Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Sütőtök curry

2018.01.30. 07:00 Waka

Bár a tavalyi aszályos nyár nem volt éppen kedvező a sütőtök termesztéshez, nem lehet okom a panaszra. A Karácsonyra kapott háromféle magból vetettem két-két bokorral. Szerencsére volt annyi víz a kútban, hogy néha megöntözhessem, és 7-10 naponta tápoldatot is kaptak. Ősszel mintegy 15 darab 3-10 kilós tököt szedtem le. Lassan elkoptak, sütöttem-főztem belőle, párat el is osztogattam. Az utolsónak a héten veselkedtem neki. A reggeli turmixomba a szárzeller mellé került némi sült tök is a kaukázusi kefirbe, hogy kicsit tartalmasabb legyen. Persze ebédre is kellett valami étel, főztem hát egy curryt a tökből.

img_1805.JPGimg_2226.JPG

Hozzávalók:
- 1 kg tisztított sütőtök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csili
- 1 ujjnyi gyömbér
- fél citrom leve
- 2 hüvelyujjnyi sárga currypaszta
- 0,5-1 dl paradicsomlé vagy sűrített paradicsom
- 1 evőkanál halszósz
- 1 teáskanál osztrigaszósz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 doboz kókusztej
- cukor ízlés szerint
- só
- étolaj

img_2196.JPG

A sütőtököt kimagoztam, meghámoztam és felkockáztam.

img_2190.JPG

Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteltem.

img_2199.JPG

Hozzáadtam a lereszelt gyömbért, a finomra vágott fokhagymát és csilit. Kicsit megfuttattam az olajban, vigyázva, meg ne égjen.

img_2203.JPG

Beletettem a currypasztát és azt is lepirítottam, majd felengedtem egy kortynyi házi paradicsomlével.

img_2206.JPGimg_2209.JPG

Hozzáadtam a tököt és összeforgattam.

img_2212.JPG

Beletettem a szószokat, a cukrot, rátekertem egy fél citrom levét. Ezzel is összekevertem, majd beleöntöttem a kókusztejet.

img_2215.JPG

Fedő alatt kb. 20 percig pároltam. Ekkor még éppen jó volt az állaga, de a vastag aljú edényben még tovább puhult, így kissé szétfőtt.

img_2217.JPG

Attól eltekintve, hogy kicsit pépesre sikerült, az íze remek volt. Már csak pár szeletke kenyér kellett mellé a biztonság kedvéért.

img_2222.JPG

48 komment

Címkék: sütőtök vöröshagyma fokhagyma szójaszósz halszósz paradicsomlé gyömbér kókusztej csili citromlé osztrigaszósz currypaszta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8913614313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2018.01.30. 10:01:40

De jó ötlet, kettőnknek általában sok egy jobbfajta sütőtök, az ember finnyás, úgyhogy darabolva nem veszünk, és azért napokig nem akarjuk enni. Eddig édes vagy sós sütikbe használtam, de ez a curry jó lehet sütőtökből, esetleg kenyér helyett "feltétnek" pár szelet pirított paneer... Csak utána kell járnom, hol kapok hozzá igazi tejet.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.30. 11:33:28

Szuper!
Nekem az a bajom , hogy ha kinyitok egy halszószt, vagy ilyen-olyan szószt, nem tudom, meddig tarthatom el biztonsággal. Elsősorban hétvégi főző vagyok, bár én szeretem ezeket az ízeket, a hitesem nincs oda érte, így ritkán kerül sorra, Azt meg annyira sajnálom, hogy -mint legutóbb- egy-két evőkanálnyi híjám kidobom a doboz kókusztejet, meg a szószokat....

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.30. 14:28:30

Kókusztej nélkül milyen lenne? Nem szeretem szegényt.:(

Legutóbb a nagybótba vettem darabolt sütőtököt, és szépen kisebb adagokra szelve betettem sülni. Este 7 óra körül. Aztán felhúztam a szobába. Ott is maradtunk, mármint én fenn, a tök a sütőbe. Reggelig.

