Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Hamburger házilag az új grillen

2018.01.12. 07:00 Andrass9

Ahogy igértem, szaporodnak az új grillen (amit egyszerűen "a mozdony" néven emlegetünk idehaza) készült ételek posztjai. A fiúnak volt szülinapja, gondoltam, hogy meglepem egy hamburgerrel, mert azt nagyon szereti.

41.jpg

Bolti bucit meg nem veszek, mert az nekem túl édes, meg seízű - inkább sütök magam.

A hamburgerzsemle hozzávalói (természetesen Limarától, az autentikus forrásból):

  • 60 dkg liszt (most vegyesen kenyér- és rétesliszt volt)
  • 1+1 tojás
  • 2 dl langyos tej
  • 1 dl görög joghurt
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só
  • 4 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő

10.jpg

A langyos tejet kevés liszttel és a vajjal összekevertem, elfeleztem az élesztőt és azt is belemorzsoltam. Egy kevés cukrot hozzáadva robotgéppel összedolgoztam simára.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor szépen felfutott, hozzáadtam a maradék cukrot, sót, lisztet, egy tojást és a joghurtot. Szép középlágy kelttésztát dagasztott nekem a gép.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kiborítottam és kicsit beolajoztam a keverőtálat, majd visszatettem bele a tésztát. A kép alapján sokkal kevesebb olaj is elég lett volna, de késő bánat (meg nem is ártott). Negyven perc alatt szépen a duplájára dagadt. Lisztezett deszkára borítottam és kicsit átgyúrtam, majd kinyújtottam ujjnyi vastagra - úgy könnyebb lesz tizedére darabolni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A tized tésztákat Limara ajánlása szerint gömbölygettem zsemlékké (érdemes a linket megnézni)

23.jpg

Persze a szemmértékem csak rozsdásan nikkelezett, így lett pár kisebb zsemle is, de az is zsemle! Szépen elrendeztem egy sütőlapon, és hagytam megkelni (közel két órát).

24.jpg

A másik tojást egy kis tejjel és csipet sóval habosra összekevertem a kenéshez. Hogy a szülinapi hangulat is bejöjjön, az ünnepelt gesztenyetortáját is megmutatom.

25.jpg 26.jpg 28.jpg 27.jpg

A zsemlék igencsak szépen megkeltek a két óra alatt! Megkentem a tejes tojással, megszórtam pici szezámmaggal és beküldtem a sütőbe 180C fokra sülni 26 percre. Szerintem szépek lettek.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A hamburgerhez érlelt Angus marhapogácsát vettem, mert fogalmam sincs hol tudnék a húshoz vesefaggyút venni (az igazi burgerben 25% van ebből az egzotikus alapanyagból). Általában keverek bele sót meg borsot meg fokhagymát, de most kiváncsi voltam, milyen a burger "amerikai" módra - azaz a hús íze önmagában (életemben kétszer ettem az USA-ban burgert). A zsemléket kettévágva a parázs felett kicsit megpirítottam, majd feltettem a húspogácsákat is sülni. Egyszerre csak ötöt, mert öten vagyunk - a repetához lesz még parázs! Amikor az egyik oldal megsült (2 perc), megforgattam a pogácsákat, és Mimolette sajttal takartam be, mert a színe miatt cheddarnak néztem ... Nem bántam meg!

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Eközben a gyerekek előkészítették a zsemléket, meg egyéb belevaló alkatrészeket, mint paradicsom, római saláta, kechup, mustár, majonéz, lilahagyma (Mo-on csalamádét is tesznek bele ... gggrrrr). A húspogácsák az esetek többségében a bekenetlen zsemlefélre kerültek.

37.jpg

Persze a két zsemlefelet majd össze kell fordítani, de olyan dekoratív így:

38.jpg

Ilyen vastagságban én nem tudom átharapni.

39.jpg

Ezért késsel is ettem, hogy elvághassam:

40.jpg

Most veszem észre, nem is fotóztam a "mozdony"-t.

Klasszikus, igazi hamburger volt. Elfogyott mind a nyolc húspogácsa és a két extra zsemlét is elvitték magukkal ...

234 komment

Címkék: tej tojás paradicsom joghurt mustár majonéz élesztő vaj cukor lilahagyma liszt darálthús kecsap szezámmag római saláta vesefaggyú Angus Mimolette sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3713534359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.01.13. 19:43:38

A világ legjobb hamburgere akkor is az utasellátós fasírtos zsömle :)

turósmácsik 2018.01.13. 20:54:15

@Andrass9: Pedig az nagyon jó, mostanság játszom a wokkal, de tényleg nagy láng kell és erős szagokkal jár, tehát jó szagelszívó is kell mellé.

turósmácsik 2018.01.13. 20:55:56

@Dikusz: Én viszont a csokirúdra.

she_wolf 2018.01.14. 04:43:03

@turósmácsik:
Jól beszélsz!:) Valamikor nem túl régen a férjem állított haza egy fél szatyor cuccal, megörültem, mint majom a farkának. Kár volt, mert "utast ellátó" címen valami kritikán aluliba sikerült belenyúlnia szegénynek:(
A rolád valami tömény cukros-kakaós vajkrém volt egy olyan ostyahengerben, amivel simán 8 napon túlra lehetni volna verni a gyártót, és hányingert keltően geil.
Sajnáltam a férjemet, mert örömmel hozta, hogy gondolt rám:(

Megfizethető árú (még egyszer sznobéknak: MEGFIZETHETŐ árú!) , jó szagelszívóval még életemben nem találkoztam, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor olyan nincs is. De van egy olyan sanda gyanúm, hogyha létezik is, akkor azt nem az átlagpógár átlagos konyhájába szánják.
Ami engem illet, én maradok a szeparálható konyhánál:)
viszont császkálunk mostanában lakberendezési és műszaki bótokban, ha lelek valamit, úgyis megírom:)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.14. 07:30:29

