Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Rizsben párolt csirkecomb Tom Yum ízesítéssel

2017.12.08. 07:00 Andrass9

Nem tudok neki nevet adni, mert hirtelen elhatározásból készítettem (vagy pontosabban fogalmazva ráéheztem a csirkére, a rizsre és valami Thai ízre is).

27.jpg

A csirkét a csodahüttő biztosította, ahova egy fél nap sóban és majorannában történő pácolás után került be. Tudom, hogy nem sózzuk a húst, de eleve az volt a célom, hogy a só kiszívja a levet a húsból. A Tom Yum paszta meg szembejött velem a kamrában...

Nem sok egyebet használtam hozzá:

  • 2 nyúzott csirke felsőcomb
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 2 dkg füstölt karaj
  • 3 ek olivaolaj
  • 1/3 Tom Yum paszta (ez egy Thai leves sürítménye)
  • 1 tk Thai Piros Csili szósz (saját termesztés)
  • 4 marék rizs
  • 1 tk majoranna
  • 1 dl száraz rozé

10.jpg

Egy 26cm-es serpenyőben felhevítettem az olajat. Gyorsan felszeleteltem a hagymát, fokhagymát meg a füstölt karaj felét. A csirkét megsóztam és majorannáztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beleszórtam az olajba a hagymát és pirítottam, míg aranyló nem lett. Ekkor belekevertem a Tom Yum pasztát, amit jól eldolgoztam a hagymával. Rászórtam a karajkockákat és annak fehéredéséig pirítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Belemertem a 4 marék rizst, és lepirítottam, hogy mindenütt bevonja egy kis olaj a szemeket. Nem éreztem eléggé meggyőzőnek a fűszerezést, ezért a saját Thai Piros Csili szószomból is adtam hozzá. Helyet csináltam a serpenyőben a comboknak, és mindkét oldalán megpirítottam húst.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Felöntöttem egy deci borral - az nem árthat neki.

23.jpg

Amikor a bort felitta a rizs, feltöltöttem annyi vízzel a serpenyőt, hogy ellepje a rizst. Lefedve addig főztem, míg az összes vizet felszívta a rizs (kb 25 perc volt a képekből itélve).

24.jpg 25.jpg 26.jpg

Már csak tálalni kellett egy kis kovászos uborkával.

28.jpg

A csirke kiemelkedően ízes volt, de a rizsen alig érzett a Tom Yum szósz. Még csípni is elfelejtett.

Legközelebb egy egész tasaknyit teszek bele, vagy a saját hasonló szószomat használom erre a feladatra.

49 komment

Címkék: bor hagyma fokhagyma rizs majoranna olivaolaj tom yum füstölt sonka csirkecomb filé Thai csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6212887912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.12.08. 08:54:41

Nagyon finom lehetett, ennék belőle. Olajat csak az étel jellege miatt használsz, vagy mindig azzal főzöl?

Most énekli a rádióban Psota Irén a "Két kicsi kecskét".
Kisiskolás voltam, amikor egy iskolai ünnepélyen a két legjobb tanulóval együtt énekeltük. A tanulmányi eredményeimmel nem nagyon dicsekedhettem, de mai szóval leénekeltem őket a színpadról. Onnantól ajánlgatták, hogy vigyenek el a szüleim a rádió gyermekkórusába, de erre esélyem sem volt. Semmi keresnivalója ennek a blogon, de ez a kevés sikereimnek az egyike:)

Attilajukkaja 2017.12.08. 11:00:36

Érdekes elgondolás. Én valószínűleg egy Tom Yam szószos csirkét készítettem volna sima jázmin rizzsel. A végeredmény kb. ugyanez lett volna, kivéve, hogy tettem volna bele plusz chilit (mert én szinte mindenbe teszek plusz chilit). :o)
Amúgy kicsit meg vagyunk fázva, ezért tegnap nálunk is thai leves volt, sok gyömbérrel és chilivel. Tom Yum krém is volt benne. Meg roppanósra főtt zöldségek. Meg garnéla. Meg kókusztej. Egy nagyobb üvegtálka aljára pakoltam a beáztatott üvegtésztát, egy nagy marék friss babcsirát, durvára vágott nyers csiperkét és paradicsom szeleteket. Mindenki megkapta az individuálisan előkészített ibrikét és a külön tálkában felszolgált zöldhagymakarikát, lime-ot és zöld koriandert. Majd annyi levest mert rá, amennyi jól esett. Igazi testet-lelket melengető egytálétel lett belőle. Kitisztította az arcüregünket! :o)

@Dikusz:
"ez a kevés sikereimnek az egyike"
Ez kedves sztori volt! :o)

Attilajukkaja 2017.12.08. 14:30:14

András!
A füstölt karaj miért kellett bele?
Én azt hiszem, hogy füstölt karajt még életemben nem is láttam. :o)

2017.12.08. 14:48:47

Tőlem nagyon 'távol kelleti' magát ez az ízvilág. Ezért is nem szólok hozzá érdemben. Talán ha egyszer kóstolnám eredetiben, de még esélyt se adok magamnak erre.

