Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Ököruszály leves gazdagon

2018.02.02. 07:00 Andrass9

A lyányomék mélyhűtőjét nézegetve kezembe került egy vákum csomag, egy farmról származó, felaprított ökörfarok (na jó, csak marhafarok). A dátumot nézve ezt még tavaly vettük, mikor ott voltam, de ez egy sokcsillagos mélyhűtő, nyoma sem volt fagykárnak, vagy ilyesminek.

58.jpg

Bár a kép életlen lett, de a leves semmiben sem hibádzott. Az illata is tökéletes - semmi hűtőszag. Szóval elhatároztam, hogy megfőzöm egy pici csavarral, hogy a vejem is szeresse.

Elég sokminden kellett hozzá:

  • 1 kg marhafarok
  • 1 vereshagyma
  • 1 salotta hagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 4 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 marék csempészett aszalt fehérgyökér (ott nincs a boltokban, csak paszternák)
  • 1 liter marha alaplé
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek só
  • 2 ek liszt
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 darabka szerecsendióvirág
  • 1 kk bors
  • 5 szegfüszeg
  • 1 babérlevél
  • 2 szál kakukkfü
  • 1 tk libanoni hétfűszer

40.jpg

Egy négyliteres fazékban olajat hevítettem. Közben lezsíroztam a farkat, mert a lyányom nem szereti a zsíros részt. A levagdosott faggyút/inakat felaprítva az olajba tettem kisülni. A csigolyákat pedig megliszteztem.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A pirosra és ropogósra sült dolgokat kivettem kistányérba (menet közben elropogtattam). A lisztes húst körbepirítottam a zsiradékon, majd tányérra tettem. Maradt a finom pecsenyezsiradék.

45.jpg 47.jpg 49.jpg 51.jpg

Felvágtam a hagymaféléket, majd még a zellerszárat is. Sőt, ha már így benne voltam a szeletelésbe, a sárgarépa is apró lett. A hagymát, zellert a forró zsiradékra tettem, megdinszteltem.

46.jpg 48.jpg 50.jpg 52.jpg

Visszatettem a húst és felöntöttem az alaplé felével. Beleszórtam a szárított gyökeret, a fűszercsokrot (babér, kakukkfü, petrezselyem), belereszeltem a gyömbért és rákanalaztam a paradicsompürét is. Végül a hétfűszer kivételével az összes szárazfűszer is belekerült egy teatojásba rejtve. Kapott egy kanál sót is a fazék.

53.jpg 54.jpg 55.jpg 56.jpg

Három órát lassú tűzön főztem. Az utolsó órában a sárgarépát is beletettem, és a kóstolás alapján még utánasóztam. Az utolsó lépésként megszórtam a hétfűszer keverékkel. Fantasztikus illat terjengett a levegőben!

57.jpg

A nagylyány leszűrte a levesét, lecsipkedte a hús a csigolyáról, és jól belakott belőle. A vejem nem is szólt egy szót se, csak ette és ette és ette :)

Az unokát se kellett félteni, megette az egész adagját.

59.jpg

Ez a libanoni fűszer elvitte arabosra a levest, de ez egyáltalán nem ártott meg neki. Ha a feleségem szeretné, neki is főznék ...

55 komment

Címkék: hagyma bors gyömbér sárgarépa alaplé liszt olivaolaj újhagyma szegfűszeg paradicsompüré petrezselyem salotta zellerszár mogyoróhagyma szerecsendióvirág ökörfarok hétfűszer gökér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2513512415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.02. 08:44:32

k. Összetevők: Római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg,szerecsendió, fahéj, kardamom.Ezt írja a google.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.02. 09:22:15

@Kumari aki Nilüfer:

Ez nem rossz, egyedül a szerecsendió az amivel nem tudok mit kezdeni, én annak se ízét, se bűzét nem érzem.

