Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Karácsonyi túrógombóc komatállal

2017.12.29. 07:00 Andrass9

Kicsilyány rendelt túrógombócot, mert azt csak mi ketten esszük. Természetesen nem tudtam ellenállni a kérésnek, ezért beleillesztettem az amúgy sem szűkös karácsonyi repertoárba.

24.jpg

Mivel a többi étel több képpel készült, ezért ebben a posztban mutatom be az általa készített komatálakat, amikkel a fiúval ketten körbeajándékozzák a szomszédságot. Ezt a szokást még akkor kezdtük gyakorolni, amikor csak két család lakott közel's távol és ők még kicsi gyerekek voltak. Azóta beépült az utca, de a szokás megmaradt. Az újakat mindig sikerül vele első alkalommal meglepni - valahogy Pesten ez nem szokás :)

Akkor először a túrógombóc, ami kevés munkával készül és egyszerű. Kell hozzá:

  • 1/2 kg félzsíros túró (leveles/lemezes túróból nem olyan jó, kell a morzsássága)
  • 2,5 dl tejfel
  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 1 citrom héja és a leve
  • 1 kk + 1 csipet só
  • 1 tk vaniliás cukor

10.jpg

A robotgép táljába tegyük a tojás sárgáját, fél citrom reszelt héját, levét, a vaniliás cukrot és a cukor felét. Keverjük habosra a géppel. Adjuk hozzá a túrót (akinek van kedve hozzá, törje össze villával, de a gép is megteszi helyettünk). Szórjuk bele a darát és a sót is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Keverjük simára, és pihentessük egy negyedórát. Ezalatt felverjük a fehérjét pár csepp citrommal és csipet sóval keményre. Spatulával dolgozzuk bele óvatosan a túróba. A kikevert masszát hűtőben pihentessük legalább egy órát, hogy a dara megszívja magát. Csináljunk egy próbafőzést, ahol eldől, kell-e hozzá még egy kanál dara vagy liszt (ha szétesne főzés közben).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy jénaiba olvasszuk fel a vajat, és ebbe szedjük az egyfalatnyi megfőtt gombócokat. Időnként rázzuk fel, hogy mindenütt bevonja a vaj.

19.jpg

A tejfelbe facsarjuk bele a másik fél citrom levét, reszeljük bele annak héját és adjuk hozzá a cukor másik felét. Keverjük simára, mert ez lesz az öntet a gombócra. Célszerű egy mutatósabb szószos edényben felszolgálni ... (Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy ez a pikáns tejfel tökéletes volt a mákosgubára is!)

21.jpg 22.jpg

Minálunk a gombócra nem kerül prézli, csak a pikáns citromos tejfel. Úgy esszük, mint kacsa a nokedlit: csúszik le a torkunkon számolatlanul ...

20.jpg

A komatálak

 

Karácsony előtt beindul a sütés a családban. Mézes, zserbó, flódni, linzer, gyömbéres süti, gyümölcskenyér volt az idei választék (beigli NINCS!). No meg mézeskalács figurák, és a kicsilyány alkotása: a mézeskalács házikók:

30.jpg

A vegyes sütikből pedig egy-egy házikóval családokra szabott komatálat készítettek, amiket még szenteste előtt gyorsan ki is szállítottak az utcában. Szerintem szöveg nem szükséges a bemutatásukra (ráklikkelve nagyban is megcsodálhatók).

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg
36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Cédulákkal azonosítva mindegyik tányért, össze ne keveredjenek a rohanásban ...

41.jpg

74 komment

Címkék: tojás túró citrom tejföl vaj cukor túrógombóc búzadara tejfel vaníliás cukor dara

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9713529361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.12.29. 07:40:15

Azok a komatálak gyönyörűek, nagyon tetszik! :))))

A túrógombóc is jöhetne így ahogy van, bár én a hagyományos prézliset is szeretem, ha a gombós közben elfogyna, úgy is.