@she_wolf: Én úgy látom, hogy azok az elszívók érnek valamit, aminek van kürtője, ami a szabadba nyílik. De akkor már kell luk a falra/ablakra, meg rács, visszacsapóajtó... Ez már légtechnika. Ja, meg kell valaki, aki felrakja. :) Nekem folyton kajaszagom van, szellőztetünk, ez van. :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.14. 07:45:19

@she_wolf:

Két motoros szagelszívó, ami a szabadba nyílik, jól bevált.
Nagy teljesítményű, de csendes ablakba építhető ventilátor sem rossz.

she_wolf 2018.01.14. 07:56:35

@Gyalogrépa:
Nekünk a szabadba küldi a cuccot, de maga az elszívó egy harmatgyenge valami. Kb. ezer éves Whirlpool:) Viszont kicsi a konyhám, patent, minden elérhető 1-2 lépéssel, és van rajta egy kétszárnyú ablak. Egyelőre egybenyílik még az ebédlővel és a háló- ill. a fürdőszobát leszámítva mindennel, de ez nem marad így. Én nem vagyok híve az amerikai konyhának, és a konyhaszigettel egyben funkcionáló ebédlőnek. A konyha külön cég, a lakás többi helyiségében nincs kajaszagnak keresnivalója:)

Bármennyire is odavagyok a modern technikáért, egy Tesla elszívó árát inkább elutazom még akkor is, ha adják hozzá a rántotta megsütéséhez való főzőfelületet is:D
www.elszivo.com/Elica-NIKOLA-TESLA-HP-BL-A-83-fozolap-paraelszivo

A szerelések nem okoznának gondot, ha nem a jótállás múlna rajta:(

she_wolf 2018.01.14. 08:00:58

@látjátok feleim szümtükkel:
Bármit sütök főzök, egy rövid kereszthuzat a nyitott ablak segítségével kipuccantja a nemkívánatos dolgokat. Egy komplett hétvégi ténykedés nem jár olyan erős és tartós szaggal, mint amikor az uram bekeveri magának az életelixírjét:DDD Kincs csinálja a konyhában, és a gép mellett érzem, a nappaliban. Pedig a két pont a ház két ellentétes végében van.

she_wolf 2018.01.14. 08:01:53

@she_wolf:
KinT csinálja...nnna!:)

turósmácsik 2018.01.14. 09:27:16

@Gyalogrépa: Nekünk kivezet, de szerintem gyengusz, ha beszereztünk még pár létfontosságú dolgot, visszatérünk ennek a cseréjére is.

Tavasztól üzemelni fog a nyári konyhám, a szomszédságot fogom boldogítani az illatokkal:)) Férjem már gyúr a bundáskenyérre, fasírtgombócra, sültkrumplira, én viszont a fokhagymás-gyömbéres wokos ételekre és a makrélára, hekkre:)))

turósmácsik 2018.01.14. 09:30:13

Most üzemelődik be az új tűzhelyem, a kipróbálás babgulyás, almás pite, egybensült lapocka formájában fog történni:))) Az egybensült lapocka az új sütőben felvezeti a két hét múlva, családi alkalomra sütendő báránycombot.

she_wolf 2018.01.14. 09:56:09

@turósmácsik:
Ejha! Nagyon készülsz:)
Nem csak téged kérdezlek, és nem tudom, hogy másnak is van-e ilyen tapasztalata, de valaki mondja meg nekem, hogy csak nálam ivódik bele mindenbe iszonyat töménységben a bundáskenyér szaga?
Csinálhatok akkora huzatot, hogy a berendezést kiviszi, de a bundáskenyér egy álló napig megmarad:(

(És itt szakad a hó, hogy rohadna meg! Karácsonykor hol volt??? Nagy pelyhekben esik, jó vizes, nehéz, és meg is marad. Gondolom, holnapig, aztán szügyig járunk a sárban:( Az idióta kutyák hasa alja meg merő csatak, pucolhatom őket:D)

she_wolf 2018.01.14. 09:56:36

@turósmácsik:
Ja, nem kérdeztem: milyen tűzhely?

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.14. 09:57:04

@Gyalogrépa:

Persze a szabadkéményes tűzhelynél jobb elszívó berendezés azóta sem készül, mióta ezt kitalálták..;D

Dikusz 2018.01.14. 10:07:04

@she_wolf: Szerintem megvan a tökéletes páraelszívód, az e kétszárnyú ablak megold mindent:)

Dikusz 2018.01.14. 10:08:23

@she_wolf: Nem kell a javítás, az eredeti volt jó, mert a
Kincs csinálja.

she_wolf 2018.01.14. 10:28:59

@Dikusz:
A legtutibb dolog, és még jobb lesz, ha az ebédlőt végre leválasztjuk a konyháról:)
Szép, szép az amerikai konyha konyhaszigettel, meg a felakasztgatott eszközökkel, de amikor megkajálok, nem akarom látni a romos konyhát. Nincs mindig idő/lehetőség főzés közben parallel takarítani, mosogatni is. És én nem az a típus vagyok, aki kaja után rögvest mosómedvévé transzforrmálódik:D

De a bundáskenyeret akkor sem értem.... Csak ne szeretnénk annyira!

turósmácsik 2018.01.14. 10:33:07

@she_wolf: Igen, azért nem készítek bundáskenyeret bent.
Kombinált gáztűzhely, középkategóriás, szabadonálló, nem túl extrás, csinos. A régi gyengélkedik, és megy ki a nyári konyhába, ott átalakul palackossá és kissé megtisztulnak, kicserélődnek benne amiknek ki kell, ez meg belép a főhelyre. Egy ideje már terveztük, de inkább azért nem vettünk, mert osztottunk, szoroztunk, hogy mire, mikor költsünk és mennyit, így ez most kerül sorra és nem csili-vili fullextrás. Én már megsimogattam és délután az avatás után kap egy spricnit is koccintásul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 10:34:35

