 2018.02.16. 10:46:22

@Kumari aki Nilüfer: Hát én is majd' lehidaltam, mikor kiderült, mennyibe kerül a kutyának az a kölyöktáp, amit jó lelkiismerettel odaadok neki, aztán kiderült, hogy abból pont feleannyi kell, mint a kétharmadába kerülő kukoricás-szójás izéből. (Meg hát ugye egy ekkora kutya élelmezése akkor se vinne anyagi csődbe, ha angus bélszínt kapna alemitta farháttal :D )

she_wolf 2018.02.16. 10:48:09

@látjátok feleim szümtükkel:
Lehet, hogy erre gondolt?:
vetom-egeszsegshop.com/product_info.php?products_id=29

A "b" és a "v" egymás mellett vannak, lehet, hogy mellényúlt:)
Ebből a cuccból többfélét is találsz különböző összetételben és árfekvésben.

Fenchurch68 2018.02.16. 11:26:12

@she_wolf: Az lesz az, ugye orosz cucc, és cirill betűvel v = b :)
Még nem hallottam erről a csodaszerről, de a leírás alapján biztosan hasznos. Én EM bio herbs-et vettem a kiskutyának a rettentő pukik megelőzésére, ez is masszív probiotikum, állattenyésztéssel foglalkozó ügyfél ajánlotta. Van humán verzió, minimális különbséggel (némi hozzáadott vitamin), tízszeres áron, úgyhogy egy életem, egy halálom, én bizony a kiskutyáét fogyasztom :D

Tangó Suszter 2018.02.16. 12:17:11

Nekem B vel jött be, de ezek szerint egykutya. Állitólag katonai fejlesztés és állítólag állatgyógyászati termék, mert àllati drága lett volna emberszerként forgalmazni nyugaton. Azt mondják a lépfene ellen is jó.

she_wolf 2018.02.16. 12:28:14

@Fenchurch68:
Ha hapsi lennél, azt mondanám, hogy addig nem baj, míg meg nem akarod megnyalni a tökeidet:D
(Bocsánat!!!:DDD)

Nekem is újdonság, soha nem találkoztam még a nevével sem.
A pukik: van száraz táp, amitől olyat eresztenek, hogy orkánszerű kereszthuzatot kell csinálni, egyszer mi is beleszaladtunk ilyenbe. Le is cseréltük:) Plusz vitamint, egyebeket nem kapnak, egyrészt mert a zsírban oldódó vitaminokat előállítják maguknak, plusz a C-re sincs szükségük ugyanebből az okból. Nem munkakutyák, nem ridegtartottak.
Nem szoktak betegek lenni, oltáskor úgyis állapotfelmérés van, plusz, ha valami esetleg gyanús, azonnal látja őket orvos. Szerencsére nagyon jó daktarink van:)

Nem a reklám helye, én egy testépítős táplálékkiegészítő multivitamint, plusz B vitaminokat szedek. A multit csak télen, a B vitaminokat egész évben.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.16. 12:59:44

@she_wolf:

Én bizony reklámozom, hogy az utóbbi egy-két hónapban az influ megelőzésére napi 1-2 széntablettát nyelek. Reggel-este, és nem fogja meg amit nem kell, viszont nagyon jól segíti a májamat a méregtelenítésben.
Vitaminnak nyomatom a saját citromot ( sajnos csak 19 db nőtt ) friss gyömbéres teába. Eddig én megúsztam ( pedig még a nagyvárosban is voltam vonattal ). Persze isten útjai kifürkészhetetlenek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.16. 13:00:39

Kutyu és macsu is szoknak kapni néha széntablettát.

Tangó Suszter 2018.02.16. 13:21:10

@she_wolf: Hangosan felröhögni a a villamoson oly zsenáns, senkinek nem monhatom el mit írtál Kató Néninek. .még a végén megbocsàjtom a " csinázom" szavadat. Mégsem,
akár a táblán csikorduló kréta " kicsangyalom". Brrr Unicum szilvát ide!