Azóta nem volt hangulatom a sütőtökhöz, pedig nagyon szeretem.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.30. 14:57:26

@látjátok feleim szümtükkel: Én el tudom képzelni tejszínnel..laktózmentessel, offkorsz, legalábbis az esetemben:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.30. 16:28:30

@Kumari aki Nilüfer:

Én laktózossal is, szerencsére nincs vele bajom. De nekem kéne mellé egy kis hús is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.30. 17:30:46

Köszönök szépen!
@Kumari aki Nilüfer: Nálam már vagy egy éve nyitva van, különösebb baja nincs neki. Ha belegondolok, hogy erjesztett halból készül, nagyon már nincs hova bomlania. :)
@Fenchurch68: Legutóbb gomolyát használtam panir gyanánt. Az is finom volt.
@látjátok feleim szümtükkel: Túl sok kókuszíze nincs.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.30. 18:42:31

Én ma egy kis BMV-t (bele minden vacakot)főztem holnapra. Egy pár szeletke sült csirkemell volt a hűtőben, kaptam 30 deka kacsamájat, így fogtam két szép nagy hagymát,csíkokra vágtam, vajon megpároltam, majd kicsit sütöttem, aztán beledobtam a lisztben megforgatott kacsamájat, és a kis kockára vágott sült mellet. Só, bors, majoranna, egy csipet pirospaprika, kis vízzel szottyosítottam, átforraltam, kicsit pirítottam, de maradt leve-szaftja. Hozzá rizs készült, amit szintén vajon megfuttattam, só, bors, majoranna, és egy kis fej vöröshagyma egészben, amibe 4 szegfűszeget szúrtam.
Van hozzá házi savanyított karfiol.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.30. 18:44:15

Rákaptam az ír főzővajra....laktóz ide avagy oda.

she_wolf 2018.01.30. 19:56:21

@Kumari aki Nilüfer:
Jól megfogalmaztad az én problémámat is:(
Egy rakás dolgot nem csinálok pontosan ezért. És még az sincs, hogy azt mondanám környékbeli barátnőnek, szomszédnak, bárkinek, hogy egy adagnyi fogyott belőle, váljék egészségedre, mert ha lehet, ők még kevesebb újdonságot vonnak be az étrendjükbe.
(A kókuszt (is) bojkottálom, max. reszeléket veszek kb. 5 évente egyszer.)

Olvastam a receptet, és némileg elszégyelltem magam: gyerekkoromban ettem utoljára sütőtököt:( Pedig tele van mindenféle hasznos dologgal, és még finom is.
De mit kezdjek egy egész tökkel?
Nálunk maradék spagetti volt.
Holnapra meg nézek valami ötletet a blogból:P Úgyis megyek reggel laboárba, hazafele jövet beszerzek, ha kell valami.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.30. 19:59:14

@Waka:

Én a kókuszt szeretem, csak a kókusztejet nem. Eccer próbáltam, és kiöntöttem az egészet, mert annyira nem jött be.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.30. 20:01:00

@she_wolf:

Nálunk a hosszúkás sütőtök megy, egyet felkarikázva nyomás a sütőbe, és a kihülteket tálba téve lefóliázva beteszem a hűtőbe Onnan két-három nap alatt elfogy. Tovább nem jó tárolni, mert gyorsan penészesedik.

turósmácsik 2018.01.30. 20:31:48

Nálam mindig van itthon több doboz kókusztej, mert használjuk laktózmentes tej helyett kávéba, szeretjük az ázsiai levesekbe, tej helyett használom süteménybe, pl. kevertbe, muffinba, de előfordul az is, hogy higítva egy-egy pohárral csak úgy hidegen elkortyoljuk. Most, hogy itt van az új kiskedvencem, a turmixokba fogom tenni folyadéknak is, egy banán-kókusztej-savanykás gyümölcs koktél finom lesz. A lidiben most jó árban van, egy ötös pakkot beszerzek.

turósmácsik 2018.01.30. 20:33:04

@látjátok feleim szümtükkel: A sütőtök nálunk is hasonlóképpen van, ezen a télen rákaptunk, csak úgy desszertként hidegen lecsúszik.

she_wolf 2018.01.30. 23:56:55

@turósmácsik:
Nagyon alázatosan esedezem a bocsánatodért (miközben hull a könnyem a röhögéstől), mert hirtelen beugrott erről:
"Nálam mindig van itthon több doboz kókusztej..."

ez:

www.youtube.com/watch?v=NX1XjU_o2Xc&list=RDNX1XjU_o2Xc&t=159

És tényleg: alsó ajkamat összecsippentem és úgy kérlek, hogy ide hamuzz, mert én egy ilyen idióta vagyok, hogy sosenem nő be a fejem lágy, és ha csak lehet, vihogok mindenen:)
Mit csináljak? Hülyét szült az anyám.