2017.12.29. 08:56:34

Nem tudom mennyit számít, de én egyszerűbb lélek vagyok.
Ehhez nem használok keverő gépet, a tojást se választom szét. Egyszerűen villával összekeverem a kimért mennyiségeket, majd 2 órát, igen két órát, pihentetem hűtőben. Könnyű lesz és véletlenül sem esik szét, eddig nem volt rá panasz.
Mindjárt jön 'szümtük' és megmondja, hogy "nagyanyád se használt ehhez robotgépet, mert nem volt neki" és kivételesen igaza lesz... :D

Fenchurch68 2017.12.29. 09:28:14

@pizzaszeletvágó: Én is a te módszered szerint csinálom általában, nem szoktam nézni az órát, valamikor reggel bekeverem aztán ebédre kifőzöm.
Viszont már többször ettem anyukám "lusta" túrógombócából, amihez főz egy sűrű tejbegrízt, és ahhoz keveri a túrót (tojás nincs benne), és az is finomnak és könnyűnek találtatott, szívesen kipróbálom egyszer az András-féle változatot is, biztos finom, könnyű, habos. (Egyik perverzióm egyébként, hogy túrógombócból, daragaluskából is jobban szeretem a keményebbet, amire más azt szokta mondani, hogy el van szúrva :)

Egyébként a nagyanyámnak volt robotgépe, és olyasmihez is azt használta, amihez nekem eszembe se jutna elővenni.

A komatálak gyönyörűek! Családi házas időszakomban nálunk is szokás volt, itt a kilincsre szoktam akasztani kis csomag aprósütit, aztán találgatnak, hogy ki lehetett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.29. 09:40:35

@pizzaszeletvágó: A tojás habosítása kifejezetten előnyére válik ennek az ételnek.
Amúgy pedig tudhatnád már, hogy lusta dög vagyok ...

trux77 2017.12.29. 09:57:12

már többször gondoltam azt, hogy a közeledbe kéne költözni :))) de én ilyen belváros csatornapatkány vagyok, ha egy kis emelkedő van előttem, akkor megijedek. :) Így maradok itt.
Gyönyörűek a komatálak, és örömmel venném a flódni készítését is a blogodon :)

she_wolf 2017.12.29. 10:14:24

@pizzaszeletvágó:
Úgyúgy!:D
Csak nálam egész éjjel áll a hűtőben a massza, és akkor legalább másnap emberi időben van ebéd:)
Egyszer csináltam úgy, ahogy András (külön felverve, majd belekeverve a fehérje, 20 perc állás), és eredményül kaptam egy szép vastag paplant a főzővíz tetején:D
Soha többet így! Viszont én nem teszek bele citromhéjat-/levet, és én is a morzsás változatot preferálom.
Illetve tenném, ha nem lenne ez is tiltólistás, no de nem lesz ez mindig így!:P

Kumari aki Nilüfer 2017.12.29. 10:16:03

@trux77: Nem azért, de eredeti zsidó flódnirecipém van:)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.29. 10:20:24

@pizzaszeletvágó: Én is ilyen régimódian, vagy 30 évig mindig sikerült, legutóbb kétszer is szétment a vízben. El nem tudom képzelni, mi lehet az ok, de nem merek mostanában kísérletezni...a szétfőttet azért megmentettem, szépen leszűrtem, és rétegesen leraktam tejföllel, amit kikavartam cukorral.citrommal, és megsütöttem a sütőben. Ízlett!:)

2017.12.29. 10:32:01

@Andrass9: egyszer megpróbálom, de csak mert te mondtad! :)
Csak nem most Szilveszterre, mert holnap az ilyenkor szokásos húsos kiflit sütjük!

trux77 2017.12.29. 10:44:03

@Kumari aki Nilüfer: Nagyanyám cselédlány volt egy alföldi zsidócsaládnál, a recept nekem is megvan. :) De nem állok neki. Viszont nagyon kevés helyen van fent képekkel dokumentálva, és érzem, hogy András flódnija ide való. :) Ha már enni nem lehet belőle, én a fázisfotókkal is beérem :)
De ha gondolod Kumari, akkor írj belőle vendégposztot, a tiédet is szívesen nézegetném :)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.29. 10:54:35

@trux77: Vendégposztot nem, főleg mert nem tudnám szépen fotózni. de tényleg szép és finom volt idén:) Volt, amikor nem sikerült annyira szépen rétegezni,sőt, egyik évben túltoltam a forró tejet a dióhoz-mákhoz, és az egész belseje egy krémes izé lett, de igazán nagyon finom, elfogyott egy szálig, de alapvetően nagyon szívesen sütöm, a tésztáját meg gátlás nélkül használom a zserbóhoz is, mert jó.

