Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Anatra in salmi

2018.02.11. 07:00 Waka

Portugál vörösboros kacsa. Olyan, mintha az Osso bucco és a Bœuf bourguignon szerelemgyereke lenne, kacsából. Mostanában Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című könyvét lapozgatom a klotyón. Országonként illetve régiónként ismerteti röviden a különféle ételeket, italokat, hasznos tudnivalókat. Az általa legjobbnak tartott fogásokat csillaggal jelöli, a magyar ételek közül például a tökfőzelék érdemelte ki a csillagot. Bár a könyvben számos tárgyi tévedés és/vagy fordítási baki van, remek ötleteket ad. Amelyik fogás felkelti az érdeklődésemet, rákeresek az Interneten, és ha megtetszik, elkészítem.
Ezt az ételt végül egy videó alapján főztem meg, nem volt túlbonyolítva és szemléletesen mutatta be a főzés folyamatát. Kicsit persze szótárazni kellett, de különösebb problémát nem okozott.

img_2369.JPG

Hozzávalók:

- 1 Anatra
- 2 Gambi di sedano

Szóval izé...

- 1 pecsenyekacsa
- 2 szárzeller
- 3 sárgarépa
- 3 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 citromkarika
- egész szegfűszeg
- borókabogyó
- egész fahéj
- őrölt fekete bors
- só
- 1 liter száraz vörösbor
- 2 kanál sertészsír

img_2316.JPG

A kacsát nagyobb darabokra vágtam. A zöldségeket felszeleteltem, a citromkarikákkal és a babérlevéllel együtt a kacsadarabok mellé tettem egy tálba. Sót nem tettem bele. Felöntöttem a borral és egy napra a hűtőbe tettem. Bár a recept nem írta, én még egy fej hagymát is beleszeltem, valahogy hiányzott nekem belőle. Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog és még egyszer végignéztem a listát. Hoppá! A 2 cipolle helyett csak egyet raktam bele. Mentem is legott az erkélyre hagymáért, felszeleteltem és beleszuszakoltam a pácba. Így már kerek volt a történet.

img_2320.JPG

Másnap leszűrtem a pácot, hagytam jól lecsepegni és a kacsát kiválogattam a zöldség közül. A citromkarikákat kidobtam. Aztán megjött Kistesó. Költözésének nem tudom hányadik utolsó stációja következett épp. Hosszas vajúdás után mégsem adta el a városi lakást, kiadta. A bérlőknek azonban nem kellett négy szekrény meg a franciaágy. Na azt kellett lehordani a tárolóba. Lehordtuk pikk-pakk. Igen ám, de a tárolókulcsot már átadta a bérlőknek, azok meg még valahol a agglomerációban pakolták a saját bútoraikat. Én mindenesetre hazaléptem, hogy folytassam a főzést.

img_2323.JPGimg_2327.JPG

Felhevített zsíron elkezdtem párolni a zöldségeket, afféle soffritto-t készítettem. Volna. Telefon csörrent, megjöttek a drága bérlők, mehetek én is. Pakolni. Elfojtottam egy káromkodást, elzártam a gázt, cipőt rántottam és mentem szépen. Ez sem volt egy nagy munka, valahogy beigazítottuk a többi lom közé a szekrényeket, a tetejére felstószoltuk az ágyat. Elköszöntem, nézem az órát, fél tizenegy. - Hát ebből ebéd már nem lesz - konstatáltam, aztán megindultam a Söröző felé. Egy kávé, Unicum, kis szóda. Aztán haza, gáz begyújt. Megpároltam a zöldségeket.

img_2330.JPG

Mikor elforrt minden leve, beletettem a kacsát és megpirítottam.

img_2334.JPG

Felöntöttem a vörösborral, sóztam, borsoztam. A fűszereket egy teatojásba tettem - a fahéjat félbetörve - és azt is mellédobtam. Fedő alatt, kis lángon röcögtetve bő két órát pároltam. Közben - hogy ne haljak éhen - a lenyiszált zsírosabb részeket kisütöttem, és a tepertőt kenyérrel és lila hagymával megettem. A kacsa pocakjában volt némi belsőség, a szív és a zúza ment a madár mellé, a májat a kisült zsírban pár percig sütöttem, majd a zsírral együtt egy bögrében a eltettem későbbre.

img_2340.JPGimg_2342.JPG

Megpuhult a kacsa, tepsire szedtem hűlni. Mikor már kezelhető hőmérsékletű volt, kicsontoztam és a húst szétcincáltam. A csonton maradt falatokat kései uzsonnaként leszopogattam.

img_2351.JPG

A húst visszatettem a lábosba és - immár fedő nélkül - tovább pároltam. Kevergetés közben a fakanállal tovább aprítottam a cafatokat és a répát, ami valami miatt eddigre nem főtt szét.

img_2355.JPG

Amint elfőtt majd' az összes lé a hús alól, késznek nyilvánítottam az ételt.

img_2360.JPG

Hanem, ott volt a köret. Polenta, avagy puliszka. A világ második legigazságtalanabb étele, mindjárt a kacsa után. Ha nem kevergetjük, leég és szemközt köp, ha kevergetjük, elfáradunk. Nem túl szerencsés dolog két toplistás fogást kombinálni. Törtem hát a buksit, hogyan oldhatnám meg ezt a súlyos problémát. Egy kupica Unicum és három korsó IPA végül segített megoldani a kérdést. Feltaláltam a gondozásmentes puliszkát. Négyszeres mennyiségű vizet forraltam egy teáskanál sóval. Közben előmelegítettem a sütőt. A forrásban lévő vízbe lassan beleöntöttem a kukoricadarát és kézi habverővel alaposan elkevertem. Kell az intenzív keverés, mert a kukoricadara hajlamos összeállni. Mikor újra felforrt, lefedtem és bevágtam a sütőbe. Tíz perc múltán kivettem és átkevertem, majd visszatettem még öt percre.

img_2349.JPG

Kivettem megint, rádobtam pár deka vajat, egy újabb keverés és készen volt. Sűrű, puha, ízletes. Később, kicsit kihűlve úgy lehetett szelni, mint egy jó szalonnát.

img_2357.JPG

Szóval nekem senki ne mondja, hogy a világot a tehetség és a szorgalom viszi előbbre. A túrót. A fejlődés legfőbb mozgatórugója az emberi lustaság, márpedig én abban fekete öves bajnok vagyok.

Formába simítottam az ételt a fotózáshoz és tálaltam.

img_2365.JPG

Jó volt. Megint. Az elején kicsit különös volt az íze, de ahogy elforrt a bor, egyre jobb lett. Másnap összeforgattam a felkockázott puliszkával és sütőben melegítettem át. Na, úgy még jobb volt. A puliszka elsőre persze egy kísérleti adag volt, vasárnap már egy emberes lábassal főztem.

