Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Zöldborsóleves és mustáros pecsenye kacsamáj petrezselymes kiflikrumplival

2017.12.17. 07:00 Andrass9

Kicsit hosszú a cím, ámde egyszerű az étel. Már tegnap elővettem a mélyhűtőből fél kiló pecsenye kacsamájat (a google szerint így kell írni, bár én inkább egybe írnám), hogy ma abból lesz az ebéd.

30.jpg

Feleségem jelentkezett, hogy rántott, baconbe tekert vagy mustáros legyen. Na jó, gugli a barátom. Érdekes módon a mustárosra egyetlen receptet találtam több forrásból. Hogy ki az eredeti, nem tudom. Én végül a Nosalty-t használtam. És, hamár ebédet főzök, lehetne-e egy kis zöldborsó vagy brokkoli levest? Nos, az utóbbit id. Bush-ra való tekintettel elvetettem (semmi másban nem értettem vele egyet, de a brokkolit egyformán nem esszük :). Zöldborsó meg mindig van a mélyhűtőben!

Mondtam, hogy a májhoz valami krumplit, mire: "sima hajában főttet petrezselyemmel" a válasz. OK ...

Menetrend szerint minden alkatrész megy a pultra:

  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 2 sonkahagyma
  • 3 ek kacsazsír
  • 1 ek mustár
  • 1 ek liszt (BL112 volt itthon)
  • sok tekerés feketebors
  • 2 ek majoranna

Borsóleves:

  • 20 dkg mirelit zöldborsó
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérgyökér
  • 1 zellerszár
  • 1 ek vaj
  • kis csokor petrezslyem

A krumpli köret:

  • 8 szem Cherie (kifli) krumpli
  • 1 ek só
  • nagyobb csokor petrezselyem

10.jpg

Előszöris a levest készítem el, mert kell a hely a deszkán. Sárgarépát, gyöketer meghámozom, felkarikázom. A gyökér vastagabb részét ilyen polipszerűre formázom, mert úgy jól kiadja az ízét, én meg megehetem egyben :) A zellerszárat négybe vágtam (utólagos vélemény szerint negyede is elég lett volna a levesbe). Egy kanál vaj ment a kis tottyosba: az pont akkora, amennyi levest szeretünk enni ketten. A forró vajra egy nagy csipetnyi cukrot tettem (nem kéne, a sárgarépa ilyenkor már elég édes!), valamint egy nagy csipet sót. Ebbe szórtam a karikázott zöldséget, és pirítottam vagy 10 percet. Ezután ment bele a többi zöldség is, valamint a zöldborsó.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Pár percig még pirítottam, bár a borsóból elég sok nedvesség jött ki, így inkább párolásnak kéne neveznem. Másfél liter vízzel felöntöttem, és lefedve hagytam kicsit főni.

15.jpg

Feltettem egy lábasban a krumplit is főni hajában egy kanál sóval. A májat papírtörölközőn leszárítottam (a levét és némi ereket a macska felfalta). A sonkahagymát hosszában felszeltem (nem tudom miért így kell, de ezt írta a recept). A tegnapelőtti kacsacomb zsírjából 3 kanálnyit tettem egy 26cm-es serpenyőbe, amibe a hagymát is eligazítottam. Letakartam fedővel, hadd párolódjon. Ezalatt a májat megborsoztam és megliszteztem az egyik oldalán.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ekkor jutott eszembe, hogy a mustár elmaradt, ezért a másik oldalon megkentem mustárral is a lisztezés előtt. A hagymaágyra fektettem a májakat a mustáros oldalával lefelé. Éppen kitöltötte a serpenyőt. Fedelét rátéve kb 10 percet sütöttem közepes lángon.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ekkor persze a majoranna is az eszembe jutott, gyorsan meg is szórtam hát, majd megforgattam a májat a serpenyőben. Már a zsírjára sült, ezért adtam pici vizet hozzá, és sütöttem még 4 percig, majd levettem a tűzről, mert a krumpli még sehol.

24.jpg 25.jpg

Mivel a kiflikrumpli eléggé kicsi, ezért 35 perc alatt meg is főtt. Már csak le kellett hámozni, meg felaprítani hozzá a petrezselymet.

26.jpg

Amivel a felvagdosott krumplit lerétegeztem egy jénaiban. Én majd megvajazom a magamét ...

27.jpg

Gyors terítés, és már ehetünk is. A leves is kapott egy adag petrezselymet, mert az jó. Szerencsére volt még szélesre sikerült cérnametéltem is, mert csipetkét már nem készítettem (a szárítottnak meg túl sok idő kell a megfővéshez).

28.jpg

Kiszedtem magamnak krumplit, meg májat is. Az előbbit vajjal tupíroztam, míg feleségem a májról kanalazta le a kacsazsírt hozzá (és még ő kérte, hogy semmi zsírt ne tegyek a krumplira :).

29.jpg

Belaktunk alaposan. A levesben a zellerszár csak nekem okozott gondot (pedig zellerevő vagyok), de legközelebb kevesebbel főzöm. A máj puha volt, nem volt rásült kérge sem, hála a hagymaágynak. Ettünk hozzá jalapeno savanyút is.

Jó étel ez a mustáros máj: nagyon könnyűvé tette a szaftját a mustár, remek lekvár jelleget öltött a sonkahagyma, szóval érdekes ízzel gazdagította a palettánkat.