És a stollen is nagyon jól sikerült.
Beiglit nem sütök,,ha feltekert mákos.diós jön szóba, kizárólag kelt tésztából, kalácsként, rúdban, ahogy gyerekkoromban...de nem kérik a pulyák, így nagyon ritkán csinálom. Inkább egy jó aranygaluska..vagy nutellás csillag, kelt tésztából..vagy babka.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.29. 10:56:00

@trux77: Mért nem állsz neki? Mindig azt hallom itt a munkatársaimtól, hogy nehéz flódnit sütni. De szerintem nem....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.29. 13:29:24

@trux77: @Kumari aki Nilüfer: Pedig a vendégposzt az egyetlen lehetőség. Nálunk a flódnit a feleségem készíti, és legalább kétnapos project. Fotózni pedig nem szokta, én meg nem fogok két napig lesben állni, hogy itt a lehetőség :) Nem beszélve arról, hogy emlékezetem szerint csak karácsonyra készül, de tévedhetek is, mert én meg nem eszem ...

Benikuty 2017.12.29. 18:12:54

@Kumari aki Nilüfer: egy olyan kelttésztás kalácsért sokat megadnék. 70-74 közt Nagykanizsán állomásoztam, a házinénim eszelősen jót tudott sütni!

Kumari aki Nilüfer 2017.12.29. 19:28:39

@Andrass9: Mondom, hogy túl van tolva..a tésztáját össze kell rakni, és be a hűtőbe. Mire az almát megpárolod, a mákot, diót előkészíted(forró tej. stb, ide számítva a darálást is) már lehet is összerakni, mehet sülni.Mint nagyon sok dolog, ez is misztifikálva van.
Nálunk karácsonyra evidencia, de minden nagyobb ünnepre is előfordul.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.29. 19:56:00

@Kumari aki Nilüfer:

No, itt egy két napos flódni.:D

fuszereslelek.nlcafe.hu/2015/03/09/a-vilag-legjobb-flodnija/

Mindent lehet egyszerűen, gyorsan és rövid idő alatt, és lehet két naposan is, ez csak elhatározás kérdése.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.29. 21:04:43

Köszönök szépen!
Én bizony úgy vagyok a túrógombóccal, mint a tojásfőzéssel. Soha nem sikerül, vagy szétesik vagy tekegolyó lesz. Kistesó az udvari szállítóm, koronként készít nekem fél kiló túróból, betegre eszem magam, aztán le van a gond egy időre. Cserébe szoktam kérni, mikor teszem azt elmegyek a piacra a megrendelt húsvéti sonkájáért, sorban állok hetven percet, aztán hazacipelem neki. Mondjuk, már évek óta nem főzött, pedig lassan jön vagy öt adaggal.
A flódni valahogy kimaradt az életemből, utána is nézek izibe', mi a túró is az?

Benikuty 2017.12.29. 21:28:16

@Andrass9: Szívesen! De "maradékkal" a vacsorát! ;)

she_wolf 2017.12.30. 08:24:28

@Waka:
"A flódni valahogy kimaradt az életemből, utána is nézek izibe', mi a túró is az?"

Én is így tettem, és bölcsen megállapítottam, hogy erre még nem vagyok eléggé felkészülve:)
Délután viszont vaníliás kifli és Cs.K. torta fog készülni:)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.30. 12:44:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs ellentmondás. ha előre megcsinálod a tésztát, akkor két nap. ha meg nem, akkor elég neki annyi, amit írtam.Kipróbáltam, az égegyadta világon semmivel nem jobb, ha egy napot áll a hűtőben..sokkal inkább fontos, hogy a lágyságát eltaláld:)Ezt beszéltem már Fúszeressel is, aki nem tiltakozott

.@she_wolf: Ugyan már..! zserbót sütöttél már? nem bonyolultabb, hidd el, én huszonéve csinálom, már akkor sütöttem ilyet, mikor még nem volt divat, egy öreg Nők Lapja recept alapján.Nagyon furcsa, anyukám fantasztikus zsebrót süt, a flódnitól meg retteg..nem értem.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.30. 12:47:49

@Benikuty: Nem fényezem magam, de kelt tésztát baromi jól tudok sütni.Az a véleményem, hogy ez valahogy a személytől függ, ahogy mondani szokták, van hozzá keze az illetőnek.(Szeretem is csinálni, olyan élő tud lenni a tészta.) Mint az ültetéshez:) van ismerősöm, aki egy szál száraz kórót ültet, az is kihajt:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.30. 13:28:17

@Kumari aki Nilüfer:

no én nem vagyok a sütemények nagymestere, de szerintem ha egy tészta kellő ideig áél, az kihat a minőségre később.

