Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • csigafrédi: Nagyon jól néz ki! Imádom a babos kajákat. Én a pörköltet egy ideje "kifordítva" csinálom: Szalon... (2018.09.19. 09:59) Babgulyás füstölt csülökkel
  • csigafrédi: @Andrass9: Nagyon szépen köszönöm a szíveslátást, szerintem, ha nem kellett volna hazahúznom, még ... (2018.09.19. 08:56) KungPao csilipaprika krém
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy a sós felület vette el a kedvüket a darazsaknak? (2018.09.18. 20:38) Nagy adag pácolt húsok a sütőlapon
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: A keményedést igazolom, a piacon vettem gévát, de nem hűtőből,,kicsit... (2018.09.13. 10:47) Rösti - a svájci parasztreggeli
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Azért nemodabuda! Leszüreteltem a maradék paradicsomot, szedtem hozzá... (2018.09.09. 23:07) Lecsó az osztálytalálkozóra

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (31) babérlevél (32) bableves (2) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (41) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (189) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (94) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (13) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (79) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (304) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (7) füstölt oldalas (3) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (62) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (234) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (4) kacsaháj (3) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (2) kacsazsir (2) kacsazsír (30) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (47) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (19) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (6) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (111) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (76) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (60) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (35) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (54) mustármag (15) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (83) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (2) oregano (36) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (109) paradicsomlé (20) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (107) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (53) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (50) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (32) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (113) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (161) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (30) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (52) szárazbab (4) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (26) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (5) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (44) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (17) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (8) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (163) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (30) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (164) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (95) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (42) zellergumó (24) zellerlevél (19) zellerszár (23) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

2018 első kocsonyája

2018.01.24. 07:00 Andrass9

Nem garantálom, hogy posztolom a későbbieket is, de ez a kocsonya nagyon finomra sikeredett.

Mikor akarok kocsonyahúst venni? Hát persze, hogy január másodikán. Az eszembe se jut, hogy a boltok polcai még üresek ...

24.jpg

Teljesen hiába vadásztam rá, sehol semmi. Csak egy szép disznócombot kaptam hozzá (azon fogyasztóknak, akik keresik a színhúst a kocsonyában).

Azután - már majdnem a pénztárnál - felfedeztem lefagyasztott darabolt velőscsontot! Ezt muszáj vennem, már elfogyott a csodahüttőből! Közelebb menvén kiderült, hogy kocsonya egységcsomag. A feldarabolt sertéslábnak volt olyan kinézete messzebbről, mint a velőscsontnak. Kicsit válogattam, végül három csomagot betettem a kosaramba. Volt benne köröm, láb, (Waka szólásával egy egész kabátnyi) bőrke és szép húsos csánk darabok.

A velőscsontot majd később pótlom, de a kocsonyának azonnal neki is álltam. Elment egy kis idő a fagyasztott alapanyag kiolvasztásával, de nem is baj - eléggé elfáradtunk a bevásárlással.

Amiket most beletettem:

  • 3 kocsonyacsomag (4,5 kg összesen)
  • 60 dkg tiszta sertéscomb
  • 3 fej fokhagyma (Váncsa szerint minimum ennyi kell)
  • 1 sárgarépa (10 literbe ennyi kell szerintem)
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 3 zöldpaprika
  • 3 kisebb vereshagyma
  • 2 szárított piros fűszerpaprika (csilik, de nem csíptek - nagyon)
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • feketebors, koriander, kardamom (kipróbáljuk, milyen lesz)

10.jpg

A zöldpaprikából kivagdostam a nem oda való színfoltokat. A hagymát megmostam, de maradt a héja (az szinezi a levet). Sárgarépát és gyökeret 5-6 cm-es darabokra vágtam (sokáig fő, ne essen szét). A fűszerek pedig mentek a teatojásba (egy fej fokhagymagyma is szétbontva). Mind ment a 10 literes fazékba.

11.jpg

Jött a babramunka: megtisztítani az állat bőrét minden szőrtől. Valahogy engem roppantul irritál, ha szőrös a bőr a kocsonyában. Van még egy nagy előnye az utánperzselésnek: ad egy kis extra ízt, ahogy a láng simogatja. Nekem a gáz forrasztólámpa a kedvenc eszközöm erre. Körbe-körbe perzselem, kapirgálom, perzselem, míg semmi borostát sem érzek már rajta. Jól leöblítem, és megy a fazékba. Amikor mind benne van, feltöltöm vízzel, és mehet is a nagylángra (de csak míg fel nem forr - utána piciláng). A három csomagban rengeteg bőrke volt, annyit nem hiszem, hogy a tányérokba teszek, ezért a maradékát egy fél fej fokhagymával, sóval és borssal egy kisebb lábasban feltettem főni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Késő is volt már, még kivártam, amig minden rendesen felforr, és a nagyfazekat kivittem a teraszra az indukciósra. Ott beállítottam a maximális 3 órára, és 200W-ra, amivel legfeljebb mozogni fog a kocsonya. A kisfazék alá betettem egy lángterelőt, és a legkisebb láng legkisebb állásán hagytam éjszakára főni. Így éppen csak mozog a lé.