Attilajukkaja 2017.12.08. 15:09:13

@pizzaszeletvágó:
Mi számít eredetinek? Csak amit Thaiföldön eszel thai alapanyagokból, vagy az is megfelel, ha itthon elmész egy thai étterembe, ahol egy thai szakács készíti el neked az ételeket? :o)
Budapesten ma már elég sok thai étterem van. Érdemes kipróbálni, mert fantasztikus az ízviláguk. És egyáltalán nem csípős, ha nem úgy kéred.
A vidéket ebből a szempontból sajnos nem ismerem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 16:08:37

@Attilajukkaja: Profi Tom Ka Goong levest főztél :) Gratulálok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 16:10:31

@Dikusz: Olajat csak ott, ahol nem lehet zsírt használni :)
A rádió kórusát megúsztam, de a 8 év zenei általános elég mély nyomokat hagyott rajtam ... (bár néptáncolni megtanultam, azt tovább is csináltam)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 16:11:36

@Attilajukkaja: Mert a csirke nekem nem hús :)))
Amúgy meg csak úgy, mert van és finom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 16:13:45

@pizzaszeletvágó: Ha Pesten jársz, és van rá időd: Kisparázs a Kazinczy utca 7 szám alatt. Pirinyó, de bátran nevezem authentikusnak.

Attilajukkaja 2017.12.08. 16:29:14

@Andrass9:
"Profi Tom Ka Goong levest főztél :)"
Az lett volna, ha nem Tom Yam pasztából készítem. És nem teszek bele tésztát. :o)
(Tom Ka süritményem is van itthon, ha olyan vendég esik be, aki nem bírja a csipőset.)

"a csirke nekem nem hús :)))"
:o))))

"Kisparázs a Kazinczy utca 7 szám alatt"
Vagy a Parázs a Jókai utcában. Ugyanaz a társaság, de nem pirinyó. Viszont isteni!!!

Attilajukkaja 2017.12.08. 16:36:00

@Andrass9:
Visszatérve a csirkére. Nem pontosan értettem a mondandód lényegét. Én azt kérdeztem, hogy egy ilyen táj (thai) jellegű kajába miért kell füstölt húst tenni. Azért kérdeztem, mert szerintem elnyomhatja a citromnád-galangal (esetemben gyömbér)-lime alkotta szentháromság lágy ízvilágát. Persze lehet, hogy tévedek.

Attilajukkaja 2017.12.08. 16:44:39

@pizzaszeletvágó:
"megfontolom!"
Nincs mit megfontolni! Rá kell szánnod magad. Ha nem ízlik (amit nem tartok valószínűnek), akkor is elmondhatod, hogy te már tudod, milyen az a thai kaja. :o)
A Kazinczy és a Jókai utcán kívül is van már jó néhány Wok étterem a belvárosban. Ha rászánod magad, szívesen segítünk, hogy a legmegfelelőbb helyen kóstolhass.

Fenchurch68 2017.12.08. 17:27:44

@Attilajukkaja: Nekem a Mikulás egy szép darab füstölt karajt hozott a csizmámba, tudta, hogy csokival nem tud meghatni.
(Bár pont úgy eszem, mint mások a csokit: felvágom szeletkékre, és ha arra járok, elrágok egy-két szeletet nasinak, aztán csodálkozom, ha elfogyott :)

2017.12.08. 17:44:06

@Fenchurch68: :D
Ismerős család gyerekei: három gyerek közül, amikor kettő csokit kap, akkor a harmadik sajtot. :)

Dikusz 2017.12.08. 17:55:41

@Fenchurch68: én a téliszalámit eszem úgy:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 18:06:48

@Attilajukkaja: A Kisparázs 2.-t nem javaslom. Más a szakács, ezért egész más ízeket vonultat fel (sokkal inkább "magyar" izléshez idomítva). De ez csak néhányunk véleménye, akik mindkettőt próbálták többször is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 18:08:41

@Attilajukkaja: Nem nyomta el. Legalábbis ilyen kis mennyiségben csak érdekesebbé tette az ízét. Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 18:10:01

@Fenchurch68: A kedvenc a füstölt szűzpecsenye, de mindkettő hasonló sorsra jut nálunk :)

Dikusz 2017.12.08. 18:18:13

@Andrass9: mikor jártál arra, és milyen volt az étel minősége?