106 komment

Címkék: citrom fokhagyma vörösbor szárzeller sárgarépa fahéj babérlevél szegfűszeg borókabogyó feketebors sertészsír pecsenyekacsa anatra in salmi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2313651956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2018.02.11. 11:11:04

Na, igen az a könyv. Az internet előtti őskorban olvasgatva innen csodálkoztam rá a kulináris világra. Tavalyi könyvespolc-rendezgetés közben került újra a kezembe, nosztalgiázva beleolvastam, de enyhe csalódást érezvén visszadugtam a hátsó sorba.
A kacsához érdemben nem tudok hozzászólni.

she_wolf 2018.02.11. 13:12:53

@Isley:
Van nekem valahol egy szakácskönyvem.
Rohadt drága volt, és (igen, mert NŐ vagyok!) a borítója alapján vettem meg. Ezt hívják ma tudományosan "impulzusvásárlásnak" ugye?
Hogy abban mi vannak, anyám! Olyan összetevők, hozzávalók, eszközök, miazmások, hogy nézem mint Noé a harmadik tevére...
De találtam benne valamit. Egyetlenegy receptet, amihez a hozzávalókat sem kell a világ végéről beszerezni, és egyszerű fazokban is meg lehet csinálni. És akkor azt mondtam, hogyha már liba, akkor legyen jó kövér, és Isten az atyám, én betartom a milligrammokat, másodperceket, hőfokokat, még azt is, hogy háromszor jobbra kell kavarni, kétszer balra, de dögöljön meg a lovam, ha nem csinálok belőle legalább egy ehető, és nekünk ízletes kaját!

És született egy olyan -egyébként halál egyszerű- tejszínes gombamártás sült hússal (erre érzékenyek most hagyják abba az olvasást!:D), amihez foghatóan finomat még soha nem csináltam, és ami mintha a könyvben látható fotóról 3D-ben lett volna a tányérra nyomtatva.
Nem tudom, hol van a könyv. Még az is lehet, hogy elajándékoztam, valami rémlik...de ha mégsem, és a kezembe akad, akkor újra belevetem magam legalább szökőévente egyszer:)

she_wolf 2018.02.11. 13:15:09

Most a bóti tepsis lazachoz valami citromos-joghurtos valamit bányászok, mert krokett lesz hozzá.
Bóti krokett:P

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.11. 13:40:58

@Vaczak2: :D
@Kumari aki Nilüfer: A Chokito-t sem a szépségéért szeressük.
@she_wolf: Olyankor csúnyán nézek és beszélek.

she_wolf 2018.02.11. 13:54:02

@Waka:
Nyugodtság van!:) Innen tényleg már csak egy lépés a kacsapüré, és soha ne tudd meg, mit nem adtam volna egy olyanért a kórházban!
Nem kötelező, de ha egy javaslatot elfogadsz: felejtsd el a formázást -pláne ha lusti is vagy -mint ahogy írod:) A puliszka szép, tetszetős meggömbölyítve, a husit szerintem nem kell. Az úgy okés, borzasan;)
Legfeljebb szokásos éttermi ződ dekorral fel lehet dobni, oszt csá':)

she_wolf 2018.02.11. 13:57:10

Jártam már úgy öregecskébb párolt, fagyasztott gombával, hogy azt mondtam, hogy ezt én így, ebben a formában az asztalra nem teszem! A turmixgép csodákra képes:) Ötletszerűen beletettem még néhány cuccot, ment a gépbe, és lett belőle egy finom maszat csibe mellé, téttával:)

MadMary 2018.02.11. 15:41:03

A szinte örökösen csak „read only” üzemmódban a partvonalon álló olvasó alázattal közbekotyog (és mentségére szóljon, hogy hosszú évekig élt Olaszhonban). Az „anatra in salmì” olasz recept. A „salmì” egy szósztípus, illetve egyben bizonyos húsok (elsősorban vadhúsok, így nyuszika) elkészítési módszere is. Lényege az, amit a képen láthatunk: a húst legalább egy éjszakán át fűszerekkel és zöldségekkel ízesített vörösborban kell áztatni-pácolni, majd megpárolni. Ennek során a páclében fürdő zöldségekből pompás, ízletes szósz keletkezik. Sajnos a klasszikus olasz receptnek nem képezi részét az állatka cafatokra történő szaggatása, egyben is lehet tálalni a husikát – a polenta viszont valóban abszolút klasszikus kísérője ennek az ételnek! Csak illusztrációképp próbálok meg ideszúrni egy linket, ami – elvileg – salmì-ban készült, polentával tálalt nyúlhoz vezet.
ricette.giallozafferano.it/Coniglio-in-salmi-con-polenta.html
*csendesen visszatipeg a háttérbe*

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.11. 16:42:39

@MadMary: Az a baj, hogy igazad van. Mentségemre szóljon, Portugália mindjárt ott van Olaszország után a könyvben. :) Ezt csúnyán benéztem.
Égni tudni kell.

Fenchurch68 2018.02.11. 17:06:52

Nekem nem Chokito, bár lehet, hogy inkább úgy tálaltam volna, hogy a kupac polentába vájt mélyedésbe került volna a kacsapempő. Bár van fogam, és nem is bolti, de néha pihenhet is :D

@she_wolf: Ezért nem érdemes nekem szakácskönyvet venni, mert úgyis átvariálnék minden receptet. Anno nulláról indulva a horváthilona jó volt, de pár hónap után már csak egyetlen dolog miatt vettem elő (és azóta is, rituálisan, pedig huszonéve ugyanúgy csinálom, a fejem nem is kell hozzá, csak a kezem): császármorzsához.
Különköltöző, önállósodó kölkeimnek Polcz Alaine: Főzni jó c. könyvét vettem meg, tetszik a laza hozzáállás, meg pl. az, hogy leír egy pörköltalapot, és utána felsorol húsz ételt, hogy na, ha ezt megcsináltad, akkor ugyanúgy ezeket is meg fogod tudni főzni. (Nekem egyébként soha nem is volt mérlegem, úgy döntöttem, hogy ha olyasmit kéne sütni, amihez számít 1-2 dkg differencia, akkor olyat inkább nem sütök :), édesemnek van régről, és évek után most vettem elő először, mikor a kiskutyának kimértem, hogy egy bögre táp hány deka :D

MadMary 2018.02.11. 17:15:23

@Waka: Hihi. :-) Rajtam nem múlik, szívesen alád gyújtok, ha szükséges. :-)
Az meg egyáltalán nem meglepő, hogy összecsúszott a két ország, és nem csak azért, mert kettőt lapoztál a szakácskönyvben. Sok közös van bennük, olasz nyelvtudással klasszul el lehet navigálni Portugálhonban, és az étkek legtöbbje is kölcsönösen a másik ország lakóinak fogára való. Nápolyban pl. nagy favorit a szárított tőkehal (baccalà), ami "bacalhao" művésznéven portugál klasszikus is...
www.tudogostoso.com.br/receita/36892-bacalhoada-a-moda-portuguesa.html
A linket csak azért böktem ide, mert ebben viszont tényleg cafatolva van az alapanyag, ami nem kacsa, hanem tőkehal. :-)

Tangó Suszter 2018.02.11. 17:20:48

Az elsõ kép láttán az jutott eszembe, hogy hol is olvasta Waka a receptet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.11. 17:38:48

@Fenchurch68: Legközelebb, ígérem, úgy lesz.
@MadMary: Nem kell alám gyújtani, valahol Taljánországban már elővették a konyhaajtó mögé támasztott luparát. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.11. 17:42:38

@MadMary: Remélem az Iscas á Portugesa és a Lombo de Porco Assado nem lesz ekkora baklövés.