Anyám mesélte, hogy fiatal korában cselédkedett egy háznál, ahol nagyon jó volt a háziasszony, értette a konyhát. Az csinált minden télen hájas tészát, és legalább egy hétig ( pontos időre nem emlékszem, mert ez akkoriban nem nagyon érdekelt, most meg már nincs kitől megkérdezni ) hajtogatta. A tésztát pedig a hideg kamrában tárolta.
Ez akkoriban természetes vol, mert hűtőszekrényt senki nem látott, és télen nem nagyon használták a jeges szekrényt.
Szóval anyám szerint a sütés előtt már volt egy kis szaga a tésztának, ennek ellenére megsütötték, és olyan tésztát máshol soha nem látott. Azt mondta szinte el lehetett fújni, annyira finom lenge lett a sütés után.

Gondolom a lisztszemcsék kellően fellazultak, ami nem ártott meg a végterméknek.

Benikuty 2017.12.30. 13:29:54

@Kumari aki Nilüfer: nem fényezés. Érzéked van hozzá, becsüld meg! :)
(én a fánkot nem tudom elrontani)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.30. 13:37:39

Egyet értek abban, hogy vannak sütőkezű emberek, régen sütőasszonyoknak is hívták őket lakodalmakba.
Felénk anno egy lakodalom minőségét falubeliek azzal állapították meg, hogy elmentek menyasszony nézőbe, és ott megkínálták őket a lakodalmas fonottkaláccsal. Ha az jó volt, akkor örülhetett a rendező gazda. A kalács készítés pedig tudomány volt, vagy benne volt valakinek a kezében, vagy nem. Persze a hozzávalók is fontosak voltak

Azért ebben volt egy érdekes tapasztalatom. Nagynéném nyáron elment ebéd után a dolgát intézni, és ott hagyta a begyúrt kalácstésztát. Én is elmentem, de nem tudtam, hogy nem vitt kulcsot, és a tészta vagy négy órát állt a melegben, biztosan meg is kelt vagy háromszor, meg össze is esett. Szóval nagyon mérges volt, hogy most mi lesz a tésztából, és nagy dérrel-durral megsütötte. Életében olyan finom kőttet nem sütött, mint ahogy az sikerült. Könnyű, levegős lett, egy este meg is ettük.

trux77 2017.12.30. 13:40:27

@Kumari aki Nilüfer: én egész egyszerűen utálok sütni. a recepteket olvasni szeretem, csodálni a képeket is, de nagyon ritka, hogy én nekiálljak bárminek is. Most karácsonyra is egy kókusztekercs és egy adag pogácsa tellett tőlem. :)

@látjátok feleim szümtükkel: egy hétig??? o_O
drága anyukám is sokszor csinált hájastésztát, de szerencsére még aznap megsütötte :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 14:12:43

@látjátok feleim szümtükkel: @trux77: Hájastésztát én csak télen készítek, ha elég hideg van odakinn. Akkor egy nap alatt is olyan, hogy el lehet fújni - nem kell egy hétig rakosgatni és szagolgatni :)
Alapgond, hogy most nincs olyan hentesem, akinél lenne háj ...
A kelttészta nekem is a kezemben van: még tíz se voltam, amikor megtanított nagyanyám, oszt minden hétvégén kellett valamit készítenem (kuglóf, bukta, fonottkalács, túrósbatyu, stb.) mert anyám nem tudott sütni. A pogácsa titkára is csak akkor jöttem rá, amikor rájöttem, hogy ez csak egy kelttészta tepertővel töltve :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.30. 14:23:55

@Andrass9:

Már ha kell, ha nem kell, azt bizony anyám is több napig nyújtotta, hajtotta és pihentette. Nem tudom mi volt az oka, de anno így készették a hájas tásztát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.30. 16:27:34

A komatálakról meg is feledkeztem. Csuda jópofák, meg maga a gesztus is szimpatikus. A szomszédaim felének még a nevét sem tudom, talán másfél tucatnyi őslakos van itt a panelban, a többi reggel megy, este jön (akárcsak én).
@she_wolf: Megnéztem, hát, neki kell rendesen veselkedni.
@Andrass9: Kétszer fél kiló piheg a fagyasztóban, novemberben jártam disznóvágáson, szerencsére még van egy darab a télből, hogy elkészíthessem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 17:11:51

@látjátok feleim szümtükkel: Nem vitatom, de nem követem a hagyományukat :) Legyen tél (meg háj), és akkor gyorsíthatom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.30. 17:19:02