she_wolf 2018.01.31. 00:05:07

@Kumari aki Nilüfer:
Szeretem az ír vajat (is). Vajfil vagyok:) Hites a Lurpakra esküszik, de csak akkor van itthon, ha meglepem vele. Én Milfina hívő vagyok, vagy néha a Kerrygoldot veszem.
Életem első ghíjét egy szakajtónyi Milfinából csináltam -köszönet a blogkocsmának érte!:*

Kumari aki Nilüfer 2018.01.31. 09:17:15

@she_wolf: ghit én a Culinarisban veszek, Johanna lányom lakásától 100 m-re van egy boltjuk. A fene sütögeti otthon:)

videó lenyűgöző:DDD

she_wolf 2018.01.31. 11:56:49

@Kumari aki Nilüfer:
Egy kiló vajjal mégis mit csináljak?:( Bespejzoltam még az ünnepekre, aztán úgy maradtam. Gondoltam egyet a múltkor (csak elfejetettem dicsekedni vele), és nekiduráltam magam:) Így biztos, hogy nem vész kárba. Nincs már sok belőle:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.31. 13:23:13

@she_wolf: Nem titkoltad el :) Örültem is neki, mert a ghí az jó!!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.31. 18:07:22

@she_wolf: Süsd meg fólia alatt, pürésítsd, fagyaszd le adagonként. Egy csomó dolgot lehet belőle készíteni: blogkocsma.blog.hu/2012/12/08/sutotokos_sutemeny_386
@látjátok feleim szümtükkel: Ételbe főzve próbáltad már? Amúgy az első curry-im tejszínnel készültek, errefelé még a láthatáron sem volt kókusztej.
@turósmácsik: Nálam már a kamrában figyel, van is pár ötlet a felhasználásra.
Öt tepsi sajtos kész, tegnap egy adag ANZAC keksz sült, pénteken viszem a kollégáknak, hátha felköszöntenek. :)

she_wolf 2018.01.31. 18:31:33

@Waka:
Fagyasztani? Eszembe jutott volna, de köszi, és a linket is!:)
De ezzel együtt: ha fel nem borít, nem foglalkozom vele Tudod: "ha adnak fogadd el, ha ütnek, szaladj el!":)

turósmácsik 2018.01.31. 19:11:47

@Waka: Öt tepsi, anyám borogass!

Kumari aki Nilüfer 2018.01.31. 19:19:32

@Waka: Miért kell téged köszönteni?:)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.31. 19:48:51

@she_wolf: A halszósz és a szójaszósz tudomásom szerint korlátlan ideig eláll. Ezek nálam egy évig ki szoktak tartani. Nagyobb kiszereléssel vásárolok, gazdaságosabb. Életem legelső szójaszósza évekig megvolt, mire elfogyott, nem volt semmi baja. Viszont kókusztej már nekem is romlott meg, nem is egyszer. Tejberizsbe tehéntej helyett kiváló; könnyen elfogy egy dobozzal is.
A vajról annyit, hogy egyszer vettem egy tisztes bagettet az Arany János utcában az á!Table pékségben, aztán elcsattogtam a kulinárisba, vettem hozzá egy tíz dekás Echiré vajat. Ezekkel hazamentem, leültem és megettem az egészet vajaskenyérnek sóval. Az emlékezetes, szép alkalom volt.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.31. 20:02:09

Ajánlom a következő "divatbemutatót" megtekintésre. Rengeteg tökféle, egyik szebb, mint a másik. Mindegyikhez van fajtanév is, vetőmagvásárláshoz jól jön. www.youtube.com/watch?v=xCniGiSH1XA

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.31. 20:55:29

@she_wolf: OK
@turósmácsik: Nem olyan vészes, de ráment bő három óra a mai délutánból.
@Kumari aki Nilüfer: Nevem napja közeleg, február 3.
@Gyalogrépa: Lenyűgöző videó. Van pár igen érdekes fajta. Bár a Musque de Provence szerintem még érhetett volna. Az Orange Butternut (sonkatök) az általam legkevésbé kedvelt fajta, vizes vacak, megsütve lötty az egész. Érdekes lenne megtudni, milyen szempontok alapján értékeltek. Nálam tavaly háromféle nőtt: Fairytale, Lumina Wihte és Blue Jarrahdale. Egy-egy adag maradt a magokból, idén is ezekből vetek.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.31. 21:08:23

@Waka:

No, akkor névnapi előzetesként: adjon neked a természet idén is ilyen mutatós tököket.