MadMary 2018.02.11. 17:51:41

@Waka: Hát egy szenvedélyesen főző dél-olasz férfit vagy nőt nagyon-nagyon meg lehet sérteni azzal, ha egyrészt nem ismered a szűkebb pátriájában szokványos specialitásokat, másrészt egy olyan ételről hiszed azt, hogy pont az ő megyéjében-városában-falujában őshonos, ami nem onnan ered. Tehát a konyhaajtó mögé betámasztott kézifegyver végülis realitás. :-)

Nápolyi szívszerelmem anyukája egyszer látványos kiabálórohamot kapott, amikor a velencei karneválról hazaérve életem értelme megpróbálta rávenni arra, hogy főzzön neki polentát. Mert hogy akkor már a nápolyi pasta nem is jó, és egyáltalán azok ott Északon inkább osztrákok, mint olaszok...

Ami meg a többi receitát illeti, não, eles certamente serão ótimos!

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 18:11:01

@Waka:

Gondolod addigra kihullik a fogam?:D

Egyébként valaki a tv-ben főzött nyulat hasonló módon, és az is széttépkedte a húst, de nem főzte pépesre.

she_wolf 2018.02.11. 18:36:32

@Fenchurch68:
Az Icus alapmű. Kezdőként nekem is az volt a tankönyv, és ha szenilis vénasszony leszek, akkor is visszatérek hozzá:)
Néha az összetevők kapcsán most is előveszem, de többre egyelőre nem tartok belőle igényt.
Szerinted miért nem találom az említett könyvet? Bár a kaja isteni lett, de...
Persze, színtiszta fizika és kémia a főzés, de nehogy már egy percen és két dekán múljon az, hogy éhen maradunk-e;)
Kicsikutyát gyömöszölöm!:*

she_wolf 2018.02.11. 18:39:27

@MadMary:
Üdv!
A legendás dél-olasz temperamentum?:D
Érdekes és szép ország kitűnő konyhával (- tengeri herkenytűk), és hatalmas történelemmel. Szeretnék egyszer elszabadulni oda vagy 2 hétre.

MadMary 2018.02.11. 19:16:13

@she_wolf: *integet*

Hát a dél-olasz temperamentumról órákig tudnék mesélni... ha pedig teheted, minél előbb látogass el a talján csizmára! :-) Nekem szívemcsücske országom úgy, hogy nem tagadom el az árnyoldalait sem... de szerencsére az utóbbiak orvoslására részben alkalmas pl. a tiramisù. :-) :-)

Vaczak2 2018.02.11. 19:54:47

Off: Ma voltam életem első és utolsó budapesti Fánkfesztiválján.
Na, ami moslék ott volt, a népiess bazgantyú, műbőrkalap, cifraszűr mellett, az nem fehér embernek való. Csak egy dolog nem volt ott:
Ehető fánk.
Viszont ettem egy tisztességes birkapörköltet, és azért az se utolsó.

Fenchurch68 2018.02.11. 20:23:14

@she_wolf: Egyszer egy barátnémnál nagy sütiszeánszot tartottunk, iskolai karácsonyi bazárra, mindenki megsütötte a maga kedvencét, aztán csomagoltuk, jó buli volt. Az egyik résztvevő macaront sütött. Gyönyörű és mesefinom lett, de annak a sok macerának láttán elhatároztam, hogy ez zsiráf, szép, de otthonra inkább nem :) (Kicsit ciki is volt, mikor én következtem a tojásfehérjés nagyon csokis sütimmel, liszt? hát amennyit felvesz... tejföl? egy jó evőkanállal, de tejszín vagy joghurt is jó bele... ja, nem kell keményre felverni, csak úgy éppenhogy fehér legyen... :)

A kiskutya is csókoltat: drive.google.com/open?id=10JP7eyhloe3ZORsL2UWYpVc_ymmTmAzX
Nagyon megy neki ez a túrázós üzemmód, igazi kis vadmalac: sáros és röfög.

De jó is lenne felkerekedni, és bejárni Olaszországot! A zember még nem is volt soha, pedig tetszene neki nagyon.

she_wolf 2018.02.11. 20:25:42

@MadMary:
A tiramisu az én reszortom, ha barátokhoz megyünk valami happeningre:) Meg általában a sütik, édes nasik.
Még az előző évezredben vettem egy nagy tégely mascarponét, és megleltem a tiramusu receptjét a fedélen. Ha vadidegen dolgot először készítek, mindig a "hivatalos" recept szerint csinálom, és a tapasztalat majd eldönti, hogy változtatok-e rajta.
A tiramisun csak annyit változtattam, hogy egy citrom héját belereszelem. Számomra úgy üdébb az összhatás:)

Árnyoldala minden országnak, népnek van, tudni kell, aktuálisan mik azok. Ilyenkor kellenek az ismerősök, sok úti beszámoló, ismeretterjesztő film, könyv, és a netes írások:)

she_wolf 2018.02.11. 20:29:21

@Vaczak2:
Részvétem:( De miért lenne ez off? Kaja a javából, még ha ennyire pocsék is volt. Ma azon töprengtem, hogy a szokásos szalagos helyett csurgatottat kéne csinálnom valamelyik nap, mert abban szűz vagyok. Így is, úgy is:)

A beee-t meghagyom neked;)

she_wolf 2018.02.11. 20:40:10

@Fenchurch68:
Macaron? Van egy sorozat a tv-ben, néha belekukkantok. A Sütimester. Az egyik rész feladatai között szerepelt a macaron.
Azt addig is tudtam, hogy engem géppityuval nem lehetne erre kényszeríteni, de a műsor után örömmel nyugtáztam, hogy igazam van:)
Csókokat sem szeretek sütni. Szeletelhető cuccok okésak, a kis biszbaszok nem.

Kicsikutyának mesélj egy jó macskás viccet, mert ezek a kutyák vigyorogni is tudnak ám:) Olyan kis világfájdalmasan ráncolja a homlokát:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.11. 20:41:05

@Vaczak2: Én viszont életem első ebédjét ettem Széll Tamás fazekaiból. Farsangvégi mulatság volt a Hold utcai csarnokban, ahol végigpróbáltunk sokmindent. Én a Stand25-öt választottam. Sokáig hezitáltam, hogy a rakott krumpliját kóstoljam-e vagy a káposztát ... A menü végül:
Magyar tarka marha bélszín, pirított gomba, csontvelő, mustáros szósszal és madársaláta meg egyéb apró zöldségekkel.
Mangalica töltött káposzta paradicsomosan, faszénen grillezett oldalassal.