@Waka: Az utca nagy része "őslakos" vagyis velünk egyszerre (+-2 év) építkeztek és költöztek ide. Utcabuli, nyárnyitó, nyárzáró, egyszerű szalonnasütés - ezek mind hozzátartoznak a közösségi élethez. Az is igaz, nem panelben lakunk, így találkozunk is az utcán, a boltban, az iskolában. Egy kis faluközösséghez hasonlít. Gondolj bele: legalább a fél utca gyerekeit tanította a feleségem. A szomszéd legalább 5 ház tervezésébe segített be. Havas teleken (rég volt már ilyen) az idősebbek előtt is lemartam a havat az útról hómaróval. Egymást húztuk ki a kátyúkból (csak 10 éve van aszfalt, előtte földúton jártunk). Most is átjárunk egymáshoz, sőt: kulcsunk van többek lakásához és viszont - hátha szükség van rá. Rózsadombi gyerek létemre jobban szeretem ezt a világot, mint amikor a Nyugati mellett laktunk az első két gyerekünkkel. Pedig akkor voltunk fiatalok, és az biz a belváros volt!

she_wolf 2017.12.30. 17:26:45

@Kumari aki Nilüfer:
A zserbó okés, igaz, mikor először csináltam, verekedni lehetett volna vele:) A mai napig nem értem, miért lett olyan irgalmatlanul kemény, és az állás során sem vált puhábbá.
Idén nem bohóckodtam vele, az erőnlétem némi kívánnivalót hagy maga után:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.30. 17:54:50

@Andrass9: Az itt egy sorban álló három házban katonák kaptak szolgálati lakást (360 lakás). 1970's években még majdnem mindenkit ismertem, aztán ez szépen elkopott. Én is évekre elkerültem innen, a népek is (ahogy az katonáéknál szokott lenni) folyton cserélődtek. 97-ben eladták a szolgálati lakásokat, nem panaszkodom, jutányosan jutottam hozzá, de onnantól megindult a népvándorlás. A régi óvónénim még itt lakik, pár nyugdíjas kolléga a 90's évekből, aztán vége. Néha- mikor összefutunk a liftben - azt sem tudom, hogyan köszönjek az embereknek, aztán persze magázódom (abból nagy baj nem lehet).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.30. 17:57:13

@she_wolf: Idén újítottam, az egyik réteg mákos volt, igen finom lett. Remélem tavaszra összeszeded magad. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.30. 18:57:14

12 tányér kocsonya kidermedt az erkélyen, mostantól a hűtőben várja sorát. Fej, köröm, bőrke, fül, és egy fél füstölt csülök. Pár napra megvan a menü.

she_wolf 2017.12.30. 19:15:38

@Waka:
Hmmm....mákos? Nem csodálom, ha finom lett:) Szeretem a mákos cuccokat. Tavaszra muszáj összeszednem magam, hogy aztán bírjam fizikailag, amit addig elméletben felépítek.
Közben elkészült a lencsém tsülökkel, holnap csak héderelés lesz. Idén a tőtött káposzta is lemaradt, meg a bejgli is bóti, de beérjük ennyivel;)

she_wolf 2017.12.30. 19:20:16

@Andrass9:
A hájastészta nekem gyerekkori emlék, jómagam sosem csináltam.
Nagyon sokat voltam falun rokonoknál, és télen disznóöléskor mindig volt hájastészta. Imádtam. A gyerekek is kivették a részüket ilyenkor a disznó körüli melóból -már amit megengedtek a nénik:D

Benikuty 2017.12.30. 19:26:14

@Waka: csütörtökön érkezik a füstölt marhanyelv, charolais. Megvárom a kocsonya főzéssel, és most először próbálom minimál zöldséggel. (vagy ahogy majd Széll Tomi receptje diktálja)

Fenchurch68 2017.12.30. 20:55:00

Tudom, hogy nem olyan, meg az ember akkor már inkább ne is, stb., de sokszor csináltam réteslapos flódnit, ráadásul úgy, hogy a kiterített lapokra csíkokban felkentem a töltelékeket, aztán feltekertem. Flódnirétes. Nem törik le a kezem, ha megcsinálom a rendes tésztáját, de mivel aki nálunk szereti, annak így is jó, ilyenkor inkább a többi fogásra koncentráltam.
Most még ennek sem állok neki, a csajok hoztak nekünk valami karácsonyi vírust, édesem hajnal óta vagy a fehér istenhez imádkozik, vagy alszik, én még jól vagyok (mint a Gyalog galoppban: "Visszük a halottakat!" "De én jól vagyok!"), de az ilyesmit akkor is el szoktam kapni, ha a szomszéd meséli, hogy látott valakit, aki a rádióban hallotta...

she_wolf 2017.12.30. 21:01:58

@Fenchurch68:
A gyerekek a legtutibb bacigazdik:(
Jobbulást mindenkinek!