@turósmácsik: Piskóta, almáspite, sajtos rúd a három alap teszt a sütőhöz :)

turósmácsik 2018.01.14. 10:35:28

@she_wolf: Sosem akartam volna nappali-konyhát, az tv-vacsorák mikrós melegítésére alkalmas, egy sima bacon-tojás reggeli még este is lelkes ebként ugrik a nyakadba hazaérkezéskor, sok helyen látom, tapasztalom. Nem kéne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 10:35:49

@turósmácsik: :))) Nekem ez kimerül az egyszem indukciós rezsóban a teraszon :)

turósmácsik 2018.01.14. 10:36:09

@Andrass9: Piskóta lesz a következő:)))) Aztán leveles sajtos:)))

turósmácsik 2018.01.14. 10:38:45

@Andrass9: A régi lakásunkban én is az ajtó mellett, a minikertben használtam egy elektromos lapot, és a ház lakói kikönyökölve kérdezték, hogy mit főzök, bár pl. a rántott dolgok jól beazonosíthatóak voltak, ám roppant közösségformáló hatású volt részben a receptmegosztások, részben a kóstolófalatok miatt:)) Szerettem.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 10:44:54

@she_wolf: ÓÓÓ:)) van nekünk itthon is hasonló:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 10:47:03

@Void Bunkoid: IGEN! A 70-es években az egyetem miatt sokat utaztam, és mindig olyat vettem:) SŐT! nemrég a Nyugatiban is....de valahogy ez nem AZ volt. Biztosan öregszem...

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 10:48:33

@she_wolf: Johanna lányom most rakatott be kürtőset(panelfúrással, az se piskóta), és szereti. Pedig nagy ablakos a konyhája, csak nem szeparált.

she_wolf 2018.01.14. 10:52:00

@Andrass9:
A piskóta bizony!:)
Volt egy régi, ám nagyon jó villanytűzhelyünk. Idővel viszont pont a piskótánál vettem észre, hogy valami nagyon nem stimmel. Elröpült a gép fölött az idő vasfoga, úgyhogy csere. Azóta gyönyörűen sikerülnek a piskótáim:)
Nagyon nem bánom a cserét és nem csak a piskóta miatt. Nyáron a villanytűzhely nekem az inkvizícióval ér fel. Csak dicsérni tudom az indukciós főzőlapot:)

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 10:54:36

@she_wolf: Elárulom: bekapcsolom az elszívót, és a nappaliban kiteszek egy kis tál ecetes vizet. Beszívja az a szagokat, tényleg! A konyharészen nincs függöny és egyéb csicsamicsa, ami benyelné a szagokat,gy szerintem nincs kajaszag, csak míg főzök, addig meg kell is, mert az normális:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 10:55:32

@Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: Apropos fogyókúra ...
Tegnap estére elkapott egy ronda vírus. Egész éjjel ürítettem fenn és lenn. 3,1 kilót fogytam vele :(
Nem javaslom!!!!

she_wolf 2018.01.14. 10:57:14

@turósmácsik:
Istenem, ha nyári konyhám lehetne.... Emlékszem gyerekkori nyaralásaimra olyan rokonoknál, ahol volt nyári konyha, az valami hihetetlen előnyt jelent!
Palackos gáztűzhely volt a szülői házban, amikor már képes voltam rá, én is cseréltem palackot a gázcsere-telepen. Gumipókkal fel a bringa csomagtartójára, és gyía!:) Azért fene a mocskos képemet, bár nosztalgiával gondolok ezekre a dolgokra, örülök, hogy ilyesmivel már nem kell foglalkoznom:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 10:58:15

@Gyalogrépa: Ismerős :) Az emeleten légfűtés van, de nem elég erős a beépített ventillátor, így beraktam egy ilyet.

she_wolf 2018.01.14. 10:59:36

@Andrass9:
Ha ajánlanád sem kérnék belőle, veszélyeztetett vagyok:(
Azért valamivel jobban vagy már? Biztos, hogy vírus? Azzal túl sokat nem nagyon lehet kezdeni sajnos. Jobbulást kívánok neked! Ha elhúzódna (ne adj' Isten!), nézesd meg magad dokival, jó?

Dikusz 2018.01.14. 11:03:50

@she_wolf: Tény és való, hogy a bundáskenyeret nagyon lehet szeretni.
Hangsúlyozom, csak a saját véleményemet írom le: ugye olajban sütöd? Meg kell, hogy mondjam, olajat csak hidegkonyhai ételekhez (majonéz, svédgomba) használok.
Még a bundáskenyeret is zsírban sütöm. Nem lehet, hogy az olaj "szaga" zavar csak? Az -legalábbis számomra- nagyon erősen meg tud maradni.

turósmácsik 2018.01.14. 11:10:30

@Kumari aki Nilüfer: Ki fogom próbálni ezt az ecetes vizes megoldást!

she_wolf 2018.01.14. 11:11:26

@Gyalogrépa:
Köszi az ötletet, megmutatom majd a hitesnek! De ha jól értelmezem, akkor ez "csak" egy sima, kopasz ventilátor. Ha hozzáveszem, hogy kell hozzá keret, világítás, miazmás, akkor nagyjából ott vagyok vele, mintha vennék egy kb. középkategóriás kész elszívót, amit csak a szekrény aljába kell applikálni.
Plusz szerelés. Szerintem megint az lesz, mint általában: én túrom a netet, válogatok, kigyűjtök, apa meg valamelyikre áldását adja, netán megvétóz, és szül valamit önállóan.

