Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Gyors shrimp scampi spagettivel

2017.12.20. 07:00 Andrass9

A garnélarák az egyik leggyorsabban elkészülő tengeri herkentyű. Nem is szabad hat percnél tovább hőkezelni, mert megkeményedik a húsa.

29.jpg

Ha csak előre főzöttet kapunk, az meg legfeljebb felforrósítani kell, és már kész is (vagy hidegen jó kis szószba mártogatva ehetjük koktélnak). Most viszont sikerült friss, óriás garnélát vennem, amit gyorsan el kell készíteni vacsorára a kiscsaládnak.

Összeszedtem a hozzávalókat (mert ez a szokásom követett az USA-ba is):

  • 42 dkg óriás garnélarák (16-20 db/lbs)
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy salotta (mogyoró) hagyma
  • 4 nagy girizd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 30 dkg spagetti (lehet linguini is)
  • 1/2 citrom leve

10.jpg

Feltettem a vizet forrni a tésztának, majd lehéjaztam a garnélát, amivel egyben az emésztőcsatornáját is kiszedtem. Mivel tésztába keverem, a farkacskáját is leszedtem, amivel amúgy enni szokták, mint foggantyúval. Éppen 16 darab volt - igaz tehát a 16-20-as méret :) A salottát is meghámoztam, és felvagdostam kicsire.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Na jó, a fokhagyma is a kés áldozatául esett, ha már így benne voltam. A vajat serpenyőben melegítettem, és hozzáadtam a salottát. Szépen megdinszteltem, amikoris megkapta a fokhagymát is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Remek illatok szálltak már a levegőben kisunokám szerint!

19.jpg

Gyors petrezselyem tisztításba fogtunk a nagyobbik unokámmal. Felszecskáztam tessék-lássék. A rákokat a forró vajba tettem. A tésztának is épp felforrt a víz. Reszelhettem volna kis citromhéjat a rákra, de azt elfelejtettem.

21.jpg 20.jpg 22.jpg 23.jpg

3 perc az egyik oldalon, kettő a másikon, és már mehetett is bele a rengeteg petrezselyem. Rácsavartam még a fél citrom levét, megsóztam, és összekevertem.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Ráöntöttem a leszűrt tésztára, alaposan összeráztam és feltálaltam. A vejemmel a tányérba szeleteltünk egy kis Serrano csilit.  Egy rákot a villára szúrva feltekertem kis tésztát, úgy ettem.

28.jpg

Úgy néztem, a lyányka sem panaszkodott a vacsorára.

30.jpg

Kimaradt, amint a fiú segíti elmosni a serpenyőt (először állt fel magától).

60.jpg

 

Fél óra az anyagok összeszedésétől az elfogyasztásig - megérdemli a gyors jelzőt!

76 komment

Címkék: spagetti fokhagyma királyrák vaj garnélarák garnéla citromlé petrezselyem salotta shrimp mogyoróhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7713511447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.12.20. 08:45:09

Be kell vallanom, a képek közül a legjobban a kisképek közötti, és az utolsónak betett kép tetszik a legjobban.
Ide-oda görgettem a két kép között, utána néztem/olvastam el a posztot. A hölgyike már nagylányosodik, de az a fintor:)))

Még nem ettem tengeri herkentyűs ételeket, biztos finomak.

Régen lehetett kapni az albán konzerv kagylóval egy időben, talán a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején szovjet rákocskákat, talán 3-4 centisek. Ha azok garnélák voltak, akkor ettem, csak úgy, konzervnek. Az ízükre már nem emlékszem, csak a szagukra.