Fenchurch68 2017.12.30. 21:15:15

@she_wolf: Kösz, viszont!

Nekik semmi bajuk, csak hát mi az itthonmeló miatt nem nagyon járunk emberek közé, ők meg annál inkább.
Lehet, hogy mégsem lesz bajom, mert a szomszéd néni az imént áthívott egy kupica nagyonházi páleszra, ami szerintem bokáig fertőtlenített bennem mindent - édes drágám jövőre lesz 90, azt hitte, már ma szilveszter van, mert petárdáznak. De megbeszéltük, hogy holnap is pálinkázunk egyet.

2017.12.30. 21:47:24

@Andrass9: Idilli kép. Ám tapasztalatom szerint minden utcában van legalább egy antiszociális lakó. Például hagyja, hogy a cseresznyefája kinőjön az utcai járdára, vagy ilyenek. Egy feljelentés ilyenkor sokat segíthet!
:)))

she_wolf 2017.12.31. 08:32:45

@Fenchurch68:
A gyerekek (különösen az ovis és kisiskolás korúak) megbízható dílerek. Kis közösségeikben megy a bacibörze, a szerzeményt hazaszállítják, és a komplett családot kifektetik:)
Hugiék jöttek most haza Németországból, és a másfél éves kis szőke tündér (unoka) magabiztos fölénnyel gyűrte le az egész családot valami fosatós kórsággal. A kis fürtöske vidáman szaladgált, nevetgélt, körülötte meg mindenki dögrováson van:D
De mondta a tesó, hogy pár napja kétséges volt, hogy haza tudnak-e jönni, mert úgy lógott a gyerek orra, hogy félő volt, elbotlik benne.
Tudom őket olyankor sajnálni:(

Úgyhogy tessék edződni, kell néha az a pici szenvedés, szokjátok!:D
A házipálesz tuti népgyógyászati megoldás! Anyámat kapta valami derékba úgy egy alkalommal, hogy több, mint egy hétig csend volt, ő meg járt injekció kúrára -eredménytelenül. Apám leküldetett vele valami szilva alapú cuccot, nem kellett volna. Onnantól megint kezdődött a rikácsolás. De legyalulta amit le kellett. Apám sokáig bűnbánó ábrázattal ténfergett közöttünk.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.31. 09:46:00

@she_wolf:

Apámnak mindig volt pálinkája, néha maga főzte. Reggeli előtt egy korty, majd reggelihet egy bögre teába egy kanállal. Napközben-este csak bort ivott, már ha volt.Nyáron néha sört. Emlékeim szerint egyszer volt lázas beteg. Igaz, hogy ősszel felvette a sapkát, meg a "nyaksálat", és az májusig rajta volt. Mivel régi parasztháza volt, éjszaka még nyáron is a régi kopott kucsmája kivett szőrmebélésében aludt. Ami a legfontosabb, soha nem ment ki a házból fejfedő nélkül. Nyáron is nagyon melegnek kellett ahhoz lenni, hogy ne legyen rajta kalap.

Érdekes, hogy anyám sem volt túlságosan köhögős, meg lázas beteg igaz, ő meg kendővel kötötte a fejét.

Fenchurch68 2017.12.31. 10:17:07

@she_wolf: Mondjuk a kisiskolás korból erősen kinőttek, de az egyetemen meg a tömegközlekedésben is be lehet nyalni mindenfélét :)
Mikor elkezdtem a suliban dolgozni (iroda, de naponta megfordult vagy száz gyerek), az első fél évben állandóan volt valami bajom (persze lázas, ágyban fekvős kizárólag tanítási szünetben), aztán immunizálódtam, hét év alatt tetves is csak háromszor voltam, az első évben :D

she_wolf 2017.12.31. 12:52:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Az uramnak fixa ideája, hogy a sapitól lett kopasz:D
Anyósom gondosan ráadta suliba engedéskor, aztán még ezzel-azzal elidőztek, apjukom feje belefőtt a sapkába, persze hogy az volt az első hogy levette, amikor kapun kívül volt:)
Szerintem meg ezt csak beképzeli magának. Apósomnak ugyanolyan tonzúrája volt, úgyhogy mondtam az embernek, hogy barátkozzon meg a gondolattal: apja örökségét viszi tovább:)
Őt a szülők óvták mindentől, lehet hogy ezért ilyen göthöske típus. Megesküdni azért nem mernék rá;)