turósmácsik 2018.01.14. 11:11:39

@Dikusz: Tejföllel. Rásült sajttal. Nyáron paradicsommal. Bárhogyan, és persze a pofézni spenót mellé is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 11:14:11

@she_wolf: Ugyanez volt, amikor jöttem haza az USA-ból, és Londonban szállodában vártam, hogy legyen egy repülő, ami hazahoz. Akkor egy éjszakás volt, most is annak tűnik!

she_wolf 2018.01.14. 11:15:16

@Dikusz:
Használok zsírt és olajat is. A bundáskenyeret olajban sütöm, de nem az olaj szagával van bajom. Natúr, vagy rántott szeletet, fasírtot, lepcsánkát....szintén olajban, és nincs vele ilyen bajom. Egyedül a bundáskenyér képes erre, és úgy, hogy magán a cuccon sem variálok semmit. Olaj, kenyér, tojás. És a szag. Pont.
Egyszer ennek úgyis utána fogok menni, és kiderítem:)

Dikusz 2018.01.14. 11:15:44

@turósmácsik: mint Gombóc Artúr a PomPom-mesékből:)
Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lukas csokoládé stb, csak mindez bundáskenyérrel:)))

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.01.14. 11:17:51

@she_wolf: A meglévő elszívó elvezetőcsövére rakhatnál rá olyat, amit küldtem. Gyakorlatilag a meglévőnek a teljesítményét növelnéd, minden más maradna olyan, mint most.

Kumari aki Nilüfer 2018.01.14. 11:20:16

@Andrass9: Minden rosszban van valami jó..átmeneti a dolog, a tes a vizet veszíti, ha iszol, akkor az nem fogyás..ami nem baj, az NEKEM kéne.JOBBULÁST!

she_wolf 2018.01.14. 11:26:50

@Andrass9:
Úgy legyen! Ez a jobbik eset, amikor átrohan az emberen. Van vírus rengeteg, és igazából túl sokat nem nagyon lehet velük kezdeni. Ezeknél a "kipucolósoknál" a legtöbb amit tehetsz, hogy folyadékot pótolsz, és igyekszel valamennyire egyensúlyban tartani az elektrolitháztartást. Esetleg lázat csillapítasz, ha muszáj (de láznál tényleg kéne doki).

she_wolf 2018.01.14. 11:35:24

@Gyalogrépa:
Aha, értem:) Az van, hogyha már hozzányúlunk egy rakás mindenhez itthon, akkor ez az elszívó inkább ne maradjon!:)))
Hangos, ronda, és kismillió nagyon nehezen takarítható darabkából áll, én meg nem vagyok mosómedve:) Ja, meg nem tudom hogy ez miért van, de van egy rakás olyan konyhai gép, vagy akármi (hülyeséget mondok: kis konyhai kézi keverőgép), ami úgy amúgy fehér. Kb. 2 évig. És a szekrényben képes megsárgulni:( No akkor el lehet képzelni az egykor fehér, szabadonálló páraelszívót: mustársárga!!!

De megjegyzem mindenképpen a javaslatot, mert a eljesítménynövelés sosem árt:)

she_wolf 2018.01.14. 11:40:18

@Kumari aki Nilüfer:
Hányan adják fel emiatt a fogyókúrát... merthogy az elején Niagara, és tűnik el a súly, aztán jön a stagnálós időszak, amikor hát dógoztatni kéne a testet, kevesebbet bevinni, mint amennyit felhasznál, és szépen, ám lassan megindul a dolog lefelé. De az ember általában 2 hét alatt akarja leadni azt, amit 20 év alatt szedett fel. No ez meg nem műxik. Vagy ha igen, akkor ott nagyon nagy baj van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.14. 12:20:17

@Andrass9: Jobbulást! Nyelj egy kis pálinkát, az megfogja.

turósmácsik 2018.01.14. 12:55:30

@she_wolf: Elkeserítettél! Gyere babgulyás és almás pite:))) Leeszem magam a sárga földig (Lásd: Hófehér).

she_wolf 2018.01.14. 13:28:20

@turósmácsik:
Téged keserítettelek el? Akkor mit mondjak én?:)
Nagyon meg kellene szabadulnom legalább egy negyed mázsától.
Csak azt nem tudom, hogy a kisegér hogy fog kinézni az elefánt ruhájában?:(

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.14. 13:35:53

A csőventilátor beaplikálása a meglévő elszívóba nem rossz ötlet.

A bundás kenyeret én mindig nagyon kevés olajon, és viszonylag kis lángos sütöm, első oldalt fedő alatt, majd a másodikat fedő nélkül pirítom. Ha több szelet készül, utántöltéssel oldható meg zsiradék pótlása. Közben a külön esett tojás pöttyöket kiszedem, hogy ne süljenek túl.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 16:24:29

@Waka: Kösz, de még a gondolatától is rosszul vagyok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.14. 16:41:59

@látjátok feleim szümtükkel: Alapvető gond ezzel a csőventillátorral, hogy utálni fogja a zsírt! Csakis szűrés mögé helyezhető el.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.14. 20:14:36

@Andrass9:

A konyhai páraelszívókon van szűrő, és a mögött van a motor. Ha azt kiiktatják é a kivezető csőbe építik be a csőventillátort, akkor pont jól tud működni.

Void Bunkoid 2018.01.14. 20:24:08

@turósmácsik: @she_wolf: igen, az amerikai konyha az konkrétan "hidegkonyha", max melegítgetésre jó. Fűszeres kajákat az amcsik vagy kint a kertben sütögetnek, vagy városban inkább elmennek egy étterembe.