2017.12.20. 10:22:06

Elképesztőek ezek a kicsik néha. Nekem is megvan az a fénykép, ahogy a fiam, nagyjából a lyány unokával egyidősen áll egy széken a konyhapultnál, és húst paníroz rántani. Fején egy fülmelegítős sapkával, mert éppen középfül gyulladása volt. Később 20 éves kora körül aztán kicsit megint nehéz volt rávenni a főzésre, ellenben most először, Szentestére hozzájuk megyünk, kicsavarta a kezemből a fakanalat. :)
Egyszóval semmi nem vész kárba, amit pár éves korukban mutatunk nekik, vagy ráveszzük őket, hogy velünk együtt csinálják.
Hagyni kell a gyereket játszani, de be kell vonni a család értelmes tevékenységeibe is. Nem pedig "babalétben tartani" őket, ahogy manapság sajnos sok családnál látom. Azért vagyunk szülők, hogy engedjük is őket és vigyázzunk is rájuk, tudom, ez a legnehezebb, manapság a könnyebb végénél fogják meg a dolgot a "szülők".
A fiam 8 éves volt, mikor tudtom nélkül elkötötte az autómat, szerencsére csak az udvaron tett vele egy kört. Nem szidtam meg (nagyon) hanem kivittem egy közeli TSZ udvarba, ahol a széles, kombájnoknak való úton gyakorolhatott többször is, így többet nem vágyott arra, hogy a hátam mögött elkösse a kocsit. 12 évesen már egy nagyobb autómat vezette bányaművelésből felhagyott, lezárt utakon a hegyekben. Emelkedő, lejtő, elindulás hegynek fel, pedálkezelés, ipszilonozás szűk helyeken. Inkább kivittem gyakorolni, inkább tőlem tanulja meg, mint hülyeséget csináljon.
Ma akármibe ül, azonnal vezeti. 3 haverja már összetörte magát és/vagy új autóját, ők csak simán autósiskolában tanultak 18 éves koruk után.
Elnézést a hosszú szövegért, de ez jutott eszembe a kislányról.

Én is nagyon szeretem az ilyen gyors tésztákat. Talán csak annyit, hogy egy kis plusz időt megérdemelt volna a csípős paprikát egy kis serpenyőben felmelegíteni, nyerseségét lelohasztani. Gyors étel, de nem verseny ez. :)

BOAR 2017.12.20. 12:19:14

Nem szeretem a tésztát de ezt a kaját nagy fintorogva azért enném...
Kétpofára...
Amíg van...

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.20. 13:16:56

@pizzaszeletvágó: "Hagyni kell a gyereket játszani, de be kell vonni a család értelmes tevékenységeibe is."

Utóbbi nálunk túl teljesült.
Volt vagy 4-5 éves a gyerek, amikor egy vendégség után az asztalon maradt italokból kinéztem a pálinkutyát, és megkínáltam egy kortynyival. Ez úgy történt, hogy beöntöttem a szájába, gondolván, majd megcsípi a nyelvét, torkát, és többet nem akar ilyet inni. Az én gyerekem azonban miután lenyelte az itókát, igazított a kis gigáján és azt mondta, hogy nem is olyan rossz.:D

Főzni magától tanult meg, bár kicsi korában szeretett jókat enni, és a konyhában sertepertélni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.20. 13:17:55

Valamikor, amikor még olcsó volt rák, és nem sokan vásárolták, csináltam hasonlót rizs körettel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 13:27:25

@pizzaszeletvágó: A segítős képet pótoltam :)
A csili nagyon jó frissen is, az unokák meg nem esznek még csípőset (bár ők választják ki, melyiket egye az apjuk egy nagy zacskó vegyesből).

2017.12.20. 13:34:23

@Andrass9: na ugye! :) nem is gondoltam, hogy a kicsiknek adnád a csípőset, de azért rápirítottam volna külön, ízlés dolga, hideg kajához szeretem a nyers erőset karikázni, de meleg tésztához megmelegítem azt is. Sajnos óvatosan és keveset, mert eltiltott vagyok, mint már említettem, nagyon tudok szenvedni a rendszeres csípős fogyasztásától, időnként óvatosan elmegy, ennél jobban csak a csípős kaják hiányától tudok szenvedni. :(