Kb egy évvel ezelőtt a Soroksári úti Tom Yum (halványlila segédfogalmam sincs ez mit jelent)bisztróban ettünk, mert jó híre van, sokan járnak oda, de a valóságban rajtunk kívül egy pár volt az étteremben. A helyiség valamikor késdobáló volt, az átalakítás eléggé igénytelen, de legalább drága volt. Biztos bennem van a hiba, de az étel íze semmiben nem különbözött a tucat kínai büfében kaphatótól.

Dikusz 2017.12.08. 18:19:11

@Andrass9: Gondolom ugyanarra a sorsra, amire nekem itthon:)

2017.12.08. 20:53:29

Képzeljétek!
Ebben a faluban a Nyugdíjas Klub Mikulás ünnepséget szervezett. Az önkormányzat is támogatta pénzzel, a kultúrház is.
Ugye milyen szép?
Magatok elé képzelitek azt a sok önfeledt gyerekarcot, egy kis Mikulás napi gyerekműsort, vicces Mikulással és egyéb jelmezes manókkal, rénszarvasokkal. Kis ajándékkal a gyerekeknek, a nyugdíjasok unokáinak, kis csoki, kis gyümölcs. Vidám, kipirult gyerekarcok. Igazi családcentrikus, közösség megtartó erő az ilyen, bármelyik faluban. A mamák sütnek, a papák díszítenek. Igazi családi ünnep, bármelyik falu csak irigyelheti az ilyet.

Na akkor ezt most gyorsan felejtsétek el.

A rendezvényen 65 éves volt a legfiatalabb résztvevő, voltak vagy százan. A nyugdíjasok ugyanis saját maguknak szervezték a Mikulást, önkormányzati pénzen, gyerekek nélkül. Ettek, ittak, hazamentek. Senki nem sütött, senki nem díszített, ezek soha, egy rendezvényre se, mindent rendeltek pénzért. Persze mindannyian kaptak Mikulás csokit és egyéb ilyesmit, az alpolgármester pénzéből.

Azóta is leesett állal gondolkodom, vajon én ülök fordítva a lovon? Én vagyok fordítva bekötve? Mi a véleményetek?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.12.08. 20:53:34

Köszönök szépen!
Éppen jó, a comb nem szárad ki, a rizs felszippantja a szaftokat.
A füstölt íz nem ronthat rajta, tán nem autentikus, de finom. Olyan magyaros táj.

Fenchurch68 2017.12.08. 21:05:04

@pizzaszeletvágó: Amit erről először mondanék, az még itt a kocsmában sem bírja a cenzúr

Itt most három sort kitöröltem, felrobbantaná a budai úrilány imidzsemet.

Dikusz 2017.12.08. 21:49:34

@pizzaszeletvágó: én holnap megyek abba a faluba, ahol a Nyugdíjas klub tagja vagyok. Mikulás-ünnepség lesz. Házi sütemény/ itóka mindig van, a mikuláscsomagot a klub állja.
A polgármesteri hivatal a nyugdíjas napot állja+ éves támogatást is ad, vagy maga a polgármester vendégeli meg a klubtagokat.
Van a falunak énekkara (nemzetiségi), profi módon énekelnek, több helyezésük is van, idén elsők lettek. Előbb-utóbb mindig dalra fakadnak, ilyenkor bekapcsolódnak a helyiek is. Nagyon szeretem hallgatni, bár egy kukkot sem értek belőle.

De arra gondosan figyelnek a tagok, nehogy a másik többet egyen/ kapjon ugye? Általában meg igen erősen kritizálják az ingyenkaját.
Túratársaim között meg van olyan, aki egy másik kerület mozgássérült klubjának tagja. Ő nem mozgássérült, nem is kerületi lakos, tehát teljes tagdíjat fizet, akkor sem fogadna el ingyen semmit, ha adnának neki. Ha kirándulásra, üdülni mennek (komoly támogatást kapnak az önkormányzattól) akkor természetesnek veszi, hogy teljes árat fizet. Plusz még segíti is a mozgássérült tagokat, mindig, mindenben. Mégis felemlegetik neki, hogy őneki nem jár semmi, nem a kerületben lakik. Árgus szemekkel figyelik, hogy nehogy kapjon mikuláscsomagot...