Lett volna deszert is, de azt elhagytam.

Csak azt a paradicsomot - csak azt hagyta volna ki a káposztából! Nem haltam bele, de nekem továbbra se jön be a paradicsom és a káposzta keverése, viszont megpróbáltam ismét! A gombóc tökéletes volt, a carpaccioról meg csak szuperlatívuszokban tudnék beszámolni.
Nem bántam meg!

Vaczak2 2018.02.11. 20:42:03

Az az én bajom, hogy az esetleg (most nem olyan nagy számban de azért mégis) hazánkban tartózkodó turista egyének ezzel azonosítják "fánkot" és a "fesztivált" akkor minimum felakasztják magukat a szállodai WC-ben, de ami nagyobb baj, hazamennek XYZ-landba, és elmesélik, hogy van Európa közepén egy kis ország, ahol van egy étel amit úgy hívnak "fank" ami olyan kicsi, rossz és drága, hogy amiatt jár mindenki szürke ballonkabátban leszegett fejjel (pedig csak a kátyúkat lesi maga előtt) szomorúan a fal mellett.
Ez az én bajom.
Még

Vaczak2 2018.02.11. 20:43:04

A "még" az már nem kell.

Vaczak2 2018.02.11. 20:45:43

@Andrass9: Hiába no, ebédelőhelyet (is) választani tudni kell.

A paradicsom és a káposzta nálam sincs egy naprendszerben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.11. 21:17:12

@MadMary: Bár én nem beszél olasz, I hope I going to make that dishes succesfully, and that are goning to be delicious.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.11. 21:18:21

@Waka: I am going to... amúgy nagyjából jó lesz.

MadMary 2018.02.11. 22:02:29

@Waka: Ne aggódj, ha nem going to be delicious, akkor aládgyújtunk, végső esetre pedig ott a lupara... :-)

MadMary 2018.02.11. 22:06:43

@she_wolf: Elgondolkodtattál a citromhéjjal... első olvasatra "jézusmáriám" volt, utána meg rájöttem, hogy ácsi, az eredeti olasz recept szerint a babapiskóta fürdetéséhez használt kávéba lehet "vin santo"-t is tölteni, ami nagyjából tokaji aszú, aminek viszont van egy kis savanykás-friss mellékíze is. Tehát a citromozással tökéletesen reprodukáltad az eredeti recept összhatását, alkohol nélkül. :-)

she_wolf 2018.02.11. 22:43:36

@MadMary:
Bevallom, nem tudom, hogy az igazi, hamisítatlan tiramisu hogyan készül. Rengeteg változata található még úgy is, hogy "eredetinek" nevezik.
Van amelyik rummal, van amelyik amarettoval készül, és van alkohol nélküli is.
Nálam rum volt az alkohol, de jó egy ideje nem kerül bele, aromát használok helyette.
(Én már nem iszom alkoholt, és ha vendégségbe viszem a desszertet, akkor 1-2 gyerek biztos, hogy lesz ott, már csak miattuk is odafigyelek erre. Sok évvel ezelőtt mindig vittem külön tiramisut a felnőtteknek és a gyerekeknek is:) Azok a gyerekek azóta már felnőttek, viszont vannak trónörökösök:D)

A citromhéjtól nem savanykás lesz, hanem az én megfogalmazásomban "hűvös", üdítő hatású. Nyáron a teraszon egy jó hideg tiramisu holland kakaóporral megszórva....

Boar. 2018.02.12. 08:09:20

@she_wolf: Én amarettoval csinálom. Az alkoholtartalom nem aggaszt különösebben, jobban alszanak a gyerekek... :-)
Valójában ha belelöttyintek pár cent likőrt, az nem jelent semmit mert eloszlik, egy konyakmeggyel több alkohol kerül a fogyasztó szervezetébe mint egy adag tiramisuval.

she_wolf 2018.02.12. 12:56:47

@Boar.:
A konyakmeggyel teljesen igazad van:) De nem is azt írtam, hogy egy adag tiramusutól a kiskamasz, vagy az ovis beáll, mint a rozsdás szög, és egymásba kapaszkodva, dülöngélve rázendítenek, hogy "hejde nemtudom azéjletemeeet, holrontottamén eeel...":D

Csak ha alkoholról és gyerekről van szó, bekockulok.
Bár az az általánosan hangoztatott érvelés, hogy az alkohol megöli az agysejteket mára már megdőlt, de a fiatalkori igencsak kellemes találkozások az alkohollal egy rakás nem kívánatos következményt vonhatnak maguk után.
Szóval én inkább tartózkodom attól, hogy az én kezem legyen benne ilyesmiben:)
Bármilyen kellemes és finom egy tiramisu, részemről a kisebbeknek kizárólag alkohol nélkül!

she_wolf 2018.02.12. 13:01:07

@she_wolf:
Ha még kockább lennék, akkor gyereknek egyáltalán nem adnék tiramisut! Nyers tojás? Szalmonella, koleszterin, és még a pia is? 3-4 gyerek 3-4 adag ilyen cucc, és tömeggyilkos vagyok!:DDD

Fenchurch68 2018.02.12. 14:21:57

@she_wolf: A klasszik tiramisut nem igazán szeretem (édesem annál inkább, úgyhogy két hetente biztos csinálok), de az analógiájára készült málnás vagy epres cuccot annál inkább, illetve a répatorta tetejére simítandó mascarpone-krémbe is jól illik sok-sok reszelt citromhéj.
Tojásallergiás gyerekkel megáldott barátném a mascarponéval megegyező mennyiségű keményre vert tejszínhabbal csinálja a tiramisut, nekem nem tűnt fel, hogy nincs benne, bár ez nem mérvadó :)

MadMary 2018.02.12. 15:29:08

@Fenchurch68: Akármennyire megátalkodott híve is vagyok a "tradicionális" olasz konyhának, a tiramisù krémjét én sem vegytiszta mascarponéból készítem, hanem nagyjából fele-fele arányban mascarpone - sovány túrókrém kombinációt alkalmazok (a L**ben kapható "vödrös" P*** elég jól használható erre a célra, de használtam már más márkájú krémes tehéntúrót is).

she_wolf 2018.02.12. 16:14:18

@Fenchurch68:
A mascarpone, és általában a nem karakteres ízzel felütött krémsajtok bármelyike jó ilyen célra, és tetszés szerint ízesíthetőek. Buli, én is szeretem:)
Viszont akkor az már nem tiramisu, hanem adj neki egy fantázianevet, és az lesz a saját különbejáratú hagyományod:) Nekünk is van, anyósomtól maradt rám, viszem tovább a tanultakat. Nemes egyszerűséggel csak "Család kedvence torta" néven híresült el, és tulajdonképpen egy hótt egyszerű főzött vajkrém alapú piskóta torta. Viszont még az is dicsérve eszi (és kér még!), aki számára a desszert is zsíros kenyér:D