@Fenchurch68:
Bár nem tartom magam egy inkvizitornak és nagyon együtt tudok érezni a betegekkel, nem tartom jó ötletnek azt a túlzott mértékű féltést, ami ekkora divattá nőtte ki mára magát. Mint ahogy a másik végletbe esés sem vezethet jóra (oltásellenesség).
A kórokozók és az orvosok/tudósok közti macska-egér harc az emberiség örökös szórakozása marad, amiben egyelőre még a kórokozók diktálnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.31. 13:52:14

@pizzaszeletvágó: :))) Biztos vagyok benne, hogy nem utcabéli az illető. Hacsak ...
De azért tényleg mán milyen emberek vannak, hogy kinövesztik a cseresznyefát az utcára !

Fenchurch68 2017.12.31. 14:19:48

@she_wolf: Aki itt rajtam kívül még olvasta a Fecskék és Fruskákat, az érti, mik voltak a ridegtartásos nevelési alapelveim:
"Belefulladnak ha mulyák stop. Ha nem mulyák úgysem fulladnak stop."

(Megkapta mindegyik a kötelező oltásokat. Viszont a ridegtartás mián hárman összesen ötször kaptak antibiotikumot, akkor viszont elfogadtam, hogy indokolt, némi kockázatelemzés után. Pl. skarlát.)

she_wolf 2017.12.31. 14:33:45

@Andrass9:
A dió potyogásakor az egész környéket belepi a dióbél hűvös illata, és felénk igencsak tékozló népek élnek, mert nem szedik össze a ház előtti diófák alól a termést. Ilyenkor meg sipítoznak a dióbél ára miatt, hogy: MENNYÍÍÍ?
Nekem van a kertben valamennyi, és szoktam az ifjúságot riasztani, hogy csavargás közben gyűjtögethetnek nekem, és akkor mindannyian jól járunk:)

she_wolf 2017.12.31. 14:37:36

@Fenchurch68:
A skarlát a huginak volt meg, abból kimaradtam:) Az ajtónkon éktelenkedett egy vörös cetli, hogy kórságos a lakás, én a keresztanyáméknál hédereltem, míg a hugit összekapalálták.
De egyébként benyaltam szinte minden mást:) Ványadt kiskölök voltam, öregségemre meg a mechanikus szerkezetem amortizálódott le. Evvan.

bkkzol 2017.12.31. 15:59:06

apróság:
a tejnek föle van, tejföl, lehetséges fele is, de az megint más.

BOAR 2017.12.31. 16:48:27

@bkkzol: Köszönjük Emese...
És most húzz el oda szépen ahonnan jöttél.

élhetetlen 2017.12.31. 17:02:47

@Waka: „betegre eszem magam”. Félre ne érts, nem az észt akarom osztani, de egyszemélyes háztartást vezetek, és a fél kiló túróból készült gombócot azért nem tudom csak úgy benyomni, és két hét múlva is jól jöhet egy kis nasi. Megeszek frissen valamennyit, a maradékot, mikor kihűlt, kettesével bezacskózom, és irány a mélyhűtő. Kiveszem, felenged, egy perc mikró, hogy átmelegedjen, és jöhet a cukros tejföl (én azzal szeretem). Ugyan megy a rétessel, mert egy rúddal nem érdemes vacakolni, egy tepsinyit meg nem lehet megenni két nap alatt (vagy legalábbis nekem nem tesz jót). Ezek a kaják bírják a fagyasztást. Próbáld ki, főzess meg a Kistesóval egy dupla adagot, fogyjon a „tartozása”.

Fenchurch68 2017.12.31. 17:22:41

Tejfel: remélem, az összes reálszakos tud arról a (nyelvészek által jól ismert) sztoriról, hogy ugyebár a kör szó eredetileg ker volt. (Lásd: kerek, kerület, kerítés stb.) Bolyaiék viszont ehhez képest "tájszólásos" területen éltek, ezért került bele írásban az összes kiadványba a kör alak.
Nekem kifejezetten tetszene egy olyan falfirka, hogy:
"Ameddig a föld körök, mindig élnek rockörök!"