A kardamomot mostanában még kompótba is teszem ( összezúzott magvakat, és nem a port ), és nagyon teccik.

she_wolf 2018.02.02. 11:45:28

@látjátok feleim szümtükkel:
A krumplipürébe mindig reszelek szerecsendiót. Szeretjük az illatát is, és az ízét is.
Marhafarokból én is szoktam levest csinálni, némileg kevesebb hozzávalóval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.02. 12:26:50

@Kumari aki Nilüfer: A Gugli téved, mert az arab hétfűszert hozza ki. Az anyaglistában ott a link, hol írtam le a hétfűszert, de ezek szerint lusták vagytok, ezért itt van:

Szerecsendió
Gyömbér
Szegfübors
Görögszéna
Szegfüszeg
Fahéj
Feketebors

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.02. 16:22:30

Köszönök szépen!
Úgy vélem, nincs miért szabadkoznod, az ökörfarok kábé olyan ritkaság lehet, mint az osztrigafül. Jó az tehénfarokból is. :)
@Andrass9: Azt hiszem, ideje feltalálnom a nyolcfűszert. Valami frappáns név kéne még neki. Tekeres-völgyi vagy betekits-völgyi nyolcfűszer, a Báthori urak kedve szerént. Dolgozom a kérdésen. Mondjuk, nem ártana kifundálni, mihez megyen.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.02. 18:05:40

@Andrass9:

Na végre sikerült belépnem ( valamit elértettem, sajnos nem segítettek, de rájöttem magamtól :D ).

Idegen linkeket ne nyitok meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.02. 18:18:46

@látjátok feleim szümtükkel: Ez egy okos gondolat!!!!!
Én nem láttam problémát, de ettől még lehetett ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.02. 18:20:13

@Waka: Szerintem osztrigafület könnyebb találni ...

she_wolf 2018.02.02. 18:39:36

@Andrass9:
Ilyesmiből minden tisztességes háziasszony tart sokfélét;)
Csak valahogy az adagolással van néha baj:D

gabardin 2018.02.02. 19:33:32

imádom a marhafarok levest, gyakran főzök én is. Amit nem értek, hogy miért kell alaplében főzni?

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.02. 19:39:11

@gabardin:

Nem kell, csak lehet. Mivel az alaplé nálunk igen csak drága, én a kezembe vettem, de vissza is tettem.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.02. 20:15:51

@gabardin: A pocsolyán túl mindent alaplében főznek, mert bagóért kapható. Szerintem egy jó marhafarokleves kitermeli az alaplevét magától is, hisz a farkat megfőzzük a vízben ...

BOAR 2018.02.02. 22:05:42

@Waka: A tehénfarok se biztos...maradjunk a "marhafarok"-nál mert a vágómarhák egy része ugye eleve bika, másik részéből se lesz tehén mert előbb levágják...

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.02. 23:18:34

@BOAR:

Azért végül a teheneket is levágják, és gondolom a farkukat nem dobják ki a szemétbe.:D

BOAR 2018.02.03. 10:49:45

@látjátok feleim szümtükkel: Nyilván, de ha statisztikailag nézed, hogy a boltban vásárolt marhafarok mekkora eséllyel tartozott egy kivénhedt tejelő tehénhez...
Abban sem vagyok biztos, hogy azokat tőkehúsként értékesítik.

she_wolf 2018.02.03. 11:34:31

Nagyon nem értek hozzá, de azt el tudom képzelni, hogy az egyébként ehető, de a minőségi kritériumok alapján emberi fogyasztásra nem ajánlott/alkalmas alkatrészeket esetleg állateledelként forgalmazzák a vágóhídon történő osztályozás alapján.
Lövésem sincs róla, csak agyalok:)