élhetetlen 2018.02.01. 00:02:14

@she_wolf: „De mit kezdjek egy egész tökkel?” Csak ötlet. Süsd meg az egészet darabolva. Amit két nap alatt megesztek, azzal nincsen gond. A maradék. A már megsült tökből tejszínnel, fűszerekkel (bors, szerecsendió, és ami eszedbe jut) nagyon jó krémlevest lehet csinálni. (ha van alaplé, az is sokat dob rajta). A maradék maradéka mehet a mélyhűtőbe. A héját felesleges tárolni, ki szoktam szedni a húsát dobozba, aztán egy nasinak is jó, vagy későbbi levesnek.

élhetetlen 2018.02.01. 00:21:43

@she_wolf: „Egy kiló vajjal mégis mit csináljak?” Na, ha az előzőt már eltoltam, (csak később láttam, hogy Waka is írta a tök fagyasztást), akkor most tovább rontok a helyzeten. A vaj is nagyon jól bírja a fagyasztást. Az ünnepekkel nehéz. Nálam fordított volt a baleset, azt láttam, hogy a mélyhűtőben van négy csomag húsz dekás, csak mikor kivettem, akkor derült ki, hogy mind sózott Kerrygold volt, és azért az nem az igazi a mézeskalácsba. Jött a sürgős kényszerbeszerzés. Aztán maradt a Milfinából is, úgyhogy most vajmilliomos vagyok.

she_wolf 2018.02.01. 02:18:18

@élhetetlen:
Igen, ismerem a fagyasztást, tényleg nincs vele gond:)
Kellő állagú péksütin forgácsolva még nézni is szép, nemhogy enni!:)
Viszont a ghí készítését kihívásként fogtam fel:)
A tök: ha nem gáncsol el, nem találkozom vele. Hiba.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.01. 05:50:08

@Waka: Utánaolvastam, semmilyen szempontot nem találtam a tökök értékelésével kapcsolatban. Bár könnyen lehet, hogy népszerűség alapján, közönségszavazással dőlt el a verseny.
A videón van mindhárom célú tökből. Van sütőtök, "nyári tök" meg olajtök. Az okker-zöld cirmos gömbölyűek szinte biztosan olajtökök. A nyári tökök között van istengyalulta tök (spagetti squash). Az orange butternutról azt olvastam, hogy a fajta egyszerűen nem ide való. Nálunk hidegebb régiókban terem normális tököt állítólag. A latin nevűek általában nyári tökfélék, cukkinik, istengyalulta tökök. A receptes videók alapján az acorn squash, azaz makktök egy vizesebb fajta, inkább főzésre való. A blue hubbard tököt találtam a legnépszerűbbnek, ha édes, téli tökről volt szó. Ez olyan tulajdonságú lehet a leírások alapján, mint a nagydobosi. Ezen a videón még márciusban is bontanak fel belőle: www.youtube.com/watch?v=7dLT2d_dHKQ A kabocha-k a hokkaidó rokonai. A hokkaidó nagyon jó sütésre. Elég kompaktak, és szerintem vékony húsúak. A kisebbekből egy egész tök egy főre elég. Sajtos-tejszínes sűrű levessel töltve, kisütve kétszemélyes. Amúgy érdemes a kiszemelt fajtára alaposan rákeresni, mert pl. a "Sugar Pie Pumpkin" nagyon hasonlít a "Jack O' Lantern"-re; de míg az első egy népszerű sütőtök, a második, csak faragásra való. Érdekesség, hogy szerepel a kiszombori tök is a videón: youtu.be/xCniGiSH1XA?t=917

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.01. 05:55:05

@she_wolf: Neked ajánlom a hokkaidó tököt. Néha berakják a dísztökök közé, pedig nagyon finom amellett, hogy szép is. Vékony a héja, kicsit drága is, de finom gesztenyés íze van, és elég apró ahhoz, hogy akár egyedül is kikanalazd. Tartós, nálam még mindig van egy belőle még őszről.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.01. 09:20:24