74 komment

Címkék: krumpli hagyma mustár bors vaj majoranna zöldborsó kacsamáj sárgarépa kiflikrumpli kacsazsír liszt gyökér petrezselyem zellerszár Cherie sonkahagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6113274843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2017.12.17. 07:32:16

Ez de nagyon guszti!:)
Különösen a petrezselymes krumpli:D
Neeem...tényleg jól néz ki, étvágygerjesztő, és gerjedek én is már napok óta a petrusos krumplira (meg borsólevesre is). Ez kivitelezhető csirkemájból is, ugye?
Istenem, hol van még a május....

Fenchurch68 2017.12.17. 11:01:03

Gyors, egyszerű és nyilván nagyon finom, az ilyen ételeket szeretem :)
Májfüggő vagyok, de ősszel kicsit gyakran sikerült májas dolgokat főznöm, most egy időre le vagyok róla állítva. Mustárosan még sosem csináltam, pedig a májhoz nagyon passzol, a baconbe csavartat is mindig mustárral eszem, de rákenni még sosem jutott eszembe, kösz a tippet.

A borsólevest (általában a legtöbb zöldséglevest) staubolom, bár igazából nem hiányzik belőle az a leheletnyi sűrítés, csak hát így láttam otthon, és megszoktam.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.17. 11:26:01

@Fenchurch68: A borsóleves nálunk is staubolva volt mondig, én így csinálom, mint Amdrás( bár egy kis csirkeaprólék sokat dob rajta:DD) ha aszépember kívánsága szerint főzöm, akkor hagymás-paprikás alapról indulok, és töltelék a betét.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.17. 11:27:02

Ja, a májat alighanem még a héten megcsinálom, mustárral még sose sütöttem, mustárt csak a rántotthúsra kenek, mert az jó.

Fenchurch68 2017.12.17. 13:06:45

@Kumari aki Nilüfer: Izgalmas ez a töltelék mint levesbetét, már régebben utánaolvastam, csak valahogy nekem a töltelék az sült, nem főtt.
Elvileg egy kvázi zsemlegombóc, úgyhogy miért ne? Na, majd legközelebb, ha kihevertük a kocsonyát.

Mustár mindenhez jó. (Nem szeretem az édességet, de ha lenne valami tuti mustáros mézeskalács-recept, elgondolkodnék.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.17. 13:36:32

Köszönök szépen!
Ami a májat illeti, remek megoldás a mustár, bár az szinte mindenhez jó. Sajna a májat nem merem enni... A chérie krumpli minden évben szerepel a termesztettek között, hálás, bőtermő fajta.
@Kumari aki Nilüfer: Bizony, a csirkeaprólék igen jó bele.
Tegnap megvolt az karácsonyi céges buli, nagyon elfáradtam, 21 főre kellett főznöm a szokásos sült csülök menüt. Délig nyomtam az ágyat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.17. 18:12:44

Jó estét!
Kicsit én is elfáradtam! Reggel betettem a mozdonyba 3 kiló sertés oldalast meg egy kiló marhanyakat. Délután 4-re készült el. Szerencsére a gyerekek elég éhesek és türelmesek voltak :) Már majdnem tökéletes BBQ lett belőle. A marha csodás, az oldalason túl vastag volt a húsréteg. Azért lesz belőle poszt is ...

2017.12.17. 19:28:33

@Andrass9: én tegnap voltam a hentesemnél, meg volt beszélve egy perzselt bőrű disznó első és hátsó lába, meg ami közte van, szóval minden, kivéve a gerinc környéki húsok. Sajnos kicsi lett, élősúlyban nem lehetett több, mint 130-140 kg a dög. Na, annak az oldalasa lett volna jó neked, nagyon szép zsír-hús arányú, el is tettem bőrösen sütnivalónak Szilveszterre, nem is kell malachús.
Ellenben töltöttem 7 kg körüli friss sütnivaló kolbászt.
Megint olyan finom lett, mint szokott, hogy semmi nem kell hozzá, se mustár, se savanyúság, csak egy falat friss fehér kenyér. Minden más íz csak elrontaná.
A húsvétra való sonkát is 'kifogtam' belőle, sózódik.

Várom a posztot!

BOAR 2017.12.17. 23:59:53

Mindenki gályázott?
Én csináltam 23 tányér kocsonyát. Mivel ebben a szezonban ez volt az első, igen rá voltam éhezve úgyhogy öt tányérral már befaltam. Most bűntudatom van...

she_wolf 2017.12.18. 00:12:48

@BOAR:
Megnevettettél, köszi:)
Nem tudom miért, de Garfield jutott eszembe. Ő szokott ilyen
töredelmes beismerő vallomásokat tenni:D

Fentebb sonkákról volt szó. Hmmm...
i.pinimg.com/564x/d5/38/b5/d538b5c610f9492b2a1ee17599bd4539.jpg

BOAR 2017.12.18. 00:22:28

@she_wolf: Garfielnek nagyon bölcs megállapításai voltak. Pl. nem én vagyok kövér hanem az emberiség nagy része alultáplált. :-)
A kötözött sonkáért nem vagyok oda. Legyen egész, legyen szép kerek oszt jónapot...

she_wolf 2017.12.18. 00:44:33

@BOAR:
Én is csak alacsony vagyok:) És egy mártír. Önként vetem magam alá mindazon káros dolgok élvezetének, amiket az embereknek kerülniük kéne, hogy tanuljanak a példámból. De nem tanulnak:(

A mai napra két opció kínálkozott:
1; megyek még shoppingolni
2; bringázás, futás, úszás, mindenféle testedzés.
Ezekből egyik sem valósult meg ugyanazon ok miatt: nem vagyok mazochista:)
Végül itthon maradtam -nem jószántamból. Meggöthösödött életem értelme, úgyhogy ma bővérke voltam. Vagyok. Meg szerintem leszek is. Meg őrmester.
Kérdeztem, hogy miért nem tangában szomszédolt, és még én voltam lehülyézve:(
A mai kaja több hektó citromos tea és frissen facsart narancslé volt.