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.16. 13:35:28

Látott valaki errefelé lépfenét? ( egyébként lép a fene ):D

Én csak madárinfluenzát, meg olyan emberit.

she_wolf 2018.02.16. 13:37:56

Asszem, vissza kell vonulnom....összetörik magukat a lépcsőn, a villamoson hangosan röhögnek a szavaimon amitől furcsán néznek rá az utastársak, félrenyelnek...még a végén gondatlanságból elkövetett lesz a vége:(
Ezt nem csinázhatom szerető embertársaimmal!

@Tangó Suszter:
Ha szilva, akkor csak szatmári, vagy házi! Nem vagyok hajlandó fogyasztani annak a "brand-nek" termékeiből:P Igaz, már máséból sem.

she_wolf 2018.02.16. 13:39:15

@látjátok feleim szümtükkel:
Néha belelépek...halkan. Mint aki. A fenébe!
:D

Fenchurch68 2018.02.16. 13:42:38

@Tangó Suszter: A Lukács-féle kék kenőcsöt is állatpatikában vettem anno, szegény majdnem-anyósomat nem avattuk be, mitől gyógyultak meg a felfekvései...

Én nagyon hiszek a probiotikumokban, sajnos amennyi sz*rt meg kemikáliát összeeszünk, nem nagyon lehet a saját egészséges bélflórára hagyatkozni, pedig az sokat számít. Egyszer egy durva egyhetes alul-fölül kórság után fél évig tartott rendbehozni, és addig minden szembejövő náthát, influenzát, torokgyíkot elkaptam.

Dikusz 2018.02.16. 21:14:55

@Tangó Suszter: Öngyi (ez is a brrrrr kategóriába eső szó) akarsz lenni, hogy Unikum szilvát iszol?
Még viccnek is rossz lenne. De van házon belül ettől még rosszabb, az a N.xt. Nem beszélve arról, hogy erősen túlárazottak.

Dikusz 2018.02.16. 21:19:43

@Fenchurch68: Osztom a véleményed, a Kék-kenőcs valóban csodákat tud tenni. Férjem használta, cukros sebet is begyógyított. Mondhatnám, hogy valóban csodakrém:)
Volt a közelben egy üzlet, amelyik forgalmazta, de valami okból már nem engedélyezik nekik, futárral lehet csak rendelni tőlük.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.16. 22:15:54

@Dikusz:

Már megint forgalomban van, nemrégen láttam állatgyógyszertárban.

Tangó Suszter 2018.02.16. 22:53:40

@Dikusz: mostanában nem megy a natur, mar.Igaz én a szocialista unicumon szocializálódtam. Czwack szerint az igazi " dögebb dög keserü." A citromos nem jön be. Fiatal koromban azèrt ittam csak Unicumot mert csak egyszer rúgott be vele az ember utána emlékezett rá hogy az nem jó buli.// Iluska mamája lábszárkitettségére ( ugye elég PC vagyok?) ajánlottam régen, de elhajtottak.

Dikusz 2018.02.16. 23:09:23

@látjátok feleim szümtükkel: akkor lehet, az a valószínűbb, hogy kifejezetten ezzel a natúrtermékeket áruló üzlettel volt gond.

Tangó Suszter 2018.02.17. 05:27:59

Na cö cö. Nem kell a C. :-)

Tangó Suszter 2018.02.17. 05:28:04

Na cö cö. Nem kell a C. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.17. 06:48:32

@Tangó Suszter:

Fúj unicum. Én a nagy svédcseppre esküszök. De csak azért mert nem édes.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.17. 06:50:35

@Dikusz:

Nem biztos, egy ideig - vagy két évig - valóban nem volt forgalomba pont amiatt, hogy embergyógyászati célokra ezt használták.

Fenchurch68 2018.02.17. 11:08:36

@Dikusz: Állatoknak végigvitték az engedélyeztetést, most már állatpatikák forgalmazhatják, a humán célú még folyamatban van, ha jól tudom, de az nem is 1-2 éves menet. Nekem nem gond, ha A.U.V. van ráírva, anno a mókusharapás utáni tetanuszt is állatorvos haver adta be, mert az emberorvosi ügyeleten nem volt :D

Még egy szavazat az unicum és hasonlók ellen :D

she_wolf 2018.02.17. 15:32:34

@Fenchurch68:
Hah! Vérmókusba futottál?:) Velük vigyázni kell, alattomosak ám!
És veszettséget terjeszthetnek! (Jó, ezt nem kell vérkomolyan venni, de nem árt figyelni.)
A tetanusz sajnos jó, ha van.