A klasszik, fokhagymától-zsírtól/olajtól-káposztától-fűszerektől szagló magyar konyhaművészet nem véletlenül termelte ki magának az úgynevezett nyárikonyha intézményét, ami nemhogy zárható külön helyiség, de egyenesen külön épület, lehetőleg jó messze attól az épülettől, amiben lakunk meg a ruháinkat tartjuk :)

Void Bunkoid 2018.01.14. 20:25:59

@Void Bunkoid: ja és megjegyzem, "télikonyha" nincs, télen amúgy sem voltak idényzöldségek, az emberek nagyrészt krumplit és tésztaféléket zabáltak, amiket nagyszerűen el lehetett készíteni az amúgy elsősorban fűtésre használt kemencében, és nem is szaglottak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.14. 22:08:03

@Void Bunkoid:

Igazad van, de csak eccer. Mert téli konyha nem volt,de kiskonyha igen, és az télen is üzemelt. Sőt ma is üzemel.:D

she_wolf 2018.01.14. 22:55:50

@Void Bunkoid:
Télen disznóvágás volt:) Meg jó nagy forgalom a nyári konyhában. Konyha volt a lakóházban is, emlékszem, a sparhelt sültőjében micsoda finom sütiket sütöttek, és a napi kaja is ott készült. A nyári konyhában ment a befőzés, nagyobb mennyiségek készítése, és amikor volt egy lagzi, keresztelő, -netán temetés- és népes sereg gyűlt össze, akkor volt átjáróház a nyári konyha és a ház konyhája között.

BOAR 2018.01.14. 22:59:37

@Void Bunkoid: Vagy inkább nem akartak nyáron a házban tüzet rakni, "fűteni".
Mert a jó kis vályogház hűvös amíg hűvös de ha befűtik akkor meleg marad.
Ennek semmi köze a szagokhoz.

Fenchurch68 2018.01.15. 00:44:07

@Waka: A pálinka mint gyógyászati segédeszköz sajnos csak a kizárólag "alsó lefolyású" nyavalyáknál működik, de akkor tényleg hatásos!
Húszévesen egy durva vírustól fogytam egy hét alatt majdnem tíz kilót, amivel csak az volt a baj, hogy 55-ről 45-re. Aztán miután egy hétig csak teán éltem, egy újabb hétig rizsen, főtt krumplin meg probiotikumon, apámmal bandáztunk, és neki se volt több esze, mint nekem, jól bekajáltunk (egyébként szenzációsan finom) piaci hurka-kolbászból. Utána, mint a Gazdálkodj okosan-ban, vissza a Start mezőre...

Megfőztem-sütöttem ma egy füstölt csülköt, aládobálva céklát, répát, zellert, hagymát, fokhagymát, kicsit késeire sikerült az ebéd, mert megörülve a hó-napsütés kombinációnak, fölmentünk a kiskutyával Bükkszt+-re. Úgy kocog pórázon, mint a nagyok :)
Kiáztattam azt a nyomorult csülköt, de még így is túl sós, mondjuk nekem pont jó, de én még a sót is megsózom, úgyhogy édesem holnapra sárgaborsófőzeléket rendelt hozzá minimális sóval :D

BOAR 2018.01.15. 01:05:38

@Fenchurch68: Harmincévesen én is ledobtam egy hét alatt tizenpár kilót a szalmonellának köszönhetően. Kórház lett a vége, infúzióval és Tyrexnővérrel.
De visszajött. Most 135-ről kellene olyan 110 körülire de lehetőleg szalmonella nélkül.

she_wolf 2018.01.15. 07:37:26

@Fenchurch68:
Kicsikutya kilátszott a hóból?:)
Nem emlékszem, hogy volt-e róla szó, de milyen színű az ebke? Olyan tuti mocis bőrszerkót lehetne neki csinálni....D
A csülökkel én is így jártam legutóbb. Lencséhez készült, és napról napra sósabb lett, pedig jó alaposan előkezeltem:( De elfogyott!:D

Azt azért nem mondanám, hogy szívesen látnám vendégül Ellát, de az is beteg dolog, hogy éjjel 1/2 3-kor nekiálltam majonézes kukoricát csinálni, amihez betoltam 2 szelet vajas rozsos pirítóst némi füstölt "csirkemell sonkával" (ez milyen képzavar már: csirkemell sonka!), sajttal, paprikával, paradicsommal, és megittam utána fél liternyi bóti őszilét?:(
És egész nap biztos hogy nem fogok semmit enni, csak inni. Tejet, rogyásig:( Majd pedig apjukom fog nyúzni a "mi lesz a kaja?" dilivel, én meg megint nem fogom érteni, hogy mi ez az őrület már megint a kajával.

she_wolf 2018.01.15. 07:53:54

@Kumari aki Nilüfer:
A konyhám ablaka utcára néz, ezért csak egy vitrázs függöny van rajta, valahogy így:
www.hotovezaclony.sk/wm_photogallery/hu/492/1364_900.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.15. 08:05:09

@BOAR:

A gőzökhöz viszont igen. Mert a nagy gőzzel járó, lassan fővő ételeket bizony nem volt jó ott főzni, ahol élt a család.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.15. 09:08:18

@Void Bunkoid: Mondjuk én éltem 25 évet odaát, és millió konyha-ebédlőben ettem. Szagos kajákat (shrimp scampi: 15 girizd fokhagyma). Ja és persze főztem is rendesen magyar kaját.
Egyszerűen csak jó volt az elszívó, meg jól lehetett szellőztetni a tetőablak és a konyhaablak kinyitásával (kéményhatás).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.15. 09:14:46

@she_wolf: @Kumari aki Nilüfer: Calicivírus a doki szerint. Azt mondta be se menjek, mert csak terjeszteném, gyógykezelés nincs rá, sok folyadék és sóbevitelre van szükség.
Ezek után ma reggelire kaptam egy nagy tál kompótot a feleségemtől :)))