Kumari aki Nilüfer 2017.12.20. 14:09:12

Szépségesek! Az utolsó képen azok a lábacskák....ahhhhh

A kaja is jó:)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.20. 14:24:16

@Andrass9: mikor ilyen kis ennivaló kölkeket látok, komolyan kedvet kaonél a szüléshez:) de ez több okból lehetelen, várok egy új unokát, mert az egyetlen Sámuel 11 lesz áprilisban. Az ő lábacskái már nem piskóták, hanem kiskamasz büdösek:DDDD

2017.12.20. 17:03:08

ez már mindennek a legalja, szavakat sem találok, de ide vezet a politika által eluralt, kézi vezérléses, szétcseszett újságírás, ki lehet ez, ki írhatta ezt a cikket az átlátszó Szakács Orsolya néven:

www.origo.hu/tafelspicc/20171220-szabolcsi-paradicsomos-toltott-kaposzta-recept.html

elegem van ebből az országból, de az egész bolygóból sőt a Naprendszerből is... :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.20. 18:09:04

Köszönök szépen!
Príma, gyors étel, aranyos unokák. Szerencsés ember vagy.
Talán négy éves lehettem, mikor korán reggel felkeltem és nekiláttam tésztát gyúrni, ahogy anyámtól láttam. A tojást mondjuk kihagytam. Megfőzték nekem, arra már nem emlékszem, milyen lehetett, de biztosan hősiesen legyűrtem.
@pizzaszeletvágó: Megkímélem magam, nem olvasok Origo-t.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 18:28:14

@pizzaszeletvágó: @Waka: Elkövettem azt a hibát, hogy elolvastam. De nem értem, mi a bajod vele? Minden töltöttkáposzta izlik valakinek :)))

2017.12.20. 18:53:59

@Andrass9: Aha, te nem érted.... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 19:38:18

@pizzaszeletvágó: Nem nagyon. Összehasonlítottam a te recepteddel - nem onnan lopták :) Viszont a tied legalább ételnek néz ki!!!
Paradicsomos káposztát én meg nem eszem, akárhogy ragozzák.

Dikusz 2017.12.20. 20:13:31

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: én nem vagyok ilyen bátor, azon kívül origót sem olvasok. Milyen töltöttkáposztát követtek el?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 20:17:26

@Dikusz: Origót csak most és kifejezetten @pizzaszeletvágó: iránti tiszteletből olvastam csak. Valami eléggé rettenetes förmedvényt csaptak oda, feltételezem, Péter Anna konyhájából, mert Szakács Orsolya nincs :)

2017.12.20. 20:18:04

@A fickó:

Már meg ne haragudj...! Ez meg az enyém:

blogkocsma.blog.hu/2014/05/12/szabolcsi_toltott_kaposzta_488

:)

@Andrass9: nem probléma, ezt már megbeszéltük párszor... :)
idétlen dologak tartottam a cikket az origón, nem recept, hanem írás szempontjából, bár a Piros Arany, mint hozzávaló szíven döfi az egyszeri embert

2017.12.20. 20:22:02

@Andrass9: nincs már Péter Anna se szerintem, egy darabig tartotta magát a rovat, Zirig Árpád munkásságát emelném ki, ő sincs már, amíg most a fideszes oligarchák végleg át nem vették a hatalmat, most mélyrepülés van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 20:29:10

@pizzaszeletvágó: Neki csak a jókijó a hivatkozási alap. Ebben legalább nyalogathatja a kutyakajagyáros hátsóját is ...
A Piros Arany nem ördögtől való: végül is egy paprikakrém az édes változatból 87% paprikával. Nem mindenkinek van otthon általam készített paprikakréme :) Különben is gyerekkorunk (legalábbis az enyém) fontos szendvics vagy zsíroskenyér ízesítő adaléka volt évtizedekig!!!
Ami meg az Origót és PA új csapatát illeti: az elején követtem őket, és fortyogtam a méregtől a tafelspicc.blog.hu-n (még az étel nevét se írták helyesen). Aztán elegem lett belőle, azóta nem olvasok több Origót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 20:30:10

@pizzaszeletvágó: Volt pár jó írójuk, azokat kiemeltem a morgolódásaim közül :)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.20. 20:53:01

@pizzaszeletvágó: Én megértem.és igen, ez borzalmas. Az a helyzet, hogy ez töltött káposztának töltött káposzta, de köze nincs a szabolcsihoz, meg amiket beleraknak...