A junájkum nekem se gyerebe, sosenem. Vagy cefrézek (és akkor vodka, rum, whiskey), vagy betegápolom a bélésemet, ott meg nincs keresnivalója a szesznek.

Fenchurch68 2018.02.17. 19:21:26

@she_wolf: Hát ez egy hosszú, és visszatekintve vicces sztori, akkor ott nem kaptam nevetőgörcsöt :) Suliban dolgoztam, egy nagy park közepén, rengeteg mókus. Gyerekek találtak egy beteg példányt, betették egy dobozba, és bevitték az osztályterembe, hogy majd a kislány hazaviszi és állatorvos apuka meggyógyítja. Mókus meglógott a dobozból, nekem kellett megfognom, és közben megharapta az ujjamat csóri. Aztán az apuka felhívott, hogy elpusztult, és nagyon csúnya szepszise volt, szóval mindenképpen menjek és adassak be egy tetanusz-injekciót. (Közben persze boncol és néz veszettséget is.)
Elballagtam az orvosi ügyeletre, ahol mondták, hogy sajna az utolsó tetanuszt az előttem ott lévő törött lábú kissrácnak adták be, úgyhogy elrobogtam az állatorvos apukához. Mondta, hogy máskor is apróbb problémákkal nyugodtan felkereshetem :D

(Külön poén volt az állatharapás miatti jegyzőkönyv. Az asszisztens kislány vette fel halál komolyan, a doktornő meg én közben majd' lefordultunk a székről a röhögéstől. Ilyen kérdések: állat gazdája? Basszus, a fóti Gyermekváros Nagy Platán Szelleme, vagy a jóisten, vagy Természetanya :D állat neve? Doktor néni: Írjuk oda, hogy Misi! Plusz ugye munkahelyi baleset :DDD ) Szóval így utólag vicces, de az az idő, míg kiderült, hogy nem volt-e veszett, elég lassan telt el.

Azóta nem őszinte a mosolyom, ha ezt a poént hallom, hogy "vessenek a mókusok elé".

she_wolf 2018.02.17. 19:50:51

@Fenchurch68:
Visszatekintve tényleg vicces, és nevettem is egyet:) Nem az akkori nyomorodon, hanem a helyzet mostani komikumán.
Leginkább a jegyzőkönyvön, hiszen minden intézkedés alapja a megfelelő doksi:)

Meg hát dolgozik bennem a vizuális kisördög: elképzelem, hogy most hogy kutyád van, felkeresed a azt a daktarit, és elővezeted neki, hogy mióta nőtt a létszám, azóta a fejedet a lábaddal akarod megvakarni, ha zavarban vagy:DDD

(Hát ez egy ááálat:( Mármint az uram. Ebben a pillanatban megszólalt, hogy ő most úgy betolna néhány palacsintát...majdnem szülőztem egyet, de egy jó kis vaníliakrémes....nemtom.)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.17. 20:26:07

@Fenchurch68:

Engem gyerekkoromban egy vad kölyökmacska harapott meg, amikor meg akartam fogni, hogy hazavigyem. Valahogy nem jutott senkinek eszébe, hogy tetanuszt kéne kapnom. Szerencsére nem lett belőle probléma, és később én voltam a cic legjobb barátja.

Tangó Suszter 2018.02.17. 22:01:21

@látjátok feleim szümtükkel: Lépfene= antrax. Emlitettem, hogy - állitólag- katonai fejlesztés.

Tangó Suszter 2018.02.17. 22:04:10

@Fenchurch68: Hurrá több jut nekem! Egyébként hallottál dr.Hummelröl?

Fenchurch68 2018.02.17. 23:08:06

@Tangó Suszter: Nem hallottam, de ránézek, köszi. A porckorongos embernek olvasgatom épp az oldalát, szimpatikus a megközelítése.