@Gyalogrépa: ahokkaidóval az a abjom, hogy még csak nem is emlékeztet az íze a tökre. ha nem tökként eszem, elfogy éppen:) A nagydobosi nekem nem elég édes, de tököt elvből nem mézezek, nem cukrozok, pedig van, aki rákaramellizálja(vagy véletlenül megég..). A sonkatök néven futó ízre nekem a nyerő, bár tényleg, ahogy most meggondolom, kicsit lágy, vagyis vizes..de én addig sütöm, míg barnul a teteje:)és a héját is megeszem. mert rost.
De gyerekkoromban a nagydobosit ettük, elvégre Nagydobos nem is volt messze a kisfalumtól, és anyukám így osztályozta: jó parázs..madzagos(amikor kicsit szálas volt a húsa) , meg : olyan, mit a disznótök. (ha nem volt elég édes),ja, meg volt, hogy lökjük ki a malacnak/tyúknak kategória:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.02.01. 09:22:54

Egész télen volt sült tök, sparhelten főztünk, és a lerben (más néven blóder) mindig senyvedt pár szelet tök.Meg..jut eszemeb: a főtt szemes kukorica..az is ott főtt naphosszat a spóron, a száraz szemes, és ha megfőtt puhára, cukorral ettük.Én nem karmolásztam annyira, kiköpdöstem a héját:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.01. 11:49:35

@Kumari aki Nilüfer:

A fehér szemű édesítve nagyon jó volt. A héját én sem szerettem, pedig a bélflórának az tesz jót, megsikálja.

she_wolf 2018.02.01. 14:35:49

@látjátok feleim szümtükkel:
A héját én sem szeretem. Marha nagy karmai vannak:)

she_wolf 2018.02.01. 14:38:29

@Gyalogrépa:
Hokkaidót valószínűleg akkor fogok enni, ha magam szüretelem Hokkaidón:)
Nem vagyok tökrajongó, noha szép emlékek fűznek hozzá.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.02. 06:02:23

@Kumari aki Nilüfer: Na, erre mondják hogy: ízlések és pofonok... :)
Nekem a hokkaidóban pont az egyedi íze tetszik. A nagydobosi nekem néha túl édes. A sonkatököt meg kissé ízetlennek tartom.
Nekem a piacon a virágos azt mesélte tavaly, hogy ezek a mai nagydobosi tökök nem elég nagyok, nem elég édesek. Azt mondta, hogy régen ezeket az óriásokat szeletekben lehetett megvenni, meg hogy a vásárlók a hüvelykujjuk körmével kaparták meg kissé a felszínét, hogy megkóstolják, elég édes -e. Mondtam neki, hogy a piac másik végében a tökös embernél vannak nagy, tizenöt-húsz kilós bestiák is. Mire ő: azok kicsik. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.02.02. 06:14:36

@she_wolf: Legyen úgy! Szép hely. :)
www.youtube.com/watch?v=CS2omywW_kc
Nem biztos, hogy Hokkaidón készült a videó, de azért igen szép.
Én a sütőtököt csak az utóbbi pár évben szerettem meg, előtte egy falatot sem voltam hajlandó megenni. Biztosan még kitart nálam az újdonság varázsa.

Kumari aki Nilüfer 2018.02.02. 07:26:52

@Gyalogrépa: Régesrég volt hobbikertünk., amit vadul műveltünk(most kertes házunk vcan, de nem kertészkedünk..fura az élet). Nos, mi a ptiszon bűvöletében éltünk, tele voltunk vele, A szomszéd kert egy falusi gazdáé volt, kukoricát termelt, a sorok közt tököt. Volt akkora tök is, hogy saccra 40-50 kiló. Az én gyerekem meg felordított: hú de bazi petaszon! (bazi azt jelenti, hogy nagy, ez nálunk a szóhasználat) Így nálunk minden váratlan vagy meglepő dologra ez járja: bazi petaszon.:D

she_wolf 2018.02.02. 11:50:18

@Gyalogrépa:
Köszi!:) Kicsit furcsa a lógó tököket látni, de jó erős és vastag szára van. Én tököt még csak földön láttam. Ha egyszer elkap a harctéri idegesség, akkor lehet, hogy veszek, ha elgáncsol:)

Kumari aki Nilüfer 2018.02.02. 13:01:59

@she_wolf: "Kicsit furcsa a lógó tököket látni, de jó erős és vastag szára van."...Most nagyon röhögk..:DDDDD

she_wolf 2018.02.02. 18:22:02

@Kumari aki Nilüfer:
Rossz az, aki rosszra gondol:) Örülök, ha vidám perceket tudok okozni.
(Na de ki mondja, hogy az rossz?:D)