Az első tiramisum "Azzurro" krémsajtból készült, aztán az eltűnt a polcokról, váltottam a szarvasira (az túl lágy, folyós), majd az Aldi beindulása után kipróbáltam a Milfinát. Kellőképpen hűtött állapotban szeletelhető állagot ad (míg a szarvasi ezt nem tudja, azt kanállal lehet porciózni, az meg milyen már?:D).
Jelenleg tartósan ezt a gyártmányt használom szinte minden tejtermék esetében. És az fogy nálunk becsülettel:)

she_wolf 2018.02.12. 16:25:05

@MadMary:
Mi az a "vödrös p***"? Szerintem nyugodtan kiírhatod, eddig még nem nagyon láttam, hogy a gazdi szóvá tette volna a megjelöléseket.
Csak azért kérdezem, mert első pillantásra "vöRös p...a" volt, amit olvastam:D
Jójójó...túúúúdom, ott jár az eszem, ahol másnak a mása:( Micsináljak, ha nem barbis észjárással áldattam meg?:DDD

Fenchurch68 2018.02.12. 16:41:46

@she_wolf: Pilos lesz az, nem az, amire gondoltál :) a lidli sajátmárkás tejterméke :D

Az aldis mascarpone tényleg jobb állagú, szerencsére nálunk egymás mellett van lidli-aldi (mint sok helyen), megvan már, hogy mit melyikből veszünk, a Pilos (micsoda hülyeség, nem is pilos, hanem fehél!) sokkal folyósabb. Tényleg, az Azzurro milyen jó volt! Én mondjuk a mascarponét simán bármikor kiskanállal natúr kieszem a dobozából, mint mások a nutellát :)

MadMary 2018.02.12. 16:48:48

@she_wolf: :-D Hát én is töprengtem egy pillanatig, miután kicsillagoztam a márkanevet, hogy így hagyjam-e... a márka Pilos, a Lidliben lehet kapni, csinos kis vödörben (már amikor van). Ha nincs, akkor szerzek rendes gyalogos túrót, és néhány kanál görög joghurttal összekeverem a késes darálógépben (tán így hívják a food processort hivatalos magyar nyelven). Az eredmény selyemsima, krémes és nem nagyon zsíros túrócska.

she_wolf 2018.02.12. 17:15:09

@Fenchurch68:
Bezzeg nálunk nem. A környéken egy fia lidli nincsen.
Nagyon szeretem ezeket a krémsajtokat mindenféle friss zöldfűszerekkel (de a vajat is!) összekeverni, és eszméletlen finomakat lehet egy szelet sonkával, pékcuccal, pár harapás paradicsommal/akármivel kajálni belőle.
Miután a zelleres vajkrém is eltűnt már marha régen a polcokról, gyártok magamnak, és kis műanyag dobozkában tartom a hűtőben. Kukuljanak meg!:P Van mindenféle vajkrém, zelleres miért nincs???

she_wolf 2018.02.12. 17:27:45

@MadMary:
A túró nálam mindig attól függ, hogy mibe szánom. Ha tésztára, vagy körözöttbe, ilyesmibe, akkor a göbös (zacskós), ha sütibe, palacsintába, akkor a téglás kiszerelés.
Valaki legyen már olyan jó bátyám/néném, hogy magyarázatot ad nekem a következő jelenségre:
bár mindkét kiszerelésre az van írva hogy félzsíros, mégis lényegi különbség van köztük az elkészült kaja állagát tekintve.
Ugyanis ha a "téglába" belekeverek cukrot, tojássárgáját, és egyéb, mondjuk palacsintába/lepénybe valót, akkor egy szép, homogén masszát kapok, minden klappol.
Ha ugyanezekkel a kiegészítő izékkel keverek össze egy göbösebbet (zacsis), akkor bármennyire is megdolgozom, ereszt levet még akkor is, ha korábban jól kinyomkodtam. Egy palacsintában még csak-csak elmegy -ha már így alakult-, de a lepény alsó lapjának sanyi!
Viszont túrós tésztának mindkét fajtát szeretem (ma az lesz a vacsi, kíváncsi vagyok, apjuk milyen túrót hoz, de a nyakamba a rozsdás bökőt, hogy zacsisat!):D

A te túródat kipróbálom majd, ha lidli közelében járok. Úgyis császkálni fogunk mostanában a nagy faluban:)

MadMary 2018.02.12. 17:43:48

@she_wolf: Mert a tradicionális gombóczeller "megosztó" zöldség, úgy, mint szegény "Maggi-fű" lestyán a fűszerek között... van, aki rajong az aromájáért (mint pl. én :-)), akik viszont utálják, nagyon utálják. Gondolom a zellerrajongók köre Magyarországon nem akkora, hogy érdemes volna külön termékkínálatot építeni rá.
Egyébként jó, hogy emlékeztettél, van egy nagy gombóc zeller a hűtőben, levest kéne főzni belőle. :-)

Fenchurch68 2018.02.12. 17:44:38

@she_wolf: De jó, hogy eszembe juttattad a zelleres vajkrémet! Tegnapi zöldségágyas csirkéből maradt pár szelet vajpuhára sült zeller, beküldöm az aprítóba vajjal meg sajtkrémmel, és azt fogjuk tunkolni szárzellerrel meg répacsíkokkal az esti mese mellé :)

MadMary 2018.02.12. 17:46:07

@Fenchurch68: Hihi.. :-) Zellerbarátok, ha találkoznak...

she_wolf 2018.02.12. 19:06:04

@MadMary: @Fenchurch68:
Konyháztam, mosogattam, tv bekapcsolva, és hallom ám, hogy új Guinness rekord született: 267 méteres tiramisut csináltak valakik , valahol:) Felsorolták, hogy miből mennyit használtak fel hozzá, de nem káptalan a fejem, és a neten nincs fent új adatként.
Nem megyünk meózni?:D
(retekklub híradójában volt, de csobogott a víz, úgyhogy nem tudom, hogy ez hitelesített rekord-e? meg kell nézni a híradót a neten, de most nem érek rá)

MadMary 2018.02.12. 19:21:55

@she_wolf: Hát ennek izibe' utána kellett néznem! :-)

www.laregione.ch/rubriche/curiosita/1240704/un-tiramisu-da-guinness--267-metri-di-dolce

Friuli-Venezia-Giulia tartományban esett az eset, ezen belül Villesse városkában, 30 cukrász alkotta meg, 266,90 méter hosszú ez a gyönyörűség.

Felhasznált anyagok: 400 kiló mascarpone, 400 kilótejszín, 48 ezer babapiskóta, 420 liter kávé, 200 kiló cukor, 3 ezer tojás, 47 liter marsalai bor.

Izzítom a teleportálót, menjünk meózni! :-D

she_wolf 2018.02.12. 20:36:56

@MadMary:
Túrós csusza megvolt, közös mosogatás szintén, és a hűtők tüzetes átvizsgálása is. Ééééés van itthon mascarpone. Az ósünben volt leárazva, akkor betáraztam belőle.
Túrós csusza maradt még holnapra, úgyhogy csak valami levest ütök össze, és A tiramisut -ofkórsz:D
Csak annak reggel neki kell állni, hogy estére ehető legyen.