Dikusz 2017.12.18. 09:32:43

@she_wolf: én is igen alacsony növésű vagyok.
Mert a jelenlegi testsúlyomhoz mérve legalább 2m 20cm magasnak kéne lennem...

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 09:47:19

@Dikusz: Hah, én is úgy döntöttem, a fogyás helyett a növésre gyúrok:DD mert nálam is pont ez a magasság kéne..legalább:DDD

@she_wolf: Málunki a zuhany széjjelverése és új zuhany beépítése volt a hétvégén, amiben én csak az idegrendszereremmel vettem ugyan részt, meg főztem a résztvevőknek( mester és tan..ja, nem a zuram), meg mostam, meg más vászonmunkákkal múlattam magam.De az nem fogyaszt:) Én viszont fogyasztottam a jó kis marhahúslevesből, meg a sült tarjából és rántott csirkéből vegyes körettel, és cékla..

Kezdek aggódni. Ajándék egy fia darab sem, és nincs étrend..holott itt az idő.

2017.12.18. 11:20:12

@Kumari aki Nilüfer: Akkor most azt képzeld el, én hogy aggódom! A fiam ugyanis ultimátum szerűen közölte minap, hogy nem jönnek, ellenben mi megyünk hozzájuk Karácsony estére. Debrecenbe. Tehát nem én fogok főzni. Majdnem harminc éve először. 200 kilométerről nem fogom odalötyögtetni a halászlevet, és semmilyen frissen sültet se. Mire készülnek a fiatalok? Ez az igazi aggodalom! :)
Azért a fagyasztóból viszek egy-két kiló harcsaszeletet, biztos, ami biztos, meg a sütnivaló kolbászból, és egy kis egri vörösbort, ezekkel túlélünk ha kell. :)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 11:38:43

@pizzaszeletvágó: Húúúha...nálunk három a gyermek, egyik még éppenvégzős egyetemista, éppen sehol sem lakik:) Hol itthon, hol a barátjánál, hol a tesóinál a gyakorlata végett, ő még nem hív, a másik kettőnél meg egyszerűen nem férünk el ennyien ottalvósra, Márpedig egy karácsonyi ebéd csakis ottalvósan játszik:) Így mi maradunk még sokáig a központ,bár nagyon úgy alakul, hogy az idén a fele nép nem érkezik(anyukám, öcsémék, de lehet, a nagylányomék sem).Így is leszünk olyan 10 fő körül(nászasszonyomék is előszeretettel befutnak első napi ebédre).Mindenképpen főzök sokfélét , a mennyiség meg, hát, nem tudok keveset, meg megesszük a maradékot, meg csomagolunk, meg viszünk. De az biztos, furcsa lenne vendégnek lenni:DDD

she_wolf 2017.12.18. 14:05:08

@Kumari aki Nilüfer:
Az étrend még csak körvonalazódik nagyjából, és tuti, hogy megint minden az utolsó 2 napra fog besűrűsödni.
Addig beszerzés, helycsinálás van. Meg az uramat összerakni is van legfeljebb 2 napom.
De veletek (sokakkal) szemben könnyített a helyzet, mert nincsenek kötelező tiszteletkörök, és hagyományosan "menni kell/fogadni kell" kötelezettségek.
Igazából akkor sem történik nagy gyalázat, ha szenteste zsíros deszkát eszünk citromos teával, gyertyafény mellett:)
(Csak hulljon a hó, ez az én kévánságom.)

Ajándék. Mijándék? Örülünk, hogy vagyunk egymásnak, oszt kalap;) Neked zuhanyt tojt a Jézuska? Nekem remélhetőleg koncertjegyet fog, azzal alapozok majd a jövő Karácsonyra:D
Hogy bírjam a csápolást szuflával, a jövő évem fogyási kísérletekkel lesz tele:(

she_wolf 2017.12.18. 14:06:15

@pizzaszeletvágó:
Ha beférek a farzsebedbe, elviszel? Valahol a GÖCS-nél kiugrom belőle, ígérem!:D

she_wolf 2017.12.18. 14:10:25

@Dikusz:
Te ne elégedetlenkedj, úgy vagy gyönyörű, ahogy vagy!;)
Elképzellek szilfid alkatú, habkönnyű jelenségnek, és az valahogy nagyon nem passzol az egyéniségedhez. Max. 5 kilót leadhatsz, csak a térgyeid kímélése okán;)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 14:33:28

@she_wolf: Zuhanyt tojt az ördög, a tetőtéri áztatta a lentit, de aztán kiderült, hogy a lenti is áztat..szóval ez kényszer volt, de túl vagyunk rajta(végülis 21 évig bírták, szavam sem lehet)
Mijándékom könyv lesz, kizárólag azt kérek, listám mindig van..azt átadom, és meglepődök, melyiket kapom meg. De vannak kisgyerekek a családban, 12, 9 és 11 évesek, nekik csak legyen már néhány csomag a fa alatt....a nagyok borítékot kapnak, fantáziátlan, de nem szoktak panaszkodni:DDD Apjukom még , akinek csak kék valami, de ki van velem tolva, dec. 5-én van a szülinapja, az ötleteimet akkor ellövöm.
lehet, befizetem magunkat valami áztatós hétvégére..