Másnap reggel látom ám, hogy a nagyfazék tartalma még igencsak kemény, ezért kapott még 3 óra fővést ezúttal 500W-on, így tényleg puha is lett.

16.jpg

Eközben a kisfazékból leszűrtem a levet egy másikba, és az igy fennmaradt bőrkével a kutyát jutalmaztam. A leszűrt lébe vágtam a sertéscombot olyan 2x3 centis darabokra - egyszerűbb lesz az egyes tálakba szortírozni, mint utólag felcincálva.

17.jpg

A három órából hat lett, ahogy a fényképek dátumát nézem, de elkezdtem tálakba szortírozni a belevalókat. A láb és körömdarabokból kiszedegettem a csontok nagyját (és leszopogattam - ssshhhh), azt csak a kutya eszi. Megsaccoltam, hogy 14 tálnyi lesz, amiből 12 fagyisdoboz, kettő meg éppen kiürült kocsonyástányér a szomszédból :) Ezekbe elosztottam szépen, igazságosan a körmöket, lábdarabokat, csánkokat a hússal és a főtt disznócombot. Egy képre egyszerre nem is férne az összes tányér, de azért képzeljétek ide. Készült három, amiben csak comb és lé volt: ezt a feleségemnek szántam, mert ő így szereti.

18.jpg 19.jpg

A nagyfazék levét is leszűrtem, összekevertem a kisfazék levével, és leszedtem minden zsírt a tetejéről papírtörlővel (a zsírszeparátor kézikészülékem már elrepedt, rendeltem is újabbat). Kóstoltam, elég sós-e: annak ítéltetett. Viszont nem volt elég a másfél fej fokhagyma (szerintem), ezért 3 girizdet megpucoltam, és belereszeltem a szitába. Ezen a reszelt fokhagymán szűrtem át ezután az egész levet ismét.

20.jpg

A dobozokat/tányérokat felöntöttem 1-1 merőkanál lével, majd kivittem a naaagy hűtőszekrénybe. Letakartam ráccsal, majd tüllfátyollal, mert még előfordulhat valami a rovarvilágból.

21.jpg

Egy órát pihentek odakinn, meg is kötött mind! Ekkor felforrósítottam a maradék lét, és szépen feltöltöttem az összes dobozt, míg a lé el nem fogyott. Ennek a bonyolult módszernek az a célja, hogy a bőrök/húsok ne ússzanak fel, hanem minden lé alatt legyen. Az első kanál lé leragasztja a fenékre, a többi viszont már csak a tetejét olvasztja fel homogén lét alkotva. Egy pici zsír azért maradt itt és ott, de azt könnyen leszedem már, hogy megkeményedett a kocsonya. Van még egy előnye a fagyisdoboznak: a kihült kocsonyára rátehetjük a tetejét, és mehet is egymásra pakolva a hűtőbe.

22.jpg

Másnap reggelire (meg vacsorára, meg harmadnapra is, stb.) kicsit megborsozva, cseppnyi citrommal eszegettem.

23.jpg

Feleségem viszont őrölt csilipaprikával szórta a sajátját, ám arról már nem készült fénykép.

Kicsit nagyon fokhagymás lett, de a napok és az adagok múlásával ez egyre jobb. Nekem még van egy fél doboznyi, de azt vacsorázom ma:

25.jpg

Tanulság: A reszelt fokhagymán való átszűrés remek ötlet! Mindössze 3 girizd jófajta makói fokhagyma friss és intenzív fokhagymaízt adott a 10 liter lének.

90 komment

Címkék: hagyma citrom fokhagyma bors gyömbér koriander sárgarépa sertéscomb köröm gyökér kardamom pirospaprika zöldpaprika sertésláb kocsonyahús csánk

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr913564665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.24. 08:33:41

Az én fagyasztómban is ott pihen egy nagy adag kocsonya alapanyag, nálam köröm, fül, bőrke, és egy hátsó csülök, ja meg-mivel odavagyok a porcogóért- egy csík oldalasszél:) Még nem tudom, mikor állok neki, a hétvégén esélyes lett volna, csak prigramtorlódás van..bááááá, ha pénteken délután nekivágok...

Dikusz 2018.01.24. 10:32:50

Most főztem én is kocsonyát, egy csomagból, amit a Sparban vettem. A fűszerek kivételével én is ezeket a hozzávalókat használom.
Most viszont nem tettem bele zöldséget (bár volt itthon pici méretű fehér-, és sárgarépa). Egy leveskockát tettem a lébe, egy fej fokhagymát, sót. Nem hagytam sok levet rá, talán 4 tál lesz.
A zsírt én úgy szedem le róla, hogy beteszem a hűtőbe, ha megfagy a lé, leszedem a zsírt róla, felmelegítem, úgy öntöm a húsra. A gázon kis lángon kb öt óra alatt főtt vajpuhára a köröm/bőrke. Ami nekem a babramunka, az az, hogy a legkisebb csontot is kibogarászom a húsból.