medvedr 2018.02.03. 11:45:18

Marhafarok levest illetően a purista irányvonalat képviselem. 1 kg marhafarokból nem főzök levest. Min. 2 kg és még borda hozzá, illetve feltétlenül egy darab nyak vagy lassú főzést jól kiadó rész. (lapocka hasalja stb). Néhány szál Sárgarépa, fehérrépa petrezselyem zöld, zeller, karalábé, kelkáposzta, opcionálisan kis karfiol ha van, vöröshagyma, só, szemes bors és min 5-6 órát fő és kész, zöldség nem aprítódik fel max félbe. Nekem a fent készített leves nem kicsit affektált. Nem arab, libanoni 7 fűszer, -aha. Marhahúslevesbe alaplé, WTF? Ok értem, hogy nem az itthoni alapanyagok, másnak a konyhája meg minden, de nekem ez nem áll össze. Amolyan gasztroblog paródia alapanyagnak tűnik, elnézést. Biztosan finom volt, egészségére mindenkinek,aki jóízűen evett belőle, de nálam valamiért kicsapta a biztosítékot. Amúgy nem vagyok az az alkat aki elnevezéseken, meg hagyományokon lovagol, szőrszálhasogatás sem kenyerem, de ez nem marhafarok/ököruszály leves. (nekem )

BOAR 2018.02.03. 12:55:45

@medvedr: Már amiből nem felvágott lesz... Nálunk el lehet adni mert az egységsugarú magyar vásárlónak a marhahús az marhahús és kész de olyan piacon, ahol ennek megvan(megamaradt?) a kultúrája, fejbevernék a hentest a vásárlók. Állítólag a hamburgerkultusz kezdetét az inspirálta, hogy a kivénhedt tejhasznú marhákat valahogy fel kellett használni és első lépcső gyanánt a húsdaráló tűnt megoldásnak.

Dikusz 2018.02.03. 13:00:42

@she_wolf: Erre voltak azt hiszem annak idején a hatósági húsboltok.

BOAR 2018.02.03. 13:15:15

@Dikusz: A hatósági húsboltban a kényszervágott állatok húsát értékesítették. Lutri volt, hogy egy törött lábú de amúgy egészséges, vagy egy agyonszérumozott egyed került a pultba...

Dikusz 2018.02.03. 13:31:36

@BOAR: Amikor ideköltöztünk, még volt a piacunkon hatósági húsbolt, meg a kerületben baromfi-feldolgozó üzem is, bár nem valószínű, hogy onnan hozták a kényszervágott szárnyasokat. Ha jól emlékszem, ki volt írva valamilyen formában ezekben a boltokban, hogy emberi fogyasztásra nem ajánlottak a termékek. Lényegében elhárították magukról a felelősséget azzal, hogy nem ők a hibásak, ha a vevőnek tollas lesz a háta...

she_wolf 2018.02.03. 13:32:16

@Dikusz:
Hát szia!:D
Nem tudom, nem vagyok járatos az ilyesmiben. Valahogy úgy alakult, hogy megbízható húsboltosom mindig volt. Ha ő mondott valamit, akkor az legalább 99%, hogy úgy is volt.
Most is van ilyenem:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.03. 13:50:19

@medvedr:

Érdekeseket írtál, de én ettem már tejfölös paradicsomlevest is. Oszt nem lett tőle baja senkinek.

Attól, hogy más népek a saját kultúrájukban mivel ízesítenek, nem zárja ki azt, hogy az ételeik ne lennének finomak. Én sem szerettem régen a gyömbért, aztán lassan megbarátkoztunk, és ma már egészen jóban vagyunk.

A te levesed szerintem egy finom és tartalmas marhahús leves, és nem ököruszály leves. Tudod doki a marhalábszár pörköltbe sem teszünk sem májat, sem tüdőt, sem más alkatrészt. Persze lehet bele tenni disznófarkot is, de akkor már nem marhalábszár pörkölt, ami pedig igen csak előkelően finom valami.
Talán abban egyet értek veled, nem biztos, hogy kell alaplé az ököruszály levesbe. Persze csak kóstolás után dőlhet el a kérdés, hogy kinek a pap, kinek a pap lánya.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.02.03. 14:00:38

@BOAR: OK Legyen szarvasmarhafarok. Legyünk egzaktak. :)

she_wolf 2018.02.03. 14:10:58

@látjátok feleim szümtükkel:
Én meg tejfölöd lecsót. Nokedlival!
(Nem röhög! Azt csak nekem szabad:D)