Fenchurch68 2018.01.15. 09:35:11

@she_wolf: Ez a csülök is el fog fogyni, tőlem lehet akármilyen sós, legfeljebb apjuk kap sült kolbászt a stokerájhoz :D

Fekete-cser, jól áll neki a hó.

drive.google.com/open?id=1hnNIcyV9ncf0654yQXSercEjj1ZFmVma

Topy 2018.01.15. 09:51:39

@Fenchurch68: ja kérem, így könnyű melegedni! :D

she_wolf 2018.01.15. 09:53:41

@Andrass9:
Akkor túl nagy baj nincs (remélem, nem visel meg nagyon, mert van, akit igen), csak tényleg nagyon virulens:(
Ez a kis szemét gyakorlatilag velünk él folyamatosan, és ha támadható valaki, akkor megszívatja. Nem véletlenül mondta a doki, hogy be se menj vele. A kórházakat is ezért szokták lezárni, ha ez felüti a fejét.
Közösséget kerülni, kímélő étrend (elsősorban a hasmenés miatt), folyadék/elektrolit pótlás. Ennyike:(
Meg persze a fokozott személyi higiénia a családtagok kímélése okán.
Jobbulást, gyógyulj meg minél hamarabb!:)

she_wolf 2018.01.15. 10:02:53

@Fenchurch68:
De kis tünemény!:*
Lesz vele egy életetek, az már biztos!:)
Akarjátok majd ivartalaníttatni?
Amikor Oszi hozzánk került, az első kutyánk után már itt volt a második is. Mindkettő (és Oszi is) fekete-cser volt, illetve az utód még mindig megvan. Öregasszony már, de jól bírja:)
Akkor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne egy rövid szőrű fekete-cser kollekció, kezdve a csivivel a dobin át egészen a rottweilerig.
Az uram lehülyézett:(

A stoki nagyon finomságos tud lenni sült kolbásszal is, pörkölttel is, sőt, valami sült húsos szalonnával is, de én ezek nélkül is szeretem. Ezer éve nem volt.

Fenchurch68 2018.01.15. 11:47:43

@she_wolf: Van egy német, akiknél van egy törpe pincser, egy tacskó, egy manchester terrier, meg egy dobermann, persze mind fekete-cser. Vicces, mikor méret szerint sorba ültetve készül fotó :)
Mindenképpen szeretnénk ivartalaníttatni, ha valaki nem tenyésztő, nincs értelme kitenni a kutyát verekedésnek, csajok miatti szökésnek stb.
Én a stokiért nem vagyok oda, de ezt úgy hidalom át, hogy kiveszek belőle, összetöröm, fűszerezem, és megsütöm magamnak falafelnek.

@Topy: Jött férfiasan a nagy (neki nagy :) hóban is, csak egyelőre még nem azonos a tempó- és időtartam-igénye a miénkkel.
drive.google.com/open?id=1b6d3PFGgr3zEWvj-LwvxjxvuYK9Zz1t6

Topy 2018.01.15. 11:49:39

@Fenchurch68: besz..., halálfejes szerkó! :D

Dikusz 2018.01.15. 12:09:31

@Andrass9: sós kompótot? El nem tudom képzelni, hogy mibül lehetett:))) (viccvót)

she_wolf 2018.01.15. 12:12:48

@Fenchurch68:
Ugye milyen jól néznek ki? Mint az orgonasíp:)

A pöttöm nagyon állat!:) Valami zoral nyakörv kellene még rá, és meg is lenne félelmetességes emberevő:D A farka vágott, vagy csak félrecsapta?
Az ivartalanítással maximálisan egyetértek. Ha valaki nem akarja tenyésztésbe vonni a kutyáját, akkor a legjobb megoldás kutyának, gazdinak egyaránt (a gazdit nem ivartalanítjuk szolidarice!:D). Nem mondom persze, hogy nem okozhat problémát, de egy jó orvossal nagyon alaposan át lehet beszélni mindent, kezdve a műtét optimális idejétől a későbbiekre vonatkozó bánásmódig, és akkor nagyjából rendben is lesz minden.
Vannak akik nem így gondolkodnak, de az meg engem nem nagyon érdekel. Sok függ persze a kutya fajtájától is, hogy melyik milyen eü. problémákra hajlamos.

BOAR 2018.01.15. 12:13:48

@látjátok feleim szümtükkel: Télen is ott élt a család és akkor simán megfőzték bent mert nem akartak kétfelé "fűteni".
Nagyanyámnál a "nyári konyhát" télen csak disznóvágáshoz használtuk.

Fenchurch68 2018.01.15. 13:08:01

@Topy: Nagyon szeretem Tim Burton filmjeit, és mikor varrtam a kabátját, eszembe jutott a Frankenweenie :D

@she_wolf: Majd kap valami vagány nyakörvet, ezt 300-ért lőttük hazafelé a teszkóban, hogy szokja. Nem vagyok se hám-, se flexipóráz-párti, szeretnénk egy utcán fegyelmezetten közlekedő kutyát.
Ehhez a dokihoz az ember húsz évig hordta különböző kutyáit, úgyhogy megbízunk benne.
Vágott a farka, azt mondta, akitől hoztuk, hogy több olyan eset is volt náluk, hogy valamelyik kutya odacsapta valahova, és nagykorában kellett amputálni, úgyhogy azóta inkább megcsináltatják pár naposan. Azért csóválja buzgón, olyan, mintha twerkelne :DDD

Egyébként ma reggel eljutottunk oda, hogy jelez, ha kakilt. Innen már csak egy lépés, hogy előtte szóljon :D