Jó ideje a kisteszkóban a hentespultnál szoktam a kocsonyának valót összeválogatni, így az van benne, amit én szeretek. Nem kellett még "borotválni" a bőrt, teljesen tiszta volt mindig. Comb helyett csontozott csülköt szoktam húsnak belefőzni, jó szaftos.

Azt hittem, hogy mind a három fej fokhagymát beletetted, nem jól olvastam? Az erős foki ízt az a három girizd adta.

Azt azért megkérdezném -a képet látva-, hogy a nem kicsi megborsozás mennyit jelent? Tudom nagyon szeretitek a borsot:)))

Dikusz 2018.01.24. 10:34:51

@Kumari aki Nilüfer: A porcogót tartalmazó kocsonyaalkatrészeket (fül, pláne fejrész)én nem kedvelem,
persze tudom, hogy mások nagyonis tudják szeretni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.24. 11:30:16

@Dikusz: kb gyerekmarék mennyiség - egy csapott evőkanálnyi vegyes bors. A frissen borsozás viszont Tellycherry fajtával történt: elbuktam az USA-ban, és hoztam egy darálónyit.
A fület én se kedvelem, fejjel meg még csak egyszer találkoztam az ominózus fejsajt készítésekor (ami viszont finom lett).

Kumari aki Nilüfer 2018.01.24. 12:19:09

@Andrass9: A Csokonai étteremben étlapon van rántott mangalicafül, tormás mártással..hát ha ettetek finomat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.24. 13:51:20

@Kumari aki Nilüfer: Lehet, hogy a mangalicafül étvágygerjesztőbb, különösen kirántva! :)) Köszönöm a tanácsot, ha Debrecenben járok (ismét), akkor megpróbálom!
Laci bácsi rulez :))))

Kumari aki Nilüfer 2018.01.24. 13:57:48

@Andrass9: Szépen csíkokra vágva, puhára főzve, ropogósra panírozva-sütve, jó fűszeres-borsos ízzel, és azzal a mártogatóssal..nekem nagyon bejött.Ennyit mondhatok:) Aztat nem tudhatom, Laci bácsi é az ötletgazda:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2018.01.24. 14:05:04

@Andrass9: Te sose ettél paprikás főtt fejet??? Hát honfiú vagy-e??:DD Azt meg a Péterfia utcai sváb hentesboltban kell vásállni, saját vágóhídjukról, Hajdúböszörményből hozzák a házias főtt fejet, császár és királyszalonnát, kolbászt-hurkát, tepertőt, tepertőkrémet natur(darált tepertő), és fűszeresen,meg miegymást, és Mérkről Í(szülőfalum tőszomszédja) hozzák a sváb szalonnát, kolbászt, császárszalonnát, sonkát...Aki szeretné felkeresni, egy pici bolt. a hadkiegészítő Parancsnoksággal szemben, a Nagyállomás felől a Honvéd utcánál kell lepattanni az egyes villamosról.Vigyázat, van kettes villamos is!!!!!!
Általában van birkahús is, baromfit kár lenne ott venni, az gyér, és mivel nem nagyon fogy, fonnyadt. Disznóságban jó, de a házi készítésű izékben nagyon finom:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.24. 14:11:57

Egyébiránt én is citrommal eszem a kocsonyát, de az anyukám szomszédja fekete retekkel..vagy szeletekre vágja és harapja hozzá, vagy reszeli és rászórja, és kanállal eszegeti.Ők esznek a húsleveshez is fekete retket. Mindig tervezem megkóstolni, de mindig feledésbe megy a dolog.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.24. 15:57:34

Na, helyben vagyunk. A legutóbbi Magyar Konyhában ( január-februári szám ) benne van a rántott malacfül, képpel együtt, meg az a mangalicás tenyésztő csaj is. Ajánlom megvenni a lapot. Megéri, mert sok tartalmas írás van benne, jó receptek, de nem mert itt leírni mennyit mindent olvastam, mert még majd tiltott finanszírozásért becsuknak a pincébe, oszt ihatok, míg el nem fogy a lőre...

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.24. 16:02:23

@Dikusz:

Én hasonlóan zöldségek nélkül főztem, de a lidis kocsonyacsomagból. Csak só, bors, fokhagyma és só volt a lévben, no meg a sok bőr, csontos-porcos alkatrész. Én így szeretem. Meg zöldségesen is. Mindnek más a végső íze. Mióta nagyon édes a sárgarépa, ritkábban zöldségezem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.24. 17:59:17

Köszönök szépen!
A csapat valahol a városban kószál, hatra talán befutnak. Közben toboroztam két meglepetés vendéget is.
Én csak kiskabátnyi bőrkét szoktam használni, több nem fér a fazékba. Ez viszont monstre adag, még az én feneketlen étvágyamnak is. Derék. :) Olyan zsírmiacsudálóm nincs, mindig szalvétát használok. Azért szép, hogy kapott némi kárpótlást a blöki a leszopogatott csontért cserébe.