Fenchurch68 2018.02.03. 14:33:13

@she_wolf: A tejfölös lecsót először én is óvatos távolságtartással figyeltem, de édesem egyszer olyan csípős paprikából főzte, hogy az még nekem is sok volt, úgyhogy muszájból tettem bele én is tejfölt. És látám, hogy ez jó. Nokedlival még sosem ettem, de nem tűnik ördögtől való ötletnek, a nokedlit nokedlival is megeszem bármikor.

Gyerekkoromban vidéken, ahol sokat nyaraltam, nem volt húsbolt - majdnem mindenki tartott baromfit, disznót - csak a hatósági. Nagybátyám mindig megtudta előre, mikor fog véletlenül eltörni egy-egy borjú lába, hogy sajnos muszáj legyen levágni és kimérni...

she_wolf 2018.02.03. 14:47:17

@Fenchurch68:
Hát igen, a bornyúk nagyon sérülékenyek, és hát ugye egy lábtörés egy pici bocinak a vég. Ha nem, akkor is! Hú, de szemét vagyok:DDD

Ömlik a hó, hogy rohaggyon meg, úgyhogy megyek, csinálok egy smoothie-t;)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.03. 18:09:25

@medvedr: ököruszály az..abból van, nem?DE. Akkor?
Én is úgy szoktam hagyományosan, ahogy te, de attól ez is az:) Ahány ház, annyi farokleves:DD

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.04. 08:12:37

@medvedr: A világ bármely kultúrájában (ahol megeszik a marha hátulját) a bő folyadékban főzött uszályból marhauszályleves lesz; ha grízgaluskával, vagy taro-gyökérrel, esetleg céklával főzik, akkor is.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.04. 08:25:06

Érdekes, hogy ugyan levesezős nép vagyunk, de a több folyadékkal készülő ételeinket mind levesnek, krémlevesnek, vagy ragulevesnek mondjuk. Míg például az angol használja a stock, broth, soup, chowder, stew szavakat erre, ami mellé még felvették a bouillon-t, consommé-t, meg a goulash-t is. Utóbbit a stew szinonímájaként használják, tehát ami angolul goulash, abban kár pirospaprikát keresni. Azt akarom ezzel mondani, hogy a mi leves szavunk elég tág fogalom, sok minden belefér.

Boar. 2018.02.04. 08:35:19

@Gyalogrépa: Egyik szavaddal ütöd a másikat, hiszen a gulyást mi is használjuk. Meg a gulyáslevest is :-)
Meg a halászlét, meg a ragut, meg a románoktól átvett csorbát.
Attól, hogy az angol nem teszi mellé a "leves" kiegészítést, még nem használ több kifejezést mert azok mind mind egy bizonyos ételt jelentenek.

she_wolf 2018.02.04. 08:44:29

@Kumari aki Nilüfer:
Ökör. Muszáj. Leves.:)
Levest enni (állítólag) muszáj. Ha pedig a marha farkából készül, akkor igencsak finomságos is:)
Én egyébként csak ugyanúgy készítem, mintha pl. lábszárból főzném. Csak ez utóbbit nem sütöm elő.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.04. 14:54:22

@she_wolf: Mekkora nagyképúség már egy marhafarkat uszályozni:DDDDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.04. 15:34:53

@Kumari aki Nilüfer:

Jön az agglegény szomszéd oszt megkérdezi, hogy szomszédasszony van egy jó nagy marhafarkam, megfőzné nekem?;D

Kumari aki Nilüfer 2018.02.04. 15:40:31

@látjátok feleim szümtükkel: Mire a szomszédasszony: próbáljuk bele a fazekamba..helyes a válasz??:DDDDDD

Boar. 2018.02.04. 16:39:06

@Kumari aki Nilüfer:
Télvíz idején a leányzó szoknyája alól igencsak kivillannak a csupasz lábszárai. Arrajáró katona megkérdezi:
-Széplány, nem fáznak a lábaid?
-Nem biza', tűz van közöttük!
-Tűz? Aztán megsüthetném-e a kolbászomat benne?
-Nem lehet, félek, belécsepegne a zsírja!