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 14:35:01

@she_wolf: fogyás= insumed. Kiváló, hatásos, orvosi ellenőrzés mellett, csak durva drága.

2017.12.18. 14:47:10

@she_wolf: oszt te meg honnan tudod, hol van a GÖCS? ;)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 14:48:52

@pizzaszeletvágó: jogos a kérdés:)))
GÖCS meg mint olyan már nincsen is....

she_wolf 2017.12.18. 14:56:39

@Kumari aki Nilüfer:
Az áztatós hétvége nagyon tutiság:)
Nálunk a december Istvános, Karácsonyos, házassági évfordulós, úgyhogy lazán megtehetjük, hogy év közben valami nagyobbacskára vagy értékesebbre azt mondjuk, hogy ez betudva a fa alá:D
Olyan kötelékeink nincsenek, ahol kötelező lenne az ajándékozás, ha valami esetleg beficcen gyerekes családoknál, akkor szülőkkel egyeztetve jól meglepődünk a gyerekekkel együtt:)
Tényleg fantáziátlan, de a boríték az egyik legsimább dolog.
Én már lemondtam arról, hogy meglepjem az uramat valamivel, mert eddig még mindig sikerült:(
Szóból ért az ember:
-Mit akarsz Karácsonyra?
-Anyámszöszét.
-Megnyerted, tessék!

Insumed? Kösz, alkalmatlan vagyok rá. Ne csodálkozz, ez van, ilyen vagyok. Valamit majd kitanázok, és erőst bízom abban, hogy rövidesen nem lesz időm ilyesmivel még foglalkozni sem:D

she_wolf 2017.12.18. 15:00:05

@pizzaszeletvágó:
Édesapám révén nem ismeretlen nekem Debrecen:) Az ő révén rokonaim élnek ott. Pontosan a GÖCS mellett laktak a húgáék, ahol gyerekkoromban a szünidők nagy részét töltöttem.
Nekem az a környék a GÖCS marad, míg csak élek:)

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 15:03:36

@she_wolf: hah..ikrem:) Az insumedet egy alkalommal csináltam sok ideig, - 20 kg. Sajnos, én nem vagyok az a nő, aki reggel és este megelégszik egy pohár fehérjeturmixszal..így két év alatt visszacsúszott kb 15. Újrakezdtem, de már csak kettő hónapig bírtam, lement 7, visszajött 10..most megint ott vagyok, ahol a part szakad, ki sem merem számolni, mit vertem el. Nekem 90 napos szétválasztós volt a nyerő, míg a cukor-köszvény vonal bele nem szólt. Januártól radikális szénhidrát-csökkentésbe kezdek( mijafaxot reggeliznek a népek, és mit vacsorálnak, ami nem jár kenyérrel, de a köszvényüknek sem baxnak oda.....nem is tudom)

2017.12.18. 15:10:51

@Kumari aki Nilüfer: á, nem sokáig élnek már, akik emlékeznek rá

she_wolf 2017.12.18. 15:42:20

@Kumari aki Nilüfer:
Én már csak megmaradok ilyennek, azt hiszem.
Eléggé impulzív vagyok ahhoz, hogy ilyen kötött izék egyáltalán megforduljanak a fejemben. Meg aztán szeretem a spontaneitást is. Az egyetlen rituálé szintű dolog az életemben a kávé, amit ébredés után félvakon megiszom. Annak akkor is meg kell lennie, a ha a kutya a kovászba....
Aztán egész nap elvagyok nélküle.
Az, hogy én kalóriákat, millilitereket, meg hasonlókat számoljak, esélytelen. Még a biztató eredmény érdekében sem, pláne, ha az eredmény ennyire képlékeny.
A "szétválasztó diéta" nálam akkor működött tökéletesen, amikor a Koncz Zsuzsa által is megénekelt úrral éltem szoros kapcsolatban. A szakítás óta már csak a tejbegríztől és a túrógombóctól ég a gyomrom:)

Márpedig ha jövő novemberben ott akarok fékevesztetten ördögvillázni az első sorok egyikében, akkor neki kell feküdnöm a projektnek:D Van rá egy szűk évem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.18. 17:54:27

@Kumari aki Nilüfer: "mijafaxot reggeliznek a népek, és mit vacsorálnak, ami nem jár kenyérrel, de a köszvényüknek sem baxnak oda.....nem is tudom"

Pl. tartósítószer mentes majonézes tojássalátát rizsszelettel. Vagy gluténmentes kenyeret pirítva, felvágottal, virslivel, lekvárral, mézzel, kolbászseletekkel ( aki bírja ), olajos halból készített ízes krémekkel kenve, vacsorára krumplit minden módon, sovány hússal, párolt-pirított zöldségeket, zöldségleveseket, zöldségragukat tészta nélkül- de mehet bele hús is, rizstésztából készült bármit. Minden féle főzeléket rizslisszttel vagy burgonyaliszttel sűrítve.
Közvényesek nagyon sovány húst, de inkább halat, csirkét, ezekből lehet ízes kencéket is keverni.
Én nagyon szeretem a majonézes babsalátát, csicseriborsót pirítóssal.
Gluténmentes lisztekből, főleg riszlisztból készült sütiket reggelire kávéhoz, teához. Sajtokat, főként a soványabbakból.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 19:33:23

@látjátok feleim szümtükkel: Én egyszerűen nem tudom rávenni magamat a folytonos pampuckálásra..tojás sem gyere be, epeműtött vagyok.Ezt csináltam valameddig, de belefáradtam.Evvan.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.18. 19:37:59

@pizzaszeletvágó: Van rá példa..képes vagyok kenyér nélkül enni némi főtt császárt, ha jó húsos..de vannak következményei, közel kell maradnom a fajanszhoz, az a biztos.