@látjátok feleim szümtükkel: Ha simán csak elmegyek a humán orvoshoz azzal, hogy megharapott egy mókus, valószínűleg nem adnak tetanuszt, itt a plusz infó a mókust boncoló állatorvostól jött. Mondjuk a dokinéninek becsületére váljék, hogy egyből mondta, hogy persze, ha a kolléga jónak látja, mehet a tetanusz, csak hát kiderült, hogy nincs. Ott búsongtunk rajta, hogy egy ügyeleti estére-éjszakára két adagot kapnak, ami legkésőbb este tízig elfogy. Jó, mondjuk tény, hogy akkor sincs semmi, ha az ember csak másnap kapja meg.

Tangó Suszter 2018.02.17. 23:39:22

@Fenchurch68: Én megkaptam. Csak késõbb nem tudtam miért vagyok dög fáradt. Hàt a 39 C fokos láztol.

Tangó Suszter 2018.02.18. 11:19:05

@csevely: Sxóval ezért van némelyeknek szar gondolataik.

Boar. 2018.02.18. 11:46:27

@látjátok feleim szümtükkel: "Látott valaki errefelé lépfenét?"
Néha előfordul. Az alföldön volt utoljára megbetegedés ha jól emlékszem. Az a baj vele, hogy a lépfenében elpusztult állat elföldelés után évtizedekig(századokig?) fertőző marad. Rendkívül ellenálló spórái vannak, bírják a főzést, a fagyot, mindent.
A cigányoknak van egy módszere az anthraxos hús fogyaszthatóvá tételére. Felfőzik, hagyják szépen langyosan a cuccot, ekkor a spórák kikelnek viszont így már nem olyan ellenállóak így a második forralás elpusztítja őket.
Édesanyám mesélte, hogy gyermekkorában a város szélén élt egy család, "Pacalosék"-nak hívták őket, abból éltek, hogy a mészárszékről hazahordták a pacalt, a beleket, megtisztították és árulták. A "pályafutásuknak" a lépfene vetett véget, hárman meghaltak a családból.
Ahol lépfene miatt elföldelt állati tetemek vannak, az árvizek, a talajvíz előhozhatják újra a fertőzést.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.18. 13:45:23

@Fenchurch68: Namost: minket 1997-ben a szomszéd valóban veszett macskája harapdált végig..nem volt vicces. Fél évig jártunk oltásra:(
Én biza beoltattam az udvaron kószáló, fogalmam sincs kié macskát is veszettség ellen..mert itt dekkol állandóan, itt eszik, és simogatjuk...kizárólag mióta be van oltva.(mondjuk ez így nem igaz, meg kellett szelidíteni annyira hogy engedje, hogy megfogjam. de sikerült. De azóta szeretgetjük bátran)

Boar. 2018.02.18. 14:05:44

@Kumari aki Nilüfer: Fél évig? A 90. napon kapod az utolsót a sorozatból de az el is hagyható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.18. 14:19:41

@Boar.: Azt a 90 napot én is fél évnek érezném :)

Boar. 2018.02.18. 14:29:04

@Andrass9: Akkor, ha nem kérnéd az oltást...
Én a kilencvenes években két sorozatot is kaptam. Anyukám egy kicsit túlbuzgó volt ezügyben, igaz, az utolsó dokumentált hazai halálesetet Ő diagnosztizálta...sajnos későn jött el hozzá a beteg...

Kumari aki Nilüfer 2018.02.18. 15:27:20

@Boar.: Mindig a duplázó napon kaptuk..első második negyedik, stb..nekem az rémlik, fél év volt...de megengedem, hogy nem tartott ki fél évig, Úgy rémlik, hat oltást kaptunk.Régen volt....(az volt a legrémisztóbb, hogy az akkor 4 éves legkisebbem produkálta a tüneteket, de hálistennek vagy az időben adott oltás hatott, vagy "csak" influs lett pont ugyanakkor. Ő állatorvos:) 23-án lesz a diplomaosztója, Ha belegondolok..bele is halhatott volna:(((((