Fenchurch68 2018.01.24. 18:49:04

De megkívántam!
Kocsonya most nem lesz, mert jönnek a lányok, és a nemvega sem eszi, viszont a húslevest a két vega is (ne keressünk benne logikát, a matekszakos se tudja megmagyarázni), szóval kacsafarhát + csirkeaprólék leves lesz, annyiban csatlakozik a poszthoz, hogy a kacsafarhátból készült leves eddig még mindig kocsonya lett másnapra :)

Ártatlan tekintetű parányi elkényeztetett ölebünk ma úgy elbabrált két méretes oldalas-csonttal, hogy hiába kerestem utána a felsöpörnivaló maradékot. Aztán a gonosz állatorvos beoltotta, úgyhogy most az ölemben sajnáltatja magát. (Édesem bedőlt neki, és elkezdett aggódni, nekem viszont embergyerekes tapasztalataim alapján ez klasszikus oltás utáni műhiszti. Állítom, hogy kb. 3 éves korig semmi különbség nincs kutya és gyerek között, utána is csak azért, mert az embergyerek megtanul összetett mondatokban beszélni és írni-olvasni.)

she_wolf 2018.01.24. 19:56:56

@Fenchurch68:
A sajnáltatás nagyon megy nekik:)
Eb játék közben a tűztövis nyesedékben megszúrta a talpát (após volt a hunyó!). Rövid elsősegély után játékkal elfeledtettük vele a rettenetes fájdalmat. Majd este elkezdtem neki gügyögni: "melyik bábókája fáj a kiskutyának?". Eb felhúzott lábbal szökdécselt vagy bicegett hozzám.
And the Oscar goes to...":D

Malacfülére/kocsonyára nem tudok reagálni, nálunk kis híján létidegen kaja. Tudom, nem tudom mi a jó;)

usb2.0 2018.01.24. 21:24:01

A második kép alatt, azt olvastam, hogy :
" A zöldpaprikából kivagdostam a nem oda való színfoltokat."
És hová tetted ez után ?
Vagy beérett és megsárgult ?
Csak mert a képeken nem látszik.
Persze minden bizonnyal bennem van a hiba.
De mifelénk akkor hívják zöldpaprikának a zöldpaprikát, ha zöld.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.24. 22:21:19

@usb2.0:

Igazad van brumika, hogy a zöldpaprika általában zöld. Meg piros, meg sárga, meg fekete, meg barna, meg lila.

A zöld alatt általában a friss paprika termést érti a közgondolkodás, mert régen nem volt ennyire sok színváltozat, csak zöld, meg piros nyers, és szárított, ami mindig piros volt, a zöldet nem szárították. Ezért ha azt mondták, hogy tettem az ételbe pirospaprikát, akkor a szárított és őrölt paprikára gondolt mindenki. A főzni tudó többség most is arra gondol.

A fenti képen lévő paprika zöldből pirosra érettet mutat,de nem szárítottat, ami közben itt-ott romlásnak indulva elszíneződött. Ezeket vágta ki a szakács. Essetunni?

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.24. 22:23:48

@she_wolf:

Mopszika lábujjának köze időnként begyullad, olyankor kenőccsel kezelem. Első alkalommal tiltakozik, másodiktól kezdve szépen tartja, és amíg kencézem, nyalogatja a kezem. Pedig az nincs is begyulladva.:D

she_wolf 2018.01.25. 02:14:48

@látjátok feleim szümtükkel:
Édesem:)
Mitől gyullad be? Szőrtüsző gyulladás esetleg? Az ő redőzött bőrük sok ápolást igényel, mint minden "gyűrött" kutyáé, de nem tudom, hogy ez a mancsokra mennyire érvényes.
Mivel a lábaikat használják, el tudom képzelni, hogy a szőrök megtörnek, és ez okozhat irritációt a bőrön.
És igen, a mopszlik is tündériek, mint bármilyen kutyik:)
És ők is Oscar díjasok, ha arról van szó:D
A tiém (J.R.) most kéretőzik ész nélkül a hálóba - álmos. Nem is értem:D

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2018.01.25. 10:38:09

A kocsonyáról nem tudok nyálcsorgatás nélkül kommentálni , főleg ilyen kocsonya szezonban ! Különben kérdésem hogy hogyan lehet kiérdemelni nálatok azt hogy vendégként posztoljon valaki egy receptet itt ? Addig is míg választ kapok linkelek a saját blogomról egy kocsonya posztot hátha mérlegelitek hogy megüti-e a mércét ? - gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/kocsonya

Kumari aki Nilüfer 2018.01.25. 11:46:07

@Az amatőr hagyományörző: Megnéztem..hú apám:) teszik!

De értelmezhetetlen számomra, hogy a kocsonyából kimarad ez-az..dehogy marad:DD Nálunk tuti nem:))))

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.25. 12:06:26

@Az amatőr hagyományörző:

Koccincs a kocsmárossal!