Dikusz 2017.12.18. 22:50:19

@Kumari aki Nilüfer: Ha azon múlna a fogyókúrám sikere, hogy ne egyek kenyeret, akkor én nádszálkarcsú lennék. Nagyon kevés dolog van, amihez kenyeret fogyasztok, van hogy két hétig sem veszek kenyeret. Nálam az a gond, hogy szeretek enni, de nagyon. A gyümölcsöt, zöldséget, salátát viszont nem szeretem kicsit sem.

Nyilván tudod, hogy a fogyókúrás gyógyszert nem véletlenül szabad csak orvosi ellenőrzés mellett szedni. Húsz évvel ezelőtt két-vagy három hónapig szedtem egy azóta betiltott gyógyszert, kétségtelenül hatásos volt, 10 hónap alatt fogytam 30 kg-ot. Leblokkolt annyira, hogy el tudtam hitetni magammal, nem vagyok éhes. Több liter vizet ittam meg naponta, és kizárólag délben (reggel, este semmit) ettem minimális mennyiségű ételt. Az idegeimnek nem tett jót a gyógyszer, az biztos. Azóta rájöttem, hogy nem ez a tuti módszer, hanem az e terület tevékenykedő országos hírű szakorvos szerint (ugyan nem nekem tanácsolta akkor) nem kell annyit enni. Sürgősen próbálkoznom kell újra, a saját érdekemben. Mondjuk igaza volt, de azért van olyan, hogy nem csak ezen múlik a dolog.

Csináljunk együtt fogyókúrát, aztán beszámolunk az eredményről:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.18. 23:32:12

@Dikusz: Valami nem gömbölű itt lyányok! Gasztroblogon fogyókúrázni????? Akkor én minek főzök???
Olvassátok a Fickó blogját, attól garantáltan lefogytok :)))

she_wolf 2017.12.19. 00:06:10

@Andrass9:
Minek főzök, minek főzök....nekem főzöl!
Én csak olvasok a kajáról, gondolok rá, vagy éppen most, hogy csak a karácsonyi menüt próbálom összerakni is, kilókat hízok naponta! Brühühü.
Egyébként pedig nem, mert tartom a súlyomat (nem mondom meg, mennyit:P):D

@Dikusz: ötlete csapnivaló (bocs, szívem!), fogyózzon az, akinek sok anyukája van! Reformálásról lehet szó, és itt köszönöm meg @látjátok feleim szümtükkel: javaslatait:)
Azt még úgy meg lehet mókolni, hogy a hedonizmus is képviseltesse magát benne egy picit;)

she_wolf 2017.12.19. 00:07:20

@Andrass9:
Ja, a krapek tippjeitől csak a bankszámlám fogyna, és a zsének máshol van helye.

Dikusz 2017.12.19. 00:22:39

@Andrass9: De én hiába várom a fénypostát nyitott ablakkal, akkor sem jön komatál, palacsinta, rántott borjúláb, meg halászlé:)))

Nekem nagyon megfelel ez a blog, a fogyókúráról meg csak beszélünk. Nem csak én, hanem ahogy látom a többiek is, különösen így karácsony táján.

Tegnap beszéltem telefonon Angliában élő barátommal. Szeret és tud főzni ő is. Meg szoktam kérdezni tőle mindig, mit csinált éppen. Azt mondta, hogy most "chicken tikka masalát" készített, és remekül sikerült. Mégcsak nem is hallottam eddig róla (de el fogom készíteni), azt hittem nemzetközi (finn, indiai) étel. Az egyiket eltaláltam, de az nem a finn volt:))). Ti ismeritek?

Dikusz 2017.12.19. 00:25:38

@she_wolf: hiszen ezt mondom én is, gondolatban fogyózom csak. Van is olyan hűtőmágnesem, amire az vagyon írva, hogy: "a hűtőhöz futás nem sport":)))

she_wolf 2017.12.19. 00:28:03

@Dikusz:
Te nem olvasod a netet, édes szívem? Mindenhol cirkuszos a rendelés, a csomagszállítás, a teleportálás pedig még nagyon odébb van:(
Ha lehetséges lenne....
Be nem kívánom neked, hogy a halászlét mocis futár vigye neked kicsi bográcsban:D
A rántott borjúlábat hamarabb meg lehetne oldani (éljen a robotika!):D
Palacsinta, mi? Részeg szomszéd meg UFO-t jelent, igaz-e?:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.12.19. 07:39:16

@Dikusz:

Erről jut eszembe, mint éhesen éberedőnek, hogy nagyon jó garam masala fűszerkeveréket vettem, olyan ledarálósat, szenzációsan jó íze van, csikkenen próbáltam ki.:D

Kumari aki Nilüfer 2017.12.19. 07:54:08

@Dikusz: Én igen, a lányimmal együtt szeretünk indiai kajákat enni:)

Belevághatunk valamibe, ami nem kúra, hanem kis változtatás, apró lépések..és beszámolhatunk:)
Mondjuk, ötven kilós, zöld szemű, vörös hajú démon soha nem leszek:DD nem is voltam, tegyük hozzá!