Dikusz 2017.12.08. 21:50:07

@Fenchurch68: Tökéletesen megértelek.

Attilajukkaja 2017.12.08. 21:51:18

@Fenchurch68:
"Nekem a Mikulás egy szép darab füstölt karajt hozott a csizmámba"
Ölég büdös csizmád lehet. :o))
De ha engem valaha megkérdezett volna a Mikulás, én is valami aromás kék sajtot kértem volna tőle. Talán gorgonzolát.

@Andrass9:
"A Kisparázs 2.-t nem javaslom."
Nem ismerem a Kisparázs 2.-öt. Nem róluk beszéltem.

"Nem nyomta el. Legalábbis ilyen kis mennyiségben csak érdekesebbé tette az ízét."
Ha te mondod ....
Erre van egy sztorim. A kollégám, akit Radnai T-nek hívnak, akkor töltött éveket Japánban, amikor ez még unikálisnak számított. A feleségének ott nem volt munkája, ezért alapított egy japan-magyar klubot, ahova főleg jómódú japán feleségek jártak el. Egyszer megpróbálta őket megtanítani a töltött káposzta elkészítésére, ami nagyon jól sikerült.
Utána mondták a japán hölgyek, hogy otthon is megcsinálták és mindenkinek nagyon ízlett. Igaz, hogy savanyú káposzta helyett simát használtak, a tejfölt szójatejjel helyettesítették, de tettek bele egy kis rizsecetet is.
Szóval autentikus volt. :o)

Fenchurch68 2017.12.08. 22:06:00

@Attilajukkaja: Naaa, a csizmám nem büdös, csak kicsit füstölt illatú!
Mert a gorgonzolától biztos friss és kellemes lenne a csizmám :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 22:38:47

@Attilajukkaja: Nos, én meg a Parázs presszót nem ismerem, így egálban vagyunk :)
Amire próbáltam utalni, hogy bár azonos a tulaj, de a szakács egyszerre csak egy helyen tud lenni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 22:39:36

@Fenchurch68: Amilyen Gorgonzolát most sikerült venni, az helyet csinál nekem a repülőn is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.08. 23:27:07

@Dikusz: Mintegy hónapja jártunk mindkettőben, azért tudom ennyire biztosan állítani. Persze ez változhatott azóta :)
A Thai étel nagyon különbözik a kínaitól. Sokkal könnyedebb, viszont igencsak csípős. A cukrot se használják annyit. Én nagyon szeretem, sokat is eszem, bár Thaiföldön még nem jártam. Itt két olyan étterembe is járunk, ahol teljes Thai család viszi az éttermet. Kicsit azért beszélnek angolul ... Még nem csalódtam bennük.

Dikusz 2017.12.09. 01:15:29

@Andrass9: vegyi fegyvernek fogják majd gondolni a sajtot:)

Vagy harminc éve voltunk az akkori munkahelyem szervezésében Bulgáriában, Törökországban. Egyik kolléganő olyan kagylót a tengerben, amiben benne volt még az állatka. Hiába mondtam neki, hogy ne hozza haza, mert belebüdösödik, de neki csak kellett. Végig hurcolászta az úton, mire mire leszálltunk Ferihegyen gondolhatod, milyen szaga volt a táskájának...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.09. 03:45:21

@Dikusz: Hát igen ... nem mindenki gondolkodik :)

Fenchurch68 2017.12.09. 15:04:16

@Andrass9: A Három ember egy csónakban című örökérvényűből az egyik kedvencem, mikor a jó érett sajtot el kell vinnie Londonba a barátja megbízásából, a sztori vége, hogy éjszaka elássák a tengerparton, és utána klimatikus gyógyhely lesz a faluból, mert "olyan jó erős itt a levegő..."

2017.12.09. 15:19:57

@Fenchurch68: az a könyv nekem is megvolt, de most hirtelen nem jutott eszembe. :) Nagyon jó.

she_wolf 2017.12.09. 22:16:58

@Dikusz:
Így mi is jártunk, csak nem kagylóval, hanem remeterákkal:)
Barátnőm kislányának nagyon megtetszett, és mivel volt akváriuma, túszul ejtette a jószágot. Még a magyar határt átlépve is élt az állatka, de az édesvíz nagyon megártott neki. Pedig szóltunk, hogy kicsim, kinyírod szegény párát, mert otthon nem tudsz neki megfelelő környezetet biztosítani:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.10. 16:32:50

@Fenchurch68: Nekünk egyszer eltévedt a csomagunk a repüláskor. Csak egy hónap múlva lett meg. Becsomagolták műanyag fóliába valahol, olyan szaga lett a sajtnak benne :))

she_wolf 2017.12.10. 17:48:49

@Andrass9:
Aha. Az valakinek a gumicsizmás lába volt, valljad csak befele!:DDD

2017.12.10. 17:57:25

@she_wolf: te most csukd be a szemed és a TV közelébe se menj!!!!