MadMary 2018.02.12. 23:05:54

@she_wolf: Ó, a túrós csussz, betegre tudom magam enni belőle, ezért is készítek csak nagyon-nagyon ritkán. A tiramisù-nak meg valóban össze kell érnie egy picit, úgy, ahogy írod. Ha reggel összerakod, estére pont jó lesz. :-)

she_wolf 2018.02.12. 23:38:50

@MadMary:
A tésztáknak van egy ilyen aljas tulajdonságuk:(
Jól be lehet belőle kajálni, és egy óra múlva éhes vagy. Hülye glikémiás index:(
Ráadásul duplán mazochista vagyok, mert elkészítem a nagykönyv szerinti túrós csuszát, és mit tesz az én szemem drága fénye? Na mit?
Jó. Vastagon. Meggyalázza. Porcukorral!
A 7 főbűn ehhez képest ártatlan gyerekcsíny.

Ja, a káposztással is ezt csinálja, csak fokozottan: azt kristálycukrozza. Pedig ahogy kell, kevés zsiradékon karamellizált cukorral párolom-pirítom a káposztát.
És ennek ellenére én vagyok az, aki a vizes levegőtől is képes hízni. Jó, nem mondom, hogy életem értelmének a feje eltűnik a csuklyás izom kötegei között, szóval nem egy Hulk, vagy svarc und reggel:) Na de ez akkor is igazságtalanság!:D
Neki csak pici pocakszerűsége van, de az is csak akkor, ha úgy áll, mint egy seggberúgott kérdőjel -hajlamos rá.
Én meg fűzőn gondolkodom legalább alkalmanként, mert nehezített pályán vagyok, az ugri-bugri kiesik.
Nem találok olyan edzőtermet, ahol a magamfajtával érdemben foglalkozna valaki. Marad(na) az uszoda, csak félek, hogy valaki képzeletében roston sütve, citromlével meglocsolva jelennék meg. Ennyit a sellőségről...
A kalóriaszámolgatós, meg az Atkins diéta és hasonlók jobb kézzel bal váll fölött landolnak a kukában:P Tudom, mire vagyok képes. Diétára nem! Pont.

MadMary 2018.02.13. 00:20:30

@she_wolf: Annak, hogy már nem élek Itáliában, egyetlen pozitív oldala van: jó messze került a "pasta"...
A káposztás cvekedli is veszélyes, ráadásul én is édes-sósan szeretem, jó sok karamellizált cukorral párolt káp, aztán mehet a végén a tetejére sok frissen őrölt bors. De ezt is évente ha egyszer-kétszer csinálom. :-/
Az uszodában pedig azt a megoldást alkalmazom, hogy viszek fürdőköpenyt vagy belecsavarom magam egy fürdőlepedőbe, aztán a medence szélén kitekerem magam és belecsusszanok a vízbe. Van néhány látványos heg rajtam, azé'. Bár egyre jobban hajlom a "pukkadjon meg mindenki, aki bámul" megoldás felé. Grrrr.

she_wolf 2018.02.13. 01:23:01

@MadMary:
Káprázatosan finomak az olasz tésztafélék, mártások.
Persze, a cvekedlire dukál a bors, ez evidens!:)
A medencével (akár uszoda, akár strand) más bajom van: természetes vízben bármi lehet, semmi bajom nem lesz tőle. De az agyonfertőtlenített, klóros víz után mindig panaszos vagyok. Az már csak ráadás, hogy a hidegvizesben rendszeresen fel is fázom:(
Hegek? Ki foglalkozik vele? Ha megműtik a másik térdemet is, legalább szimmetrikusan leszek megkaszabolva:D
(Már csak a szemem lenne hátra és kiderülne, hogy a terminátor nővé operáltatta magát:D)
Úgyhogy ilyen helyen a külsőm másodlagos probléma nekem.

MadMary 2018.02.13. 15:55:45

@she_wolf: Hát látod, az eszembe sem jutott, hogy a klórral is lehet valakinek gondja. :-/ Így tényleg nehezített a pálya.

she_wolf 2018.02.13. 16:30:17

@MadMary:
Eddig két személyi edzővel beszéltem, a vérnyomásom az egekben volt tőlük.
Vázoltam az ábrát, a vége mindkétszer az lett, hogy jajkéremszépen, macerásnak teccik lenni, merhogy a térgy.

Marad(na) a vízibalett:(

she_wolf 2018.02.13. 17:02:23

@látjátok feleim szümtükkel:
Csípem Pinket (is):) Róla azt olvastam, hogy asztmával küzd(ött?), és az éneklést javasolták neki. Mit mondjak, bejött:D
A linkelt nóta tőle kissé jobb, mint a fűszeres csajoktól. Utóbbiak a sztárcsinálás tipikus példái:( Önállóan semmi.

Topy 2018.02.13. 17:30:35

@she_wolf: lehet, hogy inkább egy gyógytornásszal kellene beszélned, ők vszeg jobban tájékozottak, hogy ilyen esetekben mit és hogyan
kedvenc ortopédusom őket szokta ajánlani: manualterapia-gyogytorna.hu/jumpstar-gyogytorna/

she_wolf 2018.02.13. 18:28:51

@Topy:
Köszönöm a javaslatot!:)
Úgy gondolom, hogy először fel kell méretnem az aktuális állapotomat. Nem tartok ugyanis kizártnak egy korrekciós beavatkozást sem, mivel az eddig olvasottakból és mások beszámolóiból ítélve szerintem valami nem kóser.
És van még egy térdem, ami mindezek előtt áll még, de rövidesen sort kell rá keríteni. Ilyenkor marhára örülök neki, hogy nem a pókszabásúak rendjébe tartozom:D
Képzeld el pókasszonyt 8 térdprotézissel!:)
Ha esetleg hozzá kell nyúlni, akkor meg ronthatok a helyzeten nem megfelelő mozgatással, és a gyógytornász sem röntgenszemű.