Fenchurch68 2018.01.15. 13:17:06

@BOAR: Rokonoknál, ahol sokat nyaraltam gyerekkoromban, a házban - klasszik háromosztatú parasztház - a konyhát teljesen megszüntették, az lett a kvázi "nappali", úgyhogy télen-nyáron a nyári konyhát használták, sőt, abból választottak le fürdőszobát is. Az ember kijött a kádból, és remekül meg lehetett száradni a jó meleg, illatos konyhában, mielőtt visszarohant volna a mínuszokban a házba :D
(Budi persze továbbra is kinti pottyantós, én ezt már gyerekként nagyon praktikusnak tartottam. Kicsiként felajánlották nekem a benti bilizést, de nem éltem vele, remek bátorságpróba volt átkelni a baromfiudvaron a budihoz, hogy ne kergessenek meg a libák :)

she_wolf 2018.01.15. 13:47:30

@Fenchurch68:
A flexit én sem szeretem, és hogy őszinte legyek, nem is igazán értem. Szerintem az csak a parkőrnek jelzés, hogy nem gazdátlan az eb:D
A hám pedig a kutya fajtájától függ. Egy jól nevelt pincserre simán ráadnám a nyaka miatt. Tömzsi nyakú, hobbikutyának nincs rá szüksége, ráadásul ha az belefeszül a hámba, akkor imádkozhatsz neki, hiszen 4x4-es meghajtásúak:)
Neveléshez viszont csak nyakörv.
Első kutyánk átsétált velem gyalog a XII. kerületből a VI.-ba póráz nélkül, némán, csak kézjelekre:)
Soha nem lesz olyan kutyám:(

A farokvágással szemben némileg ambivalens érzéseim vannak:/
Sokszor nincs igazi indok rá a divaton kívül. A vadász -és munkakutyák más lapra tartoznak.

she_wolf 2018.01.15. 13:51:22

@Fenchurch68:
A budi! És a kis szív alakú faragáson kikígyózó cigarettafüst:)
Meg apám dörgedelmes intése: ne erőlködj annyira fiam!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.15. 17:52:13

@Andrass9: Kész van a birsalmakompót, küldjek egy adagot?

Fenchurch68 2018.01.15. 19:10:51

@she_wolf: Épp úgy állok a farokvágáshoz, mint te, de hát már készen kaptuk.
Sokgyerekes ismerőseinknek német dogja volt, és az oviban diszkréten behívatták a szülőket, hogy mégis miért vannak a gyerekek arcán-hátán állandóan olyan nyomok, mintha pálcával vernék őket :D szerencsére mielőtt rájuk hívták volna a gyivit, meg tudták magyarázni, hogy a kutya nagyon örül a gyerekeknek, és pont olyan magasságban van a farka...

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.15. 20:51:50

@Fenchurch68:

Én azt szerettem a legjobban, amikor a kölyök mopszika bele pisilt az alomba. Aztán amikor kandúrba lépett, minden hova, de ha rászólok, hogy oda nem pisilünk, akkor arrébb megy.

látjátok feleim szümtükkel 2018.01.15. 21:20:50

Gyerekkoromban sokat játszották velem a szüleim, hogy sót vegyenek ( felvettek a hátukra és körbe jártak, közben mondogatták, sót vegyenek :D ).

Vegyenek, de ne ilyet:

www.ma.hu/vilagvege/310268/Tele_van_muanyaggal_a_meregdraga_luxusso?place=srss

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.01.15. 22:05:28

@Fenchurch68: "Épp úgy állok a farokvágáshoz, mint te, de hát már készen kaptuk." Magam is így vagyok, növeszteni nem tudom, de levágatni biztosan nem kell belőle. :D

she_wolf 2018.01.16. 08:27:35

@Fenchurch68:
A dog tényleg oda tud verni, tapasztalat:) Régi kedves barátunk előszobáját kellett már festeni a dogja örömmámora miatt (felhasadt a farkán a bőr, mert odacsapkodta a cipősszekrény sarkához).
Viszont a vizsi, dalmata, és a hasonló kaliberű kutyák csípőset tudnak produkálni! Volt vizsla, amelyiket kerültem, mint ördög a tömjénfüstöt:D

A törpicsekkel nem lesznek ilyen gondok. Ahányszor eszembe jut, mindig vigyorgok, mert tudom, milyenek tudnak lenni:)

she_wolf 2018.01.16. 08:29:15

@látjátok feleim szümtükkel:
Amikor a fagyi visszanyal. És ilyenkor utálom magam, mert némi kárörvendésfélét érzek....

Fenchurch68 2018.01.16. 15:06:47

@she_wolf: Már kiderült, hogy a kiskutya kapcsolójának két állása van: mindentlevadászó-rohangáló-ugribugri-aztisvisszahozom-amitelsedobtál, meg egy lábhoz kucorodós, áhítattal gazdibámulós, aztán megtévesztően békésen szundikálós állapot.

Kemény kis kutyák, ezért fontos kezdettől fogva a következetes nevelés: férfigazdi közölte, hogy a kutya természetesen nem jöhet föl a kanapéra semmilyen körülmények között. Ezzel egyetértek, ha ráutaló magatartást tanúsít, rászólok a kutyára, most már alig próbálkozik. Nekem. Édesemet már kétszer kaptam rajta, hogy ül a kanapén, kiskutya az ölében. Nem is tudom, melyikük nézett rám bűntudatosabban :D
Ezentúl az étteremlátogatási szokásainkat is annak kell alárendelni, hogy hol tolerálják a kutyákat :) szerencsére a top kedvenc három helyen van terasz, az egyik helyre kifejezetten sok kutyás jár. Legalább ezentúl még megalapozottabban kérhetem a doggy bag-et :D

@látjátok feleim szümtükkel: Kandúrba lépett :DDD ez jó! Nyilván mikor eldöntöttük, hogy kölyökkutya, benne van a pakliban, hogy egy darabig takarítani kell utána. Jelenleg még megszidni sem fair, mert alternatíva híján kénytelen bent kimenni.