Persze ha rajtam múlna, akkor egy igazi székelykáposztával beköszönthetnél. Már nagyon régen nem ettem, és nem is láttam olyan igazit, amibe fülétől a farkáig minden bele főződött. Ja, és házi fahordós káposztából készüljön.
Azért egy igazi házi disznótoros paprikás is jöhet, olyan eredeti homoki.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.25. 12:11:36

@Az amatőr hagyományörző: na,felvettelek a kedvencekbe, ha nem baj:)
Ellenben bár szatmári vagyok (Nagykárolytól 8 km, a magyar oldalon), a tótbélesről hírből sem hallottam:D Ami nem ront az élvezeti értékén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.25. 12:12:48

@Az amatőr hagyományörző: Jó a kocsonyaposztod:)
Imitt/amott kiteszünk vendégposztot, szívesen is fogadjuk őket. Az írója általában tisztában van az elvárásokkal, ezért nem szoktuk cenzurázni. A vendégposztot vagy nekem, vagy Wakának kell elküldeni emailben a képekkel együtt. A szöveget lehetőleg sima textben kérem, mert túl sok féle szövegszerkesztő létezik, amiket nem szándékozom megismerni :)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.25. 12:16:15

@Kumari aki Nilüfer: Mingy eldugulok..nagyon érdekeseket írsz a szokásokról, bele fogok mélyedni, erősen tetszik.Murokfőzelék is van? Dolgozóban vagyok, csak belekukkantottam, nem látom át a felhozatalt:D Strudlirecept?? de igazi !!!!

she_wolf 2018.01.25. 12:35:25

@látjátok feleim szümtükkel:
Székelykáposzta, toros káposzta, igazi téli étek! Legalábbis felénk ekkortájt szokott az asztalon lenni, és üggön finomságos volt tejföllel, friss kenyérrel:)
Dezső meghalt, és lett belőle minden, mi szem-szájnak ingere:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.25. 12:38:47

@she_wolf: meg a káposztás paszuly leves..

Topy 2018.01.25. 13:08:41

@Kumari aki Nilüfer: úgy alacsony lesz a dózis, ne higítsuk! legyen babos káposzta füstölt csülökkel! :)

feleségem nagymamájának a testvére (akkor ez most kije is:) ), Isten nyugosztalja, de jól csinálta...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.25. 13:12:27

@Topy: a káposztás paszuly NYILVÁNVALÓAN ÉS KÖZTUDOTTAN füstölt csülökkel, egy-két szál jóféle sváb kolbásszal, és nagyon elvetemült esetben csipetkével készül..:) Másképp nincs értelme!!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.25. 13:43:18

@Topy:

Azt a nagynénijét!

Recepted hol vagyon erről a káposztály paszulyról?

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.25. 13:44:27

Visszatérve a kocsonyára, most megpróbáztam citrommal enni, nem is rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.25. 14:44:51

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon finom még enyhén ecetes lilahagymával is :)

Topy 2018.01.25. 15:04:34

@látjátok feleim szümtükkel: rokonsági viszony tekintetében nagynéni az édesanyjának a testvére, a nagy-nagynéni olyan hülyén hangzik :)
www.e-kompetencia.si/egradiva/mad_2/01/rokonok.html

kb. ilyesmi, mondjuk ő nem rakott bele sárgarépát és petrezselymet
nemzetikonyha.hu/recept/zalai-babos-kaposzta-fustolt-csulokkel

talán ez van közelebb:
www.zala.hu/gasztronomia/babos-kaposzta/

Topy 2018.01.25. 15:05:51

@látjátok feleim szümtükkel: de halványan valami olyami rémlik, mintha egy kis borral is elbolondította volna...

Topy 2018.01.25. 15:07:02

@Kumari aki Nilüfer: na de minek az a sok víz? :D

Fenchurch68 2018.01.25. 15:19:00

@Topy: Érdekes, a családban meg ismeretségi körben mindig a dédnagynéni-dédnagybácsi volt használatos a nagyszülő testvéreire, talán azzal az ideológiával, hogy a dédszülők voltak közösek (?), ez a nagy-nagynéni elég hülyén hangzik :)

Ez a babos káposzta nagyon jó cucc lehet, csak utána oda kell kötni a nagylábujjunkat az ágy lábához :D

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.25. 16:31:28

Mi a családban minden nagyanyai-nagyapai testvért nagynéninek, nagybácsink hívtuk.

Ez a káposztás bab egészen babos savanyú káposzta főzeléknek láccik. Biztosan jó lehet, mert a babafőzelék jó savanyún, a káposzta jó főzeléknek, a füstölt hús meg mindkettőben jó.:D

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2018.01.25. 16:47:08

@Andrass9: Rendben van , csak egyenlőre nem találom az e-mail címedet !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.25. 18:51:15

Holnap muszáj lesz venni ismét kocsonyaanyagot! Annyira ennék megint ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.25. 19:03:22

@Andrass9: Bár, most, hogy székelykáposztát emlegettétek, lehet, inkább azt főzök. Vagy mindkettőt ...
Vacsorára felesborsót főztem lencsével - igazi fogyókúrás étel :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.25. 19:56:25

Tudjátok mi az a keresztfa, és gasztronómiában hol használták?