Második probléma az, hogy a túlsúly sem tesz jót az ízületeknek, bármilyen állapotban is vannak.
A férjemnek még nem mondtam, de: szobabicikli. Dinamikus, kalória vesztéshez ideális, és ami a legfőbb, a térdnek is jó protkóval, vagy nélküle. Azzal talán a szűz térdem állapotán is lehet javítani.
Szóval agyalok:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.13. 18:41:30

Tegnap este hazajött velem majd' tíz kiló spanyol citrom, ami reggel még a fán hintázott. Cserébe mondjuk meg kellett inni sok pálinkát és rengeteg bort. Volt egy kis amplitúdóm hazafelé, de simán megérte. Hétvégén dzsemet főzök.

vörösbor(de)minőségi 2018.02.13. 18:53:48

@she_wolf: nem beleszólva a beszélgetésetekbe-hadd javasoljam a Rudasnak a medencéjét-ha úszásról lenne szó.
nagyon kellemes meglepetés ér,és állítom az összes hidegvizes medencénél finomabb.(persze ha nincs messze)
annyit túróstésztáztatok,hogy ezzel el is dőlt a mit is holnap...kérdés,de én a tésztát megpiritom-majd felengedem vizzel megsózom és megfőzöm.innen a továbbiak a hagyományos módon.
ha ettél finomat?????

she_wolf 2018.02.13. 19:26:03

@Waka:
Citromdzsem? Az nyami!:) Nagyon kevés jót lehet itthon kapni:(
Úgy általában a dzsemekkel rossz a tapasztalatom. Persze, lehet, hogy velem van a baj. Barátnőmnek van sárgabarack és meggyfája, tőle szoktam lekvárt dzsemet kapni.

she_wolf 2018.02.13. 19:36:07

@vörösbor(de)minőségi:
Köszi!:)
Bálintról bejárni nem egy hupli, az beleférne. Helyben is van uszoda, hidegvizes, kifejezetten sportembereknek való, minimális gyógyító tevékenységgel.
Gyalog is mehetnék, ha nekem való lenne.
A Rudas, és gyakorlatilag az összes gyógyfürdőnk jó egy-egy kifejezett célra a víz összetételétől függően.

A túrós tésztára is ugyanaz vonatkozik, mint bármilyen más kajára: ízlések, és pofonok:)
Az általad szeretett módon elkészítettet úgyis übereli a lekváros bundáskenyér!:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.13. 19:37:32

@vörösbor(de)minőségi: Nálunk hozzá tartozik a tészta lepirítása az ételhez. Megy be a grillbe, és ropogósan jön ki :) Én úgy szeretem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.13. 19:38:54

@she_wolf: Jézus anyám !!!! Azt te megeszed?????

she_wolf 2018.02.13. 19:49:39

@Andrass9:
Dehogy eszem meg! Éppen azt mondom, hogy az, hogy ő (de ezek szerint te is) lepirítja a tésztát a túróshoz, semmit nem jelent:) Ő/te/ti így szeretitek. Én még nem is próbáltam, de ez csak az én szűk látókörömet mutatja. Nekem a pirított gyúrt tésztáról egy kaja ugrik be: a lebbencsleves. Azt meg nem szeretem.

No de amikor az uram a bundáskenyérre lekvárt ken, attól kivetkőzöm úrinői mivoltomból!:D
(Még hogy túrós csusza porcukorral...bah! Bagatell.)

MadMary 2018.02.13. 20:40:48

@Waka: Na most zöldülök és lilulok az irigységtől. Ha hozzám vágnának nem 10, de akár 1 kiló ilyen citromot, limoncello-likőrt csinálnék belőle. Meg egy kis citromlekvárt, meg egy kis kandírozott citromhéjat, a maradékból meg citromtortát. *ábrándosan bámul*

MadMary 2018.02.13. 20:44:29

@she_wolf: Bocs, de nem tudom megállni, belinkelem:

www.finfunmermaid.com/

Végülis a sellőlány félig hal, úgy hogy helye van egy gasztroblogon. :-)

she_wolf 2018.02.13. 21:59:26

@MadMary:
Ha hapsi lennék és a blog tematikája (az összes offal együtt is) megengedné, akkor tudnék erre mit írni;)

Anyósomtól tanultam cukorszirupban eltett citrom -és narancshéjat eltenni, és általában Karácsony környékén szoktam használni őket a mindenféle sütikbe. Pl. a gyümölcskenyér elképzelhetetlen nélküle.
Szeszt nem főzök, de lekvárt főznék citromból, ha nem az egekben volna az ára. Ha meg occó, akkor általában eszembe nem jutna:(

Fenchurch68 2018.02.13. 23:10:39

@turósmácsik: Hű, annak a baconos-sajtos-juharszirupos-fahéjas verziónak csak az olvasásától liftezett egyet a gyomrom :O
(Extrém módon nem elviselhetőek számomra az édes-sós ételek, egyetlen kivétel van, a tejszínes-zöldborsos-ananászos csirkemell, amit édesem kérésére raktam össze egyszer, végül megkóstoltam, és meg bírtam enni, de rendszert nem csinálnék belőle. Ha túrós vagy káposztás tésztát főzök-sütök, igyekszem elkerülni, hogy egyszerre együk, mert persze cukorral eszi mindkettőt... Cukorral ÉS pörccel, cukorral ÉS sok borssal. Biztos finom, csak ne tegyék kötelezővé.)

Exanyósom szokott szuper narancs- és citromlekvárt csinálni, most is vár rám pár üveg, szerencsére csak ő, az anyukám, meg én szeretjük :D

vörösbor(de)minőségi 2018.02.13. 23:58:03

@she_wolf:

:)))

igazad van.
a Rudassal kapcsolatban nem is kifejezetten a gyógyvizének az összetételére gondoltam,hanem inkább a kiemelten kellemes hőfokára.nem kell a "nagylevegő" és hopp be a vizbe....

vörösbor(de)minőségi 2018.02.14. 00:04:21

@Andrass9: én is igy gondoltam tökéletesnek mig ki nem próbáltam a tésztát előtte megpirítani.
igaza volt annak akitől tanultam,mert azt is mondta ha egyszer kipróbálom máshogy már nem fogom csinálni.

she_wolf 2018.02.14. 00:28:11

@vörösbor(de)minőségi:
Valamikor megboldogult lánykoromban jártam ott néhányszor, valami hihetetlenül jó atmoszférája van az egész helynek. Vagyis hát az volt:) Nem tudom, azóta történt-e ott bármilyen változtatás, de kellemes emlékeim vannak onnan.
Mint ahogy most a demjéni kirándulásunk is megmarad bennem.
Olyan masszázsban volt részem, hogy a fülem kettéállt tőle:)

Nekem most valami komplex dologra lenne szükségem, amit a szakikkal oda-vissza kitárgyalhatunk, és annak megfelelően hosszabb távra az életem részévé tenném.
52 vagyok, és most még talán elkaphatom a cuccot a farkánál, mielőtt kicsúsznék az időből.
Fentebb említettem, hogy még nem pendítettem meg a férjemnek a szobabringát. Azóta megtettem és nyitott fülekre találtam. Aszongya az ember, hogy a garázsban van egy, amit lepasszoltak neki, hibás. Ha meg tudja reparálni, indulhat a mandula. Ha nem, akkor ----olyan nincs.
Ha minden kívánságom így teljesülne....

she_wolf 2018.02.14. 00:33:06

@Tangó Suszter:
Az jó. Csak termálvizes legyen:)