2017.12.20. 21:04:51

@Andrass9: jól mondod, ott a helye szendvicsben, zsíroskenyéren. Csak azon gondolkodom, hogy Péter Anna és a Piros Arany monogramja azonos... , de nem, nem gonoszkodom, csak viccvót.
Nézd, én azt látom, hogy az új szerkesztőség minden szakmaiságot és nagy hagyományt félretéve csak politikai mocskolódó cikkek írására szakosodott, álcából fut még néhány rovat, ahonnan viszont a munkatársak csapatostól álltak föl vagy küldték el őket, helyettük ilyen gimnazista fogalmazások kerülnek ki a netre, azt a látszatot keltve, hogy az origo egy újság.
Ettől hagynám én itt a Naprendszert is, irigylem a Voyagert.

Benikuty 2017.12.20. 21:05:47

@A fickó: ez se rossz, bár a nyugger számtantanító biztos talál benne hibát :D
gaultmillau.hu/buvos-szakacs/toltott-kaposzta-hagyomanyosan-es-maskepp

Kumari aki Nilüfer 2017.12.20. 21:10:22

@Andrass9: Piros arany zsíros kenyérre: OK! töltött káposztába soha. Egészen más íze lesz tőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 21:16:00

@Kumari aki Nilüfer: Nem mondtam, hogy a káposztába OK :) Csak jeleztem, hogy annak is van helye a palettán!

2017.12.20. 21:20:32

@Benikuty: van még ilyen jómijó cikk, linkeljétek már be az összest egyszerre, ne kelljen külön-külön foglalkozni vele.
Amit linkeltél az egy jó töltöttkáposzta, láttam adásban is, semmi baj vele. Erdélyiesen vagy inkáb keletiesen nem pirospaprikázzák, én magam is készítem így, amikor kedvem van. Sokszor. Árpagyönggyel is. Vegyes húsokkal is. Füstölttel is, és így tovább...
Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy TE Benikuty, te hogyan készíted. Készítéskor mik a tapasztalataid?
Mert ha nem készíted, akkor idegen csombor csokrokkal ékeskedni csacsi dolog.
Én legalább 4 féle töltöttkáposztát készítek, mindig kedvünk szerint. De tudok többfélét is.
Mégcsak a pita góráló matek tétel se kell hozzá.

2017.12.20. 21:24:27

@Benikuty: Péter Annáé? Zirig mint főszerkesztő, látom, ettől még nem az övé. Vagy igen? Nem igazán értelek, ez mire volt válasz.

Benikuty 2017.12.20. 21:26:47

@pizzaszeletvágó: Mielőtt felszállsz a Voyagerre, kapsz tőlem egy adag bácskai disznótoros káposztát. A hosszú útra... :D

Benikuty 2017.12.20. 21:28:04

@pizzaszeletvágó: az megvan, hogy kié a Magyar Konyha?

2017.12.20. 21:29:43

@Benikuty: nem bánom, képzeld utána mekkora sebességgel távolodnék tőled... már megérné, és még a káposzta is.
Bár a debreceni torost szeretem, de sebaj, legyen bácskai.
:)

2017.12.20. 21:33:35

@Benikuty: mittudomén, nem volt eddig az érdeklődési körömben, nos? vízszintes hány betű? vagy kérjek telefonos segítséget?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.20. 21:35:11

@Benikuty: Nagyon tisztességes cikk! A Bűvös Szakácsban sok jó cikk jelent meg a múltban még Ehran tollából.
Legalább azt is megtudtam, hogy Andy Vajna hátulsóját is tisztogatja a jokijo (azt már tudtam, hogy Csányi birodalom).