@Waka: Ha te is annyit csóválnád, mint ez a kis jószág, már lehet, hogy elkopott volna :D (Elnézést az óccsó poénért.)

she_wolf 2018.01.17. 05:36:55

@Fenchurch68:
Következetes nevelés:) És az ágyon, fotelban héderelés:D
Első kutyánk úgy kellett, mint ablakostótnak a hanyatt esés.
0 tapasztalattal pláne! De azért felállítottuk a szabályokat. Az első és legfontosabb: kutya a bútorra nem mehet fel. Aham. Tartott egy hétig. De olyan jót lehetett vele aludni:D
Évekkel később változott a helyzet, okosan rájöttünk, hogy az a legtutibb, ha mindenkinek megvan a maga helye. Akkor nem zavarjuk egymást az alvásban, és kipihenten ébredünk fel:)

A következetes neveléshez te egyedül kevés leszel:)
Anyósomnak alagút-szindrómával műtötték a kezét, és hivatalosak voltunk hozzájuk ebédre valami alkalommal. Volt torta is, tejszínhabbal, és ő nem szólt a páromnak, hogy megadta magát a Kenwood, úgyhogy kézzel verte fel a habot.
Szokás szerint isteni volt a kaja, és a desszert is. Szokás szerint a kutya is kapott belőle. Anyósomat le kellett volna tepernem, hogy ne adjon a kutyának csokoládébevonatos tortát tejszínhabbal! Mindezt persze az ünnepi étkészlet desszertes tányérkájában.
Egy hevenyészett ismeretterjesztés után végre megértette, hogy jutinak inkább a levesből a gömbcsukló, mint a habos-csokis süti.
Nem ismerem a hozzád közelállókat, de nekünk azzal kellett indítani, hogy először a kétlábúakat kellett megtanítani a kutyával való együttélésre úgy, hogy még mi is csak tanulók voltunk:) Vak vezet világtalant tipikus esete.

Nekünk így közel 28 év után alap, hogy mindent kutyával kalkulálunk. Az idősebbek már nyugisabbak, és tavaly végre el tudtunk menni kettesben 4 napra egy késői nyaralásra. Külföld már évek óta nem jön szóba, igaz, ez nem csak miattuk alakult így.

Fenchurch68 2018.01.17. 11:14:45

@she_wolf: Elméletben meg eddigi tapasztalatok alapján ő is nagyon tudja, mit kéne csinálni, csak aztán odaül elé a kiskutya, és ránéz :D
Anno a német juhásznál a szomszédasszony etetgette előszeretettel mindenféle nem kutyának való cuccal, ott is volt a sült csirke combcsonttól a csokis muffinig minden. Össze kellett veszni vele sajnos, mert biológus diplomával nem értette meg, hogy belepusztulhat a kutya a nagy jóakaratba :(
(Rengeteg dolgot meg tudtunk neki tanítani, de sajnos az előélete miatt a "csak a gazditól fogadok el kaját" nem ment, kutyakiképző mondta, hogy nem is érdemes próbálkozni, csak frusztráljuk magunkat meg őt is.)

Ahova már második éve járunk nyaralni a tengerhez, ott szívesen látnak kutyákat, tavaly is, tavalyelőtt is volt kutyus a másik apartmanban. Sőt, külön jelzett, lekerített kutyás strand is van a közelben, hullámtörős sekélyebb öblöcskével, kutyazuhannyal :)

she_wolf 2018.01.17. 11:39:40

@Fenchurch68:
Ja, ránéz. Azokkal a szemeivel. Mondogatjuk egymásnak mi is, "ha ránézel a kutyára, kikaparom a szemed", ugyanis marha nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy az asztalról -természetesen csakis véletlenül- le ne pottyanjon valami. És mit tesz Isten, pont a kutya elé:D Apósom ezt a tökélyre fejlesztette. Tényleg, mint az engedetlen kölkök, olyanok voltak.

A kajamegtagadással soha nem is próbálkoztam, rosszakaróról nem tudok, és egyik kutyám sem munkakutya. Felesleges ezzel gyötrődni. Ha pedig szabadban vagyunk, a fél szemünk úgyis a kutyákon van, látjuk, mivel foglalatoskodik.

Nálunk a nyaralás azért cécós, mert mindig több kutya volt egynél, és azt azért egy helyen sem veszik jó néven, ha egy falkával állítasz be:) Egy hétvége, max. 4 nap, amire pironkodás nélkül megkérhetjük a barátainkat szittelni, de nem akarunk az ő jóságukkal visszaélni.
Nem tudom mikor lesz esedékes, de az a távolabbi terv, hogy amikor a mostaniak elmennek az örök vadászmezőkre labdát hajkurászni, a következő beszerzés előtt elmegyünk egy kéthetes valahova. Csak érjük meg!:D
És a következő beszerzés már egy tudatos választás lesz. Végre.

alien 2018.01.28. 16:00:30

@Andrass9: vigyázni kell. Leszívhatja az eros ventilator a kemenyből a co-t. Szoktak olyant beszerelni, hogy egyszerre a ventilator meg a cirko ne menjen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.28. 17:00:20

@alien: Köszönöm a tanácsot, szerencsére képben vagyok. Vannak telepítések, ahol a cirko automatikusan blokkolja az elszívót - pont az általad említett okok miatt.
Nálam a kazán a pincében, saját frisslevegős betáppal (ettől ugyan a CO-t visszaszívhatnám a kémményből), míg az emeleti kiegészítő ventillátort 3 ajtó és két emelet zárja el a pincei kazántól és kaminlyuktól, szóval ez nálam nem volt gond. Viszont egy barátunknál nagyon erősködtem, hogy a kizáró relét szereljék be! Szerencsére hallgattak rám.