Dikusz 2017.12.19. 09:19:49

@she_wolf: neeem ufót, hanem a fénypostát, azokból az ételekből, @Andrass9: főzött, és én bejelentkeztem érte. A palacsintát különösen vártam:)
Utána eszembe jutott, hogy nem is volna olyan jó, hogyha egyszerre érkeznének a kért ételek az ablakon keresztül. Micsoda csörömpölés lenne:)))

Dikusz 2017.12.19. 09:25:32

@látjátok feleim szümtükkel: Rákerestem, mit is jelent a garam masala. Megtaláltam, biztosan nagyon jó, de azért nem ajánlanám, hogy reggelire azt fogyaszd, csak úgyálánatúre meg pláne:)))

Dikusz 2017.12.19. 09:36:53

@Kumari aki Nilüfer: tényleg belevághatunk, hátha elérünk valamit, és az eredmény nem az lesz, hogy a csodahüttőt érjük el, ahová a kaját dugdossuk:)

Én, mint zöld szemű, vörös hajú démon hehehe...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.19. 10:05:44

@Dikusz: @she_wolf: Küldözgetem én, de az oligarchák még azt is ellopják ...

Fenchurch68 2017.12.19. 10:37:07

@Kumari aki Nilüfer: Szentül hiszek abban a nem túl tudományos feltevésben, hogy mindenkinek megvan a maga genetikailag bekódolt ideális súlya (bocs, tömege), ami nagyon keveseknél esik egybe az aktuális orvosilag előírt/társadalmilag helyesnek tartott trendekkel. Lehet ez alá/fölé menni önsanyargatással (nekem kifejezetten önsanyargatás, ha pl. reggeliznem kell), akár egy életen át is lehet így lavírozni, csak éppen semmi értelme.

Momentán bármelyikőtöktől átvennék 5-6 kilót, jöhet ablakon át is :) (engem a stressz fogyaszt, de nagyon, és most jutott belőle elég, szeretteim meg b*szogatnak miatta, ami külön rátesz egy lapáttal.)

Fenchurch68 2017.12.19. 10:41:23

@Fenchurch68: (Ja, és zöld szemem max kontaktlencsével, a vörös haj meg csak vegyiárukereskedés kérdése, de nem áll jól.)

A démonról meg mindig ez jut eszembe:
"Mohos falak közt, büszke omladékon,/Egy romos, régi várban élt a Démon/Kinek az arca sápadt babaarc volt,/Karja köréd fonódó két lián./S míg vérszagot a szél süvítve hajszolt,/Nutellát ő kenyérre kenve majszolt,/Egy pillantása megperzselte szíved,/És drapp méhecske volt a zokniján."

Kumari aki Nilüfer 2017.12.19. 11:57:44

@Fenchurch68: Én is hiszek ebben,m de a rosszakaróim szerint ez csak lustaság meg kövérdisznó duma, amitől én meg nagyon megsértődök.Mondjuk, elég kevesen vannak, hálistennek:)
de adnék én boldogan akár 30 kig-ot is, nem sajnálnám, és még akkor sem lennék csontváz.

Ja, hát HA 50 kiló lennék, akkor már csak 20 évesnek kéne lennem, és jöhetne az a kontaktlencse meg hajfesték:DDDDD
Erre azért viszonyleg kevés az esélyem:DDDD

Dikusz 2017.12.19. 12:44:19

@Kumari aki Nilüfer: ezt mondhattam volna én is, rám is igaz...

Még akár meg is ideologizálhatnánk azzal, hogy büszkék is vagyunk a kövérségünkre. Ha meg rákérdeznének a kedves rokonok, hogy miért, akkor emelt fővel mondhatnánk azt: miért ne, ha nem lennénk büszkék, akkor is kövérek lennénk:))) (viccvót)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.19. 12:45:48

Köszönök szépen!
Megvolt az első karácsonyi kanyar a boltokban. Odébb lesz még a vége, igyekeznem kell. Tegnap megint zenei aláfestés volt, négy zenésszel, kicsit másnapos vagyok. Reggel vittem némi pecsenyezsírt meg friss kenyeret az éhező kollégáknak, aztán sütöttem egy adag ANZAC kekszet egy másiknak, aki megyen a kerítés mellé karácsonyozni, legyen szegénynek egy kis kalória. Tegnap sütöttem egy poszt, csúnya malőr volt, de mesélek majd róla okulásképpen.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.19. 13:27:08

@Dikusz: Én egy kis faluból származom, mikor hazamegyek, az idős nénik(gondolhatod, milyen idősek, ha én vagyok 61:DD mindig örvendeznek: de jól nézel ki!!:)))))) Arrafele erre azt illik válaszolni: jól hát, nem eszek én panaszost:)

Dikusz 2017.12.19. 13:33:35

@Waka: A bolti kanyart értem, de jó kis karácsonyi kanyar lehetett az is, ahova négy zenész kísért el:).