Benikuty 2017.12.20. 21:35:12

@pizzaszeletvágó: " képzeld utána mekkora sebességgel távolodnék tőled... már megérné, és még a káposzta is."
Félek, visszajönnél repetáért :D

2017.12.20. 21:40:59

@Benikuty: végül is egy jó kajáért nem mondom, hogy nem, ha tényleg jó, a világ végéről is, csak az a baj, hogy a relativisztikus időeltolódás miatt, én fiatal maradnék, te meg már nem bírnád el a fakanalat se, hogy lenne ebből repeta? :)
(jó, tudom, hogy ehhez a Voyager lassú)

Benikuty 2017.12.20. 21:42:19

@Andrass9: Tévedésben vagy, Ehran csak összerendezte a recepteket. Szakmailag semmi köze hozzá. Ez persze nem kisebbíti a szerepét, ingyen végezte a munkát.
A második mondatodat önmagát minősíti, egyébként mire ez a sűrű altesti utalgatás?

Fenchurch68 2017.12.20. 21:52:09

Jönnek a lányok karácsonyra, herkentyűket meg még a húsnemevő szekció is fogyaszt, lehet, hogy az egyik túrázós napon esti gyorskajának be fog válni, lapul a mélyhűtőben egy adag shrimp.

Most éppen engem is a guta kerülget a töltött káposzta okán, de ennek semmi köze az origóhoz, csak kifolyt a káposzta leve a csomagtartóba, és - bár szeretem a savanyú káposzta illatát és ízét - lövésem sincs, hogy fogjuk megszüntetni a tömény Oktoberfest szagélményt.
Valamint kiderült, hogy a kolléga, akire rá volt bízva, hogy vegyen az ügyfeleknek valami kis helyes repiajándékot, elfelejtette, úgyhogy negyed hét óta aprósüteményt sütök.
Hat félét. Plusz dobozt hajtogatok szép papírból.

2017.12.20. 21:55:19

@Fenchurch68: Ó, jaj. Miért nem a kolléga teszi helyre a dolgot?

Fenchurch68 2017.12.20. 22:28:57

@pizzaszeletvágó: Hosszú...
(Felajánlottam egy hete, hogy úgy, mint tavaly vagy előtte, megcsinálom az ajándékokat - volt már fűszerolaj, bejgli, általam rajzolt naptár - sokkal jobban örülnek az érintettek az ilyesminek, mint egy doboz bolti csokinak. Nem, majd ő elintézi. Holnap viszont már nem dolgozik. Nem a munkát sajnálom, hanem a felkészülés hiányát meg az átverést.)

Dikusz 2017.12.20. 23:11:39

@pizzaszeletvágó: Egy ilyen vezetéknevű hölgynél volt a szállásunk ősszel. Nem túl gyakori név, lehet rokonok is.

Dikusz 2017.12.20. 23:20:31

@Fenchurch68: abból a hatféle sütiből egy kis csomagocska nem jutna nekem? Még segítenék dobozhajtogatni is.

Az azért igencsak érdekelne, hogy miket gondoltál, urambocsá' mondtál a kollégának:)

Fenchurch68 2017.12.21. 09:02:25

@Dikusz: És háromba vágjam mindegyiket, édes jó Lajosom? (hogy átférjen a dróton :)

Mivel igazából nem az én kollégám, hanem az emberem üzlettársa húsz éve, a mondást rábíztam a kedvesemre, én csak gondoltam, nem igazán csúnyát, inkább sajnálom szegényt.
Már évek óta én csinálom ezeket a kariajcsikat :D mert szerintem (meg a cégvezető úr/kedvesem szerint) ilyen, viszonylag kevés pénzből, de annál több munkával összehozott cuccoknak az ügyfélkör - a zöme már huszonéve ügyfél, - tényleg jobban örül, mint egy huszonnyolcadik doboz Ferreronak. Csináltam már sk. adventi koszorút, csecse üvegben fűszerolajat, sk. fürdősót, bejglit, most mivel lett volna időm meg kedvem, aprósütikéket. De kollégánál a sznobfaktor erősen közrejátszik, és hát milyenazmá', hogy nem azonnal beárazható az ajándék... Viszont ő nem is kap a pár hektár barackossal rendelkező partnertől meglepetésszerűen 40 kiló sárgabarackot, bár talán jobb is, úgysem tudnának vele mit kezdeni.