Topy 2018.01.25. 23:17:37

@Fenchurch68: nem egy könnyű, társasági étel, az biztos! :D

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 08:49:16

@látjátok feleim szümtükkel: ha akaorm főzelék, mi olyan sűrűn szeretjük(csipetke nélkül) hogy függőlegesen megáll benne a kanál:DD Ellenben normális helyeken van neki értelmezhető leve, attól leves:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 08:50:56

@Andrass9: Én ma délután teszem oda főni, aztán ha megizélődik, aqkkor este leszűröm, ha nem, akkor szombat délelőtt lesz annak az ideje:.MIndenesetre a fagyasztóból kivettem az alkatrészeket.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 08:52:19

@látjátok feleim szümtükkel: leszorító, és káposzta savanyításnál.NEEEEM!!! KENYÉRSÜTÉSNÉL! aNYUKÁM A TEKENŐRE TETTE, ARRA AZ ABROSZT, ÉS ÚGY KELT A BEDAGASZTOTT KENYÉRTÉSZTA!!!!!!

Dikusz 2018.01.26. 09:06:17

@látjátok feleim szümtükkel: engem is érdekelt a kérdés, de mielőtt hülyeséget válaszoltam volna (tényleg nem ez volt a tippem), kigugliztam:

"A különvett lisztbe mélyedést vájtak, majd fölé helyezték a keresztfát, amely a szűrőszitát tartotta."

Ahonnan idéztem: modernkenyer.wordpress.com/kenyersutes-regen/

Dikusz 2018.01.26. 09:09:35

@Kumari aki Nilüfer: Te a való életből tudod, nekem sajnos nincsenek ilyen tapasztalataim, de az egyik főzőműsorban mutattak ilyen keresztfa-félét, amikor a káposztafejeket savanyították.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 09:20:31

@Dikusz: erre azt tudom mondani. MIlyen szűrőszitát?? A liszt szitálva került a teknőbe,mi azt a padláson tartottuk, szövött fehér liszteszsákban. Egyik nap volt a kovászolás és a dagasztás, éjjel kelt, reggel , míg fűlt a kemence, volt a Kiszakítás(átdagasztás után adagokba szakították, és a szakitókosárba rakták, ami kenyérrruhával volt bélelve, letakarták, és ott kelt újra)A szakítókosár gykényből font szakajtó.A kenyérroha vászonkendő, aztán piroskockás bolti kenyérruha.
A kovász meg a morzsonkából készült, ami nem más, mint a teknő oldaláról lekapart, és megszárított tészta....vászonzacskóban tartották, nagymamám pl.a feje alatti párna alatt, de azt nem tudom, úgy kellett-e, vagy babonából. Nem emlékszem, anyu hol tartotta, szerintem ő is a párnája alatt....minden konyhában volt konyhai karoságy, nem mindig azon aludtak, de párna volt rajta, talán az alatt volt. Istenem, de öreg vagyok..hogy ezek élő emlékek. Fura. lassan kihal még az emléke
is.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 09:24:55

Ez egyébként azért jutott eszembe, mert mostanában minden héten sütök kenyeret ( gluténmentest ), és a tésztát bekeverés után azonnal be kell tenni a sütő edénybe, abban kell megkelnie a duplájára. Ja, és le is kell takarni. Igen ám, de az edényből néha túlkel a tészta, ráragad a takaró, az meg nem javítja a minőséget. Erről jutott eszembe, hogy milyen egyszerű volt anyámnak, aki a teknőben hagyta kelni a tésztát, rátette a keresztfát, és letakarta a teknőt, a tészta alatta kelt, de soha nem ragadt a ruhához.
Kíváncsi voltam, van-e még aki emlékszik a régi egyszerű háztartási praktikákra.:D

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 09:32:22

@Kumari aki Nilüfer:

Elnézegetem ezeket a minden féle-fajta hagyományőrző csapatokat, műsorokat és csudálkozok, hogy olyan hagyományokat őriznek, amit a most élő legidősebb emberek sem láttak. A saját szüleiktől látott hagyományokat meg szépen elfelejtik. Pedig azokra még vannak hiteles szemtanúk is.

Dikusz 2018.01.26. 09:41:58

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel:

Ezért írtam azt, amit, ebben a hozzászólásomban: @Dikusz:
Nekem nem volt olyan szerencsém, hogy a nagyszüleimtől tanulhassam el a kenyérkészítést, mire mi megszülettünk, ők már nem éltek.
Azonkívül budapestiek vagyunk, nincsenek vidéki rokonaink, akiktől ezt láthattuk volna.

Egy műsor van, (párszor említettem is) az "Ízőrzők", talán az egyetlen műsor, ami a régi hagyományokat feleleveníti. Ha nem ismeritek, érdemes nézni. Abszolút nem olyan, mint a mára reklámműsorrá leértékelődött -legalábbis számomra- Gasztro**gyal.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 09:57:28

@Dikusz: Én elmondhatom, hogy láttam kendertilolást, anyukám font, sőt, én magam is szőttem szőnyeget rendes esztavátán(szövőszék), és agyerekeim is..anyu szőtt rongyszővegyet még a nyolcvanas években is.Kenyeret is sütött anyukámnagyon sokáig, nem szerettük a pékikenyeret:) Csak aztán a ház bővítése idején lebontották a kemencét..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.26. 10:37:12

@Kumari aki Nilüfer: Feleségem szőtt, és még mindig megvan a nagy szövőszék (szétszedve) a garázsban.