élhetetlen 2017.12.31. 17:24:38

@Andrass9: Csak sztori, csak a mézeskalács házikókról. Az egyik legkedvesebb ajándék, amit valaha kaptam. (Hozzám képest) nagyon fiatal kollégám felesége küldött mézeskalács házikót karácsonyra, miután megszületett az első gyermekük. Az elől levő ajtó „üveges” részén a kissrác néz ki, oldalt egyik oldalon anya, másikon apa. Kibontani sem merem, az eredeti celofánban van a vitrinben. Megszületett a második gyerek. Felhívtam a feleséget, hogy szóba jöhet-e némi felújítás. A válasz, persze, nálam essen szét. Ja. A harmadik gyereknél már kérdés nélkül felújított. Most tele van az öt ablak. Ha lesznek még gyerekeik, már a tetőtéri ablak szerelése következik.

Benikuty 2017.12.31. 17:26:28

@Fenchurch68: a pettyes labda pedig pöttyös. Netán pöttyes? :D

BOAR 2017.12.31. 17:27:50

@Fenchurch68:
"Ameddig a föld körök, mindig élnek rockörök!"
Mivel a rock örök...
:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.31. 18:35:04

@Benikuty: A minimális zöldség nálam alap: két fej fokhagyma, 1 cső paprika.
@élhetetlen: Nekem már az is elég lenne, ha egy adag elkészítésére rá tudnám venni. Amúgy a fél kiló túróból készült gombóc az nálam két evés, ha beosztom, három.

élhetetlen 2017.12.31. 18:56:43

@Waka: „a fél kiló túróból készült gombóc az nálam két evés, ha beosztom, három.”. Egy kilóból meg már négy, vagy hat, és én tudom, hogy milyen jó, ha van a kedvenceimből valami tartalék a mélyhűtőn. Tudod, ha van kedvem megcsinálni, akkor úgy jó, ha csak megenni van kedvem és van, akkor úgy jó. De vedd úgy, hogy nem mondtam semmit.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.31. 22:32:52

@élhetetlen: Mindössze arra akartam utalni, hogy az a mennyiség arra elég, hogy jól bekajáljak, de arra már nem, hogy el is tegyek belőle későbbre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.01. 05:17:53

Benikuty: Csak mostanra töltöttem meg a mosogatógépet!
Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

kobold63 2018.12.18. 05:53:11

@Andrass9: Ez is nagyon jól jön most. Januárban remekelsz? Talán jót tesz a kis agyi értágító? Várom a következő remekedet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.12.18. 09:38:53

@kobold63: Köszönöm, de még messze a január :)

kobold63 2019.09.16. 02:48:20

@Fenchurch68:

Régi receptek között keresgélve láttam bejegyzésedet a Fecskék és Fruskák-ról. Hát igen, én is abba a korosztályba tartozom. Családon belül jutottam egy háború elötti vagy koru kiadáshoz, azt ronggyá olvastuk, pár éve ragasztottam meg a gerincét.

Azért kezdtem angolul tanulni, hogy olyan könyveket is tudjak olvasni, amit nem fordítottak le. Aztán a sors szeszélye miatt el is olvastam A.Ransome összes, gyerekekről szóló sorozatát. Azóta már sokat kiadtak otthon is. Nem hiszem, hogy a mostani generációt ez érdekelné. Kár!

Topy 2019.09.16. 09:15:38

@kobold63: belekotyogok itten :)
feleségem is, én is imádtuk a sorozatot! :) a lányaimat - akik egyébként sokkal, de sokkal többet olvasnak az átlagnál - már nem kötötte le :(

Topy 2019.09.16. 09:15:50

@kobold63: belekotyogok itten :)
feleségem is, én is imádtuk a sorozatot! :)
a lányaimat - akik egyébként sokkal, de sokkal többet olvasnak az átlagnál - már nem kötötte le :(

kobold63 2019.09.16. 09:36:23

@Topy:

A fiúkat sem érdekelte, pedig a magyarul olvasó bújta a Fekete István, Széchényi Zsigmond, Kittenberger Kálmán könyveket. Más érdeklődés.

MadMary 2019.09.16. 12:20:16

@kobold63: @Topy: Én is rajongtam a Ransome-könyvekért, felnőttként tudtam csak meg, hogy mennyivel több könyvből áll a sorozat, mint amit magyarra lefordítottak. Szerencsére megtaláltam az egész 12 könyvből álló sorozatot angolul a neten. :-)