Na, kiventilláltam magam, most megyek, és sk. dobozokba szépen bepakolom az sk. sütit, édesem meg befogja a réMszarvasokat.

Dikusz 2017.12.21. 09:36:00

@Fenchurch68: első olvasásra azt hittem, hogy azt írod édesed mást fogjon be:) (bocs, viccvót)
Én bizony tudnék mit kezdeni 40 kiló sárgabarackkal. Az egyik gyümölcs a kettőből -a másik a szilva- amit szeretek. Bár ezekből sem sokat eszem sajna.

Tényleg jobban örül az ember egy sk. készített ajándéknak, most kaptam egy kicsi mézeskalács házat, amit külön nekem készítettek, nem csak karácsonykor fogom nézegetni, kiteszem a vitrinbe, egész évben látni szeretném:)

Fenchurch68 2017.12.21. 10:54:05

@Dikusz: A házikó is annyira jó ajándék, mert nyilván látod benne a melót meg a rádgondolást.
Pl. most én az emberemnek mit tudnék venni pénzért, ami még nincs neki, vagy nagyon vágyik rá? Az ilyesmit megveszi magának, mikor szükséges. Fogtam négy maradék darab gipszkartont, és a közös nyaralásunk alatt közösen összeszedegetett kavicsokból, kagylókból ragasztgattam rá figurákat. Majd ha már publikus lesz, megmutatom :) szerintem ennek kicsit jobban örül, mintha kapna valami kütyüt, vagy sapka-sálat, vagy nem tudom, még mit szoktak férfiaknak ajándékozni. Exférj és exanyós is süticsomagot kap, kis személyes dekorációval, mert szeretem őket :)
Gyerekek meg kapnak valami sk. cuccot, idén éppen turkáltam sálakat, és kidekoráltam plüssállatokkal a végüket, vannak annyira nonkonformisták, hogy még hordani is fogják. Plusz mindegyiknek egy-egy szívük vágya koncert vagy fesztivál. Meg persze eszünk és jövünk-megyünk.

Isley 2017.12.21. 11:46:32

@Dikusz: Néha ellenőrizd közelről :)). Régen kaptam egy mézeskalács szívet, amit eltettem az emlékek közé, majd el is felejtettem.Egyszer csak molyosodni kezdtek a spájzban tartott élelmiszerek. Kipakoltam, kisikáltam, fertőtlenítettem. És újra, és újra. Véletlenül találtam meg a forrást.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.21. 14:05:51

@Fenchurch68:

Ez a kavicsragasztás nem rossz öltet. Persze csak annál működik, aki fogékony az ilyesmre.

Én a nyárom kapálás közben találtam egy érdekes kvarc darabot, utána kezdtem szedegetni a kavicsokat. Szedtem horzsakövet is,és sokáig törtem a fejem, hogy honnan van. Aztán rájöttem, hogy a tiszai sóderrel onnan a felső részekről jöhetett lejebb. Kezembe veszem, akkor mindig arra gondolok, hogy mennyi évet is tartogatok benne. Amikor meg szintén a kertben talált pattintott követ fogom, az jut eszembe, hogy vajon milyen kéz pattintgatta.

Dikusz 2017.12.21. 14:19:00

@Fenchurch68: Az nagyon jó, hogy vannak ötleteid, mit adj a szeretteidnek, amit te készítesz.
Arra azért kíváncsi lennék, hogy az férfiaknak mi a titkos vágyuk, szigorúan ajándékozási szempontból. Lehet meglepődnék:)))

Dikusz 2017.12.21. 14:20:41

@Isley: Isten őrizz! :)))
Jó, hogy mondod, mer ünnep után pár napra bedugom a mélyhűtőbe, ha egyébként nem porlad el, ez talán megóvja a molyosodástól:)

Fenchurch68 2017.12.21. 16:30:02

@Dikusz: Zokni? Diótorta?
... mit kérdezett Gandalf Frodótól: és nektek mi a hobbitok?...