Fenchurch68 2018.01.26. 11:41:57

Nekem sem volt lehetőségem gyerekkoromban ezeket ellesni senkitől, pár vidéki rokonoknál-nyaralást kivéve.

Én az összes ilyesmit - kenyérsütés, szövés, kötés-horgolás, nemezelés, kosárfonás stb. - a gyerekeim iskolájában tanultam meg, velük együtt. Jó esélyük lenne egy esetleges zombiapokalipszis esetén.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 15:11:56

@Fenchurch68:

Az én apám még kötni is tudott. Pedig paraszt ember volt, és csak két osztályt járt oskolába, de már kisgyerek koromban könyvet láttam a kezében. Az anyja meg olvasni sem tudott, csak a pénzt értette, az apja meg az első vh-ban elesett, oszt nem kelt föl.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 15:31:00

@látjátok feleim szümtükkel: Az én apukám is tudott mindent..sütni-főzni, kézimunkázni, szőni, fonni, kenyeret sütni, és mellette mindent a világon megszerelt, és minden hangszeren(amihez hozzájutott) fél óra mulva játszott. Kerti munka, állattartás nem okozttt gondot. Ő aztán minden körülmények között megélt volna..ha 22 éve 66 évesen meg nem hal((((

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 15:39:34

@Kumari aki Nilüfer:

Mostani apuka ( rokony, de nem dicsekvés képpen mondom ) elrohant 20000 forintért macskát venni a fiának, mert a gyerek azt akart, legyen ami mellette alszik az ágyban. Apuka meg idióta anyukával rögtön meg is vette. A macska csipa bolhás volt, nem volt oltatva stb. Szóval kezdődtek a gondok, amire nem számítottak. A macsek miután eblakta a családot, kezdett mindenre felmászni, a konyha pultra és az ebédlő asztalra is. ez már nem nagyon teccett apukának, de azért elvoltak. Viszont a macskának nem teccett a gyerek nyaggatása, ezért megkarmolta, természetesen a karmolás begyulladt. No ekkor közölték, a macskának mennie kell. Azt nem tudják hová, mert jelenleg nem akadt rá jelentkező még ingyen sem, és mivel kölök, még az utcára sem tehetik ki. Menhely nem veszi be, majd csak fél év múlva. Szóval mai apuka meg anyuka ennyit sem tudott, mielőtt belevágott a macska projektbe.

Szomorú vagyok. Nagyon sok felhalmozott tudás elvész, többek közt a magyar gasztronómiai hagyományok is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.26. 16:02:23

@látjátok feleim szümtükkel: Bár apuka vagyok, de a macska az enyém :)
Két napja borldogan dorombolt az ölemben, egyszercsak belemart a kezembe, de úgy alaposan. A fene értette miért. Viszont kapott egy olyan pofont, hogy 8 métert repült a lakásban! Mostanában csendben van, de azért jön dorombolni :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 16:07:25

Persze, amikor már a gyereket is projekttel kell csinálni, nem csuda, hogy egy macskához sincs fogalom.

Ezeknek a mai fiataloknak fogalmuk sincs arról, milyen a baba projekt egy hotel szénában.;D

Szerintem azt se tudják mi az a hotel széna.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 16:22:11

Isteni ebédet ettem.
Volt egy kis bő lévben párolt tsülök, ami bekocsonyásodott és volt egy adag krumplipüré. Természetesen ők kerültek párosításra, de közben valamiért a frigóban jártam, és megláttam egy dobozkát. Addig találgattam mi a fene lehet, míg rá nem jöttem, hogy az bezony egy kis nyúlárnyák. Nosza gyorsan a hús és a krumpli tetejére tettem, és össze forraltam. Annyi elég is volt a nyúlárnyéknak. Nekem meg két evésre a kész étel.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 16:53:57

Cicázzunk!

femina.hu/terasz/cica-ajandek/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Nekünk volt egy macskánk, aki nyáron egy éjszaka több, mint 30 egeret hozott haza, s az udvaron két sorban egymás mellé fektette őket, rádaásul a fejük egymás mellett volt.

Isley 2018.01.26. 17:06:28

@látjátok feleim szümtükkel: Eddig sosem hallottam a nyúlárnyékról. De már tudom mi az :))...
Már nem keltem fel hiába :))

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 17:16:28

@Isley:

:D

Zölden kb. 4-5 centisre vágva nyersen fagyasztottam, és nagyon jó ilyenkor.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.26. 17:17:32

@Isley:

Ha így halad a tavasz előre, akkor nem sokára lesz friss is. Állítólag röpködnek, és keltenek a méhek. Most.