Fenchurch68 2018.02.14. 10:37:29

@she_wolf: Mi evezőgépet vettünk magunknak-egymásnak utókarácsonyra. Édesemnek igazából az úszás lenne jó, de tavaly beigazolódott, hogy hosszú távon nem működik a rendszeres uszodába járás: a közeli usziban reggel és délután nagyon sokan vannak, messzebbre járni meg macerás, drága, és hát az emberem nem az a "hatkor kipattanunk az ágyból frissen-fürgén" típus. A gerincdoki következő opciónak az evezőpadot javasolta.
Mondanom se kell, én naponta nyomom rajta, ő egy hónap alatt kétszer hajtotta fél órát... remélem, ha elmúlik az év eleji ügyfélhiszti, jobban beépül majd a napi rutinba. Mindenesetre nekem olyan izmaim is lázasak, amiknek a létezéséről se tudtam :D
Remélem, beválik hosszú távon, mert ruhaszárítónak kicsit drágállnám :)

she_wolf 2018.02.14. 14:55:45

@Fenchurch68:
Igen, általában a szobabringák is így szokták végezni: hol egy zokni, hol egy bugyigó/csöcstok van felhúzva a szarvára:)
Ezt én sem szeretném. Különben is, a sátorlap úgyis lelógna róla a földre:D Jó, ez gyökér poén volt magammal szemben, mert annyira azért nem....
De most kapcsolok: minek nektek otthoni sporteszköz, amikor ott van kicsikutya?;)
Egyébként tökéletesen megértem a párodat, innen üzenem neki, hogy totál szolidáris vagyok vele! Ugyanúgy érzek ezzel a dologgal kapcsolatban, mint ő. A hajnali kelés, az uszis macera, minden:(
Úgyhogy ma a tiramisuból eszem egy falatot az ő egészségére!;)

Kaja -ha már gasztroblog: este mivel állít be az uram? Na?
Csont nélküli csülökkel. Úgyhogy nekem ma abból kellene valamit rittyentenem. Csak még nem tudom, hogy mit.

she_wolf 2018.02.14. 14:59:05

Időjárási helyzetkép az Anna-hegyről: rohadjon meg az időjárás:(
Éccaka gyönyörű, fehér paplannal volt betakarva minden (kb. 5 centi vastagon), mostanra már csak a vaddisznók lelnék örömüket ebben az egészben. Köldökig ér a sár, néhol egy-egy maréknyi retkes hóféleség van, csak hogy ne tévedjek az évszakot illetően:(

Kumari aki Nilüfer 2018.02.14. 15:19:48

@she_wolf: Itt csak taknyol az idő, se hó, se eső, mindkettőből az a szemerkélő áztató szar:( Reggel a füvön volt némi fehérség, de most az sincs, csak ez a nyálkás izé.Utálatos.

she_wolf 2018.02.14. 15:54:38

@Andrass9:
Beáztattam a római tálat;)

vörösbor(de)minőségi 2018.02.14. 17:14:17

@she_wolf: igen történtek azóta változások de nagyszerüen.
teljes felújitás de megőrizve a régi hangulatát.
én is oda jártam 20alatti koromban és igy van összehasonlitásom-bár akkor fogalmam sem volt arról,hogy van az uszodán kívüli termál és gőz része.
jó hely,kellemes környezet,barátságos ár.

Dikusz 2018.02.14. 18:26:55

@she_wolf: erre a hírre: *vágyakozó sóhaj*
ha kész van a benne sült, egy adaggal, ha lehetséges:)

Nem függ össze a témával, de ezt találtam, hátha tetszik:
mixie.blog.hu/2018/02/07/kutyusok_az_allatorvosnal
Azok a félelemmel telt szemek...:)))

she_wolf 2018.02.14. 18:38:46

@Dikusz:
Okés, gondolok rád!;)
Tiramisut is kérsz?

Jaj, a kutyik a dokinál:) Édeseim. Nem kell egyébként az ilyen tekintethez doki. Bőven elég, ha a gazdi csak rákezdi, hogy: "micsi..."? És akkor a kutya kissé félrefordítja a lehorgasztott fejét, és lesi a gazdit, várva a retorziót. Ami nálam többnyire az, hogy röhögve a helyére küldöm:D

she_wolf 2018.02.14. 18:40:45

@vörösbor(de)minőségi:
Ennek nagyon örülök:) Egy jó fürdő mindig jótékony hatással bír. Fiatal korban a léleknek, idősebben a testnek tud örömet okozni. Bár ezeket nem kell így szétválasztani;)

Dikusz 2018.02.14. 19:19:08

@she_wolf: azt is kérek, még sosem ettem.

Azon már régen túl vagy gondolom, hogy lelkifurdalást érezz mi?:)))
Szélhámos ebek, én sem tudnék haragudni rájuk.

she_wolf 2018.02.14. 19:28:29

@Dikusz:
Állj! Még sosem ettél tiramisut? Itt a nagy plénum előtt megígérem neked, hogy amikor újra megbeszélünk egy randit (lassan aktuális lesz!), akkor viszek neked saját készítésűt!

Dikusz 2018.02.14. 20:31:36

@she_wolf: Az jó lesz. köszi:)))
Tényleg nem ettem, de tudom, hogy finom, annyian dicsérik.

Nem tudom már honnan jött elő, két süti jutott eszembe, amit megpróbálnék sütni. Az egyik a madeleine, a másik a Pavlova-torta (ezt, ahogy olvastam a receptet, nagyon nehéz lehet elkészíteni). Már régóta ígérgetem magamnak, de még nem próbálkoztam vele. Mind a kettőt kis mennyiségben is lehet sütni, és nem túl drága alapanyagok kellenek hozzájuk.
Ha jövő héten összerakom magam, meg is próbálom, szintén megígérem a nagy plénum előtt. Meg azt is, hogy fogyókúrába kezdek!

she_wolf 2018.02.14. 21:22:16

@Dikusz:
A Pavlova után -természetesen:) Meg ne próbáld előtte! Mármint a fogyókúrát:)
Ez a másik, amit át kéne szervezni az életemen -súgok: nem fog menni!:(
Nem egész nap csak folyadék, este meg csülök római tálban sütve, mellé tört krumpli+savanya.
Számomra ez a dolog legnehezebb része.
Annyit lehet esetleg mókolni rajta, hogy igyekszem nem este 9-10 körül kajálni. Nem bocsátkoznék találgatásokba, hogy ezen hányszor fogok megbukni:D

she_wolf 2018.02.14. 21:23:09

@Andrass9:
Kicsi Pavlovka, sok-sok-sok és intenzív mozgás kiegyenlítheti esetleg a dolgot;)

Dikusz 2018.02.14. 21:51:33

@Andrass9: A kettő együtt tényleg nem megy.
Legfeljebb a fogyókúra a Pavlova után jön:)

Köszönöm a linket.

Dikusz 2018.02.14. 21:55:01

@she_wolf: Én is kibírom akár estig is, de aztán rászabadítom magam a hűtőre. De tényleg el kell kezdenem, nem lehet halogatni.

she_wolf 2018.02.14. 22:53:33

@Dikusz:
Akinek nincs rendszer az életében, az szinte mind beleesik ebbe a hibába. Sok összetevője van/lehet, de ebbe nem érdemes belebonyolódni:)
Nálam a bagoly életmód halmozottan befolyásoló tényező.