Boar. 2018.02.18. 15:40:52

@Kumari aki Nilüfer: Kisgyerek koromban, amikor még a durvább vakcinát adták, apám lőtt egy rókát és hazahozta a bőrét. A fejet bevizsgáltatták, pozitív lett(akkoriban minden teszt "pozitív" lett, nem merték megkockáztatni, hogy negatív eredményt adjanak ki).
Apám megkapta a sorozatot hasfalba ahogy kell, aztán egy barátunk elszólta magát, hogy ki, gyerekek is beszöktünk a kamrába és megsimogattuk a bőrt. Na, akkor ment az agyalás, hogy bennünket is beoltsanak-e a meglehetősen nagy kockázatot jelentő vakcinával, de végül megúsztuk.
De a szomszéd faluban a komplett tehenészet végig lett oltva amikor a teheneken jelentkezett a veszettség. Pár éve én is találkoztam nyilvánvalóan veszett rókával de nem volt nálam puska, nem tudtam mit kezdeni vele.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.18. 16:17:27

@Boar.: Faluszélen lakunk, itt is volt akkoriban veszett róka..szerintem ez a macska verekedett vele, mert volt rajta sérülés. Ami számomra végtelenül elszomorító volt: végogjártam a környéket, hogy veszettség van, oltassanak, és SENKI nem oltatta be a cicákat:( Én csodálom, hogy nem lett belőle tragédia.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.18. 17:17:53

@Kumari aki Nilüfer: A macskák kicsit okosabbak az embernél :) Ha nem muszáj, nem mennek veszett rókával verekedni ...

csevely 2018.02.18. 18:37:57

@csevely:
Olvastam egy könyvet valami 3-4 éve , az USA alelnöke írta :
Al Gore A jövő .
Ott olvastam, hogy egészséges ürülékből csinált kapszulát csempésznek be "beteg" emberek vastagbelébe osz jön a kánaán:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.18. 18:41:32

@csevely: Mesterséges tudatmódosítás???? :)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.18. 19:18:48

@Andrass9: Hááát. a macska valamitől csak megveszett...

Kumari aki Nilüfer 2018.02.18. 19:20:11

@csevely: Ez már VAN.Gyógyítanak így bélbajokat..elég fura..mondhatnám undorító, de állítólag sok bélbajt gyógyít

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.18. 20:19:28

@Kumari aki Nilüfer: Gondolom, nem tudott elmenekülni a róka elől ...

MadMary 2018.02.19. 11:52:23

@Kumari aki Nilüfer: Izé... a bélbaktériumok helyettesítése nem pont úgy történik, hogy valaki egészséges kakiját...
Az eljárás sokkal kevésbé undorító, mint gondolnátok. Lényegében tablettát köll lenyelni.
en.wikipedia.org/wiki/Fecal_microbiota_transplant

Kumari aki Nilüfer 2018.02.19. 11:55:26

@MadMary: Hát nem is pont úgy gondoltam..de a tudat, hogy miből van a tabletta...:D

Kumari aki Nilüfer 2018.02.19. 11:56:23

@MadMary: Bár azt gondolom, van az a helyzet, hogy a legkisebb gond azon agyalni, miből van a tabletta:((((

Tangó Suszter 2018.02.19. 12:01:02

Ki kér finom Kopi Luwak kávét??

MadMary 2018.02.19. 12:01:27

@Kumari aki Nilüfer: Hát sajnos van. Az irritábilis bél-szindrómával küszködők akár a gormogonti gyíkemberek végtermékéből készült tablettát is lenyelnék, ha ez segítene. :-(((

Fenchurch68 2018.02.19. 17:17:32

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Bizony van, nekem a sok-sok éven át nagyon rémes, egyre súlyosabb légúti allergiámnak több egyéb életmód- és táplálkozásbeli változtatás mellett a végső kegyelemdöfést a sajátvizelet-terápia adta meg. Mikor az az alternatíva, hogy évente két hónapnyi szemgyulladás, viszketés, orrfolyás, dugulás, nemalvástól zombilét, fuldoklás, kialakulófélben lévő asztma, akkor felül lehet emelkedni azon, hogy undi vagy nem.