Fenchurch68 2018.01.26. 17:33:39

@látjátok feleim szümtükkel: Régi macsek sógoromat szerette a legjobban, úgyhogy mindig az ő cipőjébe rejtett el ajándékot, mint egy kis szőrös, cirmos Mikulás. Fél egér, gyíkfarok, verébfej, a Macbeth vészbanyái megnyalták volna utána mind a tíz ujjukat.

(A legkisebbik leányzó jelenlegi cicuskájáról kiderült, hogy testtömege kis híján duplája a kiskutyáénak. Kész szerencse, hogy 200 km választja el őket :)

Isley 2018.01.26. 17:54:48

@látjátok feleim szümtükkel: hát igen, nem éppen januári időjárás van most. Meglátjuk milyen lesz a február.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 18:06:30

@látjátok feleim szümtükkel: Nyúlárnyék!! de rég hallottam:) (milyen spárga volt?:DD)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 18:07:49

@Kumari aki Nilüfer: Mi a nyúlárnyékot (kiejtve mifelénk nyulárnyék) nem ettük, a zöldje virágcsokorba került..egész felnőtt koromig nem is sejtettem, hogy az a spárga.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 18:08:05

@Kumari aki Nilüfer: Mi a nyúlárnyékot (kiejtve mifelénk nyulárnyék) nem ettük, a zöldje virágcsokorba került..egész felnőtt koromig nem is sejtettem, hogy az a spárga.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 18:09:04

Csak mondom, hogy mindjárt kész a kocsonya, próbadermesztés van, de csak a biztonság kedvéért, Igen jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.26. 18:18:31

@Kumari aki Nilüfer:
Én meg nem tesztelem - gyorsan átmegyek a szomszédasszonyhoz :) Addig is hátha megkeményedik ...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.26. 18:19:44

@Andrass9: ÖÖÖÖÖÖ...hogy mi keményedik meg?? :)))))

Dikusz 2018.01.26. 18:51:15

@Kumari aki Nilüfer: az egy dolog, hogy mi keményedik meg, -a válasz engem is érdekel-, de miért kell akkor átmenni a szomszédasszonyhoz?

De azt sejtem, hogy @Andrass9: kocsonyája (az ennivaló) az, aminek a megkeményedésére vár... :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.26. 20:31:21

@látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz: @Kumari aki Nilüfer: Hogy a fene egye meg a piszkos fantáziátokat!!! Igaz, hogy én adtam fel a labdát, de akkor is :)

she_wolf 2018.01.26. 20:51:51

@Andrass9:
Fúj! Micsoda fertő, ugyi?:DDD

she_wolf 2018.01.26. 20:57:19

@Fenchurch68:
Ismerőséknek zsebkutyája az asszonyé, a férj semmibe nem tekinti az ebet, és ezt a maga módján ki is nyilvánítja.
Szegény kutya feladta a hódítást, viszont revansot vett:
belegittelt a férj cipőjébe! És ezt több alkalommal. Egyszer szemét módon kifigyeltem hogy hogy csinálja. Megkereste a csukát, és nagyon körülményesen, pontosan rátolatott.
Ha nem látom, másnak talán el sem hiszem:D

she_wolf 2018.01.26. 21:03:33

@látjátok feleim szümtükkel:
Legyet egész télen láttam:( Néha betéved a lakásba egy-egy, és azon csodálkozom, hogy egyáltalán tud repülni, mert tudomásom szerint a masztodon méretű állatok erre nem képesek. És amikor éhes vagyok, akkor elkezdek gondolkodni a mások által annyira preferált rovarevésen:(

Dikusz 2018.01.26. 21:07:03

@Andrass9: A leghatározottabban tiltakozom, nem piszkos fantázia, hanem irigység:)))

she_wolf 2018.01.26. 21:17:34

@Dikusz:
Nem irigység, egészség!:)

she_wolf 2018.01.27. 17:02:02

@látjátok feleim szümtükkel:
Ha már index:
index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/26/elszokott_egy_lazado_lengyel_tehen_a_tanyarol_es_csatlakozott_a_vadon_elo_bolenyekhez/

Erősen vizuális lévén elképzelem, ahogy a tehenke néz kifele a karámon túlra a végtelen tájra azokkal a meleg biciszemeivel, és elhatározásra jut: "a szabadságot választom!". Majd legott elsétál bölényékhez szomszédolni, mindeközben pedig ezt dudorássza:
www.youtube.com/watch?v=ZLwRxuBYcls

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.27. 17:22:16

@she_wolf:

Hát. Ha ilyen snájdignak látta a bikát, mint a lyányok a Dávodot, akkor lehet ráfaragott. Ebből se nézte ki az ember, hogy vénségére mivé válik, így lehet, hogy tehénke is megbánja majd eccer ezt a kalandot.;D

she_wolf 2018.01.27. 17:39:17

@látjátok feleim szümtükkel:
Jó lenne a tehenkét visszafordítani a saját gyülekezetibe. Nem mintha a keveredés ellen vónák, csak hát lehet, hogy tényleg az életével fizetne egy ilyen szerelem gyümölcséért.