A pecsenyezsír FRISS kenyérrel nekem is jól jönne. Bármennyire is ismerős vagyok a pékségben nálunk, jó ideje nem sikerült kikönyörögnöm tőlük frissen sült, még forró kenyeret. Hetekig elvagyok kenyér nélkül, de a forró kenyérért odavagyok.

Arra én is gondoltam már többször, hogy ünnepek környékén sütök én is ajándékba. Van a közelünkben egy mentőállomás, rájuk gondoltam. Sokszor volt szükségem rájuk az elmúlt pár évben, nem akármilyen munka az sem, amit ők végeznek.

Azt a sült poszt már várom, nem csak a receptleírással, hanem a történettel egyetemben. Csak nem Cip úr egyik kakasa a szereplője, vagy az a madárkolónia már elfogyott?:)))

2017.12.19. 13:36:11

@Andrass9:

"Valami nem gömbölű itt lyányok! Gasztroblogon fogyókúrázni?????"

Dehogynem! Valami itt nagyon is gömbölyű! Itt-ott. :DDD

Dikusz 2017.12.19. 13:45:54

@Kumari aki Nilüfer: :))) Szeretem ezeket a mondásokat. Többek között ezért is nézem az Ízőrzőket, mert abban még elő-előjönnek a régi szavak. Nem úgy mint a mára már gasztro-reklámműsorrá vedlett, jó drága helyeket s***nyalósan ajnározó angyalka.
Jópofa tapasztalat volt, a nyáron tíz napot voltunk túrázni szegedi barátaimmal. Az alatt a tíz nap alatt néhányszor én is észrevettem magamon, hogy szögediesen mondok néhány mondatot, ráadásul úgy, hogy a szállásadónőnk hódmezővásárhelyi. Azok sokkal jobban öz-nek, mint a szegediek:)

Az lesz furcsa majd, ha azt kérdezik no nem az idős nénik, hanem a volt iskolatársak kezüket összecsapva, hogy: jéééé, te még élsz??? :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.19. 21:11:47

@Dikusz: A kanyar ma volt, a zenei kíséret tegnap. A madárból egy levesre való van még, de abból nem lesz poszt, van már leves dögivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.19. 21:44:12

@Waka: Pedig a leves általában fogyókúrás :))) Na jó, nem mindegyik ...

she_wolf 2017.12.20. 00:15:39

@Kumari aki Nilüfer:
"Mondjuk, ötven kilós, zöld szemű, vörös hajú démon soha nem leszek:DD nem is voltam, tegyük hozzá!"

Én vótam, bibibííííííííí:P
16 évesen elkezdtem őszülni, aztán pár évig kékesfekete voltam. Amikor már +10 évet rakott a képemre a fekete haj, akkor átvedlettem veresre, és ez tartott kb. 2 évvel ezelőttig. Szörnyen ronda, ahogy nő lefele:( Úgyhogy egy ideje már szöszke-csíkosként tengetem az életemet.
És ződ a szemem:P Vagyis hát no.... olyan ződes árnyalatú pocsolyaszín:D
Egyébként pedig az összes BMI bekaphattya, hiába 48 kiló lenne az ideális súlyom, 52 kilósan voltam a legjobb formámban:D

Most már kezdek magamhoz térni.
Említettem, hogy meggöthösödött az uram. Óvtam, ápoltam, kiszolgáltam, aggódva lopakodtam a hálóba, hogy él-e még.....köszönetképpen rám ragasztotta a dögrovást:(
Tegnap még csak köhécseltem, és mára sikerült is belemerítkeznem a legmélyebb bugyorba. De hát nem véletlenül van nekem kegyszeres ládikám;)
A lehető legrosszabbkor esett ki egy teljes napom, be voltam ugyanis táblázva. Brühühü.

she_wolf 2017.12.20. 00:18:31

@Waka:
Merő mulatság az életed:D

she_wolf 2017.12.20. 00:20:22

@Andrass9:
Tsülkös bablé tsipetkével. Az ám milyen fogyókúrás! Pláne finom kenyérrel, 20%-os tejföllel (azt szabad?):D

she_wolf 2017.12.20. 00:39:13

@Fenchurch68:
A reggeli. Lehet, hogy mink is "tesók" vagyunk? Elnézem az uramat, ahogy reggel komótosan nekiáll reggelit készíteni, és azt nagy műgonddal megenni.
Nálam a reggeli csak máshol működik. A "máshol" ebben az esetben az "akárhol, de nem itthont" jelenti.
Anyósoméknak volt Szentendrén egy kis hétvégi házuk, néhány gyümölcsfával (cseresznye, meggy, sárgabarack). Ha ott voltunk, képes voltam kora reggel(!!!) arra ébredni, hogy éhes vagyok.
Itthon általában délután 5-6 körül kezdem főzni a "reggelit", ami mindig egy kiadós kaja:)
Tutibiztos, hogy több ok mellett ez is komolyan szerepet játszik a túlsúlyomban.

Stresszelni én is tudok, de a súlyomra ez semmilyen szempontból nem hat.

Kumari aki Nilüfer 2017.12.20. 08:05:28

@she_wolf: mindhárman rokonok vagyunk:DD Én sem reggeliztem vagy 40 évig,(gyermekkor ide nem számít, levontam:D/ tíz előtt végképp soha. de aztán jött egy gyomor és nyombél gyulladás, és mostanában az első kávé UTÁN muszáj valamit ennem, széjjelszedi a gyomromat. Márpedig kávézni kell.Sokat.