Attilajukkaja 2017.12.10. 18:12:01

@Andrass9:
"én meg a Parázs presszót nem ismerem, így egálban vagyunk :)"
Parázs étterem. :o)

"bár azonos a tulaj, de a szakács egyszerre csak egy helyen tud lenni ..."
Lehet, hogy létezik két jó thai szakács is?

Attilajukkaja 2017.12.10. 18:14:03

@Fenchurch68:
"Naaa, a csizmám nem büdös, csak kicsit füstölt illatú!"
Igen! Én is erre gondoltam. :o)))
Nálunk a füstölt illatú lábbeli már gyanúsnak számít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.10. 18:50:00

@Attilajukkaja: Az továbbra is Parázs presszó. Legalábbis szerintük ...
www.parazspresszo.com/
Létezik pármillió jó thai szakács. Nem szükségszerű, hogy pont kifogtam a legjobbat :)

2017.12.10. 19:02:17

@she_wolf: jobb lett volna kikapni a csehektől!!! ahogy mondtam. románokat vertük volna nagynagy akarattal

she_wolf 2017.12.10. 19:27:27

@pizzaszeletvágó:
Néztem. Fél füllel. Mert közben főztem. Most sül a kolbász.
Jól megdolgoztak a vereségért a lányok, franciák ide vagy oda. Folyamatosan azt csinálták -mintha ez valami kidolgozott stratégia lett volna-, hogy hagyták a csigákat elhúzni 3 góllal, felkapaszkodtak rájuk, majd újra eleresztették őket 3-mal.
Nem tudom, Schatzlt például miért nem játszatják meg többször? Nagyon kis hibaszázalékkal játszik, és ha a beállósok ilyen alulteljesítenek, akkor miért nem a szélsőket aktiválják? Azt hiszem, hatalmas köszönet jár Bírónak, hogy csak 3 lett a vége közte, nem 13:(
Rossz passzokban, eladott labdákban szerintem ez a meccs kimagaslóan rossz volt.

2017.12.10. 19:28:48

@she_wolf: én szóltam.... :) a román verhetőbb

she_wolf 2017.12.10. 19:49:04

@pizzaszeletvágó:
Ja, egyébként fél füllel hallottam, amikor a kommentátor arról beszélt, hogy meg fogják variálni a következő VB-re a csoportversenyeket, nem ilyen szisztéma szerint fognak a továbbjutásért játszani.
Mintha valami olyasmit említett volna, hogy valamelyik csapat hiába is nyeri meg a meccseit, ha az utolsón kikap, akkor búcsú van. Ezért ennyire fontos az, hogy a kieséses rendszerben kivel találkozik utoljára a csapat. Vagy valami hasonló, nem értettem teljesen tisztán.

Azzal foglalkoztam, hogy a párolt vöröskáposzta finom legyen (hogy fogom a lilaságot eltüntetni a kezemről keddig? akkor ugyanis emberek közé kell mennem), és még pirítottam egy kondér hagymát, valamint krumplit pucoltam, főztem, és mindjárt kész a sült kóbi is, úgyhogy megyek burkolni:D

Dikusz 2017.12.10. 22:11:06

@she_wolf: Most látom az Indexeb, hogy Görbicz Anita visszavonul a válogatott szerepléstől, kiváló sportoló szerintem.

she_wolf 2017.12.11. 07:27:10

@Dikusz:
Ma még nem olvastam Indexet (mindig Ti vagytok az elsők:D).
Semmi csoda nincs azon, hogy Anita visszavonul, gondolom, a kézilabdával nem szakít végérvényesen.
Egyrészt ki kell nevelni és nívóra kell hozni a következő generációt, másrészt nem tudom, hogy az "öregek" hány éves korukig szoktak játszani, harmadrészt pedig egy gyerek nem nevelődik fel magától. Az nem opció, hogy ez meg az majd foglalkozik vele, mert anyu egyik edzőtáborból ki, a másik körversenyre, pontszerzőre be.
Kétségtelen, hogy ő is nagy alakja a magyar kézilabdának, én köszönöm a sok szép élményt neki!:)