Fenchurch68 2017.12.21. 16:31:03

Frissítem éppen a Steamet :) de az én karcsiajcsim miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.21. 20:16:44

@Dikusz: Kicsilyánynak vett a nagylyány szülinapra egy sütikiszúrót: komplett mézeskalács házikó és mindjárt jött vele egy mintázó stencil is, amivel az ablak/ajtó stb. még sütés előtt rátehető :)
Kiváncsi vagyok, mit alkotott vele, mert feleségem begyúrt 3 adag mézestésztát, amiből egyet már elvitt sütni ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.21. 20:29:48

Nekem a karácsonyi sütemény a hókifli.

2017.12.21. 20:41:11

@látjátok feleim szümtükkel: ne idegesíts! most megyek havat seperni, 40 méter járda a ház előtt...

Dikusz 2017.12.21. 21:42:07

@Andrass9: Kérhetek fotót az elkészült sütiről? Meg egy poszt, hogyan kell puha mézeskalácsot sütni:)

Az unokafotókat nem lehet eleget nézegetni.
A lányka úgy nyújtja ki a nyelvét, mintha a csak megnyalná a szája szélét. A pici fiú meg azzal a fintorral, meg az égnek álló hajával:)))

Dikusz 2017.12.21. 21:44:19

@pizzaszeletvágó: már csak kiflit kéne a hóba tenni, és neked is lesz hókiflid:)))

Sok hó esett? Itt is havazik, elég rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.21. 22:06:50

@Dikusz: Puha mézeskalács úgy készül, hogy sütsz egy kemény mézeskalácsot és jól záró dobozba teszed. Ha nem elég puha, hámozz meg egy almát és az almahéjat is tedd a dobozba!

2017.12.21. 22:12:44

@Andrass9: szerintem meg tejbe kell falatonként mártogatni, amíg meg nem puhul, pár másodperc... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.21. 22:23:17

@pizzaszeletvágó: Az jó kis mennyiséghez (én a cukros meleg tejet preferálom :).

Kumari aki Nilüfer 2017.12.22. 07:43:56

@Andrass9: Venni kell Radics mézeskalácsos mester standján, celofánzacskósat, az puha, pár nap alatt válik kővé, de akkor jön a mártogatós verzió:DDD

Nálunk flódni, zserbó, és Luca macskája (utóbbi sáfrányos svéd kalács)Meg a Radics..meg amit anyukám hoz, pávaszem, barackmag,kókuszgolyó, és valami csuda sajtos pogácsa, apró, omlós, valami szalalkális alaprecept.Sose tanultam meg....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.22. 19:30:42

@Andrass9: Poszt lesz, meg tán disputa is, de nem épp karácsonyi.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.22. 20:05:55

@Andrass9:

Hát én nem vártam, hanem a mellétől és combjaitól megszabadított kacsatestet megsütöttem, és a csupasz csontokból olyan finom bírsalmás levest főztem, hogy mind a tíz kanalam megnyaltam utána.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.22. 20:14:24

@Waka: Gondoltam tolom kicsit, és egy inkább karácsonyra valót teszek be...

2017.12.22. 20:52:18

@Kumari aki Nilüfer: "szalalkális..." Én nem eszem olyan süteményt, aminek vasúti férfi wc szaga van! :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.22. 21:14:05

@Andrass9:

Miért ne lenne? Mind a két kezemen van öt-öt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.22. 23:02:51

@Andrass9:

Mindig attól függ, mit kell enni, mihez kell használni. Mézhez pont jó kiskanál. Meg cukor nélküli lekvárhoz is.

Dikusz 2017.12.22. 23:03:09

@Andrass9: látatlanba kérhetek kóstolót?:)