Kumari aki Nilüfer 2018.02.04. 16:41:44

@Boar.: Le se tagadhatnánk, tavaszodik,,:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.04. 16:47:29

Hamán tűz!
Betöltöttem a mozdonyt a pácolt húsokkal, és begyújtottam a füstölőt! Már csak 3 hét, és kész a húsvéti sonka!

Boar. 2018.02.04. 17:09:23

@Andrass9: Nekem még öt hétig áll a sóban aztán megy a füstre.
Most megyek a kolbászért és a májasért a füstölőhöz...

Dikusz 2018.02.04. 19:45:22

Hadd meséjjek én is egyet, bár az nem főzős, de a tavaszváráshoz beilleszthető:

Nagyon csinos nővérke borotválja a műtét előtt a férfibeteget, a családi ékszert óvatosan fogva, nehogy baj történjen. Kis idő után megszólal a beteg:
- Elengedheti nővérke, most már magától is megáll...

Tangó Suszter 2018.02.04. 21:24:50

@Dikusz: Úgy látszik a beteg már megkapta a bátorság koktélt...borotva és megáll...???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.02.04. 21:44:52

@Boar.: 4 hétig állt a sóban, már elégnek itéltem (igaz, nem egy sódar volt :)

she_wolf 2018.02.04. 22:05:44

Fúj, micsoda fertő!
Jön a tavasz, bimbasznak a fák? Szügyig ázunk a hóban? Húsvét, miazmás?

"Zölderdőben pirostojás,
Ibolya meg minden,
Fogadjunk, hogy ha ott megállsz,
Eltalállak innen!"

@Boar.:
A májasról eszembe jutott a kenőmájas. Az uram a múltkor a nyitott hűtőajtó előtt sóhajtozott. Finom utalás arra, hogy : asszony, dógozzá'!
A "mi kéne?" kérdésre azt válaszolta, hogy csináljak már neki olyan finom kenőmájast csibéből. Még megfontolom:)

she_wolf 2018.02.04. 22:14:57

@Kumari aki Nilüfer:
Marhafarok-ököruszály = paprikás krumpli-serpenyős burgonya.
Én meg röhögök:)

Egyébként érdekes, mert ha pl. neten keresel ököruszály leves receptet, ez a meghatározás csak a kaja nevében szerepel. A leírásban már rendre csak a "marha farkaként" híjják:D
Véletlenül sem látni, hogy "végy egy ökröt, s foszd meg a farkától":P
Vagy: csókos hentestől szerezz be egy ökör uszályát.

Én meg ráadásul képzavaros leszek ettől a megfogalmazástól, mert az uszályként holmi tárgyakat tudok elképzelni, és bár a marha farka is egy vontatmány, de mégsem egy ünnepi női ruháé, vagy egy hajóé:D

Boar. 2018.02.05. 05:06:12

@Andrass9: Szalonnának, csülöknek elég a négy hét. Én egybe hagytam egy 180 kilós cocó első sonkáit, ott azért van anyagvastagság, ezért hat hét a sózás, ebből egy már letelt.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.05. 05:59:32

@Boar.: Na, de a gulyásnál, halászlénél azért elég kötött az összetevő lista. Amire gondoltam az az, hogy pl. a marhafarokleves szó ráillik egy tisztított, alaposan leszűrt tiszta lére, vagy egy kicsit sűrűbb levesre, amiben még a ott vannak a húsok, zöldségek, meg mondjuk tészta. Azért bőven nem ugyanaz a kettő, de mindegyikre jó ugyanaz a szó: marhafarokleves. Értem, mit akarsz mondani. De ha azt mondod, hogy marhafarok gulyás, akkor már egészen pontosan tudom, mire számítsak.