Én is korán őszültem, de soha nem festettem, mert ismerem magam, soha időben nem mentem volna a hajászhoz, a lenőtt haj meg brutál ronda,énbelőlem meg a hiúság annyira hiányzik, hogy már magam is alig hiszem:)

Fenchurch68 2017.12.20. 09:57:51

@she_wolf: Egyáltalán nem biztos, hogy a napi egyszeri vagy kétszeri evés bármit is rátenne a súlyodra, benne vagyok egy IF (intermittent fasting, időszakos böjt) csoportban, ahol többen sokat fogytak. Ennek a lényege, hogy a nap 24 órájában van egy olyan "időablak", mikor az ember eszik, egyébként meg nem. A 18/6 a legélhetőbb, hardcore-ok 20/4-ben nyomják :)
Én azért kezdtem ennek utánaolvasgatni, mert utáltam, hogy mindenki ufónak néz, amiért nem eszem naponta ötször keveset, hanem csak egyszer vagy kétszer, de jó sokat :D
Biztos vagyok benne, hogy aki egyébként úgy lenne jól, hogy sokszor eszik keveset, annak ez csak annyira működne, mint bármi más eszetlen diéta (amit az ember egy darabig hősiesen kibír, aztán rájön, hogy nem szeretne élete végéig így maradni). Nekem azért volt reveláció, mert rájöttem, hogy nem vagyok ufó (vagy legalábbis még nagyon sokan jöttünk ugyanarról az űrhajóról).

Haj: voltam vagy húsz évig rövid (nagyon rövid!) szőke, aztán édesem rávett, hogy növesszem, aztán arra is, hogy visszafessem barnára, most meg én vettem rá, hogy hadd vágjam le megint Pistikére, mert rosszul érzem magam vállig érő hajjal :)
Fodrásznál háromszor voltam életemben, de sose úgy jöttem ki, mint ahogy elképzeltem, szóval inkább festem/vágom magamnak. (Most éppen frissen festettem-vágtam, kaptam is egy bókot kora reggel, mondta az új lakó, hogy látott bennünket valamelyik nap, és mennyire hasonlít hozzám a húgom :D )

2017.12.20. 10:59:23

@Fenchurch68: "Mindent vagy semmit" helyett: "Mindent és semmit". :)
Igen. Ez működik. Egészséges ember esetében mindenképpen lehet vele 20-30 kiókat fogyni és megtartani.
Példákat tudok mondani a környezetemből.

Ugyanakkor van ellenjavallata ennek is sajnos. Epeműtött/epeköves betegek nagyon nehezen tolerálják, nekik a napi sokszor kicsit szükségszerű. Az emiatt szabályozatlanul csordogáló epesavak ugyanis komoly betegségeket okozhatnak, gyulladást, felmaródást, fekélyt, hajlam esetén rákot. A gyomorban a 'lefolyónál', vagy a nyombélben. Ha még reflux is van mellé, akkor a nyelőcső alsó szakaszán is. Ezt a problémát a folyamtosan kevés étkezés rendben tudja tartani. 8tudom, könnyű belecsúszni így a sokba)
Súlyosabb, előrehaladottabb cukorbetegségben is problémás lehet ez a diéta, az inzulint hozzá állítgatni, mindenképpen nem önjelölt pénzes, hanem valóban hozzáértő szegény csóró állami, kellően empatikus szakorvossal konzultálni kell. (tudva, hogy ha mégis sikeres a fogyás, jobb lesz a cukor is, de óvatosan ilyen esetben)

2017.12.20. 11:15:08

@Waka:

"Tegnap megint zenei aláfestés volt, négy zenésszel"

Csak nem vonósnégyes volt?
Hasonló végjátékkal, mint ez itt:

www.youtube.com/watch?v=vhIKAdnYw2g

:)

Fenchurch68 2017.12.20. 17:27:42

@pizzaszeletvágó: Tudom, anyámnak, aki refluxos, és pótapukámnak, aki cukros, nem is ajánlgatom.
(Meg egyébként senkinek se, azt se tudnám, hogy létezik ilyen, ha nem a nekem megfelelő és üdvözítő étkezési formulára kerestem volna valami elnevezést :)
Pótapukámról pont egy éve derült ki, hogy cukorbeteg, lefogyott 25 kilót, akkor is gyönyörűen tartja a diétát, ha nem áll mellette az anyám a kistányéron kiadagolt kajával, bár két hete megállapította, hogy ez egy drága betegség, mert kellett vennie új nadrágokat. Nagyon meg van vele elégedve a diabetológus is, a háziorvos is, mondták, hogy így 70 körül, pláne férfi létére, ritka az ilyen fegyelmezett páciens.

2017.12.20. 17:43:41

@Fenchurch68: gratulálok neki! tényleg igaz, amit mondanak.
Pont erről van szó, ha időben és tudatosan elkezdenék az emberek, amit javasoltál, ők is boldogabbak lennének és mindenki más is. Az az irány a jó, teljes mértékben támogatható, amit felhoztál, az "ablakos evés". Dikusznak ez nagyon menne, mindig nyitja az ablakot... :))))

2017.12.20. 18:48:40

@Waka: mindkét esetben az a lényeg, hogy a "rézelejét" le ne nyeljük. Meg a "faszeszt" se, ha fafúvós lenne a hangszer. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.22. 19:27:12

@pizzaszeletvágó: Hát fa nem volt, ellenben némi ezüst igen. Prémium trombita.